Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Πως να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό!


Πως να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό!



Έξυπνοι τρόποι για να είναι ο χώρος σας όσο πιο 

δροσερός γίνεται

Ο καύσωνας μας έχει... χτυπήσει την πόρτα εδώ και μερικές ημέρες. Όλοι αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε το σπίτι μας πιο δροσερό. Εκτός των κλιματιστικών, και των παράπλευρων προβλημάτων που αυτά προκαλούν, υπάρχουν και άλλοι, πιο "φυσικοί" και πρακτικοί τρόποι για να το καταφέρουμε.
Αναλυτικότερα:




Φυτά


Τα αναρριχητικα φυτά, όπως ο κισσός και η μπουκαμβίλια, είναι αρκετά αποτελεσματικοί σύμμαχοι κατά της ζέστης. Καλύψτε με αυτά τοίχους που βλέπει πολύ ο ήλιος.
Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε "φράχτες" τεχνητούς με λουλούδια και φυτά όπως η δάφνη, η τούγια ή το ευώνυμο και να περικλείσετε το μπαλκόνι ή την βεράντα σας, για παράδειγμα. 

Ανοιχτά πορτοπαράθυρα


Να αερίζετε όσο περισσότερο  μπορείτε το σπίτι, δημιουργώντας ρεύμα. όμως, σίγουρα μην το κάνετε σε ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. 

Νερό


Εν προκειμένω εννούμε την εξάτμισή του, καθώς βάζοντας κεραμικά δοχεία με νερό σε διάφορα μέρη του σπιτιού και κυρίως κοντά σε πορτοπαράθυρα, η εξάτμιση αυτού, δροσίζει σε κάποιο βαθμό την ατμόσφαιρα.


Μόνωση


Δώστε στην μόνωση του σπιτιού σας μεγαλύτερη σημασία. Τοίχοι, οροφή και δάπεδο πρέπει να ειναι καλά μονωμένοι, και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία, φροντίστε να την επαναλάβετε. 

Ανεμιστήρες


Δεν πρόκειται να ρίξετε...δραματικά τη θερμοκρασία, όμως οι ανεμιστήρες είναι μια καλή λύση, ειδικά αν συνδυάζονται και με κάποιο κλιματιστικό. Ακόμα καλύτεροι είναι αυτοί της οροφής.

Σκίαστρα


Τέντες, πέργκολες, στέγαστρα. Όποιος αντίστοιχος τρόπος που θα χαρίζει σκιά σττους εξωτερικούς χώρους βοηθάει σε κάποιο βαθμό ακόμη και στην εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας. 

Κάτω από το δάπεδο

Η επιλογή των κυκλωμάτων αβαθούς γεωθερμίας, είναι μια πολύ καλή (αν και κάπως κοστοβόρα) λύση, για όσους μένουν σε μονοκατοικία. Αξιοποιούν το γεγονός ότι το έδαφος σε βάθος μεγαλύτερο από δύο μέτρα έχει σταθερή θερμοκρασία, ίση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία του σημειου.

πηγή:queen.gr

170 χρόνια από την ίδρυση του Ουρανοσκοπείου!





Η Βλασσαρού ήταν μια μικρή γειτονιά, που χρονολογείτο από τους βυζαντινούς χρόνους και βρισκόταν κάπου εκεί στην άκρη της Αθήνας, μεταξύ της αρχαίας Αγοράς και του Θησείου…Βρισκόμαστε στις 26 Ιουνίου του 1842 και οι ελάχιστοι κάτοικοι της Βλασσαρούς ξύπνησαν από τη φασαρία που ακουγόταν μέσα στην ησυχία της ερημιάς. Κόσμος βρισκόταν στους δρόμους, οι περισσότεροι περπατώντας, άλλοι με γαϊδουράκια και κάποιοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, με μικρές άμαξες ανηφόριζαν προς τον Λόφο των Νυμφών, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Αθηναίων, ο επίσκοπος Αττικής και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, καθηγητές Πανε­πιστημίου, ο «Γέρος του Μοριά» Θό­δωρος Κολοκοτρώνης καθώς και άλ­λοι σημαίνοντες αγωνιστές της Επα­νάστασης με τις φουστανέλες τους, αξιωματικοί του στρατού και απλοί πολίτες.

Ήταν έξι το πρωί και ενώ εξελισσό­ταν μια πανέμορφη έκλειψη της Σελή­νης κατέφθανε ο βασιλιάς Όθωνας με τους υπασπιστές του.

