Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Ο ανθρωπάκος


Ο ανθρωπάκος         
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Πρώτη εκτέλεση: Τάνια Τσανακλίδου


Είμαι φτωχός κουρασμένος σκυφτός ανθρωπάκος,
των ταπεινών και των άλλων πουλιών φιλαράκος.

Για δε μ' αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.

Μία ζωή με κρατάν, με κουνάν μ’ ένα σπάγγο.
Λόγια, σχολειά, μέρα νύχτα δουλειά και στον πάγκο.

Για δε μ' αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.

Όπου χαρά πρώτη-πρώτη σειρά κάποιος κλέφτης.
Κι όποιο κακό κάνει τ' αφεντικό, εγώ είμ' ο φταίχτης.

Για δε μ' αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.


Ανοχή Τέλος !Ανοχή Τέλος !
Ατιμωρησία τέλος !
Υπογράφουμε τα αιτήματά μας.
Απαιτούμε άμεσα:.....

1. 'Εξοδο από το Δ.Ν.Τ.

2. Kατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

3. Κατάργηση των νόμων περί ευθύνης υπουργών

4. Δημιουργία Επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος

5. Δωρεάν παιδεία για όλους

6. Δωρεάν υγεία για όλους

7. Εργασία για όλους

για τα παραπάνω είμαστε διατεθιμένοι να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο.

υπογράφουμε εδώ
http://www.gopetition.com/petition/42202.html

Η Νέα Βιολογική Κρητική Ασπιρίνη.

 Ένα νέο λαμπρό επίτευγμα στον τομέα της φαρμακευτικής, παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για τη βιολογική ασπιρίνη Κρήτης, ένα νέο είδος ασπιρίνης που θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα για την προστασία μας από τη γρίπη.
Το νέο αυτό φάρμακο που παρασκεύασε ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εμπνευστές τους καθηγητές ιατρικής Χρήστο Λιονή, Ηλία Καστανά και τον καθηγητή βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο, αναμένεται να πάρει εντός του έτους την έγκριση του ΕΟΦ. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν επίσης η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και η φαρμακοβιομηχανία Gallenica.
Πρόκειται για κάψουλες που συνδυάζουν την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων, με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.
Τα συστατικά του είναι απόλυτα φυσικά και το νέο φάρμακο, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ αναμένεται να βγει από τα σύνορα της χώρας και να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από το την αμερικάνικη FDA.
Η νέα βιολογική κρητική ασπιρίνη περιέχει τρία κρητικά βότανα διαλυμένα στο λάδι, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ιδιότητες που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα τρία αυτά βότανα παραμένουν το επτασφράγιστο μυστικό της ομάδας των επιστημόνων, καθώς το φάρμακο αυτό αποτελεί παγκόσμια πατέντα. Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι η αντικατάσταση της παραδοσιακής ασπιρίνης, αλλά η προώθηση στη αγορά, ενός φυσικού φαρμάκου από την κρητική γη.
Τα υλικά από τα οποία αποτελείται κάθε κάψουλα δεν έχουν μέχρι στιγμής παρουσιάσει επιπτώσεις στην υγεία και η δοσολογία που θα συστήνεται 2-3 την ημέρα.
Οι ιδιότητες της κρητικής ασπιρίνης είναι: Προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα, καταπολεμά την κοινή γρίπη, ρίχνει τον πυρετό και έχει αναλγητικές ιδιότητες.
Η τιμή του φαρμάκου σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτελεί η αναπτυξιακή κατεύθυνση του Α.Σ.Ρ. αφού από τη στιγμή που το φάρμακο μπει στην παραγωγή μέρος της σοδειάς θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.
πηγή:προμηθέας

Αφθονη και καθαρή ενέργεια από όργανο της Αρχαιότητας
Λύση σε προβλήματα ενέργειας, που θα διογκώνονται λόγω και των κλιματικών αλλαγών, μπορεί να δώσει ένα όργανο που ανακαλύφθηκε πριν από 20 αιώνες!

Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη».

Ο ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, που εφευρέθηκε από τον μεγάλο Συρακούσιο μαθηματικό κατά την αρχαιότητα, για να αντλεί νερό από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα άλλο ψηλότερο, αν εφαρμοστεί σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα μπορεί να προσφέρει άφθονη και καθαρή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κ. Βασ. Στεργιόπουλος και η συνεργάτις του κ. Αλκηστη Στεργιοπούλου.

Σε εργασία τους που παρουσιάζουν στο συνέδριο για το Περιβάλλον, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τονίζουν ότι αντιστρέφοντας την αντλητική λειτουργία του κοχλία έχουμε μια έξυπνη υδροστροβιλική μηχανή που ανακτά με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο την υδραυλική ενέργεια των υδατοπτώσεων, παράγοντας σημαντικότατες ποσότητες ηλεκτρισμού και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Η εγκατάσταση τέτοιων αρχιμήδειων υδροστροβίλων συνιστούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική προοπτική για την Ελλάδα, ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στεργιόπουλος.

Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη» είναι ένα όργανο που εξακολουθεί να βρίσκει χρήσεις ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες και μη, στην άρδευση καλλιεργειών και άντληση νερών από πλοία και μεταλλεία κ. ά.

