Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Aσκορβικό Οξύ


Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα στατιστικά συνδέονται με αυξημένη συχνότητα κρυολογημάτων και ιώσεων.

Προκειμένου λοιπόν κάποιος να ξεφύγει από αυτή τη στατιστική πρέπει να διαθέτει ένα γερό οργανισμό, και πιο συγκεκριμένα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους καταφεύγουν σε διάφορα μέσα (προληπτικό εμβολιασμό, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, κ.α.), δραστικά ή μη.

Το ασκορβικό οξύ είναι η γνωστή σε όλους βιταμίνη C, η οποία συνήθως εμπεριέχεται στα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι τόσο «δραστικά» όσο η λήψη των βιταμινών μέσω της τροφής.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου είναι την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Δεν είναι μόνο η βιταμίνη C δραστική ενάντια στα κρυολογήματα αλλά και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων (θα σας τα παρουσιάζουμε σταδιακά στα άρθρα που έπονται).

Σε ποιες τροφές υπάρχει η βιταμίνη C; Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, εμπεριέχεται σε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πιο συγκεκριμένα πηγές αυτής της βιταμίνης αποτελούν: τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ, μανταρίνια, κ.α.), ντομάτες, μούρα, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι παραπάνω τροφές συστήνεται να καταναλώνονται ωμές γιατί η οποιαδήποτε επεξεργασία τους έχει ως αποτέλεσμα τον θρεπτικό τους υποβιβασμό-όσον αφορά το ασκορβικό οξύ.

Πρακτική συμβουλή (για έξτρα ενίσχυση)
Στύψτε 2 πορτοκάλια, 2 μανταρίνια και ½ λεμόνι και καταναλώστε το χυμό τους.
(Όταν νιώσετε ότι το κρυολόγημα είναι «προ των πυλών» καταναλώνετέ το 3 φορές την ημέρα μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν)

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


πηγή:newsit.gr
 


 

Πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές



  Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ταχύτατων κβαντικών υπολογιστών ήλθε διεθνής ομάδα ερευνητών η οποία επέτυχε να παραγάγει 10 δισ bit κβαντικής σύζευξης σε πυρίτιο για πρώτη φορά. Το γεγονός ότι αυτό επετεύχθη στο πυρίτιο, τη βάση δηλαδή των τσιπ υπολογιστών αναμένεται να έχει σημαντικές προεκτάσεις στην υπάρχουσα επιστήμη των υπολογιστών, σύμφωνα με τις ερευνητικές ομάδες από τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γερμανία, το επίτευγμα των οποίων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

  «Η δημιουργία 10 δισεκατομμυρίων εναγκαλισμένων ζευγών κβάντα στο πυρίτιο είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου για εμάς» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζον Μορτον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και προσέθεσε: «Χρειάζεται τώρα να συνδυάσουμε αυτά τα ζεύγη με τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε έναν κβαντικό υπολογιστή πυριτίου».

  Οι συμβατικοί υπολογιστές που βασίζονται σε μονάδες που ονομάζονται bits μπορούν να εκτελέσουν μόνο ένα καθήκον την φορά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ταχύτατοι κβαντικοί υπολογιστές που βασίζονται στα qubits, θα μπορούν να βρίσκουν ταυτοχρόνως πολλές πιθανές λύσεις στο ίδιο πρόβλημα.

  Η κβαντική σύζευξη είναι μια θεωρία σύμφωνα με την οποία τα υποατομικά σωματίδια μπορούν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, και μια αλλαγή σε ένα τέτοιο σωματίδιο θα αντανακλάτο άμεσα στο αντίστοιχό του, ακόμα αν τα χώριζε ένα ολόκληρο σύμπαν.

  Για να επιτύχουν την κβαντική σύζευξη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ισχυρά μαγνητικά πεδία και χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να γίνει ο εναγκαλισμός μεταξύ του ηλεκτρονίου και του πυρήνα ενός ατόμου φωσφόρου το οποίο ήταν ενσωματωμένο σε έναν κρύσταλλο πυριτίου. Η διαδικασία εφαρμόστηκε παραλλήλως σε τεράστιο αριθμό ατόμων φωσφόρου. Το ηλεκτρόνιο και ο πυρήνας συμπεριφέρονται ως ένας μικροσκοπικός μαγνήτης, που ονομάζεται σπιν και το κάθε σπιν αντιπροσωπεύει μια μονάδα κβαντικής πληροφορίας. Εάν γίνει ο κατάλληλος χειρισμός τα σπιν μπορούν να αλληλεπιδράσουν.

