Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πώς η διατροφή σας καταστρέφει το μεταβολισμό σας και ποιά τρόφιμα αυξάνουν το Μεταβολικό Ρυθμό

Ο μεταβολισμός μπορεί απλά να περιγραφεί ως η ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να κάψει τα τρόφιμα που έχετε φάει. Ο μεταβολισμός είναι σταθερός, δεν σταματά ποτέ, μόνο επιβραδύνεται ή επιταχύνεται σύμφωνα με τις ενδείξεις που δίνονται μέσα από την πρόσληψη της τροφής. Ενώ η πραγματική μεταβολική διαδικασία αποτελείται από χιλιάδες χημικές αντιδράσεις, η διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορεί να τροποποιηθεί προσαρμόζωντας τη διατροφή σας.

Ο μεταβολισμός ευδοκιμεί σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Πολλές
δίαιτες σήμερα βασίζονται στο χαμηλό επίπεδο πρόσληψης υδατανθράκων και πρόσληψης πρωτεϊνών, ωστόσο, η προσέγγιση αυτή, επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη μακροπρόθεσμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν κοπιάσει για να φτιάξουν μυς, ενώ χάνουν το λίπος μέσα από αυτές τις δίαιτες και ο κύριος λόγος είναι ότι  επιβραδύνεται η μεταβολική δραστηριότητα.

Μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολικό ρυθμό του σώματός σας με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ένα βασικό, όμως, είναι να τρώτε το σωστό είδος των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών για την απώλεια βάρους. Δύο πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, για παράδειγμα, ψωμιά που γίνονται με επεξεργασία αλεύρων και σακχάρων. Τα αφύσικα συστατικά επίσης, είναι καταστροφικά για το μεταβολισμό σας.

Να τρώτε ολικής αλέσεως ψωμιά που γίνονται με ακατέργαστα υλικά, και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το μεταβολισμό σας να γίνει πιο αποτελεσματικός. Για τις πρωτεΐνες, οι καλύτερες πηγές δεν είναι κατ 'ανάγκην η μπριζόλα ή τα χάμπουργκερ. Προτιμείστε τρόφιμα όπως, ψάρια, ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα) και φυσικά άπαχο βοδινό κρέας για να πάρετε την πρωτεΐνη για την καύση λίπους που χρειάζεται ο μεταβολισμός σας.
Για να είναι επιτυχής η απώλεια βάρους, θα πρέπει να γίνει όπως λέμε μία "έναρξη άλματος" του μεταβολισμού σας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σε συνδυασμό με αλλαγές στη
διατροφή σας, είναι τα βάρη. Οι αδύνατοι μύες δυσκολεύονται να κάψουν θερμίδες, δίνοντας στο μεταβολισμό σας μια πιό μικρή ώθηση. Για να χάσετε βάρος μόνιμα, φτιάξτε τη μυϊκή σας μάζα και αλλάξτε την διατροφή σας με φυσικές τροφές, ώστε να αυξηθεί ο μεταβολισμός σας και να κάψετε περισσότερες θερμίδες απο αυτές που πήρατε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τρία γεύματα την μέρα, για να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων σε κάθε γεύμα. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των θερμίδων που βρίσκονται σε κάθε γεύμα, αυξάνουν την πιθανότητα το σώμα, να πρέπει να αποθηκεύσει κάποιες ως λίπος, δεδομένου ότι δεν μπορεί να κάψει όλες τις θερμίδες σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες μερίδες, έξι έως οκτώ φορές την ημέρα. Όταν ο συνολικός αριθμός των θερμίδων μειώνεται ελαφρά, "ξεγελάτε" το σώμα σας στη σκέψη ότι οι θερμίδες είναι άφθονες και έτσι ο μεταβολισμός σας θα αρχίσει να επιταχύνει.

Με αυτό τον τρόπο, το σώμα σας θα προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα και η
απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα ωραίο συνδυασμό της υγιεινής διατροφής των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, με την αύξηση της μυϊκής μάζας, καθώς και ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Tρελά λεφτά...

Tρελά λεφτά...


Βίντεο απο το ανανεωμένο τρελοκούνελο του διαδικτύου, μέσω "Παπατζήδες"

Ενα βίντεο για την οικονομική πραγματικότητα... που σίγουρα σας εκφράζει!!!

  Ονομάζονται FALSE ECONOMY και το σύνθημά τους είναι "ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ!". Πρόκειται για μία ομάδα από τη Βρετανία η οποία αντιδρά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησή της και ένας από τους τρόπους για να το εκφράσει είναι και το παρακάτω βίντεο.

  Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας ΔΕΝ είναι καθόλου συμπτωματική! Φανταστείτε ότι στη θέση του πατέρα είναι όλοι οι έλληνες πολιτικοί, μαζί με τους "φωστήρες" του ΔΝΤ. Στον ρόλο του μικρού κοριτσιού μεγάλη μερίδα ελλήνων πολιτών- ειδικά των νέων σε ηλικία!
  Δώστε σας παρακαλούμε ιδιαίτερη προσοχή στην φράση του μπαμπά "σε αυτό είμαστε όλοι μαζί!". Μήπως την έχετε ξανακούσει;;;;;

Όταν τα φρούτα... έλκονται


Ολα τα πτυχία Χάρβαρντ, MIT και Οξφόρδης, όλων των κυβερνητικών μεγαλοστελεχών και των επιτελείων των οικονομικών κατέληξαν ως σωτηρία της δύσμοιρης πατρίδας στα φρουτάκια τα τυχερά. Δηλαδή ο τζόγος!!!
Το Καζίνο. Η πρέφα. Το Προ - Πο. Το Στοίχημα. Η πόκα. Από εδώ ο παπάς, από εκεί ο παπάς που είναι ο παπάς;
Δηλαδή μαζικός εκμαυλισμός. Δηλαδή πουλάμε πέτσινη ελπίδα και όνειρο πλαστικό. Δηλαδή ο κουλοχέρης να καταστρέψει μερικά σπίτια όπως έγινε πριν από χρόνια με το Χρηματιστήριο που κάλπαζε στον ουρανό. Να ξετινάξουμε του φτωχού, του απελπισμένου αλλά και του άμυαλου τα πορτοφόλια.
Δηλαδή όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται έτσι κι εδώ. Ο χρεοκοπημένος από τα φρουτάκια πιάνεται για να γλιτώσει από τον θάνατο τον οριστικό. Και όλα αυτά για εφτακόσια εκατομμύρια που θα επιστρέφονται ετησίως στα δημόσια ταμεία.
Επειδή είναι ανίκανοι να λαδώσουν την κρατική μηχανή.
Ανίκανοι είναι να γκρεμίσουν το σαραβαλιασμένο Δημόσιο.
Επειδή είναι ανίκανοι να ξαναφτιάξουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Επειδή είναι ανίκανοι να κουρέψουν την σπατάλη στους πάσης φύσεως οργανισμούς.
Επειδή είναι ανίκανοι να συμμαζέψουν το μπάχαλο στα κρατικά κανάλια.
Επειδή είναι ανίκανοι να ξεμπερδέψουν με δεκάδες επιτροπές και εκατοντάδες φαντομάδες που καταβροχθίζουν τον άμπακα χωρίς αναστολές.
Επειδή είναι ανίκανοι να επανιδρύσουν σε σύγχρονη βάση την κρατική μηχανή.
Επειδή είναι ανίκανοι να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα που παρά τις τάχα μου μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να λειτουργούν όπως πριν.
Επειδή είναι ανίκανοι να αλλάξουν τις υποδομές και να ξεκολλήσουν την χώρα από τις τριτοκοσμικές της καταβολές.
Επειδή λοιπόν οι κυβερνώντες μας είναι όλα αυτά και άλλα πολλά, τα φρουτάκια είναι ευεργετικά!!!
Μια προσωρινή λύση που με μαθηματική ακρίβεια δεν πρόκειται να βοηθήσει στο βούλωμα της μαύρης τρύπας όπως θέλουν να πιστεύουν τα επιτελεία τα κυβερνητικά.
Η μπακαλική, της μπακαλικής, ω κουτοπονηριά νεοελληνική...!
Μέχρι προ τίνος λέγαμε Καφενείο η Ελλάς.
Λάθος...!
Από τούδε και στο εξής είναι ένα απέραντο καφεπορνείο να πιάνεις την μύτη σου και να το προσπερνάς!

Goldman Sachs κατά Ελλάδας


Συνέντευξη του Μαρκ Ρος στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

Στην Αθήνα ξαναβρέθηκαν, αυτές τις μέρες, ο Σόρος και τα στελέχη της Goldman Sachs, τα δύο ονόματα που συνοδεύουν την ελληνική κρίση, αλλά και δύο ονόματα που προξενούν ανατριχίλα, λόγω του ρόλου τους στις μεγαλύτερες καταστροφές στην οικονομική ιστορία. Ο Σόρος γονάτισε τη Βρετανία το 1992, η Λιμπερασιόν περιέγραψε το 2010 την Γκόλντμαν ως «τράπεζα-βαμπίρ», που «ρουφάει το αίμα» των πελατών-θυμάτων της.
Στην Αθήνα βρέθηκε όμως αυτές τις μέρες και ο «βιογράφος» της Goldman Sachs, ανταποκριτής της «Μοντ» στο Λονδίνο, για να παρουσιάσει το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από το «Μεταίχμιο», Μαρκ Ρος. Το βιβλίο του, όπως και αυτό της Ναόμι Κλάιν για το «Δόγμα του Σοκ», τον «καπιταλισμό της καταστροφής», γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς μια συγχυσμένη έως πανικόβλητη ελληνική κοινή γνώμη προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

Toν Φεβρουάριο του 2010, ο «Κ. τ. Ε.» απεκάλυπτε, για πρώτη φορά, τον ρόλο της Goldman ως αρχιτέκτονα της κερδοσκοπικής επίθεσης στην Ελλάδα. Ρόλος ακόμα πιο αξιοσημείωτος, αφού, η ισχυρότερη παγκοσμίως τράπεζα, «αρχηγός» της επίθεσης των «αγορών» κατά της χώρας μας, πληρωνόταν επίσης αδρά ως … σύμβουλος διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων στη διαχείριση του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις! Ο «γιατρός», που διαλέξαμε για την οικονομία μας, και ξέρει τα πάντα για μας, κέρδιζε ταυτόχρονα οργανώνοντας στοίχημα στον θάνατό μας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ευθύνη είναι του Σημίτη, πιστεύει ο Μαρκ Ρος. Αυτός δέχθηκε τις προτάσεις της τράπεζας για να μπει στο ευρώ, η Γκόλντμαν τις έκανε για να βγάλει λεφτά και οι Ευρωπαίοι ήθελαν τη διεύρυνση της ευρωζώνης γιατί με περισσότερα μέλη θάταν καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στις αμερικανικές επιθέσεις, όπως του Σόρος. Αντίθεtα, ο Παπανδρέου ορθώς δεν δέχθηκε τις προτάσεις της Γκόλντμαν το φθινόπωρο του 2009».

Το βιβλίο του Roche φέρει τον τίτλο: «Η Τράπεζα. Πως η Goldman Sachs διευθύνει («κυβερνά» στην ελληνική μετάφραση) τον κόσμο». Βραβεύτηκε ως το καλύτερο γαλλικό οικονομικό βιβλίο, παρουσία της Υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Το Παρίσι δεν είδε με καλό μάτι την επίθεση των «αγορών» κατά μιας χώρας της ευρωζώνης, ή την ανάμειξη του ΔΝΤ. Αντιμετώπισε κάποια στιγμή, μας επιβεβαίωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας, την ιδέα συνδυασμένης ευρωπαϊκής αντεπίθεσης που θα τσάκιζε τους «κερδοσκόπους», προτού συνταχθεί τελικά με το Βερολίνο και η ελληνική κρίση καταλήξει στο Μνημόνιο.

Το βιβλίο του Roche αντανακλά το αυξημένο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την Goldman μετά την «ελληνική» και ήδη «ιρλανδική», «πορτογαλική», ίσως αύριο «ισπανική» κρίση. ‘Όπως η καταπληκτική έρευνα του περιοδικού Rolling Stone για το ίδιο θέμα (ελληνικά στα «Τετράδια», αρ. 57-58), τη συνειδητοποίηση στις ΗΠΑ του ρόλου που έπαιξε η τράπεζα στην κρίση του 2008.

«Θα μπορούσε νάναι χειρότερο, τα βιβλία αυτού του τύπου είναι συνήθως χειρότερα», ήταν το μόνο σχόλιο της Goldman στον εκδότη του βιβλίου. «Είναι δυσαρεστημένοι, ιδίως για το κεφάλαιο περί Ελλάδος, αποφεύγουν όμως να απαντήσουν ή να σχολιάσουν. Η Goldman είναι ένας πολύ sophistiqué οργανισμός. Λέει θα δώσουμε τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα και η καταιγίδα θα περάσει».
Η τράπεζα προτιμά, όσο μπορεί, τη σκιά και σπανίως απασχολεί την δημοσιότητα. Στους επαϊοντες, είναι γνωστός ο κεντρικός ρόλος της στις οικονομικές κρίσεις. Ο Γκαλμπρέιθ, από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους του 20ού αιώνα, αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για το 1929, στον ρόλο της Γκόλντμαν. Το όνομά της ακούστηκε σε όλες τις μεγάλες κερδοσκοπικές φούσκες των τελευταίων χρόνων.
Οι δραστηριότητες της επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Επηρεάζει την τιμή του ψωμιού, κερδοσκοπώντας στο στάρι, την τιμή του ατσαλιού, ευνοώντας το σχηματισμό ομίλων, την τιμή του πετρελαίου κλπ., μας λέει ο Γάλλος ερευνητής. «Ελέγχοντας» τους περισσότερους «αναλυτές» της πετρελαϊκής αγοράς, επηρεάζει την «αγορά» μέσω των αναλύσεών τους. Προβλέπει τις διακυμάνσεις της αγοράς, αφού τις προκαλεί η ίδια, και μπορεί να κάνει φανταστικά κέρδη αγοράζοντας στα κάτω και πουλώντας στα πάνω.
Η Γκόλντμαν άνοιξε τον λογαριασμό χρεωκοπίας της Ελλάδας στην αγορά CDS τον προεκλογικό μήνα Σεπτέμβριο 2009. Αυτό δεν μοιάζει «αυτοματισμός» της αγοράς, αλλά καλοσχεδιασμένο εγχείρημα, παρατηρούμε στον κ. Ρος. Ο Γάλλος συγγραφέας όμως, αν και παραθέτει ένα σωρό στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της στοχευμένης παρέμβασης των αγορών, δεν θέλει να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα:

«Οι τράπεζες δεν είναι κράτη, δεν σχεδιάζουν μακροχρόνια, με στρατηγική. Δεν είναι στρατηγοί, είναι τακτικοί. Μια τράπεζα δρα γρήγορα. Βλέπει μια αγορά, μια ευκαιρία, μπαίνει. Δεν σχεδιάζει ένα ή πέντε χρόνια πριν. Οι τραπεζίτες δεν κάνουν μακροχρόνια πολιτική, κάνουν deals. Βγάζουν τα λεφτά και περνάνε σε άλλα. Σήμερα στοιχηματίζουν κατά, αύριο υπέρ του ευρώ. Δεν είναι πολιτικοί με πρόγραμμα. Τους ενδιαφέρει το χρήμα.».
Η άποψη Ρος είναι βέβαια η «πολιτικά ορθόδοξη» άποψη που θα περίμενε κανείς από έναν δημοσιογράφο της Μοντ σήμερα. Για τη γαλλική και όχι μόνο «πολιτική ορθοδοξία», υπάρχουν ορισμένα αξιώματα: δεν υπάρχουν συνωμοσίες, δεν πρέπει να αναφέρονται λέξεις όπως «εθνικοποίηση» ή «προστατευτισμός» και μερικά ακόμα. Το ίδιο πάντως το βιβλίο περιέχει πληθώρα στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα υπέρ όσων, πίσω από τους «αυτοματισμούς των αγορών», ακριβέστερα μέσω αυτών, διαβλέπουν την ανάπτυξη περισσότερο εξελιγμένων στρατηγικών, που εκδηλώνονται σε κατάλληλη ευκαιρία.

«Επιτελώ το έργο του Θεού». Αν εγώ ή εσείς πούμε κάτι τέτοιο θα μας περάσουν για «ψώνια» και, αν επιμένουμε, θα μας στείλουν στο τρελοκομείο. ‘Όταν όμως αυτό το λέει ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο Λόιντ Μπλακφέιν, «συνοψίζει», όπως υπογραμμίζει στον πρόλογό του ο συγγραφέας, «την απίστευτη, υπέρμετρη δίψα για εξουσία που έχει η Τράπεζα, η εταιρεία που κυβερνά τον κόσμο με απίστευτη μυστικότητα». Αυτή δεν είναι εικόνα μιας δύναμης που κυττάει απλώς και μόνο να βγάζει λεφτά σε κάθε ευκαιρία, παρόλο που ασφαλώς το κάνει κι αυτό. ‘Όταν ο Πόλσον, άνθρωπος της Goldman Sachs, γίνεται Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι μάλλον αναμενόμενο στην κρίση του 2008 να οδηγήσει στη χρεωκοπία τη Λήμαν Μπράδερς, κύριο ανταγωνιστή της Γκόλντμαν, σώζοντας και μάλιστα με κέρδος την τελευταία!
Το εκπληκτικό ατού της τράπεζας είναι το δίκτυο επιρροής της. Οι τροτσκιστές σκέφτηκαν τον εισοδισμό, η Γκόλντμαν τον εφήρμοσε όμως επιτυχώς! «Είναι πολύ καλός ο όρος εισοδισμός», μας απαντάει ο Ρος, «και ξέρουν να τον εφαρμόζουν καλά. Η Γκόλντμαν έχει μια χρηματιστική λειτουργία, όπως και η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Barklays, η ΒΝΡ και την κάνει καλύτερα, γιατί προσλαμβάνει τους καλύτερους. Αλλά μπορεί, σε αντίθεση με τις άλλες, να στηριχθεί και σε διεθνές δίκτυο πολιτικής επιρροής, άσχετο με την αγορά. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν και πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ρομάνο Πρόντι, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και αρχιτέκτονας του ευρώ ‘Οτμαρ Ίσσινγκ, Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες. Στην Ελλάδα έχετε τον Πέτρο Χριστοδούλου, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Ρωτάω τους ‘Έλληνες συνομιλητές μου γιατί δεν διερευνήθηκε ο ρόλος του, κανείς όμως δεν μούδωσε απάντηση».

«Η ισχύς της Γκόλντμαν προέρχεται από μια μοναδική κουλτούρα επιχείρησης, δουλεύουν ως ομάδα για το καλό της εταιρείας, σχεδόν ως σέχτα, δεν υπάρχουν σταρ, δεν τρως τον καιρό σου να τσακώνεσαι, δεν κρατάς τις πληροφορίες για σένα, τις μοιράζεσαι με όλους. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός εξουσίας όπως αλλού, είναι λίγο όπως η ΙΒΜ. Κυρίως προσλαμβάνουν τους καλύτερους, που αποβάλλουν την αλαζονεία τους για να λειτουργήσουν ομαδικά. Διώχνουν όσους δεν το κάνουν. Οι άλλοι, όπως η Μόργκαν, έχουν ατομικιστική κουλτούρα».

Τα δύο τρίτα των ανώτερων στελεχών της Γκόλντμαν, περιλαμβανομένου του Προέδρου και Αντιπροέδρου είναι Εβραίοι. «Στην αρχή ήταν εβραϊκή τράπεζα. Τώρα δεν είναι, όπως η JP Morgan δεν είναι προτεσταντική και η Merill Lynch καθολική», παίρνει την πρόνοια να μας πει ο Ρος για την Γκόλντμαν, προτού εξηγήσει ότι υπάρχει «μια κληρονομιά της διαμάχης του 19ου αιώνα μεταξύ προτεσταντικών και εβραϊκών τραπεζών». Αν ο συγγραφέας διαψεύδει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη ότι έχουμε να κάνουμε με εβραϊκή τράπεζα σήμερα, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη διαμάχη των Εβραίων και Προτεσταντών τραπεζιτών, τον … 19ο αιώνα όμως. «Το μόνο κεφάλαιο του βιβλίου που ο εκδότης μου θα προτιμούσε να μην είχα γράψει!» Και εδώ άλλωστε παίρνει την πρόνοια να τονίσει ότι «η ίδρυση των εβραϊκών τραπεζών οφείλεται στον αντισημιτισμό των προτεστανταντικών»! Αναγνωρίζει πάντως ότι του θυμίζει Βίβλο η δήλωση του Μπλακφέιν ότι «επιτελεί το έργο του Θεού», αυτό όμως, σπεύδει να διαβεβαιώσει, δεν σημαίνει ότι επιδιώκει κάποια μορφή παγκόσμιας κυριαρχίας, αν και «βεβαίως, το τραπεζικό λόμπυ είναι πάρα πολύ ισχυρό». Κλείνει τελικά τη συζήτηση λέγοντας ότι «είναι καλύτερα να μην μιλάμε για τις σχέσεις θρησκείας και τραπεζών».

Η δυτική κοινωνιολογία ερεύνησε εξαντλητικά τον ρόλο Αγγλοσαξώνων, Ισπανόφωνων, ομοφυλόφιλων, γυναικών, όλων των κοινωνικών, εθνικών, θρησκευτικών, σεξουαλικών κλπ. ομάδων, συχνά υιοθετώντας νόμους για την αντιπροσώπευσή τους, πλην μίας. ‘Ισως δεν πέρασε από το μυαλό όσων επέβαλαν αυτή την κατάσταση πραγμάτων, ότι, αντί να προστατεύουν τους Εβραίους από τον αντισημιτισμό, μάλλον τον τροφοδοτούν!

«Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας», μας λέει ο Ρος, που αναγνωρίζει όμως ότι οι τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλες και έχουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη. «Πρέπει να σπάσουμε τις τράπεζες, να διαχωρίσουμε τις εμπορικές από τις επενδυτικές τράπεζες, να διαχωρίσουμε την παραδοσιακή τράπεζα από το καζίνο. Εμείς, οι φορολογούμενοι σώσαμε τις τράπεζες. Αλλά τώρα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Πρέπει να επιστρέψουμε στη ρύθμιση. Κάτι προσπάθησε ο Ομπάμα, αλλά είναι πολύ λίγα. Η ΕΕ πρέπει να το κάνει»
Πως βλέπουν οι τράπεζες την κρίση του ευρώ; Περιμένουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση των πόρων και των φόρων, την πάλη κατά της φοροδιαφυγής. Αλλά δεν μπορεί να πάμε σε περισσότερη λιτότητα. Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Είναι πολύ νωρίς, δεν το πιστεύω.

Ρεζίλι των σκυλιών!


 

Οι παλαιές “οντότητες” που δεν κατονόμασε ο Ιγνατίου


Οι ομοτράπεζοι του ΓΑΠ στα προεκλογικά δείπνα
…και βέβαια οι ηλιθιότητες των Γερμανών με την Πάρις, είναι τελείως άσχετες, αφού ο Πάρης δεν έχει καμμία δουλειά με τις business του θείου του.

Σύμφωνα λοιπόν με την Bild, οι “οντότητες” που θα θησαυρίσουν από το “bailout” έχουν και πρόσωπο:

Όμιλος Λάτση.

Όχι βέβαια για τις γελοίες αιτιάσεις των Γερμανών, που ενδιαφέρονται για τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Αυτά έχουν προέλθει από το διαχρονικό ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ του Ελληνικού πλούτου, κύριοι της Bild. Και σε αυτό το παιχνιδάκι υπάρχουν κάποιες τρομερές συμπτώσεις που δείχνουν ότι μάλλον είσαστε στην ίδια πλευρά με τον κύριο Λάτση και τον όμιλο του. Έτσι, το αφιέρωμα μάλλον θυμίζει τους γύπες που τσακώνονται πάνω στο ίδιο κουφάρι.
Όπως άλλωστε λέμε συχνά, η αλήθεια βγαίνει όταν κάποιοι τα χαλάνε στη μοιρασιά.

 Δείτε λοιπόν τις τρομερές συμπτώσεις. Ένα ταγκό για δύο. ΓΑΠ και EFG.
Θυμάστε το περιβόητο δείπνο του ΓΑΠ που οργάνωσε ο ισχυρός άνδρας της EUROBANK κύριος Καραμούζης ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.
 Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτό το δείπνο ήταν η αρχή της ανόδου ΓΑΠ στην εξουσία.

Αναρωτηθήκαμε τότε: Γιατί τη Eurobank κύριε Παπανδρέου;

29 Απριλίου του 2010 λοιπόν, προσέξτε την ημερομηνία, οι Ελβετικές αρχές μετά από επερώτηση στο Ελβετικό κοινοβούλιο, αποκαλύπτουν ότι η έκθεση του Ελβετικού τραπεζικού συστήματος δεν ήταν πλέον στα 64 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ, αλλά είχε πέσει “μυστηριωδώς” μέσα σε τρεις μόλις μήνες, στα 3,6 ΔΙΣ. Πρακτικά, μέσα σε 3 μόλις μήνες, εξαφανίστηκε! Ποιούς μήνες; Τ10, δηλώσεις περί Τιτανικού, περίστροφα στο τραπέζι, απόκρυψη συνομιλιών με ΔΝΤ, διόγκωση του ελλείμματος, ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Έρχονται λοιπόν οι Financial Times εκείνη την ημερομηνία και κάνουν μία αποκάλυψη – βόμβα, σύμφωνα με την οποία, η μείωση αυτή οφείλεται στην μεταφορά έδρας της EFG από την Ελβετία στο Λουξεμβούργο.

Γύρω από αυτή την κίνηση αναπτύχθηκε μία παραφιλολογία – συνωμοσιολογία που όμως δεν αποκάλυψε την πιο απλή περίπτωση: Βάσει νόμου το Λουξεμβούργο, σε αντίθεση με την Ελβετία, δεν υποχρεούται να δίνει αναφορά των ειδικών προϊόντων, όπως ομόλογα ή …CDS (σας λέει κάτι;) για τις τράπεζες που ενεργοποιούνται εκεί!

Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να εντοπίσει εκεί ακριβώς την αιτία μεταφοράς της τράπεζας, αφού όπως είδαμε, η Ελβετία υποχρεώθηκε να δώσει τα ανωτέρω στοιχεία.

Οι κακόπιστοι Αμερικανοί αποκάλυψαν και τις στενές σχέσεις Μπαρόζο – Λάτση με τις περιβόητες διακοπές του πρώτου στο κότερο του δεύτερου. Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, ο εξ’ απορρήτων του ομίλου EFG στην Γενεύη, κύριος Ταμβακάκης, αναλάμβανε τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας. Τυχαίο; Δε νομίζω…

ξαναδείτε λοιπόν την αποκάλυψη του Ιγνατίου: Τα στοιχεία για την αγορά χρέους από Ελληνικά μη τραπεζικά ιδρύματα και τα “μαγειρέματα”..

Αλλά διαβάστε και το ενδιαφέρον ιστορικό: Οι νεκροθάφτες τις (πραγματικής) Ελληνικής οικονομίας και το “χρίσμα”.

Από Κερατέα, μέχρι Λουξεμβούργο.
πηγή:ας μιλήσουμε επιτέλους

Η χρυσή αγορά του Ντουμπάι

  
Η αγορά χρυσού ή αλλιώς χρυσή αγορά του Ντουμπάι είναι μια από τος πιο παλιές αγορές στο εμιράτο. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στη Ντέιρα και είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσει κάποιος χρυσά ανικείμενα. Στα καταστήματα της αγοράς εκτίθενται αμύθητης αξίας θησαυροί – δημιουργήματα ντόπιων καλλιτεχνών.  Λόγω της χαμηλής φορολογίας, οι αγορές χρυσού εδώ είναι ίσως οι πιο συμφέρουσες στον πλανήτη.
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
Perierga.gr - Χρυσοχοείο στο Ντουμπάι!
πηγή:perierga

Γιατί και Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί πορεία σοφίας και σύνεσης για δεκάδες λόγους και όχι μόνο για την αποτροπή εμφάνισης καρκίνου. Είναι ίσως η μόνη εισήγηση στην οποία θα συμφωνούσαν όλοι οι γιατροί ανά την υφήλιο. Για έναν καπνιστή, η διακοπή της ανθρωποκτόνου αυτής συνήθειας αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της καθημερινότητάς του, καθώς και για την επιμήκυνση της ζωής του.
Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολη λεκτικά, αλλά δύσκολη και δυσάρεστη ως εμπειρία. Αυτό οφείλεται...στον εθισμό που προκαλεί το κάπνισμα μέσω της νικοτίνης, ενώ φυσικού ναρκωτικού που περιέχεται στον καπνό και είναι εξίσου εθιστικό με ουσίες όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί πως στους χρόνιους καπνιστές παρατηρείται τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική εξάρτηση.

Παρά ταύτα, τα οφέλη από τη διακοπή του είναι τόσο κεφαλαιώδη, και οι κίνδυνοι από τη συνέχισή του τόσο σοβαροί, ώστε είναι αδικαιολόγητη η όποια σχετική καθυστέρηση. Μια σύντομη επισκόπηση των οφελών για τον οργανισμό θα είναι εξίσου διαφωτιστική και ενθαρρυντική.
Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Υγεία και κάπνισμα
Είναι ελάχιστα τα σημεία του οργανισμού που δεν ζημιώνονται σοβαρά από την κατανάλωση καπνού και την πρόσληψη νικοτίνης στο σώμα. Αντίθετα, δεν υπάρχει ζωτικό όργανο και αδένας του οποίου η λειτουργία δεν επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας του. Δεν είναι τυχαίο πως οι μισοί σχεδόν εν ενεργεία καπνιστές πεθαίνουν από νοσήματα σχετιζόμενα με την κατανάλωση καπνού, ενώ υπολογίζεται πως περίπου εκατό εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα τον εικοστό αιώνα εξαιτίας του τσιγάρου, αριθμός που ισοδυναμεί με τα θύματα και των δύο παγκόσμιων πολέμων!

Είναι αποδεδειγμένο πως το κάπνισμα επιδρά βλαπτικά στο DNA των κυττάρων προκαλώντας εξαλλαγή γονιδίων σε ογκογονίδια, τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν καρκινογένεση. [για περισσότερες πληροφορίες δείτε: καρκινογόνοι συνήθειες και τι είναι καρκίνος]. Ο καρκίνος, όμως, δεν είναι η μόνη ζοφερή προοπτική που ελλοχεύει για τον καπνιστή.

Το κάπνισμα επιδρά καταστρεπτικά στη γενικότερη λειτουργία των πνευμόνων, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις πνευμονία και άλλες πνευμονικές διαταραχές, όπως εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Η καρδιά επιβαρύνεται το ίδιο σοβαρά: ένας καπνιστής έχει διπλάσιες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων από έναν μη καπνιστή, ενώ είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η συσχέτιση στυτικών δυσλειτουργιών και απώλειας της όρασης με την κατανάλωση καπνού. Υπολογίζεται πως ένας καπνιστής περικόπτει περίπου δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή του! Γυναίκες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής ή γέννησης ολιγοβαρούς νεογνού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του βρέφους λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

Οι επιπτώσεις για την εμφάνιση των καπνιστών είναι ανάλογες: πρώιμη δερματική γήρανση, σκούρες κίτρινες αποχρώσεις στα δόντια, τα νύχια και τα δάχτυλα, εξαιρετικά δύσοσμη αναπνοή, προβλήματα στην υγεία και την εμφάνιση της οδοντοστοιχίας και των ούλων, δύσοσμα ρούχα και μαλλιά.

Ας μην λησμονούμε, επίσης, τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής: η έλλειψη αντοχής καθιστά πολλές ευχάριστες και διασκεδαστικές ασχολίες απαγορευτικές ή σπάνιες για έναν καπνιστή, και μπορεί να επιφέρει μειωμένη εργασιακή απόδοση. Επίσης, η επιβάρυνση των μελών της οικογένειας και του φιλικού και κοινωνικού περίγυρου από το παθητικό κάπνισμα δεν είναι αμελητέα, και αποτελεί για πολλούς το βασικό λόγο για τον οποίο θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Μελέτες έχουν καταδείξει πως χιλιάδες μη καπνιστές έχουν βρει πρόωρο θάνατο από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω παθητικής πρόσληψης καπνού.

Η συνισταμένη όλων αυτών των συγγενών προβλημάτων καθιστά την παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού των καπνιστών παγκοσμίως ένα από τα πιο δυσερμήνευτα φαινόμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πολλοί εσφλαμένοι τρόποι εκλογίκευσης για να μην κόψει ή να ξαναρχίσει κάποιος το κάπνισμα όπως:

* «Η κατάσταση απαιτεί τσιγάρο» - το κάπνισμα δε βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Δυστυχώς συμβάλλει στη δημιουργία νέων.
* «Σήμερα είναι δύσκολη μέρα. Το κόβω αύριο» - η μέρα που θα φανούν τα πρώτα προβλήματα υγείας εξαιτίας του καπνίσματος θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
* «Δε σε σκοτώνει το τσιγάρο, αν είναι να πεθάνεις θα πεθάνεις. Ο θείος μου κάπνιζε σαν φουγάρο και έζησε μέχρι τα ενενήντα του» - είναι βέβαιο ότι ο εκάστοτε «αιωνόβιος καπνιστής θείος» που όλοι οι καπνιστές έχουν θα ζούσε σχεδόν άλλα δεκαπέντε ή και περισσότερα χρόνια αν δεν κάπνιζε. Αν ισχύει το «αν είναι να πεθάνεις θα πεθάνεις» τότε γιατί λέμε στα παιδιά μας να σταματούν στο κόκκινό φανάρι; Γιατί δεν τα αφήνουμε να παίζουν μες το δρόμο; Πώς θα μας φαινόταν αν μας απαντούσαν: «μπαμπά, μη φοβάσαι, αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω;»
* «Ο αέρας που ανασαίνουμε είναι πιο επιβλαβής από το τσιγάρο» - το τσιγάρο είναι πολύ πιο καρκινογόνο από τον οποιοδήποτε «αέρα».
* «Ούτως ή άλλως από κάτι θα πεθάνουμε» - προφανώς, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ζήσει περισσότερο και να δώσουμε τη χαρά στα αγαπημένα μας πρόσωπα να μας έχουν μαζί τους για όσο το δυνατόν πιο πολλά χρόνια.
* «Τι αξίζει η ζωή χωρίς ένα τσιγάρο;» - αξίζει πολλά, τα οποία ένας καπνιστής, δυστυχώς, κινδυνεύει να χάσει.

« Πότε είναι ο κατάλληλος καιρός να το κόψω;»

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι εύκολη: τώρα! Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια καπνίζετε και τι ποσότητες καπνού καταναλώνετε, η άμεση διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία θα ωφελήσει τον οργανισμό σας. Φυσικά, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο: σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα πριν τα 50 μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 15 χρόνια!
Η Αμερικανική Καρκινική Ένωση έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τα οφέλη του καπνίσματος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, βάσει διαφόρων έγκυρων μελετών. Οι παρατηρήσεις της είναι αφυπνιστικές:

20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο: οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε κανονικά επίπεδα.

2 με 3 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή κυκλοφορία και αυξάνεται η λειτουργία των πνευμόνων.

1 με 9 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Μειώνεται ο βήχας και η δυσχέρεια στην αναπνοή. Οι πνεύμονες είναι ξανά σε θέση να αποβάλλουν βλέννες από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων στο αναπνευστικό.

1 έτος μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου είναι ήδη μισός σε σχέση με έναν εν ενεργεία καπνιστή.

5 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού για έναν πρώην καπνιστή θα είναι ο ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή 5 με 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

10 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το ποσοστό θνησιμότητας για καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα εδώ και δέκα χρόνια είναι μισό από το αντίστοιχο ποσοστό στους καπνιστές. Το αυτό ισχύει και για κακοήθεις νεοπλασίες του στόματος, της περιοχής του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος.

15 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχει ισοσκελιστεί με αυτόν ενός μη καπνιστή.

Παράλληλα, παρατηρούνται οφέλη που εμφανίζονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος και ενισχύονται σταδιακά όσο παραμένει ο πρώην καπνιστής μακριά από τα τσιγάρα του:

* Μειώνεται η δυσοσμία στην αναπνοή
* Υποχωρεί το κιτρίνισμα της οδοντοστοιχίας, των δαχτύλων και των νυχιών
* Εξαφανίζεται η δυσοσμία των ρούχων και των μαλλιών
* Βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης
* Επανέρχεται η αίσθηση της όσφρησης
* Αυξάνεται η αντοχή

Συμπτώματα Αποχής

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ένας πρώην καπνιστής ξεκινά και πάλι να καπνίζει είναι τα γνωστά επακόλουθα συμπτώματα, σωματικά και ψυχολογικά, που γίνονται αισθητά λίγες μόλις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Φυσικά, όσο περισσότερα χρόνια καπνίζει ένα άτομο, τόσο εντονότερα είναι τα συμπτώματα αυτά. Ωστόσο, λίγες μόνο εβδομάδες τακτικού καπνίσματος είναι επαρκείς για να επιφέρουν το σύνολο των σχετικών συμπτωμάτων, τα οποία κορυφώνονται 2 με τρεις μέρες μετά τη διακοπή και μπορεί να διαρκέσουν ως και μερικές εβδομάδες. Η έντασή τους, ωστόσο, μειώνεται αισθητά όσο ο πρώην καπνιστής παραμένει μακριά από τον καπνό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδα (τις πρώτες δύο μέρες), εκνευρισμό, μελαγχολική διάθεση, σύγχυση, νευρικότητα, άγχος, ευερεθιστότητα, διαταραχές στον ύπνο (αϋπνία, ανησυχία), δυσκολία συγκέντρωσης, ανία, πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, αυξημένη όρεξη για φαγητό, πρόσληψη βάρους, βραχνάδα, καταρροή, ενοχλήσεις στο στήθος, δυσκοιλιότητα, βήχα, ξηροστομία.

Πώς να κόψω το κάπνισμα;

Ένας διάσημος καπνιστής κάποτε είπε: «η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολη: εγώ το έχω κόψει χιλιάδες φορές!»

Είναι αλήθεια πως για οποιονδήποτε καπνιστή η διακοπή της εθιστικής αυτής συνήθειας είναι δύσκολή. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο δύσκολη για όλους. Πολλοί αποφασισμένοι πρώην καπνιστές κατόρθωσαν να κόψουν μονομιάς το κάπνισμα μέσα σε μια μέρα, ενώ άλλοι χρειάστηκε να παλέψουν εβδομάδες ή και μήνες ώσπου να κατορθώσουν να απαλλαχτούν τελείως από αυτό. Το άρθρο αυτό περιέχει ορισμένες πρακτικές υποδείξεις και εισηγήσεις που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα. Ωστόσο, να θυμάστε πως δεν υπάρχει μαγική λύση: θα χρειαστεί προσπάθεια από μέρους σας, την οποία μπορείτε να τροφοδοτείτε στοχαζόμενοι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για εσάς και τους οικείους σας.

Προσοχή στις «εύκολες λύσεις»!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα τα οποία υπόσχονται να βοηθήσουν έναν καπνιστή να διακόψει τις κακές του συνήθειες. Μολονότι ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι όντως υποβοηθητικά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί μήπως εξαπατηθείτε. Σκευάσματα και προγράμματα που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα δίχως προσπάθεια από μέρους σας, που περιλαμβάνουν ενέσεις ή «μαγικά» χάπια με μυστικές συνταγές και δεν έχουν συστάσεις από κρατικούς φορείς είναι πιθανότατα τόσο άχρηστα, όσο και επιζήμια.

Θεραπείες νικοτίνης – φαρμακευτικές ουσίες – φίλτρα – ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.ά.

Διάφορα άλλα σκευάσματα στοχεύουν στην υποβοήθηση του καπνιστή απαλλάσσοντας τον από τα φυσικά συμπτώματα της αποχής και δίνοντάς του τη δυνατότητα ευκολότερης απεμπλοκής του από το ψυχολογικό και συναισθηματικό του εθισμό. Πρακτικά, αυτό επιτυγχάνεται μέσω παροχής νικοτίνης στον οργανισμό από μαστίχες, επιθέματα, ψεκαστήρες, σκευάσματα εισπνοών κτλ.

Είναι κατάλληλο να ζητηθεί ιατρική συμβουλή προτού γίνει οποιαδήποτε χρήση τέτοιου σκευάσματος, ιδιαίτερα από άτομα ευαίσθητων ομάδων, όπως έγκυες γυναίκες. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα σκευάσματα για όλους τους καπνιστές καθώς η επιτυχία τους εξαρτάται από την ποσότητα τσιγάρων που κατανάλωνε το άτομο προτού χρησιμοποιήσει ένα σκεύασμα, ενώ συχνά η χρήση τους επιφέρει κάποιες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, η ιατρική και φαρμακευτική ενημέρωση είναι επιβεβλημένη πριν τη χρήση οποιασδήποτε θεραπείας νικοτίνης.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπογραμμιστεί πως βοηθήματα αυτού του είδους δεν απαλλάσσουν από τον εθισμό, και συνεπώς δεν αποτελούν από μόνα τους τη λύση. Απλά βοηθούν τον καπνιστή να αντιμετωπίσει πρώτα το συναισθηματικό εθισμό και, στη συνέχεια το σωματικό.

Κυκλοφορούν, επίσης, στη φαρμακευτική αγορά διάφορες ουσίες σε χάπια οι οποίες είναι σχεδιασμένες να βοηθήσουν στην αποχή από το κάπνισμα. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα, τα οποία συνήθως δεν περιέχουν νικοτίνη, στοχεύουν στη μείωση της ευχαρίστησης που νιώθει ο καπνιστής την ώρα που καπνίζει ή στη μείωση της έπειξης για τσιγάρο. Ωστόσο, αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιο αντικαπνιστικό φάρμακο, οφείλει να ενημερωθεί πλήρως τόσο από το γιατρό όσο και από το φαρμακοποιό του για τις πιθανές παρενέργειες και τον τρόπο χρήσης.

Ορισμένοι συστήνουν την ύπνωση, το βελονισμό και την ομοιοπαθητική ως κατάλληλες μεθόδους για τη διακοπή του τσιγάρου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο στην παύση του καπνίσματος. Παρόμοια, η χρήση φίλτρων για τη διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχτεί παντελώς ανώφελη, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει πως όσοι τα χρησιμοποιούν επαναπαύονται στην υποτιθέμενη αντιζημιογόνο δράση τους και καπνίζουν ακόμη περισσότερο. Ατεκμηρίωτη επιστημονικά είναι, επίσης, η συμβολή στη διακοπή του τσιγάρου από σκευάσματα αλλοίωσης γεύσης (του καπνού) ή ειδικών διατροφικών προγραμμάτων.

Τέλος, μια σύντομη αναφορά στα περίφημα ηλεκτρονικά τσιγάρα που άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως την τελευταία πενταετία είναι επιβεβλημένη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές εισπνοής νικοτίνης που έχουν όλα τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά ενός πραγματικού τσιγάρου. Το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα στην οποία τόνιζε πως καμία επιστημονικά έγκυρη μελέτη δεν είχε τεκμηριώσει την ασφάλεια και τη χρησιμότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος ή και ως υποκατάστατου του τσιγάρου. Παρόμοια η Αμερικανική Καρκινική Ένωση προειδοποίησε το 2009 πως η υποτιθέμενη ωφέλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν τεκμηριώνεται από καμιά σχετική έρευνα, και εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι ασφαλής η εισπνοή νικοτίνης από αυτό, καθώς συνοδεύεται και από άλλα συστατικά στοιχεία τα οποία συνήθως δεν αναγράφονται στη συσκευασία και, συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν για την τοξικότητά τους.

Ανεξάρτητα από την ασφάλεια ή όχι αυτών των σκευασμάτων, η οποία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από οποιονδήποτε επίδοξο χρήστη, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν πως τέτοιου είδους προϊόντα όντως βοηθούν κάποιον να διακόψει το κάπνισμα.
«Θα μου πείτε τελικά πώς να κόψω το κάπνισμα;»

Είναι προφανές από τις πληροφορίες που παρατέθηκαν πως δεν υπάρχει «χρυσή συνταγή» ή «μαγικό κόλπο» για τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που πάντοτε βοηθούν τον εν ενεργεία καπνιστή να περάσει στις τάξεις των πρώην καπνιστών, τις οποίες και παραθέτουμε:

* Αποφασίστε γιατί θέλετε να κόψετε το κάπνισμα. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν: προσωπική υγεία και ποιότητα ζωής, προστασία της οικογένειας και των φίλων σας, λόγοι συνείδησης κ.ά. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα κίνητρα στη διάνοιά σας, τόσο πιο αποφασισμένος θα είστε, και τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.
* Ορίστε συγκεκριμένη μέρα διακοπής. Μην το αφήνετε στην τύχη ή στη διάθεση της στιγμής. Αυτό βοηθά στην ψυχολογική προετοιμασία. Είναι αλήθεια ότι η απότομη διακοπή επιφέρει εντονότερα συμπτώματα αποχής, αλλά είναι επίσης τεκμηριωμένο πως έτσι διαρκούν πολύ λιγότερο. Από την ημέρα που θα ορίσετε και εξής μην καπνίσετε καθόλου!
* Ενημερώστε για την απόφασή σας τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο, ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας και αναδιοργανώστε τους προσωπικούς σας χώρους πετώντας όλα τα τσιγάρα, τα τασάκια και οποιαδήποτε άλλα είδη καπνιστή. Φροντίστε να αποβάλλετε από τα ρούχα σας την όποια μυρωδιά καπνού μπορεί να φέρουν.
* Αποφύγετε μέρη και συναναστροφές που θα δυσχεράνουν την προσπάθειά σας. Ασχοληθείτε με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες (περπάτημα, κολύμπι) την ώρα που οργανισμός σας αποζητά τσιγάρο. Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα και μασήστε μια μαστίχα ή μια καραμέλα.
* Αποταμιεύστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για την αγορά τσιγάρων και πάρτε ένα δώρο στον εαυτό σας ή την οικογένειά σας.
* Σε στιγμές εκνευρισμού ή έντασης αναπνεύστε αργά και βαθιά.
* Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με χυμούς και άφθονο νερό και αποφύγετε το αλκοόλ.
* Μην απογοητεύεστε από τις υποτροπές, αλλά να είστε αυστηρός με τον εαυτό σας. Προσπαθείτε να καταλάβετε τι κάνατε λάθος και μην το επαναλάβετε!
* Αποφύγετε τις εκλογικεύσεις του είδους «δικαιούμαι ένα μετά από τόσες προσπάθειες». Συνεχίστε τις προσπάθειες ώσπου να τα καταφέρετε.
* Μην αποθαρρυνθείτε από μια παροδική αύξηση του βάρους σας. Μελέτες έχουν καταδείξει πως η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει αύξηση το πολύ πέντε κιλών, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής μετριοπαθούς άσκησης. Μην ξεχνάτε ότι οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερα από την όποια αύξηση βάρους μπορεί να προκύψει.
* Μην επαναπαύεστε! Ξαφνικές επιθυμίες για κάπνισμα μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και χρόνια αφότου το έχετε κόψει. Αντισταθείτε στοχαζόμενοι τα οφέλη και την προσπάθεια που έχετε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα.

Όλοι οι καπνιστές μπορούν να κόψουν το κάπνισμα. Αρκεί να το θελήσουν και να προσπαθήσουν. Είναι ένα δώρο που το οφείλουν τόσο στον εαυτό τους, όσο και στα αγαπημένα τους πρόσωπα.