Αποτελεσματικότητα
Στην εργασία «αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής και την αποτελεσματική επανανακάλυψη του κλασικού αντλητικού κοχλία του Αρχιμήδη με τη μορφή της αντίστροφης λειτουργίας υδροστροβιλικού κοχλία. Προτείνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του ελληνικού υδροδυναμικού με μια πλειάδα υδροστροβιλικών κοχλιών ειδικότερα για τις περιπτώσεις μικρού φορτίου, 1 έως 10m και παροχές από 0,5 έως 5,5 m3/sec», λέει κ. Στεργιόπουλος. Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των υδροστροβίλων είναι ότι συνεχίζουν να λειτουργούν και υπό συνθήκες μειωμένων παροχών, προσθέτει. Η εγκατάστασή τους έχει χαμηλό κόστος και μπορούν να συμβάλουν στο ενεργειακό ισοζύγιο σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στα τοπικά περιφερειακά ενεργειακά σενάρια και ικανοποιώντας ταυτόχρονα άλλες υδατικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιόπουλο, η αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής έχει μετρηθεί σε πειραματική εφαρμογή που έγινε στο Εργαστήριο Υδραυλικής της ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ έγιναν και συγκρίσεις με γνωστά μικρά υδροηλεκτρικά έργα, από τις οποίες προέκυψε ότι τα αρχιμήδεια σχήματα έχουν μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα με 30-50% χαμηλότερο κόστος. Μια διβάθμια αρχιμήδεια μικροϋδροηλεκτρική διάταξη με διαθέσιμο φορτίο 10m και παροχή 2.680 l/sec θα μπορούσε να δώσει μια εγκατεστημένη ισχύ 180 KW. Μέχρι σήμερα μόνο πολύ λίγα μικρά υδροηλεκτρικά έργα αρχιμήδειας κοχλιωτής φιλοσοφίας έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως και κανένα στον ελληνικό χώρο.


πηγή:προμηθέας

Βιοκλιματική κιβωτός ‘πέντε αστέρων’ ενόψει... Αρμαγεδδώνα
Η Κιβωτός της Παλαιάς Διαθήκης έτη φωτός απέχει από κάτι τέτοιο. Και όμως, είναι και αυτή μία κιβωτός, προορισμένη ακριβώς για τον ίδιο σκοπό: δηλαδή σε περίπτωση πλημμύρας ή άλλης φυσικής καταστροφής να σώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορέσει, φιλοξενώντας τους στο βιοκλιματικό περιβάλλον της ακόμα και για πολλούς μήνες.
Η «Κιβωτός» είναι το πρότζεκτ του Ρώσου αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Ρεμίζοφ, σε συνεργασία με τον συμπατριώτη του επιστήμονα ενεργειακών λύσεων για διαστημικούς σταθμούς Λεβ Μπρίτβιν. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχιτεκτονική για την Ανακούφιση από Φυσικές Καταστροφές» της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό ξενοδοχείο, με προκάτ στοιχεία, σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να ανεγερθεί γρήγορα και να σταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της στεριάς, ακόμα και σε σεισμογενείς περιοχές, ή να επιπλεύσει στη θάλασσα, ακόμη και στη χειρότερη τρικυμία.
Είναι φτιαγμένο από διαφανές τετραφθοροαιθυλένιο, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, αλλά που επιτρέπει στις ακτίνες του ηλίου να το διαπερνούν και να συντηρούν έναν μεγάλο κήπο στο εσωτερικό του - ο οποίος εξασφαλίζει σταθερό μικροκλίμα για τους ενοίκους του. Η βάση του είναι σχεδιασμένη όπως το κέλυφος ενός οστράκου, γεγονός που του επιτρέπει να επιπλέει στο νερό.
Ο σκελετός του αποτελείται από ξύλινες αψίδες και ατσάλινες καλωδιώσεις, που επιτρέπουν τη γρήγορη ανακατανομή βάρους σε σεισμικές συνθήκες.
Για τις ενεργειακές του ανάγκες συλλέγει θερμότητα και χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες, ενώ έχει ειδικό σύστημα συλλογής βρόχινου νερού. Το πρωτοποριακό ξενοδοχείο έχει έκταση 14.000 τετραγωνικά μέτρα και σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, μπορεί να είναι έτοιμο – και στο κόστος ενός απλού ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού – ανά πάσα στιγμή αν το λιώσιμο των Πάγων ή ο Αρμαγεδδών το καταστήσει αναγκαίο.
 
πηγή:προμηθέας

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Πώς κερδίζει μια ξανθιά στα ζάρια


Δύο γκρουπιέρηδες κάθονται βαριεστημένοι στη μπαρμπουτιέρα του καζίνο.
Ξαφνικά εισβάλει άλλη μια ιδιαίτερα ελκυστική ξανθιά και.... ποντάρει 20.000 δολάρια σε μια ζαριά λέγοντας:
- Ελπίζω να μη σας πειράζει, αλλά αισθάνομαι πολύ τυχερή όταν παίζω γυμνή.
Με αυτά, ξεκουμπώνει το φερμουάρ, βγάζει φόρεμα και εσώρουχα, ρίχνει το ζάρι και φωνάζει:
- Έλα μωρό μου, η μαμά χρειάζεται καινούργια ρούχα!
Κοιτάει με αγωνία και μόλις το...
ζάρι σταματά, αρχίζει να χοροπηδάει πάνω
κάτω ουρλιάζοντας:
- ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!
Αγκαλιάζει έναν-έναν τους γκρουπιέρηδες, παίρνει τα κέρδη και τα ρούχα της και εξαφανίζεται. Οι τύποι κοιτάζονταν αποσβολωμένοι. Τελικά ο ένας ρωτάει:
- Είδες τι ζαριά έφερε;
- Δεν ξέρω, νόμιζα ότι έβλεπες εσύ!