Τα εγκαίνια


Λίγο αργότερα ξεκινούσαν τα εγκαί­νια ενός μεγάλου έργου, το οποίο οι εφημερίδες την επόμενη μέρα υπο­δέχθηκαν με ενθουσιασμό… «Η παρά το Θησείον θέσις ονομαζομένη Λό­φος των Νυμφών προσδιωρίσθη διά την ανέγερσιν του Ουρανοσκοπείου», έγραφαν εντυπωσιασμένες δημοσιεύ­οντας ταυτόχρονα την είδηση της θε­μελίωσης.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν για πολλούς εκείνη την εποχή απορί­ας άξιον πώς ένα μικρό βασίλειο των Βαλκανίων, που μόλις είχε συμπληρώ­σει δέκα χρόνια ζωής, χωρίς να έχει άλλες, πιο απαραίτητες υποδομές, αποκτούσε ένα τόσο μεγαλειώδες για την εποχή έργο.

Η απόφαση του Γ. Σίνα


Εκείνη την εποχή στη Βιέννη ζούσε ένας βαθύπλουτος Έλληνας, που ήταν και γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επισκε­φθεί την ελεύθερη Ελλάδα, ήταν ήδη γνωστός για τις ευεργεσίες του και εί­χε τιμηθεί με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. Με υπερηφά­νεια και σχεδόν στερεότυπα έγραφε σε όλες τις επιστολές του ότι ως Έλ­ληνας «επιθυμώ να γίνω το κατά δύναμιν ωφέλιμος εις το Γένος μου» και θα πρέπει να πούμε ότι πάντα αναζητού­σε τρόπους να ενισχύσει – κυρίως – τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας.

Την ιδέα για την ανέγερση και τη λειτουργία ενός Ουρανοσκοπείου την είχε ένας φίλος του Σίνα, που ήταν και ασκούσε καθήκοντα πρέσβη της Αυ­στρίας στην Αθήνα, ο Άντον Πρόκες Όστεν. Την επιστημονική επιμέλεια ανέλαβε ο καθηγητής Αστρονομίας Γεώργιος Βούρης, ενώ ο νεαρός Δα­νός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν την υλοποίηση του έργου. Η απόφαση ήταν σαφής… Το νέο Αστεροσκοπείο θα έπρεπε να ανεγερθεί κοντά στην Πνύκα, όπου είχε το περίφημο «ηλιοτρόπιόν» του ο αστρονόμος των αρχαί­ων Αθηνών Μέτων.

Η μελέτη

Ο αρχιτέκτονας Σάουμπερτ ανέλα­βε τη μελέτη για τη θέση του Αστε­ροσκοπείου. Στην αρχή προκρίθηκε ο υψηλότερος λόφος των Αθηνών, ο Λυ­καβηττός, αλλά τελικά κατέληξαν στον Λόφο των Νυμφών, αφού η πρόσβαση ήταν ευκολότερη και το έργο θα αντι­μετώπιζε λιγότερες δυσκολίες.

Εξάλλου εκείνη την εποχή, στην ευ­ρύτερη πολύβουη και πολυσύχναστη σήμερα περιοχή, τότε απλώνονταν αλώνια και ιδιωτικοί αγροί. Η γη ήταν βραχώδης και εξαιρετικά ασφαλής. Η αρχική μελέτη του κτηρίου παρουσίαζε μια κατασκευή μεσαιωνικού ρυθμού. Αναθεωρήθηκε από τον Χάνσεν, έναν νεαρό αρχιτέκτονα, που συνδύασε το σκόπιμο με την ομορφιά και την πανο­ραμική θέα. Η μελέτη θεωρήθηκε από τον Όθωνα, αφού στάλθηκε προς έλεγ­χο στις σημαντικότερες επιστημονικές φυσιογνωμίες της Ευρώπης και έτσι στον Χάνσεν δόθηκε τελικά η πρώτη μελέτη και η επίβλεψη του έργου.

Η ολοκλήρωση

Με τα μέτρα της εποχής και ο χρό­νος ολοκλήρωσης του Αστεροσκοπεί­ου ακολούθησε την ακώλυτη χρημα­τοδότηση του έργου. Τον Δεκέμβριο 1845 η ελληνική κυβέρνηση παρα­λάμβανε και επισήμως το αρχιτεκτονι­κό στολίδι που σύντομα έκανε γνωστή τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Σε μία μό­νον διετία (1847-49) έγιναν έξι χιλιά­δες αστρονομικές παρατηρήσεις! Το Αστεροσκοπείο, το αρχαιότερο ερευ­νητικό ίδρυμα της χώρας, αγαπήθηκε από τους Αθηναίους που το θεωρού­σαν έκτοτε κόσμημα για την πόλη τους και αγαπημένο τόπο περιπάτου.

Πρώτος διευθυντής του ήταν ο Γε­ώργιος Βούρης, που παρακολουθώ­ντας τις εργασίες ανέγερσης φρόντιζε να λύνει τα προβλήματα που προέκυ­πταν από το δυσπρόσιτο της τοποθε­σίας και τις δυσκολίες μεταφοράς των οικοδομικών υλικών και του νερού.

Όταν ολοκληρώθηκε το έργο ο Φιλήμων έγραφε: «Τίποτε δεν επισκιά­ζει τον ευρύχωρον ορίζοντα του λό­φου των Νυμφών, του αυτοφυούς τούτου και αδιάσειστου βράχου, μό­νον όρια εις τον οφθαλμόν υπάρχουν τα ακατάβλητα της φύσεως όρια. Εξ ανατολών ο ροδόχρους Υμηττός, εκ δυσμών ο Πάρνης, προς βορράν το Πεντελικόν και προς νότον η ταπεινή νήσος της Αιγίνης και τα όρη της Πε­λοποννήσου»! 

Η λειτουργία

Εάν την ανέγερση του Αστεροσκο­πείου ανέλαβε ο Γεώργιος Σίνας, ο γι­ος του Σίμων φρόντισε για τον εξοπλι­σμό και τη λειτουργία του με τα πλέον σύγχρονα μέσα της εποχής. Καλύπτο­ντας τα έξοδα για την αγορά και απο­στολή των πολυδάπανων οργάνων που καθιστούσαν το Αστεροσκοπείο Αθηνών εφάμιλλο με τα Αστεροσκοπεία της υπόλοιπης Ευρώπης, δεν πα­ρέλειψε να εξασφαλίσει και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Έτσι θα ορίσει διευθυντή, το 1858, τον Γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Φρίντριχ Ιούλιο Σμιθ (1825-1884), καταβάλλοντας μηνιαία αμοιβή τριπλάσια του τότε μισθού των καθηγητών στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η δε βασί­λισσα Αμαλία φρόντισε για τη δια­μόρφωση του κήπου που περιβάλλει το Αστεροσκοπείο χρησιμοποιώντας τον βοτανολόγο M. Bayer. Ο Σίμων Σί­νας συνέχισε να πληρώνει όσα ποσά απαιτούνταν για το Αστεροσκοπείο αλλά και για πλήθος άλλων αναγκών, όπως έπιπλα, επιστημονικές δημοσι­εύσεις, διαμόρφωση των γύρω δρό­μων κ.ά.

Οι ιστορίες αυτές προέρχονται από κείμενα του ιστορικού ερευνητή και δημοσιογράφου Λευτέρη Σκιαδά, εκδότη της εφημερίδας «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ», www.mikros-romios.gr, τηλ.: 210 3426833.

9 «χρυσοί» κανόνες για απώλεια βάρους




Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και τα μαγιό δυστυχώς δεν κρύβουν και όλα όσα θα θέλαμε. Και ενώ οι δίαιτες της τελευταίας στιγμής μάλλον δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δείτε 9 κανόνες για να χάσετε κιλά μια για πάντα.

1) Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Και αυτό είναι αλήθεια, αν αναλογιστεί κανείς πως ο οργανισμός μετά από 8 ή και περισσότερες ώρες ύπνου χρειάζεται επειγόντως μια γερή «δόση» ενέργειας που μπορεί να πάρει μόνο μέσα από ένα πλήρες πρωινό. Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες θα δώσουν στον οργανισμό σας την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται.

2) Φάτε περισσότερο πρωινό από όσο… χρειάζεστε!


Ακόμη και αν νιώθετε πως είστε πλήρεις με το πρωινό σας γεύμα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή παρασπονδία και να φάτε λίγο ακόμη. Τέτοιες «ζαβολιές» επιτρέπονται στο πρωϊνό καθώς ο οργανισμός έχει μεγάλη ανάγκη από ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας και σίγουρα οι παραπάνω θερμίδες που θα καταναλώσετε ενδεχομένως να έχουν «καεί» ως το μεσημέρι. Ωστόσο, για να κρατήσετε μια ισορροπία φροντίστε να φάτε λιγότερο στο γεύμα σας…

3) Μην επιστρέψετε στον εαυτό σας να… πεινάσει!


Ξεκινήστε να τρώτε τουλάχιστον κάθε 4 ώρες ώστε να μην επιτρέψετε καθόλου στον εαυτό σας να πεινάσει. Ακόμη και αν ένα γεύμα είναι μεγάλο σε ποσότητα, όπως π.χ. το πρωινό σας, μπορείτε να το χωρίσετε σε μέρη έτσι ώστε να νιώθετε πάντα χορτάτοι. Αν π.χ. στο πρωινό τρώτε μία μπανάνα, φάτε την πριν το πρωινό σας τρέξιμο και κρατήστε το υπόλοιπο (π.χ. ψωμί με βούτυρο) για όταν επιστρέψετε από την άσκησή σας. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

4) Πάντα να έχετε ποικιλία στα γεύματά σας

Σε κάθε γεύμα είναι απαραίτητο να έχετε στο τραπέζι σας τουλάχιστον ένα προϊόν από τις παρακάτω κατηγορίες:

-ψωμί και δημητριακά

-φρούτα και λαχανικά

-γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή σόγια

-άπαχα κρέατα, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Θυμηθείτε να καταναλώνετε καθημερινά λίγα από τα παραπάνω ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και να κινητοποιήσετε τους μηχανισμούς καύσης του μεταβολισμού σας.

5) Χάστε κιλά σταδιακά


Αν ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα και χάσετε απότομα πολλά κιλά, το μόνο σίγουρο είναι και πως θα τα ξαναπάρετε γρήγορα αλλά και θα βλάψετε την υγεία σας. Στοχεύστε λοιπόν στη σταδιακή απώλεια βάρους, όχι πάνω από 1-2 κιλά την εβδομάδα και κυρίως πείτε «όχι» στις παράλογες και στερητικές δίαιτες που μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

6) Περιορίστε τις… υγρές θερμίδες

Οι θερμίδες που εκλαμβάνουμε από την κατανάλωση υγρών αφενός είναι αρκετές και αφετέρου μπορεί να μας οδηγήσουν σε απότομη αύξηση βάρους. Έτσι, καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωση σόδας, χυμών, smoothies του εμπορίου (και να τα αντικαταστήσετε με άλλα που θα φτιάξετε εσείς στο σπίτι), καφέ, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.

7) Φάτε…γήινα!

Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές που βρίσκονται κοντά στη φυσική τους μορφή και δεν έχουν υποστεί πολλές επεξεργασίες. Φάτε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Παράλληλα, μειώστε τις ποσότητες επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνετε καθώς εμπεριέχουν λιγότερες ίνες και δεν είναι ιδιαίτερα χορταστικά.

8) Επιλέξτε υγιεινό…Fast food!


Οι λέξεις υγιεινό και fast-food είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το fast food φαγητό, τουλάχιστον, προσπαθήστε να το φέρετε στα «μέτρα» σας. Αποφύγετε τα προϊόντα εκείνα που συνοδεύονται από τις λέξεις «τηγανητό», «τραγανό» ή με «σπέσιαλ σως» και κάντε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές, όπως σαλάτες χωρίς λιπαρά ντρέσινγκ ή sandwich χωρίς μαγιονέζα και λουκάνικα.

9) Ακόμη και τα «αθλητικά» ποτά παχαίνουν

Ακόμη και όταν αθλείστε νιώθετε συχνά την ανάγκη να πιείτε ένα energy drink ή να φάτε μια energy bar δημητριακών για να τονωθείτε και να επανακτήσετε άμεσα την χαμένη σας ενέργεια. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως ακόμη και αυτά… παχαίνουν, άρα καταναλώστε τα με μέτρο.

tlife.gr

Τι σημαίνει όταν στον ύπνο σας βλέπετε ότι κάνετε σεξ;


Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ενοχές και τύψεις όταν δουν στον ύπνο τους ότι απατούν τους συντρόφους τους...
Τι σημαίνει όταν στον ύπνο σας βλέπετε ότι κάνετε σεξ;

Η Sharon Gilchriest O' Neil, σύμβουλος γάμου και 
συγγραφέας του βιβλίου "Σύντομος οδηγός για έναν ευτυχισμένο γάμο", υποστηρίζει ότι όπως όλα τα όνειρα, έτσι και αυτά της "απιστίας" θέλουν να μας.... διδάξουν κάτι για την ζωή μας.
Συγκεκριμένα αν ονειρεύεστε ότι κάνετε:
Σεξ με έναν "άγνωστο": Στο συγκεκριμένο όνειρο, ο άγνωστος συμβολίζει μία πλευρά του εαυτού σας, λέει η ψυχολόγος. Μήπως πρόσφατα κάνατε ή ετοιμάζεστε να κάνετε, κάτι που απαίτησε τεράστιο θάρρος, τόλμη και δύναμη; Ο άγνωστος σεξουαλικός παρτενέρ του ονείρου δείχνει ότι είστε περήφανοι ή αγχωμένοι η για το κατόρθωμά σας.
Σεξ με έναν "διάσημο": Αν τώρα, δείτε ότι κάνετε σεξ με τον Τζώρτζ Κλούνεϊ (για τις γυναίκες) ή την Σκάρλετ Γιόχανσον (για τους άντρες), ή γενικώς με κάποιον διάσημο, τότε η σύμβουλος θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για... διακαή πόθο!
Σεξ με φιλικό πρόσωπο: Αν ονειρευτείτε ότι έχετε επαφή με κάποιον γνωστό σας, η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο όνειρο κρύβει κυρίως φοβίες, άγχη και μεγάλες αγωνίες που εκδηλώνονται στον ύπνο μας με αυτόν τον τρόπο. Δεν αποκλείεται βεβαίως και ο "κρυφός έρωτας", αν και συμβαίνει σπανιότερα. Επίσης είναι πιθανό να αναγνωρίζεται στο πρόσωπο αυτό, πολλά κοινά σημεία με μία πλευρά του εαυτού σας που είναι καλά κρυμμένη!
Σεξ με το ίδιο φύλο: Αν ονειρευτείτε ότι απατάτε τον/την σύντροφό σας με άτομο του ίδιου φύλου, τότε μην βιαστείτε να δείτε ομοφυλοφιλικές τάσεις, συμβουλεύει η ψυχολόγος! Απλώς ψάξτε μέσα στην ημέρα που πέρασε, τί κάνατε που να έχει καθαρά "θηλυκές" ιδιότητες (αν είστε γυναίκα) ή "αρσενικά" χαρακτηριστικά (αν είστε άντρας). Είναι πιθανό αυτή η πράξη να εμφανίζεται στον ύπνο σας μέσα από σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο! "Πάντως τα σεξουαλικά όνειρα, συχνά έχουν μία πολύ απλή εξήγηση", καταλήγει η σύμβουλος γάμου και προσθέτει "Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μέσα στη σχέση σας παραμελείτε το σεξ ή διστάζετε να εκφράσετε τις αληθινές επιθυμίες σας! Μόλις το κάνετε θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν και τα όνειρα αυτά!".

Άρχισαν πάλι τις απειλές οι οικονομικοί δολοφόνοι...




Αφού βρήκαν μπορούν και κάνουν όλα όσα κάνουν οι "φίλοι", οι "εταίροι" και οι "σύμμαχοί" μας. Έτσι, εν μέσω καύσωνα στην Ελλάδα, αποφάσισαν να ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο, απειλώντας και πάλι την χώρα. Κάποια στιγμή, οι πολιτικοί "ταγοί" (αν και μοιάζουν περισσότεροι με "λαγοί") θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα πορευτούν πολιτικά και αν θα συνεχίσουν να σκύβουν προθύμως σε αυτό το "γαϊτανάκι" των απειλών, αδιαφορώντας για τους Έλληνες πολίτες, στους οποίους έχουν μεταφέρει ολόκληρο το βάρος της δικής τους ευθύνης και του δημοσιονομικού χρέους που οι ίδιοι φόρτωσαν στην χώρα.

Οι "φίλοι" μας, λοιπόν, (στην πραγματικότητα πρόκειται για οικονομικούς τρομοκράτες και δολοφόνους) συνεχίζουν στον γνωστό ρυθμό των απειλών και των εκβιασμών, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν πως όλα τα μέτρα που έδωσαν για υλοποίηση έχουν αποτύχει, δηλαδή έχουν αποδεχθεί πως το "μνημόνιο σωτηρίας" είναι μία τεράστια αποτυχία, που βυθίζει την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στο χρέος και τους κατοίκους της ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση. Κι ενώ αναγνωρίζουν την αποτυχία, όχι μόνο επιμένουν στην απόλυτη εφαρμογή της αποτυχημένης "συνταγής", αλλά τολμούν και να εκβιάζουν.

Μάλλον βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ιστορικό εκείνο μεταίχμιο που οι οικονομικοί δολοφόνοι της Ελλάδας θα βρεθούν προ των ιστορικών τους ευθυνών μέσω εκπλήξεων τεραστίων διαστάσεων, από ολόκληρη τη νότια Ευρώπη (οι Έλληνες (πολίτες και πολιτικοί, τελικά, αποδείχθηκαν πολύ μικρότεροι των περιστάσεων και ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί τον επιβαλλόμενο αργό θάνατο, που αποφασίστηκε από κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών μετά από πιθανές πιέσεις που δέχθηκαν από τραπεζίτες και άλλους ενδιαφερόμενους για τον πλούτο της Ελλάδας και του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου).

Επισημαίνοντας, λοιπόν, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι απαιτείται να επανέλθει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και εφαρμογής προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μιλώντας στο “Έθνος”, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποστολή δεν έχει καταφέρει να συλλέξει όλα τα στοιχεία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.

“Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς”, τόνισε. “Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε (την κατάσταση)”, συμπλήρωσε.
Πηγή εκτός του Ταμείου τόνισε ότι είναι φανερό πως ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του ανακάλυψαν πως η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμεναν.

Εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και εάν δεν υπάρξουν απτά δείγματα στην εφαρμογή και την υλοποίηση, τότε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι αρνητική και δεν θα δικαιολογείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η πραγματική εικόνα της οικονομίας θα είναι γνωστή την επόμενη εβδομάδα, καθώς η τεχνική αποστολή, υπό τον κ. Φλάναγκαν, αναχώρησε χθες από την Αθήνα και αναμενόταν αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Τα ευρήματα της τεχνικής ομάδας θα είναι αντικείμενο συσκέψεων στο ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, ο Τζέρι Ράις τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών των στόχων του Μνημονίου.
Υπογράμμισε ότι “η βάση για τις συζητήσεις θα είναι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση”.
“Σ’ αυτήν τη βάση, εάν υπάρχουν ιδέες για να φτάσουμε καλύτερα στους βασικούς στόχους του προγράμματος, είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε”, συμπλήρωσε.

Μετά από μία (περίπου) τρίμηνη παύση, η τρόικα, το ΔΝΤ (και όσοι κρύβονται επιμελώς πίσω από αυτούς, ξαναβάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα και τους Έλληνες. "Παλιά τους τέχνη κόσκινο", μπορεί να σκεφθεί κανείς. Ίσως... Όμως, υπάρχει πάντα η περίπτωση το "θύμα Ελλάδα" να συνηθίσει στον επιβαλλόμενο τρόμο, να συνηθίσει στην "χορήγηση των φαρμάκων" και να προχωρήσει σε "εκρητικές" κινήσεις, οι οποίες και θα δοκιμάσουν την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή συνοχή, την επίπλαστη Ευρωπαϊκή οικονομία... Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας έκρηξης είναι όχι μόνο αχαρτογράφητα, αλλά εφιαλτικά για όσους αποφάσισαν να γίνουν στυγνοί κλέφτες και εγκληματίες με το προσωπείο αρχηγού κράτους...

πηγή:kostasxan

ΓΑΠ: Πού είναι το πτυχίο οεο;



Από το "press-gr"

Της Αθηνάς Αυγητίδου
Η είδηση προκαλεί αρχικά σύγχυση αλλά σε δεύτερο χρόνο μειδίαμα! Μετά από σχετική πρόσκληση από το Τμήμα Διακυβέρνησης Τζέι Εφ Κέι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων, αντικείμενο των οποίων θα είναι, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι συστημικές αδυναμίες της...
ευρωζώνης, προτάσεις για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.
Ναι! Ο Γιώργος Παπανδρέου που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, κατέστρεψε κυριολεκτικά χιλιάδες νοικοκυριά, στέρησε την αξιοπρέπεια από τους Έλληνες πολίτες, συμφώνησε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οδήγησε με τις επιλογές του στην έξαρση των αυτοκτονιών και ακόμα- θα τολμήσω να πω- στην άνοδο της ακατανόμαστης χρύσης παράταξης θεωρείται από κάποιους κατάλληλος για να μεταδώσει τις «γνώσεις» και την εμπειρία του σε φοιτητές που εκπαιδεύονται να γίνουν μελλοντικοί ηγέτες και να δίνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα δημόσιας πολιτικής.
Για να είμαστε όμως περισσότερο σαφείς: είμαι αναφανδόν υπέρ της παρουσίας του Παπανδρέου στα πανεπιστημιακά «έδρανα». Το σημείο στο οποίο διαφωνώ είναι η ακριβής του θέση. Μάλλον δηλαδή θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί ως φοιτητής για το πρώτο πτυχίο και όχι ως διδάσκων-ειδήμων ενός επιστημονικού αντικειμένου. Και εδώ φυσικά αναδύεται ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη σχέση επιστήμης και πολιτικής, ένα ζήτημα που αφορά στη φύση των γνώσεων που παρέχονται σε κάποια πανεπιστήμια, στις «ορθοδοξίες» που παράγουν, στις στρατηγικές που διαμορφώνουν και οι οποίες ξεφεύγουν από τον ακαδημαϊκό κύκλο και επεκτείνονται στον καθορισμό της άσκησης πολιτικής (βλέπε Σχολή του Σικάγο).
Μόλις διάβασα λοιπόν αυτή την είδηση σκέφτηκα συνειρμικά το σχόλιο που έκανε ο Γιάννης Μυλόπoυλος, Πρύτανης του ΑΠΘ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Intellectum. Σε ερώτησή μας που αφορούσε τη θέση ακαδημαϊκών στην πολιτική σκηνή και αντίστροφα, καθώς και το ενδεχόμενο κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου στο ΑΠΘ, ο Γιάννης Μυλόπουλος απαντά:» Δεν νομίζω ότι έχει διδακτορικό ο κύριος Παπανδρέου. Εκτός αν γίνει μέλος του συμβουλίου το οποίο ίδρυσε επί των ημερών του. Δεν έχει επάρκεια ο κύριος Παπανδρέου για να διδάξει στο πανεπιστήμιο. Ποιο επιστημονικό πεδίο θα μπορούσε να διδάξει; Θέλει πολύ δουλειά για να φτάσεις στο σημείο να διδάξεις σ’ ένα πανεπιστήμιο. Θέλει διδακτορικό, θέλει χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, θέλει να είσαι ενεργός στη δημοσίευση και την προώθηση ερευνητικών αποτελεσμάτων».
Όχι όμως! Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα χρειάζεται αυτά. Η «δεινή ηγετική του ικανότητα» απέναντι στα μνημόνια και μια ματιά στη κατάντια της χώρα της οποίας ηγήθηκε αρκεί για να του παραχωρηθεί το ακαδημαϊκό βήμα.
Γιατί ποιος εχέφρων μπορεί να αποκλείσει λογικά την πιθανότητα ότι με τις δράσεις και τις αδράνειές του πέτυχε απολύτως όσα εξαρχής στόχευε;
Πηγή: intellectum.org

Γουδή και λίγο σας είναι...



Χάρρυ Κλυνν
ΓΟΥΔΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ...

Ξεπεσμένοι πασοκοκλέφτες, νεοχαζοί νεοδημοκράτες, δημαροχτυπημένες αριστεροκουρέλες, εφορμούν στα social media ασήμαντοι, ατάλαντοι, αχόρταγοι, απίστευτοι, απαίδευτοι, ματαιόδοιξοι, αμόρφωτοι, απάτριδες, ανίκανοι, ανελεύθεροι, απροσάρμοστοι και...
προπαντός ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ... Για να μας συνετίσουν με εκβιασμούς και απειλές του κώλου.... Ουστ μελλοθάνατα πολιτικά προδοταριά... Γουδή και λίγο σας είναι...

Η Ελλάδα δεν χρωστά, της χρωστάνε




Γράφει ο Γαβριήλ Πανάγος, συγγραφέας
Ό,τι ξεπουληθεί από την Ελλάδα τώρα, θα ακυρωθεί αύριο.

Ας το έχουν υπ’ όψη τους όσοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν την περιουσία του ελληνικού κράτους.

Όταν δημιουργηθεί μια πραγματικά ελληνική κυβέρνηση που να στηρίζεται από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, θα πρέπει να κατοχυρώσει διεθνώς τις εξής απαιτήσεις:

1. Κατοχικό δάνειο που πήρε η Γερμανία από την Ελλάδα και ουδέποτε πλήρωσε. Επιπλέον τον χρυσό που έκλεψε.

2. Αποζημιώσεις προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που της προκάλεσε η Γερμανία κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

3. Ζημιές που προκλήθηκαν στο ελληνικό δημόσιο από γερμανικές εταιρείες που πούλησαν στο ελληνικό δημόσιο λαδώνοντας τους υπευθύνους και υπερτιμολογώντας τις αξίες. Οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα και να δεσμεύσει μετά τις περιουσίες των υπευθύνων και συγγενών τους που δεν δικαιολογούνται. Για τα ποσά των υπερτιμολογήσεων να εγερθούν αγωγές κατά των εταιρειών.
4. Η Ελλάδα να απαιτήσει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κόστος για τις συνεχείς αναχαιτίσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων. Η Ελλάδα προστατεύει μ’ αυτά τα νότια-ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνει μόνη της το κόστος αυτό. Καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και τέτοιο κόστος. Τα άλλα κράτη αδιαφορούν και μάλλον καλοπιάνουν την Τουρκία παρόλο που συμπεριφέρεται ενάντια στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

5. Επίσης η Ελλάδα να απαιτήσει το κόστος που επωμίζεται από τους τόσους ταλαιπωρημένους ανθρώπους από την Ασία και Αφρική που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εμπόρους ανθρώπων (δουλεμπόρους) και εισέρχονται χωρίς ταξειδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία δεν συλλαμβάνει τους δουλεμπόρους και αφήνει αυτή  την κατάσταση να συνεχίζεται. Θα πρέπει όλη η Ευρώπη και τα ισχυρά κράτη της Γης να μελετήσουν το φαινόμενο και να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους. Σήμερα στον 21ο αιώνα επιτρέπεται να ανεχόμαστε το δουλεμπόριο;
6. Επιπλέον η Ελλάδα πρέπει να υπολογίσει και να απαιτήσει τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλουν ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα για τις κλεμμένες από την Ελλάδα αρχαιότητες κλπ. ελληνικά κειμήλια ωφελούμενες από την έκθεση όλων αυτών σε μουσεία τους ή οπουδήποτε. Το ελληνικό κράτος πρέπει να καταγράψει όλα αυτά που βρίσκονται παράνομα σε ξένες χώρες και να αξιολογήσει τα μέχρι τώρα ενοίκια και πόσα θα χρεώνει στο εξής ετησίως.

Αν τα παραπάνω υπολογιστούν σωστά, τότε θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου εξωτερικό χρέος αλλά το αντίθετο της χρωστούν αρκετά.

Ποια συχνή διαταραχή μπορεί να μας γεράσει 6 χρόνια νωρίτερα;



Διαβάστε ποιος παράγοντας σύμφωνα με τους ειδικούς σας γερνάει πρόωρα και κάντε σύμμαχο το χρόνο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα μια μορφή άγχους μπορεί να μας μεγαλώσει πιο γρήγορα από την πραγματική μας ηλικία και μάλιστα 6 χρόνια περίπου.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί μια συγκεκριμένη μορφή άγχους και μάλιστα πολύ διαδεδομένη μπορεί να μας γεράσει πριν την ώρα μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια συχνή μορφή της πάθησης που λέγεται φοβικό άγχος (φοβίες) μπορεί να πυροδοτήσει βλάβες στα κύτταρα που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Οι γυναίκες μάλιστα με φοβίες βρέθηκε να έχουν περισσότερες κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες με αδικαιολόγητες φοβίες απέναντι σε διάφορες καταστάσεις π.χ. υψοφοβία, αγοραφοβία κτλ έχουν μικρότερα τελομερή σε σχέση με τις πιο… άφοβες. Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες. Θεωρούνται δείκτες της βιολογικής ή κυτταρικής γήρανσης. Τα πιο μικρά τελομερή έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η άνοια καθώς και με προβλήματα καρδιάς και θνησιμότητα.

Μια ομάδα ειδικών από το Νοσοκομείο Brigham από τη Βοστόνη, πήρε δείγμα αίματος από περισσότερες από 5.000 γυναίκες ηλικίας 42 έως 69 ετών. Ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις φοβικές εκδηλώσεις από τις οποίες υποφέρουν.

Η ομάδα των γυναικών που βρέθηκε με υψηλότερο επίπεδο φοβικού άγχους διέθετε σημαντικά μικρότερο μήκος τελομερών.
Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Olivia Okereke δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το αν - και πώς – το στρες μπορεί να μας κάνει να γερνάμε γρηγορότερα. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί συνδέει μια κοινή μορφή ψυχολογικού στρες (φοβικό άγχος) με ένα πιθανό μηχανισμό που πυροδοτεί την πρόωρη γήρανση».

«Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ή ποιο από τα δύο εμφανίστηκε πρώτο: το άγχος ή τα μικρότερα τελομερή»,
πρόσθεσε.

Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες σχετικά με το άγχος και τη σχέση του με το μήκος των τελομερών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PLoS ONE.