Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Προφύλαξη από τις δερματοπάθειεςΉλιος – θάλασσα – παραλίες, τρία στοιχεία… σήμα-κατατεθέν της πατρίδας μας. Πριν αφεθούμε, όμως, στην επίδραση του ήλιου το καλοκαίρι, ας θυμηθούμε το αρχαίο ρητό: «Μέτρον άριστον».Ο ήλιος, από φίλος και ζωογόνος πηγή, μπορεί να μας δείξει τη «σκοτεινή του πλευρά» και να αποβεί επικίνδυνος εχθρός. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, το λευκό χρώμα του δέρματος ήταν δείγμα αριστοκρατικής καταγωγής και πρότυπο ομορφιάς. Με τα χρόνια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και η μόδα επιβάλλει μαυρισμένο σώμα. Έτσι, κάθε χρόνο βλέπουμε νεανικά κυρίως σώματα, ξαπλωμένα στις παραλίες επί ώρες κάτω από τις καυτές ηλιακές ακτίνες, να αψηφούν τις βλαπτικές επιδράσεις. Οι επιπτώσεις από την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

– στις οξείες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται άμεσα και σύντομα μετά την έκθεση στον ήλιο,
                                       και

– στις χρόνιες, δηλαδή αυτές που εκδηλώνονται αργότερα.
Οι οξείες επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα είναι το ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και η επέκτασή του, δηλαδή το ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, υπάρχουν και λιγότερο συχνές αντιδράσεις, όπως οι φαρμακευτικές δερματοπάθειες, οι οποίες είναι εξανθήματα που εμφανίζονται μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και, εν συνεχεία, την έκθεση στον ήλιο. Τέτοια φάρμακα είναι μερικά αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες – σουλφοναμίδες), ηρεμιστικά, ορμόνες, διουρητικά κ.ά. Επίσης, στις οξείες αντιδράσεις μπορούν να συμπεριληφθούν και οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (πανάδες) που μπορούν να δημιουργηθούν μετά τη χρήση αρωμάτων και άλλων ουσιών.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Οι πλέον επικίνδυνες βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου είναι οι χρόνιες, οι οποίες χωρίζονται επίσης σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους καρκίνους του δέρματος (επιθηλιώματα και κακόηθες μελάνωμα) και στη γήρανση του δέρματος με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της (ρυτίδες, δυσχρωμικές αλλοιώσεις, ξηρότητα, ευρυαγγείες κ.λπ.).

Τα συνηθέστερα καρκινώματα του δέρματος είναι τα επιθηλιώματα (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό), όπως επίσης και οι προκαρκινικές ακτινικές υπερκερατώσεις. Τα καρκινώματα αυτά είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής δράσης του ήλιου στο δέρμα, γι’ αυτό εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, που λόγω επαγγέλματος εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο (αγρότες, ναυτικοί κ.λπ.). Τα καρκινώματα αυτά εντοπίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (πρόσωπο). Το κακόηθες μελάνωμα είναι το βαρύτερο καρκίνωμα του δέρματος και συνδέεται όχι τόσο με την αθροιστική δράση του ήλιου στο δέρμα, αλλά περισσότερο με τη διαλείπουσα έκθεση σε αυτόν, δηλαδή με την απότομη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Επίσης, συνδέεται και με τα έντονα ηλιακά εγκαύματα κυρίως της παιδικής ηλικίας.

Η προφύλαξη

Για την προστασία από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα προτείνεται ο παρακάτω δεκάλογος:

Απόφυγε τον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Προγραμμάτισε τις υπαίθριες δραστηριότητές σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Χρησιμοποίησε καπέλο, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια όταν είσαι στον ήλιο. Οι ομπρέλες, οι τέντες κ.λπ. προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και μην ξεχνάς να το απλώνεις πάλι στο σώμα σου κάθε 2 ώρες εφόσον παραμένεις στον ήλιο. Θυμήσου ότι το αντηλιακό πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται μετά το κολύμπι, την εφίδρωση κ.λπ.

Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το αντηλιακό ακόμα και όταν έχει ελαφρά συννεφιά. Ένα μεγάλο ποσοστό ηλιακών ακτινών περνά μέσα από τα σύννεφα.

Άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος (αγρότες, ναυτικοί, προπονητές, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα) πρέπει να χρησιμοποιούν το αντηλιακό κάθε μέρα.

Αν αναπτύξεις αλλεργική αντίδραση στο αντηλιακό, άλλαξέ το. Κάποιο από τα υπάρχοντα αντηλιακά θα είναι κατάλληλο για σένα.

Πρόσεχε τις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο, ακόμα και το νερό, αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Το να μένεις στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία.

Κράτησε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο. Άρχισε να χρησιμοποιείς αντηλιακό για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών.

Δίδαξε τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τον ήλιο (καπέλο, Τ-shirt). Η βλαπτική επίδραση του ήλιου αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.

Κακόηθες μελάνωμα: η μεγάλη απειλή

Σε αντίθεση με το παρελθόν (πριν από το 1970), οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με κακόηθες μελάνωμα (ΚΜ) δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, σήμερα τα νέα για την αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου δείχνουν αισιόδοξα. Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση 3%-7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων. Μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και περίπου 14.000 θάνατοι (55% άνδρες και 45% γυναίκες). Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ΚΜ αυξάνεται σημαντικά αν συντρέχουν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ανοιχτό χρώμα δέρματος ιδιαίτερα, αν συνυπάρχει με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά.
Ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού ΚΜ. Δηλαδή να έχει μελάνωμα κάποιος στενός συγγενής ή ο ίδιος ο ασθενής να έχει παρουσιάσει παλαιότερα ΚΜ.

Μεγάλος αριθμός ελιών (σπίλων) στο δέρμα και ιδιαίτερα κάποιων ξεχωριστών σπίλων (δυσπλαστικών ή άτυπων σπίλων). Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα ξεχωρίσει τους σπίλους και την επικινδυνότητά τους.
Παρατεταμένη και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και κυρίως πολλά ηλιακά εγκαύματα, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
Επίσης, υπερβολική χρήση solarium.

Τα περισσότερα ΚΜ μπορούν να διαγνωστούν πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή τους. Είναι δυνατόν να εμφανιστούν σαν μια νέα ελιά στο δέρμα (8 στα 10 ΚΜ εμφανίζονται έτσι) ή να αναπτυχθούν σε προϋπάρχουσα ελιά που αλλάζει ξαφνικά μέγεθος, χρώμα, υφή, περιφέρεια, αιμορραγεί κ.λπ. Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα πρέπει να ελέγξει την ύποπτη ελιά και, με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης και της χαρτογράφησης, θα αποφασίσει εάν πρέπει να γίνει αφαίρεση και βιοψία.

Η αντιμετώπιση

Ποιο είναι το μέλλον για κάποιον με διάγνωση ΚΜ; Κατ’ αρχάς υπάρχει μεγάλη και κατανοητή ανησυχία για την πιθανότητα κακής εξέλιξης. Ευτυχώς, αυτή δεν είναι η αλήθεια. Για ένα λεπτό ΚΜ, που βρίσκεται στην αρχή του, η χειρουργική αφαίρεση φέρνει τις περισσότερες φορές και την πλήρη ίαση. Γι’ αυτό είναι φανερό ότι όσο πιο πρώιμη είναι η διάγνωση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα: η πρώιμη διάγνωση αποτελεί το καλύτερο όπλο στην αντιμετώπιση του ΚΜ. Μία σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του ΚΜ είναι και ο έλεγχος του λεμφαδένα «φρουρού», δηλαδή του λεμφαδένα στον οποίο καταλήγουν τα λεμφαγγεία της περιοχής του ΚΜ. Ο έλεγχος του φρουρού λεμφαδένα γίνεται με απλό τρόπο και καθορίζει στη συνέχεια την επιπλέον της χειρουργικής εκτομής.

Θεραπεία

Στο σύγχρονο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του ΚΜ, ιδιαίτερα των πιο προχωρημένων μορφών, έχουν προστεθεί αρκετά φάρμακα και μέθοδοι. Η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία με φάρμακα που δρουν στο ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, έχει χρησιμοποιηθεί με σχετική επιτυχία. Η πιο συνηθισμένη μορφή ανοσοθεραπείας είναι οι ενέσεις interferon (INF) alpha-2b. Η θεραπεία είναι εγκεκριμένη και πρέπει να αναφερθεί ότι 10%-16% των ασθενών με προχωρημένο ΚΜ ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ενώ ένα 60% έχει σημαντική επιμήκυνση της επιβίωσης.