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Δεν είναι χαζές όλες οι ξανθιές. Όλοι οι άνδρες, όμως, είναι ίδιοι!
πηγή:pikri-socolata

«Υποθηκεύστε νησιά αν δεν μπορείτε να πληρώσετε»

 


Το Γερμανικό Ινστιτούτο IWH εκτιμά ότι προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να..... υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου- όπως τα ελληνικά νησιά – ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παίρνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, «αν η χώρα δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, τότε οι ομολογιούχοι θα βρεθούν με ζημιές». «Και εάν ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει – συνεχίζει – τότε θα πρέπει να βρεθεί ένα τίμημα και για τον έλληνα φορολογούμενο.»

Καταλήγοντας, το Γερμανικό Ινστιτούτο επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει, τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία – και συγκεκριμένα τα νησιά – αξίζουν περισσότερο από το χρέος και θα ήταν μία καλή λύση να υποθηκευτούν.

http://www.skai.gr  δια pikri-sokolata

Γιάννη μου, το βρακάκι σου γιατί είναι λερωμένο;

Η μαντάμα στο κέντρο –που δεν γράφουν το όνομά της γιατί την ξέρει καλά όλη η πιάτσα- είπε στον κύριο κάτω δεξιά πως «θα σας πάρουν με τις πέτρες». Ο Γιάννης Πρετεντέρης –το λογότυπο της χρεοκοπίας της χώρας- υπαινίχθηκε πως ο Κώστας Τζαβάρας είναι καραγκιόζης. Έχω μια απορία:
Τους δυο κυρίους από κάτω τους έχει εκλέξει –καλώς ή κακώς- το εκλογικό σώμα. Οι τρεις μούρες από πάνω τι ρόλο βαράνε; Από πού κι ως πού απειλούν τον εκλεγμένο βουλευτή οι δημοσιογράφοι συμφερόντων Μπόμπολα;
Οπωσδήποτε, κι ο Κώστας Τζαβάρας δεν μάσησε - τους είπε «καραγκιόζηδες», τους είπε πως αυτούς θα πάρουν με τις πέτρες και πέσανε οι μούρες τους στο πάτωμα. Βέβαια, κύριε Τζαβάρα, έπρεπε να το είχατε κάνει νωρίτερα - τώρα που τους λένε όλοι καραγκιόζηδες, είναι λίγο αργά. Τώρα που ήρθε το Famoso, κάνω κι εγώ τα τζάμια!
Το σκηνικό παίρνει φωτιά. Οι πολιτικοί κατηγορούν τους τηλεδημοσιογράφους, οι τηλεδημοσιογράφοι τους πολιτικούς, οι δικαστές τους πολιτικούς, οι πολιτικοί τους δικαστές κλπ. Όλοι εναντίον όλων. Τώρα που κατάλαβαν πως το τέλος πλησιάζει, ο φόβος έχει φωλιάσει μέσα τους και ο καθένας προσπαθεί να σώσει τον κώλο του. Η Μαφία διαλύεται.
Ο καταπιεσμένος Γιάννης Πρετεντέρης, η αθώα Όλγα Τρέμη και ο μουλωχτός Παύλος Τσίμας θα μας μείνουν αξέχαστοι. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα τους συμβεί –αν και κάπου πάει το μυαλό μου-, αλλά δεν πιστεύω να περιμένουν πως θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους και την επόμενη μέρα – έχουν ημερομηνία λήξεως και αυτή η ημερομηνία πλησιάζει.
Η μαύρη προπαγάνδα –γιατί δελτίο ειδήσεων δεν είναι- τελειώνει. Το ερώτημα είναι γιατί χιλιάδες δημοσιογράφοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα πως άτομα όπως ο Πρετεντέρης, η Τρέμη και ο Τσίμας δεν είναι συνάδελφοί τους. Τι περιμένουν;
Ενοχλήθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι για τα ψέματα που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από άλλους δημοσιογράφους για τους «τρομοκράτες γονείς» της 27χρονης Γερμανίδας. Άρχισαν μάλιστα να μιλάνε για τη χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Ρε ζώα, τα ψέματα για τη Γερμανίδα σας πείραξαν; Τόσα ψέματα που γράφετε και λέτε τόσα χρόνια επειδή συμφέρει τα βρομερά αφεντικά σας δεν μετράνε; Όλα αυτά που αποκρύψατε επειδή δεν συνέφεραν τον εφοπλιστή που σας αγόρασε δεν μετράνε; Τώρα σας πήρε ο πόνος για τη χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας; Τώρα που πέσανε οι τιμές των δημοσιογράφων και χάνετε τις δουλειές σας;
Αλήθεια, πώς γίνεται να γράφεις πονεμένα άρθρα για τη χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας και να μην τόλμησες να γράψεις ένα άρθρο για τους εκατοντάδες συναδέλφους σου που πετάχτηκαν στο δρόμο;
Ποιος την γ..........την ελληνική δημοσιογραφία, όταν δεν τολμάς να γράψεις ένα άρθρο για τον άνθρωπο που καθόταν στο διπλανό σου γραφείο επί δεκαετίες;
Να θυμίσω πως ο κ. Πρετεντέρης και ο κ. Τσίμας αρθρογραφούν –με μεγάλη αποτυχία- στην εφημερίδα «Τα Νέα». Και να επαναλάβω «Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους! Τελειώστε τους!»
Venceremos!
πηγή:πιτσιρίκος

