Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο συντηρητισμός προδίδει... χαμηλό IQ !!!

 
brain
Όσοι υιοθετούν συντηρητικές ιδέες, κατά κανόνα είναι λιγότερο ευφυείς από εκείνους που προτιμούν τις φιλελεύθερες, σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Brock στο Οντάριο του Καναδά και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science.
Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, οι άνθρωποι που σημειώνουν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, παρουσιάζουν την τάση να είναι πιο δεκτικοί σε προκαταλήψεις και να υιοθετούν συντηρητική ιδεολογία ως ενήλικοι.
Βασική υποκατηγορία αυτών, μάλιστα, αποτελούν και όσοι προβαίνουν σε φυλετικές και κοινωνικές ...
διακρίσεις έναντι των άλλων.
Ο Dr. Gordon Dodson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brock και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που διεξήγαγε την έρευνα, σχολίασε πως τα αποτελέσματα αυτής αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»:
Oι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.
Γιατί, λοιπόν, λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι κατά κανόνα ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες; «Επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν "αυστηρότητα και τάξη" επιτρέποντας την κατανόηση του περίπλοκου κόσμου που μας περιβάλλει», εξηγεί ο Dodson. «Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις», συμπληρώνει.
«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να προβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό τον λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι όχι ιδιαίτερα έξυπνοι συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στην Huffington Post.

Η διαφθορά προσαρμόζεται. Γιατρός ζήτησε φακελάκι σε... λίρες!Εναλλακτικούς τρόπους φαίνεται ότι ψάχνουν οι γιατροί εκείνοι που συνηθίζουν να ζητούν φακελάκι για να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς υπό τον φόβο του ανοίγματος των λογαριασμών τους από το ΣΔΟΕ, καταφεύγουν σε «ευρηματικές» λύσεις για το τι θα ζητήσουν από τους συγγενείς του ασθενή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το dete.gr, είναι το περιστατικό με γνωστό γιατρό σε μεγάλο νοσοκομείο. Οι συγγενείς ενός ασθενούς που μόλις είχε χειρουργήσει τον πλησιάσαν για το φακελάκι, αλλά εκείνος του έστειλε γραμματέα του. Όταν οι άνθρωποι πήγαν στην κυρία για να δώσουν τα ..........
χρήματα, έμειναν άναυδοι ακούγοντάς την να τους λέει ότι ο γιατρός δεν «πληρώνεται» σε ευρώ αλλά σε χρυσές λίρες!
Γιατί το κάνει αυτό ο συγκεκριμένος γιατρός; Ίσως θεωρεί ότι η χρυσή λίρα είναι πιο ασφαλής επένδυση ή ίσως πιστεύει ότι ζητώντας φακελάκι με λίρες δεν κινδυνεύει να τον πιάσουν τόσο όσο με τα χαρτονομίσματα που μπορεί να έχουν προσημειωθεί...
πηγή:kafeneio

O Άρχων του χαρατσιού της ΔΕΗ και όχι μόνο...

 

Το σκέφθηκαν, το παζάρεψαν και τελικά το αποφάσισαν. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσέρχονται στην κοινωνία και της προτείνουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον ιδανικό πρωθυπουργό της νέας Ελλάδας, αυτής που θα προκύψει μετά το οριστικό τέλος(;) της Μεταπολίτευσης.

Συγνώμη αλλά δεν θα πάρω γιατί πολύ απλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αντέχεται. Με ενοχλεί αισθητικά, με εξοργίζει πολιτικά, με προκαλεί προσωπικά.
Ακόμα και τις λίγες εκείνες στιγμές που δεν μιλάει, οι κινήσεις και οι μορφασμοί του προδίδουν έναν άπληστο άνθρωπο με τεράστια αυτοπεποίθηση στη δύναμη της γλώσσας του. Η δύναμη του στα λόγια είναι τόσο μεγάλη που τον βοήθησε για χρόνια να υποκρίνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στις πράξεις.

