Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχει χρονοπύλη στο Γύθειο;


Οι χρονοπύλες είναι όπως φανερώνει και η ονομασία τους, πύλες οι οποίες ενώνουνε τις τρεις ροές του χρόνου: το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.
Έχει υποστηριχθεί από ερευνητές ότι υπάρχουν σε πολλά σημεία του πλανήτη, στα οποία κυρίως γίνεται συγκέντρωση των μαγνητικών δυνάμεων και ένεκα τούτου σχηματίζονται ισχυρά γεωμαγνητικά πεδία τα οποία οφείλονται σε ενδογενή αίτια αλλά και σε κοσμικές ακτινοβολίες.
Βρήκαν λοιπόν με τη χρήση ειδικών οργάνων ότι στα σημεία αυτά υπάρχει ηλεκτρομαγνητισμός μεγάλος, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ισχυρά πεδία που καμπυλώνουνε το χώρο και το χρόνο, και έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλη διάσταση.

Οι χρονοπύλες της Ελλάδας

Ελένη Ζωγραφίδου Δάγιου: "Η χώρα μας είναι διάτρητη από χρονοπύλες. Όλα τα μαντεία και τα ιερά είναι χτισμένα πάνω σε χρονοπύλες. Είναι γνωστό άλλωστε αυτό που είχε πει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του ότι πρέπει να είναι χτισμένα τα μαντεία και τα ιερά όχι κατά τύχη, αλλά βάσει νόμου και κατανεμημένα συμμετρικά.
Βέβαια, οι χρονοπύλες δεν ανοίγουνε πάντα, ανοίγουνε μόνο κατά τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Τότε γίνεται μεγαλύτερη έκκριση ενέργειας στα μέρη αυτά, και για αυτό ανοίγουνε οι πύλες. Για παράδειγμα, δεν λένε ότι τα Χριστούγεννα βγαίνουν οι καλικάντζαροι και όταν πλέον φτάσει των Φώτων εξαφανίζονται; Επομένως, έχει να κάνει και αυτό με το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου ανοίγουνε οι πύλες".

Η χρονοπύλη στο Γύθειο!

Ελένη Ζωγραφίδου Δάγιου: "Έχω βρεθεί σε χρονοπύλη στη χώρα μας, και ίσως αυτό ήτανε και το έναυσμα για να αρχίσω να γράφω τα βιβλία μου. Συγκεκριμένα, ήμουνα στο Γύθειο και αγναντεύαμε τη νήσο Κρανάη".
Η νήσος Κρανάη (στη φωτογραφία) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Γυθείου και συνδέεται μαζί του με μία λωρίδα γης. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί είχε καταφύγει ο Πάρης και η Ωραία Ελένη τη νύχτα πριν από το ταξίδι στην Τροία. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται ο Πύργος Τζαννετάκη, που στεγάζει το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο Μάνης, το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου και ένας φάρος.

Ελένη Ζωγραφίδου Δάγιου: "Καθώς αγναντεύαμε ήτανε βράδυ, ήτανε γύρω στις 23 Ιουνίου απ’ ό,τι θυμάμαι, είδαμε ξαφνικά χαμηλά εκεί που ήτανε τελείως σκοτάδι ένα ον. "Ον", πώς αλλιώς να το πει κανείς; Εφόσον εκινήτο, αλλά δεν ήταν άνθρωπος, δεν έμοιαζε με άνθρωπο, ήτανε φωτεινό και είχε ακίδες όπως είναι ένας αχινός. Σαν ένα άστρο, μεταξύ άστρου και αχινού, αλλά ήταν πολύ φωτεινό και εκινήτο, και ξαφνικά εχάθηκε πίσω από ένα θάμνο στην παραλία. Εγώ σκούνταγα τη θεία μου και εκείνη εμένα, και λέγαμε «Τι είναι αυτό που βλέπουμε;». Ήτανε κάτι το φοβερό.
Και μετά από χρόνια πάνω στην έρευνα που έκανα βρήκα ότι στους ελληνιστικούς χρόνους παριστάνανε τις απολλώνιες ψυχές ακριβώς που με το σχήμα που είχα δει εγώ. Αφού με αυτό το σχήμα στην αρχαιότητα παριστάνονταν οι απολλώνιες ψυχές, και είχα την τύχη να το συναντήσω, πιστεύω πως εκεί στην νήσο Κρανάη υπάρχει μία χρονοπύλη απ’ όπου πιστεύω ότι εισχώρησε μια απολλώνια ψυχή".

Πηγή: pyles.tv

Γιατί δεν θα «πεθάνουμε» (κουφάλα νεκροθάφτη)