Η θηλυκότητα μυστικό επαγγελματικής επιτυχίας

Λονδίνο-Επιστήμη


ΛΟΝΔΙΝΟ
Το μυστικό των επιτυχημένων γυναικών είναι η θηλυκότητα: όσες έχουν πιο δυναμική συμπεριφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή.
Βρετανοί ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που θέλουν να δουν την καριέρα τους να απογειώνεται πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να συμπεριφέρονται σαν άνδρες.
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσες έχουν πιο δυναμική προσέγγιση απέναντι στη δουλειά και τους συναδέλφους είναι λιγότερο πιθανόν να προαχθούν σε σχέση με εκείνες που επιδεικνύουν μεγαλύτερη θηλυκότητα.
Τα ευρήματα, που θα ενοχλήσουν τις φεμινίστριες, δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχει μια γυναίκα στον κόσμο των ανδρών είναι να συμπεριφέρεται σαν «κυρία».
Στην έρευνα, 80 νεαροί άνδρες και γυναίκες, μεταπτυχιακοί φοιτητές στη διοίκηση επιχειρήσεων, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους.
Μετά από οκτώ χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιο δυναμικές φοιτήτριες, εκείνες που είχαν την πιο επιθετική όρεξη για επιτυχία, είχαν προαχθεί λιγότερες φορές στην καριέρα τους από τις άλλες.
Προηγούμενη έρευνα στις ΗΠΑ βρήκε ότι οι πιο δυναμικές γυναίκες υποψήφιοι για μία θέση εργασίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν.
Η δρ. Ολίβια Ο' Νιλ, της Ενωσης Βρετανών Ψυχολόγων, συμβουλεύει τις πιο δυναμικές γυναίκες να επιλέγουν με προσοχή τις μάχες που δίνουν στον χώρο εργασίας.
«Αν δίνουν την εντύπωση ότι συμπεριφέρονται βάσει ανδρικών στερεοτύπων, μπορεί να μην έχουν την εξέλιξη που θέλουν, παρ' όλο που αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συνώνυμα με την επιτυχία στον κόσμο των ανδρών», λέει.

πηγή:tovima

Σμόλιαν - Βουλγαρία

Βρετανοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι και Έλληνες από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων

 
Ένας νέος «χάρτης» στην ιδιοκτησία ακινήτων στην πόλη Σμόλιαν, στη νότια Βουλγαρία, διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την καταγραφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλοδαπών, που αποκτούν ακίνητο είτε για ιδιωτική χρήση είτε για την ανάπτυξη ενός επενδυτικού έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η δήμαρχος του Σμόλιαν, Ντόρα Γιάνκοβα, συνολικά 1.635 αλλοδαποί και 20 αλλοδαπές εταιρίες κατέχουν ακίνητα (κάθε μορφής) στο δήμο του Σμόλιαν.

Βρετανοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί, Ρώσοι, Αμερικανοί και Έλληνες είναι μόνο ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη «λίστα» των ιδιοκτητών ακινήτων στο Σμόλιαν, τόνισε η κ. Γιάνκοβα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι αλλοδαποί που κατέχουν ακίνητα (κυρίως οικιστικά) στο Σμόλιαν είναι φορολογούμενοι που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, καθώς καταβάλλουν τους δημοτικούς φόρους που τούς αναλογούν.

Εξάλλου, επτά οικογένειες από τη Βρετανία διαμένουν μόνιμα στο χωριό Πόλκοβνικ Σεραφίμοβο, σε δικά τους σπίτια, δήλωσε ο δήμαρχος Χρίστο Μουσορλίεφ. Οι Βρετανοί αναπαλαίωσαν τα σπίτια στο χωριό και πλέον είναι μόνιμοι κάτοικοί του, είπε ο κ. Μουσορλίεφ.

Μια ψυχολογική ανάλυση των αιτιών της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΑΓΟΡΙΔΗΣ

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο διεξάγεται στην Ελλάδα μία ευρεία δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάλυση των αιτιών της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα τελευταία χρόνια τη χώρα ως και την αξιολόγηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο λεγόμενο Μνημόνιο για τη ρύθμιση του δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων Ευρώ που έλαβε η Ελλάδα.

Η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται ωστόσο κυρίως στις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στην μεγέθυνση του χρέους όπως στην κακή διαχείριση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και στις συνέπειές της όσον αφορά την πραγματικήοικονομία, κυρίως την απώλεια του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση της ανεργίας και την περικοπή των δημόσιων δαπανών με αποτέλεσμα να καθίσταται άγονη, επειδή τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι κατακρίνουν σωρηδόν την αναγκαιότητα εφαρμογής των οδυνηρών μέτρων νοικοκυρέματος του κράτους με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσουν τα δικά τους μικροπολιτικά, συνδικαλιστικά ή ακόμη και προσωπικά συμφέροντα.

Στα πρωινά πάνελ της τηλεόρασης και στον καθημερινό τύπο κυριαρχούν ο λαϊκισμός,η γενίκευση μεμονωμένων περιπτώσεων, η καταστροφολογία, οι ψευδείς ή οι κατασκευασμένες ειδήσεις, ενώ σκοπίμως αποκρύπτεται η κατά τα άλλα ορατή απειλή της πτώχευσης και ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας του κράτους. Έχει καταντήσει πλέον αηδιαστικό "σπορ" ορισμένων «Παπαδάκηδων» και «Αυτιάδων» και των καλεσμένων τους που ως πεινασμένοι λύκοι νοιάζονται αποκλειστικά για την "φθηνή" αύξηση και διατήρηση των ποσοστών τηλεθέασης στο εκάστοτε τηλεοπτικό τους κανάλι.

