Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τί είναι η διαλειμματική γυμναστική;


Από τότε που ήμασταν παιδιά, το διάλειμμα αποτελούσε ίσως έναν από τους βασικότερους λόγους, που πηγαίναμε σχολείο! Με τη διαλειμματική γυμναστική, το διάλειμμα, θα αποτελεί και πάλι έναν βασικό λόγο για να πάμε στο γυμναστήριο…

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο; Αν η απάντηση είναι «το διάλειμμα», τότε, ώρα να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και να ξαναβάλετε το διάλειμμα στην καθημερινότητά σας απολαμβάνοντας τα πολλαπλά οφέλη του στη γυμναστική!

Η διαλειμματική γυμναστική συνδυάζει την αερόβια άθληση με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Ωστόσο, τα δύο αυτά είδη συνυπάρχουν αρμονικά στην άσκηση αλλά παράλληλα εναλλάσσονται προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον οργανισμό.

Ωστόσο, το βασικότερο «ατού» της διαλειμματικής άσκησης είναι το γεγονός, ότι ο ρυθμός και η ένταση τη μία κορυφώνονται και την άλλη επιβραδύνουν σταδιακά μέχρι η επιβράδυνση αυτή να θυμίζει διάλειμμα για ξεκούραση!
Για ποιους ενδείκνυται;

Η διαλειμματική γυμναστική έχει άμεσα και ορατά οφέλη για τους περισσότερους. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό είδος γυμναστικής δεν συνίσταται σε όλους να την ακολουθήσουν. Ωφελεί ιδιαίτερα όσους έχουν ήδη μια σχετική επαφή με τη γυμναστική καθώς ο οργανισμός τους μπορεί κάλλιστα να ανταπεξέλθει στους απαιτητικούς ρυθμούς της άσκησης.

Για τους λόγους αυτούς, η διαλειμματική γυμναστική, δεν συνίσταται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, όπως στους αρχάριους-που θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα με τους γρήγορους ρυθμούς- καθώς και σε όσους πάσχουν από την καρδιά τους ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα ή ακόμη και υπέρταση. Τέλος, η διαλειμματική άσκηση απαγορεύεται ρητά στις έγκυες καθώς οι έντονοι ρυθμοί της μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους όσο και του εμβρύου.

Ποια είναι τα οφέλη;


Το βασικότερο όφελος από τη διαλειμματική άσκηση είναι η γρήγορη και άμεση απώλεια των περιττών κιλών. Οι εναλλαγές έντασης προκαλούν αυξημένη καύση θερμίδων κάτι που δεν γίνεται με τα περισσότερα είδη άσκησης. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως μια ώρα εντατικής διαλειμματικής γυμναστικής μπορεί να «κάψει» έως και 600 θερμίδες!

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο καταμερισμός της καταπόνησης. Κάθε άσκηση συνήθως καταπονεί ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, προκαλώντας πόνους, «πιασίματα» ή τραβήγματα στους μύες. Η διαλειμματική άσκηση ωστόσο, μοιράζει σε διάφορα σημεία του σώματος την καταπόνηση και έτσι ο αθλούμενος δεν έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσάρεστες συνέπειες της εντατικής γυμναστικής.

Παράλληλα, η γυμναστική δεν είναι πια μια βαρετή επανάληψη των ίδιων ασκήσεων αλλά αποκτά νόημα και ενδιαφέρον χάρη στις εναλλαγές ασκήσεων. Ο αθλούμενος δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια λόγω ανίας αλλά αντίθετα επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο σε αυτή καθώς δεν χάνει το ενδιαφέρον του ενώ παράλληλα απολαμβάνει γρήγορα και τα οφέλη της άσκησης.

Στα σημαντικότερα οφέλη της συγκαταλέγεται και η αφύπνιση του μεταβολισμού. Χάρη στις συχνές εναλλαγές έντασης-επιβράδυνσης, ο μεταβολισμός «ξυπνά» και έτσι ο αθλούμενος χάνει ευκολότερα θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης.

Τέλος, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα είδη άσκησης, που δεν εξαντλεί τον αθλούμενο σε σημείο που να μην μπορεί ούτε καν να περπατήσει από το γυμναστήριο στο σπίτι μετά την προπόνηση. Η διαλειμματική γυμναστική χάρη στα διαστήματα μείωσης της έντασης που επιβάλλει, ξεκουράζει ενδιάμεσα τον αθλούμενο, που στο μεταξύ ανακτά τις δυνάμεις του.
Τι πρέπει να προσέξετε;

Επειδή πρόκειται για ένα απαιτητικό είδος γυμναστικής, η διαλειμματική άθληση πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρου γυμναστή, που θα σας καθοδηγήσει με τις συμβουλές του. Επίσης, πριν καν ξεκινήσετε αυτού του είδους την άσκηση, θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί για την καλή κατάσταση της υγείας σας καθώς η έντασή της είναι απαγορευτική για αρκετές κατηγορίες πασχόντων.

Τέλος, ακόμη και αν η γυμναστική συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινότητά σας και δεν συγκαταλέγεστε στην κατηγορία των αρχάριων, θα πρέπει σταματήσετε αμέσως την άσκηση, αν νιώσετε έστω και την παραμικρή ενόχληση κατά τη διάρκειά της και να συμβουλευθείτε το γυμναστή σας, αν θα πρέπει να συνεχίσετε ή όχι την εντατική προπόνηση.

clickatlife.gr

Διατροφικά tips για δέρμα που ακτινοβολεί.


Γνωρίζετε ότι χρειάζεται να θρέφετε το δέρμα σας για να το διατηρείτε όσο πιο υγιές γίνεται.
Ωστόσο λαμβάνετε αρκετές από τις σωστές θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε; Μπορείτε να ωφεληθείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων ή από τη δοκιμή λοσιόν που περιέχει αντιοξειδωτικά;

Η Doris Day, δερματολόγος στο New York University School of Medicine, δήλωσε ότι η ομορφιά του δέρματος έγκειται στο ότι μπορούμε να το επηρεάσουμε εσωτερικά και εξωτερικά.

Για υγιές δέρμα, δερματολόγοι αναφέρουν τα παρακάτω tips σχετικά με το πώς να τα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα διατροφής και φροντίδας του δέρματος.

Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Η υγιεινή διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι καλή για όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του δέρματος.

Αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, E, και A καθώς και η β καροτίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από μη σταθερά μόρια που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Τα συγκεκριμένα μόρια μπορούν να τραυματίσουν δερματικά κύτταρα και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, λένε οι δερματολόγοι, είναι να καταναλώνουμε ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Η Day συνιστά την επιλογή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας χρωμάτων στη διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε ως σνακ βατόμουρα, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λάχανο, σπανάκι και διαφόρων ειδών πιπεριές. Συνιστά επίσης να προσθέσετε λίγο τοματοπολτό, που περιέχει λυκοπένη, μαύρο ρύζι ή λαχανικά στο γουόκ και κινόα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να γεμίσετε το καρότσι του σουπερ μάρκετ με τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, ενισχυμένα αυγά και καρύδια.

Ο David E. Bank, δερματολόγος στο Columbia University/New York-Presbyterian Hospital, δήλωσε ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν να διατηρείται η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος δυνατή και άθικτη, ώστε οι εξωτερικές τοξίνες και οι ρύποι να κρατούνται μακριά.

Επιλέξτε προϊόντα για το δέρμα που περιέχουν ρετινοειδή


Τα παράγωγα της βιταμίνης Α, γνωστά ως ρετινοειδή, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα πιο μαλακό και πιο ομοιόμορφο σε τόνο και να βοηθήσουν με τις γραμμές, τις ρυτίδες και την ακμή, δήλωσε η Day.

Τα ρετινοειδή βρίσκονται σε πολλά προϊόντα φροντίδας δέρματος, όπως κρέμες, ορούς και ζελέ.
Καθώς τα ρετινοειδή μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, η Day συνιστά την εφαρμογή τους τη νύχτα. Να αποφεύγετε τη χρήση ρετινοειδών στην εγκυμοσύνη, όταν είναι πιθανό να συλλάβετε ή όταν θηλάζετε. Μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Η Heather Woolery-Lloyd, δερματολόγος στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι άλλες ουσίες που θα πρέπει να αναζητάτε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, έκδοχα του πράσινου τσαγιού και το συνένζυμο Q10.

Μάθετε αν μπορείτε να βοηθηθείτε από συμπληρώματα

Ο ιδανικός τρόπος να λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για δέρμα που ακτινοβολεί, είναι ακολουθώντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ο Bank προτείνει τη λήψη καθημερινής πολυβιταμίνης με μέταλλα για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, αν δεν διατρέφεστε ισορροπημένα ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο παθητικό κάπνισμα.

Προσέξτε τη γενική υγεία του δέρματος
Η Woolery-Lloyd, σημειώνει ότι εκτός από το να εστιάσετε στη λήψη των σωστών θρεπτικών ουσιών μπορείτε να βοηθήσετε τη διατήρηση της υγείας του δέρματος με το να μην καπνίζετε, να κοιμάστε αρκετά, να ασκείστε τακτικά και να καταναλώνετε άφθονο νερό,.

Πρόσθεσε ότι για να προστατεύσετε το δέρμα σας από έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και πρώιμα σημάδια γήρανσης η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων συνιστά τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF τουλάχιστον 30, καθημερινά, όλο το χρόνο. Εφαρμόστε αντηλιακό, ποσότητας στο μέγεθος 50 cents, για να καλύψετε το πρόσωπο. Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε εξωτερικό χώρο επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες και φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά κατά των ακτίνων UV.

Καταλήγοντας, να θυμάστε ότι όταν αρχίζετε να κάνετε διατροφικές αλλαγές, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στο πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος δεν θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αλλαγές σε μια νύχτα.

Σημαντικό είναι να έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες έως ένας χρόνος για να δείτε βελτίωση στο δέρμα, δήλωσε ο Bank. Επιλέξτε το δοκιμασμένο και το αληθινό και δώστε του μια ευκαιρία για να έχει αποτέλεσμα.


iatronet.gr

Οι υγιεινές συνήθειες που κάνουν περισσότερο κακό,παρά καλό.


Οι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας είναι σαφείς: καλή διατροφή, άσκηση, καθαριότητα, αποφυγή του άγχους και καλός ύπνος. Κι όμως, πολλές από τις συνήθειες που υιοθετούμε, εν τέλει μας κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Υπερβολική χρήση αντισηπτικών – μας προστατεύει βραχυπρόθεσμα, αλλά κάνει τον οργανισμό μας λιγότερο ανθεκτικό απέναντι στα βακτήρια.

Συχνή αλλαγή προϊόντων ομορφιάς – πολλές γυναίκες αλλάζουν συχνά κρέμες προσώπου επειδή «δεν βλέπουν αποτελέσματα». Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται υπομονή. Η αλλαγή προϊόντων δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις. 

Οι σαγιονάρες – άνετες και δροσερές, οι σαγιονάρες είναι η πρώτη μας εοιλογή το καλοκαίρι. Ωστόσο, η άνεση είναι σχετική, καθώς οι σαγιονάρες επιβαρύνουν τους μύες και τους τένοντες επειδή δεν δένουν στο πόδι και το «αναγκάζουν» να κάνει περιττές κινήσεις. 

Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα – Το πολύ συχνό βούρτσισμα καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Μετά το φαγητό χρησιμοποιήστε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα και περιορίστε το βούρτσισμα σε δύο φορές την ημέρα. 

Η παράλειψη γευμάτων – Παραλείποντας γεύματα πιστεύουμε ότι γλιτώνουμε θερμίδες. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να πιέζουμε τον οργανισμό μας. Αν δεν φάμε πρωινό ή μεσημεριανό, μοιραία, όταν φθάσει το βράδυ, θα πεινάμε σαν λύκοι και θα φάμε τη διπλάσια ποσότητα.

Η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού – το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλές από το νερό της βρύσης. Επιπλέον, στα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων, το νερό φθοριώνεται, επομένως βοηθά στην υγεία των δοντιών. 

Υπερβολική χρήση απολυμαντικών – τα απολυματικά μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τα μικρόβια, αλλά δεν είναι αθώα. Περιέχουν αρκετές τοξικές ουσίες. Το σημαντικό είναι να καθαρίζουμε συχνά και όχι να χρησιμοποιούμε το πιο ισχυρό απολυμαντικό.