Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΟΧΙΝΟΥ)





Αιτία εξέγερσης αποτελεί η υπουργική απόφαση, που βάζει τις βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του διατροφικού κώδικα στην ελλάδα - δηλαδή το σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και της τροφής και υπεγράφη στις 11 Απριλίου. Πρόκειται για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011,που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για...
τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού H καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι η 16η Ιουνίου 2012. Διαβάστε εδώ για το ποιά νερά μπαίνουν σε έλεγχο.


Πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο του υδατικού δυναμικού από την τρόικα που περνάει εντέχνως με την προφαση της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες.



Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν. Στις ΗΠΑ, όπου έχουν αγοράσει εταιρείες τα νερά έχουν επιβάλλει νόμους με τους οποίους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΡΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ. O διατροφικός κώδικας (codex alimentarius) εφαρμόζεται ως οδηγία στη χώρα μας ήδη από το 2005 υπό την αιγίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που είναι ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας.


http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/efet/codex#


Η υπόθεση φαίνεται να αφορά κυρίως τους αγρότες. Στην πραγματικότητα,αφορά την προσπάθεια από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων που θα βοηθούσαν κάποιον-ους να διεκδικήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.


Προϋπόθεση οποιασδήποτε διεκδίκησης, είναι η δυνατότητα να έχει διάρκεια. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να έχεις καλύψει, τουλάχιστον τα βασικά για να ζεις. Αν δεν έχεις καλύψει τα βασικά, τότε, όλη σου η έννοια δεν είναι να διεκδικήσεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Είναι να φας, για να μην πεθάνεις. Σ’ αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει πια καμιά απαίτηση, κανένα αίτημα, καμιά διεκδίκηση.Υπάρχει μόνο, η αδήριτη αναγκαιότητα να χορτάσεις την πείνα σου. Τίποτα άλλο. Πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε τους ανθρώπους, ειδικά τους Ευρωπαίους, σ αυτό το επίπεδο;


Η απάντηση, είναι απλή. Με τον έλεγχο, όλων των ουσιωδών στοιχείων που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια ανεξάρτητη ζωή. π.χ. η ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο, που η ενέργεια, ελέγχεται κεντρικά. Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού. Το κράτος, θεωρεί το νερό δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως ‘πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία’[1].


Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν).


Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται ‘μεταβατικά ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο’. Το νερό της βροχής, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι ‘μεταβαίνει’ από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές.


Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή[2] και το μαζεύουμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα ‘μεταβατικά’. Και ρωτάμε. Είναι προστασία της δημόσιας υγείας, το να δοθεί άδεια χρήσης για το νερό της βροχής από μια κρατική υπηρεσία; Ή είναι έλεγχος και τίποτα άλλο;


Στην ουσία προσπαθούν να ‘ελέγξουν’ ακόμα και το νερό της βροχής. Τα κριτήρια για το ‘μοίρασμα’ του νερού θα είναι οικονομικά και .. πολιτικά. Για να έχεις νερό, πρέπει να πληρώσεις. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν σου δίνει την δυνατότητα να έχεις νερό. Από την άλλη, οι ‘αρμόδιες υπηρεσίες’, θα κρίνουν αν ‘έχεις ανάγκη’ για να χρησιμοποιείς το νερό.


Μένει σε οποιονδήποτε από εμάς, καμιά αμφιβολία, πως η παγκόσμια εξουσία και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της, θα χρησιμοποιήσουν και αυτή την δυνατότητα, για να ‘κόψουν’ το νερό, σε όποιον είναι αντίθετος με τις επιδιώξεις τους;


Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην ‘επηρεαστεί’ η διοίκηση[3] από τη δράση ατόμων αντίθετων στην εκάστοτε εξουσία. Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα; Η εκμηδένιση των δυνατοτήτων για αυτόνομη διαβίωση. Ας υποθέσουμε ότι οι φόροι, δεν σας έχουν τσακίσει.


Έχετε ένα στρέμμα χωράφι, και θέλετε την ‘ελευθερία’ σας, ή είστε άνεργοι (πολύ πιθανό σενάριο). Σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε και να καλύψετε βασικές ανάγκες διατροφής.


