Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συντριβάνι που… ζωγραφίζει!

Το περίεργο αυτό συντριβάνι κοσμεί την είσοδο ενός εμπορικού κέντρου στην πόλη Hakata της Ιαπωνίας.
Λειτουργεί όπως ακριβώς και ένας απλώς εκτυπωτής μελανιού. Η παροχή νερού ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος καθορίζει την ποσότητα νερού που απελευθερώνεται κάθε φορά.
Το αποτέλεσμα είναι ένα συντριβάνι το οποίο δημιουργεί εικόνες και λέξεις με νερό.

Το Ισραήλ ξεμπρόστιασε την Αθήνα


Σημαντικές εξελίξεις για την αποκαλούμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) έρχονται από το Ισραήλ.
Εξελίξεις, όμως, που δημιουργούν χιονοστιβάδα ερωτημάτων, που μένουν αναπάντητα από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
Και δη, για τη σημερινή ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου, που, ενώ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει υπέρ της Ελλάδας «την ήρα από το στάρι», σχετικά με τo ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία, κωλυσιεργεί «εγκληματικά», εγκλωβίζοντας τη χώρα και κυρίως την εθνική της οικονομία.
Τα πράγματα είναι πέραν του δέοντος απλά και ας παρουσιάζονται ως πολύπλοκα και με παράπλευρη εθνική δυσκολία.

Το Τελ Αβίβ, με μια κίνηση που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και καιρό από την Αθήνα,  αναγνωρίζει ως 100% ελληνική την αποκαλούμενη  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.

Τι σημαίνει αυτό: Απλώς, το Ισραήλ, μην μπορώντας να ανεχτεί τον «μειλίχιο ύπνο» της ελληνικής κυβέρνησης, λειτουργεί ως Αθήνα στη θέση της Αθήνας.

Και αυτό διότι η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρά στην κίνηση της αναγνώρισης της ελληνικής ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, πριν καν η συγκεκριμένη ΑΟΖ αναγνωρισθεί από την Ελλάδα.
Η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση της διεθνούς κατοχυρωμένης ΑΟΖ,  διότι, ως γνωστόν, υπάρχει η διαφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.  
Το Ισραήλ δεν έμεινε μόνο στην αναγνώριση, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένους χάρτες, οι οποίοι μεταβιβάστηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.

Σε αυτούς τους χάρτες αφενός σημειώνεται η ελληνική ζωή που γειτνιάζει με την κυπριακή, και αφετέρου περιγράφεται η πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν.
Το κοίτασμα θα το εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd και θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
Πλέον, οι Ισραηλινοί με τον πιο σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ακόμη ένα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το θέμα της διαμάχης με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα αλλά και γενικότερα δίνουν άλλη διάσταση στις ελληνοτουρκικές διαφωνίες.
Ταυτόχρονα και με δεδομένη την κάκιστη σχέση που έχει το Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, δίνεται στην Αθήνα ένα σημαντικό πεδίο πολιτικής οικονομικής και διπλωματικής δράσης.
Διότι είναι σαφές ότι η αναγνώριση της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) από το Ισραήλ δεν γίνεται μόνο και μόνο επειδή το Τελ Αβίβ συμπαθεί την Αθήνα, αλλά αφενός επειδή επιχειρείται ο εγκλωβισμός της Αγκύρας και αφετέρου διότι τα ισραηλινά οικονομικά συμφέροντα διακυβεύονται από την ανεπάρκεια της Αθήνας να λειτουργήσει συνεταιριστικά στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Επί του πρακτικού, δε, δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τις Η.Π.Α. να βάζουν την εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία.