Όλοι αυτοί εμφανίζονται συνήθως ως υπερασπιστές των απλών ανθρώπων, των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων που απειλούνται από την μείωση του ανέκαθεν πενιχρού εισοδήματός τους και την ανεργία για να τους τρομοκρατήσουν και να εμφανίσουν τη γενική κατάσταση ως απελπιστική.Φοβίζουν, παρασύρουν και οδηγούν τον κόσμο σε μία μεθοδευμένη αναστάτωση που δυσχεραίνει το δύσκολο έργο εξυγίανσης της οικονομίας και του κράτους. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, τι έφταιξε, ποιοι εκμεταλλεύτηκαν και ποιοι συσσώρευσαν τον πλούτο δεν ενδιαφέρει.
Με αυτό τον τρόπο επισκιάζεται το ουσιαστικό και μεγαλύτερο πρόβλημα της χρόνιας κοινωνικής και ψυχολογικής διάβρωσης από την οποία ασθενεί ο ελληνικός λαός της οποίας τα συμπτώματα είναι υποκρισία, η διεφθαρμένη συνείδηση και νοοτροπία, η δυσπιστία, η αυθαιρεσία, ο εκβιασμός, η ιδιοτέλεια και το ρουσφέτι.

Αυτή η μεταδοτική ασθένεια στης οποίας τα γρανάζια έχει εμπλακεί και φθείρεται η ελληνική κοινωνία έχει μολύνει κάθε μέλος της και συντελείται καθημερινά ως φαύλος κύκλος, επειδή η ίδια αποτελεί ταυτόχρονα την μόνη δυνατή άμυνα του απλού πολίτη στις σχέσεις του με τις δημόσιες Αρχές, αλλά και στις εμπορικές συναλλαγές, στον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, στην υγεία, στις επιχειρησιακές επενδύσεις κλπ.

Στην παρούσα κρίση δεν είναι η defactoμείωση του εισοδήματος των ασθενέστερων μεγάλων κοινωνικών ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), που πλήγηκαν άμεσα και προφανώς άδικα, εκείνη μόνο που προκαλεί το φόβο και τη μαζική διαμαρτυρία και αντίσταση, αλλά η εκμεταλλεύσιμη δυσπιστία του κάθε πολίτη που οδηγεί στην πεποίθηση ότι κάθε προσπάθεια και θυσία του θα παραμείνει αναποτελεσματική, επειδή δεν διεξάγεται ενάντια στη παθολογία της τραυματισμένης κοινωνίας.
Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να τρομάζει ο απλός πολίτης όταν του αφαιρούνται κάποια, έστω και λίγα από αυτά που μέχρι τώρα τα θεωρούσε απαραίτητα για να εξασφαλίσει το όποιο επίπεδο της ζωής του και να αμύνεται μπροστά στον κίνδυνο της απώλειάς τους. Το πρόβλημά του είναι υπαρξιακό.

Μεγαλωμένος στο σαθρό κοινωνικό περιβάλλον συνήθισε να υποκύπτει και να συνεργάζεται με το διεφθαρμένο κατεστημένο προκειμένου να επιβιώσει. Αναγκάζεται να δωροδοκεί το γιατρό, να πουλά την ψήφο του για μια θέση εργασίας, να ανέχεται τους άπληστους προϊσταμένους του, να φοροδιαφεύγει και να αποφεύγει τη νομιμότητα, επειδή μπροστά στους επιτήδειους αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο οι άλλοι, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που κυριαρχεί, θα τον προσπεράσουν και θα τον απομονώσουν, αλλά επειδή βιώνει απέναντί τους αδύναμος και αφελής με αποτέλεσμα να ταυτίζεται ασυνείδητα με τον ισχυρό επιτιθέμενο και να επιδιώκει να τον μοιάσει. Είναι τότε πολύ κατανοητό να αποφεύγει την αυτοκριτική και να προβάλει τη (συν)ενοχή κατηγορώντας αδιάκριτα τους άλλους είτε επειδή αυτοί διαθέτουν τα μέσα και τον καταδυναστεύουν είτε επειδή η διαφθορά συντελείται ούτως ή άλλως από όλους για να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο βάρος της.

Η ενοχή του απλού πολίτη είναι ωστόσο σε αντίθεση προς την κακοήθη ενεργητική ενοχή του επιτήδειου και του ισχυρού παθητική και λιγότερο κακόβουλη ακόμα κι όταν αναγνωρίζει ότι ο ίδιος στηρίζει και συντηρεί τη διαφθορά και μάλιστα εις βάρος του. Ο αγώνας ενάντιά της δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί ούτε από τον απλό πολίτη ούτε από μια Κυβέρνηση μεμονωμένα.