Μία άλλη μορφή ανοσοθεραπείας είναι τα εμβόλια, που όμως βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας. Η έρευνα για τη θεραπεία των προχωρημένων μορφών μελανώματος συνεχίζεται. Η στοχευμένη ανοσοθεραπεία (targeted immunotherapy) με κύριους εκπροσώπους τις ουσίες ipilimumab και imatinib έχουν εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα τόσο ως μονοθεραπείες όσο και ως συνδυαστικές θεραπείες. Οι παραπάνω θεραπείες, όπως επίσης και η πολύ σύγχρονη γονιδιακή θεραπεία, βρίσκονται υπό συνεχή έρευνα δημιουργώντας πολλές βάσιμες ελπίδες στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

medicalnews.gr

Το συγκλονιστικό γράμμα του Τσακνή στη Βούλα Παπαχρήστου
«Βούλα παιδί μου!
Επίτρεψέ μου αρχικά, αυτή την προσφώνηση, γιατί ηλικιακά και μόνο θα μπορούσες να ήσουν. Ο δεύτερος γιος μου άλλωστε, γυμναστής και αθλητής ανήκει κι αυτός στην...
ΑΕΚ όπως κι εσύ. Εσύ στο τριπλούν, εκείνος στο Handball.

Ξέρω επομένως, από πρώτο χέρι και τους κόπους και τον ιδρώτα και τις στερήσεις και την αυτοπειθαρχία, που επιτάσσει τρόπον τινά, ο λεγόμενος επαγγελματικός αθλητισμός.

Καμαρώνω για τις νίκες σας και συμπάσχω με τις λεγόμενες αποτυχίες ή ήττες σας. Μα πάνω απ' όλα, σας βλέπω σαν παιδιά μου. Όλους σας. Τι ωραίος αυτός ο συναγωνισμός, (το πρώτο συνθετικό της λέξης, δίνει μέγιστη σημασία στο δεύτερο, τον αγώνα-αν με εννοείς) τι ωραία η επιβράβευση των κόπων και τι μεγαλείο η προσπάθεια για υπέρβαση των ατομικών σας ορίων.

Είναι σα να σε ξέρω. Ακούω τον Αναστάση (το γιο μου) να μού λέει «κατέβασα ρολά σήμερα πατέρα» (τερματοφύλακας γαρ) και είναι σαν να ακούω να λες στο δικό σου, «πάτησα τέλεια στο πρώτο μου βήμα μπαμπά.»

Να γυρίζεις στο σπίτι «φορτωμένη» με τον προπονητή σου και να μη μιλιέσαι, ή να έχεις να διηγηθείς κάτι καινούριο απ' την έτσι κι αλλιώς κοπιαστική σου μέρα.

Όπως γνωρίζω καλά, και την ανάγκη σου να αποφορτιστείς με το αγόρι ή τους φίλους σου. Μετρημένη όμως πάντα, γιατί αύριο, θα πάρεις τον αθλητικό σάκο σου και θα πρέπει στις 8 να είσαι εκεί, όπως κάθε μέρα. Να γυρίσεις, να συμμαζέψεις τα κομμάτια σου, να λύσεις τις όποιες εκκρεμότητές σου, γιατί και το απόγευμα σε περιμένει η δεύτερη προπόνηση.

Τα ξέρω σού λέω...
Θα σου πω και κάτι άλλο. Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι δηλωμένη και γνωστή. Ανήκω στην Αριστερά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Καταλαβαίνεις λοιπόν, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται, πως τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις, προσπαθώ να εμπνεύσω στα τέσσερα παιδιά μου. Ο τρόπος της ζωής μου και η καθημερινή μου συμπεριφορά θα τους πείσει όμως, κι όχι τα λόγια και οι θεωρίες.

Πολλές φορές, σ' αυτό το άγιο και λυτρωτικό μεσημεριανό τραπέζι, ακούγονται τα νέα της μέρας του καθένα και συνήθως τα μικρότερα, έχουν να διηγηθούν ένα αστείο ή ένα ανέκδοτο απ' το σχολείο. Κι οι μεγάλοι δεν πάνε πίσω. Δεν ξέρω γιατί, το υποθέτω μάλλον, όταν πρόκειται για «μαύρα» ή ρατσιστικά ανέκδοτα, ζητούν άδεια! Πάντα τη δίνω βέβαια, για να υπάρξει αφορμή για κουβέντα εκ των υστέρων και άλλα τα «εγκρίνουμε» ως έξυπνα και άλλα, απλώς ως χαζά.

Να φανταστείς, αυτό που ανάρτησες στο face book, το είχα ακούσει μια μέρα πριν. Κάποιοι γέλασαν, κάποιοι όχι. Δεν έχει σημασία. Όταν ήσουν πιο μικρή,. τα «μαύρα» ανέκδοτα με τη μικρή Ελενίτσα που πεθαίνει, έδιναν κι έπαιρναν. Με τον Αλβανό επίσης...

Παιδί είσαι και κάτι που σού φάνηκε έξυπνο, να το μοιραστείς θέλησες με τους φίλους σου στο φατσοβιβλίο. Κι από δω ξεκινάει το πρόβλημα. Στα μάτια πολλών, υποκριτών ή μη, που ξεπλένουν την ανεπάρκειά τους στη διαπαιδαγώγηση τη νέας γενιάς, παύεις να είσαι ένα νέο έως και αφελές (με την πιο καλή έννοια του όρου) κορίτσι. Γίνεσαι πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού, γίνεσαι πολιτικό πρόσωπο, γίνεσαι τάχα ο ταχυδρόμος μιας ανεπίδοτης επιστολής στους απανταχού λακέδες των διοργανωτών, των έτσι κι αλλιώς εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών αγώνων. Στην πυρά λοιπόν. Μ' αυτόν τον τρόπο οι ιεροεξεταστές ξεπλένουν τις αμαρτίες τους και κοιμούνται ήσυχοι, μια και έπραξαν το καθήκον τους...

Ποιοι; Αυτοί οι ίδιοι που εξαπολύουν καθημερινά πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων αδιακρίτως; Αυτοί που φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για να μαντρώσουν την ανθρώπινη δυστυχία; Αυτοί που ανέχονται τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα των αλλοδαπών και καλλιεργούν το μίσος στη διαφορετικότητα; Έτσι είναι μάτια μου.

Ακόμα- ακόμα και στην περίπτωση που υιοθετούσες αυτό το με ή χωρίς εισαγωγικά αστείο, πάλι δεν φταις εσύ. Αυτοί που φταίνε μετατρέπονται σε εισαγγελείς για να αποσείσουν από πάνω τους τον εγκληματικό ρόλο της στρεβλής διαπαιδαγώγησης των αθλητών σε όλους τους τομείς: «Φα' την», «σκίσε την αράπισσα», «λιώσε τη σχιστομάτα». Τα ξέρεις...

Ζήτησες συγγνώμη. Εμένα με έπεισες. Δεν ξέρω κι ούτε με νοιάζει να μου δείξεις την πολιτική σου ταυτότητα. Δέχτηκες πως έκανες μια αστοχία, πως επέδειξες αφέλεια, άγνοια. Δεν είσαι πολιτικό πρόσωπο, παιδί είσαι. Δικό μου παιδί, δικό μας.

Πήρες το μάθημα: Άλλο μια ιδιωτική κουβέντα κι άλλο μια δημόσια δήλωση. Μετράνε αλλιώς. Έτσι είναι. Υποψιάζομαι όμως πως δεν το εννοούσες. Έλα όμως που κάποιοι θέλουν να κρυφτούν πίσω σου και να πουλήσουν εκ του ασφαλούς, τάχα δημοκρατικές ευαισθησίες, τάχα καθωσπρεπισμό και τάχα Ολυμπιακό πνεύμα...

Να συνεχίσεις με πείσμα και αγάπη σ' αυτό που κάνεις. Παραδέχτηκες το λάθος σου, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος ενός ολόκληρου λαού με τις πιο ρατσιστικές ταξικές επιθέσεις.