Το «κουφάλα νεκροθάφτη» αναφέρεται στον κάθε Σόρος, Ρουμπινί, Moody’s και λοιπούς συγγενείς τα γνωστά δηλαδή κοράκια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που τζογάρουν πάνω στην χρεωκοπία της Ελλάδας.
Δεν θα πεθάνουμε ρε αρχιλήσταρχοι των λαών γιατί έχουμε φιλότιμο και εγωισμό και γιατί κυρίως δεν θα μας αφήσουν τα άλλα κοράκια της παγκόσμιας οικονομίας (κάτι Μέρκελ, Όλι Ρεν, Σόιμπλε και Στρος Καν) να «πεθάνουμε», να μπατιρίσουμε και να κλείσουμε το μαγαζί που λέγεται ΕΛΛΑΣ. Γιατί όταν κλείνει ένα μαγαζί και μια επιχείρηση αυτοί που περιμένουν να πάρουν πίσω τα δανεικά παίρνουν τον…. «πούλο» (όπως λένε και οι πιτσιρικάδες).
Και σου λένε τώρα τα κοράκια που βλέπουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για την Ελλάδα και χωρίς διευκόλυνση δεν υπάρχει περίπτωση να τους ξοφλήσουμε : «να τους δώσουμε μια παράταση αποπληρωμής του χρέους ή να τους βοηθήσουμε να αγοράσουν πίσω τα ομόλογά τους που μας έχουν πουλήσει οι Έλληνες και δεν πειράζει να χάσουμε κάτι αρκεί να μην τα χάσουμε όλα όσα τους έχουμε δανείσει.
Δεν γουστάρω να ευλογώ τα γένια μου, αλλά δεν είμαι καμία χαμηλοβλεπούσα… Εδώ και μήνες από αυτή τη θέση σας έλεγα μην τρομάζετε, μην μασάτε, μην τρέχετε να πάρετε τα λεφτά σας από τις τράπεζες ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ.
Θα περάσουμε το λούκι, θα ματώσουμε, θα πονέσουμε, αλλά θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά σε μια νέα και υγιή Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες λοιπόν, θα το ακούσετε και επίσημα: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα για να βγει και πάλι μόνη της στις αγορές χωρίς να κινδυνεύει με πτώχευση και κατάρρευση.
Τα νέα είναι καλά σύντροφοι…

πηγή:newsbomb.gr

Κατερίνη: Μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο από τον τοίχο ξενοδοχείου!

''Χρυσό'' χτύπημα με τη μέθοδο του ριφιφί...

Το χτύπημα έγινε σε κοσμηματοπωλείο στην παραλία της πόλης. Οι άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν παράθυρο εποχιακά κλειστού ξενοδοχείου, άνοιξαν με σκαπτικά εργαλεία τρύπα σε τοίχο και μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο. Αφαίρεσαν από τις προθήκες κοσμήματα μεγάλης αξίας και έγιναν καπνός..



Προετοιμάζουν απαγόρευση καλλιεργειών σε ιδιωτικούς κήπους


  • Ετοιμάζονται να απαγορεύσουν την καλλιέργεια οπωρολαχανικών στους ιδιωτικούς κήπους!!!

Δείτε με τα ίδια σας τα μάτια για ποιους δουλεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα καταλάβετε γιατί η γεωργία οδηγείται σκόπιμα στην καταστροφή. Θα καταλάβετε για ποιον λόγο πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα ώστε να μετατραπεί η κοινωνία σε μία ζούγκλα όπου θα νικάει ο ισχυρότερος δηλαδή ΟΧΙ ο πολίτης.
Δείτε πως ετοιμάζουν να απαγορεύσουν την αποθήκευση σπόρων και την κατ' οίκον καλλιέργεια λαχανικών σε ιδιωτικούς κήπους.
Με πρόσχημα την "προστασία" των καταναλωτών θα φροντίσουν κάθε μπουκιά που καταλήγει στο στόμα μας να έχει την έγκριση και τη σφραγίδα "ευαγών" πολυεθνικών όπως η Monsanto της οποίας υπάλληλοι ήδη κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στην Αμερικανική κυβέρνηση. Το παρακάτω video θα σας εξοργίσει τουλάχιστον. Όλος ο πλανήτης, πελάτης στην ίδια εταιρία.


Σε συνδυασμό με το γνωστό codex alimentarius... η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ανθρωπότητας σφίγγει επικίνδυνα. Αρρωστημένοι εγκέφαλοι, που αισθάνονται "παιδιά του θεού" και ανώτερη φυλή έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους τον πλούτο του πλανήτη και ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση τόσο αρρωστημένων σχεδίων που ούτε ο κινηματογράφος επιστημονικής φανατσίας δεν πρόλαβε να σκεφτεί ως σενάριο.
Τι περιέχουν, λοιπόν, τα υβρίδια που σκοπεύουν να επιβάλουν στις καλλιέργειες;
Τι "συστατικά" κρύβουν μέσα τους, τα οποία θεωρούνται άκρως επιβεβλημένα προς κατανάλωση με μορφή τροφής από τους πολίτες;
Ποιοί είναι αυτοί που θέλουν να μας επιβάλουν ακόμη και τα είδη τροφής
που θα καταναλώνουμε;


πηγή:ας μιλήσουμε επιτέλους

Top Secret: Εκπαιδευτική εθνοκάθαρση


  • Γιατί οι συσκέψεις για τις τομές στην παιδεία είναι μυστικές;
  • Τί το μυστικό κρύβει το ψηφιακό σχολείο, το ψηφιακό βιβλίο, η ψηφιακή τάξη;
  • Ποιός ο ρόλος του Κροάτη επιχειρηματία που συμμετείχε στην σύσκεψη;
  • Από πότε οι επιχειρηματίες συμμετέχουν σε υπουργικές συσκέψεις στο Μαξίμου;
  • Ο Γερουλάνος με ποιές αρμοδιότητες συμμετέχει σε θέματα που άπτονται των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων;
  • Μήπως η συμμετοχή του αφορά τον ρόλο του στα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης;
  • Τί έγινε στο Υπουργείο Παιδείας; Ξεπουλάμε; Βρήκαμε λεφτά για αρλούμπες, βρήκαμε και τους επιχειρηματίες και κάνουμε τα μυστικά μας deals πουλώντας εκσυγχρονισμό; Μαθαίνουμε πως όλη η συζήτηση έγινε στα Αγγλικά. Φαντάζομαι πως θα είμαστε η πρώτη χώρα που θέματα της εθνικής της παιδείας και δη της ελληνικής συζητιώνται στα Αγγλικά και μάλιστα επί πέντε ώρες.
  • Για ποιό λόγο στις συνεδριάσεις συμμετέχουν μόνο Αμερικάνοι «σοφοί»; «Σοφοί» άλλων εθνικοτήτων δεν υπάρχουν; Οι Έλληνες «σοφοί» που ήτανε; Μήπως οι Έλληνες «σοφοί» δεν διαθέτουν το κατάλληλο budget για επενδύσεις στην παιδεία;
  • Οι άλλες χώρες, με εκπαιδευτικά συστήματα πιο ώριμα και προηγμένα, είναι οπισθοδρομικές και δεν εφαρμόζουν τα φρου φρου και αρώματα και τα μεγαλοπιάσματα τα δικά μας τα μεταμοντέρνα;
Έγινε επίσης "εκτενής συζήτηση και για το τι σημαίνει σήμερα να είσαι εκπαιδευτικός, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, ο δάσκαλος και ο καθηγητής έχουν χάσει σήμερα τον έλεγχο στη διδασκαλία τους". Για άλλη μία φορά κατά την προσφιλή συκοφαντική τακτική του Υπουργείου ήρθαν οι εκπρόσωποι του να μας πούνε εάν έχουμε ή όχι έλεγχο της διδασκαλίας και το τί είναι δάσκαλος. Να τους υπενθυμίσουμε πως παρά τις συνεχείς τους προσπάθειες να διαλύσουν τα σχολεία και τις τάξεις οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούμε να μαθαίνουμε στα παιδιά γράμματα. Από ανθρώπους που έχουν δει την τάξη σε φωτογραφίες δεν δεχόμαστε διαπιστώσεις, κριτική και συμβουλές. Πόσο μάλλον όταν νομίζουν πως σπαταλώντας αφειδώς χρήματα και μετατρέποντας την εκπαίδευση σε διαρκές video game θα αποκτήσουμε και «μικρές ιδιοφυίες».
Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με μυστικές συμφωνίες στο Μαξίμου, με συμμετοχή επιχειρηματιών και αποκλειστικά αμερικανών συμβούλων.
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αντιδρά σαν τους ιθαγενείς που χαίρονται με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που τους δίνουνε.
«Είσαστε πολυ μπροστά», τους λέει ο Αμερικάνος.
Παγόνι οι δικοί μας.
Καλό θα ήταν οι Αμερικάνοι σύμβουλοι να ασχοληθούν με τα χάλια της χώρας τους κάποια στιγμή, για τα οποία ευθύνονται οι πολιτικές που προωθούν και εδώ. Δεν είμαστε για πούλημα και δεν καταπίνουμε χωρίς να σκεφτούμε τα «εκσυγχρονιστικά» σχέδια, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παθητικούς και αγράμματους πολίτες.
Και σε τελική ανάλυση ας μας πούνε επιτέλους στο Υπουργείο αυτή την ψηφιακή τάξη σε λυόμενα και τριτοκοσμικά σχολεία την οραματίζονται; Και πόσους μαθητές θα έχει μέσα; Πεντακόσιους;
Άλλα είναι τα προβλήματα της παιδείας. Τα ξέρουν. Τα αγνοούν ηθελημένα και όχι μόνο αυτό, αλλά φορτώνουν την ήδη σοβαρή κατάσταση και με καινούρια θέματα.
Όταν τελειώσει αυτός ο παραλογισμός μέσα στον οποίο ζούμε το τοπίο θα θυμίζει βομβαρδισμένες συνοικίες της Βαγδάτης και εμείς θα γυρνάμε στα χαλάσματα με τους μαθητές μας σαν τρελοί.
 
πηγή: ας μιλήσουμε επιτέλους                                                                               Ελένη Παπαδοπούλου
 

Αμερικανική “απόβαση” στη Κομοτηνή προσπαθεί να στήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας


Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακαλύ­ψουν με κάθε τρόπο ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας που καταπιέζεται
  • Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Για μείζον θέμα ηθικής αλλά και διπλωματικής τάξης κάνουν λόγο οι Θρακιώτες σε ό,τι αφορά τις τακτικές (κάθε Τετάρτη) επισκέψεις εκπρο­σώπων του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης στην Κομοτηνή και τις επαφές που έχουν με τη μειο­νότητα των μουσουλμάνων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμ­φωνα με έγκυρες πηγές της εφημερί­δας μας, μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρα­τηρείται το τελευταίο διάστη­μα, ιδιαίτερα μετά την τοπο­θέτηση την 1η Σεπτεμβρίου της προξένου κυρίας Μάρσα Λέιν. Μιας προξένου η οποία είχε θητεύσει προηγουμένως στο Κουρδιστάν και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη για τα τουρ­κικά συμφέροντα περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Πρόκεπαι για μείζον θέμα, καθώς χωρίς την έγκριση -ως όφειλαν- του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών αλλά και την ταυτόχρονη συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Περι­φέρεια Θράκης επρόσωποι του προξενείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν επαφές σε μια ξένη χώρα, τείνοντας ευήκοα ώτα σε θέματα όπως οι δήθεν διώξεις της μειονότητας ή το δικαίωμα της να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική. Ολα αυτά μέσα από επαφές με κάθε τύπου σύλ­λογο ή οργάνωση των αυτοα­ποκαλούμενων “Τούρκων” της Ελλάδας.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των Αμερικανών τείνουν να αναγάγουν σε θεσμό αυτού του είδους τις ύποπτες για τα εθνικά μας συμφέροντα επαφές, οι οποίες μάλιστα διεξά­γονται κάθε Τετάρτη στο κε­ντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής “Arkadia”.

Εκεί τόσο η κυρία Λέιν όσο και η γενική πρόξενος κυρία Κάθριν Κέι ενημερώνονται από σωματεία και φορείς της μειονότητας και συχνά προτείνουν λύσεις. Ολα αυτή τα περίεργα για τη χώρα μας συμ­βάντα τελούνται εν αγνοία της ΕΥΠ, η οποία βάσει αξιόπι­στων κυβερνητικών πληροφο­ριών παραμένει δραματικά απούσα σε μια περιοχή δυναμίτη.

Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής την οποία οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά πριν από δύο χρόνια, παρακάμπτοντας τη χώρα μας και την επίσημη κυβέρνηση και πραγματοποιώντας το 2008 επισκέψεις μέχρι και στο τουρκικό προξε­νείο στη Κομοτηνή για… ανταλλαγή απόψεων. Τότε, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ είχε δει τον πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουσταφά Σαρνίτς αλλά και σωματεία της μειονότητας, ενέργεια που προκλητικά συνεχίζεται, αποτελώντας ευθεία παρέμβαση στα εθνικά μας ζητήματα από τρίτη χώρα. Ανά­λογη «επεκτατική πολιτική» είχε ακολουθήσει και ο άλλο­τε πρόξενος των ΗΠΑ κ. Χόπ Μπράιαν. Όπως και σειρά άλλων αξιωματούχων διαφόρων “ειδικοτήτων” (όπως η κυρία ΜακΝτούγκαλ), που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στη Θράκη. Αίσθηση προ­καλεί το γεγονός πως πλέον οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακαλύ­ψουν με κάθε τρόπο ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας η οποία υποφέρει και ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς ανθρώ­πινα και πολιτικά δικαιώματα.

Θα πρέπει να πούμε πως κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών εκπροσώπων των ΗΠΑ με μειονοτικούς υπήρξε μέχρι και η συνδρομή της ΕΥΠ ώστε να εξασφαλιστεί το απόρ­ρητο των επαφών. Όμως η ου­σιαστική αποψίλωση των μυστικών μας υπηρεσιών αφή­νει πλέον πεδίον δόξης λαμπρόν σε κάθε επίδοξο “διαμεσολαβητή”.
Εφημερίδα: ΘΕΜΑ

Πόσο κρατά μια αγκαλιά;

Ψυχολογία

Μια αγκαλιά κρατά μόλις 3 δευτερόλεπτα.
Μια αγκαλιά κρατά μόλις 3 δευτερόλεπτα.
Ίσως δεν το είχατε συνειδητοποιήσει, αλλά μια συνηθισμένη αγκαλιά κρατά περίπου τρία δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια έρευνα βρετανών ψυχολόγων, που βασίστηκε στην μελέτη των αγκαλιών, τις οποίες κάνουν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η τυπική αγκαλιά κρατά όσο περίπου και μια σειρά από πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσιολογικές νευρολογικές διαδικασίες (από το κούνημα του χεριού όταν λέμε αντίο, μέχρι τις μουσικές «φράσεις» και τη διάρκεια της χαλαρής αναπνοής), πράγμα που ενισχύει την επιστημονική θεωρία ότι περνάμε τη ζωή μας, χωρίς φυσικά να το συνειδητοποιούμε, αντιλαμβανόμενοι το παρόν (το «τώρα») σε διαδοχικά διαστήματα των τριών δευτερολέπτων.

Κάτι ανάλογο, σύμφωνα με μελέτες ζωολόγων, συμβαίνει και σε πολλά άλλα ζώα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλές ενέργειές τους, από το μάσημα μέχρι την αφόδευση, διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Έμες Νάγκι, του πανεπιστημίου του Νταντί, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ηθολογίας "Journal of Ethology", και αναφέρει το "Science", ανέλυσε καρέ-καρέ μια σειρά από τηλεοπτικά βίντεο, από τελικούς 21 Ολυμπιακών αθλημάτων στους αγώνες του 2008, καταγράφοντας εκατοντάδες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές, συναθλητές και ανταγωνιστές, προπονητές, συγγενείς και φίλους. Ανεξάρτητα από το φύλο και την χώρα προέλευσης του αθλητή, οι αγκαλιές διαρκούσαν κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα. Όπως μάλλον αναμενόταν, οι αθλητές αγκάλιαζαν λίγο περισσότερο τους προπονητές τους σε σχέση με τους συναθλητές τους στην ίδια ομάδα, ενώ αγκάλιαζαν λιγότερο τους ανταγωνιστές τους από άλλη ομάδα.

Το εύρημα ενισχύει την πεποίθηση μερικών ψυχολόγων, ότι η περίοδος των τριών δευτερολέπτων αποτελεί τη βασική χρονική μονάδα που καθορίζει την αντίληψη των ανθρώπων για την (εκάστοτε) παρούσα στιγμή. Με άλλα λόγια, το αίσθημα του «τώρα» διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.

Η χρονική αυτή διάρκεια των τριών δευτερολέπτων έχει διαμορφώσει θεμελιακά την ανθρώπινη βιολογική και κοινωνική εξέλιξη, σύμφωνα με τον νευρο-ηθολόγο Τζιόφρι Γκέστνερ, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ. Αν η χρονική αντίληψη του «τώρα» ήταν πολύ μικρότερη, για παράδειγμα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, τότε θα αντιδρούσαμε υπερβολικά γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα, π.χ. στις απειλές του περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενοι ως απειλητικά -χωρίς λόγο- πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως το πέταγμα μιας μπάλας προς εμάς. Από την άλλη, αν το «τώρα» κρατούσε περισσότερο, π.χ. ένα λεπτό, πολλά πράγματα μπορεί να συνέβαιναν στο φυσικό περιβάλλον σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, στα οποία δεν θα προλαβαίναμε να αντιδράσουμε. Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων αποτελεί μια «χρυσή τομή» που διευκολύνει την επιβίωσή μας.

Ο ψυχοβιολόγος Κόλιν Τρεβάρτεν, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συμφωνεί ότι το χρονικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων έχει καθοριστική σημασία και αποτελεί το (χρονικό) θεμέλιο της συνειδητής εμπειρίας μας, σε συνδυασμό όμως με άλλους ρυθμούς, όπως τα άμεσα αντανακλαστικά, που δείχνουμε σε κλάσματα του δευτερολέπτου, και συμβάλλουν για να διαμορφώνει ένας άνθρωπος την συνολική φυσική αίσθηση του χρόνου, η οποία δεν είναι άκαμπτη, αλλά «εύκαμπτη» και «νοητική».

Αυτό φαίνεται και από μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν έντονη ζωή, μπορεί να μην ζουν όντως περισσότερα χρόνια, όμως αισθάνονται σαν να ζουν, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τον υποκειμενικό χαρακτήρα της αντίληψης του χρόνου.

Ο εγκέφαλός μας «μετρά» το χρόνο χρησιμοποιώντας ένα είδος «εσωτερικού ρολογιού» και όσα περισσότερα γεγονότα πρέπει να καταγράψει, ανάλογα με το πόσο δραστήριος είναι κανείς, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος αυτός έχει το υποκειμενικό αίσθημα ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες Μίσα Άρενς και Μάνις Σαχάνι, του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", και αναφέρει το New Scientist, έκαναν πειράματα με 20 εθελοντές, στους οποίους, για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, έδειξαν δύο βίντεο: ένα με μια στατική εικόνα όπου δεν υπήρχε καμία δράση και ένα που περιλάμβανε μια τυχαία εναλλαγή διαφόρων ερεθισμάτων.

Όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο χρόνο διήρκεσε το βίντεο, όσοι είχαν δει αυτό με τη δράση, ήσαν πολύ πιο ακριβείς. Οι εθελοντές είδαν επίσης το βίντεο σε δύο διαφορετικές ταχύτητες και, όταν πάλι κλήθηκαν να πουν πόσο αυτό κράτησε, είπαν ότι η χρονική διάρκειά και των δύο βίντεο ήταν ίδια, ενώ στην πραγματικότητα το βίντεο που είχε παιχτεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, κράτησε λιγότερο


πηγή:tovima online

΄Εξυπνα πορτοφόλια για... σπάταλους!

 
Αν γενικά αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο να συγκρατείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που εφορμάτε στα μαγαζιά και συνήθως καταλήγετε να χάνετε τον έλεγχο τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα, τότε ίσως τη λύση να μπορούσε να δώσει ένα «έξυπνο» πορτοφόλι.

Ο λόγος για τα πορτοφόλια Ρroverbial Wallets, που ανέπτυξαν οι ειδικοί του Μedia Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με αποστολή τη συνεχή ενημέρωση του κατόχου τους κάθε φορά που αυτός πραγματοποιεί κάποια αγορά μέσω «πλαστικού χρήματος».

Συγκεκριμένα, η σειρά αποτελείται από τρία μοντέλα: το Ρeacock, το οποίο έχει την ιδιότητα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει ανάλογα με τις κινήσεις του λογαριασμού του κατόχου του, το Μother Βear, που φέρει στο κέντρο έναν ειδικό μηχανισμό που δυσκολεύει το άνοιγμά του όταν τα υπολειπόμενα χρήματα λιγοστεύουν και το Βublebee το οποίο δονείται κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του τολμηρού αξεσουάρ Τζον Κέστνερ, στο εσωτερικό των πορτοφολιών για... σπάταλους υπάρχει ένας μικροσκοπικός επεξεργαστής ο οποίος λαμβάνει τις τελευταίες κινήσεις του τραπεζικού λογαριασμού του κατόχου με Βluetooth από το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο συνδέεται στο Ιnternet και ενημερώνεται σχετικά.

Στόχος του επινοητή τους είναι η επαγρύπνηση των χρηστών πιστωτικών καρτών ώστε να καταλαβαίνουν εμπράκτως την πραγματική αξία των χρηματικών ποσών που καταβάλλουν κάθε φορά που δίνουν την πιστωτική τους κάρτα σε κάποιο ταμείο. « Συνήθως έχουμε πρόβλημα στο να ελέγξουμε τις καταναλωτικές μας παρορμήσεις και υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των αποφάσεών μας και των συνεπειών που τις ακολουθούν » αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κέστνερ. « Αυτό το χάσμα διευρύνεται όταν έχουμε να κάνουμε με εικονικά χρήματα ».
 πηγή:tovima online

Πεταλούδες, κυκλώματα και παρέες

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Τον ρόλο της «κοινωνικής πεταλούδας» που αλλάζει εύκολα παρέες διερευνούν οι βιολόγοι, αναζητώντας τον τρόπο που δημιουργούνται οι μόδες, αλλά και τον τρόπο που εξαπλώνονται οι ασθένειες

Σας αρέσει να αποκτάτε καινούργιους φίλους, να πηγαίνετε από παρέα σε παρέα και να διευρύνετε διαρκώς τον κοινωνικό σας περίγυρο; Τότε είστε αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «κοινωνική πεταλούδα». Ο όρος δεν έχει απαραίτητα κάτι το αρνητικό, υποδηλώνει απλώς έναν εξαιρετικά κοινωνικό άνθρωπο. Παράλληλα απεικονίζει μια ευρέως διαδεδομένη τάση στις κοινωνίες μας: ακόμη και οι πιο «μονόχνοτοι» από εμάς θα αναγνωρίσουν ότι στη διάρκεια της ζωής τους έχουν συνδεθεί με ορισμένους καινούργιους ανθρώπους είτε διατηρώντας παράλληλα είτε εγκαταλείποντας άλλες παρέες τους.

Πέρα από την «άστατη» αυτή συμπεριφορά που επιδεικνύουμε σε πολλές από τις κοινωνικές μας σχέσεις, έχουμε επίσης την τάση να σχηματίζουμε «κλίκες»- κύκλους φίλων ή απλών γνωστών που συνήθως συνδέονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον, είτε αυτό είναι η δουλειά είτε το ποδόσφαιρο, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή η θρησκεία. Τις περισσότερες φορές, ακόμη και αν, όπως θα έκανε μια πεταλούδα, εγκαταλείψουμε κάποιον τέτοιο κύκλο για να πάμε σε έναν άλλον, αυτός μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς εμάς, ακολουθώντας αυτόνομα την πορεία του.

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο, του πώς οι κοινωνικές ομάδες σχηματίζονται, διατηρούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους «ανταλλάσσοντας» μέλη, θέλησαν να εξετάσουν ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών Royal Ηolloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου και της Σχολής Ηλεκτρονικών και Πληροφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Το ονόμασαν «φαινόμενο της κοινωνικής πεταλούδας» και το διερεύνησαν αναπτύσσοντας ένα νέο μοντέλο δυναμικών δικτύων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στόχος τους η κατανόηση όχι μόνο της οργάνωσης της κοινωνίας μας και της «κυκλοφορίας» των διαφόρων τάσεων μέσα σε αυτήν αλλά επίσης των μηχανισμών της διάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών και της λειτουργίας των πρωτεϊνών και των νευρώνων.

Ο ρόλος της «γόνιμης» πεταλούδας
«Θελήσαμε να μελετήσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε “κοινωνική πεταλούδα”,ο άνθρωπος που αλλάζει συχνά φίλους-δεν ξέρω αν αυτό μεταφράζεται απόλυτα στα ελληνικά» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Τζον Μπράιντεν , μαθηματικός βιολόγος της Σχολής Royal Ηolloway ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Από τα πολιτικά κόμματα ως τις ποδοσφαιρικές ομάδες ή τις «κλίκες» εφήβων που ακούν την ίδια μουσική ή παίζουν το ίδιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο σχηματισμός ομάδων γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών. «Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού και μας ενδιέφερε να δούμε γιατί και πώς σχηματίζονται αυτές οι ομάδες και πώς εξελίσσονται με τον χρόνο καθώς αλλάζουν τα μέλη τους».

Τα μαθηματικά μοντέλα στον υπολογιστή και η ανάλυση των δικτύων έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε χρήσιμο «εργαλείο» για τη μελέτη των κάθε είδους πληθυσμών. «Είναι κάτι που ίσως δεν το συνειδητοποιούμε πάντα,όμως οι άνθρωποι σχηματίζουν δίκτυα, όχι μόνο online,αλλά και στην κοινωνία» λέει ο ειδικός. «Ενα δίκτυο στον υπολογιστή μπορεί να προσφέρει λοιπόν μια καλή απεικόνιση του πώς σχηματιζόμαστε σε ομάδες, πώς “κολλάμε” ο ένας στον άλλον».

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα δυναμικό δίκτυο στο οποίο οι κόμβοι - που αντιπροσωπεύουν τα άτομα - μπορούσαν να αλλάζουν την κατάσταση και τις συνδέσεις τους απεικονίζοντας το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει ενδιαφέροντα και παρέες. Ετσι, εισάγοντας την έννοια της «κοινωνικής πεταλούδας», μπόρεσαν να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις και την εξέλιξη των ομάδων σε βάθος χρόνου. Επιπλέον- και αυτή είναι μία ακόμη καινοτομία του μοντέλου τους- εισήγαγαν στο παιχνίδι την εμφάνιση νέων πόλων έλξης.

Πώς γεννιούνται οι μόδες
«Ενα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που κάναμε» εξηγεί ο κ. Μπράιντεν «ήταν ότι ελέγξαμε την αλλαγή των ενδιαφερόντων, και μάλιστα με δύο τρόπους». Ο ένας ήταν όταν ένα άτομο επηρέαζε ένα άλλο «μεταδίδοντάς» του το ενδιαφέρον του- και άρα προσελκύοντάς το στη δική του «ομάδα»- και ο άλλος όταν ένα νέο ενδιαφέρον έκανε την εμφάνισή του. «Θελήσαμε να δούμε τι συμβαίνει στις ομάδες όταν εισάγεται ένα εντελώς καινούργιο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η εφεύρεση ενός νέου παιχνιδιού».

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησαν ήταν ότι τα αρχικά μεμονωμένα άτομα του μοντέλου άρχισαν γρήγορα να σχηματίζουν «κλίκες»ομάδες γύρω από το κοινό ενδιαφέρον τους. Οταν το ενδιαφέρον άλλαζε και ένα άτομο έτεινε να προσχωρήσει σε μια άλλη ομάδα, γινόταν ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ των αντιπάλων, αλλά οι σχετικά ισχυρές ομάδες, όσο και αν τα μέλη τους μεταβάλλονταν, παρέμεναν στο παιχνίδι χωρίς να διαλύονται.

Ο δρόμος για τις καινοτομίες- τα νέα ενδιαφέροντα- δεν ήταν καθόλου ρόδινος. «Οταν έμπαινε ένα νέο ενδιαφέρον,ένας νέος κόμβος, τις περισσότερες φορές έσβηνε» λέει ο κ. Μπράιντεν. «Δεν μπορούσε να επιζήσει και ήταν πολύ σημαντικό το ότι παρατηρήσαμε πως υπήρχε ένα είδος προκατάληψης απέναντί του γιατί οι άλλοι κόμβοι τον απέφευγαν.Αν όμως κατάφερνε να εδραιωθεί,να σχηματίσει δηλαδή γύρω του μια ομάδα η οποία άρχιζε να σχηματίζει διασυνδέσεις με άλλες ομάδες,τότε μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο». Ασθένειες, πρωτεΐνες και νευρώνες
Σε μια πρώτη άμεση εφαρμογή οι ερευνητές φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για τη μελέτη του τρόπου μετάδοσης των ασθενειών. «Το μαθηματικό μοντέλο που αναπτύξαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιδημιολογικές μελέτες» λέει ο κ. Μπράιντεν, «όπως επίσης θα μας ενδιέφερε να το δοκιμάσουμε για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι τάσεις ή οι νέες ιδέες σε μια κοινωνία».

Ενα άλλο πεδίο που θέλουν να διερευνήσουν στο άμεσο μέλλον είναι αυτό των βιολογικών δικτύων. «Ως τώρα έχουμε εντοπίσει δύο παραδείγματα» λέει. «Πιστεύουμε ότι το μοντέλο μας μπορεί να λειτουργήσει στις πρωτεΐνες επειδή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με βάση τις αλληλουχίες αμινοξέων και άλλους ανάλογους παράγοντες και σχηματίζουν ομάδες». Το ίδιο ισχύει για τα εγκεφαλικά κύτταρα. «Οι νευρώνες» καταλήγει «σχηματίζουν επίσης ομάδες ανάλογα με τα πρότυπα της ηλεκτρικής τους δραστηριότητας, και μάλιστα διαδίδουν αυτά τα πρότυπα στα δίκτυά τους. Θα ήταν ενδιαφέρον να τους μελετήσουμε στο μέλλον».

lalina@tovima.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ
Η ελληνική μυθολογία, όπως τονίζει ο Τζον Μπράιντεν, έδωσε το έναυσμα για αυτή τη μελέτη.«Κάναμε έναν παραλληλισμό με το πλοίο του Θησέα»λέει«και κάπως έτσι θελήσαμε να ξεκινήσουμε την εργασία μας». Το παράδοξο του πλοίου του Θησέα έχει τροφοδοτήσει φιλοσοφικές συζητήσεις επί αιώνες. Οπως αναφέρει ο Πλούταρχος στον βίο του μυθικού βασιλιά, οι Αθηναίοι είχαν διατηρήσει το πλοίο με το οποίο είχε κάνει το ταξίδι του ο Θησέας ως την εποχή του Δημητρίου Φαληρέα (345-280 π.Χ.) αλλάζοντας τις σανίδες που σάπιζαν, ώσπου τελικά δεν είχε απομείνει καμία από τις αρχικές. Αυτό, προσθέτει ο αρχαίος συγγραφέας, είχε δημιουργήσει μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους φιλοσόφους της εποχής σχετικά με το αν το υπάρχον, ίδιο στην όψη, πλοίο εξακολουθούσε να είναι το πλοίο του Θησέα ή όχι. Το παράδοξο αυτό, μαζί με τις διάφορες παραλλαγές του, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για τη Λογική.
πηγή:tovima online


Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας με αντιοξειδωτικά

  

  Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας με αντιοξειδωτικά 

Γράφει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης

Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει να χάσετε κιλά και ενώ ακολουθείτε κατά γράμμα τη δίαιτά σας, διαπιστώνετε ότι η ζυγαριά είναι κολλημένη στα ίδια κιλά. Αμέσως σκέφτεστε ότι ο μεταβολισμός σας δεν λειτουργεί και για αυτό δεν χάνετε βάρος.
Όμως πόσο αλήθεια είναι κάτι τέτοιο; Πραγματικά ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται ή μήπως εμπίπτετε σε διατροφικά σφάλματα; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Έτσι, ο κύριος στόχος τον πρώτο μήνα είναι να μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας, ενώ δεν ξεχνάτε ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα κρίνεται από το πόσο πιστά τηρείτε το διαιτολόγιο.

Το μυστικό για την επιτυχή εξέλιξη της προσπάθειας αυτής βρίσκεται στην επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω ειδικά διαμορφωμένου διατροφικού προγράμματος (δίαιτα «ORAC»).

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά:
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσµεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισµό. Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταµίνες A, C και Ε, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, οι κατεχίνες, το β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος και τα διάφορα είδη λυκοπενίων, οι ανθοκυανίνες, το συνένζυμο Q10, η ρεσβερατρόλη, η ολευρωπαΐνη και το ελλαγικό οξύ.Πώς τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στη αποτελεσματική μείωση του βάρους;Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά, για παράδειγμα μέσω του πράσινου τσαγιού, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευρωπαΐνη κ.λπ.).
Συγχρόνως, η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πιο ήπιο βιολογικό περιβάλλον, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω των φυσικών μεθόδων που διαθέτει ο οργανισμός: ούρα, κόπρανα, ιδρώτας κ.λπ. Η αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους. Με τον τρόπο αυτό το σώμα επανακτά τη βιολογική του ισορροπία του και το πλεονάζον βάρος μειώνεται σταδιακά. Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία απώλειας βάρους.
Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό μέσα από σε δύο άξονες…Η αποτελεσματική ενεργοποίηση του μεταβολισμό σας θα πρέπει ουσιαστικά να στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες… Ο πρώτος άξονας είναι οι θερμίδες. Το διατροφολόγιο σας θα πρέπει να περιέχει σχετικά περιορισμένες θερμίδες περίπου στις 1.300-1.500 θερμίδες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του διατροφολόγιου σας σε μονάδες ORAC*, βάση των εκτιμώμενων σας αναγκών. Η μέση σύσταση του USDA για το γενικό πληθυσμό είναι 3.000 – 5.000 μονάδες ORAC. Αυτό σημαίνει πως βάσει των προσωπικών σας απαιτήσεων θα πρέπει να προσλαμβάνετε τις συγκεκριμένες μονάδες ORAC που έχετε ανάγκη μέσω της διατροφής σας, από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας. Κατά περίπτωση το διατροφολόγιο σας μπορεί να περιέχει 4.000 – 7.000 μονάδες ORAC. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων σας και του μεταβολισμού σας.

*Ο δείκτης ORAC αποτελεί το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης και πρόσληψης, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων) που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Με απλά λόγια οι θερμίδες (Kcal, Kjoule) των τροφίμων στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών απεικονίζονται ως καθημερινή απαίτηση ή παροχή από τα τρόφιμα με τη μορφή ORAC. Ή και αντίστροφα ο δείκτης ORAC αποτελεί σε ελεύθερη μετάφραση τη «θερμίδα» στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά; Σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (οι μονάδες ORAC αναφέρονται ανά 100γρ τροφίμου) η κατάταξη έχει ως εξής:
1.000 – 3.000 Orac: ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, κάσιους, κρεμμύδι, λάχανο, μαρούλι, μήλα, μπρόκολο, πατάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, ρόδι χυμός, ρόκα, σπανάκι, σταφύλια, πράσινο & μαύρο τσάι, ψωμί & ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

3.000 – 6.000 Orac: αμύγδαλα, άνηθος, βασιλικός, βατόμουρα, βερίκοκα, κεράσια, κρασί κόκκινο, λεμόνι, αποξηραμένα ροδάκινα, σκόρδο, σταφίδες (φρέσκιες & αποξηραμένες), ωμά σύκα.
6.000 – 9.000 Orac: δαμάσκηνα (αποξηραμένα & φρέσκα), αποξηραμένα μήλα, φασόλια, φακές, φασολάκια πράσινα
9,000 Orac: αγκινάρες, καρύδια, φουντούκια, μυρωδικά, ακατέργαστο ρύζι, σοκολάτα υγείας.

Βασικές Οδηγίες της Αντιοξειδωτικής Δίαιτας

Δέκα τρόποι για να επιτύχετε την απόλυτη αύξηση των αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας και να μειώσετε την έκθεση του οργανισμού σας σε οξειδωτικούς κινδύνους!

1. Υιοθετήστε το ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής.
2. Προτιμήστε τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιοµηχανοποιηµένες.
3. Τρώτε καθημερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
4. Ακολουθήστε την εποχικότητα. Αποφύγετε όσα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι «ψυγείου» ή θερμοκηπίου και γενικά ό,τι είναι «εκτός εποχής».
5. Μη διαλέγετε τα πιο µεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωµα.
6. Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόµα κι αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να παραμένει για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο των 3–4 ηµερών.
7. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και σκουπίστε τα αµέσως. Μην τα αφήνετε να στραγγίξουν μόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα µε βρεγµένο βουρτσάκι. Αν όχι, αποµακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να µειώσετε τα χηµικά τους υπολείµµατα.
8. Προτιμήστε τις βιολογικές αντί για τις συµβατικές τροφές.
9. Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωµάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρτύζετε στο πιάτο σας µε ωµό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεµόνι ή ξύδι.
10. Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωµατικά βότανα, ελαφρά µπαχαρικά και φυσικά καρυκεύµατα.

Αναγκαίες συμβουλές:
1) Ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
2) Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως ή σίκαλης.
3) Φρούτα: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.
4) Σαλάτα εποχής: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε λαχανικό εποχής επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
5) Να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.
6) Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείτε το δέρμα.
7) Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά έως 5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα στο φαγητό και στη σαλάτα).
8) Αποφύγετε το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε τη μαλακή μαργαρίνη
9) Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου {βάρους 150 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (Λαδερά, ζυμαρικά, όσπρια), 30-50 γρ. (τυρί, ψωμί)}.
10) Αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) επιτρέπονται κατά βούληση.
11) Αλκοόλ : Επιτρέπονται έως 5 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα.
12) Να στραγγίζετε τα φαγητά σας (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)
13) Να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών: νερό, γάλα, χυμοί, τσάι, καφέ.
14) Τα γαλακτοκομικά να είναι χαμηλά σε λιπαρά.
15) Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι που ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους.
16) Προτιμάτε αλλαντικά με ελαιόλαδο.

 Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικαταστήστε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές.

 Στην προσπάθεια να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής σας συμβουλεύουμε να μην καταναλώνεται γκοφρέτες, καραμέλες, γλυκά, τσιπς, αναψυκτικά με ζάχαρη κ.λ.π.πηγή:newsbeast.gr

Η οδοντόκρεμα λύνει τα χέρια


 Η οδοντόκρεμα λύνει τα χέρια