Μπορείτε να το κάνετε χωρίς νερό; Ασφαλώς όχι. Τα φυτά, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Άρα δεν έ χετε καμία δυνατότητα να καλύψετε, κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες. Σας κάνουν με τον έλεγχο του νερού, να ‘τους έχετε ανάγκη’, επομένως υποκύπτετε στις όποιες επιθυμίες τους.


Η ανάγκη να έχετε δικό σας νερό, προκύπτει ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Οι γεωργοί, γνωρίζουν καλά, πως λόγω χρεών των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ, το ρεύμα από την τελευταία, δίνεται πολύ συχνά τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου: εκείνη την εποχή, αρχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια, άρα τότε θα έχετε νερό.


Είναι πολύ αργά για πολλές καλλιέργειες και σίγουρα επηρεάζει και τις υπόλοιπες[4]. Αν είστε επομένως ‘εντός’ δικτύου αρδευτικού, έχετε νερό τέσσερις με πέντε το πολύ μήνες και τους υπόλοιπους παρακαλείτε το Θεό να βρέξει. Αν είστε εκτός, (το πιο πιθανό), κάθε φορά η δυνατότητα χρήσης νερού εξαρτάται από τις διαθέσεις της εξουσίας.


Το να παραμείνει το νερό στον έλεγχο της κοινωνίας και να μην περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να μπορούμε στο μέλλον να θέσουμε τα θεμέλια μια ανεξάρτητης ζωής. Για αυτό η μάχη για την κατάργηση της κατάπτυστης ΚΥΑ, δεν αφορά τους αγρότες μόνο. Αφορά όλους τους ελεύθερους ανθρώπους ή εκείνους που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ελεύθεροι.


Η ελευθερία μας προϋποθέτει και τον έλεγχο του νερού από την κοινωνία. Διαφορετικά οι όροι διαμορφώνονται δυσμενώς για τους πολίτες. [2]


Είναι ακριβώς ό,τι ήδη έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Εκεί, πολίτης, που έφτιαξε κτίριο έτσι ώστε να μαζεύει και το νερό της βροχής, έμαθε πως αυτό ‘απαγορεύεται’ γιατί, εμποδίζει το βρόχινο νερό να πέσει στη γη και να γίνει ‘επιφανειακό’.


Το τελευταίο έχει ήδη πουληθεί σε επιχειρηματίες [3] Ενώ η τ. υπουργός κ. Μπατζελή, είχε προτείνει οι άδειες να δίνονται από τους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους, η σημερινή ηγεσία, επέλεξε την επιλογή να την κάνει η κεντρική εξουσία. [4] Π.χ. δεν μπορείτε να ρίξετε λίπασμα. Το τελευταίο πρέπει να συνοδεύεται από πότισμα Χωρίς ρεύμα, χωρίς σπίτι, χωρίς νερό, χωρίς ζωή, για να λεηλατούν τη γη μας, τον πλούτο μας! http:


//www.erea.gr

Aretha Franklin - I say a little prayer ( Official song )

The moment I wake up
Before I put on my makeup
I say a little pray for you
While combing my hair now,
And wondering what dress to wear now,
I say a little prayer for you

Forever, and ever, you'll stay in my heart
and I will love you
Forever, and ever, we never will part
Oh, how I love you
Together, forever, that's how it must be
To live without you
Would only meen heartbreak for me.

I run for the bus, dear,
While riding I think of us, dear,
I say a little prayer for you.
At work I just take time
And all through my coffee break-time,
I say a little prayer for you.

Forever, and ever, you'll stay in my heart
and I will love you
Forever, and ever we never will part
Oh, how I'll love you
Together, forever, that's how it must be
To live without you
Would only mean heartbreak for me.

I say a little prayer for you

I say a little prayer for you

My darling believe me, ( beleive me)
For me there is no one but you!
Please love me too (answer his pray)
And I'm in love with you (answer his pray)
Answer my prayer now babe (answer his pray)

Forever, and ever, you'll stay in my heart
and I will love you
Forever, and ever we never will part
Oh, how I'll love you
Together, forever, that's how it must be
To live without you
Would only mean heartbreak for me (oooooooooh)

Φανταστικό πάρκο-κήπος στην Ιαπωνία!



Οι λάτρεις της θάλασσας επισκέπτονται πολύ συχνά την παραλία Ajigaura στο νομό Ibaraki, απολαμβάνοντας δροσερές βουτιές, ενώ οι... φανατικοί ποδηλάτες κατευθύνονται λίγο πιο πέρα, στο Hitachi Seaside Park, για μερικές βόλτες μέσα στο πράσινο.

Το πάρκο είναι μια μικρή όαση κοντά στην πόλη, καλύπτοντας μια έκταση 3,5 εκταρίων, ιδανικός προορισμός για περπάτημα και ποδηλασία. Ένας κλασικός χώρος πρασίνου, δηλαδή, με διάφορα φυτά και δέντρα, που προσφέρει στους κατοίκους αυτήν ακριβώς την επαφή με τη φύση που χρειάζονται καθημερινά.

Μία φορά το χρόνο, όμως, το Hitachi Seaside Park «μεταμορφώνεται», αποκαλύπτοντας αυτό που πραγματικά είναι: ένας «μυστικός κήπος» με πανοραμική θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου το απέραντο γαλάζιο προσεγγίζει το ατελείωτο ροζ, φούξια, πορτοκαλί και κίτρινο του φυτού Kochia.

Μεγάλες ανθισμένες «μπάλες» σε διάφορα χρώματα καλύπτουν τους λόφους, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό, το οποίο γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, όχι για ποδηλασία αυτή τη φορά, αλλά προκειμένου να θαυμάσουν τη μοναδική χρωματική «πανδαισία» του κήπου.








perierga.gr

Οι Έλληνες αντιμέτωποι με ένα ομηρικό δίλημμα



Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες, ανάμεσα στον πόνο της παραμονής στο ευρώ και το χάος της επιστροφής στη δραχμή, θα... αναγνώριζε σήμερα ο Οδυσσέας , σχολιάζει εύστοχα ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

Ο ομηρικός ήρωας έπρεπε να περάσει από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Το να τις αποφύγει και τις δύο ήταν απίθανο. Ο Οδυσσέας διάλεξε τη Σκύλλα, της οποίας κάθε κεφάλι θα κατασπάρασσε από ένα μέλος του πληρώματος. Ο Οδυσσέας έκρινε ότι αυτή η επιλογή ήταν καλύτερη από το να εξαφανιστεί ολόκληρο το πλοίο στη Χάρυβδη.

Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, καμία από τις επιλογές που αντιμετωπίζει δεν είναι ελκυστικές. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 15% από το 2008, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 22%, ενώ απαιτείται η λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο του μνημονίου 2.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dixon, μέρος της κατάστασης στην οποία περιήλθε η Ελλάδα, ήταν αναμενόμενη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έφτασε στο 15% του ΑΕΠ το 2008 και 2009 κι έπρεπε να μειωθεί. Ωστόσο οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις επιδείνωσαν το πρόβλημα αντί να το λύσουν.

Όταν ο Οδυσσέας έπρεπε να περάσει από το θαλάσσιο τέρας, προέτρεψε το πλήρωμά του να κωπηλατήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε, χωρίς να σταματήσει.

Στον αντίποδα, η συμπεριφορά των νεοελλήνων είναι διαφορετική. Η εμπιστοσύνη στη χώρα και τους πολιτικούς έχει χαθεί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Τα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, οι επενδύσεις εξαφανίζονται, ενώ η φοροδιαφυγή μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τα χρέη της, όπως και πολλές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, η Σκύλλα κατασπαράζει τον ελληνικό λαό.

Υπάρχει ελπίδα;

Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, υπάρχει ελπίδα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε και η οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική, σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα, είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με τρία σοβαρά ζητήματα. Την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και τέλος, τη διαπραγμάτευση ενός νέου «κουρέματος» του χρέους.

Αν σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει και η συρρίκνωση της οικονομίας θα σταματήσει. Η εμπειρία στις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), δείχνει ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να δουλέψουν.

Μερίδα αναλυτών ωστόσο εκτιμά ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καλύτερη, με κυρίαρχο παράδειγμα την Ισλανδία., η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας μεγάλης υποτίμησης.

Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα, κυρίως για δύο λόγους. Η αναστάτωση που θα προκληθεί από την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα είναι πολύ πιο σοβαρή από την υποτίμηση του ήδη υπάρχοντος νομίσματος.

Καταρχήν, οι τράπεζες θα ξεμείνουν από μετρητά προσωρινά, ενώ θα υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Δεύτερον, η Ελλάδα λαμβάνει μια τεράστια ποσότητα φθηνού δανεισμού ως μέρος του δεύτερου πακέτου διάσωσης. 130 δις. ευρώ, ή το 88% του ΑΕΠ. Αν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ, θα είναι τυχερή αν λάβει έστω ένα μέρος των μετρητών. Τότε η χώρα θα πρέπει να ισοσκελίσει άμεσα τον ισολογισμό της.

Η εναλλακτική θα είναι να τυπώσει δραχμές για να κλείσει τη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Αλλά μια τέτοια νομισματική χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τοποθέτησε τον πληθωρισμό στο 30-50% αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Εισάγει πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα. Αν ξαφνικά αναγκαστεί να μειώσει τις εισαγωγές, η βιομηχανία θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Ακόμη κι ο τουρισμός, η «βαριά» βιομηχανία της χώρας θα υποφέρει.

Άλλη μια συνέπεια, σύμφωνα με τον Dixon, θα είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αναταραχής, οι επιθέσεις σε μετανάστες και μεγάλες γενικές απεργίες, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί μια λογική κυβέρνηση. Το πεδίο θα είναι ελεύθερο για λαϊκιστές και εξτρεμιστές. «Αυτός ο δρόμος οδηγεί στη Χάρυβδη», προειδοποιεί.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, οι ψηφοφόροι πρέπει να δώσουν την εντολή σε ένα ισχυρό ηγέτη. Δυστυχώς, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, συμπεραίνει ο αρθρογράφος του Reuters. Και κανείς δε δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη νίκη.

«Αν κάποιο τρίτο κόμμα δεν καταφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή και οι Έλληνες να βυθιστούν στη δίνη», καταλήγει ο Dixon.

 
πηγή:sofokleous10.gr

Αρχαία Πύδνα: Ιστορίες ηρωισμού και έρωτα



Την καθημερινότητα των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων με τις χαρές της ειρήνης και τα πάθια του πολέμου διηγούνται τα ευρήματα μικρών... συστάδων τάφων δίπλα στους αρχαίους δρόμους της Πύδνας. Ανδρείοι πολεμιστές που σκοτώθηκαν σε μάχες κατά των Γαλατών θάβονται με τα άρματά τους, ενώ τρυφηλοί διονυσιαστές παίρνουν μαζί τους στον άλλο κόσμο τις οινοχόες τους με ζωηρές και ρεαλιστικές ερωτικές παραστάσεις.

Αυτές τις ιστορίες ηρωισμού και έρωτα θα αφηγηθούν κατά την ανακοίνωση των ευρημάτων τους στις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία (Σφενδάμη, Αλώνια, Αλυκές Κύτρους) οι αρχαιολόγοι της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου, στην ΚΕ συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οπως σημειώνουν οι δύο αρχαιολόγοι, «ιδιαίτερα σημαντική είναι η συστάδα τριών κιβωτιόσχημων τάφων στην περιοχή της Σφενδάμης που χρονολογούνται στη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο τέταρτο του 3ου αι π.Χ. Τα ανασκαφικά δεδομένα μάς επιτρέπουν να αποδώσουμε τις ταφές αυτές σε νεκρούς που σκοτώθηκαν σε μάχες που διεξήχθησαν κατά την εισβολή των Γαλατών στη Μακεδονία.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι μια συστάδα τεσσάρων λακκοειδών τάφων στον οικισμό των Αλωνίων. Οι τάφοι αυτοί, αν και συλημένοι, έδωσαν σημαντικά ευρήματα, όπως σιδερένια όπλα, χάλκινα αλλά και πήλινα αγγεία, από τα οποία ξεχωρίζουν δύο ερυθρόμορφοι κρατήρες.