  «Το κλειδί για την επίτευξη της σύζευξης ήταν να ευθυγραμμίσουμε όλα τα σπιν χρησιμοποιώντας ισχυρά μαγνητικά πεδία και χαμηλές θερμοκρασίες» εξήγησε η Στέφανι Σίμονς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι «από τη στιγμή που το κατορθώσαμε, κάναμε τα σπιν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μικροκύματα και παλμούς ραδιοσυχνότητας σε καθορισμένους χρόνους».

πηγή: tovima online

Επάγγελμά τους η διαστρέβλωση


Οποιος διαδηλώνει για να μη γίνει νόμος η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, χαρακτηρίζεται παράνομος για ...παρακώλυση συγκοινωνιών.
Οποιος διαμαρτύρεται για το χαράτσι στα νοσοκομεία και την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στην Υγεία, καταγγέλλεται για ...παρεμπόδιση είσπραξης από το Δημόσιο.
Μοιάζει με παραλογισμό, δεν είναι. Είναι σοφιστείες, με τις οποίες κορυφαίοι αστοί αρθρογράφοι κοπτοράπτουν διαφορετικά στοιχεία της πραγματικότητας, για να δείξουν μιαν αντεστραμμένη πραγματικότητα και πάνω σ' αυτήν την αντεστραμμένη πραγματικότητα να στεριώσουν την αξίωση να αφεθεί ελεύθερο το κεφάλαιο στη δράση του.
Οι αρθρογράφοι του αστικού Τύπου κάνουν αυτό που λέει ο λαός μας «στρίβουν διά του αρραβώνος». Εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για την ανομία, για να μη γίνεται συζήτηση για την ταξικότητα των νόμων που είναι κομμένοι και ραμμένοι για το κεφάλαιο.
Γνωρίζουν καλά πως με νόμους και αστυνόμους σταυρώνεται κάθε μέρα ο λαός, αλλά και ότι όλο και περισσότεροι αρνούνται να κουβαλήσουν το σταυρό. Αυτό που θέλουν δεν είναι απλά η εφαρμογή του νόμου, αλλά το πώς θα χτυπήσουν τη συγκεκριμένη οργάνωση της λαϊκής αντίδρασης, αυτήν που μέσα στη φωτιά του αγώνα ατσαλώνει συνειδήσεις, ικανές όχι μόνο να αντισταθούν στη βαρβαρότητα, αλλά και να την καταργήσουν, να ανοίξουν δρόμο για μια κοινωνία άλληνε.
Η διαρκής επίκληση του νόμου και του αστυνόμου αποκαλύπτει και μια φτώχεια επιχειρημάτων.
Δεν μπαίνουν στον κόπονα εξηγήσουν γιατί είναι νόμιμο να πληρώνεις χαράτσι στο νοσοκομείο, όταν το αυτονόητο είναι πως η προστασία της υγείας του λαού πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους.
Γιατίείναι νόμιμο να κόβεις το ηλεκτρικό ρεύμα σ' έναν άνεργο που πετάχτηκε στην ανεργία, για να έχουν οι καπιταλιστές - ιδιοκτήτες και των ηλεκτροεργοστασίων - άφθονη εφεδρεία εξαθλιωμένων εργατών;
Γιατί είναι νόμιμο να χρηματοδοτείς και με πρόσθετο χαράτσι τους εργολάβους σε δημόσια έργα, για τα οποία ο λαός έχει προπληρώσει βαριά φορολογία;
Γιατί είναι νόμιμο να καταδικάζεις χιλιάδες και χιλιάδες σε εξαθλίωση;
Οι αστοί αρθρογράφοιστρίβουν από μια τέτοια συζήτηση, επειδή γνωρίζουν πως οι νόμοι του αστικού κράτους, πέρα από ταξικοί, είναι και αποτέλεσμα συγκεκριμένων συσχετισμών σε συγκεκριμένη στιγμή. Και σαν τέτοιοι, προσφέρονται για ανατροπή.
Καταφεύγουν, λοιπόν, στο τσουβάλιασμα διαφόρων «ανομιών», έτσι που να μένουν στο τέλος οι ρετσινιές που επιτρέπουν στην αστική τάξη να εμφανίζει τους νόμους της ως δίκιο για το κοινό καλό.
Η προκλητική διαστρέβλωσητης πραγματικότητας έχει γίνει επάγγελμα, ειδικά στα συγκροτήματα Αλαφούζου και ΔΟΛ. Οι κεντρικοί αρθρογράφοι τους όλο και πιο συχνά εμφανίζονται την ίδια μέρα να κόβουν και να ράβουν πάνω στο ίδιο θέμα, τόσο που λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστεί «σκονάκι» το κείμενο στο οποίο βάζουν την υπογραφή τους. Δεν πρόκειται για ανικανότητα. Είναι στοχοπροσηλωμένη αποστολή με μοιρασμένους ρόλους. Με δήθεν αποστάσεις από διάφορα φαινόμενα, έτσι που να μένει στο απυρόβλητο η νομοθετικά κατοχυρωμένη φοροαπαλλαγή των καπιταλιστών, και να ταυτίζεται ο φοροφυγάς με αυτόν που παλεύει ενάντια στον καπιταλιστή. Για να προβάλλεται ο νόμος του καπιταλιστή ως στοιχείο ισορροπίας.
Επειδή τέτοιες λαθροχειρίες εύκολα κράζονται, έρχεται να δέσει τη μαρέγκα ο εκβιασμός: «Δε θα μας δίνουν λεφτά οι δανειστές».
Σ' αυτήν την περίπτωσηεπιχειρείται αυθαίρετα να ταυτιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τα λαϊκά. Αυθαιρεσία που ανατρέπεται εύκολα, όσο ο λαός βάζει πλώρη για άλλη οικονομία που δε θα έχει καπιταλιστές και δε θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος. Εκεί όπου - για παράδειγμα - αποδεικνύεται πως τα δημόσια έργα δε χρειάζονται τους καπιταλιστές για να γίνουν. Εκεί όπου οι καπιταλιστές δε θα μπορούν να υπάρχουν, γιατί, πολύ απλά, οι εργάτες θα έχουν αρνηθεί την εκμετάλλευσή τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Προσοχή στα σενάρια με την δραχμή…