Ένας πατέρας ονόματι
Διονύσης Τσακνής»

Υγιεινές εναλλακτικές αγαπημένων καλοκαιρινών γεύσεωνΟι παρακάτω υγιεινές εναλλακτικές ορισμένων τροφίμων, θα σας κρατήσουν σε… φόρμα και υγιείς, χωρίς να υπολείπονται σε γεύση. Κάντε αυτές τις εύκολες αντικαταστάσεις και θα περάσετε ένα «νόστιμο», «υγιεινό» και απολαυστικό καλοκαίρι.Οι καλοκαιρινές γεύσεις έχουν γεμίσει το τραπέζι μας και η εποχή αυτή είναι η καλύτερη για να απολαύσουμε λιχουδιές που ταιριάζουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Είτε πάντως ονειρεύεστε ένα δροσιστικό παγωτό, είτε μια σπιτική πατατοσαλάτα, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνετε τη σιλουέτα σας με επιπλέον κιλά και πόντους.

Οι παρακάτω υγιεινές εναλλακτικές ορισμένων τροφίμων, θα σας κρατήσουν σε… φόρμα και υγιείς, χωρίς να υπολείπονται σε γεύση. Κάντε αυτές τις εύκολες αντικαταστάσεις και θα περάσετε ένα «νόστιμο», «υγιεινό» και απολαυστικό καλοκαίρι.

Γρανίτα

Όταν βλέπουμε ψυγεία ή μηχανές παγωτού, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μεγάλη λαχτάρα. Ικανοποιήστε την φτιάχνοντας τις δικές σας γρανίτες, βάζοντας χυμό από τα αγαπημένα σας φρούτα, σε καλούπια στην κατάψυξη. Ή απλώς παγώστε φρούτα, όπως βατόμουρα, σταφύλια, ακτινίδια και μπανάνες και απολαύστε τα με παγωμένο γιαούρτι.

Πατατοσαλάτα


Η μαγιονέζα που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει την κρεμώδη υφή της δροσερής πατατοσαλάτας, είναι γεμάτη θερμίδες και λιπαρά -φλιτζάνι περιέχει 916 θερμίδες και 78 γραμμάρια λίπους. Μπορείτε όμως να διατηρήσετε τη γεύση αυτής της δημοφιλούς συνταγής και να το κάνετε πιο υγιεινό, αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα με μη λιπαρό γιαούρτι (1 φλιτζάνι έχει μόνο 100 θερμίδες, μηδέν λιπαρά και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης) και προσθέτοντας λίγο λεμόνι ή ξύδι. Με δυσκολία θα καταλάβετε τη διαφορά και η σιλουέτα σας θα σας ευγνωμονεί.

Παγωτό

Το παγωτό, η γλυκιά, παγωμένη απόλαυση, είναι η αγαπημένη λιχουδιά των περισσοτέρων το καλοκαίρι, οπότε αν δεν θέλετε να το στερηθείτε, αλλά ούτε και να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας, προτιμήστε το σπιτικό. Διαλέξτε μια συνταγή με λίγες θερμίδες και ζάχαρη και απολαύστε το χωρίς ενοχές.

Γλυκίσματα

Γίνεται καλοκαίρι χωρίς γλυκά και λιχουδιές; Αν σας αρέσει να ψήνετε και να ζυμώνετε, αντικαταστήστε το βούτυρο σε συνταγές γλυκών, κουλουριών, και ταρτών, με λάδι και τη σοκολάτα ή την κρέμα, με μείγμα φρούτων.

Δροσιστικά αναψυκτικά

Ξεχάστε τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα με φρέσκους χυμούς φρούτων ή smoothies με «γενναίες» ποσότητες πάγου. Να’ στε σίγουροι ότι θα σας δροσίσουν περισσότερο και μάλιστα θα είναι ωφέλιμα για την υγεία σας

BBQ

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να πετύχουμε τη γεύση του μπάρμπεκιου με άλλο τρόπο, αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, έχει αποδειχθεί πως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία –λόγω των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται στην κρούστα του κρέατος. Η εύκολη εναλλακτική; Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο στη σχάρα για να μειώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινογόνων ουσιών. Επίσης, καλό είναι, όταν κάνουμε μπάρμπεκιου, να μην αφήνουμε τις φλόγες να ακουμπούν το κρέας και επίσης να προτιμάμε τις χαμηλές θερμοκρασίες και περισσότερο χρόνο ψησίματος.

clickatlife.gr

Μνημοσύνη-Αναδρομική Θεραπεία-Αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές...πΗ 2Η Μνημοσύνη ( γνωστή μερικές φορές και ως Μνήμη, που όμως ήταν άλλη θεότητα) ήταν η προσωποποίηση της μνήμης στην ελληνική μυθολογία. Ανήκε στους Τιτάνες, ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των Μουσών από τον Δία.
Στη Θεογονία του Ησίοδου, οι βασιλείς και οι ποιητές λαμβάνουν τις δυνάμεις του εξουσιαστικού τους λόγου από την κατοχή τους επί της Μνημοσύνης και των ειδικών σχέσεών τους με τις Μούσες.
Ο Δίας κοιμήθηκε με τη Μνημοσύνη για εννέα συνεχόμενες μέρες και έτσι δημιουργήθηκαν οι εννέα Μούσες. Μνημοσύνη ήταν επίσης το όνομα ενός ποταμού στον Άδη, παράλληλου της Λήθης, σύμφωνα με μια σειρά ελληνικών ταφικών επιγραφών του 4ου αιώνα π.Χ. σε δακτυλικό εξάμετρο. Οι ψυχές των νεκρών έπιναν από τη Λήθη, έτσι ώστε να μη θυμούνται τις προηγούμενες ζωές τους όταν μετενσαρκώνονταν. Οι αρχάριοι ενθαρρύνονταν να πίνουν από τον ποταμό Μνημοσύνη όταν πέθαιναν, αντί από τη Λήθη. Αυτές οι επιγραφές μπορεί να συνδέονται με μια ιδιωτική μυστική θρησκεία, ή με Ορφική ποίηση.
Παρομοίως, όσοι ήθελαν να συμβουλευτούν το μαντείο του Τροφωνίου στην Βοιωτία έπρεπε να πιουν εναλλάξ από δύο πηγές που αποκαλούνταν «Λήθη» και «Μνημοσύνη», (προκειμένου να λησμονείται το παρελθόν και η μνήμη να ξεκινά απ΄ το παρόν). Ανάλογο σκηνικό περιγράφεται και στην Πολιτεία του Πλάτωνα.

3χρονη Ρωσίδα Tatti Valo απο την πόλη Anapa της νότια! Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μπορεί να μιλά 120 γλώσσες και ότι αυτή η ικανότητα είναι αποτέλεσμα ενθύμησης περασμένων της ζωών. Γλωσσολόγοι που την εξέτασαν, αναγνώρισαν ότι μεταξύ άΑναδρομική Θεραπεία (Regression Therapy) είναι η διαδικασία μέσω της οποίας προσπαθούμε να εντοπίσουμε την ρίζα κάποιου προβλήματος ψυχολογικής φύσης. Αυτό γίνεται με την ανάκληση, αναβίωση και επεξεργασία καταστάσεων που υπήρξαν τραυματικές και που εξακολουθούν να παρεμβάλλονται στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει σε καθημερινό επίπεδο. Με την ανάκληση, αναβίωση και επεξεργασία όμως, επέρχεται συνήθως μία κάθαρση που συνοδεύεται από έντονη ανακούφιση των συμπτωμάτων και μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στην στάση ζωής. Αυτό που διαφοροποιεί την αναδρομική θεραπεία από άλλες σχολές συμβατικών θεραπειών είναι το γεγονός πως αποδέχεται το ενδεχόμενο η πηγή του προβλήματος ενός ατόμου να μην βρίσκεται απαραίτητα στις εμπειρίες που έζησε κατά την διάρκεια της ζωής του, ή ως έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του, αλλά πιο πίσω στο χρόνο, πίσω σ΄αυτό που πολλοί ονομάζουν προηγούμενες ζωές. Η πλειονότητα των αναδρομέων θεραπευτών παραδέχονται την προΰπαρξη των ψυχών, την επιβίωση της συνείδησης μετά τον σωματικό θάνατο και την μετενσάρκωση. Μ'άλλα λόγια οι αναδρομείς θεραπευτές θεωρούν ότι όντως συγκεκριμένα προβλήματα στην τωρινή ζωή ενός ατόμου μπορεί να οφείλονται σε άκρως τραυματικές εμπειρίες που αποκόμισαν σε προηγούμενες ενσαρκώσεις και που έχουν αντίκτυπο μέχρι και στη σημερινή τους ζωή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν οριστικά θεραπευθεί από χρόνιες ασθένειες που τους ταλάνιζαν με ελάχιστες συνεδρίες ή ακόμα και με μία μόνο αναδρομή. Παθήσεις που αντιστέκονταν σε συμβατικές θεραπείες επιλύθηκαν με την θεραπεία μέσω αναδρομών σε προηγούμενες ζωές. Έτσι φοβίες, κρίσεις πανικού, αλλεργίες, επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, σεξουαλικά προβλήματα και πολλά άλλα επιλύθηκαν με αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο. Η αναδρομή ως διαδικασία επιφέρει συνήθως αλλοίωση της συνείδησης που είναι επιθυμητή για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή του εντοπισμού της ρίζας του προβλήματος. Κάποιοι από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται περισσότερο για να εισέλθει κανείς σε τέτοιου είδους καταστάσεις «τροποποιημένης συνείδησης» είναι η ύπνωση, η ολοτροπική αναπνοή, η χρήση των συναισθηματικών, σωματικών ή πνευματικών γεφυρών, η υπνοσκόπησις [1]καθώς και ο δημιουργικός οραματισμός.


Η 23χρονη Ρωσίδα Tatti Valo απο την πόλη Anapa της νότια! Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μπορεί να μιλά 120 γλώσσες και ότι αυτή η ικανότητα είναι αποτέλεσμα ενθύμησης περασμένων της ζωών. Γλωσσολόγοι που την εξέτασαν, αναγνώρισαν ότι μεταξύ άλλων μιλάει Αγγλικά του 16ου αιώνα, Κινεζικά, Περσικά, Αιγυπτιακά, Μογγολικά, Βιετναμέζικα, Κορεάτικα και Σουαχίλι. Όπως ανέφερε η ίδια η Valo: «Είναι απλά γλώσσες που θυμάμαι από προηγούμενες ζωές μου. Μου συνέβη μια μέρα πριν από δέκα χρόνια, όταν βρισκόμουν σε μια αίθουσα του σχολείου. Μέσα σε κλάσματα δευτερο­λέπτου ξέχασα τα Ρωσικά. Δεν μπορούσα να πω ούτε μια λέξη στα ρωσικά, αλλά ξάφνιασα το δάσκαλο και τους συμμαθητές μου μιλώντας γλώσσες που δεν γνώριζα. λων μιλάει Αγγλικά του 16ου , Κινεζικά, Περσικά, Αιγυπτιακά, Μογγολικά, ΒιΗΗηετναμέζικα, Κορεάτικα και Σουαχίλι. Όπως ανέφερε η ίδια η Valo: «Είναι απλά γλπππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππππώσσες που θυμάμαι από προηγούμενες ζωές μοΗ 23χρονη Ρωσίδα Tatti Valo απο την πόλη Anapa της νότια! Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μπορεί να μιλά 120 γλώσσες και ότι αυτή η ικανότητα είναι αποτέλεσμα ενθύμησης περασμένων της ζωών. Γλωσσολόγοι που την εξέτασαν, αναγνώρισαν ότι μεταξύ άλλων μιλάει Αγγλικά του 16ου αιώνα, Κινεζικά, Περσικά, Αιγυπτιακά, Μογγολικά, Βιετναμέζικα, Κορεάτικα και Σουαχίλι. Όπως ανέφερε η ίδια η Valo: «Είναι απλά γλώσσες που θυμάμαι από προηγούμενες ζωές μου. Μου συνέβη μια μέρα πριν από δέκα χρόνια, όταν βρισκόμουν σε μια αίθουσα του σχολείου. Μέσα σε κλάσματα δευτερο­λέπτου ξέχασα τα Ρωσικά. Δεν μπορούσα να πω ούτε μια λέξη στα ρωσικά, αλλά ξάφνιασα το δάσκαλο και τους συμμαθητές μου μιλώντας γλώσσες που δεν γνώριζα.υ. Μου συνέβη μια μέρα πριν από δέκα χρόνια, όταν βρισκόμουν σε α αίθουσα του σχολείου. Μέσα σε κλάσματα δευτερο­λέπτου ξέχασα τα Ρωσικά. Δεν μπορούσα να πω ούτε μια λέξη στα ρωσικά, αλλά ξάφνιασα το δάσκαλο και τους συμμαθητές μου μιλώντας γλώσσες που δεν γνώριζα.

