Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η αγροτιά μπορεί να σώσει την Ελλάδα!

  • Απαράδεκτες οι φήμες που κυκλοφορούν ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί
Τέλος στην φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού έβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες της φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι κύκλοι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για να θρέψει τον ελληνικό λαό.

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, “δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων”, αφού όπως τόνισε αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Εκεί που η ελληνική αγροτική παραγωγή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αυτάρκεια είναι στα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια (167%) ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 67% η οποία καλύπτεται με εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία και χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%). Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80% με την παραγωγή της φέτας να υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση (αυτάρκεια 147%).

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Σε τελική ανάλυση όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ “ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε“.

Νέο κόμμα «προσωπικοτήτων» δίκην Παπαδήμου;

του Ιωάννη Δέμου

Σιγά-σιγά, το κάδρο συμπληρώνεται!
Στην πρώτη σελίδα του Κυριακάτικου φύλλου της Καθημερινής διαβάζουμε: "Νέο κόμμα από διακεκριμένους πολίτες εν όψει. Συνάντηση την Πέμπτη".
 
Ηγέτη με το προφίλ του κ. Λουκά Παπαδήμου αναζητούν πολίτες που ναι μεν δεν έχουν ενεργό ανάμειξη στην πολιτική, όμως μετέχουν σε πολιτικές οργανώσεις του φιλελεύθερου χώρου. Θα συναντηθούν την Πέμπτη φιλοδοξώντας να κατέλθουν από κοινού στις εκλογές. Μάλιστα, όπως διαμηνύουν, απαράβατη προϋπόθεση για να γίνει εφικτή και η δική τους συμμετοχή είναι να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην «εμπροσθοφυλακή» του νέου σχήματος, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους όσοι συζητούν. Εκεί που όλοι συναινούν, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού που θα ηγηθεί. Σκιαγραφείται ένα πρόσωπο με «κοινά στοιχεία» με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας" και
"Κατά πληροφορίες πάντως, σε τακτική συνεργασία με τη «Δημιουργία Ξανά» βρίσκονται ήδη και οι «Δημοκρατικοί» των κ. Θ. Πολυζωίδη και Τ. Τσάνη, η «Ενωμένη Ελλάδα» με εκπρόσωπο τον κ. Φ. Σαραντόπουλο, ο «Λόγος Πολιτών» του κ. Αν. Ματαράγκα και οι «Δημιουργικοί Πολίτες» του κ. Αλ. Κάντζη. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες έχουν ήδη συναντηθεί και με τους εκπροσώπους της Δράσης κ. Αρ. Αϊβαλιώτη και Τ. Αβραντίνη, ενώ σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις τους ήταν και οι γνωστοί οικονομολόγοι κ. Αρ. Δοξιάδης και Γ. Προκοπάκης." και "...ενήμεροι δηλώνουν για την κινητικότητα στον εν λόγω χώρο και οι κ. Γ. Γραμματίδης και Λ. Τσούκαλης, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ιδέας μιας νέας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πριν από τις εκλογές." αλλά
"Ωστόσο, όπως διαμηνύουν οι επικεφαλής των ανεξάρτητων οργανώσεων, απαράβατη προϋπόθεση για να γίνει εφικτή η δική τους συμμετοχή είναι η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην εμπροσθοφυλακή. Ενδεχόμενο που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο υπό κάποιους όρους τον κ. Στ. Μάνο, όχι όμως και την κ. Μπακογιάννη."
 
Από τις "18 προσωπικότητες" που αυτοαποκαλούνται "Για την Ελλάδα τώρα" και οι οποίοι ...ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ενότητα των ..."μεταρρυθμιστικών" δυνάμεων της χώρας και που συναντήθηκαν -δίκην Λέσχης Μπίλντερμπεργκ- το μεσημέρι (sic) της Κυριακής, 22 Ιανουαρίου στην Παλαιά Βουλή, φαίνεται να έχει αντίρρηση για τη μή συμμετοχή πολιτικών σε ένα νέο πολιτικό σχήμα ο κύριος, Ν. Αλεβιζάτος ενώ την άποψή του συμμερίζεται και ο Γ. Στουρνάρας.
 
Το κορυφαίο είναι ότι ομιλητές στην εν λόγω μεσημεριανή εκδήλωση των 18 ήσαν οι παρακάτω λάτρεις του Μνημονίου, της "ευρωπαϊκής ...πολυπολιτισμικής προοπτικής της χώρας" και της παράδοσής της στα νύχια των τραπεζιτών και άλλων επίβουλων: Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μπουτάρης, ο ...Κωστής Χατζηδάκης και βεβαίως ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης.
 
Τελευταία μάλιστα το όνομα του Λουκά Τσούκαλη "παίζει" σε ορισμένα ΜΜΕ, ενώ μόλις χθες εμφανίστηκε στην εκπομπή του Πρετεντέρη στο MEGA, όπου άφησε να πλανάται στον αέρα η άποψή του ότι η Ελλάς είναι μία διεφθαρμένη χώρα! (Μία επί πλέον απόδειξη του ομφάλιου λώρου μεταξύ Τσούκαλη-ΕΛΙΑΜΕΠ και ΓΑΠ).
Συμπερασματικά -κατά την ταπεινή μου άποψη- το ΕΛΙΑΜΕΠ ετοιμάζεται να μεταπηδήσει από το πολιτικό παρασκήνιο στο πολιτικό προσκήνιο.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος σχεδόν επεβλήθη από τον ΣΚΑΪ, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον Α. Παπαχελά, Γραμματέα του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και της Τριμερούς Επιτροπής μαζί με τους Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Παναγή Βουρλούμη.
Και σε μια προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη που το συνδέουν με παγκόσμιους παρα-εξουσιαστικούς μηχανισμούς, άλλαξε η ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξαφανίζοντας τα ονόματα του προεδρείου και των μελών του Δ.Σ. τα οποία συνδέονται με αυτούς τους μηχανισμούς.
Βεβαίως ως άνθρωπος μπορεί να κάνω και ...λάθος.
Είδομεν!
 
(Δημοσιεύθηκε: 1/2/2012)
Πηγές:
 
πηγή:isopoliteia

Οι τυπικές αντιδράσεις των παιδιών στο διαζύγιο

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012


 

από τον Σάββα Καλοκαιρινό, Κοινωνικό λειτουργό.
 
Οι αντιδράσεις των παιδιών εξαρτώνται κυρίως από την:
- Συγκρότηση και ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.

- Ποιότητα της σχέσης που είχε το παιδί με του γονείς του πριν το διαζύγιο.
- Ποιότητα των σχέσεων του παιδιού με παππούδες, φίλους, δάσκαλους και άλλα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή.
- Δυνατότητα ή όχι ψυχολογικής στήριξης του παιδιού από κάποιον ειδικό ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία.
- Ένταση και τη διάρκεια των γονικών συγκρούσεων.
- Ικανότητα των γονιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιδιού στη φάση του διαζυγίου.

Μερικές τέτοιες τυπικές αντιδράσεις των παιδιών στη φάση του διαζυγίου.
-Άρνηση

Δεν θα χωρίσουν. Απλά ο μπαμπάς θα μένει στο διπλανό σπίτι. Σε λίγο θα είμαστε πάλι μαζί.
-Φόβος Εγκατάλειψης
Τα παιδιά αισθάνονται ότι όταν οι γονείς τους χωρίσουν δεν θα υπάρχει κανείς να τα φροντίζει και να τα νοιάζεται.

-Θυμός και επιθετικότητα
Τα παιδιά μπορεί να εκφράσουν επιθετικότητα και θυμό απέναντι στα αδέλφια, τους συνομήλικους, τους συγγενείς ή τους γονείς (ιδιαίτερα ενάντια στο γονιό στον οποίο το παιδί καταλογίζει το φταίξιμο. Ακόμη μπορεί να παρουσιάσουν πτώση στις σχολικές επιδόσεις ή να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το διαζύγιο για να ασκήσουν εξουσία και να διεκδικήσουν δικαιώματα.

- Ενοχή
Συχνά αισθάνονται ότι φταίνε αυτά για τις συγκρούσεις των γονιών τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι στη ρίζα των γονικών συγκρούσεων βρίσκονται κάποια δικά τους λάθη. Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται ιδιαίτερα όταν οι γονείς συγκρούονται μπροστά στα παιδιά και μάλιστα με αφορμή την αντιμετώπιση των προκλητικών συμπεριφορών των παιδιών.

-ΚατάθλιψηΥπνηλία, διαταραχή του ύπνου ή της διατροφής, τάσεις απομόνωσης .

-Ανωριμότητα
Νυχτερινή ενούρηση, μωρουδίστικος τόνος φωνής) ή υπερωριμότητα (ντάντεμα αδύνατου γονιού.

-Προσπάθειες συμφιλίωσης.Ακόμη μπορεί να αρνούνται να αλλάξουν σπίτι τις μέρες που ορίζει ο διακανονισμός ή να αρνούνται με κάθε τρόπο να μιλήσουν ή συναντήσουν τον ένα από τους δύο γονείς.

Να συμμαχήσουν με τον "αδύνατο" ή "αδικημένο" γονιό και να εναντιώνονται, να κακολογούν ή να απορρίπτουν τον άλλο. (Οι σύζυγοι χρεώνουν τον άλλο)

-Ανάγκη για ενημέρωση Τα παιδιά ρωτούν συχνά και απαιτούν να μαθαίνουν λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει και για τις συνέπειες που θα έχουν επάνω τους οι εξελίξεις. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες που παίρνουν από τους δύο γονείς να είναι εναρμονισμένες και όχι αλληλοσυγκρουόμενες.

Θετικές επιπτώσεις του διαζυγίου για τα παιδιά.
- Κατά κύριο λόγο τα παιδιά απαλλάσσονται από το αρνητικό κλίμα των συνεχών συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.

- Οι γονείς συνήθως έχουν πιο ποιοτική και στενή επαφή με τα παιδιά μετά το χωρισμό παρά πριν. Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παιδιών. (δώρα, βόλτες, ταξίδια, τηλέφωνα κλπ)



Απάντηση στη δήλωση του βο(υ)λευτή Αμοιρίδη Γιάννη


Απάντηση στη δήλωση του βο(υ)λευτή Αμοιρίδη Γιάννη «Θα διεκδικήσω και πάλι την εκλογή μου στην βουλή με το ΠΑΣΟΚ στην Πιερία. Δεν θα εγκαταλείψω τον πολιτικό μου χώρο και τον νομό μου, αυτή τη δύσκολη περίοδο».

«Κε» Αμοιρίδη, όσοι σε γνωρίζουν, σε χαρακτηρίζουν αναμφίβολα ως ένα ιδιαίτερο έξυπνο άνθρωπο και για αυτό άλλωστε με σχετική ευκολία αναδείχθηκες στην πολιτική σκηνή από πολύ νωρίς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι που σε φτάσαμε εκεί με την στήριξη και την ψήφο μας, είμαστε ηλίθιοι και μπορείς με τις δηλώσεις σου να υποτιμάς την νοημοσύνη μας.

Καταρχήν ανήκεις στην κατηγορία των πολιτικών που μπήκαν στην πολιτική με τα λιγότερα και θα βγουν με τα περισσότερα!!

Τη στιγμή λοιπόν που η τσέπη μας καθημερινά αδειάζει και το αύριο φαίνεται πιο απαισιόδοξο από ποτέ γιατί εσύ και η συντεχνία σου με τις αποφάσεις και τις υπογραφές σας υποθηκεύσατε το μέλλον μας αλλά και μέλλον των παιδιών μας, έρχεσαι με τις δηλώσεις σου να προκαλέσεις ζητώντας ξανά την στήριξη του λαού της Πιερίας . Γιατί λοιπόν πρέπει ο λαός της Πιερίας να σου ξαναδώσει ψήφο εμπιστοσύνης ; Τι ήταν αυτό που εσύ και οι άλλοι δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Πιερία, κάνατε για εμάς τους απλούς «αναλώσιμους» πολίτες όταν κληθήκατε να αποφασίσετε για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , για εφεδρείες και καταργήσεις θέσεων και οργανισμών , για τα χαράτσια και τους ανελέητους φόρους που μας γονάτισαν, για τα άρθρα 31 και 37 που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και μαζί καταργούν την εργασιακή κατοχύρωση του εργαζόμενου ή μήπως για όλα αυτά που έγιναν για εμάς χωρίς εμάς και για όλα αυτά που ψήφισες χωρίς να γνωρίζεις; Και όλα αυτά για να κάνετε πλάτες μαζί με τα άλλα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλο, Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου) στους μεγαλοκαρχαρίες, τραπεζίτες , μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεκδότες, τον ΣΕΒ κ.α.

Τι έκανες για τον νομό μας όπου η ανεργία καλπάζει, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και η τοπική αγορά ψυχορραγεί;

Δώσε μας λοιπόν ένα καλό λόγο για να σε ξαναψηφίσουμε. Μήπως γιατί αν δεν εκλεγείς δε θα μπορείς να έχεις την ίδια πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες για το σε ποιες εταιρίες να εμπλακείς και σε ποιες μετοχές να επενδύσεις; Και αν αυτά που λέω φαίνονται υπερβολικά σε κάποιους, σε προκαλώ να δημοσιεύσεις τα περιουσιακά σου στοιχεία τα τελευταία χρόνια για να δούμε αν οι αποζημιώσεις ως βουλευτής ή ως πρώην δήμαρχος δικαιολογούν το πόθεν έσχες σου. Αλλά να μας τα δείξεις όλα. Καταλαβαίνεις τι λέω.Έτσι; Να σε ψηφίσω λοιπόν για να γεμίζεις τις τσέπες σου και να κάνεις τις λοβιτούρες σου, τη στιγμή που στις δικές μου τσέπες σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε σέντ για να αγοράσω γάλα για τα παιδιά μου;

Εμείς σήμερα πληρώνουμε το τίμημα για τις καταχρήσεις, την κακοδιαχείριση ,τις πελατειακές σχέσεις , τους κομματικούς διορισμούς και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που εσύ και η όμοιοι σου κάνατε . Εσύ τι πλήρωσες;

Εμένα ο Βενιζέλος μου παίρνει νταβατζίδικα και ερήμην μου από το μισθό κάθε μήνα εισφορά αλληλεγγύης , αλλεπάλληλους φόρους και με έχει ξεσκίσει στα χαράτσια. Εσύ τι πληρώνεις και τι προσφέρεις υπέρ λαού και πατρίδας; Μήπως την υπογραφή σου σε συμφωνίες που καταδυναστεύουν και συνθλίβουν οικονομικά και ψυχολογικά το λαό;

Ο ρόλος σου πλέον αν δεν το κατάλαβες είναι διακοσμητικός αφού απαιτούν την υπογραφή σου, σε εκβιάζουν για την βάλεις, υπογράφεις χωρίς να ξέρεις τι, κανείς δεν σε ρωτάει και απλά εκτελείς άνωθεν εντολές. Για γλάστρα λοιπόν μου κάνεις πολύ ακριβός.

Μαύρο λοιπόν σε αυτούς που μας μαυρίσανε τη ζωή. Και αν στις επόμενες εκλογές δεν βρεθούν παλικάρια βουλευτές και Μπουμπουλίνες βουλευτίνες να σηκώσουν το βάρος της πολιτικής ευθύνης για ότι αποφασίσουν και πράξουνε, τότε ας αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Άλλωστε και τώρα ακυβέρνητη είναι αφού οι άβουλες μαριονέτες που την κυβερνάνε είναι φερέφωνα και υποχείρια των τραπεζιτών και των ξένων συμφερόντων!!

Φτάνει πια λοιπόν. Σας έχουμε σιχαθεί όλους. Η αλητεία, η απαξίωση και η ειρωνεία των δηλώσεων σας πρέπει να σταματήσει. Πλέον πρέπει να μιλήσει η καρδιά, η λογική και η ψυχή του απλού πολίτη στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Και τα συναισθήματα που τελικά θα διαμορφώσουν την ψήφο μας πιστεύω ότι είναι κοινά σε όλους μας. Αηδία, αποστροφή, αγανάκτηση και αχαλίνωτο μίσος για αυτούς που ενώ τους ψηφίσαμε για να προστατέψουν τα δίκαια μας, αυτοί καταδυνάστευσαν και υποθήκευσαν τις ζωές μας δημιουργώντας για πάρτη τους μικρές οικονομικές αυτοκρατορίες και πλούτη με «ματωμένα» χρήματα.

Μαύρισμα λοιπόν και κρεμάλες . Μόνο αυτό θα μας σώσει τελικά !!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 
πηγή:tromaktiko

Ο ηγέτης δεν μιλάει αλλά πράττει...


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Αναμεταδίδεται σήμερα από πολλά διεθνή έντυπα ότι η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του μεγαλό-επενδυτή G. Soros. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος G. Soros σκόπευε να κερδοσκοπήσει εναντίον της Ρωσικής Οικονομίας σύμφωνα με το σκεπτικό βάσει του οποίου εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης. Δηλαδή σε απλά Ελληνικά σκόπευε (αν ευσταθεί το κατηγορητήριο) να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν οι διεθνείς κερδοσκόποι εναντίον της Ελλάδας το...
χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2009 - Απρίλιος 2010.
Συμπέρασμα: Υπάρχει πάντα νόμιμος τρόπος σοβαρής και αξιόμαχης αντίδρασης εναντίον των κερδοσκόπων που σκοπεύουν να επιτεθούν για να καταστρέψουν την οικονομία μίας χώρας. Τώρα τι επιλέγει να κάνει ο κάθε ηγέτης είναι άλλο πράγμα. Άλλοι κάνουν και λένε ανοησίες π.χ. ότι θα βάλουν το πιστόλι πάνω στο τραπέζι…. Μόνο που στο τέλος το πιστόλι αποδεικνύεται σοκολατένιο. Ο ηγέτης όμως δεν μιλάει αλλά πράττει!
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σύντροφος της KGB δεν έπραξε απλώς… Του τίναξε τα πέταλα του George του τσαχπίνη!

Έκτακτο αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο...



Πέμπτη 02/02, Προβολή της ταινίας “Ο Θίασος
 
Σάββατο 04/02, “Όταν η ιστορία συναντά την εικόνα… στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου“, ομιλητές Βασίλης Τσιράκης, συγγραφέας και... Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου
 
Τρίτη 07/02, Προβολή της ταινίας “Το βλέμμα του Οδυσσέα
 
Όλα στις 19.30 στη Λέσχη Πολιτισμού και Θεωρίας “ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ” (Κέντρο, Εγνατία 98, 1ος όροφος ,Θεσ/νίκη)

Oι μνημομονιακοί μνηστήρες της αρχηγίας μαζί με τον πρωτομάστορα γΑΠ του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ χτενίζονται …ενώ εκλέγουν 55 βολευτές…

 


Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC
Τα πράγµατα για το ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς ό­πως και για τη χώρα, πάρα πολύ δύσκολα! Η αίσθηση αυτή είναι διάχυτη, προκύπτει από τη συµπεριφορά των στελεχών του, επιβε­βαιώνεται από τις...
πρόσφατες εξελίξεις και καταγρά­φεται στα δηµοσκοπικά αποτελέσµατα της πρόθε­σης ψήφου… ηχηρότατα!
Στο ερώτηµα για τον καταλληλότερο χρόνο εκλο­γής νέου αρχηγού, η συντριπτική υπεροχή της απά­ντησης «άµεσα» µοιάζει µε «κραυγή» αγωνίας των ψηφοφόρων του. Μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Β. Βε­νιζέλου, ο αντιπρόεδρος - αν είναι ο νέος αρχηγός - εµφανίζεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ πιο ελκυστικό στους ψηφοφόρους. Είναι όµως εντυπωσιακή η άρνηση που καταγράφουν και οι δύο, ακόµα και µεταξύ των ψηφοφόρων του κόµµατος - η πλειοψηφία των οποί­ων θεωρεί πιθανή τη διάσπασή του!
Και τα δύο άλλα κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση, η Νέα Δηµοκρατία και ο ΛΑΟΣ, καταγρά­φουν απώλειες. Το προβάδισµα της Νέας Δηµοκρατί­ας επιβεβαιώνεται και ενισχύεται, κυρίως όµως λό-γω της µεγαλύτερης πτώσης του αντιπάλου της. Έτσι, δείχνει να «διατηρεί» µε ασφάλεια το πλεονέκτηµα των 50 επιπλέον εδρών, που προσφέρει ο εκλογικός νόµος στο πρώτο κόµµα. Η Αριστερά (αθροιστικά) «έλκει», πλέον, τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους και η επόµενη Βουλή δείχνει ότι θα έχει περισσότε­ρα κόµµατα από κάθε προηγούµενη - έως και 10! Με βάση τα δηµοσκοπικά δεδοµένα και αν το κλίµα δεν αναστραφεί, 3 στους 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, α­πό τους 160 που εξελέγησαν το 2009, θα βρεθούν εκτός Βουλής µετά τις επόµενες εκλογές! Το κόµµα που πρωταγωνίστησε και καθόρισε τη µεταπολιτευ­τική ιστορία της χώρας µας, ακολουθεί τη µοίρα της. Κατά πάσα πιθανότητα, και το µέλλον του θα εξαρτη­θεί από το µέλλον της.
ΥΓ.: Περίπου οι µισές τηλεφωνικές επικοινωνίες της έρευνας, πραγµατοποιήθηκαν πριν από την ανα­κοίνωση της «συµπόρευσης» Β. Βενιζέλου και Ανδρ. Λοβέρδου και οι υπόλοιπες µισές µετά από αυτήν.
Σημείωση 1: Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή
Η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή η αφαίρεσή της από την «εκτίµηση πρόθεσης ψήφου» (ή η κατανοµή της σε όλα τα κόµµατα), ώστε να προ­κύψει «εκλογικό» αποτέλεσµα, είναι µια διαδικασία που αντιµετωπίζεται µε επιφυλακτικότητα από την εταιρεία µας, όσον αφορά την επαλήθευσή της στις εκλογές. Γι’ αυτόν τον λόγο προτιµάµε την παρουσί­αση της απλής «εκτίµησης πρόθεσης ψήφου» (µε ό­λες τις απαντήσεις: λευκό, αποχή, αναποφάσιστος, δεν απαντώ κ.λπ.). Παρουσιάζουµε «εκτίµηση πρό­θεσης ψήφου µε αναγωγή», εφόσον µας ζητηθεί και όταν πλησιάζουµε σε εκλογές, ως αφορµή δηµοσι­ογραφικού σχολιασµού, αλλά και διότι µόνο µε «ε­κλογικά ποσοστά» µπορούµε να έχουµε «εκτίµηση κατανοµής εδρών». Χρησιµοποιούµε την απλή (και συνήθη) αναγωγή (αφαίρεση των ποσοστών της αδι­ευκρίνιστης ψήφου και επανυπολογισµός των υπό­λοιπων ποσοστών που ισοδυναµεί µε την κατανοµή της αδιευκρίνιστης ψήφου σε όλα τα κόµµατα, ανα­λογικά µε το ποσοστό τους) για ενδεικτικούς και µό­νο λόγους. Σε καµία περίπτωση, αυτή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσµατος.
Σημείωση 2: Άλλα κόμματα
Σύµφωνα και µε τους κώδικες δεοντολογίας, σε έ­να ερώτηµα πρόθεσης ψήφου συµπεριλαµβάνονται υποχρεωτικάτα κόμματα που έχουνεκλεγεί και αντι­προσωπεύονται στη Βουλή (και στην Ευρωβουλή). Η εταιρεία µας ρωτά και καταγράφει όποιο κόµµα και αν αναφέρει ο ερωτώµενος πολίτης. Ακόµα και αν α­παντήσει «άλλο κόµµα», ερωτάται εκ νέου σε ποιο κόµµα αναφέρεται. Συνήθως όµως, οι περισσότεροι δεν διευκρινίζουν ποιο άλλο κόµµα θα επέλεγαν. Το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνουν απαντήσεις ό­πως «κάποιο άλλο», «κάποιο νέο», «οποιοδήποτε άλλο»… Πάντως, για όσα κόµµατα καταγράφονται, εφαρµόζουµε συνήθως τον ακόλουθο κανόνα - χωρίς να ισχυριζόµαστε ότι αυτός είναι ο µόνος ή ο πιο σωστός: όταν ένα κόµµα φτάσει ή ξεπεράσει ποσο­στό 1% στις «ελεύθερες» απαντήσεις, τότε εµφανί­ζεται ως χωριστή εγγραφή.
Σημείωση 3: Εκτίμηση εδρών ανά περιφέρεια
Η εκτίµηση της κατανοµής των εδρών ανά εκλο­γική περιφέρεια είναι ενδεικτική και παρουσιάζεται µόνο ως αφορµή για δηµοσιογραφικό σχολιασµό - δεν αποτελεί πρόβλεψη, αφού η κατανοµή των ε­δρών κάποιου κόµµατος, ανά εκλογική περιφέρεια, είναι δυνατόν να αλλάξει, κατά πολύ, ακόµα και µε ελάχιστες αλλαγές των ποσοστών του ίδιου ή και ο­ποιουδήποτε άλλου κόµµατος. Τα ποσοστά των κοµ-µάτων σε κάθε περιφέρεια είναι ενδεικτικά και προ­κύπτουν από αναλογική αυξοµείωση των ποσοστών τους στις εκλογές του 2009. Το λογισµικό υπολογι­σµού των εδρών έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία ΚΟSMON ΕΠΕ, υπό την καθοδήγηση και για λογαρια-σµό της PULSE RC.
Η σημερινή έρευνα της Pulse RC καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ (9,5%) και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Η πάλαι ποτέ «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» δείχνει σημάδια διάλυσης, χωρίς ταυτόχρονα η Ν.Δ. (19%) να μπορεί να εμφανίσει δυναμική αυτοδυναμίας. Τα τεράστια ποσοστά των αναποφάσιστων, του Λευκού / Αποχής και του Άλλου (σύνολο 33,5%) δείχνουν εικόνα ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος.
Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στην εκτίμηση της κατανομής των εδρών του στις επτά εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα είναι κυριολεκτικά τραγική στην Α’ και τη Β’ Αθήνας, στις οποίες χάνει 22 βουλευτές! Στην Α’ Πειραιώς και τη Β’ Θεσσαλονίκης δεν εκλέγει... κανέναν!
Η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δείχνει εικόνα λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος προφανώς δεν είχε προβλέψει την πλήρη κατάρρευση του δεύτερου κόμματος...
Σφαγή σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της Pulse RC, αν και μπορούσαμε, με βάση το γενικό δημοσκοπικό κλίμα, να υποθέσουμε κατά προσέγγιση το αποτέλεσμα της έρευνας, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα «σενάριο» που θα περιλάμβανε κλίμα μεγαλύτερης πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ώστε να δούμε την εφαρμογή του εκλογικού νόμου ως προς την κατανομή των εδρών του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης με βάση αυτό το φανταστικό σενάριο.
Επιλέξαμε έτσι ενδεικτικά μια οκτακομματική Βουλή, σενάριο το οποίο είναι ακόμη πιο ευνοϊκό, ειδικά για το δεύτερο κόμμα, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Συνυπολογίσαμε έτσι και το ενδεχόμενο η εκλογή νέου αρχηγού να λειτουργήσει συσπειρωτικά. Έτσι, με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης με αναγωγή στα έγκυρα να δίνει 13,5%, εμείς υπήρξαμε «γενναιόδωροι» κατά 6,5%.
Το αποτέλεσμα ωστόσο παραμένει απογοητευτικό στις μεγάλες αυτές περιφέρειες, στις οποίες κατά κανόνα συνωστίζονται τα ιστορικά και κορυφαία στελέχη με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Μια σύγκριση μεταξύ της κατανομής που προκύπτει από την πραγματική δημοσκόπηση και της κατανομής που προκύπτει από το δικό μας φανταστικό σενάριο, αποκαλύπτει ότι στις συγκεκριμένες περιφέρειες, λόγω της λειτουργίας του εκλογικού νόμου, διασώζονται μόλις επτά έδρες διαθέσιμες για την εκλογή κορυφαίων στελεχών.
Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RS – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»
Τύπος Έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2012.
Μέγεθος δείγματος: 1.784 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας +/- 2,5%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Βάσεις: Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 2009: 648, Ψηφοφόροι ΝΔ:448, Υπόλοιποι Ψηφοφόροι: 453 (και 67 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει), 168 δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2009 (απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου).
 
πηγή:"Το Ποντίκι"