Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Διατροφική αξία του κάστανου





    Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς. Τα αγαπάμε πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς τα γευόμαστε λίγους μήνες το χρόνο και κυρίως το χειμώνα. Ήταν τα αγαπημένα των Βυζαντινών και αργότερα των Ελλήνων όλου του κόσμου. Τα τρώμε ζεστά ξεροψημένα ή βραστά. Γίνονται φανταστικό γλυκό του κουταλιού ή τούρτα, ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Συνοδεύουν τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στη γέμισή της μαζί με κουκουνάρι, καρύδια και σταφίδες.
   
Έχουν αρκετές θερμίδες, 370 τα 100 γραμμάρια, περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επίσης τα κάστανα έχουν σε καλή περιεκτικότητα ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές. 

   Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στην Κλινική Διατροφή - Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας
 
 πηγή:med nutrition





Χρήση της Αρχαίας Ελληνικής για βωμολοχίες

Συγγνώμη εύειδες κοράσιον, ο σος πατήρ σακχαροπλάστης ετύγχανε ών; = Συγγνώμη κοπελιά, ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;

 .  Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις = Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι
 
 .  Χαίρε ημάς το πλατύφυλλο = Χαιρέτα μας τον πλάτανο
 
 .  Λαβέ ταύτα Ελισσάβετ και ποίησέ τα επί πλαισίου = Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα!

 .  Ταύτα λαβείν μωρή νοσούσα = Πάρ' τα μωρή άρρωστη
 
 .  Άλφα τράπεζα πίστεως = Πρώτο τραπέζι πίστα

 

Ο Μικρός Πρίγκηπας

                                           ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

  Απόσπασμα από τον Μικρό Πρίγκηπα  


 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ

Αφού περπάτησε για πολλές ώρες ανάμεσα από σωρούς άμμου, βράχους και χιόνια, ανακάλυψε επιτέλους ένα δρόμο. Κι όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν στους ανθρώπους.

- Καλημέρα, είπε.
Ήταν ένας κήπος γεμάτος ανθισμένα τριαντάφυλλα.
- Καλημέρα, είπαν τα τριαντάφυλλα.

Ο μικρός πρίγκιπας τα κοίταξε. Όλα έμοιαζαν με το δικό του λουλούδι.

- Τι είσαστε εσείς ; τα ρώτησε κατάπληκτος.
- Είμαστε τριαντάφυλλα, είπαν.
- Α! έκανε ο μικρός πρίγκιπας.

Κι ένιωσε πολύ δυστυχισμένος. Το λουλούδι του είχε πει ότι ήταν το μοναδικό σ' όλον τον κόσμο από το είδος του. Και να τώρα που βρίσκονταν μπροστά του πέντε χιλιάδες, όλα τα ίδια, μέσα σ' ένα μόνο κήπο!

«Πολύ θα στενοχωρηθεί, σκέφτηκε, αν τα έβλεπε όλ' αυτά ... θα το 'πιανε φοβερός βήχας και θα 'κανε σαν να 'ταν να πεθάνει για να γλιτώσει από τη γελοιοποίηση. Κι εγώ ια 'μαι αναγκασμένος να κάνω πως τάχα το περιποιούμαι γιατί, αν δεν το κάνω, για να με ταπεινώσει κι εμένα, θ' άφηνε τον εαυτό της να πεθάνει στ' αλήθεια...»
Ύστερα, σκέφτηκε πάλι: «Πίστευα πως ήμουν πλούσιος επειδή είχα ένα μοναδικό σ' όλο τον κόσμο λουλούδι, ενώ δεν είχα παρά ένα συνηθισμένο τριαντάφυλλο. Αυτό και τα τρία μου ηφαίστεια που μου φτάνουν μέχρι τα γόνατα και που από αυτά το ένα, ίσως, είναι σβησμένο για πάντα, το δίχως άλλο δεν με κάνουν μεγάλο πρίγκιπα ... Και, ξαπλωμένος πάνω στο χορτάρι, έκλαψε».  Αφού περπάτησε για πολλές ώρες ανάμεσα από σωρούς άμμου, βράχους και χιόνια, ανακάλυψε επιτέλους ένα δρόμο. Κι όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν στους ανθρώπους.

- Καλημέρα, είπε.
Ήταν ένας κήπος γεμάτος ανθισμένα τριαντάφυλλα.
- Καλημέρα, είπαν τα τριαντάφυλλα.

Ο μικρός πρίγκιπας τα κοίταξε. Όλα έμοιαζαν με το δικό του λουλούδι.

- Τι είσαστε εσείς ; τα ρώτησε κατάπληκτος.
- Είμαστε τριαντάφυλλα, είπαν.
- Α! έκανε ο μικρός πρίγκιπας.

Κι ένιωσε πολύ δυστυχισμένος. Το λουλούδι του είχε πει ότι ήταν το μοναδικό σ' όλον τον κόσμο από το είδος του. Και να τώρα που βρίσκονταν μπροστά του πέντε χιλιάδες, όλα τα ίδια, μέσα σ' ένα μόνο κήπο!

«Πολύ θα στενοχωρηθεί, σκέφτηκε, αν τα έβλεπε όλ' αυτά ... θα το 'πιανε φοβερός βήχας και θα 'κανε σαν να 'ταν να πεθάνει για να γλιτώσει από τη γελοιοποίηση. Κι εγώ ια 'μαι αναγκασμένος να κάνω πως τάχα το περιποιούμαι γιατί, αν δεν το κάνω, για να με ταπεινώσει κι εμένα, θ' άφηνε τον εαυτό της να πεθάνει στ' αλήθεια...»
Ύστερα, σκέφτηκε πάλι: «Πίστευα πως ήμουν πλούσιος επειδή είχα ένα μοναδικό σ' όλο τον κόσμο λουλούδι, ενώ δεν είχα παρά ένα συνηθισμένο τριαντάφυλλο. Αυτό και τα τρία μου ηφαίστεια που μου φτάνουν μέχρι τα γόνατα και που από αυτά το ένα, ίσως, είναι σβησμένο για πάντα, το δίχως άλλο δεν με κάνουν μεγάλο πρίγκιπα ... Και, ξαπλωμένος πάνω στο χορτάρι, έκλαψε».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ

Τότε ήταν που παρουσιάστηκε η αλεπού:

- Καλημέρα, είπε η αλεπού.
- Καλημέρα, απάντησε ευγενικά ο μικρός πρίγκιπας, που γύρισε προς το μέρος απ' όπου ακουγόταν η φωνή, μα δεν είδε τίποτε.
- Εδώ είμαι, είπε η φωνή, κάτω από τη μηλιά ...
- Ποια είσαι συ; είπε ο μικρός πρίγκιπας. Είσαι πολύ όμορφη ...
- Είμαι μια αλεπού, είπε η αλεπού.
- Έλα να παίξεις μαζί μου, της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας. Είμαι τόσο λυπημένος ...
- Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου, είπε η αλεπού, δεν είμαι εξημερωμένη.
- Α! συγνώμη, έκανε ο μικρός πρίγκιπας. Μα, αφού σκέφτηκε λίγο, πρόσθεσε:
- Τι πάει να πει «εξημερωμένη»;
- Δεν θα είσαι από 'δω, είπε η αλεπού, τι ψάχνεις να βρεις;
- Ψάχνω να βρω τους ανθρώπους, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Τι σημαίνει εξημερωμένη;
- Οι άνθρωποι, είπε η αλεπού, έχουν τουφέκια και κυνηγούν. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Ακόμη ανατρέφουν κότες. Είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Μήπως ψάχνεις για κότες;
- Όχι, είπε ο μικρός πρίγκιπας, ψάχνω για φίλους. Τι σημαίνει «εξημερώνω»;
- Είναι κάτι ξεχασμένο για τα καλά, τώρα πια, είπε η αλεπού. Αυτό σημαίνει «δημιουργώ δεσμούς».
- Δημιουργώ δεσμούς;
- Ναι, βέβαια, είπε η αλεπού. Για μένα εσύ δεν είσαι ακόμη παρά ένα αγοράκι όμοιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν έχω την ανάγκη σου. Κι εσύ το ίδιο δεν έχεις την ανάγκη μου. Για σένα, δεν είμαι παρά μια αλεπού όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Μα, αν εσύ με εξημερώσεις, θα 'χουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Θα 'σαι για μένα μοναδικός στον κόσμο. Θα 'μαι για σένα μοναδική στον κόσμο...
- Αρχίζω να καταλαβαίνω, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Υπάρχει ένα λουλούδι... νομίζω πως μ' έχει εξημερώσει...
- Καθόλου απίθανο, είπε η αλεπού. Πάνω στη Γη βλέπει κανείς κάθε λογής πράματα ...
- Ω! Αυτό δεν έγινε στη Γη, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Η αλεπού φάνηκε να ενδιαφέρεται πολύ.
- Σ' ένα άλλο πλανήτη;
-Ναι.
- Υπάρχουν κυνηγοί σε κείνο εκεί τον πλανήτη;
- Όχι.
- Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον! Και κότες;
- Όχι.
- Τίποτε δεν είναι τέλειο, αναστέναξε η αλεπού. Όμως, η αλεπού ξαναγύρισε στην ιδέα της:
- Η ζωή μου είναι μονότονη. Κυνηγώ κότες, οι άνθρωποι κυνηγούν εμένα. Όλες οι κότες μοιάζουν μεταξύ τους κι όλοι άνθρωποι μοιάζουν το ίδιο. Λοιπόν, κι εγώ κάπως βαριέμαι. Όμως, αν με εξημερώσεις, η ζωή μου θα μοιάζει σαν να την πλημμύρισε ο ήλιος. Θα γνωρίσω ένα θόρυβο από βήματα διαφορετικά απ' όλα τ' άλλα. Τα άλλα βήματα με κάνουν να καταχωνιάζομαι μέσα στη γη. Το δικό σου θα με φωνάζει να βγω έξω από την τρύπα μου, σαν να 'ναι μια μουσική. Κι ύστερα, κοίταξε! Βλέπεις εκεί κάτω τα σταροχώραφα; Εγώ δεν τρώω ψωμί. Για μένα, το σιτάρι δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Κι αυτό είναι θλιβερό! Μα εσύ έχεις χρυσαφένια μαλλιά. Θα 'ναι υπέροχα όταν θα μ' έχεις εξημερώσει! Το στάρι που είναι χρυσαφένιο, εσένα θα μου θυμίζει. Και θ' αγαπώ το θόρυβο του ανέμου καθώς θα περνάει ανάμεσα από τα στάχυα του σταριού.

Η αλεπού σώπασε και βάλθηκε να κοιτάζει το μικρό πρίγκιπα για πολλή ώρα.

- Σε παρακαλώ, εξημέρωσέ με, είπε!
- Πολύ το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, μα δεν έχω καιρό. Έχω ν' ανακαλύψω φίλους και να γνωρίσω πολλά πράγματα.
- Δεν ξέρουμε παρά εκείνα που μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργούμε δεσμούς, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να μάθουν κάτι. Αγοράζουν πράγματα ετοιματζίδικα, φτιαγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από τους εμπόρους. Και καθώς δεν υπάρχουν ποτέ έμποροι που να γίνονται φίλοι, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσε με!
- Τι πρέπει να κάνω; είπε ο μικρός πρίγκιπας.
- Πρέπει να είσαι πολύ υπομονετικός, απάντησε η αλεπού. Στην αρχή θα πρέπει να καθίσεις κάπως μακριά από μένα, όπως κάνω τώρα εγώ, πάνω στο χορτάρι. Θα σε κοιτάζω με την άκρη του ματιού μου και συ δεν θα λες τίποτε. Η κουβέντα γίνεται αιτία να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Όμως, κάθε μέρα, θα μπορείς να 'ρχεσαι και να κάθεσαι κάπως πιο κοντά σε μένα ...

Την άλλη μέρα, ο μικρός πρίγκιπας ξαναγύρισε.

- Θα 'ταν καλύτερα να 'ρχεσαι την ίδια ώρα, είπε η αλεπού. Αν, για παράδειγμα, πρόκειται να έρθεις στις τέσσερις το απόγευμα, από τις τρεις κιόλας εγώ θ' αρχίσω να 'μαι ευτυχισμένη. Όσο θα προχωρεί η ώρα, τόσο περισσότερο ευτυχισμένη θα νιώθω. Στις τέσσερις κιόλας θ' αρχίσω να εκνευρίζομαι και ν' ανησυχώ. Θα 'χω ανακαλύψει το τίμημα της ευτυχίας! Μα όταν εσύ θα 'ρχεσαι μια οποιαδήποτε ώρα, δεν ξέρω ποια, ποτέ δεν θα ξέρω πότε θ' αρχίσω να καρδιοχτυπώ... Χρειάζονται ορισμένα τυπικά.

- Τι είναι ένα τυπικό; ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας.
- Είναι κι αυτό κάτι ξεχασμένο από πολύν καιρό, είπε η αλεπού. Κάτι που κάνει κάποια μέρα να 'ναι διαφορετική από τις άλλες μέρες, μια ώρα διαφορετική από τις άλλες ώρες. Για παράδειγμα, υπάρχει μια τυπικότητα στους κυνηγούς. Την Πέμπτη χορεύουν με τις κοπέλες του χωριού. Τότε, η Πέμπτη είναι μια μέρα υπέροχη! Κατηφορίζω για περίπατο μέχρι τ' αμπέλι. Αν οι κυνηγοί χόρευαν κάθε φορά που θα τους ερχόταν το κέφι, οι μέρες θα 'μοιαζαν όλες ίδιες, με αποτέλεσμα να μην έχω εγώ ποτέ διακοπές.

Έτσι ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού. Κι όταν πλησίαζε να 'ρθει η ώρα του αποχωρισμού:

- Αχ! είπε η αλεπού ... Θ' αρχίσω τα κλάματα.
- Δικό σου είναι το λάθος, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
- Ναι, σωστά, είπε η αλεπού.
- Μα συ θα βάλλεις τα κλάματα, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
- Και βέβαια, είπε η αλεπού.
- Τότε, από αυτό, δεν κερδίζεις τίποτε! - Κάτι κερδίζω, είπε η αλεπού είναι το χρώμα του σταριού.

Ύστερα πρόσθεσε:

-Πήγαινε πάλι να δεις τα τριαντάφυλλα, θα καταλάβεις πως το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο.
- Θα ξανάρθεις να με αποχαιρετήσεις κι εγώ θα σου κάνω δώρο ένα μυστικό.

Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε για να πάει να ξαναδεί τα τριαντάφυλλα:

- Δεν είναι ολότελα όμοια με το δικό μου, ακόμη δεν είσαστε, τους είπε. Κανείς δεν σας έχει εξημερώσει και σεις δεν έχετε εξημερώσει κανένα. Είσαστε όπως ήταν η αλεπού μου. Κι εκείνη δεν ήταν παρά όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες. Όμως εγώ την έχω κάνει φίλη μου κι είναι τώρα μοναδική στον κόσμο.

Και τα τριαντάφυλλα έδειξαν να τα 'χουν πειράξει πολύ τα λόγια του μικρού πρίγκιπα.

- Είσαστε όμορφα, μα είσαστε άδεια, πρόσθεσε. Κανείς δεν θα μπορούσε να πεθάνει για σας. Σίγουρα, κάποιος τυχαίος περαστικός, βλέποντας το δικό μου λουλούδι θα νόμιζε πως σας μοιάζει. Μα, από μόνο του αυτό, είναι πιο σημαντικό από όλα εσάς, γιατί εγώ το ποτίζω, το προφυλάσσω κάτω από ένα γυάλινο δοχείο. Γιατί είναι αυτό που εγώ προφύλαξα με το παραβάν. Γιατί αυτό είναι που του σκότωσα τις κάμπιες (εκτός από δυο ή τρεις που τις άφησα για να γίνουν πεταλούδες). Γιατί αυτό είναι εκείνο που το άκουσα να παραπονιέται ή να περηφανεύεται ή, μάλιστα, μερικές φορές να σωπαίνει. Γιατί είναι το τριαντάφυλλό μου.

Και γύρισε προς την αλεπού.

- Γεια σου, είπε ...
- Γεια σου, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ότι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια.
- Ότι είναι σημαντικό δεν το βλέπουν τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
- Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου και που το κάνει τόσο σημαντικό.
- Είναι ο χρόνος που έχω χάσει για το τριαντάφυλλό μου ... έκανε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
- Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού. Όμως εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου ...
- Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου... επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να μην το ξεχάσει.
                              

Το παραμύθι ο “Μικρός Πρίγκηπας” … βοηθά τη δυσλεξία!




    Μία πρωτότυπη μέθοδο, που διευκολύνει την ανάγνωση και κατανόηση κειμένων από παιδιά με νοητικά προβλήματα, δυσλεξία ή αυτισμό, ανέπτυξαν εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πτολεμαϊδας, στηριζόμενοι στις έννοιες της αγάπης και της φιλίας της πολυδιαβασμένης ιστορίας του «Μικρού Πρίγκηπα» του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ.
Οι εκπαιδευτικοί διασκεύασαν σ' ένα εικονογραφημένο βιβλίο, με τον τίτλο «Μέθοδος για όλους», το απόσπασμα της συνάντησης του Μικρού Πρίγκηπα με την αλεπού, διαπιστώνοντας ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι δύο ήρωες λειτουργεί ευεργετικά στη διδασκαλία της ανάγνωσης και της κατανόησης του κειμένου από τους μαθητές του ειδικού σχολείου.
Πολύ περισσότερο, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά σε αφηρημένες ή αλληγορικές έννοιες, δείχνοντας ότι μπορούν, όχι μόνο να τις κατανοήσουν αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις κατανόησης, συμβίωσης, σεβασμού και φιλίας μεταξύ τους.
Τα δύο βιβλία, της ανάγνωσης και του εκπαιδευτικού, διδάχτηκαν κατά την περσινή χρονιά, σε παιδιά ηλικίας 14-20 ετών (αλλά με νοητική ηλικία 8-16 ετών), με δείκτη νοημοσύνης 40-80. Έλαβαν την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με σκοπό να διατεθούν, μέσω του υπουργείου Παιδείας, ως ηλεκτρονικά βιβλία, σε όλες τις μονάδες ειδικής αγωγής.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ασκήσεις για το μαθητή, καθώς κι ένα θεατρικό έργο, στο οποίο οι μαθητές θα πρέπει να μεταφέρουν την ιστορία επί σκηνής.

57 τουρκικά F-16 για το ''Giorgos''

 


Κατά την διάρκεια των συναντήσεων του ΄Ελληνα πρωθυπουργού  στο Ερζερούμ  με τον Ερντογάν (με τις γνωστές φιλοφρονήσεις «καρντάσι» Giorgos κ.λ.π.) οι Τούρκοι πιλότοι με οπλισμένα F-16 πετούσαν  στο Αιγαίο δίνοντας το μήνυμα των Τούρκων στρατηγών στην ελληνική κυβέρνηση: το κράτος είμαστε εμείς.

    Όπως αποκαλύπτεται από το ημερολόγιο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας στο διάστημα 3 έως 10 Ιανουαρίου 2011 (ο Παπανδρέου ήταν στην Τουρκία 7 Ιανουαρίου), 57 τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο μας κάνοντας παράλληλα 10 επικίνδυνες για τα πολιτικά αεροπλάνα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

    Όλα αυτά τα αεροπλάνα των Τούρκων πέταγαν για ώρες ανενόχλητα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ 14 από τα 57 έφθασαν μέχρι τις ακτές της Εύβοιας.
    Η χειρότερη μέρα δοκιμασίας για το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ήταν η Τρίτη 4-1-2011, όταν δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους εισήλθαν στο FIR Αθηνών παραβιάζοντας 4 φορές τον εθνικό μας εναέριο χώρο.
    Συνολικά το 2010 έγιναν 1239 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 3.030 τουρκικά πολεμικά τουρκικά αεροπλάνα.

Και τα «καρντάσια» Ταγίπ και Giorgos δώριζαν ο ένας στον άλλον κομπολόγια και πέδιλα του σκι, τις ώρες των τουρκικών παραβιάσεων.

Σ.Φωκάς: «Δεν συγχωρώ τον Σαμαρά, έφερε δολοφόνους»

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της Ράνιας Καρατζαφέρης στο Νewsbomb

Δημοσίευση 14/01/2011 10:52 Ανανέωση 14/01/2011 13:56

    Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες ηθοποιούς που έκανε στ΄ αλήθεια διεθνή καριέρα. Έζησε τη μισή του ζωή στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο θαυμαστό κόσμο του Χόλιγουντ και όχι μόνο, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Σήμερα, ο Σπύρος Φωκάς, μιλώντας αποκλειστικά στο “newsbomb.gr” δηλώνει τόσο απογοητευμένος, που ακόμα και σε αυτή την ηλικία, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει και πάλι, μην αντέχοντας την κατάντια, όπως λέει, στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα του.

Αλήθεια, σκέφτεστε να ξαναφύγετε από την Ελλάδα; 

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Αυτή την Ελλάδα που λατρέψαμε όλοι, την κατάντησαν μια σαβούρα. Όλοι είναι σε ένα τρελό τρέξιμο, αλλά όχι για τίποτα καλό. Έχω απογοητευτεί τόσο, που λέω να ξαναφύγω. Να ξαναπάρω το δισάκι μου και να την κάνω. Αν ήμουν πιο νέος θα είχα ήδη φύγει. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσει η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Εγώ ήμουν πάντα περήφανος για τη χώρα μου και άσχετα με το τι μπορεί να πω εδώ, στο εξωτερικό δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Αλλά παραγίναμε αστείοι. Δεν μας παίρνει πια κανείς στα σοβαρά.

Γιατί; 

Γιατί είμαστε ένα κακό πράγμα. Δεν έχουμε χιούμορ, αλλά έχουμε πλάκα. Με το πρόγραμμα είμαστε τσακωμένοι. Από τους πατεράδες μας που αγωνίστηκαν στην Αλβανία, φτάσαμε στο: «Ααααχ! Μου αργεί το ραντεβού στο κομμωτήριο του Τζωρτζ!». Αυτό μας απασχολεί μόνο; Δηλαδή, μας απασχολεί ότι η Μπεζεντάκου πήγε στην Κύπρο; Είδα ότι είχαν 10 λεπτά ρεπορτάζ για το ότι πήγε η Μπεζαντάκου στην Κύπρο και είπα: «δεν είμαστε καλά. Εδώ χάνεται η χώρα…». Παρόλα αυτά, έξω, μη μου κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα, θα του δαγκώσω το λαρύγγι, αλλά εδώ, μπορώ να τα λέω τα πράγματα όπως έχουν.

Πως βλέπετε το μνημόνιο και τα μέτρα που συνεπάγεται;
 
Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν καταλαβαίνω τι μέτρα είναι αυτά. Γιατί αυτοί, και κυρίως οι πολιτικοί με τα πολλά λεφτά και τις off shore, έχουν δικηγόρους, εταιρείες στο εξωτερικό και δεν μπορείς να τους ακουμπήσεις. Η μαφία τα κάνει αυτά. Οι πολιτικοί μας έχουν έναν ήρωα, τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος τους είδε, κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και τους είπε «άι σιχτίρ» και σηκώθηκε κι έφυγε στο χωριό του. Ο μόνος που του φιλάω το χέρι. Του φιλάω το χέρι. Και για ό,τι κάνει τώρα, αλλά κυρίως για ό,τι έκανε τότε. Ήλπιζα να υπάρξει κάπου ένας αδριάντας του Γλέζου.

Κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς δεν σας εκφράζει; 

Από τον Γιώργο Παπανδρέου ήλπιζα πολλά. Γιατί οι άλλοι τα είχαν κάνει σκατά και είπα: πιο πολύ σκατά δεν μπορεί να τα κάνει. Δυστυχώς, όμως, φάνηκε ότι τον κρατάνε οι ξένοι και του λένε: κάνε εκείνο και κάνε το άλλο. Δεν έχουμε πια ελληνικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Σαμαράς; 

Πώς να τον δω; Μας έφερε ένα άλλο τανγκό. Άνοιξε τότε τα σύνορα και μπήκαν οι δολοφόνοι. Γι αυτό δεν έφυγε από τη ΝΔ; Αυτό δεν το συγχωρώ εύκολα. Δεν είχαμε μέχρι τότε εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Αυτά που ανακοινώνουν περί εγκληματικότητας είναι το 1/3 από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Γενικά, είναι δυνατόν να μην φταίει κανένας; Δεν πιστεύω ότι θα μπει κανένας πολιτικός φυλακή. Εδώ ταράχτηκε η Ελλάδα ολόκληρη για το Βατοπέδι και βγήκε ο Καραμανλής και είπε ότι δεν φταίει κανείς, όλοι είναι αθώοι. Έκανε τις εκλογές και όλα αυτά παραγράφονται. Κρίμα…
 

Στη φόρα τα χρέη που ήταν έτοιμο να σβήσει το …εξαπτέρυγο


Γράφει ο Μαγια

 

Ο λειτουργών με φανατισμό νεοφώτιστου στον νεοφιλελευθερισμό Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των οφειλετών των 24 δισ. ανείσπρακτων χρεών, που ήταν έτοιμος να σβήσει;Ενθυμήστε το σάλο, που είχε προκληθεί προ μηνός, όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν εφαρμόζει απλώς τις επιταγές της τρόικας, αλλά ταυτίζεται και ιδεολογικά μαζί της, είχε αποπειραθεί να περάσει στα μουλωχτά, στη Βουλή, τη διάταξη για τη διαγραφή αυτών των χρεών, επειδή «δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν»;Χθες πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου και Παύλος Στασινός) ζήτησαν να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο τόσο τα ονόματα των οφειλετών, όσο και το αποτέλεσμα της έρευνας του αρμόδιου υπουργείου με την οποία θα αποδεικνύεται ότι, οι εμπλεκόμενοι οφειλέτες, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν διαθέτουν μετοχές σε υπεράκτιες (off shore) εταιρείες. Επιπροσθέτως, ζήτησαν να ενημερωθεί η Βουλή αν διερευνήθηκε επαρκώς η περίπτωση εκποίησης από το ελληνικό κράτος των δικαιωμάτων είσπραξης των οφειλών προς............... εξειδικευμένες διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Ελληνικός λαός, που έχει μπει στην προκρούστεια κλίνη και κυριολεκτικά στενάζει δικαιούται να πληροφορηθεί αν μεταξύ των οφειλετών, των 24 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και άνομα αεριτζίδικα συμφέροντα, που καταλήστεψαν τον δημόσιο μπεζαχτά. Γι΄ αυτό και μόνο το λόγο το πρώην «εξαπτέρυγο» του Σημιτέικου, δεν δικαιούται να κρύβεται…. 

 

πηγή: kafeneio

Ελληνοφρένεια: Ο Αποστόλης και οι ακροατές

 

Γλωσσοδέτης και γλωσσοπλάστης
Η Ντόρα της διαφάνειας
Ο κόσμος για τον Γκλέτσο και τα διόδια
Η Τζένη Μπότση
Η επανάσταση θ'αρχίσει με τα πόδια ...
Τα πουμαρό που θέλουν να ρίξουν στον βαμένο και βολεμένο Πασοκτζή
Ενας ακόμη Πασόκος στην παρέα μας

πηγή:greki                                          

Λεφτά υπάρχουν αλλά για …δημοσκοπήσεις !

πηγή: greki

Video: O Rosberg δοκιμάζει τη νέα Mercedes SLK!

 

Μία βόλτα στην γαλλική Ριβιέρα κάνει ο Nico Rosberg με την ολοκαίνουργια SLK. Συγκεκριμένα, το βίντεο τραβήχτηκε πρόσφατα από τον αρχιμηχανικό της ομάδας που εξέλιξε το γερμανικό roadster, τον Michael Scheer, και δείχνει τον οδηγό της Mercedes στην F1 να μιλά για την αίσθηση που προσφέρει το αυτοκίνητο. Βέβαια είναι αρκετά αστείο να ακούς το νεαρό Γερμανό να μιλά για την λειτουργία του start/stop λες και το συγκεκριμένο σύστημα επινοήθηκε… χτες.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καινοτομία της οροφής (magic sky control) που σκουραίνει αυτόματα εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει στον καμπίνα. Υπενθυμίζεται πως η νέα γενιά SLK θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο Detroit ενώ ένα γαλλικό σποτ KLIK που έχει διαρρεύσει αποκαλύπτει την εμφάνιση του γερμανικού μοντέλου.

δείτε το video



πηγή:protothema

Google Μετατρέπει τα κινητά Android σε διερμηνείς



To Google Translate για τo Android υποστηρίζει 53 γλώσσες, ωστόσο η λειτουργία συνομιλίας περιορίζεται στις δύο

Η νέα έκδοση του λογισμικού Google Translate για τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android μπορεί να μεταφράζει συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο.

«Στη λειτουργία συνομιλίας, απλά πατήστε το μικρόφωνο για τη γλώσσα σας και αρχίστε να μιλάτε» γράφει στο επίσημο εταιρικό ιστολόγιο ο Αγουανις Βέρμα, διευθυντής παραγωγής στη Google.

«Το Google Translate θα μεταφράσει την ομιλία σας και θα διαβάσει δυνατά τη μετάφραση. Ο συνομιλητής σας μπορεί τότε να απαντήσει στη γλώσσα του» εξηγεί.

Προς το παρόν, η λειτουργία συνομιλίας (Conversation Mode) μεταφράζει μόνο αγγλικά σε ισπανικά και το αντίστροφο. Επιπλέον, η απόδοση του λογισμικού επηρεάζεται από τις διαλέκτους, την ταχύτητα ομιλίας και τον θόρυβο, παράγοντες που περιορίζουν τη χρησιμότητά του.

«Ακόμα και με αυτούς τους περιορισμούς, είμαστε ενθουσιασμένοι για τη μελλοντική υπόσχεση αυτής της τεχνολογίας» σχολιάζει ο Βέρμα.

Αναφέρεται επίσης στην διεθνή επιτυχία του λογισμικού μετάφρασης Google Translate, το οποίο κυκλοφόρησε για τα κινητά Android πριν από ένα χρόνο. Σήμερα υποστηρίζει 53 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε 150 χώρες.

Πρωτεΐνες σαλαμάνδρας νικούν τον καρκίνο

Θεραπεία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση» και σταματά την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων στον υπόλοιπο οργανισμό

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα θεραπεία η οποία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση» αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ουσιαστικώς οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν τα κακοήθη κύτταρα καλοήθη, με αποτέλεσμα να μπαίνει «φρένο» στην εξάπλωσή τους και να αποφεύγονται οι μεταστάσεις.

Η επαναστατική προσέγγιση βασίζεται στην επανενεργοποίηση γονιδίων που καταστέλλουν τον καρκίνο και τα οποία έχουν απενεργοποιηθεί εξαιτίας της νόσου. Αν και με τη νέα μέθοδο δεν μειώνεται το μέγεθος του πρωτογενούς όγκου, σταματά η εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του όγκου στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός άκρως σημαντικό για την επιβίωση των ασθενών.

Η ομάδα από το Νότιγχαμ έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε ζώα με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 100%, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Μolecular Cancer». Ελπίζει τώρα να ξεκινήσει συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία με στόχο ανάπτυξη θεραπείας για τον άνθρωπο.

Πώς όμως κατάφεραν οι ερευνητές να ανοίξουν τον «διακόπτη» των ογκοκατασταλτικών γονιδίων; Χρησιμοποίησαν πρωτεΐνες από σαλαμάνδρες οι οποίες έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν ανθρώπινα γονίδια. Οταν οι πρωτεΐνες αυτές αναμείχθηκαν με καρκινικά κύτταρα του μαστού, κατάφεραν να επανενεργοποιήσουν τα γονίδια που καταστέλλουν τον καρκίνο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού η έγχυση πρωτεϊνών της σαλαμάνδρας έβαλε «φρένο» στη νόσο προτού αυτή εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα να απομονώσουν τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που οδηγούν σε καταστολή των καρκινικών κυττάρων προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη φαρμάκου.

πηγή: tovima



Είστε και εσείς μια ιδιοφυΐα, οποιοσδήποτε κι αν είστε

Μήπως είστε κι εσείς ένας... Αϊνστάιν;

 

    Αν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται, δεν γίνονται, ξανασκεφθείτε το. Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταλήξει στο αισιόδοξο συμπέρασμα ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει Αϊνστάιν.


    Ενας αμερικανός γενετιστής, ο Ντέιβιντ Σενκ, εξηγεί το γιατί στο βιβλίο του «Τhe Genius in all of us» («Η ιδιοφυΐα μέσα σε όλους μας»).
     
    Ο δρ Σενκ πιστεύει λοιπόν ότι έχουμε υπερτιμήσει τη γενετική προδιάθεση για τα μεγάλα επιτεύγματα. «Κανένας άνθρωπος δεν είναι εκ γενετής “μέτριος” ούτε η μετριότητα αποτελεί αμετάκλητη καταδίκη» γράφει.
     
    Διότι, όπως άλλωστε προκύπτει από τη σύγκριση με τις μελέτες του καναδού καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας Μάλκολμ Γκλάντγουελ, το DΝΑ δεν είναι ένα στατικό αποτύπωμα αλλά επηρεάζεται σημαντικά και από εξωγενείς παράγοντες.
     
    «Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον» συμφωνεί και ο Μάικλ Μίνεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στον Καναδά.
     
    Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο κληρονομικό και στο επίκτητο τα οποία βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλουχία και αλληλεπίδραση, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και ζει ο καθένας μας.
     
    Οι εμπειρίες αφήνουν το αποτύπωμά τους στο γονιδίωμα κάθε ανθρώπου και μεταφέρονται στα παιδιά του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον δείκτη της νοημοσύνης μας.
     
    Ο Ντέιβιντ Σενκ ισχυρίζεται ότι ελέγχοντας τις επιδράσεις του περιβάλλοντος μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που πιστεύουμε ότι μας έχει θέσει η Φύση. Φέρνει για παράδειγμα το μουσικό ταλέντο. «Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι προικισμένοι με μουσικό αφτί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κλίση στη μουσική» γράφει. Συμπέρασμα; Οι ειδικές δεξιότητες είναι κατά μεγάλο μέρος επίκτητες. Παράδειγμα, οι κενυάτες δρομείς, που θεωρούνται ασυναγώνιστοι στον μαραθώνιο. Τους έχει προικίσει η φύση με κάποια ειδικά γονίδια; «Κάθε άλλο, η ανάγκη τούς έκανε να τρέχουν τόσο καλά. Στην Κένυα πολλά παιδιά, ακόμη και από την ηλικία των επτά ετών, είναι αναγκασμένα να τρέχουν 8-10 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο» γράφει ο δρ Σενκ.
     
    Πηγή: Το Βήμα,newsit
     

    H πρώτη Hi-Tech κιθάρα, δεν χρειάζεται χορδές!

    Μία κιθάρα που σίγουρα θα αγαπήσουν οι λάτρεις της τεχνολογίας αλλά και της μουσικής.

     

     

     

    H εταιρία Misa Digital παρουσίασε στην έκθεση CES την κιθάρα του μέλλοντος.

    Η νέα κιθάρα ή αλλιώς Kitara όπως ονομάζει το μοντέλο της η εταιρία, δεν διαθέτει χορδές αλλά  μια multi-touch οθόνη αφής 8 ιντσών, ενώ το μπράτσο της διαθέτει 24 τάστα που αποτελούνται από 6 πλήκτρα το καθένα.

    Η νέα Kitara αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2011 στις Η.Π.Α. σε τιμή που θα ξεκινά απ’ τα 849$.

     πηγή : newsit.gr



     

    «Η ζυγαριά τους είναι πειραγμένη»




    «Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα σούπερ μάρκετ και λέτε στην υπάλληλο πίσω από το ψυγείο να σας κόψει ένα κιλό τυρί. Φτάνοντας στο ταμείο, διαπιστώνετε, πως η υπάλληλος, αντί να σας χρεώσει ένα κιλό, σας έχει χρεώσει το 8πλάσιο. Διαμαρτύρεστε και σας απαντούν πως, είτε ψωνίσετε μισό κιλό είτε οκτώ, η ζυγαριά του καταστήματος χρεώνει πάντα… οκτώ κιλά.

    Σας ρωτώ: Θα δεχόσασταν ποτέ να πληρώσετε για οκτώ κιλά τη στιγμή που εσείς πήρατε μόνο ένα; Αυτόν που δεν δέχεται αυτή την παράλογη χρέωση και αντιδρά, εσείς τον θεωρείτε ''τζαμπατζή''; Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., η οποία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, τον οποίο οφείλουν να τηρούν όλοι ανεξαιρέτως, ο υπολογισμός του διόδιου τέλους προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο.

    Βάσει του τύπου αυτού, η χρέωση ανέρχεται σήμερα περίπου στο ποσό των 4 λεπτών με Φ.Π.Α. ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. Τι χρεωνόμαστε, όμως, πραγματικά στις καθημερινές μας μετακινήσεις; Ο κάτοικος του Πλαταμώνα, ο οποίος μεταβαίνει στο δημοτικό κατάστημα της Λεπτοκαρυάς, για να παραλάβει π.χ. ένα πιστοποιητικό γέννησης και χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο, καλείται σήμερα να πληρώσει συνολικά 6,20 ευρώ (3,10 + 3,10) για μια απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων.

    Το ίδιο ποσό καλείται να πληρώσει και ο τουρίστας στον σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, ο οποίος μένει στο Λιτόχωρο και χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο για να επισκεφτεί με την οικογένειά του το Κάστρο του Πλαταμώνα (συνολικά 16 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα).

    Οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, παραδέχονται πως οι χρεώσεις αυτές είναι… άδικες. “Οι αδικίες του συστήματος είσπραξης θα διορθωθούν, όταν μετά το 2013 θα εγκατασταθούν τα ηλεκτρονικά διόδια και ο χρήστης θα πληρώνει σύμφωνα με την απόσταση που διανύει” δηλώνει ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης. Η δε εταιρεία υποστηρίζει πως δεν έχει άλλη επιλογή και χρεώνει… άδικα κάποιους πολίτες, διότι το σημερινό σύστημα είσπραξης έχει κάποιες… ατέλειες.

    Με άλλα λόγια, επειδή δεν μπορούν να γνωρίζουν από ποιο σημείο μπήκε ο χρήστης στον αυτοκινητόδρομο και από πού βγήκε, όταν τον βρουν μπροστά τους... του παίρνουν το κεφάλι! Επειδή λοιπόν αρνούμαστε να πληρώνουμε το εξωφρενικό ποσό των 6, 20 ευρώ για μια διαδρομή 8 χιλιομέτρων, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση – δηλαδή τον νόμο του κράτους – για αυτή την απόσταση να πληρώσουμε μόνο 32 λεπτά, κάποιοι μας απειλούν πως θα μας στείλουν στα δικαστήρια, θα διατάξουν την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής και τελικά θα εγγραφούμε και στον Τειρεσία. Ε, λοιπόν, αν έχετε τα κότσια, στείλτε μας τις ειδοποιήσεις πληρωμής, για να πάμε στα δικαστήρια.

    *Θέλουμε να δούμε ποιος δικαστής θα δικαιώσει τον… μπακάλη που βάζει ένα κιλό και χρεώνει οκτώ.

    *Θέλουμε να δούμε, αν οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας και ταυτόχρονα διόδια.

    *Θέλουμε να δούμε, αν έχει δικαίωμα μια εταιρεία να προεισπράττει από τους πολίτες το τέλος μιας υπηρεσίας την οποία, ίσως κάποτε, προσφέρει στο μέλλον.

    *Θέλουμε να δούμε, κατά πόσο είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της χώρας, να υποχρεώνεις τους πολίτες να πληρώνουν διόδια σε μία ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να τους παρέχεις μια εναλλακτική λύση ελεύθερης μετακίνησης.

    *Θέλουμε να δούμε, αν θα βρεθεί δικαστής να τιμωρήσει όλους εμάς, επειδή απαιτήσαμε το αυτονόητο, αναδείξαμε μια τεράστια κοινωνική αδικία εις βάρος των πολιτών και αρνηθήκαμε να πληρώσουμε το χαράτσι της παράνομα πειραγμένης ζυγαριάς τους. Φαντάσου, δηλαδή, να ήταν και το τυρί δικό τους!

    Όσο για σένα, δήμαρχε Κατερίνης, κ. Σάββα Χιονίδη, μόνιμε απόντα από όλους τους αγώνες διαμαρτυρίας των συνδημοτών σου στους σταθμούς διοδίων της Πιερίας, πρέπει να γνωρίζεις πως είναι υποχρέωσή σου να στηρίξεις με κάθε τρόπο τους συνδημότες σου και να γίνεις, πρώτος εσύ, εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης των πολιτών, του τόπου και ειδικά του δήμου στον οποίο οι πολίτες σε επέλεξαν να διοικήσεις.

    Δεν μπήκες μπροστά και οι συνδημότες σου σε προσπέρασαν. Αντιλαμβανόμαστε πως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των διοδίων και ο συνάδελφός σου κ. Γκλέτζος σε φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Όχι, δεν ζητάμε να γκρεμίσεις τα διόδια! Απλώς, στην επόμενη διαμαρτυρία να είσαι κι εσύ εκεί, γιατί στους αγώνες που θα ακολουθήσουν θα χρειαστούν ΟΛΟΙ! Άρχοντες και μη!




    Εδώ και δύο εβδομάδες διαβάζουμε παντού και ακούμε πως περίπου 100.000 ειδοποιητήρια έχουν αποσταλεί από τις κοινοπραξίες προς τους οδηγούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων.

    Μέχρι στιγμής ΚΑΝΕΝΑ μέλος ή φίλος της ομάδας μας δεν έχει λάβει κάποιο ειδοποιητήριο πληρωμής από τις εταιρείες. Σας παρακαλούμε, αν τις επόμενες ημέρες λάβετε οποιαδήποτε επιστολή, να επικοινωνήσετε μαζί μας (info@otoposmou.gr).

    Σε κάθε περίπτωση, αν κάποτε αποφασίσουν να μας στείλουν κάποιο ειδοποιητήριο πληρωμής, εμείς θα καταβάλουμε το αντίτιμο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των εταιρειών εκμετάλλευσης.

    Δεν είμαστε "τζαμπατζήδες", όπως μας αποκαλούν κάποιοι πληρωμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι των Αθηνών, ούτε έχουμε την πρόθεση να προβούμε σε μη νόμιμες πράξεις. Απεναντίας! Υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της χώρας μας και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης».

    Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας