Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η υγεία ...στα χέρια μας - Σωστή Αναπνοή


από την Έλενα Παπαϊωάννου, Εκπαιδεύτρια Yoga
Η υγεία του ανθρώπου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ανεξάρτητο από τη σκέψη, την πράξη και τη γνώση.Ο καθένας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη διατήρηση της υγείας του,εφόσον τη χτίζει ή την καταστρέφει καθημερινά με...τον τρόπο ζωής που ακολουθεί.Η απόκτηση και διατήρηση της υγείας μπορεί να οριστεί μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και γνώση,μέσα από τη σταδιακή βελτίωση των καθημερινών συνηθειών με σωστή αναπνοή, διατροφή και άσκηση.

Μέρος Πρώτο: Η αναπνοή
Η αναπνοή εκφράζεται μέσα από το κομμάτι της γιόγκα που ονομάζεται Pranayama. Είναι η πρωταρχική και η σημαντικότερη σωματική μας λειτουργία, ο κρίκος που ενώνει όλα τα έμβια όντα με τη ζωή. Έχει όμως αλλοτριωθεί, στην πορεία της από την ανθρώπινη πηγή της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η ορθή αναπνοή είναι πολύ απλή εύκολη και εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα. Για την εκμάθησή της, δε χρειάζονται πολύπλοκες τεχνικές και ασκήσεις. Τέτοιες, είναι αμφίβολο αν θα ενσωματωθούν ποτέ στη ζωή μας, ή θα τις κατανοήσουμε. Υπάρχει μόνο ένας, μοναδικός, τρόπος αναπνοής, κοινός για όλους τους ανθρώπους, άμεσα εφαρμόσιμος. Ξεχάστε τη “διαφραγματική” αναπνοή (που σχεδόν κανένας δεν εξηγεί, κανένας δεν καταλαβαίνει). Ξεχάστε τις διάφορες τεχνικές, που μόνο σας μπερδεύουν και σας ζαλίζουν.

Η σωστή αναπνοή, είναι αυτή που εξασφαλίζει επαρκή οξυγόνωση. Ήσυχη, ήρεμη, απαλή, αφανής (χωρίς ορατές κινήσεις του θώρακα και της κοιλιάς), με αρμονία και συνέχεια. Η αναπνοή αυτή διδάσκεται μέσα από μια άσκηση, που ονομάζεται, μειωμένη αναπνοή με χαλάρωση (reduced breathing by relaxation ). Το σπουδαίο είναι, πως κωδικοποιείται στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου.

Όλες οι άλλες τεχνικές που διδάσκει η Pranayama, ωφελούν μόνο την ώρα που τις εκτελούμε. Η άσκηση όμως στη μειωμένη αναπνοή με χαλάρωση, μπορεί να γίνει τρόπος ζωής, εφαρμόσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή την αναπνοή είχαμε εξασφαλισμένη όταν γεννηθήκαμε, αλλά στην πορεία για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι τη χάσαμε. Άγχος, λάθος διατροφή, έλλειψη άσκησης, συναισθηματική φόρτιση, αφύσικες συνθήκες διαβίωσης, (κλειστοί χώροι, μόλυνση, φάρμακα, καυσαέρια, δηλητήρια).

Το νευρικό σύστημα όμως και συγκεκριμένα αυτό που εντοπίζεται στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου( ανάμεσα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό) ,είναι πλασμένο έτσι, που εύκολα, μέσα από μια διαδικασία που λέγεται άσκηση αναπνοής, ξαναθυμάται τη σωστή αναπνοή. Αυτήν που εξασφαλίζει υγεία, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς “αυτοθεραπείας “στο σώμα μας.

Σημαντική η αναπνοή, όμως έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν συνδυάζεται αρμονικά με διατροφή και άσκηση.

 

Παγκόσμιος χάρτης από 6.000 μινιατούρες!



Τα παζλ ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη όπως και τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια, με τα οποία έπαιζε μικρός στη γενέτειρά του τη Βραζιλία. Ο καλλιτέχνης Carlos de Menezes επιδεικνύει μεγάλη υπομονή στις δημιουργίες του και εκπλήσσει με το αποτέλεσμα.

6.000 μικροσκοπικά ανθρωπάκια, ζώα αλλά και διάφορα αντικείμενα συνθέτουν έναν παράξενο παγκόσμιο χάρτη, αποτέλεσμα της φαντασίας αλλά και της δημιουργικότητας του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη.

Οι φιγούρες κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από γύψο και στη συνέχεια βάφτηκαν σε διάφορα χρώματα, αποκτώντας τη μορφή που επιθυμούσε ο Carlos.
«Τοποθέτησα όλες τις φιγούρες πάνω σε έναν μεγάλο λευκό καμβά, μήκους 10 περίπου μέτρων, προσέχοντας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο παγκόσμιος χάρτης… Οι μινιατούρες αποτελούν στο σύνολό τους τις ηπείρους έτσι όπως τις ξέρουμε», λέει ο καλλιτέχνης.



clickatlife.net

Top 10: Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα δέντρα!

 

 
Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν είπαμε να σας παρουσιάσουμε τα πιο περίεργα δέντρα στον κόσμο. Δέντρα με ιδιαίτερο στολισμό που δεν γίνετε να μην τα προσέξεις. Όταν, όμως, η φαντασία κυριαρχεί και η δημιουργικότητα διαφεντεύει μυαλό και χέρια, τότε μια εντυπωσιακή συλλογή από παράξενα, διαφορετικά, καινοτόμα, πρωτοποριακά και εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα κάνουν την εμφάνισή τους, προκαλώντας αν μη τι άλλο έκπληξη για την εφευρετικότητα του δημιουργού τους…
Ας τα απολαύσουμε...







Τα Χριστούγεννα 100 χρόνια πριν..

 

Δείτε τις γεμάτες νοσταλγία φωτογραφίες...


















koukouva.gr

Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 77 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

 
 
 
Είναι μαγικό....όλοι είναι μοναδικοί...

Aυτή είναι η Ελλάδα μας ,η παράδοσή μας και η

 νέα μας γενιά !


΄Ενα κομμάτι του πολιτισμού μας!


Μπράβο σε όλους σας !!!!!