Χρονολογούνται από τα τέλη του 5ου ως τις αρχές του β’ τέταρτου του 4ου αι π.Χ., και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καλύπτουν ένα χρονολογικό κενό που υπάρχει στα νεκροταφεία της Πύδνας εξαιτίας της μετοίκησης των Πυδναίων από τον Αρχέλαο το 410 π.Χ.»

Εν ολίγοις, αυτές οι μικρής έκτασης ανασκαφές αποτελούν μια καλή αφορμή να ερευνηθεί η διαχρονική χρήση του οδικού δικτύου της βόρειας Πιερίας, η κατανομή των κωμών της χώρας της, καθώς και η περιαστική οικιστική δραστηριότητα στην εκτός των τειχών Πύδνα.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το στρες



Η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας, για τους περισσότερους από εμάς συνοδεύεται από «γενναίες» δόσεις στρες. Πέρα από τα προβλήματά μας καθ’ εαυτά, το στρες μπορεί να ενταθεί ή να αμβλυνθεί απ’ ό,τι τρώμε, καθώς μερικά τρόφιμα έχουν την... ικανότητα να το οξύνουν, ενώ άλλα δρουν αγχολυτικά. Δείτε τα τρόφιμα «φίλους» και «εχθρούς» του στρες.

Ο ι  « ε χ θ ρ ο ί »

- Καφεΐνη. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης ή η πρόσληψή της σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές τις οποίες έχει συνηθίσει ο οργανισμός, μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, με συνέπεια σε μεγάλες ποσότητες να μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί εξάντληση και πονοκεφάλους.

- Αλκοόλ. Λίγες γουλιές μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση, αλλά η υπερκατανάλωση επιδεινώνει το στρες. Το αλκοόλ διεγείρει την παραγωγή των ίδιων ορμονών που παράγει ο οργανισμός όταν νιώθουμε στρες – και μελέτες δείχνουν ότι στρες και αλκοόλ «τρέφουν» το ένα το άλλο. Επιστήμονες λ.χ. από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου μελέτησαν 25 υγιείς άντρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ παρατείνει τα αισθήματα της έντασης που οφείλονται στο στρες, ενώ το στρες μειώνει τις ευχάριστες επιδράσεις του αλκοόλ και ενεργοποιεί τη λαχτάρα για περισσότερο. Όπως η καφεΐνη, έτσι και το αλκοόλ είναι διουρητικό και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο.

- Γλυκά. Τα τρόφιμα και ροφήματα με επεξεργασμένη (λευκή) ζάχαρη προκαλούν απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε οξυθυμία και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης του μυαλού σε μία δραστηριότητα. Προκαλούν επίσης απότομες διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.

- Αλμυρά. Το νάτριο (αλάτι) έλκει τα υγρά σαν μαγνήτης, γι’ αυτό όταν κάποιος τρώει αλμυρά φαγητά, ο οργανισμός κάνει κατακράτηση υγρών. Τα πρόσθετα υγρά κάνουν την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και οδηγούν σε πρήξιμο και οιδήματα (συνήθως των άκρων). Όλ’ αυτά μπορεί να ελαττώσουν την ενεργητικότητα και να αυξήσουν το στρες.

Ο ι   « φ ί λ ο ι »
- Καρύδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται λιγότερο η αρτηριακή πίεση και μακροπρόθεσμα να ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Γύρω στα 40 γραμμάρια καρύδια την ημέρα είναι υπεραρκετά.

- Βρώμη. Η βρώμη αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Β που επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καθώς και σε τρυπτοφάνη που ανακουφίζει από το άγχος. Η σεροτονίνη είναι μία χημική ουσία του εγκεφάλου που προάγει την καλή ψυχική διάθεση, ενώ η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.

- Σολομός
. Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος ωφέλιμων λιπών, τα οποία μελέτες έχουν δείξει πως διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης) και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Diabetes & Metabolism» έδειξε πως όσοι τρώνε συστηματικά ωφέλιμα λιπαρά, όπως τα ω-3, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους όταν έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνα γεγονότα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να τρώμε «παχιά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η σαρδέλα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

- Σπανάκι
. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο – ένα ιχνοστοιχεία που διατηρεί μία από τις ορμόνες του στρες (την κορτιζόλη) σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμησή του. Ακόμα και η ήπια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στους θορύβους, νευρικότητα και κατάθλιψη. Επιπλέον, σε καταστάσεις στρες, η παρατηρούμενη αιφνίδια πτώση των επιπέδων μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακή ανακοπή. Γενικά το μαγνήσιο βοηθά το νευρικό και το μυϊκό σύστημα να ηρεμεί και να ανακτά την φυσιολογική κατάστασή του έπειτα από ένα στρεσογόνο γεγονός. Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει το 40% της ποσότητας του μαγνησίου που καθημερινά χρειαζόμαστε.

- Τσάι. Μελέτες έχουν δείξει πως το μαύρο τσάι βοηθά στην αντιμετώπιση άσχημων για την ψυχική υγεία καταστάσεων. Σε μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία», οι εθελοντές που ήπιαν μαύρο τσάι μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν, κατόρθωσαν να ηρεμήσουν πιο γρήγορα απ’ όσους ήπιαν ένα άλλο ρόφημα με καφεΐνη (σ.σ. το τσάι περιέχει διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων και η καφεΐνη). Επιπλέον, μία ώρα μετά το συμβάν, όσοι είχαν πιει τσάι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους.

- Πορτοκάλια. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η παραγωγή κορτιζόλης. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται υπό παρατεταμένο στρες, τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό εξαντλούνται, γι’ αυτό και πρέπει να αυξάνουμε την κατανάλωσή της.

πηγή:mednutrition.gr

10 ασυγχώρητα τεχνολογικά λάθη



Άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε... Κάποια πράγματα, όμως, είναι απλά ασυγχώρητα... 1/ Δουλειά σε υπολογιστή µε δύο οθόνες

Τα δύο μόνιτορ δικαιολογούνται μόνο αν εργάζεστε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών ή αν είστε επικεφαλής του τμήματος IT στην Intel. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, συνιστά φιγούρα και τίποτα παραπάνω. Η διπλή οθόνη γίνεται απείρως πιο γελοία αν βάλετε ως screensaver τον πράσινο
κώδικα του «Matrix». Όχι, δεν είστε ο Εκλεκτός, δεν χρειάζεται καν να επισκεφθείτε την Oracle για να ρωτήσετε...

2/ Εναλλακτικός µουσικόφιλος µε επώνυµα ακουστικά

Πώς να το κάνουμε, ρε παιδιά; Αν κάποιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι η ποπ μουσική είναι ένα σάπιο προϊόν με καλό μάρκετινγκ, και οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες είναι στην αφάνεια, δεν μπορεί να βγάζει ξαφνικά ένα ζευγάρι ακουστικών με την υπογραφή τού Dr. Dre ή της Lady
Gaga. Είναι ο ορισμός τής αντίφασης. Άδικο έχουμε;

3/ Profile pics στο Facebook µε σκυλιά, µωρά ή πατούσες

Κανείς, μα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πόσο γλυκούλι είναι το σκυλί ή το μωρό σας. ΜΗΝ τα βάζετε ως profile pictures στο Facebook, γίνεστε γραφικοί! Και μια θερμότατη παράκληση προς της κυρίες: ΣΒΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από το Facebook όλες τις φωτογραφίες που έχουν ως θέμα τις πατούσες σας και/ ή τις σαγιονάρες σας. Πρόκειται για ένα θέαμα που προκαλεί δάκρυα
οργής και αηδίας!

4/ Απαντώντας στο τηλέφωνο µε «τον δικό σας, µοναδικό τρόπο»


Όταν έχουμε κλήση και απαντάμε, χρησιμοποιούμε ένα από τα εξής: εμπρός, παρακαλώ, λέγετε, ναι, ορίστε. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται διά ροπάλου. Μην απαντάτε λέγοντας το όνομά σας ή το όνομα κάποιου διάσημου. Την επόμενη φορά που θα απαντήσετε με τέτοιο τρόπο, θα σας κλείσουμε το
τηλέφωνο και θα πάρουμε κάποιον άλλο φίλο να μας συνοδεύσει στην έξοδο με τις δύο καλλίπυγες δεσποινίδες που ψάχνουν παρέα για ποτό.

5/ Ηλίθιες ερωτήσεις στα social networks


Ερωτήσεις του τύπου «ξέρει κανείς πού μπορώ να αγοράσω ένα φρίσμπι για την παραλία;» συνιστούν μια έμμεση παραδοχή ότι ψάχνετε απεγνωσμένα κάποιον να επικοινωνήσετε. Για να γράφετε κάτι τέτοιο στο Facebook, προφανώς έχετε πρόσβαση στο Internet, οπότε κάντε μια αναζήτηση και θα
ανακαλύψετε άπειρα μαγαζιά με τα προϊόντα που ψάχνετε.

6/ Υπερβολική χρήση του Instagram

Το ότι έχετε smartphone και χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Instagram δεν σημαίνει ότι ξαφνικά γίνατε φωτογράφος. Σας παρακαλούμε θερμά να μην ανεβάζετε όλη την ημέρα στιγμιότυπα από την καθημερινότητά σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας κάνουμε block/ hide για να γλιτώσουμε από τον δημιουργικό σας οίστρο.

7/ Τεράστιες θήκες για το iPhone


Ο Jonathan Ive τής Apple είναι ένας από τους γνωστότερους designers στον κόσμο κι έχει σχεδιάσει το iPhone, το iPad και άλλα gadgets που βρίσκονται στην κορυφή της τεχνολογικής πυραμίδας. Αλλά τι ξέρει αυτός, έτσι δεν είναι; Σημασία έχει να δείξετε σε όλο τον κόσμο την εντυπωσιακή θήκη που πήρατε για το iPhone, η οποία διπλασιάζει τον όγκο και το βάρος, εξαφανίζοντας οτιδήποτε καλόγουστο σε ακτίνα 8,3 χιλιομέτρων.

8/ Αιφνίδια αλλαγή µουσικής


Η playlist που σας συνοδεύει σε όλα τα πάρτι τα τελευταία δέκα χρόνια κάνει καλά τη δουλειά της. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που αναθέτουν όλοι σε εσάς τη μουσική επιμέλεια των εκδηλώσεών τους. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο πουθενάς που τόλμησε να ξεντοκάρει το δικό σας iPod και
να βάλει το δικό του; Τέτοιες προσβολές ξεπλένονται μόνο με αίμα. Επιστρέψτε του το iPod λέγοντας με απολύτως ήρεμη και ανέκφραστη φωνή: «Την επόμενη φορά, θα το σπάσω και μετά σειρά έχει το δεξί σου γόνατο».

9/ Θορυβώδη mobile games


Πώς γίνεται να είναι κάποιος τόσο αναίσθητος ώστε να παίζει «Angry Birds» στο λεωφορείο με τέρμα την ένταση του ήχου, αδιαφορώντας για τους γύρω του; Κι όμως, γίνεται. Επίσης, γιατί πρέπει να διώκεται ποινικά το λιντσάρισμα ενός τέτοιου υπανθρώπου; Μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τον ποινικό μας κώδικα, προκειμένου να συμβαδίζει με τη λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα;

10/ Κινητό σε θήκη για όπλο


Το θέαμα είναι εξ ορισμού γελοίο. Δεν είστε ούτε ο Mel Gibson στο «Lethal Weapon» ούτε ο David Caruso στο «CSI: Miami». Ή βρείτε μια πιο διακριτική θήκη ή βάλτε το ρημάδι το κινητό στην τσέπη σας. Ή πετάξτε το –έτσι κι αλλιώς, αποκλείεται να έχετε φίλους με τέτοιες στυλιστικές επιλογές.

πηγή:t3mag.gr