Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ψηφίζουμε όλοι! Η Μακεδονία είναι ελληνική!



 
    Ψηφίζουμε όλοι! Η Μακεδονία είναι ελληνική!
    Είναι η Μακεδονία Ελληνική;
    Δημοσκόπηση με αυτό το ερώτημα διεξάγει αμερικανική σελίδα.
    Ως τώρα πάνω από 3 εκ. χρήστες έχουν ψηφίσει, με το ''ΝΑΙ'' να βρίσκεται μπροστά με 51%.
    Ψηφίστε ΕΔΩ

    Το μέλλον της Καρδιολογίας και της Ιατρικής...του Δ.Κρεμαστινού*




    http://2.bp.blogspot.com/-SUx2FMde7Rg/Te6DpdGUE0I/AAAAAAAAArM/JzX0Gl-BjhM/s1600/kremastinos_dimitris.jpg Οι θεραπείες με τα αρχέγονα εμβρυϊκά κύτταρα άνοιξαν ένα νέο δρόμο. Σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι η Ιατρική και ειδικότερα η Καρδιολογία εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Η προσπάθεια με τα αρχέγονα εμβρυϊκά κύτταρα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη φαίνεται να παίρνει ένα άλλο χαρακτήρα.Αντί να εμφυτεύονται τα αρχέγονα κύτταρα στην καρδιά και να αναμένουμε να πολλαπλασιασθούν και να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα (νεκρωμένα) καρδιακά κύτταρα, τα ίδια τα αρχέγονα κύτταρα 
    της καρδιάς που κατά την περίοδο της εμβρυϊκής ζωής πολλαπλασιάζονται, να εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. 

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College) απέδειξαν σε πειραματόζωα ότι εάν η πρωτεΐνη θυμοσίνη β4 χορηγηθεί πριν από την πρόκληση εμφράγματος στο πειραματόζωο (ποντικός) τότε η καρδιά αυτοϊάται και αποκαθιστά τις βλάβες που προκάλεσε το έμφραγμα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε ίσως στο πιο σοβαρό και έγκριτο περιοδικό έρευνας, το γνωστό «Nature». 

    Η θυμοσίνη β4 ενεργοποιεί προγονικά κύτταρα της καρδιάς που βρίσκονται σε ύπνωση κάτω από το επικάρδιο (εξωτερική στοιβάδα της καρδιάς). Τα κύτταρα αυτά κατά την περίοδο που το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα και αναπτύσσεται, πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν την υποδομή της ίδιας της καρδιάς. Οταν το παιδί γεννηθεί, τα κύτταρα αυτά χάνουν την ικανότητα που είχαν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Με τη βοήθεια της θυμοσίνης β4 τα κύτταρα ξυπνούν από τον ύπνο τους και ξαναδουλεύουν όπως συνέβαινε κατά την εμβρυϊκή ζωή.
     
    Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η θυμοσίνη β4 επιδρά πάνω στο DNA και μεταβάλλει την έκφραση των γονιδίων τα οποία δίνουν εντολή να ξαναενεργοποιηθούν τα προγονικά κύτταρα της έξω στοιβάδας της καρδιάς (επικάρδιο).
    Η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η κατεστραμμένη περιοχή της καρδιάς από το έμφραγμα περιορίστηκε και αντικαταστάθηκε από υγιή μυοκαρδιακά κύτταρα. Τα τοιχώματα της καρδιάς έγιναν πιο ισχυρά και η συνολική απόδοση της καρδιάς βελτιώθηκε κατά 25%.
    Ομως τι θα συμβεί όταν το φάρμακο αυτό χορηγηθεί στον άνθρωπο; Θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα που έχει στα ποντίκια; Θα υπάρξουν τοπικές ή γενικότερες παρενέργειες από το φάρμακο; Τα νέα καρδιακά κύτταρα θα συνεργασθούν και θα συντονιστούν σωστά με τα παλιά; Πότε θα γίνεται η χορήγηση της θυμοσίνης β4 πριν από το έμφραγμα και πόσο καιρό πριν; Σε ποιους αρρώστους υψηλού κινδύνου θα χορηγείται; Ολα αυτά τα ερωτήματα θα απασχολήσουν την έρευνα και τους ερευνητές τα προσεχή τουλάχιστον 10 χρόνια και μέχρις ότου το φάρμακο αυτό χορηγηθεί θεραπευτικά στον άνθρωπο. 

    Σήμερα περίπου 80.000 άνθρωποι στην Αγγλία πεθαίνουν κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο (έμφραγμα κλπ.), το 2000 πέθαιναν 117.000, ενώ 165.000 πέθαιναν στη δεκαετία του '60. Αντίθετα ενώ σήμερα 750.000 πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, 300.000 στις αρχές του 2000 και μόνο 100.000 στη δεκαετία του '60. Υπάρχει δηλαδή αναστροφή του μοντέλου της θνησιμότητας από τις καρδιακές παθήσεις. Ομως και στις δύο αυτές περιπτώσεις ένα τέτοιο φάρμακο σαν τη θυμοσίνη β4 θα αποτελούσε μια σοβαρή θεραπευτική λύση. 

    Το σημαντικότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι άρχισε μια νέα εποχή. Η εποχή των φαρμάκων που σαν τη θυμοσίνη β4 θα διεγείρουν κύτταρα του οργανισμού τα οποία θα αποκαθιστούν κύτταρα που καταστρέφονται. Το κεφάλαιο αυτό στην Ιατρική μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ο άνθρωπος από αιώνες επιδιώκει. Το ελιξίριο της ζωής. Το ελιξίριο κατά της γήρανσης του οργανισμού και του γήρατος γενικότερα.


    Ενυδάτωση: Η ποικιλία βοηθά!


    Γράφει η Γεωργία Γεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή
    O ανθρώπινος οργανισμός είναι με τέτοιο τρόπο ρυθμισμένος, ώστε να διατηρεί την απώλεια νερού του σώματος του κάτω από 0,2-0,5% του Σωματικού Βάρους.

    Ενώ ο άνθρωπος μπορεί να παραμείνει στην ζωή χωρίς τροφή περίπου 60-70 μέρες, χωρίς νερό όμως, μπορεί να επιβιώσει μόνο 4-5μέρες.Γι’ αυτό αναφέρεται και ως «απαραίτητο θρεπτικό συστατικό».

    Η πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές νερού ολοένα και περιορίζεται και αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ανθρωπότητα.Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό ακατάλληλο για κατανάλωση.


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως, αν υπάρξουν καλύτερες συνθήκες φύλαξης και προστασίας πόσιμου νερού, θα μειωθεί η παιδική θνησιμότητα λόγω μόλυνσης, κατά 1,4 εκατομμύρια παιδιά ανά έτος.


    Εάν συγκεντρωθούν και αναλυθούν όλες οι οργανικές λειτουργίες του νερού για το ανθρώπινο σώμα, θα χρειαστούν πολλές σελίδες.Το νερό, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι πολύτιμο για την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής.


    Συνοπτικά αναφέρονται οι παρακάτω βασικές του λειτουργίες.


    Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών

    Καταστέλλει την όρεξη
    Είναι ρυθμιστής της οσμωρυθμιστικής διαδικασίας
    Διατηρεί τις συγκεντρώσεις οργανικών και ανόργανων στοιχείων ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα και τις ηλεκτροχημικές ιδιότητές τους
    Βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα του οργανισμού και τις τοξίνες
    Ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών
    Βοηθά στον μεταβολισμό όλων των μακροστοιχείων
    Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και αφού σαν μόριο έχει μεγάλη ειδική θερμότητα, δεν αλλάζει κατά πολύ η δική του θερμοκρασία
    Αποτελεί μέσο για διάλυση πολλών οργανικών ή μη στοιχείων
    Χρησιμεύει σαν αντιδραστήριο για να δωρίσει το υδρογόνο ή το οξυγόνο σε οξείδια, υδροξυλομάδες κ.ο.κ
    Έχει λιπαντική δράση Προστατεύει διάφορα διαμερίσματα, όπως τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, επειδή είναι ασυμπίεστο.

    Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα νοσημάτων, όπως νεφρικά, μεταβολικά νοσήματα και καρκίνους.Οι πιο πρόσφατες διαιτητικές συστάσεις ανά 24ωρο δίνονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου, το κλίμα στο οποίο ζει, το ιατρικό του ιστορικό και το αθλητικό του προφίλ.


    Η εναλλαγή και η ποικιλία, τόσο στη γεύση των ποτών, όσο και στο είδος τους, μπορεί να κάνει ευκολότερη την πρόσληψη υγρών.Η ενυδάτωση δεν προέρχεται μόνο από την πρόσληψη μεταλλικού νερού.Πολλές γρήγορες επιλογές υπάρχουν για να ενυδατωθούμε κατά την διάρκεια της ημέρας.


    Μερικές συμβουλές για πιο εύκολη πρόσληψη νερού και αποφυγή της αφυδάτωσης είναι οι εξής:


    1. Η προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό στυμμένου λεμονιού ή λάιμ, καθώς και φρέσκων φύλλων δυόσμου, που δίνουν ευχάριστη γεύση και μυρωδιά στο ποτό μας.


    2. Υπάρχουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Ανάλογα με το είδος και τον τύπο επεξεργασίας του τροφίμου, το νερό φτάνει στο 85-99%. Μελέτες παρατηρούν, πως το 25% της ενυδάτωσης προέρχεται από τη στερεά τροφή και το υπόλοιπο 75% από τα διαφορετικά ποτά που καταναλώνουμε.


    3. Η κατανάλωση φυσικών χυμών, γάλακτος, τσαγιού και καφέ συμβάλλει στο θετικό ισοζύγιο υγρών. Η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 3mg/ kg σωματικού βάρους, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες μελέτες, όχι μόνο δεν προκαλεί διούρηση, αλλά αντίθετα, ενυδατώνει.


    4. Μια επιπλέον εναλλακτική, είναι η πρόσληψη ποτών χαμηλής θερμιδικής αξίας τύπου light και αθλητικών ποτών με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και ηλεκτρολυτών.


    5. Χρησιμοποιώντας καλαμάκι, καταναλώνουμε μεγαλύτερες γουλιές και καταπίνουμε λιγότερο αέρα, αποφεύγοντας το φούσκωμα.


    6. Σε περιπτώσεις δυσφαγίας, καλό είναι να χρησιμοποιούνται πυκνωτικά και να καταναλώνονται ζελέ, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.


    7. Όλα τα μη αλκοολούχα ποτά και κάποια που περιέχουν ελάχιστο αλκοόλ, συμβάλλουν θετικά στον βαθμό υδάτωσης του ανθρωπίνου σώματος.


    Σε μελέτη με αθλητές, φάνηκε πως η ποικιλία στα είδη, στα χρώματα και στις γεύσεις των ποτών αυξάνει τον βαθμό υδάτωσης.Πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως εκτός του νερού, όλα τα άλλα ποτά περιέχουν θερμίδες, που πρέπει να συνυπολογίζονται στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής.


    Στις μέρες μας, η μεγάλη ποικιλία ποτών χωρίς θερμίδες, λύνει τα χέρια στους καταναλωτές, αφού έχουν πλέον μια μεγάλη γκάμα ροφημάτων και ποτών που μπορούν να πιούν.


    Το νερό αποτελεί το πιο απλό θρεπτικό ποτό, χρήσιμο για την υγεία μας. Παρά τη χημική του απλότητα, αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για επιβίωση.


    beu.com.cy

    Αστεία και παράξενα για τα ψάρια



    Αστεία και παράξενα για τα ψάρια 
    Ο κόσμος των ψαριών είναι για πολλούς άγνωστος και συναρπαστικός. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τα ψάρια, και υπάρχουν πολλά παράξενα και αστεία για αυτά.

     Τα ψάρια εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από τους δεινοσαύρους, και υπάρχουν στον πλανήτη για πάνω από 450 χρόνια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30.000 είδη ψαριών που είναι γνωστά, ενώ πάνω από 10.000 είδη δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά υπάρχουν περισσότερα είδη ψαριών από ότι πουλιά, ερπετά και θηλαστικά.

     Περίπου τα μισά ψάρια (41%) ζουν σε γλυκό νερό, αλλά στην πραγματικότητα μόνο το 3 % του νερού στη Γη είναι γλυκό, ενώ το 97 % είναι αλμυρό νερό στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Δεν είναι όλα τα ψάρια αποκλειστικά υδρόβια. Υπάρχει  ένα είδος το οποίο μπορεί να αποθηκεύει οξυγόνο από τον αέρα και μετά να βγαίνει στην ξηρά όπου σέρνεται χρησιμοποιώντας τα πτερύγια που έχει στο θώρακά του. Επίσης, υπάρχουν είδη ψαριών, όπως το χελιδονόψαρο, που μπορεί να πετάξει, άλλα είδη που σκαρφαλώνουν σε βράχους, καθώς και ψάρια που μπορούν να κινηθούν σε μήκος της επιφάνειας με συνεχή πηδήματα.
     Από την άλλη βέβαια ο καρχαρίας δεν μπορεί να αποθηκεύσει αέρα καθόλου, οπότε υποχρεώνεται να κολυμπά συνέχεια ή να παραμένει κοντά στον πάτο της θάλασσας γιατί στην επιφάνεια δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα. Τα ψάρια έχουν ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής, αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι λειτουργούν πολύ έντονα και οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τα ψάρια νιώθουν και πόνο και άγχος, όπως τα θηλαστικά. Τα ψάρια μπορεί να παράγουν ήχους κάνοντας ένα τρίξιμο των δοντιών, ενώ κάποια ψάρια όπως τα γατόψαρα μπορούν να δημιουργούν ήχο και με τον αέρα που αποθηκεύουν σε όργανο κοντά στα βράγχια τους.

     Τα ψάρια έχουν άψογο προσανατολισμό και μπορούν να κινηθούν σε θολά και σκοτεινά νερά γιατί έχουν ένα όργανο που τα καθοδηγεί σαν ραντάρ. Τα σαλάχια μάλιστα μπορούν να ρίχνουν ένα είδος ακτίνων που τα βοηθά να εντοπίζουν τα θηράματα τους ακόμα και αν είναι θαμμένα στην άμμο. Το μικρότερο ψάρι λέγεται Φιλιππινέζος γοβιός που είναι περίπου 8 χιλιοστά, ενώ το μεγαλύτερο ψάρι είναι ο φαλαινοκαρχαρίας που φτάνει περίπου τα 17-18 μέτρα.



     Ένα από τα πιο περίεργα ψάρια που υπάρχουν είναι το Pacu που βρίσκεται στη Βραζιλία. Μοιάζουν με τα πιράνχας, αλλά έχουν ανθρώπινα δόντια, που τους επιτρέπουν να τρώνε φρούτα και ξηρούς καρπούς. (http://www.psaria.gr/wp-content/uploads/2011/05/Pacu-fish-3.jpg) Τα ψάρια Κιχλίδες (Oscar Fish) αλλάζουν χρώμα όταν αρχίζουν να ζευγαρώνουν.

     Οι μέδουσες θεωρούνται ψάρια, αποτελούνται από νερό κατά 95% και δεν έχουν καθόλου εγκέφαλο ή νευρικό σύστημα. Το στόμα τους βρίσκεται μέσα από το «κεφάλι» και αυτό είναι και η μοναδική είσοδος και έξοδος που υπάρχει στο σώμα τους, επομένως προσλαμβάνουν και αποβάλλουν την τροφή τους από το στόμα. Ο καρχαρίας Port Jackson είναι ωοτόκος, που σημαίνει ότι γεννά αυγά. Αυτό που είναι περίεργο όμως είναι ότι τα αυγά του μοιάζουν με ανοιχτήρια (tirbouson) και κολλάνε πάνω σε βράχια, από όπου και γεννιούνται μετά τα μωρά καρχαρίες.
     Ο καρχαρίας Goblin ξεχωρίζει λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του κεφαλιού του, που μοιάζει με μυστρί και το κάνει ιδιαίτερα παράξενο και εντυπωσιακό.

    Φωτογραφίες περίεργων ψαριών
     http://www.vrescafe.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=773
     
    πηγή:Ψάρια και Ψάρεμα

    Μικρά tips για δροσερή αναπνοή κάθε ημέρα Μικρά tips για δροσερή αναπνοή κάθε ημέρα


    Στις περισσότερες περιπτώσεις - όταν δεν πρόκειται για φλεγμονή ή άλλη πάθηση που συνδέεται με την κακοσμία του στόματος, όπως... για παράδειγμα οι νόσοι των πνευμόνων - το πρόβλημα της κακοσμίας της αναπνοής οφείλεται σε ελλιπή υγιεινή. Και μπορεί να πλένεις τα δόντια σου αλλά προφανώς αμελείς το βούρτσισμα της γλώσσας και τον καθαρισμό στον οδοντίατρο.

    Από την άλλη, η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έφαγες, όπως για παράδειγμα σκόρδο κρεμμύδι κι άλλες πικάντικες τροφές που επιβαρύνουν την αναπνοή ή στην κατανάλωση γλυκισμάτων όπως το παστέλι που κολλούν κυριολεκτικά πάνω στα δόντια σου και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

    Συμβουλές για δροσερή αναπνοή

    - Βούρτσιζε τα δόντια σου αλλά και τη γλώσσα σου δύο φορές την ημέρα. Επίσης δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις νήμα για να είσαι σίγουρη ότι αφαιρούνται και οι τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια.

    - Αν συνηθίζεις να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο μόνο κάθε φορά που αισθάνεσαι ενόχληση, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Ο καθαρισμός πέρα από το ότι σε γλιτώνει από σφραγίσματα σου χαρίζει και δροσερή αναπνοή.

    - Πιες νερράκι, κάνει καλό. Μια από τις πιο συχνές αιτίες της κακής αναπνοής είναι η ξηροστομία. Μην ξεχνάς λοιπόν να πίνεις νεράκι συχνά και σε αρκετή ποσότητα αφενός για να διατηρήσεις την σωστή υγρασία του στόματος κι αφετέρου για να απομακρύνεις επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα σου. Στην περίπτωση που πάσχεις από χρόνια ξηροστομία, συμβουλέψου τον οδοντίατρό σου για να σου συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα που διεγείρει την ροή σάλιου.

    - Άλλαζε οδοντόβουρτσα συχνά. Κάθε τρεις μήνες πρέπει να αντικαθιστάς την παλιά σου οδοντόβουρτσα με νέα. Αν χρησιμοποιείς την ίδια οδοντόβουρτσα για ολόκληρο το χρόνο το πιθανότερο είναι να έχουν συσσωρευτεί βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

    - Η χρήση επίσης ενός στοματικού διαλύματος με αντιβακτηριακή δράση μπορεί να βοηθήσει ενώ για να αισθάνεσαι εσύ πιο άνετα μπορείς μετά από τα γεύματα να μασάς μια τσίχλα δίχως ζάχαρη για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου.

    - Εάν η κακοσμία επιμένει και δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, το καθάρισμα με νήμα και το στοματικό διάλυμα κλείσε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα, η ξηροστομία ή πέτρα είναι καταστάσεις που προκαλούν κακοσμία αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

    womenonly.gr

    Πως φτιάχνω Μπρικέτες – Biomass briquettes



    Quantcast
    Οι μπρικέτες, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και ειδικά σε υποανάπτυκτες περιοχές. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτές τις περιοχές, καθώς φτιάχνονται εύκολα, από ανακυκλώσιμα υλικά, που υπάρχουν σε αφθονία στο μέρος παραγωγής. Η καύση μπρικέτας, είναι οικολογική, σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων και προτιμάται σε σχέση με αυτά, από οικολογικής άποψης.
    Ας δούμε όμως, πως μπορούμε να τις φτιάξουμε και τι χρειαζόμαστε. Οι μπρικέτες φτιάχνονται με βιομάζα, οποιαδήποτε. Είτε είναι κλαδιά, χόρτα, καλάμια, τσόφλια κτλ. Θα πρέπει όμως αρχικά, αυτή την βιομάζα να την επεξεργαστούμε
    Η επεξεργασία/καρβουνοποίηση της βιομάζας δεν είναι πάντα απαραίτητη. Εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε μπρικέτες από άχυρα και πριονίδια, χωρίς να χρειαστεί να τα μετατρέψουμε πρώτα σε κάρβουνο.
    . Οι συνήθεις τρόποι είναι η πυρόλυση και η καρβουνοποίηση, με την δεύτερη να προτιμάται, λόγο της ευκολίας της. Συνεπώς, συγκεντρώνουμε την βιομάζα μας και την μετατρέπουμε σε κάρβουνο. Αφού την μετατρέψουμε σε κάρβουνο, την τρίβουμε ώστε να μπορεί να ανακατευτεί με το δεύτερο υλικό μας, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά χαρτί το οποίο έχουμε μουλιάσει σε νερό, ώστε να γίνει σαν χυλός. Η αναλογία νερού-χαρτιού είναι περίπου 1 προς 1, εξαρτώμενο πάντα από το χαρτί. Καλύτερο χαρτί για αυτήν την χρήση, είναι το χαρτί εφημερίδας και από τετράδια. Το illustation, δεν νομίζω να έχει τα ίδια αποτελέσματα.
    Κόβουμε το χαρτί σε μικρά-μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε με το νερό. Αφήνουμε τον κουβά στην άκρη για περίπου μια μέρα, ώστε το μείγμα χαρτί-νερό να γίνει σαν χυλός. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την βιομάζα μας. Παράγουμε δηλαδή κάρβουνο, από την βιομάζα και το τρίβουμε/κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε μάλιστα, να χρησιμοποιήσετε τα τρίμματα από κάρβουνο που μένουν στον πάτο των τσουβαλιών με κάρβουνα. Αν ψήνετε και χρησιμοποιείτε κάρβουνα, σίγουρα θα έχετε στην άκρη και είναι κρίμα να τα πετάμε. Ειδικά όταν από αυτά τα τρίμματα, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας κάρβουνα ;)
    Εφόσον έχουμε τα υλικά μας έτοιμα, τα αναμιγνύουμε πάλι σε αναλογία ένα προς ένα (1-1), ίσως λίγο βιομάζα παραπάνω. Στην ουσία, δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνταγή. Όλα εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, οπότε προσθέτουμε τις “πρώτες” ύλες, με το μάτι και την εμπειρία μας.
    Το αναμεμιγμένο υλικό που έχουμε τώρα, το βάζουμε σε ένα είδος πρέσας και το συμπιέζουμε, ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Για κατασκευές, δείτε τα video, παρακάτω. Αφού αφαιρέσουμε το νερό, αφήνουμε την μπρικέτα να στεγνώσει στον ήλιο. Το στέγνωμα εξαρτάται, από το πόσο νερό, έχει απομείνει στην μπρικέτα, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα πάνω από μια μέρα, πάντως. Για να είστε σίγουροι, ανοίξτε/σπάστε μια και θα πρέπει εσωτερικά να είναι στεγνή. Έτοιμη η μπρικέτα. Μπορείτε να την κάψετε σε σόμπα, στο τζάκι ή σε μια οποιαδήποτε φωτιά.
    Μια ακόμα πιο εύκολη διαδικασία κατασκευής μπρικέτας, είναι αντί να χρησιμοποιήσουμε βιομάζα, να χρησιμοποιήσουμε πριονίδια. Είτε από την κοπή των δικών μας ξύλων, είτε από κάποιο ξυλουργικό μαγαζί. Η μέθοδος είναι ίδια με την προηγούμενη, αλλά δεν χρειάζεται να φτιάξουμε κάρβουνο, χρησιμοποιούμε το πριονίδι, όπως είναι. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια. Δείτε και τα παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε καλύτερα.
    • Για καλύτερη καύση και μικρότερο χρόνο στεγνώματος, μπορείτε να τις φτιάξετε με τρύπα στην μέση
    • Το νερό που βγαίνει από την συμπίεση της μπρικέτας, καλό είναι να το συλλέγεται σε κάποιο δοχείο και να το πετάξετε σε χώμα. Μην το αφήσετε να πέσει μέσα σε σιφώνια, καθώς περιέχει ουσίες που λειτουργούν ως κόλλα και θα σας δημιουργήσει πρόβλημα.
    • Στις περισσότερες κατασκευές που έχω δει, χρησιμοποιούν γρύλο αυτοκινήτου, όπως αυτό που έχετε στο αυτοκίνητο σας για αλλαγή ρεζέρβας. Είναι μια πολύ έξυπνη λύση, χωρίς κόστος και με πολύ καλά αποτελέσματα. Μόνο μην αφήνετε να πέφτουν τα νερά στο γρύλο, καθώς με την χρήση θα χαλάσει.
    Κατασκευές
    Πηγές
    • http://en.wikipedia.org/wiki/Briquette
    • http://en.wikipedia.org/wiki/Biomass_briquettes