Απαιτεί την οργανωμένη και ενεργητική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που συντελούν το κυρίαρχο κράτος που από μόνο του αδυνατεί να επιβληθεί, αν δεν υπάρχει συνολική βούληση και τα μέσα για τον έλεγχο της μέχρι τώρα επιτελούμενης ασυδοσίας. Με αυτή την έννοια η δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης απέναντι στους δανειοδότες προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να ανακάμψει η αξιοπιστία του ελληνικού Κράτους αποτελεί μια ευκαιρία για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Η προσπάθειά της τορπιλίζεται ωστόσο σύσσωμα από την αντιπολίτευση με σκοπό να ανασταλεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που και χωρίς το Μνημόνιο είναι επειγόντως απαραίτητη χρησιμοποιώντας υποκριτικά επιχειρήματα, όπως αυτά της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, της αύξησης της ανεργίας και του περιορισμού των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα που εξυπηρετούν ψηφοθηρικές επολιτικές και επιδιώξεις. Ταυτόχρονα δαιμονοποιούνται οι προθέσεις των δανειοδοτών ωσάν αυτοί να είναι οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της και αντιμετωπίζονται ως εχθροί που αποβλέπουν να αποτελειώσουν το κουφάρι της καταστραμμένης οικονομίας.

Η ψυχολογική προπαγάνδα των πολιτικών κάθε κοπής περί αμφισβήτησης και υποβίβασης της αυτονομίας του «κυρίαρχου» ελληνικού Κράτους το οποίο οφείλει να υπακούσει στις υποδείξεις των δανειστών ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους όχι μόνον δεν λαμβάνεται υπόψη, αλλά χρησιμοποιείται έντεχνα για να βιωθεί η υποχρέωση ως ναρκισσιστικό πλήγμα του «περήφανου» ελληνικού λαού και να καλλιεργήσουν τη ψευδή αίσθηση της μεγαλομανίας του. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις καταστροφολογούν αδιάντροπα για να διατηρηθεί ο φαύλος κύκλος της αρρώστιας.
Η ελληνική κοινωνία έχει την ευκαιρία να αποκτήσει σταθερές αρχές και υγιείς προϋποθέσεις ενός πολιτισμένου κράτους, εφάμιλλου με τα άλλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναπτύξει τις δυνατότητες που διαθέτει, αν ο σύγχρονος Έλληνας αδράξει την ευκαιρία αυτής της κρίσης και εναντιωθεί στην αυθαιρεσία, την εκμετάλλευση, την εξαπάτηση και το γρήγορο κέρδος που του κοστίζουν ακριβά, πολύ ακριβότερα από τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιχειρεί να εφαρμόσει η σημερινή Κυβέρνηση.

Ήδη εδώ κι εκεί «ακούγεται» δειλά το ελπιδοφόρο μήνυμα των πολιτών όλων των πολιτικών παρατάξεων που με συγκρατημένη αισιοδοξία και ανακούφιση διακρίνουν την αναγκαιότητα των δίκαιων και αδιάφθορων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να εφαρμόσει η σημερινή Κυβέρνηση.

πηγή:tovima

Οι κωδικοί SΟS της νέας φορολογικής δήλωσηςΔεκάδες αλλαγές στο Ε1 του 2011

Δεκάδες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις και μια σειρά από αυστηρές υποχρεώσεις για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.


Oδηγίες για τη «λύση» στο σταυρόλεξο της νέας δήλωσης θα δίνει το βιβλιαράκι της Εφορίας που θα συνοδεύει το έντυπο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη ο χρόνος για το ραντεβού των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων με την εφορία, τη νέα ενιαία κλίμακα και τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια βάσει των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010, μετρά αντίστροφα.

Προς το τέλος της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να αποστέλλει τους πρώτους φακέλους μαζί με το νέο έντυπο της εφορίας για τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Στο νέο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι καλούνται να αποτυπώσουν τα εισοδήματά τους με τρόπο ώστε να φορολογηθούν με βάση τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, να καταγράψουν για πρώτη φορά αν έχουν ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, τυχόν επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ποσά που δαπάνησαν για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς, ενώ επιχειρείται επίσης για πρώτη φορά η καταγραφή όσων ελεύθερων επαγγελματιών υπέπεσαν πέρυσι σε φορο-παραβάσεις.

Οι προθεσμίες
Σύμφωνα με το βιβλιαράκι της Εφορίας, πρώτοι στο ραντεβού με την εφορία θα προσέλθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, που καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μεταξύ 1-16 Μαρτίου (οι ίδιες ημερομηνίες αφορούν και τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστημα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν μεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδημα, μετά σειρά έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας (18 Απριλίου- 4 Μαΐου), και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες με βιβλία β΄ και γ΄ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ηλεκτρονική υποβολή
Σημειωτέον ότι από φέτος έρχεται το τέλος των παραδοσιακών δηλώσεων. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής. Ολοι οι επιτηδευματίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω λογιστή, θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Εξαιρούνται από την υποβολή δήλωσης μόνον όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκίνητου κ.λπ.). Αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα που προκύπτει για παράδειγμα από σύνταξη, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ακόμη και αν το εισόδημά του με βάση τις δαπάνες διαβίωσης είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Οι κωδικοί SΟS
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις βασικές αλλαγές του εντύπου, το πλήρες κείμενο του οποίου βρίσκεται στη διεύθυνση http://www. minfin. gr/contentapi/betacms/repository/minfin/binaryChann el/banner-forolΟdig2011/content.

●Καθιερώνεται νέος κωδικός στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» (κωδικός 029). ●Επίσης, στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2), προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρισή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεμία περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021).

●Απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ώς 30.000 ευρώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019).

●Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονομικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστημα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).

