Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το ψυγείο του μέλλοντος!




  Το ψυγείο του μέλλοντος θα ελέγχει τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα υπάρχουν και με βάση αυτές τις πληροφορίες θα στέλνει online παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του. Επίσης θα προτείνει συνταγές ανάλογα με τα τρόφιμα που υπάρχουν στο εσωτερικό του αλλά και ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται.

  Πρόκειται για μια συνεργασία των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Central Lancashire με το online super market Ocado σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν ένα «έξυπνο» ψυγείο ελπίζοντας ότι αυτό θα περιορίσει τη σπατάλη των τροφίμων. Μεταξύ άλλων θα αυτό-καθαρίζεται και θα μετακινεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του τα τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, ώστε να καταναλωθούν πρώτα και να περιοριστεί η ποσότητα τροφίμων που πετιούνται γιατί έληξαν ή χάλασαν επειδή ξεχάστηκαν. Θα υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που θα εντοπίζουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης.
  Με μια παρόμοια τεχνολογία θα ήταν εφικτό το «έξυπνο» ψυγείο να συνδεθεί με τον κάδο απορριμμάτων δίνοντας μια πιο ακριβή μέτρηση της ποσότητας των φαγητών που πετιούνται. Ως αποτέλεσμα το ψυγείο στηριζόμενο σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε  να περιορίσει τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γευμάτων βοηθώντας έτσι στην αποφυγή της σπατάλης τροφίμων.

  Το ψυγείο του μέλλοντος θα είναι ο προσωπικός βοηθός των πολυάσχολων ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

 πηγή :pyles.tv

Ρομπότ - δασκάλες διδάσκουν αγγλικά σε δημοτικά!



Περίπου 30 ρομπότ έπιασαν δουλειά ως δασκάλες αγγλικών σε 21 δημοτικά σχολεία μιας νοτιοκορεατικής πόλης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, που δείχνει τόσο τις ολοένα διευρυνόμενες δυνατότητες της ρομποτικής τεχνολογίας, όσο όμως και τον κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των (ανθρώπων) εργαζόμενων λόγω αυτών των εξελίξεων, που θα ενταθούν στο μέλλον.
 Τα ρομπότ, σε σχήμα αυγού και με την ονομασία Engkey, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημιουργήθηκαν από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KIST). Έχουν ύψος περίπου ένα μέτρο και, αντί για πρόσωπο διαθέτουν μια οθόνη τηλεόρασης.
 Κινούνται με ροδάκια μέσα στην τάξη, την ώρα που μιλούν στους μικρούς μαθητές, τους διαβάζουν βιβλία, ενώ μερικές φορές κουνιούνται ρυθμικά στο ρυθμό της μουσικής. Τα ρομπότ χρησιμοποιούν προ-προγραμματισμένο λογισμικό για να τραγουδάνε και να παίζουν με τα παιδιά παιγνίδια εκμάθησης του αλφαβήτου.
 Στην οθόνη τους εμφανίζεται μια ψηφιακή γυναίκα («αβατάρ» στη γλώσσα της πληροφορικής). Τα ρομπότ ελέγχονται εξ αποστάσεως από πραγματικούς δασκάλους αγγλικών, που όμως βρίσκονται σε άλλη χώρα, τις Φιλιππίνες, και μπορούν να δουν και να ακούσουν τους κορεάτες μαθητές. Ειδικές κάμερες ανιχνεύουν τις εκφράσεις του προσώπου των τηλε-δασκάλων και αυτές αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο της ψηφιακής δασκάλας-αβατάρ.
 «Οι μορφωμένοι κι έμπειροι δάσκαλοι από τις Φιλιππίνες είναι πολύ φθηνότεροι από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ν. Κορέας» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων του KIST Σαγκόνγκ Σεόνγκ-Ντάε.
 Στα παιδιά φαίνεται να αρέσουν τα ρομπότ, ιδίως στα πιο ντροπαλά που διστάζουν να μιλήσουν σε ένα πραγματικό δάσκαλο, αλλά με το ρομπότ αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση. Όμως μερικοί γονείς εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, καθώς νιώθουν μια νευρικότητα στην ιδέα ότι θα πρέπει να μιλήσουν σε ένα μηχάνημα και όχι σε ένα δάσκαλο με σάρκα και οστά.
 Τα ρομπότ, που προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο δοκιμής, προορίζονται αρχικά να σταλούν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της χώρας, τις οποίες αποφεύγουν οι δάσκαλοι, ιδίως των ξένων γλωσσών. Οι εκπαιδευτικές Αρχές της Ν. Κορέας διευκρίνισαν, πάντως, ότι δεν προτίθενται να αντικαταστήσουν τους πραγματικούς δασκάλους με ρομπότ, όμως θέλουν από τη μια να βοηθήσουν τη ρομποτική βιομηχανία της χώρας τους και, από την άλλη, να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 Το τετράμηνης διάρκειας πιλοτικό πρόγραμμα ενισχύεται από την κυβέρνηση, που επένδυσε περίπου 1 εκατ. ευρώ στο όλο σχέδιο. Κάθε ρομπότ κοστίζει περίπου 6.700 ευρώ. Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα με ρομπότ σε νοτιοκορεατικά σχολεία έχουν ξεκινήσει από το 2009.
 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για τη δημιουργία τους Σαγκόνγκ Σεόνγκ-Ντάε, «τα ρομπότ δεν παραπονιούνται ποτέ για την ασφάλεια υγείας τους, δεν ζητάνε άδεια ασθενείας, ούτε αποζημιώσεις για απόλυση…απλώς χρειάζονται κάποια επιδιόρθωση και μια αναβάθμιση λογισμικού κατά καιρούς». Ίσως οι εκπαιδευτικοί του μέλλοντος θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο…
 Πηγή: newsbomb.gr 
Οι αλλαγές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2011/2012


Νέο σχολείο από τον Σεπτέμβριο του 2011
Μειώνεται η ύλη σε 4 τάξεις του Δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 δημοτικά. Περιορίζονται τα μαθήματα και ο συνολικός εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος στο Λύκειο
Οι αλλαγές που προωθούνται στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση εστιάζονται στα εξής:
1. Από το σχολικό έτος 2011-12 το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να εφαρμόσει το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών σε περίπου 1.000 δημοτικά σχολεία, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της ξένης γλώσσας, της πληροφορικής, του πολιτισμού, της φυσικής αγωγής και της φιλαναγνωσίας.
Οπως υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου, «στόχος είναι εκτός των άλλων ο περιορισμός των περισσότερων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείου, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των παιδιών και τα έξοδα των γονέων, αφού η διδασκαλία της Πληροφορικής και των ξένων γλωσσών θα οδηγεί εντέλει σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο».
2. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Εντεκα ομάδες του υπουργείου Παιδείας έχουν ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες εξορθολογισμού και μείωσης της ύλης στις 4 τάξεις του δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.
Στόχος είναι έως το 2011 να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Κεντρικό βάρος θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην επαρκή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και της πληροφορικής.
3. Νέο Λύκειο. Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τα μαθήματα στο λύκειο και τον συνολικό εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για μελέτη και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Προβλέπεται για πρώτη φορά η εισαγωγή στη βαθμίδα του Λυκείου μιας ελεύθερης ζώνης στην οποία τα σχολεία μπορούν να εντάξουν δράσεις κοινωνικού-εθελοντικού ή ευρύτερα μαθησιακού χαρακτήρα.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου της επόμενης χρονιάς θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014.
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα μέσα από ειδική εκπαιδευτική πύλη. Το περιεχόμενό τους θα εμπλουτίζεται διαρκώς με πρότυπες παραδόσεις για την ενίσχυση των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

5. Πειραματικά σχολεία: Ο θεσμός των πειραματικών πρότυπων σχολείων έχει με τα χρόνια «διαλυθεί».
Την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία 30 τέτοια σχολεία, τα οποία θα έχουν νέα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μοριοδότηση και αποσπάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια

Ο καθορισμός αξιοκρατικών και κοινωνικών κριτηρίων στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση στην αδιαφάνεια που επικρατούσε έως σήμερα και στο ασαφές πλαίσιο κριτηρίων, το οποίο διαμορφωνόταν κατά το δοκούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο, περιλαμβάνει σύνδεση των κριτηρίων που θα ζητούνται με τη θέση της απόσπασης, θα συνεκτιμώνται μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ απλοποιείται εφεξής η συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών.
Αλλαγές

Στόχος του υπουργείου, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί, είναι να υπάρξουν αφενός αξιοκρατικά κριτήρια για τις αποσπάσεις, που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και αφετέρου να εξοικονο-μηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα (πρόσθετη μοριοδότηση) για όσους πάρουν απόσπαση σε δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά και σε κάποιες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ-ΜΙΧ.ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 πηγή : ΕΘΝΟΣ