Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Χρήσιμες τεχνικές χαλάρωσης

 



Ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να νικήσετε το άγχος σας είναι η χαλάρωση. Επειδή, όμως, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη σχέση ανάμεσα στην αναπνοή και τη χαλάρωση, δοκιμάστε την...
παρακάτω άσκηση:

Σφίξτε όλους τους μυς σας όσο πιο δυνατά μπορείτε. Μετά χαλαρώστε. Θα διαπιστώσετε πως καθώς σφίγγατε τους μυς κρατήσατε την αναπνοή και καθώς χαλαρώνατε την αφήσατε. Αυτή η σχέση ανάμεσα στην εκπνοή και τη χαλάρωση είναι πολύ χρήσιμη και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στις ασκήσεις χαλάρωσης που ακολουθούν.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Υπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρωσης. Η πιο γνωστή είναι η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Προσπαθήστε να κάνετε μόνοι σας τα βασικά βήματα, παρόλο που προτιμότερο είναι αυτήν τη μορφή χαλάρωσης να σας τη διδάξει κάποιος ειδικός.

Ξαπλώστε στο κρεβάτι όσο πιο αναπαυτικά μπορείτε. Σιγά σιγά τεντώστε τους μυς των διάφορων τμημάτων του σώματος μετρώντας έως το πέντε. Ξεκινήστε με τους ώμους σας, συνεχίστε με το σβέρκο, το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και την πλάτη. Σιγά σιγά χαλαρώστε την κάθε μυϊκή ομάδα με την ίδια σειρά, μετρώντας πάλι ως το πέντε σε καθεμία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ξανακάντε την άσκηση για όποιους μυς νιώθετε σφιγμένους ή πονεμένους, μέχρι να τους αισθάνεστε όλους χαλαρούς.

ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ

Η χαλάρωση χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Όταν αποκτήσετε πείρα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον παρακάτω τρόπο για να χαλαρώνετε γρήγορα:

Καθίστε σε μια οποιαδήποτε καρέκλα. Αφήστε τα χέρια σας να πέσουν στα πλευρά σας. Τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα. Η πλάτη σας να είναι ίσια. Τώρα σφίξτε όλους τους μυς μαζί. Σφίξτε τις γροθιές σας. Λυγίστε τα χέρια σας στους αγκώνες προσπαθώντας να αγγίζετε τους ώμους σας με τους καρπούς. Πάρτε βαθιά εισπνοή. Κλείστε τα μάτια σας σφιχτά. Σφίξτε τα δόντια. Σφίξτε το στομάχι και τους μυς της κοιλιάς σας. Σφίξτε τους γλουτούς σας. Σφίξτε και τεντώστε τα πόδια σας. Μείνετε σε αυτήν τη θέση μετρώντας αργά μέχρι το πέντε. Τώρα χαλαρώστε. Αφεθείτε εντελώς…

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Παρατηρήστε τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση. Εξασκηθείτε στη χαλάρωση με αυτόν τον τρόπο όσο πιο συχνά μπορείτε. Λίγα λεπτά ή ακόμα και τριάντα δευτερόλεπτα γρήγορης χαλάρωσης αρκούν για να διατηρήσετε αυτή την ικανότητα στο χρόνο.