Να μην ξεχνάμε ότι το “όνειρο” των Γερμανών για την πραγματική ευρωπαϊκή “ολοκλήρωση” (της ληστείας), είναι το Ευρώ δύο ταχυτήτων για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως ακριβώς αγόρασαν με το μάρκο τους την δραχμή σε εξευτελιστικό κόστος.

Όταν λοιπόν μιλάμε για “επιστροφή στην δραχμή” πρέπει να έχουμε κατά νου ότι συγκεκριμένοι κύκλοι θα το καλλιεργήσουν ως τσιτάτο, όχι βέβαια γιατί ενδιαφέρονται για την πατρίδα αλλά διότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα ως παρακράτος. Για παράδειγμα, δεν θα είναι περίεργο να δείτε αυτούς που γέμιζαν τους δρόμους με αλλαλάζοντες ισλαμοφασίστες να ουρλιάζουν ξαφνικά για την “Ελληνική μας την δραχμούλα”;

Ιδιαίτερα μετά την χθεσινή αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ πάει να κάνει “σκούπα” το σύνολο του Ελληνικού χρέους με αντισταθμιστικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας (από αεροδρόμια, λιγνίτες κλπ); Φανταστείτε, αυτό το χρέος να αποπληρώνεται σε υποτιμημένο νόμισμα προς χάριν της ανταγωνιστικότητας και της “ανεξαρτησίας”…

Προσοχή λοιπόν στις προθέσεις των “νεοπατριωτών”. Ναι στην ανεξαρτησία, ναι στην δραχμή, αφού πρώτα έχουμε ξεκαθαρίσει με το χρέος.

