Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Teena Marie Out On A Limb


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 54 ετών ,η τραγουδίστρια  της soul Teena Marie.

Το ανεμογκάστρι

Είναι η Κατινιώ και ο Μιχαλιώς ζευγάρι. Η Κατινιώ πιθανόν είναι έγκυος.
- Μιχαλιώ μου μάλλον είμαι έγκυος
- Είσαι σίγουρη Κατινιώ μου, γιατί δεν είναι εποχές για παιδιά, έχουμε οικονομικές δυσκολίες.
- Έτσι νομίζω, θα πάω και στο γιατρό για να σιγουρευτώ
- Κατινιώ μου δεν είσαι έγκυος, το μωρό δεν είναι μωρό αλλά αέρας.
- Δηλαδή γιατρέ μου είναι ανεμογκάστρι;
- Ναι Κατινίω μου!
Μετά από λίγο η Κατινιώ τηλεφωνά χαρούμενη στη δουλειά του άντρα της. Εργαζόταν σε συνεργείο αυτοκινήτου. Τον ζητάει από έναν συνάδελφο του και ο Μιχαλιός έλειπε.
Η Κατινιώ χαρούμενη λέει στο συνάδελφο του άντρα της:
- Όταν έρθει ο Μιχαλιός να του πείτε ότι το μωρό δεν είναι μωρό, αλλά αέρας.
Το μεσημέρι ο Μιχαλιός στεναχωρημένος λέει στη γυναίκα του:
- Τι είναι αυτά που είπες στο συνάδελφό μου;
- Δεν χάρηκες Μιχαλιώ μου που δεν είμαι έγκυος;
- Χάρηκα, αλλά μετά από αυτά που είπες στον συνάδελφο μου όλοι μου φωνάζουν:
"Ρε Μιχαλιώ δεν έρχεσαι να φουσκώσεις κανένα λάστιχο;"

Λιάνα Κανέλλη: "Δεν υπάρχει ενεστώτας διαρκείας"



Γράφει η Λιάνα Κανέλλη

Ε! αυτό είναι από τ’ άγραφα. Ο κουρεμένος από το ΔΝΤ και τους οίκους αξιολόγησης πρωθυπουργός, ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής να υπερασπιστεί τον αθλιότερο και αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό της μεταπολιτευτικής περιόδου και τολμάει να κάνει και μαθήματα συντακτικού!

«Σας μιλάω στον αόριστο», μονολογεί από βήματος,«αλλά 
πλέον θα χρησιμοποιώ ενεστώτα διαρκείας».


 Ελεος! Στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει ενεστώτας διαρκείας. Υπάρχει όμως στα αγγλικά. Και είναι το πρώτο μάθημα για αρχάριους.
Δεν είναι γλωσσικό απλώς το ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό. Ο ίδιος άνθρωπος που έχει από το ίδιο βήμα αναγνωρίσει την αδυναμία του στη χρήση της ελληνικής λόγω…
«διασποράς», έρχεται λίγους μήνες μετά να δολοφονήσει τη γλώσσα με τον αέρα της αυθεντίας. Μιαν αλήθεια είπε. Οτι με αλλότρια κουλτούρα και στόχο την εξυπηρέτηση αλλότριων του λαού, ταξικών συμφερόντων, θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει όχι απλώς διαρθρωτικές αλλαγές, υποτέλεια και πείνα, αλλά ως και σκέψη σε άλλη γλώσσα.
Αν όμως θεωρήσουμε τον προϋπολογισμό αυτόν, της βίαιης πτωχοποίησης και φυσικής εξόντωσης μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού, σε ενεστώτα διαρκείας αγγλιστί, τότες θα κυλάει κάθε μέρα κατά πάνω μας σαν συνεχώς φονική χιονοστιβάδα που μεγαλώνει πέφτοντας σε δύναμη και όγκο». Σταματάει μόνο όταν εξαφανίσει, χωριά, πόλεις, κοιλάδες και μερικούς «άτυχους» σκιέρ που πρέπει να εξαφανιστούν μαζί με το κεφάλαιό τους.
Μέλλον εξακολουθητικός.
Η απάντηση στον ανύπαρκτο ενεστώτα διαρκείας μπορεί και έρχεται από την ίδια τη γλώσσα που μιλάει και ο πλέον αγράμματος εργάτης – εργαζόμενος. Ακόμα και αυτός που έμαθε δύο αγγλικά (και το present simple και present continuοus), αλλά δε ζει με αυτά.
Στη γλώσσα μας έχουμε δύο μέλλοντες. Το μέλλοντα το στιγμιαίο και τον εξακολουθητικό. Ετσι για να μαθαίνει και από την εργατική τάξη και ο πρωθυπουργός: θα απεργήσω (άπαξ) και θα απεργώ (κατ’ εξακολούθηση) είναι δύο διαφορετικές λειτουργίες του μέλλοντος χρόνου και του μέλλοντος μιας γενικής. Θα αντισταθούμε – θα αντιστεκόμαστε.
Οταν η άρχουσα τάξη διανύει τη φυσική της καπιταλιστική κρίση, μπορεί να χρησιμοποιεί και ανύπαρκτους χρόνους. Το επιχειρεί κυρίως όταν φοβάται, όταν τρέμει τους πραγματικούς. Τους μέλλοντες δηλαδή.
Αυτούς καλά θα κάνει να τους μελετάει συνεχώς και εκείνη η αριστερά που φτιάχνει ενεστώτα διαρκείας σαν την ανύπαρκτη θέση αναπληρωτή προέδρου στην ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να την καταλάβει ως ενσωμάτωσης αντίτιμο σε αγαστή συνεργασία με το δικομματισμό που καταγγέλλει. Γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον μέλλοντα εξακολουθητικό των αγώνων, χωρίς γλώσσα.
Καλές και υγιείς γιορτές προς αναπλήρωση δυνάμεων σύντροφοι. Γιατί δε θα παλέψουμε. Θα παλεύουμε. Ωσπου να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση…


πηγή :kostasxan.blogspot.com

Ενισχύστε την μνήμη σας

PostHealth01
 Ναι, μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας σε μία ώρα!
Υπάρχουν φορές που δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα κάποιου. Είμαι σίγουρη ότι έχει συμβεί το ίδιο και σε σας. Οι δυνατότητες της μνήμης αρχίζουν να εξασθενούν λίγο μετά τα 30, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να ακονίσετε τη δική σας! Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Κάντε μια… μουντζούρα

Μη νιώθετε ένοχοι όταν μουντζουρώνετε την ώρα των βαρετών συσκέψεων. Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε και να συγκρατήσετε σημαντικές πληροφορίες. Μια πρόσφατη μελέτη που διάβασα, διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που μουντζούρωναν κάτι ενώ τους ανέφεραν μια σειρά από γεγονότα μπόρεσαν να συγκρατήσουν 29% περισσότερες πληροφορίες από αυτούς που απλώς άκουγαν.

2. Χαλαρώστε

«Το στρες είναι πιθανά ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας της μνήμης», λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης, συνεργάτης του omorfamystika.gr. Η συνταγή του; Μια ημερήσια δόση χρόνου για τον εαυτό σας ώστε να μειωθεί η βλάβη που μπορεί να επιφέρει το άγχος στις διανοητικές λειτουργίες. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια σας για πέντε λεπτά και φανταστείτε ένα πλήρως χαλαρωτικό σκηνικό. «Κάντε όσο πιο ζωντανή γίνεται αυτή την εικόνα – φανταστείτε τις μυρωδιές, τους ήχους και τις υφές, όπως το πώς νιώθετε τον ήλιο στο δέρμα σας», εξηγεί ο ειδικός. «Όταν είστε στρεσαρισμένοι, κυριαρχεί η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας. Η φαντασίωση τέτοιων εικόνων ενεργοποιεί τη διαισθητική και δημιουργική πλευρά του εγκεφάλου, πράγμα που σας βοηθά να ηρεμήσετε».

3. Φάτε λιγότερο

Το να προσέχετε το βάρος σας δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία σας – ένα ελαφρύ γεύμα βελτιώνει και την ικανότητα της μνήμης. Πρόσφατα Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κανονικών και υπέρβαρων ανθρώπων κατά λιγότερο από το ένα τρίτο αύξησε την επίδοσή τους στα τεστ μνήμης κατά 20%! Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επακόλουθη πτώση στα επίπεδα της ινσουλίνης ίσως είναι ο βασικός παράγοντας, καθώς αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων του εγκεφάλου.

4. Ένα μήλο την ημέρα….

Αν συμπληρώνετε τις πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα με χυμό που συστήνουν οι ειδικοί, φροντίστε να προσθέσετε και ένα μήλο. Ειδικοί νευρολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών χυμό μήλου την ημέρα για τέσσερις βδομάδες διατηρεί οξεία τη μνήμη. Οι ενώσεις στο χυμό μήλου αποτρέπουν επίσης τη συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που βρίσκονται συχνά σε όσους υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

5. Προγραμματίστε σύμφωνα με την περίοδό σας

Έχετε τη μνήμη χρυσόψαρου όταν έχετε περίοδο; Ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει πράγματι επίδραση στη μνήμη σας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες – τα χαμηλά επίπεδά τους πριν την περίοδό σας μπορεί να σας κάνουν αφηρημένες. Σημειώνετε τον κύκλο σας και προσπαθήστε να αποφεύγετε τις σημαντικές συναντήσεις εκείνη την περίοδο. Αν αυτό δε είναι δυνατό, πάρτε μολύβι και χαρτί και κρατήστε σημειώσεις – θα φαίνεστε πιο επιμελής, ενώ θα έχετε κι ένα δίχτυ ασφαλείας.

6. Αγοράζετε εφημερίδα

Δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδι βελτίωσης της μνήμης; Φαίνεται πως το να διαβάζετε εφημερίδα την ώρα που πηγαίνετε στη δουλειά και να λύνετε τα σταυρόλεξα στο μεσημεριανό διάλειμμα είναι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από Γάλλους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λύση παζλ με χαρτί και μολύβι βελτίωσε τις επιδόσεις στα τεστ μνήμης κατά 33%, σε σύγκριση με το 18% όσων χρησιμοποιούσαν ακριβές συσκευές. Γι’ αυτό, βρείτε χρόνο για μια παραδοσιακή σπαζοκεφαλιά – θα γλιτώσετε χρήματα και θα βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Το μυστικό

Φάτε ένα καλό πρωινό! Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι αν παίρνουμε καθημερινά ένα υγιεινό πρωινό, αυτό βοηθάει στην καλή λειτουργία της μνήμης και βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση.

πηγή

Χριστουγεννιάτικο δέντρο!




Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε όλο τον κόσμο και ο στολισμός του ταυτίζεται με το πνεύμα των ημερών. Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων.

Η λατρεία των δέντρων

Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της μητέρας Φύσης. Στην Αγγλία, όπως και στην Γαλλία, οι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές με φρούτα και κεριά προς τιμήν των Θεών τους. Οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι έφτιαχναν γιρλάντες και στεφάνια από αειθαλή δέντρα ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι ένα μίγμα της λατρείας του Σατούρνο και άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές. Υπάρχουν μαρτυρίες από το 336 μ.Χ ότι στις 25 Δεκεμβρίου στην Ρώμη γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια προς τιμήν του θεού Σατούρνο και οι ρωμαίοι στόλιζαν διάφορα δέντρα με στολίδια όπως καρύδια ή άλλα φαγώσιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα Σατουρνάλια είναι ο πρόδρομος των Χριστουγέννων. Τον 4ο μ.Χ αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα της γέννησης του Χριστού.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο

Ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος ήταν αυτός που καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση για να εξαλείψει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

Η παράδοση θέλει το ιδρυτή του Προτεσταντισμού Μαρτίνο Λούθηρο να είναι αυτός ο οποίος καθιέρωσε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ενώ το 1882 στην Νέα Υόρκη στολίστηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα συνάδελφο του Τόμας Έντισον.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Αναμφίβολα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι από τα πιο όμορφα έθιμα και κάθε χρόνο μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και δίνουν χαρά σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

πηγή :pyles.tv