Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Γιατί ο τάφος του Jim Morrison έχει Ελληνική επιγραφή;

 Ο Τζέημς «Τζιμ» Ντάγκλας Μόρισον (James "Jim" Douglas Morrison) (8 Δεκεμβρίου 1943 - 3 Ιουλίου1971) ήταν ένας Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors.
Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ ("The Unknown Soldier" και "People are Strange").
Ο θάνατός του σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας κατέπληξε τους θαυμαστές του.
Οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες πέθανε και ο μυστικός ενταφιασμός του έγιναν αφορμή για.....ατελείωτες φήμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλλει.
Ο Τζιμ Μόρισον είχε σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή και ήταν γιος του ναυάρχου Τζωρτζ Στίβεν Μόρισον και της Κλάρα Κλαρκ Μόρισον, που γνωρίστηκαν το 1941 στη Χαβάη.
Ο Τζιμ Μόρισον γεννήθηκε 11 μήνες μετά, στη Μελβούρνη της Φλόριντα.
Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως λέγεται ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη και ήθελε να επιστρέψει στην Αμερική.
Στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δυο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου.
Ο Μάνζαρεκ απέρριψε αυτή την ηχογράφηση ως "ασυναρτησίες μεθυσμένων". Ένα τραγούδι από αυτήν, το "Orange County Suite" ακούγεται στο bootleg "Lost Paris Tapes".
Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.
Ο Ντάνυ Σάγκερμαν διηγείται ότι όταν η Κούρσον επέστρεψε στις ΗΠΑ, του είπε ότι ο Μόρισον είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη.
Ο Σάγκερμαν σημειώνει ότι η Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, τη μια λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει και την άλλη ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της.
Η ιστορία με την αθέλητη λήψη ηρωίνης υποστηρίζεται από τη διήγηση του Αλέν Ρονέ, που έκανε παρέα με το ζευγάρι στο Παρίσι.
Ο Ρονέ είχε γράψει ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη της Κούρσον κι ότι εκείνη άθελά της αποκοιμήθηκε, αφήνοντάς τον να πεθάνει αντί να καλέσει για ιατρική βοήθεια.
Στον τάφο του υπάρχει η Ελληνική επιγραφή Κατά τον δαίμονα εαυτού.
Οι θεωρίες για το ποιος έχει γράψει την επιγραφή είναι πολλές:
Ο Jim Morrison πριν δημιουργηθεί το συγκρότημα είχε πει: "Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ Ή ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…".
Τελικά τα κατάφεραν και στα δύο: πρώτον οι DOORS έγιναν θρησκεία και δεύτερον ο φόνος έγινε με τον θάνατό του. Ένα θάνατο που ο Morrison δεν φοβήθηκε ποτέ.
Τον μόνο φόβο που είχε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και η επιγραφή στον τάφο του γράφτηκε, λέγεται, κατά δική του παραγγελία μια και αγαπούσε όπως έλεγε την ελληνική φιλοσοφία.
Γι’ αυτό και στο τραγούδι του «The End» περιγράφει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο που μόνο αυτός κατείχε, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.
Η επιγραφή είναι "κανονική", δηλαδή όπως είναι γραμμένο το όνομα του, έτσι και από κάτω γράφει αυτό που προέγραψα...
Δεν είναι π.χ κάτι που έγραψε κάποιος τυχαία…
Υπάρχουν πολλές τέτοιες τριγύρω στο χώρο αλλά με μαρκαδόρους κ.λ.π. Φαινόταν να είναι με τον ίδιο τύπο fonts όπως και το όνομά του.
Οπότε μάλλον γράφτηκε μαζί με την κατασκευή του τάφου.. άραγε ο ίδιος ο Jim το ζήτησε ή κάποιος δικός του;
Από ότι ξέρω ο πατέρας του τον είχε στο μάτι, δεν τον ήθελε…
Ο Jim σίγουρα είχε μυηθεί σε κάποια "περίεργα" πράγματα αλλά υπάρχουν τόσα πολλά "περίεργα"
Γιατί να μπει η ελληνική επιγραφή εκεί όμως…;


Η λέξη “δαίμων” δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν Διάβολο). “Δαίμων” ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.
“Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.
“Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
πηγή:pikri-sokolata

Προζύμι...

Προζύμι...


Υλικά


Ένα κρασοπότηρο νερό και μια χουφτήτσα αλεύριΕκτέλεση


Με τα παραπάνω υλικά κάνουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολάει στα χέρια μας.


Βάζουμε τη ζύμη μέσα σ' ένα τάπερ που το κλείνουμε καλά.


Τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα, έτσι ώστε να μείνει ζεστή.


Αφήνουμε τη ζύμη μας για 24 ώρες κατόπιν προσθέτουμε στη ζύμη μας μισό κρασοπότηρο νεράκι και... αλεύρι όσο πάρει για να ξανακάνουμε μια ζύμη μαλακή την οποία τη βάζουμε πάλι μέσα στο τάπερ μας και τη σκεπάζουμε για άλλες 24 ώρες με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.


Μετά από 24 ώρες η ζύμη μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει καλά και να έχει μικρές, μικρές τρυπίτσες.


Αν αυτό δεν συμβαίνει θα επαναλάβουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.


Όταν ανοίξουμε το τάπερ με τη ζύμη η ζύμη μας έχει μια ευχάριστη ελαφριά ξινή μυρουδιά.


Έχει φουσκώσει και έχει πολλές τρυπίτσες τότε η ζύμη μας είναι έτoιμη να μείνει για δύο ακόμη εικοσιτετράωρα εκτός ψυγείου για να ωριμάσει καλά.


Σ' αυτό το διάστημα θα φουσκώσει περισσότερο και θα είναι η μυρουδιά της πιο έντονη μπορεί όμως και να πέσει αλλά να διατηρεί την ίδια μυρουδιά και στις δύο περιπτώσεις το προζύμι μας είναι έτοιμο.


Με αυτό το προζύμι κάνουμε την μαγιά του ψωμιού δηλαδή βάζουμε νεράκι και λίγο αλευράκι και αναπιάνουμε τη ζύμη την οποία την αφήνουμε λίγες ώρες να φουσκώσει και κάνουμε το ψωμί μας.


Από τη ζύμη του ψωμιού μας κρατάμε ένα κομμάτι το οποίο το βάζουμε στο ψυγείο μας για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά που θα θέλουμε να κάνουμε ψωμί.


Παλιότερα οι γιαγιάδες μας προκειμένου να εξασφαλίσουν το προζύμι της χρονιάς, τους θερινούς μήνες αποξήραιναν το προζύμι στον καυτό ήλιο το διατηρούσαν σε πάνινη σακούλα και όταν ήθελαν να κάνουν μαγιά του ψωμιού τρίβανε το αποξηραμένο προζύμι και αυτή τη σκόνη τη λιώνανε μέσα στο νερό και εκεί πρόσθεταν το αλευράκι που με αυτό γινόταν η μαγιά του ψωμιού.


Καλή επιτυχία.


Συνταγή της Βιολέτας.
Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

«Οδηγός επιβίωσης για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε» Aυτάρκεια σε τρόφιμα για ένα έτος

Τί πρέπει νά αποθηκεύσετε στό κελλάρι σας


Το κελλάρι σας θα πρέπει να αποτελείται από τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, και βοηθητικά τρόφιμα.

Γιά τα τρόφιμα σε κονσέρβες
, να ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε να τα ανανεώνετε. Πάντα να τοποθετείτε τις νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος του ραφιού, και να μετακινείτε τις παλιότερες μπροστά. Να τρώτε τα παλιότερα τρόφιμα πρώτα.
Είναι καλή ιδέα να βάζετε ημερομηνία σε κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Εγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο με μύτη μέσου πάχους. 'Αν έχετε πολλές κονσέρβες να σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά να είστε πάντα ενήμεροι, να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.
Πέρα από τα αντικείμενα πού αναφέρονται στό κεφά­λαιο 2, να μερικά ακόμα πράγματα που θα χρειαστείτε στο κελλάρι σας:

Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον γιά να τα χρησιμοποιήσε­τε ως ανταλλάξιμο είδος.
Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν το καταφύγιο σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.
Θειάφι για να αποξηραίνετε φρούτα
Ξύδι. Αγοράστε ένα - δύο κιβώτια με δίλιτρες μπουκάλες.
Καρυκεύματα• Μαγειρική σόδα
Μαγιά• Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (για ψυγείο καί αεροστεγείς).
Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
Μεγάλες σακκούλες για αποθήκευση κυνηγιού.Τά Δέκα Βασικά