ΔΕΝ θα χρωστάμε σε Ευρώ και θα πληρώνουμε σε δραχμές. Μόνο ένας επικίνδυνα αδαής ή επίορκος θα τολμούσε να προτείνει κάτι τέτοιο. Πρώτα τακτοποίηση των δανείων και άρση των υποθηκών, έπειτα οτιδήποτε άλλο.
πηγή:kostashan

Βούτα και ... παραγραφή


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ σήμερα Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, το «ΠΟΝΤΙΚΙ» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βούτα και... παραγραφή» και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το κουκούλωμα της υπόθεσης Siemens. Το παρασκήνιο για τους άγριους εκβιασμούς και τα παζάρια για τα ονόματα που αναφέρονται στο πόρισμα. Μέχρι και με αυτοκτονία απειλούσε πρώην υπουργός της Ν.Δ., προκειμένου να μείνει στην απ’ έξω...

Διαβάστε πώς το πολιτικό σύστημα κρύβει τις πομπές του, ενώ η κοινωνία πυροβολείται στο όνομα της διαφθοράς!

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Την ώρα που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δίνουν παράσταση στην εξεταστική, συγκαλύπτοντας το σκάνδαλο Siemens, εντείνονται οι διεργασίες και οι επαφές κατ’ αρχήν με τους ‘Έλληνες ομολογιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν και οι ξένοι και η όλη διαδικασία της αναδιάρθρωσης αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι την Άνοιξη.

ΠΑΣΟΚ: Παραπονιάρηδες και φοβισμένοι για την επανεκλογή τους βουλευτές και τα μηνύματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, βάζουν φρένο και προκαλούν δεύτερες σκέψεις στον Παπανδρέου και τους σχεδιασμούς του. ΣΤΗ Ν.Δ. ο εφιάλτης του Αντώνη Σαμαρά έχει το όνομα «πρόωρη προσφυγή στην κάλπη». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι στενοί του συνεργάτες τρέμουν στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές την Άνοιξη, καθώς θεωρούν ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο να διεκδικήσει μια... αξιοπρεπή ήττα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε, δυστυχώς, πετρέλαιο και έχει αρχίσει η σφαγή για το ποιος θα το βάλει στο χέρι. Ισραήλ και Τουρκία κονταροχτυπιούνται και στη μέση κάθεται το «κορόιδο» που τελικά θα πληρώσει και το μάρμαρο.

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ το πάλεψαν για να κρατήσουν το μονοπώλιο στις ελληνικές αερομεταφορές, αλλά Ολυμπιακή και Aegean φαίνεται πως θα πληρώσουν τους άστοχους σχεδιασμούς των αφεντικών τους... 
πηγή :greki

Οι ΠΑΣΟΚοι του τσιμέντου…


ΚΑΝΟΝΙΚΗ εξέγερση από τους πράσινους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ποιος ξέρει από ποιους άλλους παρατρεχάμενους και κολλητούς… Έχουν πάρει φωτιά τα κομματικά έδρανα και απειλούν όλοι μαζί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο της Μπιρμπίλη για την απαγόρευση να κτίζουν σε ιδιοκτησία κάτω από 10 στρέμματα σε περιοχές Natura!

M Και πλάκωσαν όλοι τώρα, οικοπεδούχοι, εργολάβοι και όποιοι άλλοι, να σταματήσει αυτό το «αίσχος» όπως το ονομάζουν, που ετοιμάζει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Αλήθεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ευαγγελίζονταν την «πράσινη ανάπτυξη»; Τι καταλαβαίνει κανείς όταν ακούει για «πράσινη ανάπτυξη»; Η πράσινη ανάπτυξη είναι η προστασία της φύσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία περιοχών όπως το Δίκτυο Natura. Λίμνες, ποτάμια, βουνά, λαγκάδια, το δέλτα των ποταμών, η ομορφιά της φύσης.

M Αυτοί φαγώθηκαν τώρα, έπεσαν πάνω τους οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και φοβούνται ότι θα χάσουν τα μερίσματά τους από τη…
φύση, που υποτίθεται ότι τα δικαιούνται! Σήμερα η δόμηση στις περιοχές τα ου Δικτύου Natura, είναι στα 4 στρέμματα. Δηλώσεις βουλευτών όπως: «καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία», είναι κατάντια για το ελληνικό κοινοβούλιο και την ελληνική ύπαιθρο η οποία μαστίζεται από το τσιμέντο. Πρέπει να μπει μια τάξη σ’ αυτό το οικοδομικό χάος που παρατηρείται στη χώρα.