●Νέος είναι και ο κωδικός, όπου ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν είναι δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως επίσης και εκείνος στον οποίο καλείται να απαντήσει αν είναι συνταξιούχος κι έχει γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013). Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση έχει μείωση τεκμηρίου. ●Εχουν προστεθεί κωδικοί (317-318) όπου πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς όπως π.χ. τα επιδόματα των ανέργων. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Ποσά που μειώνουν τη δαπάνη
●Νέοι είναι και οι κωδικοί 783-784 όπου θα αναγραφούν τα ποσά που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με 5% (στον πίνακα με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη).

Τα ποσά αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν στον φορολογούμενο για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Επίσης, οι νέοι κωδικοί 661- 662 συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το επίδομα αυτό εφόσον δηλωθεί λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Καθιερώνονται επίσης νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ατομική αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα.

●Νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ξεκίνησαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
της εβδομάδας θα αρχίσει η αποστολή των εντύπων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2011

Κερδισμένοι και χαμένοι της νέας κλίμακας

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ενιαίας κλίμακας με συντελεστές 18% ώς 45%, με την οποία φορολογούνται φέτος τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους εμφανίσουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες μικρότερα εισοδήματα. Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι φορολογούμενοι με παιδιά.

Για τους φορολογουμένους με παιδιά αυξήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο από τα 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μέχρι τα δύο και από 10.000 ευρώ σε 11.500 ευρώ για τρία παιδιά και άνω. Για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω, το πρόσθετο αφορολόγητο αυξήθηκε από τα 1.000

ευρώ στα 2.000 ευρώ.

Ετσι, φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.


Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, βάσει των οποίων θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2010, ενώ αντικειμενικό κριτήριο διαβίωσης αποτελούν πλέον και τα έξοδα για δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς. Επίσης, για πρώτη φορά ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει τεκμήρια για το αν το σπίτι όπου διαμένει είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Τα τεκμήρια, τόσο για την ιδιόκτητη όσο και για τη νοικιασμένη κύρια κατοικία, ορίζονται κλιμακωτά ως εξής: για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων στα 30 ευρώ/ τετραγωνικό, από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. στα 50 ευρώ το τετραγωνικό, από 121 τ.μ. έως 200 τ.μ. στα 80 ευρώ το τετραγωνικό, από 201 τ.μ. έως 300 τ.μ. στα 150 ευρώ το τετραγωνικό και από εκεί και πάνω στα 300 ευρώ το τετραγωνικό. Οσο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη έχει οριστεί στα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800

ευρώ έως 4.999 ευρώ/ τ.μ. κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο κατά 70%. Αν πρόκειται για μονοκατοικίες η προσαύξηση των παραπάνω ποσών είναι 20%, ενώ για εξοχικά υπάρχει μείωση 50%.

Επίσης, για πρώτη φορά θεωρείται τεκμήριο η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους, όπως αυτές προκύπτουν από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ και άνω. Ταυτόχρονα προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Επίσης, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια. Για τις πισίνες τα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τ.μ. για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ το τ.μ. για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ.


Πώς οι αποδείξεις θα μειώσουν τον φόρο

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000

ευρώ είναι οι αποδείξεις. Το ελάχιστο ποσό αποδείξεων για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ορίζεται σε ποσοστό 10% για ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κλιμακώνεται με βάση το εισόδημα. Το ποσό των αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ατομικά και τα 30.000 ευρώ για την οικογένεια. Οταν το ποσό των αποδείξεων αφορά περισσότερες δαπάνες από όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση του φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και των αποδείξεων που δήλωσε. Αν, πάλι, το ποσό των αποδείξεων που θα προσκομίσει υπολείπεται του απαιτούμενου για την κάλυψη του αφορολόγητου ύψους, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Αναγνωρίζονται όλες οι κατηγορίες αγορών, εκτός από όσες αφορούν προϊόντα μεγάλης αξίας τα οποία αποτελούν τεκμήριο εισοδήματος, καθώς επίσης οι λογαριασμοί για παροχή υπηρεσιών ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών. Τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε έναν κλειστό φάκελο.

Ποιες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται
Δεν αναγνωρίζονται για τον σχηματισμό του αφορολογήτου οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο. Τέτοιες είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες, οι τόκοι στεγαστικών που ελήφθησαν από 1/1/2009 για αγορά πρώτης κατοικίας, τα ασφάλιστρα, τα έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου στην κατοικία, το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον, οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολες αυτές οι εκπτώσεις δαπανών έχουν ψαλιδιστεί σε σχέση με το παρελθόν. Στο εξής καθεμία από αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ,