Μύθος ή αλήθεια ότι τα ψάρια βοηθάνε στην απώλεια βάρους;Μια ισορροπημένη διατροφή με ψάρια μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά, τα οποία εισχωρούν στα κύτταρα και επικοινωνούν ...
με το γενετικό υλικό (DNA), ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που βοηθούν να κάψετε περισσότερο λίπος .

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Εύα Καφετζή, BSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας. Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό των ψαριών είναι πως αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι θρεπτική ουσία που αποτελείται από αμινοξέα. Εννέα από αυτά τα αμινοξέα το σώμα δεν μπορεί να τα κατασκευάσει και έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από τα τρόφιμα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά παρέχουν αυτά τα αμινοξέα, ο οργανισμός τα χρειάζεται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των ιστών.

Πως όμως η πρωτεΐνη βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Ο οργανισμός καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αν το σώμα σας δεν λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών ο οργανισμός σας θα τις "τραβήξει" από τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της. Επίσης οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης καθιστώντας ευκολότερο για τον οργανισμό να κάψει λίπος. Ακόμη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού γρηγορότερα απ’ ότι το λίπος και οι υδατάνθρακες.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Το σελήνιο χρησιμοποιείται από το σώμα για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά βοηθάει στη διαχείριση του βάρους.

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον έλεγχο της όρεξης και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Ερευνητές εξέτασαν πως ο ψευδάργυρος επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό και διαπίστωσαν πως τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου είχαν χαμηλότερο ρυθμού μεταβολισμού και καύση θερμίδων, σε αντίθεση με άτομα που λαμβάνανε την επαρκεί ποσότητα.

Συμπερασματικά, η συστηματική κατανάλωση ψαριών (2 φορές εβδομαδιαία) συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους.

Πέταξαν στη λησμονιά έναν δημιουργό, που δόξασε την Ελλάδα!Δύο χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, κανείς δεν θυμήθηκε να τιμήσει το έργο του. Ο Παύλος Βρέλλης έφερε σε επαφή χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το... εξωτερικό, με την ιστορία, μέσα από κέρινα ομοιώματα, ξακουστών, αλλά και αφανών ηρώων, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και, όμως, κάποιοι τον ξέχασαν. Αλλά το έργο του, που συνεχίσουν ακούραστα τα παιδιά του, μένει παντοτινό σε πείσμα των διάφορων ανεύθυνων.Έχει γράψει ο ίδιος: "Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας. Η αγάπη και η λατρεία που είχα – από μικρό παιδί – στους ήρωες της Προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821, έγινε αγάπη και θαυμασμός και για τους μετέπειτα ήρωες. Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν … , για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο – χωρίς σκλαβιά. Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης: ” Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων. Θέλω να κάνω Ιστορική αγωγή, μνήμη ιερή όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων. Οι συνθέσεις είναι όλες δικές μου. Δούλεψα όχι μόνο με βάση την πλούσια βιβλιογραφία που συγκέντρωσα (για ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία) αλλά και τις πληροφορίες – στοιχεία – που πήρα από τα μέρη που περπάτησα, γνώρισα, φωτογράφησα και σχεδίασα (επί χρόνια). Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες και ξένους συγγραφείς που στάθηκαν – με τις πηγές τους – πολύτιμοι οδηγοί μου στο δρόμο της δημιουργίας τούτου του έργου, αλλά και στο γράψιμό του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας σήμερα. Ένα μεγάλο επίσης ευχαριστώ οφείλω στους καθηγητές και δασκάλους μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, για τις γνώσεις που μου έδωσαν στα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα – και που τόσο πολύ με βοήθησαν αυτές οι γνώσεις για την δημιουργία τούτου του έργου".

katoci.com
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget