Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Οι ξανθές και οι ξανθοί, θα εξαφανισθούν μέσα σε 200 χρόνια



Οι ξανθές και οι ξανθοί,(μιλάμε μόνο για τους φυσικούς ξανθούς) θα εξαφανισθούν μέσα σε 200 χρόνια, επειδή η ξανθότητα προκαλείται από ένα γονίδιο που τείνει να εξαφανιστεί.

Μόνον ένα πρόβλημα υπήρξε: η ΠΟΥ λέει πως ουδέποτε ανακοίνωσε ότι οι ξανθές θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση και ουδέποτε έκανε έρευνα για το θέμα. «Η ΠΟΥ δεν γνωρίζει ποια ήταν η πηγή των δημοσιευμάτων αυτών», δήλωσε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, που έχει την... έδρα της στη Γενεύη. «Δεν έχουμε καμιά άποψη για τη μελλοντική ύπαρξη των ξανθών», πρόσθεσε. Όλα τα δημοσιεύματα στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνταν μια μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Αλλά κανένα δεν ανέφερε επιστημονικές λεπτομέρειες της «μελέτης» ούτε τα ονόματα των επιστημόνων που την έφεραν εις πέρας. Στην εκπομπή «Καλημέρα Αμερική» του ΑΒC, ο Τσαρλς Γκίμπσον άρχισε την κουβέντα με τη συμπαρουσιάστριά του, την Νταϊάν Σώγερ, λέγοντας: «Υπάρχει μια μελέτη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και μιλάω σοβαρά, ότι οι ξανθές αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Γυναίκες και άνδρες με ξανθά μαλλιά, φρύδια και μπλε μάτια, οι φυσικές ξανθές, θα εξαφανιστούν, λένε, από προσώπου γης μέσα σε 200 χρόνια επειδή το γονίδιο δεν είναι τόσο δυνατό όσο αυτό των μελαχρινών». Η Σώγερ είπε ότι είναι «κάπως φυσική ξανθιά». Ο Τζέφρι Σνάιντερ, εκπρόσωπος των ειδήσεων του ΑΒC, δήλωσε ότι οι παρουσιαστές πήραν την πληροφορία από έναν παραγωγό του ΑΒC στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι την διάβασε σε μια βρετανική εφημερίδα. Στο Λονδίνο, η «Τhe Sun» και η «Τhe Εxpress» έγραψαν ότι επιστήμονες, τους οποίους δεν κατονομάζουν, είπαν πως οι ξανθές θα επιβιώσουν περισσότερο καιρό στη Σκανδιναβία, όπου έχουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα. Η τελευταία αληθινή ξανθιά, αποφάνθηκαν, θα προέρχεται από τη Φινλανδία. Τα βρετανικά ρεπορτάζ ήταν γεμάτα με απόψεις βαμμένων ξανθών, που έλεγαν ότι οι κομμωτές τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ να εξαλειφθεί η ξανθότητα, και γιατρών που έλεγαν ότι σπάνια γονίδια θα κάνουν την εμφάνισή τους για να προστατεύσουν τις φυσικές ξανθές από το να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Δημοσιογράφοι στο Λονδίνο είπαν ότι η πηγή των δημοσιευμάτων ήταν πιθανόν ένα από τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων που χρησιμοποιεί ο βρετανικός Τύπος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο περί ποίου πρόκειται. 

Η υγεία της ρακής



Γράφει ο Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης
Συνέντευξη με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Δρ. Ανδρέα Καψωριτάκη.
Η ρακή δεν είναι απλά ένα προϊόν αλλά και ένα σύμβολο ενός ελεύθερου και αγνού τρόπου ζωής, μιας παράδοσης που αρνείται να σβήσει, μιας κουλτούρας που διατηρεί τις ιδιαιτερότητες της. Ίσως γι’ αυτό σιγά-σιγά, η κρητική ρακή αρχίζει να κερδίζει όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και πολλούς από τους επισκέπτες που επιλέγουν να έρθουν στην Κρήτη.

Γενιές και γενιές έχουν περάσει, μα η διαδικασία απόσταξης της ρακής “το καζάνισμα” ή το “καζάνεμα” στην Κρήτη ακολουθεί πιστά την παράδοση αιώνων, με σκεύη και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τον ερχομό τους στην Ελλάδα έως σήμερα. 

Γνωρίζουν όμως οι Κρητικοί καζανάρηδες και καταναλωτές τα μυστικά για την υγιεινή παραγωγή και αποθήκευση αυτού του προϊόντος; Γνωρίζουν τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση; Γνωρίζουν πως είναι η ποιοτική ρακή; Τι πρέπει να κάνουμε με την «πρωτόρακη» και τι με την «ουρά» της καζανιάς; Ποιούς κινδύνους κρύβει η νόθευση της ρακής;

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δρ. Ανδρέας Ν. Καψωριτάκης δίνει απαντήσεις σε μια σειρά θέματα που έχουν να κάνουν με την απόσταξη και την κατανάλωση της ρακής.

Υπάρχουν κίνδυνοι στην υγεία παραγωγών και καταναλωτών από τον τρόπο απόσταξης και αποθήκευσης της ρακής; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τη λεγόμενη «πρωτόρακη». Η πρωτόρακη περιέχει μεγάλη ποσότητα μεθανόλης ή όπως αλλιώς λέγεται «ξυλόπνευμα». Η υπερβολική κατανάλωση μεθανόλης μπορεί να προξενήσει τύφλωση. Τα τσάμπουρα αποδεδειγμένα παράγουν τη μεθανόλη, που έχει χαμηλότερο βαθμό πτητικότητας από το οινόπνευμα (αιθανόλη) και γι’ αυτό αποστάζετε πρώτη. Στις βιομηχανίες, αυτή η αλκοόλη είναι που με την προσθήκη μπλε χρώματος για να αναγνωρίζεται, διατίθεται ως «φωτιστικό οινόπνευμα».

Με ποιο τρόπο οι παραγωγοί μπορούν να προστατευθούν από την μεθανόλη;

Ένας εύκολος τρόπος μείωσης της μεθανόλης είναι η απομάκρυνση των τσάμπουρων. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπολείμματα από ρόγες στο δοχείο για τη ζύμωση μετά το πάτημα των σταφυλιών. Επιπλέον η «πρωτόρακη» θα πρέπει να απομακρύνεται, οι παλιές νοικοκυρές την χρησιμοποιούσαν μόνο για εντριβές, αλλά και αυτή η χρήση είναι υπό συζήτηση, εφόσον απορροφάτε και από το δέρμα. Θα πρέπει να απομακρύνεται επίσης και η «ουρά» της καζανιάς που περιέχει μεγάλο ποσοστό «ανώτερων αλκοολών». Στην υπόλοιπη Ελλάδα (δυστυχώς όχι στη Κρήτη), το πρόβλημα της μεθανόλης και των ανώτερων αλκοολών στο τσίπουρο το αποφεύγουν κάνοντας δύο αποστάξεις και απομακρύνουν την «κεφαλή» αλλά και την «ουρά» του αποστάγματος.

Οι αποστακτήρες γανώνονται με κράμα μετάλλων που περιέχουν μόλυβδο. Κρύβει η μέθοδος αυτή κινδύνους για την υγεία μας; 

Στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα ήθελα να εστιάσω τη προσοχή των καταναλωτών είναι η μολυβδίαση. Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται όταν χρησιμοποιούνται αποστακτήρες που γανώνονται με κράμα μετάλλων που περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος ρυπαίνει τη ρακή και η μολυβδίαση μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία, χρόνιο κοιλιακό πόνο, ανεπάρκεια οργάνων και ψυχωσικό σύνδρομο. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι ψυχωτικές διαταραχές των τελευταίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων (Νέρωνας, Καλιγούλας κ.ά.) και κατά συνέπεια η παρακμή και η πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οφείλεται στη μολυβδίαση, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ που αποθηκεύονταν σε επιμεταλλωμένα με μόλυβδο πήλινα αγγεία (κάποιοι θα θυμούνται τα «μολυβωτά κουρούπια» και τα «μολυβοτσίκαλα»).

Υπάρχουν ιατρικές έρευνες σε πληθυσμό της Κρήτης για την κατανάλωση ρακής και την περιεκτικότητα σε μόλυβδο;

Η μελέτη της Παθολογική Κλινικής του Βενιζελείου νοσοκομείου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ, με αφορμή κάποιες περιπτώσεις μολυβδίασης σε άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ρακής.

Στη μελέτη αυτή μετρήθηκε η περιεκτικότητα σε μόλυβδο, σε δείγματα ρακής από διάφορους αποστακτήρες στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Σχεδόν στα μισά δείγματα ρακής βρέθηκε περιεκτικότητα σε μόλυβδο πάνω από τα 200 mg/L, που θεωρείται επικίνδυνη. Κατέληξε λοιπόν η μελέτη στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο αγροτικός πληθυσμός για τα αίτια ρύπανσης της ρακής με μόλυβδο αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατανάλωση του προϊόντος με μεγάλη περιεκτικότητα σε μόλυβδο. 

Παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε και στη περιοχή των Τρικάλων σε δείγματα τσίπουρου, που παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με τη ρακή σε παραδοσιακούς αποστακτήρες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων.

Η αποθήκευση της ρακής γίνεται στις γυάλινες νταμιτζάνες. Τα τελευταία χρόνια που η αγορά έχει κατακλιθεί από πλαστικά δοχεία πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτά τα δοχεία για την αποθήκευση της. Τι κίνδυνοι μπορούν να κρύβονται;

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της αποθήκευσης της ρακής και των κινδύνων που κρύβουν τα πλαστικά δοχεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία για τη φύλαξη και τη μεταφορά της ρακής. Τα πλαστικά δοχεία περιέχουν φθαλικούς εστέρες που διαλύονται και περνούν μέσα στη ρακή. Έχουν διαπιστωθεί επίπεδα φθαλικού οξέος σε ρακή και τσίπουρο έως και 2,82 mg/l, όταν το επιτρεπτό ανώτατο όριο είναι 1,5 mg/L. Τα επίπεδα αυτά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την νόθευση της ρακής; 

Κάποιοι ασυνείδητοι «καζανάρηδες» με στόχο το κέρδος από την αύξηση της παραγωγής, νοθεύουν τη ρακή με ζάχαρη, μελάσα, αλλά και άλλες ουσίες που θεωρούνται επιβλαβείς για τον οργανισμό, ενώ η πρόσμειξή τους με μεθανόλη οδηγεί σε τύφλωση και μπορεί να επιφέρει ακαριαίο θάνατο. 

Η παράδοση θέλει τους Κρητικούς να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρακής και άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία;

Είναι σε όλους γνωστό ότι η χρόνια κατάχρηση ρακής αλλά και άλλων οινοπνευματωδών, προκαλεί οξεία αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος, οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα, αλκοολική ψύχωση, αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, κλπ. Επίσης η ρακή δεν ενδείκνυται σε παχύσαρκους και όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, εφόσον κάθε ποτηράκι προσδίδει 170 θερμίδες.

Όμως ένα ποτηράκι καλής ρακής, ξέρω ότι χαλαρώνει και ανεβάζει τη διάθεση. Επιπλέον εάν οι μελέτες, που συμπεραίνουν ότι το κόκκινο γαλλικό κρασί και το whisky έχουν ευεργετική επίδραση στη καρδιά και τα αγγεία, δεν είχαν πραγματοποιηθεί στη Γαλλία και την Αγγλία αλλά στη Κρήτη, σίγουρα η ρακή θα είχε συμπεριληφθεί στα ευεργετικά για τη καρδιά ποτά. Εάν χρησιμοποιούμε λοιπόν μικρή ποσότητα ελεγχόμενης ποιότητας ρακή, τότε θα έχει πραγματικό νόημα το «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ».

πηγή: tromaktiko 

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας


Αν βλέπετε τη μνήμη σας να σας εγκαταλείπει και θέλετε να την αναβαθμίσετε, ένας είναι ο ιδανικός τρόπος: εξασκήστε τη φαντασία σας και «ανακατέψτε» τις αισθήσεις σας στο παιχνίδι της μνήμης για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Την ώρα που κωδικοποιείτε την πληροφορία που επιδιώκετε κατόπιν να θυμάστε, φτιάξτε εικόνες στο μυαλό σας.
Και μια νύξη: όσο πιο πλούσια είναι η φαντασία σας, τόσο πιο δυνατή θα είναι και η μνήμη σας...
Η παρακάτω άσκηση θα σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε.
Αφιερώστε ένα λεπτό ακριβώς στην παρακάτω λίστα (όχι παραπάνω) προσπαθώντας να αποστηθίσετε τις λέξεις με τη σειρά που εμφανίζονται. Δοκιμάστε κατόπιν να τις ανακαλέσετε στη μνήμη σας:
- γάλα
- αυγά
- δημητριακά
- ψωμί
- μπέικον
- γιαούρτι
- τυρί
- μπριζόλα
- σόδα
- ποπκόρν
Ακριβώς! Οι περισσότεροι από μας κάνουν λάθος πριν φτάσουν στο έβδομο στοιχείο της λίστας, ενώ όλοι μας αγωνιζόμαστε για να τα καταφέρουμε. Υπάρχει ωστόσο τεχνική αποστήθισης και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς γίνεται γρήγορα και... αλάνθαστα.
Φτιάξτε μια ιστορία στο μυαλό σας
Φανταστείτε ένα τεράστιο κουτί γάλακτος. Σοβαρά, προσπαθήστε να το οπτικοποιήσετε. Είναι πραγματικά τεράστιο! Κι όχι μόνο είναι τεράστιο, αλλά χοροπηδάει κιόλας. Και καθώς χοροπηδάει, εκρήγνυται. Και βγαίνουν από μέσα του, τι άλλο, αυγά. Τα αυγά που λέτε βγάζουν χέρια και πόδια και ξεκινάνε να χορεύουν όλα μαζί. Δείτε τα να λικνίζονται στο πάτωμα με χάρη. Ξάφνου, ένα από αυτά σπάει και βγαίνει από μέσα του ένα δημητριακό...
Ξαναπαίξτε την ιστορία
Επειδή καταλάβατε πού πάει το πράγμα, θα σταματήσουμε το παραλήρημα. Τη γενική ιδέα την πιάσατε ωστόσο: φτιάχνετε μια ζωντανή ιστορία που θα θυμάστε κατόπιν και μετά ανακαλείτε απλώς τα διάφορα αντικείμενα της λίστας. Η ιστορία πρέπει βέβαια να είναι έξω από τα συνηθισμένα για να τραβήξει την προσοχή σας. Καθώς λοιπόν την αναπαράγετε, σημειώστε τις λέξεις των αντικειμένων που πρωταγωνιστούν και είστε έτοιμοι. Μην προσπαθείτε να ανακαλέσετε τα αντικείμενα, απόλαυσε απλώς την ιστορία που πλάσατε κι όλα θα πάρουν τη σειρά τους.
Η τεχνική της δημιουργίας ζωντανών σεναρίων για να κωδικοποιήσει κάποιος μια πληροφορία είναι και πολύ δυνατή και εύκολα εφαρμόσιμη. Κι αν η λίστα ήταν μεγαλύτερη; Συνεχίζετε απλώς την ιστορία σας. Να θυμάστε πάντως ότι οι πληροφορίες δεν πρέπει να είναι επιγραμματικές. Φτιάξτε εικόνες έντονες και δείτε τις λεπτομέρειες. Τι χρώμα είχε, ας πούμε, το κουτί γάλακτος του παραδείγματος; Σε τι ρυθμό χόρευαν τα αυγά; Είναι μικρολεπτομέρειες που θα κάνουν ωστόσο τη διαφορά όταν κληθείτε να ανακαλέσετε από τη μνήμη σας τα αντικείμενα...
Η εικόνα αντιπροσωπεύει το σημείο
Η τεχνική αυτή δεν βρίσκει εφαρμογή φυσικά μόνο σε λίστες, αλλά μπορεί να γενικευτεί και σε πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως το να θυμάστε τα βασικά σημεία ενός λόγου, για παράδειγμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια εικόνα που να αντιπροσωπεύει κάθε σημαντικό σημείο της ομιλίας σας. Ο πόλεμος εικονοποιείται, ας πούμε, με εικόνες στρατιωτών και όπλων. Η οικονομία γίνεται άνετα εικόνα στη βάση διαγραμμάτων και πακέτων με χαρτονομίσματα. Αν θέλετε να μιλήσετε λοιπόν για τον πόλεμο και πώς αυτός επηρεάζει την οικονομία, δεν έχετε παρά να φανταστείτε ορδές στρατιωτών να μάχονται ενάντια σε σωρούς χρημάτων! Γελοίο; Αναμφίβολα. Αποτελεσματικό; Ακόμα πιο αναμφίβολα...
Η τεχνική αυτή όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας, αλλά και το πώς προσλαμβάνετε τις εμπειρίες της ζωής σας. Περιλαμβάνει δραστηριοποίηση πολλών εγκεφαλικών ζωνών στην κωδικοποίηση της πληροφορίας, γι' αυτό και κινητοποιεί το σύνολο σχεδόν των γνωστικών μας δομών. Μια δοκιμή θα σας πείσει...

Οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών


Πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει η λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει, την οποία δημοσίευσε το site Celebrity net worth. Όλα τα ποσά έχουν προσαρμοστεί βάσει πληθωρισμού.

Οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

1, Μανσά Μουσά ο 1ος, 400 δις (έτος γέννησης 1280)
Ο βασιλιάς της αυτοκρατορίας του Μάλι -που την εποχή εκείνη κατείχε επίσης τα εδάφη της σημερινής Γκάνας και του Τιμπουκτού- ο οποίος είχε στα χέρια του το 50% της παγκόσμιας παραγωγής αλατιού και χρυσού. Αναδείχτηκε σε βασιλιά μετά την αναχώρηση του προηγούμενου σε μια αποστολή για να εξερευνήσει τα όρια του Ατλαντικού ωκεανού από όπου ποτέ δεν γύρισε.
2, Οικογένεια Ρόθτσαιλντ, 350 δις (έτος γέννησης 1744)
Η Ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία που ξεκίνησε από την επενδυτική εταιρία που δημιούργησε ο Εβραϊκής καταγωγής Γερμανός Μέγερ Άμσελ Ρόθτσαιλντ, ο οποίος στην συνέχεια έστειλε τους πέντε γιους του να φτιάξουν παραρτήματα στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.
3, Τζον Ντ. Ροκφέλερ, 340 δις. (έτος γέννησης 1839)
Ιδρυτής της Standard Oil Company που αργότερα διασπάστηκε από την Αμερικάνικη κυβέρνηση σε μικρότερα κομμάτια ( Amoco, Chevron Conoco, and ExxonMobil).
4, Άντριου Κάρνεγκι, 310 δις (έτος γέννησης 1835)
Ο Σκοτσέζικης καταγωγής Αμερικανός βιομήχανος της χαλυβουργίας που, αφού πούλησε την εταιρία στην JP Morgan, χάρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
5, Τσάρος Νικόλαος ο 2ος, 300 δις (έτος γέννησης 1868)
Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας πριν την επανάσταση των μπολσεβίκων.
6, Οσμάν Άλι Χαν, 236 δις (έτος γέννησης 1886)
Ο μαχαραγιάς του Hyderabad (μέχρι την εισβολή της Ινδιάς) είχε στην κατοχή του 100 εκ. δολάρια σε χρυσό, κοσμήματα αξίας 400 εκ. δολαρίων, 50 Ρολς Ρόις και ένα διαμάντι αξίας 95 εκ. δολαρίων ως βαρίδι στο γραφείο του.
7, Γουίλιαμ ο Κατακτητής, 229,5 δις (έτος γέννησης 1028)
Διάσημος για την εισβολή και την κατάκτηση της Αγγλίας.
8, Μουαμάρ Καντάφι, 200 δις (έτος γέννησης 1942)
Αυτή είναι, σύμφωνα με το celebrity net worth, η αξία της μυστικής περιουσίας που είχε συγκεντρώσει ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης. Κάτι λογικό αν σκεφτείτε ότι μόνο το ποσό που κατασχέθηκε από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς μετά τον θάνατό του άγγιζε τα 70 δις δολάρια.
9, Χένρι Φορντ, 199 δις (έτος γέννησης 1863)
Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και δημιουργός της αλυσίδας παραγωγής.
10, Κορνίλιους Βάντερμπιλντ, 185 δις (έτος γέννησης 1794)
Ο τρίτος πλουσιότερος Αμερικάνος της ιστορίας έχτισε την περιουσία του στα ατμόπλοια και στους σιδηροδρόμους, αφού πρώτα παράτησε το σχολείο στα 11 του προκειμένου να αναλάβει το φεριμποτ του πατέρα του.
Ακολουθούν οι:
11, Άλαν Ρούφους, 178,65 δις (έτος γέννησης 1040)
Στρατιωτικός διοικητής του Νορμανδού Γουίλιαμ του κατακτητή (Νο7 στην λίστα), ο οποίος του χάρισε 200.000 στρέμματα στην Αγγλία.
12, Μπιλ Γκέιτς, 135 δις (έτος γέννησης 1955)
Ο ιδρυτής της Microsoft εξελίσσεται επίσης σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους στην ιστορία μέσω των δωρεών που κάνει στα πλαίσια του Bill & Melinda Gates Foundation.
13, Γουίλιαμ ντε Βάρεν, 146,13 δις (έτος γέννησης άγνωστο)
Ο πρώτος κόμης του Σάρει ήταν ένας Άγγλος ευγενής και στρατιωτικός στο οποίο απονεμήθηκαν χιλιάδες στρέμματα γης μετά την μάχη του Χάστινγκς.
14, Τζον Τζέικομπ Άστορ, 121 δις (έτος γέννησης 1763)
Έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο πουλώντας γούνες από τον Καναδά σε πλούσιες Νεοϋορκέζες και μετά επένδυσε τον πλούτο του αγοράζοντας το μισό Μανχάταν.
15, Ριχάρδος Φιτζάλαν, 118 δις (έτος γέννησης 1306)
Ο 10ος κόμης του Άρουντελ ήταν Άγγλος ευγενής και μεγαλο-γαιοκτήμονας.
16, Ιωάννης του Γκόντ, 110 δις (έτος γέννησης 1340)
Ο Άγγλος αντιβασιλέας (και τρίτος γιος του βασιλιά Εδουάρδου του τρίτου) οφείλει την περιουσία του στην γη.
17, Στέφεν Γκιράρντ, 105 δις (έτος γέννησης 1750)
Ο Γάλλος εφοπλιστής και τραπεζίτης που έσωσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ από χρεωκοπία κατά την διάρκεια του πολέμου το 1812.
18, Αλεξάντερ Τούρνει Στιούαρτ, 90 δις ( έτος γέννησης 1803)
Ο Ιρλανδός μετανάστης που δημιούργησε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της εποχής στην Νέα Υόρκη και ήταν ο δημιουργός του συστήματος αγορών μέσω ταχυδρομείου.
19, Ερρίκος, δούκας του Λάνκαστερ, 85,1 δις (έτος γέννησης 1301)
Άγγλος ευγενής με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από τη γη που άνηκε στην οικογένειά του.
20, Φρίντριχ Γουγερχάουζερ, 80 δις (έτος γέννησης 1834)
Έχτισε την περιουσία του πάνω στο εμπόριο ξυλείας, επενδύοντας την στην συνέχεια στην αγορά γης.
21, Τζέι Γκούλντ, 71 δις (έτος γέννησης 1836)
Ο μισητός βαρώνος των σιδηροδρόμων που ψηφίστηκε ως 8ος χειρότερος για την κοινωνία Αμερικάνος επιχειρηματίας όλων των εποχών.
22, Κάρλος Σιμ, 68 δις (έτος γέννησης 1940)
Ο Μεξικάνος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών που κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου εν ζωή ανθρώπου.
22, Στέφεν Βαν Ρένσελαερ, 68 δις (έτος γέννησης 1764)
Ο αρχικός ιδιοκτήτης του Μανχάταν (μετά τους Ινδιάνους), η υπογραφή του οποίου «κοσμεί» και την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.
23, Μάρσαλ Φιλντ, 66 δις (έτος γέννησης 1834)
Ιδρυτής της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Marshall Field & Company.
24, Σαμ Γουόλτον, 65 δις (έτος γέννησης 1918)
Ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Walmart.
25, Γουόρεν Μπάφετ, 64 δις (έτος γέννησης 1930)