Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Στην αγορά του Αλ Χαλίλι - Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ελληνικές Ομορφιές

χρώματα σε λουλούδια

και  φύση
για πέταγμα ψηλά,ελεύθερα από..........

Το συχνό σεξ μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μέχρι και επτά χρόνια νεότεροι.


Ένας ακόμη λόγος για να κάνετε συχνά σεξ; Έ, ναι λοιπόν.
Μπορεί το σεξ ως μυστικό ομορφιάς να ακούγεται παρατραβηγμένο αλλά μια μελέτη που έγινε στη Σκωτία αποκάλυψε ότι το συχνό σεξ μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μέχρι και επτά χρόνια (!) νεότεροι.
Η μελέτη με επικεφαλής τον David Weeks, κλινικό νευροψυχολόγο στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, εξέτασε 3.500 Ευρωπαίους και Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 104 ετών, τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.
Στους παράγοντες που επηρέαζαν το αν οι συμμετέχοντες έδειχναν νεότεροι από την ηλικία τους συμπεριλαμβανόταν το πόσο συχνά έκαναν σεξ. Όπως αναφέρει ο Weeks στο βιβλίο του ‘’Τα Μυστικά της Αιώνιας Νεότητας’’ η ενεργή σεξουαλική ζωή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για να δείχνετε πιο νέοι.

Το περιοδικό Women's Health Magazine και η εφημερίδα The Daily Mail αναδημοσίευσαν πρόσφατα την πρωτοποριακή μελέτη. Την ίδια στιγμή όμως δύο καθηγητές δηλώνουν δημόσια ότι δε θα συμβούλευαν να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά το σεξ ως ρουτίνα ομορφιάς.

Η Kelly Welch, καθηγήτρια ανθρώπινης συμπεριφοράς, ανέφερε ότι πιστεύει ότι το σεξ δεν είναι ο μόνος παράγοντας για μια νεανική εμφάνιση. Τις περισσότερες φορές παίζει ρόλο η γενετική και κατά πόσον φροντίζουμε ή όχι τον εαυτό μας.
Ο David Thompson, επίσης, βοηθός καθηγητή ανθρώπινης συμπεριφοράς, υποστήριξε ότι το σεξ είναι μια μορφή άσκησης, που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει νεανική όψη.
Ο Thompson προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να εξηγήσει ότι η οξυτοκίνη, χημική ουσία που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού, κάνει το άτομο να αισθάνεται επιθυμητό.
«Όταν κάποιος είναι σε μια καλή, αρμονική σχέση, και το ζευγάρι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις μέσω αμοιβαίων ικανοποιητικών λύσεων, όπως το σεξ, είναι προφανές ότι θα αισθάνεται λιγότερο άγχος», σημείωσε ο Thompson. «Γι 'αυτό ακριβώς είναι πιθανόν να νιώθει καλύτερα και να δείχνει νεότερος από κάποιον άλλο που είναι δυσαρεστημένος ή στρεσαρισμένος
Η Sidney Westervelt, φοιτήτρια, επεσήμανε από την πλευρά της ότι όταν αισθάνεται καλύτερα έχει την τάση να αισθάνεται και νεότερη. Ωστόσο βλέπει μάλλον επιφυλακτικά την άποψη ότι το σεξ αποτελεί ρουτίνα ομορφιάς.

«Εγώ δε θα έκανα σεξ απλά και μόνο για αυτό το λόγο», δήλωσε η Westervelt.
Εκτός από το σεξ πάντως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν μεγάλη επίδραση στο πόσο νέο φαίνεται ένα πρόσωπο, τόνισε η Kelly Welch. Μια γυναίκα στη δεκαετία των 20 με 30 ούτως ή άλλως δείχνει νεότερη από μια γυναίκα που περνάει την εμμηνόπαυση, γιατί το δέρμα της έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Ωστόσο η Welch δεν απορρίπτει την ιδεά ότι το σεξ θα μπορούσε να κάνει ένα πρόσωπο να φαίνεται πιο νεανικό, ενώ προειδοποιεί για τα αποτελέσματα της έλλειψης σεξ στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν, οι οποίοι μπορεί να έχουν προβλήματα στύσης.

«Αν δεν το χρησιμοποιείτε, το χάνετε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Welch.
Ο Thompson συμφώνησε με τη γνώμη της Welch ότι η γενετική παίζει βασικό ρόλο στη νεανική εμφάνιση ενός ατόμου.
Οι Thompson και Welch κατέληξαν ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αξίζει να τη διαβάσει κανείς αλλά τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά.

 

Ίμια: Διαταγή «κάψτε την ελληνική σημαία»




Με αποκλειστικό θέμα το newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα την κατάπτυστη εντολή που είχαν οι έλληνες καταδρομείς στα Ίμια να κάψουν την Ελληνική σημαία.

 Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια ήταν η μεγάλη νύχτα της ντροπής για την ελληνική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική. Ήταν η νύχτα που δόθηκε η εντολή από την Αθήνα στους Έλληνες καταδρομείς, που βρίσκονταν πάνω στα Ίμια για να αντιμετωπίσουν πιθανή τουρκική απόβαση, να μαζέψουν και να κάψουν την ελληνική σημαία κατ' απαίτηση των Τούρκων.
Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε στον Κώστα Χαρδαβέλλα ο ναύαρχος ε.α. στο λιμενικό και διοικητής των ομαδων υποβρυχίων καταστροφών. κ. Κολιτσόπουλος.
Η απάντηση των καταδρομέων στην κατάπτυστη αυτή εντολή της Αθήνας ήταν να μαζέψουν την σημαία, να την τυλίξουν και να την πάρουν μαζί τους κρυφά από την τότε στρατιωτική ηγεσία.
Η σημαία αυτή βρίσκεται στα χέρια του τότε διοικητή της ομάδας των ΟΥΚ που ήταν στα Ίμια και φυλάσσεται σε ένα μέρος μυστικό που είναι κάτι σαν ιερός χώρος των βατραχανθρώπων.
Δίτε τα βίντεο από την εκπομπή «Αθέατος Κόσμος».
Βίντεο 1
Βίντεο 2

πηγή:newsbomb.gr,pyles.tv

Ο διαλογισμός «αλλάζει» τον εγκέφαλο



 Ο διαλογισμός «αλλάζει» τον εγκέφαλο 
Για αλλαγές στις λειτουργίες του εγκεφάλου κάνουν λόγο οι επιστήμονες στην περίπτωση που κάποιος κάνει ασκήσεις διαλογισμού.
Οι ειδικοί αναφέρουν συγκεκριμένα ότι αυτοί που διαλογίζονταν για τριάντα λεπτά την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες εμφάνισαν αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τη μνήμη και το άγχος.
Στόχος, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι μέσω του διαλογισμού ο άνθρωπος να μάθει να εστιάζει σε διαφορετικά πράγματα όπως είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα ή ακόμα και η αναπνοή. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τα οφέλη του διαλογισμού, έρευνες αναφέρουν ότι συμβάλλει στην ευεξία και ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2009, ο διαλογισμός μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

πηγή:newsbeast.gr

Ο γάμος... κάνει καλό

Έρευνα

 
 

Είναι επίσημο: ο γάμος κάνει καλό στην υγεία και εξασφαλίζει μακροζωία.

Σύμφωνα με έρευνα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο γάμος και όσο πιο ευτυχισμένος είναι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Ο δρ. Τζον Γκάλαχερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία λέει ότι «οι παντρεμένοι διατρέφονται καλύτερα, έχουν περισσότερους φίλους και λίγοτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, οι παντρεμένοι έχουν 10-15% λιγότετερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, «οι παντρεμένοι έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο, σε αντίθεση με το 45% των χωρισμένων». Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «το στρες, που εμφανίζεται στα άτομα, που αποφασίζουν να χωρίσουν ευθύνεται κατά πολύ για τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσης».

Φαίνεται ότι ο γάμος κάνει καλό και στη μνήμη. Επιστήμονες από το Ιδρυμα Καρολίνσκα στη Σουηδία παρακολούθησαν επί 21 χρόνια 2.000 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με όσους ζούσαν μόνοι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες και η κατάχρηση αλκοόλ είναι λιγότερο συχνά στους παντρεμένους σε σύγκριση με τους χωρισμένους, τους διαζευγμένους και τους χήρους.

«Οι παντρεμένοι ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στρες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους ελεύθερους», σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Εικάζεται ότι αυτές οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι παντρεμένοι απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα, όσον αφορά την κοινωνική τους ζωή (μεγάλο δίκτυο φίλων και γνωστών), τα οικονομικά τους (δύο μισθοί ή εισοδήματα) και την δυνατότητα να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος συσχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό για προβλήματα υγείας, και ταυτόχρονα με συχνότερες προληπτικές εξετάσεις. «Οι παντρεμένοι νοσηλεύονται λιγότερες ημέρες σε σύγκριση με τους ανύπανδρους», σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Πενσυλβάνια.
Επιπλέον, φαίνεται ότι στο πλαίσιο ενός αρμονικού γάμου «στοιχίζουν» έως και 50% λιγότερο στο σύστημα Υγείας, συγκριτικά με τους χήρους, αλλά και με όσους δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.


πηγή:tovima online

Οδοιπορικό στην Όρμα - Αριδαία Εδέσσης


των Διονύση Ανεμογιάννη, Μάρκου Ψηλοπάτη, Χριστίνας Βουλτούρκη

Ήταν μια κουραστική μέρα στη δουλειά, είχα ένα ΔΝΤ στο κεφάλι και στη τηλεόραση ειδήσεις. Έβγαλα τα παπούτσια, μόνο η σκέψη της γεμάτης με ζεστό νερό μπανιέρας μπορούσε να με χαλαρώσει. Μπήκα στο μπάνιο, έκανα ένα κρύο ντους και έφυγα για Αριδαία· για το "Μεγαλύτερο Τζακούζι της Φύσης"!

