Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Για ποιόν στην Ελλάδα θα έδινες 3,5 εκ. δολάρια να φας μαζί του;



Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Kαθώς το εκλογικό τοπίο ψιλοκαθαρίζει και θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε περισσότερα για αυτό στις επόμενες μέρες, λέω σήμερα να ασχοληθώ... με κάτι διαφορετικό. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση το ποσό που συγκεντρώθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία που διεξήχθη για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, για ένα γεύμα με τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου, τον 81 ετών Γουόρεν Μπάφετ. Ο πλειοδότης προκειμένου να συμφάγει με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή έφτασε κοντά στα 3,5 εκατ. δολάρια!

Το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το επίσης διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 2,6 εκατ. Δολαρίων του αντίστοιχου περσινού γεύματος. Το γεύμα γίνεται εδώ και 13 χρόνια στη Νέα Υόρκη και ο πλειοδότης έχει το δικαίωμα να καλέσει στο τραπέζι επτά φίλους του.

Είμαι βέβαιος πως ένα τέτοιο γεύμα «αξίζει τα λεφτά του». Όχι μόνο γιατί πάνε για καλό σκοπό αλλά κυρίως διότι αυτοί που τα δίνουν ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Αναζητούν δημιουργικές ιδέες για την ανάπτυξή τους. Ζούμε σε έναν κόσμο καταιγιστικών αλλαγών και τη μεγαλύτερη αξία, πάνω από κάθε τι, έχουν οι δημιουργικές ιδέες που διαμορφώνουν το μέλλον.

Μέσα από μια τέτοια οπτική, σκέφτεστε κάποιον εδώ στην Ελλάδα για τον οποίο θα δίνατε ένα τέτοιο ποσό για να γευματίσετε μαζί του; Φοβάμαι πως όλοι συμφωνούμε στην αρνητική απάντηση. Γιατί άραγε στη χώρα του πολιτισμού και της γνώσης, του ελεύθερου πνεύματος και του επιχειρηματικού δαιμονίου, η απάντηση είναι «Κανέναν»;

Η εξήγηση που δίνω είναι πως το ελληνικό μυαλό, εδώ και δεκαετίες κάνει δυο πράγματα: Κουτοπονηριές και αμπελοφιλοσοφίες. Εκπαιδεύτηκε να κάνει είτε το ένα, είτε το άλλο, είτε και τα δυο μαζί. Ωστόσο ούτε με τις κουτοπονηριές, ούτε με τις αμπελοφιλοσοφίες μπορούμε ως χώρα να πάμε μακριά. Σπαταλάμε τζάμπα φαιά ουσία αντί να βάλουμε το ελληνικό μυαλό να δουλέψει δημιουργικά, πρακτικά, παραγωγικά. Γιατί δεν το κάνουμε; Διότι αιτία και για τις κουτοπονηριές και για τις αμπελοφιλοσοφίες είναι η τεμπελιά και η ευκολία. Η δημιουργική ιδέα θέλει δουλειά. Δεν είναι απλά μια έμπνευση της στιγμής, δεν είναι μόνο φαντασία. Είναι και η δέσμευση για την πρακτική εφαρμογή τους.

Τρία πράγματα έχουμε σε αφθονία σε αυτό τον τόπο. Θάλασσα, ήλιο και ιδέες. Η ναυτιλία και ο τουρισμός έγιναν πυλώνες της οικονομίας αξιοποιώντας αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε εκμεταλλευτεί και το διανοητικό μας πλεονέκτημα ώστε η Ελλάδα αντί για απέραντο φρενοκομείο να ήταν ένα απέραντο «μυαλοπωλείο», ένα ανεπτυγμένο κέντρο παροχής υπηρεσιών που θα στηρίζονταν ακριβώς στη δύναμη της δημιουργικής σκέψης. Αλλά για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα καινοτομίας και αντισυμβατικότητας, η οποία θα ενθάρρυνε την παραγωγή νέων ιδεών και την αφοσίωση στην υλοποίησή τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα άκμασε η καινοτομία στην κουτοπονηριά και η αντισυμβατικότητα στην αμπελοφιλοσοφία. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν κανέναν στον σύγχρονο κόσμο και ως χώρα είμαστε στα αζήτητα.

Επικαλούμαστε το αρχαίο μας παρελθόν για να τύχουμε σεβασμού αλλά πρώτοι εμείς οι ίδιοι καταφέραμε να έχουμε μέσα στην ψυχή μας περισσότερο τη φιγούρα του «Καραγκιόζη» που μονίμως διαμαρτύρεται για τη φτώχεια του, παρά το ταλέντο του ευρηματικού και επινοητικού «Οδυσσέα» ο οποίος ξέρει να επινοεί κάτι που δεν υπάρχει, ξέρει να κάνει την επινόησή του στρατηγική, ξέρει να την θέτει σε εφαρμογή και ξέρει να κερδίζει.

Το καλό παράδειγμα προφανώς θα έπρεπε να το δώσει η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Να αποδείξει πως αντιλαμβάνεται τι σημαίνει στρατηγική. Αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να μάθει να ακούει δημιουργικές ιδέες. Όχι για να τις κάνει επικοινωνιακό σλόγκαν και ατάκα, αλλά για τις πιστέψει και να τις κάνει πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε δε θέλουμε, έχει έρθει η ώρα που πρέπει να βάλουμε τα μυαλά μας να δουλέψουν αλλιώς. Αν τα καταφέρουμε, τότε ίσως να προσφερθούν και για ένα ελληνικό μυαλό 3,5 εκ. δολάρια.

ΥΓ: Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν, «τα προβλήματα δεν λύνονται στο επίπεδο που τα δημιούργησε». Λύση στην κρίση είναι να αλλάξουμε επίπεδο, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω. Το εύκολο είναι να πέσουμε κατηγορία και να γίνουμε Βουλγαρία. Μήπως λοιπόν να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για το πώς θ’ ανέβουμε επίπεδο; Εμείς προτάσεις σε αυτό το blog έχουμε, άλλοι έχουν;
spirosrizopoulos.com

Μια εβδομάδα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…



Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φροντίζουν… να μην πλήττουμε. Απ’ την άλλη ωστόσο, αφήνουν λίγα πράγματα στη φαντασία για την επόμενη μέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Για το πως θα ήταν δηλαδή η πρώτη εβδομάδα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επομένως και του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Κίνηση πρώτη
: Θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η απλή αναλογική. Δηλαδή, σε μια εποχή κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, θα εδραιωθεί ένα εκλογικό σύστημα… ωδή στην ακυβερνησία.

Κίνηση δεύτερη
: Θα καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κάτι που πρακτικά θα συνεπάγεται ότι, όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το βαθύ και διαχρονικό ΠΑΣΟΚ θα έχουν εκλεγεί, θα αντιμετωπίσουν… θέματα.

Κίνηση τρίτη
: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, με δικαίωμα ψήφου στο δημόσιο. Ώστε να μην πάει χαμένη η στήριξη που προσφέρουν στην Κουμουνδούρου οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα και το δημόσιο.

Κίνηση τέταρτη
: Αντικατάσταση του Μνημονίου από το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης… των κερδοσκόπων. Οι οποίοι θα κάνουν πάρτι, αναμένοντας την επιστροφή στη δραχμή.

Η ζωή μας σε… τέσσερις πράξεις. Ή αλλιώς, ένα μέλλον που κανένας λογικός Έλληνας δεν θα ήθελε να ζήσει.

Η γαλήνη είναι θέμα εξάσκησης



Η σημερινή ζωή είναι γεγονός ότι δίνει πολλές αφορμές για να μας κάνει να χάνουμε την ηρεμία μας. Όμως, και η γαλήνη είναι θέμα εξάσκησης, όπως ακριβώς η μνήμη ή η αναπνοή.
Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω τεχνάσματα έτσι ώστε να μην αφήνετε το θυμό σας να σας παρασέρνει.

Ντυθείτε στα λευκά


Το λευκό χρώμα το προτιμούν οι γιόγκι και όσοι δίνουν μεγάλη σημασία στην πνευματική τους ζωή. Φοράτε, λοιπόν, κι εσείς λευκά ρούχα στις δυσκολίες σας, αφού το λευκό χρώμα θα σας επιτρέπει να αποστασιοποιείστε. Επιπλέον, θα σας χαρίζει και γαλήνια όψη.

Μάθετε να χαλαρώνετε


Η ηρεμία κερδίζεται με την εξάσκηση. Γιατί λοιπόν να μην τα καταφέρετε κι εσείς; Προσπαθήστε στην αρχή να προσποιείστε τον ατάραχο και ήρεμο και μετά σιγά σιγά θα σας γίνει συνήθεια.

Μιλάτε χαμηλόφωνα

Είναι φανερό, αλλά και αποδεδειγμένο ότι οι ήρεμοι άνθρωποι δε… φωνασκούν! Μιλάνε σιγά και ήρεμα. Χαμηλώστε, λοιπόν, κι εσείς την ένταση της φωνής σας.

Αγαπήστε το γάλα


Το γάλα ήταν και είναι πάντα ένα ρόφημα ηρεμιστικό. Κι αυτό γιατί περιέχει άφθονο ασβέστιο, που χαλαρώνει τους μυς, και ένα αμινοξύ, που είναι φυσικό κατευναστικό.

Κοιτάζετε μπροστά και μακριά

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι βολβοί των ματιών μας χαλαρώνουν όταν κοιτάζουν τον ορίζοντα. Για να βλέπετε επομένως σωστά τα πράγματα τριγύρω σας, προσπαθήστε να κοιτάζετε μακριά.

Φροντίστε τα λουλούδια σας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να αδειάζετε το μυαλό σας από κακές σκέψεις και έννοιες από το να ασχολείστε με τα φυτά σας. Η κηπουρική επιπλέον θα ηρεμεί την αναπνοή σας, θα ζεσταίνει το σώμα σας, θα ελευθερώνει τους μυς σας από εντάσεις, θα σας γεμίζει χαρά...Τι άλλο, λοιπόν, θέλετε; Αν δεν έχετε κήπο, φυτέψτε λουλούδια στο μπαλκόνι σας.

Έχετε άνεση χρόνου


Προγραμματίζετε να φθάνετε τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα στα ραντεβού σας. Έτσι, δε θα αποφεύγετε μόνο το άγχος μην τυχόν καθυστερήσετε, αλλά θα έχετε χρόνο να σκεφθείτε και να χαλαρώσετε.

Κάνετε μασάζ στους κροτάφους


Όταν βρίσκεστε μπροστά σε ένα πρόβλημα, πιέζετε τους κροτάφους σας. Τα περισσότερα σημεία βελονισμού για χαλάρωση βρίσκονται εκεί. Εξασκείτε την πίεση εκπνέοντας και μετά χαλαρώνετε εισπνέοντας.

Βάλτε τέλος στην ακαταστασία


Οργανωθείτε! Τακτοποιήστε τα ντοσιέ σας, τα βιβλία και τα χαρτιά σας. Με άλλα λόγια, αποφεύγετε την ακαταστασία. Έτσι, αφού δε θα είστε αναγκασμένοι να ψάχνετε συνεχώς κάτι, θα κερδίζετε χρόνο και ηρεμία.

Η δουλειά σας πρέπει να τελειώσει σήμερα;

Αν είστε υποχρεωμένοι να τελειώσετε γρήγορα μια πραγματικά δύσκολη δουλειά, χαλαρώστε τις αρθρώσεις σας. Ανοίξτε τα χέρια. Ακουμπήστε μεταξύ τους τα ακροδάχτυλα και των δύο χεριών σας. Μείνετε έτσι χαλαροί για 60 δευτερόλεπτα.

Όρθιοι στην ουρά;


Αν θα πρέπει να περιμένετε για πολύ σε μια ουρά, μην αγχώνεστε. Αντίθετα, κάντε μετεώριση! Σταθείτε δηλαδή ίσια σαν να σας τραβάει από πάνω μια κλωστή και φανταστείτε ότι ξεκολλάτε από το έδαφος. Αμέσως θα νιώσετε ελαφρύτεροι και η υπομονή σας θα… μεγαλώσει.

Η συζήτηση με άλλους εξελίσσεται άσχημα


Αντί να επιτεθείτε στον αντίπαλο, πιέστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας (πίσω από τους κοπτήρες). Αμέσως θα ανακουφιστείτε από την ένταση που δημιουργείται στα σαγόνια σας.

Οι 10 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο...εκτός Ελλάδας



Τι πιο χαλαρωτικό από το να ακούει τον ήχο των κυμάτων να σκάνε απαλά στην ψιλή χρυσή άμμο, ενώ χουζουρεύετε πίνοντας διάφορα ποτά της αρεσκείας σας; Είτε σχεδιάζετε ένα...
οικογενειακό ταξίδι, είτε ένα ρομαντικό ταξίδι, ή ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο μακριά με τους φίλους σας, η επιλογή της καλύτερης παραλίας είναι ίσως εξίσου σημαντικό – ή μάλλον περισσότερο - όπως το να κάνετε κράτηση ξενοδοχείου για τις διακοπές σας.

Σίγουρα κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να αποφασίσουμε. Εμείς απλά σας δίνουμε μερικές υπέροχες επιλογές για την ευχαρίστηση σας.

Δείτε τις 10 καλύτερες παραλίες για το 2012 εκτός Ελλάδος παντα.