MΑφού οικοδομήσαμε άναρχα τις πόλεις μας με την ανάπτυξη μπετόν και οικοδομικές αντιπαροχές, τώρα δεν σταματάμε μπροστά στη φύση που κινδυνεύει να χαθεί. Χτίσανε χωριά ολόκληρα από βίλες και εξοχικά μέσα στα δάση και μετά παραπονιούνται γιατί καίγονται τα δάση! Τα δάση καίγονται ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Επειδή κάποιοι άλλοι θέλουν να συνεχίσουν να χτίζουν εκεί που η Πολιτεία προσπαθεί να σταματήσει την ανοικοδόμηση, και γιατί με τα τόσα σπίτια μέσα στο δάσος, αυτό καίγεται ευκολότερα. Ας κατανοήσουμε επιτέλους τις πράξεις μας, κι ας σταματήσουμε την άναρχη δόμηση στην ελληνική ύπαιθρο πριν είναι άργα!
MΑν και είναι σχεδόν αργά, το ρολόι βρίσκεται στο παρά δύο!

Δίκτυο Natura
ΤΙ ΕΙΝΑΙ αλήθεια οι περιοχές Natura; Για περισσότερο από 25 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η προστασία κλιμακώνεται σε ζώνες (δρυμοί, μνημεία της φύσης, βιογενετικά αποθέματα, αισθητικά δάση, εκτροφεία θηραμάτων κτλ.) και ρυθμίζεται αντίστοιχα η μορφή των επιτρεπόμενων παρεμβάσεων, ώστε να μην κλονίζεται η οικολογική ισορροπία. Με μια κουβέντα, το Δίκτυο Natura, αποτελεί μια σύγχρονη «κιβωτό του Νώε».

MΠοιες είναι οι περιοχές που προστατεύονται από το Δίκτυο Natura; Ορίστε μια μικρή μόνο λίστα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: Δάσος Δαδιάς – Τρεις Βρύσες – Βουνά Έβρου – Δέλτα Έβρου – Δέλτα Έβρου και Δυτικός Βραχίονας – Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου – Κοιλάδα Δέρειου – Στενά Νέστου – Μαρώνεια – Λίμνες και λιμνοθάλασσες Σαμοθράκης – Δάσος Φρακτού στη Δράμα – Ροδόπη (Σημύδα) – Περιοχή Ελατιά – Κορυφές Φαλακρού – Παρθένο Δάσος Κεντρικής Ροδόπης – Λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά – Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα κτλ.

M Είναι δεκάδες παρόμοιες περιοχές σε όλη τη χώρα. Δάση, ποτάμια και δέλτα ποταμών, λίμνες και λιμνοθάλασσες! Όλα αυτά προστατεύονται από την άναρχη ανθρώπινη δραστηριότητα, από την απληστία του χρήματος, από τους βολεμένους μεγαλοεργολάβους, μεγαλοοικοπεδούχους και πάει λέγοντας. Ας το σκεφτούμε καλύτερα τι κάνουμε στην ελληνική ύπαιθρο, σ’ αυτή την υπέροχη ομορφιά, σ’ αυτό που αποτελεί τον πνεύμονα της ζωής μας, σ’ αυτό που αποτελεί το εθνικό φυσικό προϊόν μας!

Από ΕΩΘΙΝΟΝ  (μονταζ Γρέκι)

Συγκοινωνίες, Νερό, Διόδια και Σκουπίδια: Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο!

Συγκοινωνίες, Νερό, Διόδια και Σκουπίδια: Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο!
Επιτέλους, ας γίνει αντιληπτό, πως η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών στους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους, δεν θα οφείλεται ούτε στο «αντάρτικο»  των πολιτών, ούτε στην αργή εκτέλεση των απαλλοτριώσεων. Η συγκεκριμένη τακτική «εξόδου» την οποία ακολουθούν οι εταιρείες, έχει ως μοναδικό στόχο την «ενοχοποίηση» του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή την εξασφάλιση των αποζημιώσεων. Με άλλα λόγια, είναι έτοιμες να φύγουν, όμως θέλουν να φύγουν με τις τσέπες γεμάτες!
Η διακοπή των εργασιών και η επιστροφή των έργων σε έναν δημόσιο φορέα με κοινωνικό έλεγχο είναι η μοναδική συμφέρουσα λύση για τη χώρα! Θα ήταν επιπόλαιο εκ μέρους μας, μια μικρή ομάδα εθελοντών από την ...επαρχία, να ξεστομίζει ανεύθυνα «επικίνδυνες» απόψεις όπως η παραπάνω. Κάποιοι από εσάς, φωστήρες των ΜΜΕ και της ενημέρωσης, θα έπρεπε να γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τους απλούς πολίτες, πως το Ανώτατο Ελεγκτικό Συμβούλιο της Γερμανίας (Bundesrechnungshof) και η επιστημονική επιτροπή του συνδικάτου Verdi έχoυν αποφανθεί, πως παρόμοιες συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στη Γερμανία, είναι μέχρι και 300% ακριβότερες!
Το πρόβλημα των εταιρειών, που τα έχουν ήδη «μαζέψει» και ψάχνουν τώρα άλλοθι για να φύγουν με τις τσέπες γεμάτες, είναι η διεθνής κρίση του βρώμικου χρηματοοικονομικού εργαλείου (Private Public Partnerships, ΣΔΙΤ) το οποίο χρησιμοποίησαν διεθνώς για την μεταφορά εθνικού πλούτου σε χέρια ιδιωτών. Το εργαλείο αυτό σταμάτησε να λειτουργεί, διότι οι πολίτες ξύπνησαν και απαιτούν διαφάνεια.
 
«Η νεροβόμβα άρχισε να χτυπάει…».  Ένα τεράστιο κίνημα πολιτών στη Γερμανία, όπως το «Δεν Πληρώνουμε» στην Ελλάδα, απειλεί 150 συμβάσεις παραχώρησης. Στην Ελλάδα παλεύουν οι πολίτες ενάντια στα διόδια, στη Γερμανία και στη Γαλλία παλεύουν για το νερό. Παντού, σε όλη την Ευρώπη τα αιτήματα των πολιτών έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό: Απαιτούν την επιστροφή δημόσιων αγαθών που παραχωρήθηκαν με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες σε χέρια πολυεθνικών εταιρειών.
Ένα τεράστιο κίνημα πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες και τις εταιρείες, οι οποίες τρέπονται σε φυγή, διότι αποκαλύπτεται ο ληστρικός χαρακτήρας των συμβάσεων παραχώρησης.  Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στη Γερμανία και στη Γαλλία: Στο Βερολίνο πραγματοποιείται δημοψήφισμα με αίτημα τη δημοσιοποίηση των 150 απόρρητων συμβάσεων παραχώρησης του γερμανικού κράτους σε ιδιώτες και την επιστροφή της Επιχείρησης Ύδρευσης του Βερολίνου στο Δημόσιο. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο Παρίσι. Οι ιδιωτικές εταιρείες SUEZ και VEOLIA είχαν χωρίσει την πόλη των Παρισίων στα δύο και ήταν τα αφεντικά της Επιχείρησης Ύδρευσης της πόλης. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες το κόστος για τους πολίτες αυξήθηκε κατά 800%, διακόπηκε κάθε είδος έργων στον τομέα ύδρευσης και η ποιότητα του νερού ήταν χειρότερη όσο ποτέ άλλοτε. Μετά από την παρέμβαση των ενεργών πολιτών και την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης, από την 1. Ιανουαρίου 2010  η Υπηρεσία Ύδρευσης έχει επιστρέψει πλέον στα χέρια του δημοσίου με την επωνυμία Eau de Paris.
Βλέπε http://www.watermakesmoney.com/de/trailer.html
Στις 13 Φεβρουαρίου 2011, οι κάτοικοι του Βερολίνου θα αποφασίσουν με ειδικό δημοψήφισμα, την επιστροφή της Επιχείρησης Ύδρευσης της πόλης στο δημόσιο.  Το κίνημα πολιτών «Unser Wasser» /«Netzwerk Berliner Wassertisch» έχει πάρει ραγδαίες εξελίξεις και αναγκάζει τους κρατούντες σε αλλαγή πολιτικής. Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, η Επιχείρηση Ύδρευσης είχε παραχωρηθεί, όπως και στο Παρίσι, σε ιδιωτικές εταιρείες με αποτέλεσμα την αύξηση των τελών και τη δραματική μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσέφερε η εταιρεία στους πολίτες. Η αδικία αυτή σήκωσε κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία και σήμερα πόλεις όπως το Βερολίνο, Wuppertal, Essen, Paderborn κλπ. ζητούν την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης και την επιστροφή των εταιρειών στο δημόσιο.

Δεκάδες διεθνείς οργανώσεις έχουν στήσει ένα μεγάλο δίκτυο και στηρίζουν το αίτημα των Βερολινέζων. Μεταξύ αυτών και δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η υπηρεσία ύδρευσης του Αμβούργου αλλά και το συνδικάτο Verdi.
Κατάλαβες φίλε Γιαννάκη του δελτίου των οχτώ, γιατί οι εταιρείες/οι τράπεζες τα παράτησαν και φεύγουν; Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη σας έχουν πάρει χαμπάρι και λένε ΟΧΙ στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.

Τα ίδια συνθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη: "Σταματήστε το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων. Ο σιδηρόδρομος είναι δημόσιο αγαθό". Στη χώρα μας ο ΟΣΕ είναι προβληματικός. Στη Γερμανία, γιατί άραγε να θέλουν να τον πουλήσουν;
Το  κίνημα κατά των διοδίων «Δεν πληρώνουμε» και οι ενωμένοι πολίτες στη χώρα μας, κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στο καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών, αναδεικνύοντας ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, αυτό των συμβάσεων παραχώρησης. Το «Δεν πληρώνουμε» δεν στέρησε σοβαρά έσοδα από τις εταιρείες, έτσι ώστε να κινδυνεύει η χρηματοδότηση των έργων! Η επιτυχία των ενεργών πολιτών, ήταν να αναδείξουν την αδικία που συντελείται εις βάρος τους και να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τους όρους των διάτρητων ληστρικών συμβάσεων. Η πρωτοφανής υφαρπαγή του εισοδήματός τους από κάθε είδος «αερητζίδες», η αλαζονική συμπεριφορά των εταιρειών και οι ψευδείς υποσχέσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ οργής, το οποίο θα εκτονωθεί, μόνο όταν επιλεγούν λύσεις συμφέρουσες για τη χώρα και τους πολίτες και όχι για τις τσέπες των πολυεθνικών εταιρειών.
Αγαπητέ Γιαννάκη των οχτώ, όπως σίγουρα θα γνωρίζεις, ποτέ το ποτάμι δεν γύρισε πίσω! Σταματήστε λοιπόν να συζητάτε για μειώσεις, κάρτες ελευθέρας, ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου και παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης των έργων! Απαιτούμε, οι εθνικοί μας δρόμοι να επιστρέψουν στο δημόσιο και έννοια σου, θα βρούμε τρόπο να εξασφαλιστεί η συνέχεια της κατασκευής τους και να λειτουργήσουν κάτω από την ομπρέλα ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.
Συγκοινωνίες, Νερό, Διόδια και Σκουπίδια: Μια μεγάλη πίτα την οποία ετοιμάζονται να μοιραστούν για μια ακόμη φορά οι ίδιοι …επενδυτές βάσει μιας «χειρουργικά» προσχεδιασμένης πολιτικής. Η απαξίωση του δημόσιου αγαθού –πάντα με τη βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων– και η δημιουργία αδιεξόδων, είναι η συνταγή που ακολουθείται διεθνώς, για να περάσει ο εθνικός πλούτος στα χέρια των ιδιωτών. Για τα σκουπίδια και τις συγκοινωνίες θα επανέλθουμε.
--
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr

Μερέντα

 

Συστατικά

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 100γρ κουβερτούρα
  • 150γρ βιτάμ
  • 2 κουτ σούπας άχνη (κοσκινισμένη)
  • 4 κουτ σούπας κακάο (κοσκινισμένο)
  • 1 κούπα τριμμένο φουντούκι

Οδηγίες

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτηρο σε μπεν μαρί.
  2. Ανακατέβουμε το ζαχαρούχο με την άχνη και το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα...
  3. Τέλος βάζουμε τα τριμμένα φουντούκια και το αδειάζουμε σε μπωλ.
  4. Μόλις κρυώσει το βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου και μόλις πήξει είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εκανα πολλά τεστ από άλλες συνταγές μέχρι να βρώ την ωραιότερη γεύση... κατέληξα εδώ. Μπορείτε να το βάλετε στο ψωμί, στα γλυκά και για γέμιση στα κρουασάν βουτύρου .