Ξεκινώντας από Αθήνα, η εθνική άδεια, χαλί στους τροχούς του C2, αποκάλυψε το χωριό της Όρμας, λίγο πιο έξω από τη πόλη της Αριδαίας, μέσα σε 6 περίπου ώρες. Φτάνοντας στο γραφικό αυτό σκηνικό, ανέγγιχτο από την αστική τρέλα, ήξερες πως εδώ θα άλλαζαν οι ρυθμοί σου.
Η Όρμα είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Βόρα. Το χωριό είναι εξαιρετικά γραφικό, έχει μία λιθόστρωτη κεντρική πλατεία ενώ το διασχίζει ένα ποτάμι που στολίζει τους δρόμους με αιωνόβια πλατάνια. Η Όρμα προσφέρεται για διαμονή, καθώς πέρα από το προνομιακό σημείο που βρίσκεται (15χλμ. από τη πόλη της Αριδαίας, 24χλμ από το χιονοδρομικό του όρους Καϊμακτσαλάν και 2χλμ από τις θερμές πηγές της περιοχής), διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες. Μεγάλα διαμερίσματα με τζάκι και αυτόνομη θέρμανση που δεν σταματά να καίει.
Ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασε στην επαρχία (με εντυπωσίασε μόνο και μόνο επειδή το λησμονούμε στη πόλη), είναι η εγκαρδιότητα και η καταδεκτικότητα των κατοίκων. Όπως περπατούσαμε στο χωριό, διστακτικοί, γνήσιοι αθηναίοι, καλημερίσαμε μια παρέα ηλικιωμένων και εκείνοι ενθουσιασμένοι αποφάσισαν να μας κεράσουν τσίπουρο. Μπήκαμε σε ένα σπίτι δίπλα στο παλιό μύλο, που είχαν κάνει αυτοσχέδιο καφενείο, βασικά τσιπουράδικο, οι άντρες του χωριού. Η απόσταξη γινόταν επί τόπου, και το τσίπουρο έρεε σαν το ποτάμι πιο δίπλα. Τους ευχαριστήσαμε, και κατηφορίσαμε πάλι, αυτή τη φορά με ένα βήμα πιο ελαφρύ, λίγο πιο ασταθές!
Σειρά είχε η πόλη της Αριδαίας. Πρόκειται για μία σύγχρονη Mακεδονική πόλη, μεγάλη και πολύβουη -μόλις 100χλμ από Θεσσαλονίκη, 530χλμ από Αθήνα-. Η Αριδαία ανήκει πλέον (ένεκα του ζευγαρώματος που ήθελε ο Καλλικράτης) στο δήμο Αλμωπίας. Η περιοχή είναι εντυπωσιακά εύφορη, μία ανεξάντλητη κοιλάδα που παράγει από κόκκινο πιπέρι («μπούκοβο») μέχρι σπαράγγια, λωτούς και ροδάκινα. Ο αντιδήμαρχος Αλμωπίας, Γιώργος Τραπεζανίδης μας απάντησε σχετικά: «Το εύκολο είναι να πεις τι ΔΕΝ παράγει η Αριδαία. Το χώμα είναι τόσο πλούσιο που ελάχιστα προϊόντα δεν ευδοκιμούν.»
Σύντομο Μάθημα Ιστορίας. Η Αλμωπία πήρε το όνομά της από τον γιο της Έλλης και του Ποσειδώνα, Άλμωπο, τον γίγαντα και ήρωα. Η περιοχή κατοικήθηκε την εποχή του Χαλκού, αργότερα την κατέλαβαν οι Μακεδόνες. Κάθε κατακτητής στη περιοχή άφηνε το στίγμα του, με ένα καινούργιο όνομα. Οι Βούλγαροι την είχαν ονομάσει Μέγκλεν («ομιχλώδη») και οι Οθωμανοί Τούρκοι Καρατζόβα, δηλαδή κοιλάδα με μαύρο χώμα. Η περιοχή απελευθερώθηκε το 1912 από το Μακεδονικό Στρατό, ενώ το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή, υποδέχτηκε μεγάλο πλήθος Μικρασιατών, Θρακιωτών και Ποντίων προσφύγων.
Η Αλμωπία είναι τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και γι αυτό προσφέρεται για φυσιολατρικές εκδρομές και αθλητικό τουρισμό. Ένα στοίχημα για μας υπήρξε η ανάβαση στο Μαύρο Δάσος. Πρόκειται για ένα δάσος με πελώριες οξιές και πεύκα των οποίων η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που δεν επιτρέπουν να εισχωρήσει το φως του ήλιου. Η μερική αποψίλωση έχει δημιουργήσει μονοπάτια στο δάσος, όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημεία που το φως δεν διαπερνά την οργιώδη βλάστηση. Στη διαδρομή προς το δάσος συναντά κανείς διάφορα πλατώματα και πυροφυλάκια για να ξαποστάσεις ενώ σε διάφορα σημεία, το τρεχούμενο νερό γίνεται βάλσαμο στη κούραση της πεζοπορίας. Ο θρύλος λέει πως από το Μαύρο Δάσος πήρε ο Μέγας Αλέξανδρος τα ξύλα για να φτιάξει τις ξακουστές σάρισες των έξι μέτρων με τις οποίες είχε εξοπλίσει το στρατό του.
Μία ακόμη διαδρομή που αξίζει κανείς να ακολουθήσει είναι το μονοπάτι που ξεκινά από τα λουτρά Πόζαρ και οδηγεί στο σπηλαιολογικό πάρκο του υψώματος (το μοναδικό στην Ελλάδα). Η διαδρομή η οποία αρχικά παράλληλη στο Θερμοπόταμο, αποκαλύπτει το παραποτάμιο μαγικό τοπίο και ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τα κρυμμένα μυστικά της: τους δεκάδες καταρράκτες που σχηματίζει το ποτάμι καθώς κατεβαίνει τη πλαγιά, τη πλούσια χλωρίδα και τις δεκάδες σπηλιές. Στο βουνό υπάρχει ένα σύμπλεγμα 15 σπηλαίων με βάραθρο 50μ. Λέγεται ότι τα σπήλαια κατοικούνταν ήδη από τη Παλαιολιθική εποχή, ενώ διάφορα ευρήματα (εργαλεία, όπλα, καθώς και το λείψανο μιας προϊστορικής πελώριας αρκούδας) επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Η διαδρομή διαρκεί περίπου τρία τέταρτα και προσφέρει μία πλήρη (όσο και εξοντωτική) φυσιολατρική εμπειρία.
Πέρα από πεζοπορία, ο ενδιαφερόμενος έχει πολλές δυνατότητες ενασχόλησης στη περιοχή της Αλμωπίας. Διάφοροι ιδιώτες οργανώνουν εκδρομές με άλογα στη φύση, ενώ οργανωμένα πρακτορεία κανονίζουν εξορμήσεις με 4x4, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση (το φαράγγι των λουτρών προσφέρεται γι αυτή τη χρήση), πέρασμα ποταμού (Flying fox), καγιάκ και ράφτινγκ. Ένα από τα εντυπωσιακά πράγματα που θα δει κανείς στην Αριδαία είναι το νεαρό του κόσμου που την επισκέπτεται. Σε αντίθεση με άλλα λουτρά ανά την Ελλάδα, η περιοχή έχει καθιερωθεί ως νεανικό άσυλο, με δραστηριότητες και προσφορές που απευθύνονται κυρίως σε αυτό το πληθυσμό.
Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο της περιοχής δεν είναι άλλο από το ιαματικό λουτράκι ή Πόζαρ (Πο= κάτω, Ζαρ= φωτιά). Πρόκειται για ένα φυσικό θερμό λουτρό, που τροφοδοτείται συνεχώς με τα νερά του Θερμοποτάμου, που φτάνει σε αυτό ως καταρράκτης. Η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 36-37 oC , και έχει βάθος περίπου ένα μέτρο. Το φυσικό αυτό “τζακούζι”, είναι πλούσιο σε Ca-Mg-HCO3-K-B και έχει χαρακτηριστεί ασβεστιο-ανθρακικό. Επίσης σε αντίθεση με άλλα λουτρά ανά την Ελλάδα, είναι σχεδόν άοσμο (ούτε ένδειξη από την ενοχλητική οσμή του Θείου). Το νερό θεωρείται ιαματικό και λέγεται πως βοηθά στην αντιμετώπιση ρευματοπαθειών, παθήσεις δέρματος, γυναικολογικά, (κλπ) ενώ συνιστάται και για ποσιθεραπεία. Όπως και να χει το μόνο σίγουρο είναι πως τα θερμά λουτρά χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση ευεξίας και ένωσης με τη φύση. Το σκηνικό επενδυμένο με τους επιβλητικούς καταρράκτες και τις αποχρώσεις του νερού, είναι υπερβατικό ενώ η εναλλαγή από το εξωτερικό κρύο (5οC) στα θερμά λουτρά είναι αναζωογονητική. Οι καταρράκτες παρέχουν επαγγελματικό μασάζ στο σώμα σου και αν συνδυάσεις τα καυτά λουτρά με ένα πέρασμα στο παγωμένο ποτάμι που τρέχει δίπλα, ολοκληρώνεις την εκστατική εμπειρία που μπορεί να παράσχει το φυσικό αυτό θαύμα.  Τέλος, η μυσταγωγία των λουτρών βρίσκει ουσιαστική έκφραση τις βραδινές ώρες (τα λουτρά λειτουργούν όλο το 24ωρο) όταν το σκοτάδι αντιπαλεύει το σεληνόφως και οι καταρράκτες θυμίζουν φαράγγι τρόμου.
Ένα μέρος που κερδίζει σε δημοτικότητα τα λουτρά είναι το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν (που στα τούρκικα σημαίνει: κλέφτης του χιονιού). Το κατάλευκο βουνό με τη κορυφή του στα 2.524μ, αποτελεί ένα από τα πλέον ξακουστά χειμερινά θέρετρα της χώρας. Το χιονοδρομικό του κέντρο διαθέτει 14 πίστες και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.
Η νύχτα στην Αριδαία δεν ήταν δυνατόν να κυλήσει χωρίς τοπικούς μεζέδες και τσίπουρο. Επισκεφτήκαμε λοιπόν, το αποστακτήριο της οικογένειας Θωμαΐδη στη Πιπεριά (χωριό λίγο έξω από την Αριδαία) όπου και βρήκαμε το γκουρού του τσίπουρου, τον  Φ. Θωμαΐδη. Όπως μας εξομολογείται, το καλό τσίπουρο εξαρτάται από τη ποιότητα της πρώτης ύλης, τη καθαριότητα, την υπομονή του παραγωγού και τις γνώσεις του στο αντικείμενο. «Στο τσίπουρο ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Προτιμώ τα εμφιαλωμένα από κάβες, είναι αντίστοιχο με το ελαιόλαδο, εξάλλου. Θα έπαιρνες λάδι χύμα αν δεν ήξερες τον παραγωγό; Βέβαια ελάχιστα τσίπουρα σήμερα είναι ανόθευτα, αν στα 8€, ο φόρος προϊόντος είναι 4,5€ δεν βγαίνεις, παρά μόνο αν δεν έχεις το κόστος της πρώτης ύλης, του σταφυλιού».
Η επόμενη μέρα στην Αλμωπία μας επιφύλασσε και αυτή εκπλήξεις ,αυτή τη φορά δυσάρεστες. Πρώτος μας σταθμός το βυζαντινό φρούριο στη Χρυσή. Περιτριγυρισμένο από τη φυσική τάφρο που δημιουργεί το ποτάμι της Μογλενίτσας, και σε στρατηγικό υψόμετρο που του επιτρέπει τη περιμετρική παρατήρηση ολόκληρου του κάμπου των Μογλενών, το κάστρο της Χρυσής, θα μπορούσε να είναι ένα μνημείο άξιο προσοχής. Το κάστρο χρονολογείται από τον 10-12ο αιώνα μ.Χ., και σήμερα σώζεται από αυτό, ένα μικρό μέρος του τοίχου και τρεις μεγάλοι πύργοι· κάποιες κολώνες, μάρμαρα, δάπεδα και τα ίχνη μιας σταυροειδούς βυζαντινής εκκλησίας θα μπορούσε κανείς να τα δει, αν δεν βρίσκονταν κάτω από τη πυκνή βλάστηση. Το κάστρο είναι πλέον δέντρο πνιγμένο στο κισσό του χρόνου και της αδιαφορίας. Οι μοναδικές ανασκαφές (27 χρόνια πριν) απλά υπενθυμίζουν την ανάγκη για συντήρηση και φροντίδα προκειμένου να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.
Αφήνοντας πίσω τα εμβληματικά τείχη του κάστρου και την καταπληκτική θέα, πήγαμε να χαιρετίσουμε το «αρχοντικό του Μενέλαου Λουντέμη». Το θέαμα ωστόσο από την οικεία του, ήταν κυριολεκτικά σπαραξικάρδιο. Ένα σπίτι-ερείπιο, πνιγμένο στη βλάστηση, βεβηλωμένο από τα γκράφιτι και την αδιαφορία. Στο ίντερνετ περισσεύουν οι σελίδες διαμαρτυρίας και έκκλησης για βοήθεια, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε, το 1988 η Μελίνα Μερκούρη ,ως υπουργός πολιτισμού, είχε χορηγήσει 6 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του χώρου· λεφτά που ως είθισται στη χώρα μας, χάθηκαν κάπου στο δρόμο. Θέαμα λυπηρό και ανάξιο της ιστορίας που κουβαλά το σπίτι αυτό, με πλήγωσε και πείσμωσε παράλληλα, να ψάξω να βρω ένα τρόπο δράσης/αντίδρασης.
Η Αλμωπία μας κέρασε χαρές και πίκρες, υπέροχους καρπούς, αναζωογονητικά λουτρά, μια παρθένα φύση και εγκάρδια χαμόγελα περαστικών ανθρώπων. Η μαγεία παραφυλά σε κάθε γωνία αυτού του τόπου, και σε εκπλήσσει σε κάθε στροφή του δρόμου. Αξίζει να πας και συ, έστω για ένα λουτρό και μετά, πάλι γραφείο…
Υστερόγραφο. Η διαδρομή προς Αριδαία υπήρξε μια σχετικά φτηνή εκδρομή. Πέρα από τις πολύ χαμηλές τιμές της Αριδαίας, για βενζίνη και διόδια ξοδέψαμε μόλις 148€ (140 για βενζίνη και 8 για διόδια!). Τελικά το να σηκώνεις μπάρες, είναι πιο διασκεδαστικό απ’ ότι περίμενα, δίνει επίσης μια αίσθηση ευεξίας παραπλήσιας αυτής των λουτρών! Καλημέρα σας…



