Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πώς θα μάθει το παιδί να εκτιμά τον εαυτό του


Πώς θα μάθει το παιδί να εκτιμά τον εαυτό του

Αυτοεκτίμηση! Ένα συναίσθημα ή και αξία αν θέλετε που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή. Όλοι γνωρίζουμε πως η αυτοεκτίμηση είναι σε μεγάλο βαθμό σημαντική για την επιτυχία και ευτυχία της ζωής μας για αυτό είναι πολύ ουσιώδες από την βρεφική κιόλας ηλικία του παιδιού να του μάθουμε να εκτιμά τις ικανότητες του, το μυαλό του, τις πράξεις του και τη ζωή του! Πώς μπορείτε εσείς ως γονείς όμως να του ενισχύσετε αυτό το συναίσθημα; Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.
- Εκδηλώστε άφοβα την αγάπη και τη στοργή σας στο παιδί. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να νιώθει πως οι γονείς του το αγαπούν, οι πράξεις και τα λόγια των γονιών βοηθούν το παιδί να αναπτύσσει τη σωστή εικόνα για τον εαυτό του.
- Επαινέστε το παιδί και εκδηλώστε του τον θαυμασμό σας για τις καλές πράξεις που κάνει
- Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας μπροστά του με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Το κάθε παιδί μεγαλώνει διαφορετικά και διαμορφώνει με άλλους ρυθμούς τον χαρακτήρα του
- Θέστε κανόνες στο σπίτι αλλά αφήστε του περιθώρια να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες
- Όταν σας μιλάει για οτιδήποτε ακούστε το προσεκτικά. Με αυτό τον τρόπο θα του δείξετε πως όλα όσα έχει λέει έχουν σημασία για εσάς.
- Αφήστε τα παιδιά να προσπαθήσουν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα τους. Για παράδειγμα, αν τσακωθούν με κάποιον φίλο ή συμμαθητή τους. Συμβουλεύστε τα, αλλά μην ανακατευθείτε στην προστριβή. 
πηγή: mothersblog.gr