01) Αλάτι: Πρέπει να αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο για τήν γεύση όσο καί για την συντήρηση των τροφίμων, αλλά και ως έναν πρακτικό τρόπο για να ελκύετε άγρια ζώα στο κυνήγι. Σέ πολλές περιοχές, οι εκτάσεις με φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, αφού το κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο καί δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θα πρέπει να σας λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν να αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτήν που φαντάζεστε πώς μπορείτε να χρειαστείτε.Eκτός καί αν ζείτε κοντά σε αλυκή ή άλλο τόπο με φυσικό αλάτι, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει η αποθήκευση αλατιού. Το αλάτι είναι φτηνό καί άφθονο τώρα, αλλά σε περίπτωση κρίσης, θα είναι ένα σπάνιο καί πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά από τήν θάλασσα. Επίσης, το αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε να κάνετε το καταφύγιο σας. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ πε­ρίπτωση κρίσης.
Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί να σας φαίνετε πολύ, αλλά πε­ριλαμβάνει καί επιπλέον για να προσελκύσετε άγρια ζώα στο κυνήγι. Όσο θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα και στο τραπέζι πρέπει να είναι ιωδιούχο.
02) Ρύζι: Προτιμώ το καστανό ρύζι για τα διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω και αν ο χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος από εκείνον τοθ λευκού. Το συνδυασμένο βάρος θα πρέπει να είναι περίπου δε­καπέντε κιλά ανά ενήλικο άτομο ανά έτος. Ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.
03) Σιτάρι (ή άλλα δημητριακά): Η αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τά σιτηρά μπορεί σύντομα να μην είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, γιά αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά άνά ενήλικα άνά έτος. (Ένα μέρος από αυτά μπορεί να είναι με την μορφή ζυμαρικών). Μπορούν να διατηρηθούν μέχρι καί τριάντα ή καί πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης την αγορά επιπλέον κιλών για ανταλλαγές καί αγαθοεργίες.
Δεν σας συστήνω να αποθηκεύσετε αλεύρι, αφού αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε.

Μη παραβλέψετε την ευκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τους μουλιασμένους σπόρους. 'Αν μουλιάσετε σε νερό για εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες το σιτάρι, αυτό φουσκώνει και μαλακώνει, ενώ στην συνέχεια, αν το ζεστά­νετε, φτιάχνετε με αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.

04) Καλαμπόκι: Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά του καλαμποκιού ή το καλαμποκάλευρο. Γι' αυτό να αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί να αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ο χρόνος αποθήκευσης του ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, αλλά το σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ με τριάντα έξι μήνες.

05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ο χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία με επτά χρόνια, ανάλογα με την ποικιλία και την μέθοδο συσκευασίας.

06) Λίπη και έλαια: Σας συστήνω να αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σε πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σε σφραγισμένα δοχεία, και φυστικοβούτυρο. Το συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει να είναι γύρω στα πενήντα κιλά ανά ενήλικα, ανά χρόνο. Τα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά να δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά δύο χρόνια. Το παγωμένο λάδι πρέπει επίσης να ανανεώνεται ή να δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια.

07) Γάλα σε σκόνη: Αγοράστε τήν ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σε σκόνη συσκευασμένο με άζωτο, από έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό το είδος μπορεί να κρατήσει για πέντε και πλέον χρόνια.

08) Φρούτα και Λαχανικά σε Κονσέρβες: Είναι πιο οικο­νομικό (και μία καλή εξάσκηση) να κονσερβοποιείτε τα δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς το απόθεμά σας, πρέπει να ετοιμάζετε αρκετές ώστε να καλύ­πτουν τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας για δύο χρόνια. Οι ποσότητες θα ποικίλλουν ανάλογα με το πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε στο διαιτολόγιό σας.

09) Κρέας σε Κονσέρβες: Και πάλι, θα πρέπει να ανα­νεώνετε το απόθεμα συνεχώς, και δεν θα πρέπει να αποθηκεύετε περισσότερο από όσο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε δύο χρόνια. Εγώ προτιμώ τα κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK.
10) Σάκχαρα: Προτιμώ το μέλι (εκτός, ασφαλώς, για τα βρέφη), αλλά ανάλογα με τα γούστα σας μπορεί επίσης να θέλετε να δημιουργήσετε ένα απόθεμα με ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Το συνδυασμένο βά­ρος όλων αυτών θά πρέπει να είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος.

Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι να διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί την δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών και λαχανικών. 'Αν ανησυχείτε για την διατροφική αξία των τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τα φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θα πρέπει να σκεφτείτε πως η αποθήκευση σπόρων που δεν ανήκουν στα υβρίδια έχει ίση, ίσως και μεγαλύτερη σημασία από την αποθήκευση τροφίμων.
Η καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου καί η εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τα σημαντικότερα πράγματα που θα εξασφαλίσουν την διατροφή μας στην περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης.
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget