Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«Αχταρμάς» κατάντησε η πολιτική μας ζωή!..



του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Στην ψυχοκοινωνική θεωρία αποτελεί είναι αποδεκτό ότι η χάραξη ορίων και ο προσδιορισμός κάποιων στοιχείων αποδεκτής ατομικής και...
συλλογικής συμπεριφοράς είναι απαραίτητα για τη θεμελίωση "πλαισίων αναφοράς" που απορρέουν από το πλέγμα των γραπτών και άγραφων νόμων που τα διέπουν και από τη φύση των δεδομένων δομών και θεσμών που στοιχειοθετούν την κοινά αποδεκτή συστοιχία ηθών και εθίμων.

Το ελληνικό κοινωνικό σύστημα ακολουθούσε το παραπάνω σχήμα αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια στις μέρες μας πράγμα που το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στον τέως Πρωθυπουργό μας κ Γεώργιο Παπανδρέου, γιο του γεννήτορα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, άν και ο Σαλονικιός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου διάδοχός του στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα πάει πολύ καλά στο σύστημα του «φάσκω και…αντιφάσκω!»

Δεν αποτελεί ιστορικά χειροπιαστή απόδειξη αυτής της θέσης η ανιστόρητη φιλελευθεροποίηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που  προέκυψε από τις εκλογές του 2009 και ενώ υποτίθεται ότι αντιμαχόταν ουσιαστικά ευνόησε το κέρδος, πίεσε προς την υπερκατανάλωση και λειτούργησε με σαφείς καπιταλιστικές μεθόδους συναλλαγής και συμβίωσης; Και ήταν, να πάρει η ευχή, Κυβέρνηση Σοσιαλιστών προερχόμενη κατ΄όνομα από το κόμμα που ενσάρκωνε, έλεγαν, τη σοσιαλιστική θεωρία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαίωσης του αγώνα των εργαζομένων τάξεων απέναντι στο.. μεγάλο Κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ που, αναμφίβολα, αφού ευδοκίμησε στην πρώτη 8ετία του «Σημιτικού» ΠΑΣΟΚ συνέχισε να ευδοκιμεί και με τον κ Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου που αφού «παρέδωσε» την Ελλάδα στην τρόικα του ΔΝΤ παρέδωσε κλειδιά και δακτυλίδι στον κ Βενιζέλο…Και ο κ Βενιζέλος πήγε στα «Σαλόνια της Ευρώπης» ως Τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας, και συνυπέγραψε με τον κ Σαμαρά (της «Νέας» Ν.Δ.) Μνημόνια, συμβάσεις και προγράμματα λιτότητας

Στην πατρίδα μας οι σχέσεις Κράτους πολίτη ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά ίσως θα πρέπει, επι τέλους, να τις δούμε και σαν εντυπωσιακά...ψυχοπαθολογικές. Η ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία αυτής της σχέσης συνίσταται στην κραυγαλέα αντίφαση της συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι στο ελληνικό Κράτος.

Ετσι, τη στιγμή που οι Ελληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονταν στο να θεωρούν το Κράτος ως «καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο, ψυχρό αφεντικό» ταυτόχρονα κοινωνικοποιούσαμε τις νεώτερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό Κράτος ως «τον καλό πατέρα, τον πιό σίγουρο εργοδότη, μιά παροιμιακή αγελάδα που πάντα περίμενε την ενααλλαγή από Μπλε σε Πράσινη και από Πράσινη σε Μπλε Κυβέρνηση για να αρμεχτεί από τα...δικά της παιδιά!»

Με άλλα λόγια, γενιά μετά από γενιά, οι νεο-Ελληνες αναπτύξαμε τη σχιζοτυπική συμπεριφορά, σαδομαζοχιστικών τάσεων, όπου περιμέναμε να ευνοηθούμε από το Κράτος που αντιμετωπίζαμε με καχυποψία αλλά και με εμφανή συμπτώματα παράνοιας άσχετα με το που στεκόμασταν ιδεολογικά!

Να αποφασίσουμε οι Έλληνες τι σημαίνει Αριστερός, τι σημαίνει Καπιταλιστής, τι σημαίνει Σοσιαλιστής, τι σημαίνει Φιλελεύθερος…

Αφού δημιουργήσαμε πολιτικό «αχταρμά» με την ψήφο μας στις 6 Μαίου, δείξαμε έμπρακτα στους Ευρωπαίους πως πράγματι είναι «περίεργο» να τους λέμε ότι 70 στους εκατό θέλουμε Ευρώ και Ευρωζώνη και την ίδια στιγμή μπροστά στην κάλπη 70 στους εκατό να ψηφίζουμε κόντρα στο Ευρώ και την ευρωζώνη!..
Προλαβαίνω κάποιους που θα αντιτάξουν ότι Θέλουμε το Ευρώ αλλά ΔΕΝ θέλουμε αυτές τις «κατάπτυστες αποικιοκρατικές συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια», λέγοντας ότι οι αριθμοί ΜΙΛΑΝΕ ξεκάθαρα:

Παρά τη δραματική λιτότητα παραμένοντας στο ευρώ ούτε ανταγωνιστικοί μπορούμε να γίνουμε, ούτε να τελειώσουμε πληρώνοντας τόκους και χρέη στα επόμενα 15-20 χρόνια, ούτε και να δούμε την πολυπόθητη και «θρυλική» πλέον…Ανάπτυξη!
Στις 17η Ιουνίου πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε:

«ευρώ και λιτότητα» ή «δραχμή και λιτότητα», γιατί και σκύλος χορτάτος και πίτα ολόκληρη ΔΕΝ γίνεται όταν αντιμετωπίζεις το κλασικό δίλημμα: «μπρος γκρεμός και πίσω…ρέμα!»

Οδεύοντας, όμως, προς την επίσημη ΠΤΩΧΕΥΣΗ μη ρωτάτε σε ποιόν να χρεώσουμε τον Εθνικό μας...ΑΧΤΑΡΜΑ:

Κυττάξτε στον…Καθρέπτη! 

Σίλερ: 1759-1805, αναγνώστης υπενθυμίζει επίκαιρους στίχους



Γερμανός συγγραφέας και ποιητής είχε γράψει μέσα από τα βάθη της ψυχής του, τους παρακάτω στίχους που σήμερα είναι πιο επίκαιροι παρά ποτέ:...

Καταραμένε Έλληνα. Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να... στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση...Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;".....

Αναγνώστης

πηγή:tromaktiko

Η επίδραση της ενυδάτωσης στις νοητικές λειτουργίες



Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό από ό, τι προσλαμβάνει. Συχνά, συνοδεύεται από διαταραχές σε... ανόργανα άλατα του σώματος - κυρίως από διαταραχές στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου.

Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του βάρους του σώματος, αλλά τροφοδοτείται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν αφυδατώνεται, ο όγκος του αίματος στο σώμα πέφτει και υπάρχει ο κίνδυνος η ποσότητα του αίματος - και ως εκ τούτου, η ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών ζωτικής σημασίας - που παρέχονται στον εγκέφαλο επίσης να μειωθεί.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, που επηρεάζουν την πνευματική εγρήγορση. H οδήγηση σε ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση, με μεγάλες απώλειες νερού και μεταλλικά άλατα ή ηλεκτρολυτών. Ακόμη και σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο, οι απώλειες νερού μπορεί να είναι υψηλές. Η ενυδάτωση κατά την οδήγηση είναι απαραίτητη. Συχνή κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης στο δρόμο.

Η απόδοση, τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, μπορεί να επηρεάζεται δυσμενώς από τη θερμότητα και από την αφυδάτωση. Η απώλεια ακόμη και 1-2% του σωματικού βάρους -περίπου 500 ml έως 2 λίτρα- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε ένταση, να είναι λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθούν και να νιώθουν πιο κουρασμένοι. Μπορεί, επίσης, να αυξήσουν το επίπεδο των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών πονοκεφάλων, την κόπωση και την απώλεια συγκέντρωσης. Αυτό είναι σημαντικό, όταν κάποιος επιθυμεί να επικεντρωθεί στη μελέτη και τη μάθηση.

Υπήρξε μια σημαντική μελέτη σχετικά με το αν η αφυδάτωση -ακόμη και η μετρίως σοβαρή αφυδάτωση- έχει επίδραση στις πτυχές της γνωστικής λειτουργίας.
Μια νέα μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις της ήπιας αφυδάτωσης στη γνωστική απόδοση και τη διάθεση των νέων ανδρών. Είκοσι έξι νεαροί άνδρες συμμετείχαν σε τρεις τυχαιοποιημένες, απλές-τυφλές, επαναλαμβανόμενες-με μέτρα δοκιμές: η πρώτη προκαλείται από άσκηση αφυδάτωσης συν ένα διουρητικό (DD. 40 mg φουροσεμίδη), η δεύτερη προκαλείται από άσκηση αφυδάτωσης συν ένα εικονικό φάρμακο που δεν περιέχει διουρητικό (DN), η τρίτη προκαλείται με άσκηση, διατηρώντας την υδάτωση, συν ένα εικονικό φάρμακο (EU συνθήκη ελέγχου). Κάθε μελέτη περιελάμβανε τρεις φορές 40λεπτο περπάτημα σε διάδρομο σε 5 * 6 km /ώρα, σε ένα ζεστό (28°C) περιβάλλον. Οι μετρήσεις περιλάμβαναν ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό γνωστικό τεστ φόρτωσης , ένα προφίλ συναισθημάτων με ερωτηματολόγιο και ένα υποκειμενικό ερωτηματολόγιο με συμπτωματολογία (πονοκέφαλος, δυσκολία συγκέντρωσης και εργασία) που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμής. Αξιόπιστες δοκιμές συνέκριναν τις δοκιμές του DD και του DN, που οδήγησαν σε μέση απώλεια μάζας σώματος κατά 1,6% με την δοκιμή ΕU του κάθε εθελοντή, όπου διατηρήθηκε η μάζα σώματος.
Η αφυδάτωση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση σε συγκεκριμένες πτυχές της νοητικής απόδοσης: τα λάθη αυξήθηκαν στην επαγρύπνηση της οπτικής εργασίας, και επιβραδύνθηκαν σε λανθάνουσα αντίδραση μνήμης της οπτικής εργασίας. Η κόπωση και η ένταση (το άγχος) αυξήθηκαν λόγω της αφυδάτωσης σε ηρεμία και σε κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η οσμωτικότητα του πλάσματος αυξήθηκε λόγω της αφυδάτωσης, αλλά σε ηρεμία πυρήνα (γαστρεντερικές) η θερμοκρασία δεν είχε μεταβληθεί.

Εν κατακλείδι, η ήπια αφυδάτωση χωρίς υπερθερμία σε άνδρες προκάλεσε δυσμενείς μεταβολές στην εγρήγορση και στην εργασία της μνήμης, αύξηση της έντασης/άγχους και της κούρασης. Αν και οι επιδράσεις στη γνωστική απόδοση και οι διαθέσεις είναι γενικά μικρές, μπορεί κάλλιστα να είναι επαρκής για να έχουν σημαντικές λειτουργικές συνέπειες σε περιόδους στρες.
Επομένως, για την επίτευξη των παραπάνω, θα πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως τουλάχιστον 2,0 L υγρών. Τα υγρά περιλαμβάνουν εκτός από το πόσιμο νερό και χυμούς, ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ροφήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχναμε ότι νερό προσλαμβάνουμε και από την υγρασία των τροφίμων, που αντιστοιχεί περίπου στο 30-20% του συνολικού νερού που καταναλώνεται καθημερινά. 

Φτιάξτε μόνες σας: Λάδι για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα



H κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος είναι ο "εφιάλτης" πολλών γυναικών από τον οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν. Το Life2day.gr σας προτείνει μία συνταγή για να φτιάξετε ένα λάδι που θα απαλλαγείτε από την δυσάρεστη εικόνα, αρκεί να το εφαρμόζετε 2-3 φορές την εβδομάδα για ένα μήνα.

Υλικά:

½ ποτήρι φουντουκέλαιο,

2 κ.σ φύλα ελιάς ψιλοκομμένα,

1 κ.σ σταφίδες,

1 κάστανο βρασμένο,

1 κ.γ κόκκινο κρασί,

10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο: θυμάρι, κυπαρίσσι, καμφορά.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά. Στην συνέχεια αδειάζεται το μείγμα σε ένα βάζο της αρεσκείας σας και το αφήνετε για μία εβδομάδα. Μέτα το πέρας του χρόνου το σουρώνετε και το βάζετε σ’ ένα μπουκάλι.

Εφαρμογή:

Τρίψτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις όλο το σώμα σας μαλακά με ένα φυσικό σφουγγάρι και ζεστό νερό. Σκουπιστείτε και άπλωσε το προϊόν σ’ όλα τα σημεία του σώματος που εμφανίζουν τοπικό λίπος μέχρι να απορροφηθεί. Τέλος, φορέστε ένα κολάν και σκεπαστείτε με μια κουβέρτα για 30 λεπτά.

πηγή:life2day.gr

Χορτοφαγική δίαιτα: Έχει πολλά θετικά!




Μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε όποιον θέλει να ξαναβρεί τη γραμμή του παραμένοντας υγιής. Η αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών που βρίσκονται στα λαχανικά βελτιώνει τις λειτουργίες του εντέρου και βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις τοξίνες και τις υπόλοιπες άχρηστες ουσίες που έχει συσσωρεύσει.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και επιβραδύνουν την αφομοίωση των λιπαρών και των σακχάρων, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Μία χαμηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως η υπέρταση και η χοληστερίνη) και ειδών καρκίνου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C (που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, τα ακτινίδια, τις πιπεριές, το σπανάκι) ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα άμυνας του οργανισμού και εμποδίζει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, ουσιών που ευθύνονται για τη γήρανση.

Από την άλλη, η β-καροτίνη, ο πρόδρομος της βιταμίνης Α, που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε καρότα, πιπεριές, βερίκοκα και λαχανικά με πράσινο φύλλωμα προστατεύει την υγεία των οστών, κάνει τα μαλλιά πυκνά και λαμπερά και προετοιμάζει το δέρμα για μαύρισμα.

Η χορτοφαγική δίαιτα προβλέπει επίσης την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β (μεταξύ των οποίων και το φολικό οξύ), απαραίτητες για να διατηρηθεί το νευρικό σύστημα υγιές και αποτελεσματικό. Επιπλέον, οι βιταμίνες αυτές δυναμώνουν νύχια και μαλλιά και εγγυώνται καλή διάθεση, σωματική αντοχή και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άπλυτα δόντια κόβουν χρόνια από τη ζωή



Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι... τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων στα δόντια σχετίζονται με τον θάνατο από καρκίνο έως και 13 χρόνια νωρίτερα.

Σε μελέτη 1.390 εθελοντών από την Στοκχόλμη, ανακάλυψαν πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων τους, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές λένε ότι η μόλυνση και η φλεγμονή παίζουν ρόλο-κλειδί σε έναν στους πέντε καρκίνους - και ακριβώς τα ίδια βρίσκονται πίσω από την ουλίτιδα, η οποία προκαλείται από την οδοντική πλάκα.

Η πλάκα, με τη σειρά της, δημιουργείται από τη συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία βρίθουν στα δόντια που δεν καθαρίζονται σχολαστικά.

Η ουλίτιδα προκαλεί κακοσμία του στόματος, αιμορραγία των ούλων και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υποχώρηση των ούλων και τελικά απώλεια των δοντιών.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια - εύρημα που αποδίδεται στο ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορεί κάποια στιγμή να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε όλο το σώμα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 24 χρόνια, αρχίζοντας το 1985. Όλοι οι εθελοντές ήταν 30άρηδες και 40άρηδες όταν άρχισε η περίοδος παρακολούθησης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές αξιολογούσαν επίσης τακτικά την στοματική υγεία τους, καταγράφοντας τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της απώλειας δοντιών.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε πολύ εξελιγμένη ουλίτιδα (περιοδοντική νόσο), αλλά όλοι είχαν διάφορα επίπεδα οδοντικής πλάκας στα δόντια και στα ούλα τους.

Μέχρι το 2009, 58 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει, με τους 35 από τους θανάτους να οφείλονται σε καρκίνο. Το 35% των εθελοντών που είχαν χάσει τη ζωή τους ήταν γυναίκες.

Η μέση ηλικία των θανάτων ήταν τα 61 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open».

Οι γυναίκες αναμενόταν να ζήσουν σχεδόν 13 χρόνια περισσότερο και οι άντρες άλλα 8,5 χρόνια, με βάση το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στην Σουηδία - συνεπώς οι θάνατοι αυτοί ήταν πρόωροι, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπιργκίτα Σόντερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Οδοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στο Χούντινγκε.

Οι εθελόντριες που είχαν χάσει τη ζωή τους, είχαν πεθάνει κυρίως από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άντρες από διάφορους καρκίνους.

Οι εθελοντές που είχαν χάσει τη ζωή τους είχαν πολύ περισσότερη οδοντική πλάκα απ' ό,τι εκείνοι που επέζησαν. Στην πραγματικότητα, τα ούλα και η επιφάνεια των δοντιών τους ήταν πλήρως καλυμμένη με οδοντική πλάκα, με βάση τις καταγραφές των ερευνητών.

Στους υπόλοιπους εθελοντές, η κάλυψη δοντιών και ούλων με πλάκα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν άλλους, τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το μορφωτικό επίπεδο, η συσχέτιση μεταξύ οδοντικής πλάκας και πρόωρου θανάτου από καρκίνο παρέμεινε ισχυρή.
πηγή:dete.gr

Τι είναι τελικά ευτυχία...;



Δείτε πιο κάτω τι είχε πει κάποτε ο σπουδαίος...
Θανάσης Βέγγος. Συγκλονιστικά λόγια, από σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες...
πηγή:tromaktiko