Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ 10.000 ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ!!!!

 

 
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......

ΠΗΓΗ http://www.exypna.gr/2011/04/10000.html#ixzz1KjlrzV4t

Ο Έλληνας που τα έβαλε με τον Ροκφέλερthumb
Οι Ροκφέλερ ήταν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η ισχυρότερη οικογένεια της Αμερικής και ίσως ολόκληρου του κόσμου. Με καταγωγή από τη Γερμανία, ο πρόγονός τους Γιόχαν Πέτερ Ροκφέλερ μετανάστευσε στον (τότε) νέο κόσμο το 1723 και δεν το μετάνιωσε.
Η οικογένειά τους έκανε αμύθητη περιουσία με το πετρέλαιο και ακόμη και σήμερα έχουν τεράστια έσοδα από εκατοντάδες επιχειρηματικές δραστηριότητες.Όπως είπαμε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι Ροκφέλερ ήταν κράτος εν κράτη στις ΗΠΑ.
Ο λόγος τους ήταν πιο ισχυρός από τον αντίστοιχο του προέδρου και το δίκιο τους (όπως το έβλεπαν αυτοί ως τέτοιο) νόμος. Κανείς δεν τολμούσε να τους πάει κόντρα, πολλώ δε μάλλον να τους αντισταθεί.Μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο τους ο...
Λούης Τίκας.Κατά κόσμος Ηλίας Σπαντιδάκης, γεννημένος στα Λουτρά Ρεθύμνου και μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 1900. Ο Τίκας ζούσε στο Ντένβερ και το 1910, όταν και έκανε τα χαρτιά του για να πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα, ήταν συνιδιοκτήτης καφενείου.
 Απέναντι από το μαγαζί του ήταν τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου και έγινε σύντομα μέλος τους. Αυτό μάλιστα δεν του επέτρεψε να γίνει αστυνομικός αφού θεωρήθηκε «ταραχοποιό» στοιχείο.Έτσι λοιπόν έγινε ανθρακωρύχος. Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, ο Ρεθυμνιώτης πίστευε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του αφεντικού. Είχε την εύνοια όλων των Ελλήνων που ζούσαν στην περιοχή του Κολοράντο αφού μιλούσε καλύτερα αγγλικά από όλους και τους εξυπηρετούσε στις περισσότερες συναλλαγές τους.
Το 1912 είχε αναδειχθεί σε σημαντικό συνδικαλιστικό στέλεχος της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής και πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία που κράτησε 14 μήνες.Είχε κερδίσει τα «γαλόνια» του νωρίτερα, στις συμπλοκή του Λαφαγιέτ. Ο Τίκας και άλλοι 36 Έλληνες ανθρακωρύχοι συνεπλάκησαν με απεργοσπάστες και τσιράκια του Ροκφέλερ (στον οποίο ανήκαν τα ορυχεία) και παρότι τραυματίστηκε από σφαίρα, διέφυγε από την πίσω πόρτα ενός χαμόσπιτου.
Ο Τίκας ήταν ήρωας ανάμεσα στους εργάτες που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση στα μεροκάματα.Για τους Έλληνες εργάτες της περιοχής, υπεύθυνος ήταν κάποιος Λεωνίδας Σκλήρης, «εργατοπατέρας» σε συνεργασία αγαστή με τα αφεντικά. Οι Έλληνες είχαν το χαμηλότερο μεροκάματα (1,75 δολάρια την ημέρα) και από τους 350 που δούλευαν στα ορυχεία οι 13 είχαν πεθάνει σε ατυχήματα.
 
Ο Τίκας πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό τους και μάλιστα γύρισε και στα άλλα ορυχεία ώστε να καταγράψει τις συνθήκες που δούλευαν οι ανθρακωρύχοι και να συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία για τους τραυματισμούς και τους θανάτους. Σύντομα έγινε θρύλος ανάμεσα στους συναδέλφους του με το προσωνύμιο «Λούης ο Έλληνας». Αυτό όμως τον έβαλε στο μάτι του Τζον Ροκφέλερ και των ντόπιων υποτακτικών του.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1913 ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των 13.000 ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου με κύρια αιτήματα:◆ Να ψωνίζουν από όποιο κατάστημα προτιμούσαν οι ίδιοι.
◆ Να πηγαίνουν σε όποιον γιατρό επιθυμούσαν και όχι στους γιατρούς της εταιρίας.
◆ Να αναγνωριστεί το συνδικάτο τους.
◆ Να καθιερωθεί η οκτάωρη εργασία.
◆ Να εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι της Πολιτείας του Κολοράντο όσον αφορά την ασφάλεια των ορυχείων, να καταργηθεί το script, όπως και το σύστημα φρουρών της εταιρείας που έκανε τους εργατικούς καταυλισμούς να μη διαφέρουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η εταιρεία τους έκανε έξωση από τα σπίτια τους αλλά οι απεργοί έστησαν καταυλισμό έξω από τα ορυχεία ώστε να μην μπορούν να μπουν να δουλέψουν οι απεργοσπάστες. Συχνά γίνονταν βίαιες συγκρούσεις με τους μπράβους του Ροκφέλερ και την αστυνομία ενώ κλήθηκε και η εθνοφρουρά. Μάλιστα μετά από αίτημα του Ροκφέλερ, άντρες του ντύθηκαν με στολές της εθνοφρουράς ώστε να πλησιάσουν πιο εύκολα τους απεργούς. Στις 20 Απριλίου του 1914, σαν σήμερα, οι εργάτες κοιμόντουσαν αφού την προηγούμενη είχαν γιορτάσει το Πάσχα. Ήταν η ιδανική ευκαιρία να επιτεθούν οι δυνάμεις του Ροκφέλερ.Οι πιστολάδες της εταιρίας απαίτησαν από τον Λούη Τίκα να τους παραδώσει δύο Ιταλούς συνδικαλιστές. Ο Τίκας ζήτησε ένταλμα σύλληψης αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε και ο Τίκας αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.Λίγο αργότερα έπεσε η πρώτη βολή αφού μερικοί από τους απεργούς ήταν οπλισμένοι. Ακολούθησε μάχη χαρακωμάτων ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν στους γύρω λόφους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πάνω από σαράντα άτομα σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των πληρωμένων φονιάδων.  Το επεισόδιο, που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, ονομάστηκε «σφαγή του Λάντλοου».
Ο Τίκας ζήτησε να δει τον επικεφαλής της εθνοφρουράς, λοχαγό Καρλ Λίντερφελντ κρατώντας λευκή σημαία. Οι δυο τους συναντήθηκαν στο λόφο και μίλησαν για λίγο. Έπειτα οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο αξιωματούχος χτύπησε με πρωτοφανή αγριότητα τον Τίκα στο κεφάλι με την καραμπίνα του. Η καραμπίνα έσπασε στα δύο όπως και το κρανίο του Τίκα. Οι εθνοφρουροί βάλθηκαν να πυροβολούν το άψυχο σώμα. Ευθύς αμέσως εισέβαλαν στον καταυλισμό, ρίχνοντας αδιακρίτως εναντίον οτιδήποτε κουνιόταν. Έδιωξαν τους απεργούς, σκότωσαν 18 άτομα, 10 εκ των οποίων ήταν παιδιά από τριών μηνών ως 11 ετών, και έκαψαν τις σκηνές τους. Όταν οι απεργοί ξαναμπήκαν μερικές ημέρες αργότερα στον καταυλισμό βρήκαν το πτώμα του Τίκα. Η κηδεία του έγινε στις 27 Απριλίου και τη νεκρώσιμη πομπή ακολούθησαν χιλιάδες εργάτες.
πηγή:αλεπού του Ολύμπου

Σουρής, καυστικός και διαχρονικός

 Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;


πηγή:kostashan

Τοπικό πάχος: Διώξτε τα ψωμάκια!

Τα «ψωμάκια» και η κυτταρίτιδα είναι από τα πιό σημαντικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και κυρίως οι γυναίκες. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν κάνουν διακρίσεις σε εύσωμα ή αδύνατα άτομα, ιδιαίτερα σε υπέρβαρους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, δεν θα πρέπει να προβαίνεται σε ακρότητες, ειδικά με τις στερητικές δίαιτες, οι οποίες δεν αποφέρουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα πιό όμορφο σώμα και φυσικά να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Έτσι θα απαλλαγείτε και από τα περιττά κιλά και θα φύγει και το περιττό λίπος.

Πάμε να δούμε ποιές τροφές απαγορεύεται να τρώτε, εάν θέλετε να διώξετε το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα:1) Τηγανιτά
2) Ζάχαρη (γενικά τα γλυκά)3) Κόκκινο κρέας
4) Αλκοόλ5) Κονσερβοποιημένες τροφές
6) Το πολύ αλάτι, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε παχύτεροι και να φαίνεται περισσότερο η κυτταρίτιδα.
7) Διάφορες σάλτσες
8) Έτοιμο φαγητό (fast food)Οι τροφές που επιτρέπετα να τρώτε και βοηθούν πολύ στο να χάσετε το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα:1) Φρούτα
2) Λαχανικά
3) Πολύ νερό
4) Κοτόπουλο
5) Ψάρι
6) Φυσικοί χυμοί (χωρίς ζάχαρη)
7) Καφές

Αφού είπαμε κάποια παραδείγματα για τις τροφές που κάνουν καλό για να χάσετε το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα , πάμε να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνετε.

Πρώτον: Μία καλή διατροφή, με την κατάλληλη θερμιδική πρόσληψη, ανάλογα τον σωματότυπο του καθενός.

Δεύτερον: Περισσότερες σωματικές δραστηριότητες (π.χ. αντί να πάτε με το ασανσέρ, να πηγαίνετε από τις σκάλες, κάπου που δεν χρειάζεται να πάρετε ένα αυτοκίνητο ή μεταφορικό μέσο, να πηγαίνετε με τα πόδια, κάντε δουλειές στο σπίτι).

Τρίτον: Κάντε ειδικές ασκήσεις και συστηματικά, ώστε να αποκτήσετε καλύτερο σώμα και να έχουν οι μυς σας ένα ωραίο σχήμα.

Ελπίζουμε να πήρατε μία ιδέα για το πως θα πρέπει να κινηθείτε για να χάσετε το τοπικό πάχος,
εύκολα και υγιεινά.Προσοχή: Πριν ακολουθήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, συμβουλευτείτε το γιατρό.

πηγή :πλάνο δίαιτας

Ιερώνυμος: Ο προύχοντας του Παπανδρεϊσμού


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο Αναστάσιμο μήνυμά του κάλεσε τους Έλληνες να βιώσουν την Ανάσταση και να προχωρήσουν στη νέα ζωή!!! Οποία προκλητικότητα, ο έχων την άνεση της βιοτής, να προσκαλεί στην μετά το μαρτύριο ζωή, εκείνους που σήμερα δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι…!!! Κι όμως, ο πνευματικός – θρησκευτικός ταγός, συντασσόμενος εκ του ασφαλούς με τους διώκτες του Ελληνισμού, προτρέπει να βιώσουμε το μαρτύριο, την σταύρωση για να γνωρίσουμε το μεγαλείο της ανάστασης… με τον ίδιο να βρίσκεται στην εξέδρα των επισήμων, στη θέση του... θεατή. Στο Κολοσαίο της Παγκοσμιοποίησης, ο κ.κ. Ιερώνυμος επέλεξε να μην βρίσκεται στην αρένα με τα λιοντάρια, αλλά να καθίσει στο πλευρό των βιαστών και των εκτελεστών ενός ολόκληρου λαού...


Πόσο εύκολα ξεχνά ο κ.κ. Ιερώνυμος τους υπαίτιους της σταύρωσης ενός λαού! Πόσο εύκολα κλείνει τα μάτια και δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να καταθέσει εναντίον των ανάλγητων βασανιστών του Ελληνισμού! Πόσο εύκολα ο άνθρωπος που είναι πνευματικά υπεύθυνος για όλους εμάς, μας παραδίδει την φωτιά και στο μαρτύριο για να ζήσουμε (πόσοι άραγε;) το λαμπρό αύριο! Μήπως όμως, την ίδια έκκληση δεν κάνει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος της καθημερινής σταύρωσής μας, ο πρωθυπουργεύων Γιώργος Παπανδρέου; Κι αυτός δεν μας καλεί να υπομένουμε σιωπηλά, προκειμένου να κερδίσουμε την ευτυχία και την μακαριότητα του επιζήσαντα από την λαίλαπα πολίτη; Πόσο τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί λοιπόν, η ταύτιση των προτροπών των δύο ανδρών;


Δυστυχώς, ο κ.κ. Ιερώνυμος, καλεί όλους εμάς να βιώσουμε την σταύρωση για να απολαύσουμε την ανάστασή μας. Ξεχνά, ο δυστυχής αρχιεπίσκοπος πως εμείς, οι πολίτες, είμαστε στο σταυρό. Εκείνος, ομιλεί εκ του ασφαλούς, ευρισκόμενος απέναντί μας και όχι δίπλα μας. Μη συμπάσχοντας, αλλά παρακολουθώντας, όπως κάποτε παρακολουθούσαν οι Φαρισαίοι την Σταύρωση του Χριστού, ο κ.κ. Ιερώνυμος μας ζητά υπομονή, επειδή μετά την σταύρωση ακολουθεί η ανάσταση! Εκείνος όμως, συναγελάζεται, ομονοεί και συντάσσεται στο πλευρό των βασανιστών μας, για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να ειπεί, ούτε έναν κακό λόγο… Δεν τολμά να σταθεί αντιμέτωπος με τους ηθικούς και τους πραγματικούς αυτουργούς του μαρτυρίου στο οποίο μας καλεί να συμμετάσχουμε… αδιαμαρτύρητα!!!


Με τους γραμματείς και τους τελώνες συντάσσεται ως νέος Φαρισαίος, ο κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αποτελεί άλλη μία τραγική καρικατούρα της απάνθρωπης καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι, πλην των εκλεκτών, πλην εκείνων που έτρεξαν να συγκαταριθμηθούν με τους βασανιστές – εξολοθρευτές μας… Ανίκανος να αντιληφθεί το μέγεθος της κρισιμότητας των καιρών, ανίκανος να τρέξει με λαχτάρα για να βρεθεί ως πάσχων συνμαρτυρώντας στο πλευρό του βασανιζόμενου ποιμνίου, ο ποιμένας επιλέγει να σταθεί στα πόδια του σταυρού που καλεί όλους μας να ανέβουμε και παρακολουθεί το… θέαμα λέγοντας: «Μη φοβείσθε». Καμία αδικία, καμία ασθένεια, καμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμία οικονομική κρίση, καμία αβεβαιότητα για το μέλλον δεν πρέπει να μας φοβίζει…»


Πολλοί αναλογίζονται κάποιον άλλο αρχιεπίσκοπο και νιώθουν σήμερα την απουσία του. Πολλοί περισσότεροι δε αρχίζουν να σκέφτονται πονηρά για τους λόγους της αναγκαστικής απουσίας του κεκοιμημένου και αγαπητού, μακαριστού ποιμενάρχη Χριστοδούλου… ο οποίος δακρύζων συνέπασχε και δεν είχε ως μέριμνά του την δημιουργία ΜΚΟ, αλλά την σωτηρία των ψυχών μας…


Ο πανοσιολογιότατος κ.κ. Ιερώνυμος, προφανώς ακατάλληλος για το βάρος των ευθυνών που έτρεξε να επωμισθεί, μένει βουβός στο δράμα, παρακολουθεί συμπαρατασσόμενος των βασανιστών το μαρτύριο και… καλεί στο αύριο, εκ του ασφαλούς βεβαίως, αφού ο ίδιος ως ποιμένας θα συνεχίσει να υπάρχει (εκτός αν ο Κύριος αποφασίσει κάτι άλλο), ενώ το ποίμνιο θα έχει σαφέστατα ελαττωθεί. Ποιόν λόγο θα δώσει τότε ως ποιμένας στον Κύριο όλων; Τι θα απολογηθεί ο πανοσιολογιότατος; Ποια δικαιολογία θα προτάξει για την αμεριμνησία του, αλλά και για την σύμπλευσή του με τους βασανιστές; Δεν είναι η πρώτη φορά, ιστορικά, που ανίκανος θρησκευτικός ηγέτης βρέθηκε σε κρίσιμη χρονική περίοδο να μην αγωνίζεται για τον λαό. Πολλές φορές, στην ιστορία του Ελληνισμού, βρέθηκαν ακατάλληλοι πνευματικοί-θρησκευτικοί ταγοί. Όμως, ο λαός συνέχισε να υπάρχει ενώ οι ίδιοι δεν απέκτησαν ούτε μία γραμμή στις λαμπρές σελίδες του μαρτυρίου, αφού εκ πεποιθήσεως ή κατ’ επιλογήν τους υπήρξαν τραγικοί απόντες, αρνούμενοι να εγγραφούν και να συγκαταριθμηθούν στα βιβλία της χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού.


Ασπαζόμενος την δεξιά του πανοσιολογιοτάτου κ.κ. Ιερώνυμου, εύχομαι κάποτε να πάψει να βρίσκεται στα πολύβουα τραπέζια των κοσμοπολιτών εξουσιαστών και των δυναστών του λαού μας και να βρεθεί στην Δεξιά του Κυρίου…


Κωνσταντίνος
πηγή:ας μιλήσουμε επιτέλους

Χάρρυ Κλυνν: Μιλάνε όλοι, μιλάει και ο... Πάγκαλος!


Ποιά Δημοκρατία κινδυνεύει ρε Πάγκαλε, η Δημοκρατία του ΔΝΤ και της Τρόικας;
Η δημοκρατία του ΓΑΠ και του ξεπουλήματος της Εθνικής μας κυριαρχίας;
Η δημοκρατία των τραπεζών και τον τοκογλύφων;
Ή μήπως εννοείς τη δημοκρατία του «Τσοβόλα δώστα όλα», τη δημοκρατία του Σημίτη, του χρηματιστηρίου και του «ευχαριστώ τους Αμερικάνους;»
Δεν πιστεύω βέβαια να εννοείς τη Δημοκρατία του υποβρυχιάκια (και όχι μόνο) Τσοχατζόπουλου, του παρ’ ολίγον πρωθυπουργού (αυτός θα είχε ξεπουλήσει πιο νωρίς από σας την Ελλάδα) τη δημοκρατία των μιζο-εξοπλιστικών προγραμμάτων, των δημοσίων έργων, τη δημοκρατία της ΖΗΜΕΝΣ και του Βατοπεδίου, των τοξικών ομολόγων, του Μαντέλη και του Τσουκάτου, τη δημοκρατία των αρπακτικών που «μαζί τα φάγατε», των νταβατζήδων, των μιζαδόρων, των μεσαζόντων, των συμβουλατόρων, των ελεεινών παρατραπεζικών, των εκδοτοεκβιαστών και εκδοκουμανταδόρων τύπου Λαμπράκη, των χοντροφοροφυγάδων φίλων σας, των ημετέρων, των ανικανοδιορισμένων, των εγκαθέτων, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ) των … των… των…

Δε μας χέζεις ρε Πάγκαλε, που ξαφνικά θυμήθηκες τη Δημοκρατία που την βιάσατε και την βιάζετε κατ’ εξακολούθηση εσύ και όμοιοί σου τηλεκατευθυνο-παπαρο-σοσιαλ-αρπαχτο-μειοδότες…

Κάντε μας τη χάρη και πάρτε δρόμο όσο ακόμα είναι νωρίς (για σας) κι αφήστε την έρμη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να της γιάνει τις πληγές αυτός που τη γέννησε, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ…

Άντε μπράβο!


Η κακή πλευρά του... καλού φαγητού!

Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή η σοκολάτα θεωρούνται υγιεινές επιλογές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε δεκάδες παθήσεις. Είναι, όμως, πάντα έτσι; Δυστυχώς, όχι! Αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα υγιεινά τρόφιμα, μπορεί να «ακυρώσουμε» τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή ακόμη και να τα μετατρέψουμε σε επικίνδυνες επιλογές για την υγεία μας. Σας παραθέτουμε ένα απλό παράδειγμα: Η σαλάτα είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή για όλους μας, αν όμως απολαύσουμε μια σαλάτα με μπόλικη σος από κάποιο φαστφούντ, τότε επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττό λίπος που συχνά ξεπερνά αυτό που περιέχει ένα χάμπουργκερ. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να «φωτίσουμε» και τις δύο πλευρές του… καλού φαγητού και σας προτείνουμε λύσεις για να αποφύγετε τις παγίδες και να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη του.

Ψάρια  
Η καλή πλευρά  Εδώ και χρόνια, οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας. Και πράγματι, τα ψάρια μάς προσφέρουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά ω-3 και ω-6, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.  Η κακή πλευρά  Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγό­μενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος, εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν
το έμβρυο και γι’ αυτόν το λόγο οι έγκυοι καλό είναι να τα αποφεύγουν. Επίσης, προϊόντα ψαριού όπως οι κροκέτες ψαριού -fishsticks- είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους που πε­ριέχουν. Γενικά, πάντως, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμάμε τα μικρά ψάρια, που συνήθως δεν αλιεύονται σε επιβαρυμένες από υδράργυρο περιοχές.

Ξηροί καρποί 
Η καλή πλευρά
 
Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα, χρήσιμα για τον οργανισμό μας, που θωρακίζουν την υγεία μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών, μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύει από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.  Η κακή πλευρά  Καλό είναι να αποφεύγουμε τους επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Η επεξεργασία που υφίστανται οι καβουρδισμένοι, καραμελωμένοι ή αλατισμένοι καρποί καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση. Καλό είναι, επίσης, να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, επειδή έχουν πολλές θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μία μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλαδή περίπου 50 γρ.

Σαλάτες  
Η καλή πλευρά  Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό μας και μας δίνει ενέργεια χωρίς να μας «φουσκώνει». Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα αμερικανών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Diabetic Association», όσοι καταναλώνουν άφθονες σαλάτες και ωμά λαχανικά, έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους.
 
Η κακή πλευρά  Σύμφωνα με έρευνα, ορισμένες συσκευασμένες σαλάτες ίσως είναι επικίνδυνες για την υγεία, καθώς, τα λαχανικά που περιέχουν δεν ­είναι πάντα καλά πλυμένα. Ακόμη, οι σαλάτες με ζυμαρικά ή ρύζι, ­τυριά, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά και σος έχουν συχνά περισσότερα λίπη και θερμίδες από μία μερίδα φαγητού. Το ίδιο παχυντική μπορεί να είναι και μια σαλάτα που θα φάτε έξω. Μια σαλάτα στο φαστφούντ, π.χ. η Caesar, μπορεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ! Τι μπορείτε να κάνετε; Να προτιμάτε λιτές σαλάτες και να είστε φειδωλοί με τις σος. Όταν τρώτε έξω, ζητήστε να σας δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σος, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα που βάζετε. Αν αγο­ράζετε συσκευασμένες σαλάτες, προτι­μήστε ­γνωστές εταιρείες και πλένετέ τις πριν από την κατανάλωση.


Η Caesar μπορεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ!

Σοκολάτα  
Η καλή πλευρά  Οι έρευνες των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα σχετικά με τη σοκολάτα, την παρουσιάζουν λίγο-πολύ ως ένα σούπερ τρόφιμο. Η σοκολάτα, σύμφωνα με τις έρευνες, συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, θεωρείται ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μία μικρή πλάκα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να αδυνατίσουμε, καθώς «κόβει» την όρεξη.
 
Η κακή πλευρά  Το περιττό λίπος και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε αν τρώμε σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην πρόσληψη βάρους. Μία μικρή σοκολάτα των 100 γρ. έχει περίπου 500 θερμίδες. Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα έχουν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με όσες καταναλώνουν σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα. Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας, καταναλώνετέ τη με μέτρο. Η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την καρδιά μας είναι 47 γρ., σύμφωνα με έρευνα ιταλών γιατρών.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο.


Πηγή:www.vita.gr

Γονίδια - «κλειδιά» μακροζωίας

Οκτώ γονιδιακές παραλλαγές συνδέονται με την παραγωγή μιας ορμόνης που ελέγχει τη γήρανση
Γονίδια - «κλειδιά» μακροζωίας
Η στεροειδής ορμόνη DHEAS η παραγωγή της οποίας ρυθμίζεται από νεοανακαλυφθέντα γονίδια ελέγχει τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών του γήρατος
Ουάσινγκτον
Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε οκτώ γονιδιακές παραλλαγές οι οποίες ελέγχουν τους ρυθμούς της γήρανσης. Οι γενετικές αυτές παραλλαγές ρυθμίζουν συγκεκριμένα την παραγωγή μιας ζωτικής σημασίας ορμόνης η οποία σχετίζεται με την μακροζωία καθώς και με την αποφυγή εμφάνισης ασθενειών του γήρατος.

Το νέο εύρημα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Genetics» μαρτυρεί ότι ο κατάλληλος χειρισμός των οκτώ γονιδίων της μακροζωίας θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στη διαδικασία της γήρανσης και σε όσα αυτή συνεπάγεται για τον οργανισμό.

Ορμόνη - «κλειδί» μακροζωίας
Τα γονίδια που εντοπίστηκαν ελέγχουν τα επίπεδα της στεροειδούς ορμόνης θειϊκή διυδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό και είναι ζωτικής σημασίας για πολλές από τις λειτουργίες του. Τα επίπεδα της DHEAS φθάνουν στο μέγιστο σημείο τους στα μέσα της δεκαετίας των 20 και μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν ένα άτομο φθάσει τα 85 έτη, τα επίπεδα της ορμόνης βρίσκονται μόλις στο 5% σε σύγκριση με τα ανώτατα.
Μελέτες έχουν ήδη δείξει σύνδεση μεταξύ της πτώσης των επιπέδων της DHEAS και της εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το λέμφωμα. Συγχρόνως τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης έχουν σχετισθεί με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Μεγάλη γενετική ανάλυση
Τώρα η διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε τα επίπεδα της DHEAS καθώς και 2,5 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές σε 14.846 άτομα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντοπίστηκαν οκτώ κοινά γονίδια τα οποία ελέγχουν τις συγκεντρώσεις του στεροειδούς. Ορισμένα από αυτά τα γονίδια συνδέονται με τη γήρανση καθώς και με ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το λέμφωμα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν τις πρώτες γενετικές ενδείξεις σχετικά με το ότι η DHEAS μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» της γήρανσης και των ασθενειών του γήρατος.

Λήψη συμπληρωμάτων;

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν συμπληρώματα του στεροειδούς. Όπως ανέφερε ο δρ Γκουανγζού Ζάι από το King’s College του Λονδίνου ο οποίος ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, αν και θεωρητικώς η λήψη συμπληρώματος της DHEAS θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, στην πράξη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα εάν πράγματι μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

 «Ελπίζεται πάντως ότι μέσω του κατάλληλου χειρισμού των γονιδίων ή της εφαρμογής γονιδιακής θεραπείας θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και την επίδρασή της στην εμφάνιση ασθενειών».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να εξετάσει καλύτερα τη λειτουργία καθενός από τα γονίδια που εντόπισε προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα για τη δράση τους. Σύμφωνα με τον δρα Ζάι απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες κατάλληλου χειρισμού των γονιδίων προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των επιπέδων της DHEAS στον οργανισμό.πηγή:alfavita
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget