Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ντομάτες εναντίον του... καρκίνου!

 Η ντομάτα, ειδικά όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη και όχι ωμή, αποτελεί μια ιδανική ασπίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί επιστήμονες.
 Οι επιστήμονες θεωρούν πως μεγάλο ρόλο στην αντικαρκινική δράση της ντομάτας παίζει το λυκοπένιο, μια χρωστική ένωση των φυτών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.
 «Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Μπριτ Μπέρτον Φρίμαν, προσθέτοντας πως «καλό θα είναι η ντομάτα να τρώγεται ψητή, σε μορφή σάλτσας ή να συνοδεύεται με μία κουταλιά ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση».
 Τα αποτε­λέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετη­θεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομη­τρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
 Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Τροφίμων και Ασφάλειας που εδρεύει στο Σικάγο, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ντομάτας ενισχύουν τον οργανισμό μας, προστατεύοντάς μας από τον καρκίνο, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύοντας τα οστά.
 Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης 21 με­λετών, που δημοσιεύτηκε στο επι­στη­μονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Bio­mar­kers and Prevention». Όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία, με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμη και όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

 

Οι πολύχρωμες αλυκές του San Francisco!


Ο κόλπος του San Francisco είναι διάσημος παγκοσμίως εξαιτίας του Alcatraz, του γνωστού νησιού – φυλακή, που «φιλοξένησε» πολλούς και επικίνδυνους κακοποιούς. Το Alcatraz ωστόσο δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του κόλπου, ο οποίος διαθέτει επίσης και αλυκές,υπεύθυνες για την παραγωγή μεγάλου μέρους του αλατιού της Αμερικής.Επειδή ο κόλπος στο σημείο των αλυκών είναι αρκετά ρηχός, σχηματίζονται διάφορες λίμνες, οι οποίες αν τις δει κανείς από μεγάλο ύψος μοιάζουν σαν να είναι χρωματισμένες με διαφορετικά χρώματα.
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
Οι λίμνες αυτές χαρακτηρίζονται από διαφορετική αλατότητα (συγκέντρωση αλατιού στο νερό). Σε αυτό το γεγονός οφείλονται και τα χρώματα του νερού.Πιο συγκεκριμένα, τα νερά αυτά είναι ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό μιας ομάδας μικροοργανισμών που λέγεται άλγη. Όταν η αλατότητα είναι σχετικά μικρή, η άλγη έχει πράσινο χρώμα. Αντίθετα, όταν η αλατότητα είναι πολύ μεγάλη κυριαρχεί η κόκκινη άλγη, βάφοντας κόκκινο το νερό.
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
perierga.gr - Πολύχρωμες αλυκές
πηγή:perierga