πηγή:ellispoint




Αυτό είναι τo πιο hi-tech μπουφάν για το κρύο!

 
 

Ο καιρός χάλασε και ήρθε η ώρα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ να ξεκινήσουν τις εξορμήσεις στο βουνό και στα χιόνια με τα ειδικά μπουφάν που κρατούν καλά τη ζέστη στο εσωτερικό τους.


Η εταιρία Columbia κυκλοφόρησε το νέο της μπουφάν με το όνομα “Electro Amp” το οποίο σίγουρα θα γίνει το αντικείμενο του πόθου για όσους είναι παθιασμένοι με τους υπολογιστές και την τεχνολογία.
Το νέο αυτό μπουφάν αναπτύχθηκε από ένα πρώην μηχανικό της Intel και είναι σίγουρα πρωτοποριακό αφού διαθέτει θερμαντικά στοιχεία, τα οποία θα κρατήσουν όποιον το φορέσει, ζεστό ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες.

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρυθμίσει το μπουφάν για το πόσο ζεστό θέλει να είναι και από εκεί και πέρα να μην ανησυχεί πλέον για το κρύο.
To Electro Amp διαθέτει μια μπαταρία την οποία o ο κάτοχος τη φορτίζει μέσω USB από τον υπολογιστή του και είναι επενδυμένο με ανθρακονήματα.

Με μία απλή φόρτιση της μπαταρίας το μπουφάν έχει αυτονομία 5 ώρες, όταν η θέρμανση λειτουργεί στο χαμηλότερο επίπεδο και ανάλογα, μειώνεται με τις ρυθμίσεις που θα κάνει ο χρήστης.
Το νέο καταπληκτικό αυτό τεχνολογικό μπουφάν, κοστίζει κοντά στα 1.200$


πηγή:newsit.gr

Ελλάδα: Σε αναζήτηση προτύπων ικανών και εντίμων...


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο χρόνο για την οικονομική κρίση, για κρίση θεσμών, για καταπάτηση δικαιωμάτων, αξιών και ιδανικών. Κι όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τα αίτια που οδήγησαν την οικονομία σε οριακή κατάσταση και οι άμεσες συνέπειες για όλη την κοινωνία θα πρέπει να αναζητηθούν και να αναλυθούν βαθύτερα. Μια γενική θεώρηση και διαπίστωση ότι τίποτε δεν λειτούργησε σωστά στο παρελθόν και τώρα θα πρέπει η χώρα να ανοικοδομηθεί εξαρχής, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.Μήπως όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα στερήθηκε τους ηγέτες εκείνους που δόξασαν με αγώνες και θυσίες τη μακραίωνη ιστορία της; Μήπως και οι Έλληνες μένοντας ορφανοί από τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, αποκοιμήθηκαν, συμβιβάστηκαν και βολεύτηκαν στην «παραμυθένια» ζωή που τους έταξαν οι εκάστοτε κυβερνώντες;Δεν υπάρχει τομέας στο δημόσιο βίο της χώρας που να μην πάσχει από τη βαριά ασθένεια που κληρονόμησε η Ελλάδα λόγω της έλλειψης σωστών διαχειριστών της οικονομικοκοινωνικής ζωής των, κατά τα’ άλλα, Ευρωπαίων Ελλήνων. Κι όταν απουσιάζει ο ηγέτης, το πρότυπο, που θα εμπνεύσει το λαό και... θα τραβήξει μπροστά, παρακάμπτοντας τους πειρασμούς, το χρήμα και τη δόξα, τότε κι ο λαός θα βαδίσει σε λάθος δρόμο, θα πέσει αναγκαστικά σε ολισθήματα.
Όταν δε  σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, μικρό και μεγάλο, έχει χαθεί ο έλεγχος και η λειτουργική σταθερότητα από την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τότε είναι εμφανές ότι θα εκλείψει και ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων προς τους ανωτέρους τους.
Όταν εδώ και δεκαετίες, οι προσλήψεις καθορίζονται από κομματικά κριτήρια, τότε για ποια αξιοκρατία και ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος μπορούμε να συζητάμε; Ένα σύστημα που μας έχει παρασύρει όλους σε μια φθίνουσα πορεία της ζωής, σε ένα τέλμα, σε ένα αδιέξοδο, όπου αναζητείται δίοδος διαφυγής και σωτηρίας.
Που θα αναζητήσει άραγε ο Έλληνας του 2011 την αλήθεια, την ηθική, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την δικαιοσύνη, την οργάνωση, την επιμέλεια, την τάξη και την πρόοδο; Οι ήρωες και οι αρχηγοί που έχει ανάγκη η πατρίδα μας δεν βρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα που πλάθουν συνεχώς πονηρά και αταίριαστα, με την ελληνική παράδοση, «μοντέλα». Ακόμη κι αν έχουν επιβιώσει κάποιοι ικανοί πρεσβευτές των ονείρων μας, τους έχουν απομονώσει τα μεγάλα «τρωκτικά» που έμαθαν να λειτουργούν με μόνο γνώμονα το συμφέρον, την ασυδοσία, την πλάνη και το ψέμα.Το ψέμα και η διαφθορά δεν αρμόζει σε μια χώρα που πιστεύει σε αρχές, σε παραδόσεις, σε σημαία, σε Χριστό, σε σταυρό, σε δημοκρατία κι ελευθερία. Κι αν υπάρχουν υπανάπτυκτοι λαοί στην υφήλιο που δεν γνώρισαν τον πολιτισμό και αγνοούν βασικά αγαθά της ζωής, για εμάς τους Έλληνες δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τον κατήφορο που έχουμε οδηγήσει τη ζωή μας.Η τιμιότητα, η καθαρή συνείδηση, το ηθικό φρόνημα, ο σεβασμός στα ιδανικά της πατρίδας, η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, η ισονομία, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων, ο έλεγχος και η αυτοκριτική, φαντάζουν ως τα ιδανικά προσόντα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους ηγέτες που καθορίζουν με τις πράξεις τους τις τύχες της χώρας μας.Θα μπορέσουμε να βρούμε ποτέ τα πρότυπα που έχουμε ανάγκη για να ορθοποδήσουμε; Το βέβαιο είναι πως στην Ελλάδα αναζητούνται, επιτακτικά, πρότυπα για να μας νοικοκυρέψουν, για να τα μιμηθούμε, για να βαδίσουμε επιτέλους μπροστά.
Γ.Τ.

πηγή:ας μιλήσουμε επιτέλους

Καρδιοπάθειες: Παγκόσμια «κληρονομιά» των γονέων στα παιδιά



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
Μια βαριά κληρονομιά που ακούει στο όνομα «καρδιακή νόσος» αφήνουν οι γονείς με καρδιολογικά προβλήματα στα παιδιά τους. Μάλιστα η κληρονομιά αυτή έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ χωρών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μεγάλη διεθνής μελέτη με τον τίτλο Ιnterheart, η οποία περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με ασθενείς από 52 χώρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, τα παιδιά των οποίων κάποιος από τους δύο γονείς πάσχει από καρδιοπάθεια αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν και τα ίδια καρδιακή νόσο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όπως δείχνουν τα ευρήματα σε περίπτωση που ο γονέας έχει υποστεί έμφραγμα, ακόμη κι αν το τέκνο του ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο να υποστεί και το ίδιο καρδιακό επεισόδιο.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού καρδιοπάθειας και του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας στο άτομο. Ωστόσο οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί μόνο σε κάποιους πληθυσμούς. Η νέα μελέτη μαρτυρεί ότι το βαρύ οικογενειακό ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων έχει την ίδια μεγάλη επίδραση σε πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη μελέτη Ιnterheart της οποίας επικεφαλής ήταν ο δρ Σαλίμ Γιουσούφ από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο του Καναδά περιλαμβάνονταν 12.000 ασθενείς από κάθε ήπειρο πλην της Ανταρκτικής, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο μεταξύ του 1999 και του 2003. Περιλαμβάνονταν επίσης 15.000 άτομα χωρίς καρδιολογικά προβλήματα.
Με βάση τα ευρήματα, ποσοστό της τάξεως του 18% των ασθενών που εμφάνισαν καρδιακό επεισόδιο είχαν γονείς που επίσης διέθεταν ιστορικό καρδιακού επεισοδίου - συγκριτικά το ποσοστό στην ομάδα ατόμων χωρίς βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ήταν 12%. Οταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που συνδέονται με τις καρδιοπάθειες όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής και ο τόπος διαμονής, είδαν ότι οι ασθενείς που είχαν τουλάχιστον έναν γονέα με ιστορικό καρδιοπάθειας αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι 1,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ίδιος σε όλες τις περιοχές του κόσμου και σε όλες τις εθνικότητες, είτε είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο ο πατέρας είτε η μητέρα. Αυξανόταν πάντως όταν και οι δύο γονείς έπασχαν από καρδιοπάθεια ή όταν ένας από αυτούς ή και αμφότεροι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο πριν από τα 50 έτη τους.


 πηγή:tovima

Τελειώνουν τις δικτατορίες επειδή δεν τους είναι πλέον χρήσιμες


Η εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων ανά τον κόσμο ξεκίνησαν με μεγάλη συχνότητα απ’ τις αρχές του ΄60 μέχρι και τα τέλη του ’80.Στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική είχαμε πληθώρα δικτατοριών μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την πτώση της σοβιετικής εξουσίας οι δικτατορίες η μία μετά την άλλη άρχισαν να γκρεμίζονται.
Σήμερα στη Λατινική Αμερική έχουν αντικατασταθεί από κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουμε σε κανένα κράτος της δικτατορικό καθεστώς. Η Τουρκία έχοντας διαλύσει τα περισσότερα παλαιά κόμματα έχει καταφέρει να περιορίσει το λεγόμενο βαθύ κράτος.Οι δικτατορίες των κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ δεν υφίστανται πλέον.
Στην Αφρική υπάρχουν ακόμη αλλά γίνονται και πολλοί εμφύλιοι πόλεμοι για την επικράτηση δημοκρατικών καθεστώτων.
Στην Ασία με κάποιες εξαιρέσεις διαμορφώνονται συνθήκες εκδημοκρατισμού.
Στα Αραβόφωνα κράτη παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που θα φέρουν αλλαγές στα δικτατορικά τους καθεστώτα αλλαγές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες.
Ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των αλλαγών; Μήπως οι παγκόσμιοι εξουσιαστές έγινα φίλοι και οπαδοί της δημοκρατίας;Η ύπαρξη δικτατορικών καθεστώτων διευκόλυνε την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των φτωχότερων ειδικά κρατών από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα δικτατορικά καθεστώτα προσανατολίζονταν σε υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες αγοράζοντας όπλα απ’ τις πλούσιες χώρες της δύσης με επακόλουθο την υπανάπτυξη των λαών τους. Στα ανελεύθερα καθεστώτα πολύ εύκολα επικρατεί η διαφθορά και κάθε προσπάθεια των λαών εναντίον της καταπνίγεται στο αίμα.
Οι μεγάλες παγκόσμιες συμφωνίες πχ για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και άλλες συναφείς, η υπερχρέωση των φτωχών κρατών και των πολιτών τους έχουν επιβάλει μία στυγνή οικονομική δικτατορία απ’ την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν οι λαοί αυτών των κρατών. Συνεπώς ο εκδημοκρατισμός τους δεν μπορεί να ενοχλήσει τους παγκόσμιους εξουσιαστές γιατί κρατούν «δέσμιους» τους λαούς με τα χρέη.Οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι το 98% των ανθρώπων στη γη χρωστούν από λίγα έως πολλά στο υπόλοιπο 2%. Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα κάποιου με ένα κλικ στον υπολογιστή του να κινεί τεράστια ποσά καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν απ’ την επιλογή του χωρίς να ελέγχεται από κανένα. Όντας υπερχρεωμένα τα κράτη και οι πολίτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και όποια κυβέρνηση και να αναλάβει είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές των δανειστών. Το παλαιότερα υπολογιζόμενο πολιτικό κόστος σήμερα δεν έχει αξία γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις που είναι εν δυνάμει κυβερνητικές καλύπτονται πίσω απ’ το επιχείρημα «χρωστάμε, τι να κάνουμε». Το τραπεζιτικό τοκογλυφικό κεφάλαιο διέπει τα πάντα και οι προσπάθειες, ακόμη και των κυβερνήσεων που θέλουν, για λύση των προβλημάτων των λαών τους πέφτουν στο κενό. Η χρησιμοποίηση των τεχνοκρατών για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης δημιουργεί μία άλλη κάστα καλοπληρωμένων (golden boys) που στερούμενη πολιτικής διαχειρίζεται την κατάσταση υπολογίζοντας μόνο αριθμούς ξεχνώντας ότι πίσω απ’ τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Η πολιτική έχει απαξιωθεί παγκοσμίως και οι πολιτικοί άγονται και φέρονται απ’ τους τεχνοκράτες. Το κοινωνικό κράτος σαν έννοια δεν υπάρχει στην τεχνοκρατική αντίληψη. Αν οι αριθμοί προστάζουν τον υποσιτισμό των ανθρώπων ή την παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή την κατάργηση της σύνταξης οι τεχνοκράτες θα το εισηγηθούν και οι ανήμποροι πολιτικοί θα το εφαρμόσουν.Η λογική της μετατροπής των ανθρώπων σε καταναλωτικά όντα είναι κυρίαρχη. Η ανεργία και η έλλειψη καταναλωτικής δυνατότητας αντισταθμίζεται με δανεισμό. Στην Αμερική πρωτεύουσα του νεοφιλελευθερισμού ψηφίζονται νόμοι που απαγορεύουν την ιδιωτική παραγωγή ακόμη και την συλλογή του βρόχινου νερού (δλδ το να φυτεύουμε στον κήπο μας σε λίγο θα απαγορεύεται, το πατροπαράδοτο κοτέτσι θα τιμωρείται κτλ). Αυτή η διαδικασία είναι ατέρμονη και αδιέξοδη. Οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντίδραση ενός λαού μόνο είναι ανίσχυρη και θα κατασταλεί γρήγορα και εύκολα. Ο συντονισμός της αντίδρασης πολλών λαών μαζί είναι ένα απ’ τα ζητούμενα της εποχής μας. Η εύκολη διάδοση των πληροφοριών μέσα απ’ το διαδίκτυο δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Η συνένωση των λαών σε συνασπισμούς κατά του παγκόσμιου τοκογλυφικού κεφαλαίου θα αποτελέσει την απαρχή της πτώσης της παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας. Η ανάγκη μιας παγκόσμιας σεισάχθειας είναι επιτακτική για να λυτρώσει τους λαούς απ’ την υπερχρέωση. Το κάθε λαός παράγει τουλάχιστον τα βασικά που καταναλώνει πρέπει να υπερισχύσει του κάθε λαός καταναλώνει χωρίς να παράγει.
Το πότε και το πώς είναι δυσδιάκριτα και ομιχλώδη τουλάχιστον σήμερα.


πηγή:blognews