Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τελικά το δίλημμα Παπανδρέου ήταν μονόδρομος. Γι ´αυτόν, όχι για μας

  Τελικά το δίλημμα Παπανδρέου ήταν μονόδρομος. Γι ´αυτόν, όχι για μας
Πολύ φοβάμαι ότι ίσως βρισκόματε ενώπιον εξελίξεων που μπορεί να αποδειχθούν ιστορικές και εύχομαι όχι καταστροφικές για τον τόπο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε τη συνέντευξη του στη Realnews για να καταστήσει σαφές ότι παρά τις επιπτώσεις που είχε ήδη στην ελληνική οικονομία η απειλή του να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές αν δεν επιβραβευθεί η πολιτική του στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, εκείνος το έχει αποφασίσει!

Παρά την άνοδο των spreads από την Τρίτη κιόλας και τα σενάρια περί χρεοκοπίας που ξαναεμφανίστηκαν στο διεθνή τύπο, δεν αλλάζει γνώμη. Παρ´ ότι η χώρα γύρισε τουλάχιστον δύο μήνες πίσω, αυτός εμμένει στην απόφασή του. Προς απόλυτη διαβεβαίωση ακόμα και των πιο δύσπιστων, δύο κορυφαίοι υπουργοί επανέλαβαν τα ίδια σε κανάλια και εφημερίδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανέλαβαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να πουν τα ίδια.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν θέτει το δίλημμα. Και εάν οι πολίτες πεισθούν και ψηφίσουν υπέρ του και όχι υπέρ του δημάρχου που επιθυμούν, θα έχει κερδίσει. Εάν όμως, όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες, άλλοι οργισμένοι και άλλοι για τοπικούς και προσωπικούς λόγους, τον αγνοήσουν τότε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής ίσως η Ελλάδα εισέλθει ξαφνικά και για λόγους που μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει σε προεκλογική περίοδο.

Και με δεδομένο ότι η αποχή θα κυμανθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα και θα αφορά σε μεγάλο βαθμό ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων και πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει απίθανο το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για τον κ. Παπανδρέου. Κι αν π.χ. όπως έδειχναν κάποιες δημοσκοπήσεις, όσο επιτρεπόταν η δημοσιεύσή τους, ο κ. Σγουρός δεν εισέλθει καν στο β´ γύρο τότε με βάση όσα λέει τώρα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές το ίδιο βράδυ.

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο μόνο από τις σχεδόν 30 ημέρες του προεκλογικού αγώνα η οικονομία θα απειληθεί με άμεση χρεοκοπία. Οπότε τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει ούτως ή άλλως να πάρει η κυβέρνηση μετά τις περιφεριακές εκλογές θα καθυστερήσουν λίγο αλλά θα ληφθούν από μια αναβαπτισμένη από λαϊκή εντολή κυβέρνηση.

Άρα μάλλον ξεκαθαρίζει ο λόγος που ο πρωθυπουργός έθεσε το ακατανόητο για πολλούς δίλημμα. Τα νέα σκληρα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Αν τα πάρει χωρίς νέα λαϊκή εντολή οι βουλευτές του θα αντιδράσουν ειδικά μετά απο ένα κακό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε αυτό έκανε ο Δημαράς στο μνημόνιο και ίσως βγει περιφερειάρχης.

Αν πάλι κάνει εκλογές και τις κερδίσει έστω και με την ελάχιστη πλειοψηφία, μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αν πάλι χάσει θα έχει να λέει ότι δεν αναγνωρίστηκε η υπευθυνότητά του και η διεθνής κοινότητα θα ξέρει ότι στο πρόσωπό του θα έχει όταν χρειαστεί έναν πολιτικό για τα δύσκολα, κάτι πάντα απαραίτητο.

Εν κατακλείδι η απειλή για εκλογές ήταν μονόδρομος για την πολιτική επιβίωση του Γ.Παπανδρέου. Δεν είναι όμως για τη χώρα...