Πολιτικά, υπήρξε πάντοτε λάτρης των διαδρόμων κι εχθρός των ιδεολογιών. Η ρητορική του είναι σχεδόν απολιτίκ, αν και προσιδιάζει περισσότερο σε ένα λόγο εθνικοπατριωτικό που επιχειρεί να γοητεύσει τα "εύκολα" κοινά. Καθόλου τυχαία, σε μια από τις πρώτες του ομιλίες ως υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τον Θεό της Ελλάδας, εκείνον που θα φροντίσει να πάνε όλα καλά.
Ως υπουργός Οικονομικών, υπήρξε όσο αλαζονικά ανεπαρκής περιμέναμε. Δεν μείωσε τις δαπάνες, σκόρπισε τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά και κυρίως ξεκαθάρισε ότι...πιέστηκε να αναλάβει κι εφαρμόζει μια Πολιτική που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Μόλις πρόσφατα, εξασφάλισε τη στήριξη και της ομάδας του Ανδρέα Λοβέρδου και κάπως έτσι αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των υποστηρικτών του. Μέχρι προχθές, μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι μόνοι πελάτες της ακατάσχετης κενολογίας του ήταν πολιτικοί ογκόλιθοι όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης και η Τόνια Αντωνίου.
Συνοψίζοντας,μπορώ να καταλάβω γιατί πρακτικά το ΠΑΣΟΚ επιλέγει απλά να επιβιώσει στρεφόμενο στο γκαφατζή ρήτορα του Βορρά. Αυτό όμως που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν θα πουλήσω την ψυχή μου στο Διάολο γιατί πολύ απλά το αντίτιμο δεν με ικανοποιεί. Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου μου μοιάζει ήδη αποκρουστικό.


parapolitiki.com

Στο ίδιο κόμμα Καμμένος-Τράγκας!Τους ακολουθούν άλλοι 15 βουλευτές της ΝΔ που έχουν απελπισθεί από τον συμβιβασμένο Σαμαρά!
O Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Τράγκας βρίσκονται από σήμερα κάτω από την ίδια πολιτική στέγη!
Το νέο μεγάλο κόμμα της πατριωτικής κεντροδεξιάς που έρχεται να...
απεγκλωβίσει τους απελπισμένους, από την πολιτική κωλοτούμπας, του Αντώνη Σαμαρά είναι πλέον γεγονός.
Ο μαχητικός πολιτικός και ο μαχητικός δημοσιογράφος βάζουν μπουρλότο στο πολιτικό κατεστημένο της κεντροδεξιάς.
Από σήμερα οι αιχμάλωτοι ψηφοφόροι του συμβιβασμένου Σαμαρά έχουν τη δική τους διέξοδο. Πολύ σύντομα το ίδιο θα γίνει και με τουλάχιστο 15 βουλευτές της ΝΔ.
Όπως όλα δείχνουν για δεύτερη φορά στη πολιτική ιστορία ο Σαμαράς αποδεικνύεται ολίγιστος μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και δεν μπορούν να περιμένουν τους δειλούς, τους αμήχανους, τους αργόσυρτους ηγετίσκους…
 
πηγή:"filologos10"

Το μέλλον της ελευθερίαςΔανείστηκα τον τίτλο αυτού του άρθρου από το βιβλίου του προέδρου της Ιταλικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να...επιχειρήσω να προσεγγίσω το μέλλον της χώρας μου. Ο Τζιανφράνκο Φίνι ξεκίνησε το ταξίδι του στην πολιτική με μέντορα την φασίστα ηγέτη του Κοινωνικού Κινήματος Τζόρτζιο Αλμιράντε. Σήμερα ηγείται ενός κόμματος που κι αυτό έχει δανεισθεί την ονομασία του από το βιβλίο του Φίνι. Το «Μέλλον και Ελευθερία», έτσι ονομάζεται, μετέχει μαζί με τα κόμματα του Ρουτέλλι και του Καζίνι, στη κεντρώα παράταξη του «Τρίτου Πόλου».
Τι σημασία έχουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Για κάποιους που δεν βλέπουν τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται καμία. Για όσους όμως βλέπουν ότι μέσα από αυτή τη μεγάλη κρίση παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να επανιδρυθεί το κράτος, να ανακτήσει το κύρος της η χώρα και να αναγεννηθούν οι κομματικοί σχηματισμοί, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλά. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει «Μέλλον» χωρίς «Ελευθερία» και ασφαλώς δεν μπορεί η Δημοκρατία να αποκτήσει ποιότητα εφόσον τα κόμματα δεν προχωρήσουν με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις στη μετεξέλιξή τους.

Έφερα ως παράδειγμα τον Φίνι, έναν εθνικιστή ή αν προτιμάτε μετά-φασίστα πολιτικό που μετεξελίχθηκε σε κεντροδεξιό, ώστε να καταδείξω ότι το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που κατορθώνουν να ξεπερνούν τα στερεότυπα του παρελθόντος. Ας μην έχουμε αυταπάτες κι ας πάψουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Η «Ελευθερία» θα είναι το όχημα που θα μας μεταφέρει στο μέλλον. Και η «Ελευθερία» δεν κάνει διακρίσεις με βάση τις «ετικέτες» του παρελθόντος. Κυρίως δεν αποκλείει κανέναν και καμία που θέλει να συμμετάσχει στο χτίσιμο του μέλλοντος.

Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και το ζητούμενο είναι αν θα αφήσουμε κάποιους άλλους να τη γυρίσουν για λογαριασμό μας ή θα τολμήσουμε- ξεπερνώντας διχαστικές αντιλήψεις που μας χωρίζουν- να τη γυρίσουμε εμείς. Με τις ιδέες μας, τα όνειρά μας, τις φιλοδοξίες μας, την περηφάνια μας, το φιλότιμό μας και πάνω απ’ όλα την πίστη μας ότι αυτή η χώρα μας χρειάζεται όλους για να τη ξαναγίνει πάλι κυρίαρχη δύναμη σε όλη την περιοχή. Το μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη λαϊκιστική ρητορεία των «Άκρων», ούτε πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια όλων αυτών που εκμεταλλεύονται την οργή και την απογοήτευση του λαού προκειμένου να τη στρέψουν εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.

Παρ’ ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τους όρους civitas popularis και republica, για να χαρακτηρίσουν το δικό τους δημοκρατικό πολίτευμα, ο ελληνικός όρος «Δημοκρατία» υιοθετήθηκε σε όλες τις γλώσσες για να συνδέει στο διηνεκές την έννοια της δημοκρατίας με την κοιτίδα της. Συνεπώς όσα συμβαίνουν τώρα, όσο δραματικά κι αν είναι, δεν πρέπει να μας πτοήσουν και να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές που θα αποβούν ολέθριες για την Ελευθερία και το Μέλλον. Είμαστε Ελεύθεροι, είμαστε Δημοκράτες, είμαστε Έλληνες. Ας κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν
«Αλβανία του Χότζα»- μια περιθωριακή χώρα γκρινιάρηδων ξενόφοβων επιρρεπών στη συνωμοσιολογία- κι ας βοηθήσουμε με τη δύναμη της ελευθερίας κόμματα και πολιτικούς να ανανεωθούν ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Γιατί εκεί είναι το Μέλλον της Ελευθερίας.
statesmen.gr

"Τα πήραν" Έλληνες του εξωτερικού και έστειλαν επιστολή στη Μέρκελ!


Επιστολή – κόλαφο στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ έστειλε η "Νέα Φιλική Εταιρεία", η οποία συστάθηκε πρόσφατα...από 8.500 Έλληνες μονίμους κατοίκους των κρατών- μελών της Ε.Ε. Δείτε τι γράφουν στην επιστολή τους:

"Αν δεν θυμάστε κάτι κα. Μερκελ… δεν πειράζει, θα σας βοηθήσουμε εμείς. Διαθέτουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία …για τόπο, χρόνο, τραπεζικούς λογαριασμούς και διαπλεκόμενα πρόσωπα ……έως και για τα εσώρουχα που φορούσαν.
1. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Ιούνιο του 1998 έως σήμερα, η γερμανική καγκελαρία επιστατεί, προωθεί και κατευθύνει τόσο την είσπραξη όσο και την ¨νομιμοποίηση¨ των παράνομων προμηθειών όλων των πολιτικών προσώπων τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ρουμανία;

2. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι ένα ποσοστό του 15% επί του συνόλου των εισπραχθέντων προμηθειών, ρέει σε μυστικούς λογαριασμούς του χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος της Βαυαρίας ( CSU ) και από εκεί διανέμεται στα άλλα γερμανικά κόμματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση των μυστικών επιχειρήσεων;

3. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι η αρχή αυτού του επενδυτικού ταμείου της πολιτικής μάσας έγινε στις 06 Ιουνίου του 1998 με την παραλαβή στο Βερολίνο ενός πακέτου αμερικανικών ομολόγων αξίας 80 εκ. $, που απεστάλη από ένα ελληνικό κόμμα ( προμήθειες από το πρόγραμμα των ολλανδικών φρεγατών) και παρελήφθη από τους εκπροσώπους των γερμανικών υπηρεσιών, μιας κεντρικής γερμανικής τραπέζης και μιας γαλλικής τραπέζης;

4. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ ότι για αντάλλαγμα των συνταξιοδοτικών εξασφαλίσεων που προσφέρετε σε αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους πείθετε(!!!) να παίρνουν πάντα αποφάσεις ανάλογες με τις ορέξεις και τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης;
5. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι από τα ίδια ταμεία προέρχονται τα 2 εκ. Δυτ. Μάρκα που εισέπραξε ο προκάτοχος σας Χέλμουτ Κολ;
6. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Απρίλιο του 2009 έγιναν επώνυμες καταγγελίες στην ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς ( OLAF ) για το ίδιο θέμα, τις οποίες ο τότε γερμανός διευθυντής της υπηρεσίας ( κατ εντολή της κυβέρνησης σας ) φρόντισε να τις θάψει;
7. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι την ίδια χρονική στιγμή κατετέθη στην Εισαγγελία του Βερολίνου για το ίδιο θέμα εμπεριστατωμένα στοιχειοθετημένη μήνυση, η οποία κατ εντολή της κυβέρνησης σας θάφτηκε, κατά το γερμανικό ρητόν, ότι όπου δεν υπάρχει καταγγελία …δεν υπάρχει και δικαστής;
8. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι τόσο εσείς, ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όπως και οι προκάτοχοι σας στο ίδιο αξίωμα κ.κ. Κολ και Σόιμπλε, δεν σεβαστήκατε ποτέ τους γερμανικούς νόμους που διέπουν την χρηματοδότηση των κομμάτων στην Γερμανία;Η μήπως δηλώσατε στο προεδρείο της Βουλής αναδρομικά τα 18 εκ. Μάρκα που μεταφέρθηκαν με βαλίτσες σε συμβολαιογράφο του Μονάχου από δυο βιομήχανους, προκειμένου να διατεθούν στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος σας, μέσω μιας συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας;!

9. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Φεβρουάριο του 2006 ασκήσατε πιέσεις μέσω εκβιασμού στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να θάψει την υπόθεση των υποκλοπών;
10. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Οκτώβριο 2002 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν χέρι σε Έλληνες πολίτες που διέμεναν ως τουρίστες στην Δρέσδη και ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν ( υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση της οργάνωσης) καθώς και κορυφαία μέλη του ελληνικού υποκόσμου;
Τους αφήσατε να εισπράξουν μια επιταγή ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και μετά τους κρύψατε στην πόλη Σους της Τυνησίας μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση;Δουλεύουν αυτά τα άτομα τώρα στην Ελλάδα για τις γερμανικές υπηρεσίες;Γιατί δεν δώσατε καμία πληροφόρηση στην ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία;

11. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι γερμανός αξιωματούχος ανάγκασε το 2007 τον πολιτικό αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος της αριστεράς , με την απειλή ότι θα δημοσιευτούν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή, να παραιτηθεί από μια νέα υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος;
13. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι φέτος χρηματοδοτήθηκαν τρία ελληνικά κόμματα με 16.4 εκατ. € από την κυβέρνηση σας μέσω μυστικών κονδυλίων;14. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός μιας στρατιωτικής κάλυψης και προστασίας των γερμανών υπηκόων που δρουν για λογαριασμό της κυβέρνησης σας στην Ελλάδα;Ανέλαβε το 4ο γραφείο ( GNTA ) του γερμανικού αρχηγείου στρατού στο στρατόπεδο φαλκενστάιν στην πόλη του Κόμπλενζ τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μιας "νατοϊκής" αστυνομικοστρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα;
15. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι η κυβέρνηση σας επινόησε, χρηματοδότησε και υποστήριξε την προσφυγή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο δικαστήριο της Χάγης;
16. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι σε συζητήσεις με αντιπροσώπους δυο κρατών, προβλέψατε πως στο εγγύς μέλλον ορισμένες περιοχές της Δυτικής Θράκης και μια ζώνη γύρω από την Φλώρινα θα ανεξαρτητοποιηθούν, προκειμένου να παράσχουν προστασία στις μειονότητες που διαμένουν εκεί;
17. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σας εζήτησαν, υπό τον φόβο μελλοντικών διώξεων εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης, να δεσμευτείτε ότι θα τους προστατέψετε;
18. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι οι γερμανικές εμπορικές αλυσίδες στην Ελλάδα πληρώνουν μέσω υπερτιμολογήσεων των προϊόντων τους, μίζες προς τρίτους;Ήταν αυτός ο λόγος που αποχώρησε από την ελληνική αγορά η εταιρεία ALDI;
Χρησιμοποιούνται αυτές οι μίζες για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων;
19. Εν τέλει κα. Μερκελ είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης σας μάζεψε την άνοιξη του 2010 στο Βερολίνο όλους τους εισαγωγείς και εξαγωγείς της ελληνικής αγοράς των φωτοβολταϊκών και έστησε ένα καρτέλ με προσυμφωνημένες τιμές και διανομή περιφερειών ανά την ελληνική επικράτεια;"

πηγή:thestival.gr

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής


Οι εκδοτικές δραστηριότητες, οι φιλίες και οι έχθρες του Κεφαλλονίτη εκδότη

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής
Ο κ. Γιώργος Κουρής αποτέλεσε από μόνος του ένα φαινόμενο, όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.
Αποτελεί την προσωποποίηση του «καπάτσου» και αυτοδημιούργητου Έλληνα που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες των media, συνδαιτυμόνας και συνομιλητής πρωθυπουργών, υπουργών και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Γ. Κουρής δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά από την Κεφαλονιά, εκδίδοντας μία τοπική εφημερίδα. Όσοι ασκούν κριτική προς τον κ. Κουρή υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας αυτή η τοπική εφημερίδα στήριζε το δικτατορικό καθεστώς.
Μαζί με τον αδελφό του Μάκη ήρθαν στην Αθήνα το 1978 και ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής γραφικής ύλης. Γύρω από αυτή την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα του Γ. Κουρή κυκλοφορεί ένας μύθος. Λέγεται ότι στο κεφάλαιο επιχείρησης συμμετείχε ή συνέβαλλε στο να συγκεντρωθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που τότε διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του. Όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε πίσω κάποια από τα κεφάλαια αφού η επιχείρηση δεν πήγαινε καλα, ο Γ. Κουρής πούλησε τον εξοπλισμό και αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Η ιστορία αυτή κινείται στη σφαίρα του ανεπιβεβαίωτου αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γ. Κουρή να περιβληθεί με το μύθο του μοναδικού Έλληνα που «έριξε» τον Μητσοτάκη. Αργότερα θα υπερηφανευόταν ότι τον έριξε και από την εξουσία.

Η «Αυριανή»

Για λίγο καιρό τα ίχνη του κ. Γ. Κουρή χάθηκαν, ώσπου το Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την «Αυριανή». Επί τέσσερις μήνες η εφημερίδα, παρά το καταγγελτικό, σκανδαλοθηρικό και επιθετικό της ύφος φυτοζωούσε πουλώντας ελάχιστα φύλλα.
Το καλοκαίρι του 1980 ξέσπασε η μεγάλη απεργία των τυπογράφων. Ο παμπόνηρος και πανέξυπνος Κεφαλλονίτης άδραξε την ευκαιρία. Θυμόταν ότι η προηγούμενη μεγάλη απεργία στο χώρο του Τύπου, το 1975, διαμόρφωσε τις συνθήκες για να γεννηθεί και να θριαμβεύσει η «Ελευθεροτυπία».
Πέντε χρόνια μετά, μία νέα απεργία, γιγαντώνει την «Αυριανή» που ως τότε είχε πολύ χαμηλή κυκλοφορία.
Ο κ. Γ. Κουρής ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες είχαν καθορίσει την τιμή των εφημερίδων του στις 15 δραχμές, κατέβασε την τιμή πώλησης της Αυριανής στις 5 δραχμές και ήταν η μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Τα πρακτορεία και οι διανομείς αρνούνται να την πουλήσουν ο Γ. Κουρής όμως δημιουργεί το δικό του υποτυπώδες δίκτυο διανομής και πώλησης της εφημερίδας του. Όταν η απεργία λήγει είναι πλέον αργά, η Αυριανή έχει επιβληθεί και έχει καθημερινή κυκλοφορία που φτάνει τα 100.000 φύλλα.

Δικαστική μάχη με Ράλλη

Κάποιες άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης Ράλλη να προκαλέσουν εμπόδιο στην έκδοση της εφημερίδας επιβάλλοντας ενιαία τιμή για όλες τις εφημερίδες, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενίσχυσαν την «Αυριανή» και το κ. Γ. Κουρή.
Η εφημερίδα των αδελφών Κουρή επιτίθεται με σφοδρότητα στον τόυε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και παρουσιάζει ως σκάνδαλο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Υπήρχαν δημοσιεύματα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί ο ευπρεπής και αστός πολιτικός Ράλλης, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, ο κ. Κουρής διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς καταδικάσθηκε ερήμην. Μαζί με εκείνον καταδικάστηκε και ο αδελφός του κ. Μάκης Κουρής για συκοφαντική δυσφήμιση και οδηγήθκε στις φυλακές.

Ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ

Λίγους μήνες μετά η «Αυριανή» έγινε η εφημερίδα της Αλλαγής και αυτή «που γκρέμισε τον καραμανλισμό» όπως ισχυριζόταν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981 και ο κ. Γ. Κουρής επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Μάκης, εξακολούθησαν να στηρίζουν σφόδρα το ΠΑΣΟΚ. .
Η Αυριανή έφθασε να πωλεί 250.000 φύλλα καθημερινώς. Ο… «αυριανισμός», ως ύφος και συμπεριφορά, άρχισε να κυριαρχεί.
Ο Γ. Κουρής προσεταιρίστηκε τον Μένιο Κουτσόγιωργα έχοντας διαβλέψει ποιος είναι ο ισχυρός άντρας της νέας κυβέρνησης. Ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας χρησιμοποίησε την «Αυριανή» περισσότερο όμως τον χρησιμοποίησε το συγκρότημα του Γ. Κουρή.
Το 1985 ο Γ. Κουρής ήταν πλέον σημείο αναφοράς και αποτελούσε πανίσχυρο παράγοντα για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.
Πήγαινε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να του αλλάξει γνώμη και να μην στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν. Ο κ. Γ. Κουρής έδειχνε στον τότε Πρωθυπουργό γράμματα και μηνύματα αναγνωστών της «Αυριανής» που δήλωναν ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο. Πάνω στην ένταση της συζήτησης, λέγεται ότι ο εκδότης της «Αυριανής» έβαλε τα κλάματα! Τελικά έφυγε ικανοποιημένος.
Τον Μάρτιο του 1985, όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επιχειρηματολογούσαν μάλιστα για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Όλοι εκτός από δύο, τον κ. Γ. Κουρή και τον Μένιο Κουτσόγιωργα.
Ο Μένιος είχε προτείνει μάλιστα και τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη ως την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ανατροπή και ουσιαστική αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο έγινε, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές που έγιναν στις 2 Ιουνίου 1985 υφαρπάζοντας και ψήφους από την Αριστερά. Ο Γ. Κουρής βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο κ. Γ. Κουρής και η εφημερίδα του ήταν οι μοναδικοί που στήριζαν τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Τότε δημιούργησε το ραδιοσταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο τότε πρωθυπουργός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει και την Αυριανή «αγλάϊσμα της δημοσιογραφίας».
Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις επόμενες εκλογές και ο Α. Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Κάπως έτσι άρχισε μία νέα «ηρωική περίοδος» για τον κ. Γιώργο Κουρή και τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» που στήριζε φανατικά το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου.
Ο αδελφός του, ο κ. Μάκης Κουρής, με τη δύναμη και την επιρροή του συγκροτήματος του Ταύρου, εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Γ. Κουρής στήριζε ανοικτά τους Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Δημήτρη Τσοβόλα, Νίκο Αθανασόπουλο (κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο) και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να έχουν τη στήριξη του Γ. Κουρή. Ακόμα και ο κ. Κώστας Σημίτης, όταν το 1989 κατέβηκε για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης στην Α΄ Πειραιά πέρασε για ένα καφέ από το συγκρότημα του Ταύρου.
Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα γεγονότα στην ΕΑΣ, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα..

Μετά την πτώση Μητσοτάκη

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, συνέπεσε με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα.
Οι ανάγκες δανειοδότησης προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του κ. Γ. Κουρή με το ΠΑΣΟΚ. Ο εκδότης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο. Με αυτά τα γεγονότα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αντελήφθη το πολιτικό κόστος που του απέδιδε ο εναγκαλισμός του με τον κ. Γ. Κουρή και το συγκρότημα του Ταύρου. Σ’ αυτή τη φάση δεν υπέκυψε στις πιέσεις.
Τότε ο κ. Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της κ. Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, απ’ αυτές που δεν είχε δημοσιεύσει παλιότερα ο «Ελεύθερος». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Παπανδρέου.
Στη μάχη της διαδοχής στήριξε ανοικτά τον κ. Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η εποχή του Alter

Πίστευε και έλπιζε ότι θα γινόταν απαραίτητος στον κ. Σημίτη και θα αποκόμιζε οφέλη. Ο κ. Κ. Σημίτης τον κράτησε σε απόσταση με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον του και να φτάσει να στηρίζει ακόμα και τον κ. Κώστα Καραμανλή μέσα από την «Αυριανή», η οποία όμως έχει κατρακυλήσει κυκλοφοριακά. Σε εκείνη τη φάση πωλούσε μόλις 3.000 φύλλα.
Η παρεμβατική δύναμη του κ. Κουρή ασκήθηκε μέσα από τοAlter Channel. Τοποθέτησε Διευθυντή Ειδήσεων τον κ. Κοσμά Σφαέλο, στέλεχος της «Αυριανής» και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
Η κρίση και η κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς αποκάλυψαν το μέγεθος των χρεών και των προβλημάτων του καναλιού. Ο Γ. Κουρής έχει διανύσει μία θυελλώδη κυριολεκτικά πορεία 34 χρόνων.
Αντισυμβατικός στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής του κυκλοφορεί με μία βέσπα που οδηγεί ο ίδιος. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του με κοστούμι και γραβάτα ενώ χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.
Χαρακτηρίζεται αθυρόστομος και συγκρουσιακός, επιθετικός και αιχμηρός. Δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο.
Σε πολιτικό επίπεδο ιστορικές και παροιμοιώδεις έχουν μείνει οι συγκρούσεις του με την κ. Δ. Λιάνη, τον κ. Κ. Λαλιώτη και τον κ. Στέφανο Τζουμάκα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο συγκρούστηκε ανελέητα με τους κ. Γ. Κοντομηνά και Γ. Αλαφούζο.
Στα πρώτα χρόνια της αυτοδυναμίας του είχε βάλει στο στόχαστρο του τον Χρ. Λαμπράκη, όταν όμως ήρθε κοντά και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον κ. Στ. Ψυχάρη οι επιθέσεις αυτές σταμάτησαν.
Οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι πολλές από τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Γ. Κουρής εναντίον των πολιτών και επιχειρηματιών γίνονται κατ’ εντολή του Στ. Ψυχάρη
Αν έχει μία αδυναμία ο Γ. Κουρής αυτή είναι ο γιός του, ο Ανδρέας, που ακολουθεί το δικό του διακριτό δρόμο στα ΜΜΕ με το “MAD”.
Ο Γ. Κουρής είναι και αισθάνεται ακόμα ενεργός, δημιούργησε το “Kontra Channel” μετατρέποντάς το σε Αντιμνημονιακό κανάλι.
Οι σχέσεις του με τον αδελφό του κ. Μ. Κουρή διαταράχθηκαν μία εποχή σήμερα όμως έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Ο Γ. Κουρής συνεχίζει με την ίδια συνταγή …….αντισυμβατικός και αυριανιστής.

πηγή:newsbomb
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget