Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Φτιάξτε το δικό σας φυσικό αντηλιακό!



Μπορείτε στο σπίτι να δημιουργήσετε από φυσικά υλικά, προϊόντα για την αντηλιακή σας προστασία, για ηλιακά εγκαύματα ή για ξεφλουδισμένο δέρμα.


Kάποιες από τις φυσικές συνταγές για τον ήλιο του καλοκαιριού είναι οι εξής:

α) Bάζουμε ένα φλιτζάνι σησαμέλαιο (είναι το λάδι που απορροφά περισσότερο τις υπεριώδεις ακτινοβολίες) και το ανακατεύουμε με μισό φλιτζάνι ξίδι και ένα κουταλάκι του καφέ βάμμα ιωδίου. Για να μην ενοχλεί η μυρωδιά του ξιδιού, την καλύπτουμε προσθέτοντας μερικές σταγόνες αποστάγματος λεβάντας, που έχει ευχάριστη μυρωδιά και απομακρύνει και τα έντομα!

β) Aνακατεύουμε μισό φλιτζάνι λάδι καρύδας και 15 σταγόνες εσάνς περγαμόντο (προσοχή στο περγαμόντο, όχι μεγαλύτερη ποσότητα, γιατί λεκιάζει το δέρμα).

Για ηλιακά εγκαύματα.

Διαλύουμε 2 κουτάλια σόδα σε ένα λίτρο νερό. Yγραίνουμε μ’ αυτό το υγρό κομμάτι γάζας και κάνουμε κομπρέσες διαδοχικά στα μέρη του σώματος με το έγκαυμα.

Για ηλιακό ερύθημα.

Δηλαδή τις μικρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Φτιάχνουμε μία λοσιόν από 50 γραμμάρια κόκκινο κρασί και 50 γραμμάρια λάδι σπόρου σιταριού.

Για ξεφλουδισμένο δέρμα.

Kάνουμε εντριβές με απόσταγμα φλούδας περγαμόντου. Στη συνέχεια περνάμε το δέρμα με λάδι γλυκών αμυγδάλων.

Για να μη γίνει η εξόρμηση στην παραλία, εφιάλτης, πρέπει να μείνετε ψύχραιμες και να αντιμετωπίστε την κατάσταση τα με τα παρακάτω tips:

1) Αν το έγκαυμα γίνει αντιληπτό ήδη όσο είστε στην παραλία, μετακινηθείτε αμέσως κάτω από την ομπρέλα, απλώστε μία αλοιφή και αν έχετε μαζί σας πάρτε μία ασπιρίνη. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θα σας ανακουφίσει.

2) Αν έχει περάσει ήδη ένα 8ωρο, και αρχίσετε να πονάτε, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Απλώστε μία αλοιφή που θα σας δροσίσει ή ένα ειδικό γαλάκτωμα, ακόμα και κρύο γιαούρτι που είναι η πατροπαράδοτη μέθοδος της μαμάς. Μην παραλείψετε να κάνετε συχνά κρύα ή χλιαρά ντους ενώ για να ανακουφιστείτε από τον πόνο πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες όπως ασπιρίνη. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε πάγο γιατί θα επιδεινώσει την κατάστασή σας.

3) Αν το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού τότε η αποθεραπεία θα διαρκέσει κάποιες μέρες παραπάνω. Εκτός από τα ντους, τις αλοιφές και τα παυσίπονα, τα οποία καλό θα είναι να μην τα εφαρμόσετε μόνο για μία μέρα, προσθέστε και ξύδι ενώ κάντε και συχνές κομπρέσες. Αν ανεβάσετε πυρετό μην ανησυχείτε, είναι από το έγκαυμα. Αποφύγετε τα ξενύχτια και το αλκοόλ για λίγες μέρες, ξεκουραστείτε και πιείτε πολύ νερό.

Θυμηθείτε, ο ήλιος είναι φίλος μας αλλά μόνο όταν το σεβόμαστε και έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

petitemaisonblog.blogspot.gr