Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή στην υγεία των ποδιών σας


Κωνσταντίνος Η. Λαμπρέτσας Αγγειοχειρουργός
                          Τα προβλήματα που γίνονται αντιληπτά σαν δυσάρεστο συναίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, πόνοι ή εμφανείς κιρσοί, αποτελούν ενδείξεις δυσλειτουργίας των φλεβών και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια, βλάβες των βαλβίδων, θρομβοφλεβίτιδα και διάφορες θρομβώσεις.  Οι φλέβες κατέχουν μια σημαίνουσα θέση στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Η καρδιακή αντλία σπρώχνει το αίμα προς τα άκρα, δεν αρκεί όμως για να επαναφέρει τον όγκο του αίματος από τα πόδια. Γι' αυτό, χρειάζεται ισχυρή υποστήριξη από τις λεγόμενες μυικές αντλίες. Αυτές έχουν αναλάβει ο ρόλο τους, που είναι να διώξουν το αίμα από τα πόδια με κατεύθυνση την καρδιά. Εδώ συμμετέχουν και οι φλέβες, προωθώντας το γεμάτο με προϊόντα της καύσεως φλεβικό αίμα πίσω στην καρδιά και από κει στα όργανα, τα οποία το καθαρίζουν. 
Στις φλέβες υπάρχουν βαλβίδες, που λειτουργούν σαν βαλβίδες παλινδρόμησης. Σκοπός τους είναι να κυκλοφορεί το αίμα μόνο σε μια κατεύθυνση δηλαδή μόνο προς την καρδιά. Αν οι φλεβικές βαλβίδες χαλάσουν και οι μυικές αντλίες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, νοιώθει κανείς τα πρώτα ενοχλήματα. Για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τη λειτουργία αυτή, οι φλέβες χρειάζονται πολλή ενέργεια για να προωθήσουν το αίμα σε όρθια ή καθιστική στάση ή βαδίζοντας και ενάντια στη βαρύτητα.

Όταν λοιπόν στο σύστημα υπάρχει πρόβλημα, εμφανίζονται κιρσοί, θρομβοφλεβίτιδες, βλάβες των βαλβίδων ή θρομβώσεις. Οι αιτίες μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, ορθοστασία ή καθιστική ζωή, σωματικό υπέρβαρο, μεγάλη ηλικία, ορμονικές επιδράσεις, όπως πχ. στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. 

Τι μας προστατεύει απ’  όλα αυτά; 
 Κατ' αρχήν είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. Οι φλεβικές παθήσεις προειδοποιούν έγκαιρα με χαρακτηριστικά ενοχλήματα, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται. Κουρασμένα, βαριά πόδια, αίσθηση ποδιών που καίνε, κράμπες, πόνοι και τραβήγματα στις γάμπες, οίδημα στους αστραγάλους και οι πρώτοι μικροί κιρσοί, είναι σημάδια άμεσης ενεργοποίησης.
Είναι καλό να θυμόμαστε πως υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει σωματική και ψυχική ευεξία. Η άσκηση και η καλή διατροφή είναι πάντα σημαντική.

Πρακτικές συμβουλές: Tι κάνουμε όταν πονούν τα πόδια μας
Υπάρχουν απλές συμβουλές, που μας βοηθούν να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις φλέβες μας σε καθημερινή βάση. Δοκιμάζοντάς τες απολαμβάνει κανείς ένα καινούργιο πρωτόγνωρο συναίσθημα στα κουρασμένα πόδια.

  Υγιεινή  διατροφή
 Προσπαθήστε να διώξετε τα παραπανίσια κιλά και προσέξτε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συνιστώνται σε ανθρώπους με φλεβικά προβλήματα. Να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ωμά λαχανικά φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως και να πίνετε άφθονο μεταλλικό νερό.

Αποφεύγετε την πίεση
Μη φοράτε στενά ρούχα, τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία. Τα τακούνια σας δε θα πρέπει να είναι ψηλότερα από 3 εκατοστά. Μην κάθεστε σταυροπόδι. Στα  ταξίδια Σε μακρινά ταξίδια πρέπει να κάνετε διαλείμματα κάθε 2 ώρες και να περπατάτε. Αν πετάτε, πρέπει να σηκώνεστε κάθε ώρα. Συνιστώνται επίσης για τα ταξίδια κάλτσες φλεβίτιδας.

Θεραπευτικά φυτά
Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά φυτά που βοηθούν σε θεραπευτικές παθήσεις: σε αυτά ανήκουν το ιπποκάστανο (Aesculus hippocastanum), η χαμάμελις (Hamamelis virginiana), η εχινάκεα (Echinacea angustifolia), η άρνικα (Arnica montana), το τζίνγκο (Gingo biliba), το φαγόπυρο (Fagopyrum esculentum), ο μελίλοτος (Melilotus officinalis), η καλέντουλα (Calendula officinalis), η ιππουρίς (Εquisetum arvense) . Τα θεραπευτικά αυτά φυτά κυκλοφορούν στο εμπόριο είτε με τη μορφή σταγόνων από φρέσκα φυτά είτε με τη μορφή αλοιφών ή ροφημάτων είτε σαν ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Εκμεταλλευθείτε τη θεραπευτική δράση της φύσης.

Θεραπευτικά ποδόλουτρα
 Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ειδικές μεθόδους ποδόλουτρων, όπως ποδόλουτρα κατά Kneip ή ποδόλουτρα με ρεφλεξολογική μέθοδο, ή με ποιό τρόπο έγχυση κρύου και ζεστού νερού στα πόδια και ποιές ακριβώς θερμοκρασίες θα ωφελήσει τα πόδια σας. Η συστηματική εφαρμογή αυτών των απλών φυσικών μεθόδων έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα σας παραθέτω παρακάτω. Συνιστάται για κρύα πόδια με κακή αιμάτωση. Γεμίζουμε μία λεκάνη με ζεστό νερό (36 βαθμούς Κελσίου) και βάζουμε τα πόδια μας για 5 λεπτά. Αμέσως μετά για 10 έως 30 δευτερόλεπτα τα βάζουμε στο κρύο νερό σε μία άλλη λεκάνη ή στην ντουζιέρα. Αυτό το επαναλαμβάνουμε και μετά διώχνουμε με τα δάχτυλά μας το νερό, στεγνώνουμε τα πόδια και φοράμε κάλτσες από φυσικό υλικό για να ξαναζεσταθούν τα πόδια. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για ποδόλουτρα, καθώς και για περπάτημα με γυμνά πόδια, δεν θα επεκταθούμε εδώ περισσότερο. Αποφεύγετε τη ζέστη Αν επισκέπτεστε σάουνα ή χαμάμ, πρέπει μετά οπωσδήποτε να παγώνετε τα πόδια σας με κρύο νερό.

Έκθεση στον ήλιο πρέπει ως επί το πλείστον να αποφεύγεται.
Βοήθεια με κάλτσες φλεβίτιδας Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ασθενών υψηλής επικινδυνότητας μιας φλεβικής πάθησης ή αν είχατε ήδη μια θρόμβωση, εγχείρηση κιρσών ή σκληρυντική θεραπεία, θα σας έχει ήδη συνταγογραφήσει ο γιατρός σας θεραπευτικές κάλτσες ή καλσόν φλεβίτιδας. Επίσης μπορείτε προληπτικά να φοράτε, αν είναι αναγκαίο, κάλτσες φλεβίτιδας.  Οι κάλτσες φλεβίτιδας πωλούνται σε ειδικά καταστήματα ή φαρμακεία και πρέπει να μετρηθούν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Εξαιτίας του τρόπου και των υλικών κατασκευής τους δρουν ανταγωνιστικά στην αύξηση της πίεσης στο πόδι. Διανέμουν την πίεση μετά από μια προεπιλεγμένη για το είδος της κάλτσας διαβάθμιση πίεσης και αυξάνουν με αυτό το τρόπο την απόδοση της μυικής αντλίας στο πόδι. Μ' αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ροή του φλεβικού αίματος στο πόδι και οι αρτηριακές βαλβίδες μπορούν να ξανακλείσουν. 'Έτσι αποφεύγουμε τα οιδήματα και τον κίνδυνο θρόμβωσης. 

  Κι ακόμα: Όλα τα είδη κίνησης που ενεργοποιούν τους μυς των κάτω άκρων είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα.  Κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην στέκεστε ή κάθεστε, καλύτερα να ξαπλώνετε ή να περπατάτε. Πολλή κίνηση στον καθαρό αέρα, συστηματικά καθημερινά, είναι ο ιδανικός τρόπος για να υποστηρίξετε μια θεραπεία των φλεβών ή για να προλάβετε μια φλεβική νόσο. Δοκιμάστε : περπάτημα, πεζοπορία, ελαφρό τροχάδην, κολύμπι, ποδήλατο, ειδική γυμναστική. Στην καθημερινότητα συχνά δε γίνεται να αποφύγουμε την ορθοστασία ή την καθιστική ζωή.

Προσπαθήστε παρόλα αυτά να περπατάτε πολύ, κουνάτε τα πόδια σας πάνω-κάτω, να σηκώνεστε κάπου κάπου στις μύτες των ποδιών και να βάζετε ενδιάμεσα τα πόδια σας ψηλά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει απλές ειδικές ασκήσεις για τη δουλειά και το σπίτι σας, που θα σας βοηθήσουν πολύ. Οι ειδικές ασκήσεις δεν απαιτούν οπωσδήποτε να είμαστε όρθιοι, μπορούμε να κάνουμε πολλές απ' αυτές ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας. Γιά παράδειγμα: προσπαθήστε το βράδυ να βάζετε τα πόδια σας περίπου 15 εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα για μισή ώρα περίπου. Μ' αυτό τον τρόπο το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα. Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε τα πόδια μας να είναι υγιή. Σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό και ακολουθώντας απλές πρακτικές συμβουλές, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.