πηγή:zougla

Μήπως έχετε την κυβέρνηση που σας αξίζει;


Παρακολουθώντας από μακρυά -και την ίδια στιγμή από πολύ κοντά λόγω του γεγονότος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται επτά οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι μου- την φαρσοκωμωδία της αποκρατικοποίησης και της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, δεν μπορώ να κρύψω μία σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου μόλις πληροφορήθηκα τα πραγματικά γεγονότα. Είπα στον εαυτό μου ότι «μας αξίζει ό,τι παθαίνουμε», αν και το καλύτερο για την περίσταση το δήλωσε ως ερώτημα φίλος που εργάζεται στο Ταμείο: «Μήπως έχετε την κυβέρνηση που σας αξίζει»;
Οι «κακοί», όπως συνηθίσαμε να τους αποκαλούμε, του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από κοινού με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης που δίνει μία άνιση μάχη, σκέφθηκαν -στοχεύοντας στην μείωση του χρέους- να προχωρήσουν σε μελέτες, ώστε να έχουν μία ιδέα για τα έσοδα που θα μπορούσε να προσφέρει η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Οταν πρωτοαφίχθηκαν στην Ελλάδα, τα στελέχη της Τρόϊκας είχαν εντυπωσιαστεί με τις εκτάσεις από τη Βουλιαγμένη μέχρι το Σούνιο και, μάλιστα, λέγεται πως ένας εξ` αυτών είχε υποστηρίξει (με δόση υπερβολής θα έλεγα), πως η αξιοποίηση αυτής της περιοχής θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ομιλούν, λοιπόν, για τεράστιες αξιοποιήσιμες εκτάσεις που, έτσι κι αλλιώς, είναι ανεκμετάλλευτες.

Δεν γνωρίζω πως από την συζήτηση φτάσανε να ανακοινώσουν την πρόθεση πώλησης εκτάσεων που θα αποφέρουν, όπως δήλωσαν,μέχρι και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο συνομιλητής μου με διαβεβαίωσε πως η ανακοίνωση για αξιοποίηση ή εκποίηση είχε συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είχαν ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Με λίγα λόγια τα στελέχη του Ταμείου και της Ε.Ε. δεν εκβίασαν με την ανακοίνωση τους την ελληνική κυβέρνηση, όπως διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου. Ενημέρωσαν για τα συμφωνηθέντα.

Δεν θα τους ψέξω για την αποκάλυψη, διότι πιστεύω ακράδαντα πως εάν δεν το έλεγαν αυτοί, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την αποκρατικοποίηση. Θα είχαμε μεσάνυχτα. Θα τους κατηγορήσω για την άνευ προηγουμένου έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι το μεγάλο θύμα των κάκιστων πολιτικών που τον κυβέρνησαν και τον κυβερνούν. Οι κουβέντες που εκστόμισε ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος μας είχε εντυπωσιάσει με την απλότητα και την ευγένεια του, είναι απαράδεκτες και πρέπει να απολογηθεί. Μόνο γι’ αυτό. Διότι η αποκάλυψη των σχεδίων για την αποκρατικοποίηση ήταν προσφορά στην ενημέρωση του λαού.
Οσοι στο εξωτερικό ασχολούνται με την Ελλάδα, προσωποποιούν την δραματική αύξηση των οικονομικών προβλημάτων με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όταν ξεκίνησε η κρίση χαρακτηριζόταν ως «το μεγαλύτερο κεφάλαιο» της χώρας μας. Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τόσα παράπονα για τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής και δεν είναι, πλέον, έκπληξη για εμάς κουβέντες περι πλήρους ανικανότητας αντιμετώπισης της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις κατηγορίες εξαιρούν τον υπουργό Οικονομικών, αν και τον θεωρούν ήδη «καμένο», υπό την έννοια ότι και να έχει αίσιο τέλος η προσπάθεια σωτηρίας της οικονομίας, ο ίδιος θα χρειαστεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. Και το γνωρίζει, διότι τον παρουσιάζουν ακόμα πιό πολύ αποφασισμένο να υλοποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου, πιστεύοντας πως αυτή και μόνο αυτή είναι η λύση για την Ελλάδα.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης που προέκυψε με αφορμή την αποκάλυψη για τις αποκρατικοποιήσεις, έδειξε στους ξένους ότι ο πρωθυπουργός τοποθέτησε υπεράνω όλων -σε μία κρίσιμη στιγμή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας- το κομματικό και το προσωπικό πολιτικό συμφέρον. Ηταν ένας διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που γνώρισαν όταν έδωσε μύριες υποσχέσεις για να εξασφαλίσει τα 110 δισ. ευρώ. Υπογράφοντας το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου γνώριζε -το ομολόγησε, άλλωστε- ότι παρέδιδε ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της Ελλάδας. Γνώριζε και κάτι άλλο που, ίσως, να δικαιολογεί την «πισωπεταλιά» για τις αποκρατικοποιήσεις- αν και θα έλεγα πως το σκέφθηκε πολύ αργά: ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, οι δανειστές έχουν δικαιώματα στην κρατική περιουσία.
Εχοντας νιώσει την γλύκα της εξουσίας, ο πρωθυπουργός δείχνει το τελευταίο διάστημα ένα άλλο πρόσωπο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνά ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σκανδάλων και της κακής διαχείρισης εκ μέρους των πολιτικών της, και επειδή ο ίδιος πήρε την απόφαση να την οδηγήσει στο στόμα του λύκου, τα περιθώριά του είναι ελάχιστα. Είτε μένει και παλεύει πραγματικά για να αλλάξει τη χώρα, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές, είτε πραγματοποιεί το όνειρο της ζωής του αναζητώντας μία σημαντική θέση στο εξωτερικό. Εκτός αν έχει αντιληφθεί πως το όνειρο είναι απατηλό…


πηγή:ας μιλήσουμε επιτέλους

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο αντι-λέιζερ

«Το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από ένα κανονικό λέιζερ»
«Το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από ένα κανονικό λέιζερ»
Ένα αντι-λέιζερ, που απορροφά το φως αντί να το εκπέμπει, δημιουργήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ. Αντί να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια και να εκπέμπει ακτίνες φωτός όπως ένα λέιζερ, το αντι-λέιζερ κάνει το αντίστροφο, απορροφώντας φως και μετατρέποντάς το σε θερμότητα, η οποία εύκολα μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ένα συμβατικό λέιζερ - μία ώριμη πλέον τεχνολογία 50 ετών, που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές - παράγει μία ροή φωτονίων, τα οποία ενισχύονται κατάλληλα και μετά εξέρχονται από τη μία ή τις δύο άκρες της συσκευής με μορφή ακτίνας. Το 2010, ο φυσικός Ντάγκλας Στόουν του πανεπιστημίου Γιέιλ κατάφερε να αντιστρέψει τη διαδικασία θεωρητικά και, τώρα, η ίδια ομάδα ερευνητών του ίδιου πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας ένα κοινό υλικό (μία μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων), που απορροφά το φως αντί να το ενισχύει, κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το αντι-λέιζερ.
Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% (θεωρητικά το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 99,999%) του εκπεμπόμενου σχεδόν υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.

Οι μελλοντικοί οπτικοί υπολογιστές μπορεί να χρησιμοποιούν φως για να μεταδίδουν σήματα (πληροφορίες) μεταξύ των υβριδικών επεξεργαστών τους, που δεν θα αποτελούνται μόνο από πυρίτιο και τρανζίστορ, αλλά θα χρησιμοποιούν τόσο φωτόνια όσο και ηλεκτρόνια. Το αντι-λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «οπτικός διακόπτης» σε αυτήν την τεχνολογία επόμενης γενιάς, μετατρέποντας τα σήματα φωτός σε ηλεκτρικά.

Μελλοντικά, επίσης, το αντίστροφο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν, πάντως, ότι το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από ένα κανονικό λέιζερ. «Αν ένα όπλο λέιζερ σας σημαδέψει, θα σας σκοτώσει», είπε ο Στόουν.
Η πρωτότυπη ανακάλυψη - κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι σήμερα να αντιστρέψει τη διαδικασία ενός λέιζερ - παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και το «Nature».

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://www.sciencemag.org/content/331/6019/889.abstract


 

Η άσκηση φάρμακο για την κόπωση

Η άσκηση θεραπεύει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ). Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» εξέτασε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για το ΣΧΚ, του οποίου η αιτία παραμένει άγνωστη, και κατέληξε ότι οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των πασχόντων καθώς η άσκηση που εντείνεται σταδιακά έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ανάμεσα στα συμπτώματα του ΣΧΚ είναι το αίσθημα σοβαρής κόπωσης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδύνατη μνήμη, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις και οι διαταραχές στον ύπνο. Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη θεωρούν ότι η σταδιακή άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης και αυξάνει την σωματική αντοχή.
Όμως η φιλανθρωπική οργάνωση «Δράση για το ΣΧΚ» θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι υπερβολικά και αμφισβητεί το πόσο ασφαλής είναι η σταδιακή άσκηση για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια κόπωση. Ο πρόεδρό της, σερ Πίτερ Σπένσερ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις μελέτες της οργάνωσης, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του πάσχοντα προκειμένου να αποφευχθεί η κούραση. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε έρευνα του 2008, ένα 34% ανθρώπων που πάσχουν από ΣΧΚ ανέφερε ότι η σταδιακή άσκηση τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα», είπε.
Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Lancet» απαντούν ότι το πρόβλημα είναι πως μερικοί ασθενείς λαμβάνουν απλώς την συμβουλή να γραφτούν στο γυμναστήριο και μετά αφήνονται στην τύχη τους ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν ένα προσωπικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Η Ενωση Νέων με ΣΧΚ χαιρέτισε τα συμπεράσματα της μελέτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βάλουν ένα τέλος στον φόβο για την σταδιακή άσκηση.

πηγή:tovima online


 

21ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-Να διατηρηθεί μέχρι ................
----
 
Βαθμός Ασφαλείας ................ 
Μαρούσι,                08-02-2011
Αριθ. Πρωτ.              16393/Γ2
Βαθ. Προτερ. ........................... 
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
 ΤΜΗΜΑ Α΄  
·         Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπ/σης
·         Διευθύνσεις και Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης
·         Γραφεία Σχολικών Συμβούλων
·         Γενικά Λύκεια της χώρας (μέσω των Δ/νσεων & Γραφείων Δ/θμιας Εκπ/σης)
 
ΠΡΟΣ:
ΚΟΙΝ.:     
 ΘΕΜΑ: 21ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής 2011
      Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) διοργανώνει τον 21ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο διαγωνισμός αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας.
·                 Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής 2011 και για τις τρεις τάξεις θα διενεργηθεί στις 12 Μαρτίου 2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30.
·                 Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011.
·                 Τα σχολεία θα διαβιβάσουν στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης, στα οποία ανήκουν, πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων  μαθητών.
·                 Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης. Τις τοπικές Επιτροπές Εξετάσεων θα συγκροτήσουν οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους κλάδου ΠΕ04 και τα τοπικά παραρτήματα της Ε.Ε.Φ., όπου αυτά υπάρχουν. Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων καθώς και η αξιολόγησή τους θα γίνει από την επιτροπή του 21ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Φυσικής της Ε.Ε.Φ. με την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Θεοφ. Καλκάνη.
·                 Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της τάξης αυτής, για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της τάξης αυτής, ενώ για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της τάξης αυτής.
·                 Οι πρωτεύσαντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν.
Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:
·                 Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στα τοπικά εξεταστικά κέντρα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
·                 Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης, θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Ναβαρίνου 13α, Αθήνα).
·                 Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.
·                 Οι πέντε πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης θα συγκροτήσουν την ομάδα, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 42η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2011. Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.
           Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής 2011 οι μαθητές θα διαγωνιστούν - όπως και στο παρελθόν - τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων (γι’ αυτό συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού). Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.
        Οι πέντε μαθητές που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 42η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2011, θα προετοιμαστούν με εντατικό ρυθμό στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των πανελλήνιων εξετάσεων και των διεθνών ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά οι φυσικοί υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου.
        Επειδή η αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα σχολεία, τα οποία θα οριστούν ως εξεταστικά κέντρα, πρέπει να στείλουν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: labste@gmail.com τα εξής στοιχεία:
1) Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο
2)  Επωνυμία Σχολείου
3) Τηλέφωνο Σχολείου
4)  Αριθμό Fax
5)  E-mail
6)  Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
7) Ταχυδρομική Διεύθυνση Σχολείου
   Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα, μέχρι την Τετάρτη 2 Μαρτίου.
   Αμέσως μετά την έναρξη του διαγωνισμού, τα θέματα θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του Εργαστηρίου http://micro-kosmos.uoa.gr (σύνδεσμος: Διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες Φυσικής).
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Γριβαίων 6, τκ. 10680 Αθήνα, τηλ: 210.36.35.701, Fax: 210.36.10.690, e-mail: eef@otenet.gr  .
   Πληροφορίες και παλαιά θέματα των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στο δικτυακό τόπο του Εργαστηρίου:   http://micro-kosmos.uoa.gr (σύνδεσμος: Διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες Φυσικής).
   Παρακαλούμε να ενημερωθούν όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑÏΔΗΣ
 
 Εσωτερική Διανομή
·       Γραφείο Υπουργού: ΦΕΣ (αρ. πρωτ. 243/13-1-2011)
·       Γραφείο Γενικού Γραμματέα
·       Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. Τμήμα Α΄
·       Δ/νση Ιδιωτικής Εκπ/σης
·       Δ/νση Εκκλ. Εκπ/σης
·       Δ/νση Ειδικής Αγωγής
·       Δ/νση ΣΕΠΕΔ
·       Δ/νση Ξένων & Μειονοτικών Σχολείων

Το νέο κινητό τηλέφωνο που ελέγχει τον σφυγμό και καλεί ασθενοφόρο μόνο του!

Τα νέα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Βαρκελώνης μπορούν να κάνουν ακόμα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
 


Στη συνέχεια, το κινητό θα στέλνει αυτόματα τα αποτελέσματα, μέσω διαδικτύου, σε ένα 24ωρης λειτουργίας ιατρικό κέντρο, το οποίο, αν χρειαστεί, θα φροντίσει να στείλει άμεσα ένα ασθενοφόρο.
 
Ο ανυποψίαστος χρήστης απλώς θα λάβει ένα γραπτό μήνυμα στην οθόνη του που θα λέει "το ασθενοφόρο έρχεται!".
Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο επείγοντα, απλώς θα έρθει ένα γραπτό μήνυμα με μια σύντομη διάγνωση.
 
Το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπουδήποτε στον κόσμο, σαν κανονικό κινητό, όταν χρειαστεί όμως, μετατρέπεται σε "γιατρό". Η συσκευή κοστίζει 700 δολάρια και απευθύνεται κυρίως σε καρδιοπαθείς.
 
Υπάρχει και μια μίνι-συσκευή με κόστος μόνο 99 δολαρίων, η οποία έχει μια μικρότερη υποδοχή για έλεγχο του σφυγμού, που συνδέεται μέσω Bluetooth με οποιοδήποτε "έξυπνο" κινητό και η οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία και την Ισπανία.


πηγή:newsit

Βιώνουμε την έσχατη αλλοτρίωση


Του Χάρρυ Κλυνν
To άκρον άωτο της πολιτικής χυδαιότητας, της πρόκλησης, της περιφρόνησης και της ύβρεως προς ένα λαό με νεκρωμένα αντανακλαστικά από τον αυτοεξευτελιζόμενο ημιπαράφρονα που παριστάνει τον πρωθυπουργό, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο έρεβος της οικονομικής καταστροφής και στην εξαθλίωση…
Πράξεις «παραισθησιογόνας εξουσίας» μειονεκτικού ηγέτη που στερείται πράξεως ηθικής και λόγου… όπως λέει και ο Χρ. Γιανναράς, «ο καταληκτήριος λόγος του ολίγιστου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή θα ’πρεπε να διασωθεί για να θυμίζει στους ανθρωπολόγους των επόμενων αιώνων σε ποια έσχατη αλλοτρίωση και εξευτελισμό έφθασε το κάποτε Γένος των Ελλήνων».


πηγή:ας μιλησουμε επιτελους

Μισή – Μισή !

Οι «πατριώτες» μάλλον είναι «περιορισμένης αντίληψης» και δεν εννοούν κα καταλάβουν ότι έχει αγριέψει ο κόσμος και κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Ο Γιώργος μιλάει ότι όλα αυτά είναι έργο των «καταστροφολόγων» και των απαισιόδοξων και ο Αντώνης δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και κόβει κορδέλες στη Συγγρού.
Και οι δύο ξεχνάνε ποιοί έφεραν την χώρα στην παρούσα κατάσταση. Κόβουν και ράβουν όπως τους συμφέρει, παραγράφουν τα σκάνδαλα, συστήνουν εξεταστικές επιτροπές αθώωσης των υπευθύνων και ζητάνε από το λαό να πληρώσει χωρίς να έχουν ...  καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις καθημερινές τους ανάγκες.

Μπορεί να κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια ξεπουλήματος της χώρας αλλά υπολογίζουν πάντα χωρίς τον κυρίαρχο λαό που σύμφωνα με τους δημοσκόπους πρέπει να έχει τρελαθεί τελείως γιατί φεύγει από το ΠΑΣΟΚ και πάει στη ΝΔ και ανάποδα με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να φαίνονται ισχυρά και οι βαθειά νυχτωμένοι ειδήμονες των κομμάτων κάνουν πως πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι με το μέρος τους. Και μετά θα ξυπνήσουν ένα πρωινό και θα ψάχνουν για ελικόπτερα και δρόμους διαφυγής.

Influence Test

 

Φλερυ Νταντωνακη - Αθανασία


Στο ενημερωμένο Mediasoup εντοπίσαμε δυο ανέκδοτες ηχογραφήσεις της Φλέρυς Νταντωνάκη που έγιναν για το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι to 1980. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης

                                    

Δύο κλασικά, πλέον, τραγούδια από τον κύκλο των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου Αθανασία, που κυκλοφόρησε το 1976, με ερμηνευτές την Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά. Αθανασία και Ο Γιάννης ο φονιάς.
Εδώ στην προσφιλή εκδοχή του Χατζιδάκι όταν ...δοκίμαζε με τη Φλέρυ. Για φωνή και πιάνο. Η ευαισθησία στα άκρα, δηλαδή το τραγούδι στην πιο καθαρή και υψηλή μορφή του.

Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!


Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή στο θέρετρο San Alfonso del Mar της επαρχίας  Algarrobo, έχει μήκος περίπου 1χλμ και καταλαμβάνει έκταση 80 στρεμάτων. Στο βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 35 μέτρα βάθος και συγκρατεί τον απίστευτο αριθμό των 250.000 κυβικών μέτρων νερού.
Είναι τόσο μεγάλη, που οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κανό ή ακόμα και ιστιοπλοοία με μικρά σκάφη. Φυσικά έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες σαν η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο.
Τα νερά της είναι τόσο καθαρά και κρυστάλλινα, που μπορεί κανείς να δεί τον πυθμένα ακόμη και στο βαθύτερο σημείο. Το σύστημα καθαρισμού ελέγχεται απο υπολογιστές ανακυκλώνοντας θαλασσινό νερό. Η θερμοκρασία του νερού είναι 26ο C, 9 περισσότερους απο την παράπλευρη παραλία.
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου!




πηγή:perierga