Οι ξετσίπωτοι συμψηφισμοί και οι συμψηφισμοί της ξετσιπωσιάςΠρώτον, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκλεινε δουλειές και έκανε παραγγελίες στη «Ζήμενς» (όπως το C4i) και η ΝΔ ήταν αυτή που τις ολοκλήρωνε και τις παραλάμβανε.
*
Δεύτερον, είναι δηλωμένο, δεδομένο και δικαστικά επικυρωμένο (στη Γερμανία) ότι η «Ζήμενς» έσπρωχνε το 2% του τζίρου της για να λαδώνει κόμματα και κέντρα εξουσίας για να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα.
*
Τρίτον, το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραδέχτηκε (...εκ παραδρομής) ότι αξιωματούχοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «λαδώνονταν» από τη «Ζήμενς».
*
Τέταρτον, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι υπήρξε αποδέκτης διόλου ευκαταφρόνητου χρηματικού ποσού από τη «Ζήμενς» και ένας ακόμα υπουργός και στενότατος συνεργάτης του Σημίτη, ο Μαντέλης ομολόγησε (κατόπιν πολλών διαψεύσεων...) ότι λάμβανε «χορηγίες» από τη «Ζήμενς».
*
Πέμπτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΝΔ, παράγοντες του κόμματος της Ρηγίλλης και υπηρεσίες επί των ημερών της «σεμνής και ταπεινής» διακυβέρνησης, έχει αποδειχτεί ότι αφενός είχαν «ιδιαίτερη μεταχείριση» στις δοσοληψίες τους με τη «Ζήμενς» και αφετέρου ελέγχονται διά πράξεων και παραλείψεών τους για το γεγονός ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «έκαναν φτερά» από τη χώρα. Το αυτό συνέβη και επί της θητείας τού «όλα στο φως» κ. Παπανδρέου.
*
Τα παραπάνω στοιχεία είναι υπεραρκετά για να εξάγει το «πόρισμά του» και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης.
Από εκεί και πέρα, η υπόθεση με τη «Ζήμενς» εξελίχθηκε και ολοκληρώνεται με τον τρόπο που αρμόζει σ' ένα πολιτικό σύστημα που συνηθίζει να δείχνει συγκαταβατικότητα σε όσους «κάνουν δωράκια στον εαυτό τους» (κατά την αθάνατη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου).
*
Εν ολίγοις:
Ξέραμε ότι επρόκειτο για ένα σύστημα βουτηγμένο στη λαμογιά και στη διαπλοκή.
Το νεότερο στοιχείο είναι πως ούτε καν στη διαπλοκή, ούτε καν στη λαμογιά, μπορούν να διατηρήσουν ένα κάποιο «επίπεδο». Και κει ξεπεσμένοι είναι. Και κει ξετσίπωτοι είναι.
Τόσο ξετσίπωτοι μέχρι του σημείου να φτάνουν να συμψηφίζουν ακόμα και τις ξετσιπωσιές τους!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,

Σβήνουν “στα κρυφά” χρέη 24 δισεκατομμυρίων
Εκείνη η ρύθμιση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω ο υπουργός Οικονομικών καθώς απειλούσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν

επανέρχεται “κρυμμένη” μέσα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για εμπαιγμό.
Πρόκειται για τη ρύθμιση για διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 24 σισεκατομμυρίων την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου όχι απλά είχε υποσχεθεί από το βήμα της Βουλής ότι θα την αλλάξει, αλλά και πως θα δώσει στη δημοσιότητα και τη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοκαρχαριών που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.
Μόλις χθες μάθαμε ότι η ρύθμιση, σχεδόν ίδια και απαράλλαχτη, βρίσκεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πάει στη Βουλή.
Οι βουλευτές το κατάλαβαν και ζήτησαν εξηγήσεις για να λάβουν την εξής απάντηση από το κ Κουσελά: η λίστα θα διαμορφωθεί αφ' ότου υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση”.
Με λίγα λόγια, όπως σχολίασαν και κάποιοι βουλευτές ... ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε.
Τώρα η Κυβέρνηση λέει ότι η ρύθμιση δεν αποσύρθηκε γιατί είχε κάτι επιλήψιμο, αλλά γιατί χρειαζόταν διορθώσεις... έγιναν; Αν ναι γιατί υπάρχουν ακόμη οι αντιδράσεις των βουλευτών της;


πηγή:newsit

Έρχεται και η ταμπλέτα …τεφτέρι!

Τέρμα το χαρτί

Τα e-reader θα μπορούσαν να έχουν και λίγο χρώμα και λίγο μικρότερη τιμή. Το νεoπαρουσιασθέν NoteSlate θα έχει και τα δύο, βάσει με τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα που παρουσιάζει το προϊόν.

Το μέγεθός του θα είναι 13 ιντσών "οθόνη" με 750Χ1080 ανάλυση η οποία θα βασίζεται στην τεχνολογία eInk, το οποίο είναι ακόμα άγνωστο εάν είναι το ίδιο με το E Ink του Kindle της Amazon και του Sony Reader.

Τον Ιούνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να λανσαριστεί στις αγορές, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ άσπρου η μαύρου background με ανάλογα αντίθετο χρώμα γραφής. Τα υπόλοιπα μοντέλα θα εμπεριέχουν χρώματα όπως το πράσινο, μπλε και κόκκινο όπως επίσης και μία έκδοση με όλα τα χρώματα θα εισέλθει στις αγορές αργότερα.

Η "ταμπλέτα" αυτή θα λειτουργεί είτε με πενάκι, είτε μέσω αφής και θα προσφέρει μέχρι και 180 ώρες ζωής της μπαταρίας. Επίσης το ενδιαφέρον σημείο είναι πως αναμένεται να είναι εντελώς open source. Θα έχει δυνατότητες ζωγραφικής, γραφής, αναπαραγωγή MP3 αρχείων και αποθήκευση δεδομένων. Η έκδοση 1.5 θα έχει και υποστήριξη PDF ενώ η έκδοση 2 θα υποστηρίζει και OCR αναγνώριση γραφικού χαρακτήρα.

Η τιμή του αναμένεται να είναι γύρω στα 99 δολάρια, αν και οι πιο "πλούσιες" εκδόσεις μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω. Είναι μία όμορφη ιδέα η οποία μπορεί στο τέλος να εξοικονομήσει και τόνους χαρτιών, για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αναμένουμε νεότερα…

 πηγή:protothema
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget