Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Οι δύο παρατάξεις της τρόικας: Οι κυνικοί και οι ανόητοι

 

 

Συνέντευξη στην Die Tageszeitung παραχώρησε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του «Παγκόσμιος Μινώταυρος». Στη συνέντευξη με τίτλο «Οι Γερμανοί «τρελαίνονται» (όταν ακούνε τον όρο αναδιανεμητική ένωση)”», ο έλληνας καθηγητής επικρίνει δριμύτατα τις πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα αλλά και την πολιτική του Βερολίνου στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
«Στην τρόικα υπάρχουν δύο παρατάξεις. Η μία αποτελείται από κυνικούς και η άλλη από ανόητους. Οι ανόητοι θεωρούν ότι θα είχαν λύσει πράγματι το πρόβλημα. Οι κυνικοί γνωρίζουν ότι όλα τα πακέτα διάσωσης και τα προγράμματα λιτότητας δε θα φέρουν λύση, τους έφεραν όμως αυτό που οι ίδιοι ήθελαν, δηλαδή να κερδίσουν χρόνο. Χρόνο προκειμένου να επεξεργαστούν μια λύση.

Το πράγμα είναι απλό: εάν κάποιος έχει χρεοκοπήσει, δε μπορώ εγώ να τον σώσω δίδοντάς του ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους που μειώνουν το εισόδημά του.
Στις αρχές του 2010 ήταν ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος είχε χρεοκοπήσει. Η Ευρώπη είχε μία απλή επιλογή: είτε να επιτρέψει στη χρεοκοπημένη χώρα να κηρύξει χρεοκοπία είτε να κατανοήσει ότι ένα τέτοιου είδους πρόβλημα μίας χώρας της Ευρώπης έχει επιπτώσεις κάπου αλλού στην Ευρώπη.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι, όσο η Ελλάδα αύξανε τα ιδιωτικά και κρατικά χρέη της, κάποια άλλη χώρα, όπως η Γερμανία, λόγω και της πολιτικής των χαμηλών μισθών, ήταν σε θέση να “χτίζει” τον οικονομικό ηγετικό της ρόλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει κανείς να αλλάξει την αρχιτεκτονική του ευρώ. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο».

«Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα δημιουργούνταν δυσκολίες σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα και πολλές χώρες θα οδηγούνταν επίσης στην ύφεση. Είχα ταχθεί κατά του ευρώ στη δεκαετία του ‘90. Αλλά η Ελλάδα εισήχθη εντέλει στην ευρωζώνη. Τώρα είμαστε εντός της ευρωζώνης και η κατάσταση πρέπει να επανέλθει σε τάξη…Ο μηχανισμός διάσωσης είναι δομημένος με εντελώς λάθος τρόπο. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δε θέλουν και δε μπορούν να πληρώνουν αυτά τα χρέη».

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει το know how ώστε να αποφασίσει που πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Πρέπει μόνο να απελευθερωθεί από τον όρο ότι το ήμισυ των επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Καθότι καμία κυβέρνηση δεν έχει στην παρούσα φάση αρκετά χρήματα για επενδύσεις.

Εάν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδιδε ομόλογα, θα πωλούνταν σαν “ζεστό ψωμί”, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται την Τράπεζα Επενδύσεων».

«Οι Γερμανοί “τρελαίνονται”, όταν ακούνε τους όρους αναδιανεμητική ένωση ή δημοσιονομική ένωση. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός- ανακύκλωσης για πλεονάσματα υπό τη μορφή επενδύσεων. Σας δίνω ένα παράδειγμα από τις ΗΠΑ. Όταν πχ. η Boeing δίνει ανάθεση για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού jet για το Πεντάγωνο, απαιτείται, ορισμένα από τα τμήματα της παραγωγής να πραγματοποιούνται σε πολιτείες (των ΗΠΑ) που έχουν ελλείμματα. Δεν πρόκειται περί φιλανθρωπίας. Δε χαρίζονται χρήματα στο Τενεσί ή στο Οχάιο. Από το πλεόνασμα της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης χτίζεται ένα εργοστάσιο, ώστε οι πολίτες του Τενεσί να έχουν δουλειά και εισόδημα και να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα της Καλιφόρνια».

«Για τη Γερμανία θα ήταν πράγματι σ’ αυτή τη φάση καλό να μπορούσε να “παγώσει” την υπάρχουσα κατάσταση. Το ευρώ θα παρέμενε σε κρίση, και ακριβώς επειδή έχει τόσο χαμηλή αξία, δημιουργείται μία υγιής εξαγωγική αγορά προς την Κίνα και προς άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης. Το κεφάλαιο από την Ευρώπη εισρέει στη Γερμανία και η κρίση επιτρέπει στη Γερμανία να λαμβάνει δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Φυσικά και η Γερμανία επιθυμεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Όμως η χώρα δε θα βρίσκεται για πολύ σ’ αυτή την καλή κατάσταση. Εάν καταρρεύσει το ευρώ και επανεισαχθεί το γερμανικό μάρκο, θα μειωνόταν η ζήτηση στα γερμανικά προϊόντα»

"Είμαι Ελληνίδα": Το βίντεο για την Ελλάδα που συγκλονίζει! Δείτε το!

 




Η πανέμορφη ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου, σε αγγλική γλώσσα, εξηγεί τι είναι Ελλάδα σε όσους επικρίνουν τη χώρα μας και τους Έλληνες!


πηγή:24gr.blogspot.com

Συμφιλιωθείτε με τον θάνατο για μια καλύτερη ζωή

 

Η αποδοχή της ιδέας του θανάτου μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση και να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε... τους στόχους και τις αξίες μας.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα ψυχολόγων οι οποίοι ισχυρίζονται πως ακόμα και μια βόλτα σε ένα νεκροταφείο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους απέναντι στα προβλήματα των άλλων.
Μάλιστα πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι καταρρίπτει όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα ορισμένοι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους το να σκέφτεται κανείς τον θάνατο είναι καταστροφικό και επικίνδυνο, καθώς οδηγεί σε προκαταλήψεις και απληστία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Kenneth Vail ισχυρίζεται ότι αν αποδεχτούμε το θάνατο τότε μπορεί να αναπτύξουμε συμπεριφορές που περιορίζουν τις πιθανότητες να κάνουμε κακό στον εαυτό μας.
Παραπέμπει μάλιστα σε έρευνα που είχε γίνει το 2008 από τον Matthew Gailliot και τους συνεργάτες του οι οποίοι συνέκριναν τη συμπεριφορά ανθρώπων που περνούσαν δίπλα από ένα νεκροταφείο και ανθρώπων που βρίσκονταν ένα τετράγωνο μακριά από αυτό χωρίς να το βλέπουν.

Υποδυόμενοι απλούς περαστικούς, οι ειδικοί συνομιλούσαν μεταξύ τους και κοντά στα άτομα των οποίων τις αντιδράσεις ήθελαν να ελέγξουν, για την αξία της προσφοράς και της βοήθειας και στη συνέχεια έριχναν κατά λάθος ένα βιβλίο στο δρόμο.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα άτομα που βρίσκονταν δίπλα στο νεκροταφείο εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι υποστηρικτές μια θρησκείας έδειχναν μεγαλύτερη συμπόνια προς τα μέλη των άλλων θρησκειών όταν είχαν συνειδητοποιήσει την ιδέα του θανάτου.
Μάλιστα τόνιζαν ότι η αποδοχή της ιδέας οδηγεί σε πιο υγιείς επιλογές, όπως το να καπνίζουμε λιγότερο, να βάζουμε αντηλιακό και να ασκούμαστε περισσότερο.
 
πηγή:planitikos.gr

Πρόβλεψη καρδιακού επεισοδίου


 

  
Τα περισσότερα εμφράγματα ξεκινούν από φραγμένες αρτηρίες. Δηλαδή, από το αίμα μας. Πού καλύτερα, λοιπόν, θα μπορούσαν να κοιτάξουν οι επιστήμονες, παρά στο αίμα;

Έτσι, η παλιά μέθοδος της στεφανιογραφίας, κατά την οποία ένας λεπτός βραχίονας προωθείται από μία αρτηρία του ποδιού προς την καρδιά για να διαπιστώσει αν είναι φραγμένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επισκιαστεί από μια απλή εξέταση αίματος, που θα εστιάζει σε τουλάχιστον 23 γονίδια, τα οποία οι επιστήμονες συνέδεσαν με την δημιουργία «εμποδίων» στην κυκλοφορία του αίματος.

Η πρόβλεψη των πιθανοτήτων για καρδιακό επεισόδιο στον κάθε άνθρωπο θα είναι με αυτόν τον τρόπο πολύ απλή υπόθεση και οι ασθενείς θα μπορούν εγκαίρως να αλλάξουν τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους, για να προλάβουν τα χειρότερα.

πηγή:zougla.gr