Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η εκ νέου κωδικοποίηση του 12κλωνου DNA και η είσοδος στη φωτονική ζώνη.


 

 Η ιατρική επιστήμη έχει καθορίσει ότι έχουμε 12 κλώνους  DNA οι οποιοι 2 από αυτούς είναι ενεργοί, και τους υπόλοιπους κλώνους τους έχει χαρακτηρίσει «σκουπίδια».
Δεν έχουν καταλάβει το σκοπό αυτών των «σκουπιδιών» του DNA.
Οι πρόσφατες πληροφορίες έχουν αποκαλύψει τον υψηλότερο σκοπό και την υποστήριξη μιας πολυδιάστατης συνείδησης, δηλαδή την φυσική μας κατάσταση.
Η επαν-ευθυγράμμιση, η επανασύνδεση και η ενεργοποίηση των 10 κλώνων «σκουπιδιών» του  DNA (όπως είναι γνωστή - η αλλιώς- εκ νέου κωδικοποίηση του DNA η αλλιώς διαδικασία RRA) είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνουμε αυτή την κατάσταση.
Όταν είμαστε πολυδιάστατοι, οι φυσικές δυνατότητές μας αναζωπυρώνονται και έτσι αναπτύσσουμε ένα δεύτερο νευρικό δίκτυο στο αιθερικό επίπεδο. Αυτό το δεύτερο νευρικό δίκτυο, μας επιτρέπει να ζούμε σε πολλαπλές διαστάσεις αμέσως. Μπορούμε να ακούσουμε, να δούμε και να επικοινωνήσουμε με άλλους σε αυτές τις διαστάσεις.

Υπάρχουν 9 επίπεδα στη διαδικασία της εκ νέου κωδικοποίησης του DNA και για κάθε ένα απαιτείται συναισθηματική κάθαρση στο επίπεδο που ενεργοποιεί το θύμο αδένα για να αλλάξει την ακολουθία κωδικοποίησης του DNA μας. Η εκ νέου κωδικοποίηση σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει την ενεργοποίηση των 44 κωδικών του DNA που ήταν προηγουμένως απενεργοποιημένοι. Θα μπορούσατε να το παρομοιάσετε με την αναδιαμόρφωση του σώματός σας στο κυτταρικό επίπεδο ενώ ‘βρίσκεσθε’ ακόμη μέσα του.Η εκ νέου κωδικοποίηση του DNA λειτουργεί στο αιθερικό πεδίο, μερικοί το ονομάζουν ‘σωμα Φώτος’. Σε αυτό το πεδίο οι 10 κλώνοι «σκουπίδια»  του DNA σας μαζί με τους 2 συνδεδεμένους κλώνους σας ευθυγραμμίζονται εκ νέου επάνω από το έβδομο τσάκρα σας (κορώνα).Επειδή το DNA είναι ολογραφικό, μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου ταυτόχρονα, να επανασυνδεθεί και να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι 10 κλώνοι «σκουπίδια»  του DNA σας ευθυγραμμίζονται εκ νέου ταυτόχρονα στην κορυφή του κεφαλιού σας (κορώνα), επανασυνδέονται με τους 12 κρυστάλλους της κορυφής του κεφαλιού σας και επαν-ενεργοποιούνται έτσι ώστε η δυναμική ενέργεια της ζωής να ρεύσει πάλι μέσα τους.Μόλις συνδεθούν οι 12 κλώνοι του DNA σας με τους 12 κρυστάλλους της κορυφής του κεφαλιού σας, οι εργασίες του ‘Μηχανικού της Γενετικής’ και του ‘Οδηγού του Επανα –προγραμματισμού’ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.Θα συνεχίσουν να σας επιβλέπουν και να παρακολουθούν την επανασύνδεση των 12 κλώνων σας μέχρις ότου πετύχετε την συχνότητα εκείνη που θα σας επιτρέψει να ενεργοποιήσετε πλήρως την επανασύνδεση.  Η ενεργοποίηση των 12 κλώνων συμβαίνει σε 3 βήματα: 

 1. Ενεργοποίηση των κρυστάλλων της κορυφής του κεφαλιού (κορώνα). Θα το νιώστε σαν αίσθηση φαγούρας στην κορυφή του κεφαλιού σας. Δεν είναι η ίδια αίσθηση με την φαγούρα της πιτυρίασης.
2. Ενεργοποίηση της κεραίας ΜερΚαΜπα. (MerKaBa)Η κεραία MerKaBa χρησιμοποιείται για να λάβει τα μηνύματα
από άλλες διαστάσεις.
3. Ενεργοποίηση του Υποθαλάμου. Αυτό είναι ο Συμπαντικός Μεταφραστής και μεταφράζει όλα τα μηνύματα στην επιλεγμένη γλώσσα σας.
Τα μηνύματα λαμβάνονται ως σκεπτομορφές συχνότητας. Πολλά από αυτά είναι με πλήρη αισθήματα, εικόνες και γλώσσα. Μερικά έχουν μόνο ένα ή δύο από αυτά τα στοιχεία. Ο Υποθάλαμος σας παρέχει επίσης την ταυτότητα του αποστολέα. Θα μάθετε να διακρίνετε τους αποστολείς αφού θα έχετε συνηθίσει να λαμβάνετε μηνύματα για ένα διάστημα χρόνου..
 


Μόλις ενεργοποιηθεί ο Υποθάλαμος η διαδικασία RRA είναι πλήρης και το διάγραμμα του DNA σας ολοκληρώνεται επίσης. Η απόδειξη είναι οπτική (φωτογραφίες αύρας), συναισθηματική (δεν κρατάτε τα αρνητικά αισθήματα στο σώμα), και φυσική (αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου της δύναμης σας και ακούγοντας μηνύματα καθημερινά).Επειδή πολλοί άνθρωποι θα ζητούν την εκ νέου κωδικοποίηση του DNA, έχει σχεδιαστεί ως αυτο-ενεργοποιούμενη διαδικασία.Ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και ο γαλαξίας, έχουν εισέλθει σε μια υψηλά φορτισμένη περιοχή του διαστήματος. Βυθιζόμαστε μέσα στη ζώνη φωτονίων (Μανασική ακτινοβολία),
μια περίοδος έντονου φωτός στην οποία εισήλθαμε αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στην οποία θα παραμείνουμε για μια περίοδο 2.000 ετών.
Κατά τη διάρκεια αυτού του αξιοπρόσεκτου χρόνου οι ενέργειες από τη ζώνη φωτονίων προκαλούν ένα πλήρη επαναπροσδιορισμό της ζωής όπως την ξέρουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η φωτονική ενέργεια έχει την ικανότητα να ανυψώσει όλη την ζωή σε μια διάσταση υψηλότερης συχνότητας δεδομένου ότι φέρνει τους σπόρους για το Διαφωτισμό όλων. Οι ατομικές δομές μέσα στα κύτταρα των οργανισμών μας επαν-συντονίζονται ώστε να ταιριάξουν με αυτές τις αυξανόμενες συχνότητες.  Μετατοπιζόμαστε από ένα τρίτο-διαστατικό σώμα με βάση τον άνθρακα (που ταιριάζει με την ατομική συχνότητα και την περιστροφή του άνθρακα) σε ένα πέμπτο ή υψηλότερο διαστατικό κρυστάλλινο σώμα ή σώμα Φωτός (που ταιριάζει με την ατομική συχνότητα και την περιστροφή του κρυστάλλου). Με το ίδιο τρόπο τα σώματα των ζώων, η φυτική ζωή και όλα επάνω και μέσα στη γη κάνουν αυτήν την μετάβαση, όπως και ολόκληρος ο γαλαξίας μας.
 


Καθώς η διαδικασία της επαναδόμησης των φωτεινών σωμάτων μας θα συνεχίζεται, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να παρατηρούμε τα αποτελέσματά του να γινόμαστε πλήρως συνειδητοί ή πολύ-διαστατικοί. Αυτή η κατάσταση θα επιτευχθεί όταν οι 12 κλώνοι του DNA έχουν τελικά συγχωνευθεί, επανασυνδεθεί και ενεργοποιηθεί. Θα βιώσουμε έπειτα τη ζωή μέσα στη συνείδηση της πολυ-διαστατικότητας. Σε αυτό το επίπεδο συνείδησης θα μπορούμε να ζούμε στην τρίτη διάσταση διατηρώντας τη σύνδεση και τις σχέσεις μας με τα όντα στις ανώτερες σφαίρες. Δεν θα είμαστε πλέον αποκομμένοι από άλλες διαστάσεις όπως είμαστε προς το παρόν και θα λειτουργούμε σε μια κατάσταση συμπόνιας με επίκεντρο την καρδιά (Χρηστική συνείδηση). Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από την διάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Τελικά θα μάθουμε πώς να ζούμε επιτυχώς σε μια γαλαξιακή κοινωνία και τελικά σε μια συμπαντική κοινωνία. Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ενεργοποιημένους  δύο κλώνους του DNA, που αντιπροσωπεύονται από τον περιτυλιγμένο διπλό έλικα. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει και έχουν ενσωματώσει τρεις ή περισσότερους κλώνους και ένας μεγάλος αριθμός μωρών που γεννιούνται τώρα (τα κρυστάλλινα παιδιά) έχει πολλούς κλώνους ενεργού DNA. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.Κάθε ένας από τους 12 κλώνους του DNA αντιπροσωπεύει μιας από τις δώδεκα πτυχές της πολυδιάστατης συνείδησης. Τρεις κλώνοι του DNA αντιπροσωπεύουν και κυβερνούν το φυσικό σώμα, άλλοι τρεις αφορούν το συναισθηματικό σώμα, άλλοι τρεις αφορούν το διανοητικό σώμα και οι υπόλοιποι τρεις το πνευματικό σώμα. Όλες αυτές οι πτυχές αντιπροσωπεύονται στους οργανισμούς μας ως νέες νευρικές διαβάσεις προς τον εγκέφαλο. Συνδέονται και τρέφονται μέσω του ενδοκρινούς συστήματος και των αδένων. Αυτοί οι αδένες λειτουργούν κυκλικά με τις ενεργειακές δίνες μέσα στους οργανισμούς μας γνωστές ως σύστημα τσάκρας. Όταν όλες οι νευρικές διαβάσεις λειτουργούν ελεύθερα σε συνεργασία με το σύστημα των τσάκρας μας θα παράσχουν τον αγωγό/ κανάλι στις υψηλότερες σφαίρες, με συνέπεια να έχουμε την εμπειρία της πολυδιάστατης συνείδησής μας.                          


Το σύστημα των Τσάκρας (Chakra)-(Κέντρα)  ενεργεικά.                  
Ζούμε σε ένα σύμπαν που ωθείται από τους νόμους της ηλεκτρικής ενέργειας και του μαγνητισμού και όλες οι τριτο-διαστατικές μορφές ζωής μέσα του (στο σύμπαν) το απεικονίζουν αυτό. Τα αστέρια και οι πλανήτες μας (γεωμαγνητικές μορφές ζωής) όλα έχουν έναν βόρειο πόλο και έναν νότιο πόλο με τις μαγνητικές γραμμές δύναμης να ρέουν μεταξύ τους.
Τα ανθρώπινα σώματα μας (βιο-μαγνητικές μορφές ζωής) επίσης προσαρμόζονται σε αυτό το διπολικό μαγνητικό πεδίο, με την κορυφή του κεφαλιού μας απεικονίζει τον βόρειο πόλο και τα πέλματα των ποδιών μας τον νότιο.
Σε μια τρίτο-διαστατική αντανάκλαση, αυτές οι γραμμές δύναμης, που κινούνται μεταξύ του κεφαλιού μας και των ποδιών μας, καλύπτουν εντελώς το σώμα μέσα σε μια αιθερική δομή γνωστή ως δακτύλιο καναλιών. Φανταστείτε αυτόν το διαμορφωμένο σαν κουλούρι ενεργειακό πεδίο να εκτείνεται πλήρως γύρω από το σώμα σας. Αυτή η λεγόμενη αύρα σας.
Έχετε παρατηρήσει, όταν για πρώτη φορά συναντάτε έναν άλλο άνθρωπο, την αυθόρμητη έλξη; Αυτό θα μπορούσε να είναι απόδειξη ότι τα ενεργειακά σας πεδία (αύρα) δονούνται σε όμοια συχνότητα (ομοκραδασμική αντήχηση).
Το ίδιο πράγμα ισχύει όταν η παρουσία του άλλου προκαλεί ανησυχία.
Ίσως οι ηλεκτρομαγνητικές ενέργειες στις αύρες σας απωθούν η μια την άλλη. Στο κέντρο κάθε διπολικού μαγνητικού πεδίου βρίσκεται ένας μαγνητικός πυρήνας που ρέει από το Βορρά μέχρι το Νότο.
Στην περίπτωση ενός απλού μαγνήτη είναι ένα μαγνητισμένο κομμάτι του μετάλλου. Στην περίπτωση του βιο-μαγνητικού ανθρώπινου σώματος είναι ένα κανάλι, και είναι αισθητό με λεπτοφυή τρόπο, αποκαλούμενο πρανικός σωλήνας. Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα μεταφέρεται η δύναμη ζωής για να στηρίξει κάθε μεμονωμένη δημιουργία κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της.
Κάθε πνευματική παράδοση προσδιορίζει και αναγνωρίζει τη δύναμη της ζωής, αυτό το μεγάλο πεδίο δυνατοτήτων που δίνει ύπαρξη και στηρίζει έπειτα όλα όσα υπάρχουν κάθε φορά στην κάθε στιγμή.
Στις Κινεζικές πνευματικές διδασκαλίες η δύναμη της ζωής καλείται κι (qi) ή Τσι (chi), (π.χ. το Tai Chi, που αυξάνει τη δύναμη της ζωής) ενώ οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες το καλούν ki, (Reiki, που θεραπεύει με τη δύναμη της ζωής).
Στις Ινδικές και Θιβετιανές παραδόσεις προσδιορίζεται ως πράνα (prana).
Η χριστιανική παράδοση ονομάζει τη δύναμη της ζωής Αγία χάρη.
Οι θεραπευτές της Εποχής της Νέας πνευματικότητας αναφέρονται σε αυτήν ως φως ή λευκό φως, και στους φυσικούς είναι γνωστή ως υποατομικό  ή κβαντικό πεδίο. Αυτή τη στιγμή η δύναμη της  ζωής εντείνεται επίσης και επεκτείνεται από τη ζώνη των φωτονίων (Photon Belt). Καθώς κινείστε ανάμεσα στα πλήθη των ανθρώπων καθώς ο καθένας πάει στην δουλειά του, σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη, μπορείτε να παρατηρήσετε και να προσδιορίσετε πολλούς οι οποίοι υποφέρουν από την μειωμένη πρόσβαση στη δύναμη της ζωής. Φαίνεται στην κατάσταση της υγείας τους, στο πόσο ανοιχτοί και ειλικρινείς είναι, στην αυτοπεποίθηση τους και ακόμη στον τρόπο  που σχετίζονται  και με τους άλλους . 


Πρέπει όλοι να έχουμε πρόσβαση στη δύναμη της ζωής πλήρως και εντελώς για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της στην καθημερινή ύπαρξή μας. Το σύστημα των τσάκρας μας είναι ο φορέας που έχει σχεδιαστεί υπέροχα για να εκπληρώσει αυτήν την λειτουργία.Τσάκρα, είναι μια σανσκριτική λέξη που μεταφράζεται ως «περιστρεφόμενος δίσκος» ή «ρόδα.» Είναι ένα από πολλά ανθρώπινα ονόματα για αυτό που γίνεται αντιληπτό σαν μια βιοφυσική σύνδεση με την ψυχή ή το πνεύμα μας. Αυτές οι ενεργειακές συνδέσεις ή τσάκρας υπάρχουν δεδομένου ότι η ψυχή ή το πνεύμα βυθίζεται στο φυσικό σώμα και διασυνδέεται με αυτό. Αυτή τη στιγμή κάθε άνθρωπος έχει επτά από αυτές τις ενεργειακές συνδέσεις που βρίσκονται ‘πλεγμένες’ στα μεσημβρινά κέντρα του σώματός μας με μερικά που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα κέντρα είναι παρόμοια στη λειτουργία με το κιβώτιο συνδέσεων που βρίσκεται στο ηλεκτρικό σύστημα ενός σπιτιού ή ενός γραφείου. Το φυσικό σώμα μας ελέγχεται επίσης μέσω των απέραντα περίπλοκων νευρο-ηλεκτρικών κυκλωμάτων, με διάφορες πρόσθετες θέσεις όπου αυτά τα κυκλώματα συγκλίνουν. Κάθε μια από αυτές τις θέσεις ελέγχεται μέσω ενός πρόσθετου μινι νευρο-υπολογιστή που συνδέεται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος με τον εγκέφαλο. Είναι αυτές οι συγκεκριμένες θέσεις που καλούνται τσάκρας και κάθε μια εκπληρώνει διάφορες λειτουργίες.  
Επίσης υπάρχουν ορισμένοι ενδοκρινείς αδένες που συνδέονται με τη λειτουργία κάθε τσάκρα. Και δεδομένου ότι ο δονητικός τομέας του φωτός ενεργοποιεί επίσης το χρώμα και τον τόνο, κάθε ένα από τα κέντρα των τσάρκας παράγει το δικό του χρώμα και ήχο. 
ΚΟΚΚΙΝΟ, (ενδοκρινής αδένας: τα επινεφρίδια) το τσάκρα της ρίζας, μας συνδέει με το φυσικό κόσμο και χρησιμεύει ως το θεμέλιο για να χτίσουμε και εξελίξουμε την προσωπικότητά μας. Αυτό είναι το τσάκρα της αποδοχής, που μας επιτρέπει να αισθανθούμε γειωμένοι, σταθεροί και ασφαλείς. Όταν λειτουργεί πλήρως αισθανόμαστε παρόντες εδώ και τώρα και συνδεμένοι με το φυσικό σώμα.
 
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, (γανάδες: ωοθήκες /όρχεις) το αναπαραγωγικό ή ιερό τσάκρα είναι το κέντρο της σεξουαλικής ενέργειας και της δημιουργικότητας, που εξισορροπεί την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και συναισθημάτων σε όλες τις σχέσεις μας.
 
ΚΙΤΡΙΝΟ, (σπλήνα) το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος από όπου η τιμή, η ακεραιότητα και η δύναμή μας πηγάζουν. Είναι η ουσία του ποιοί είμαστε. Όταν είναι ανοικτό είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και διατηρούμε επαρκή αυτοεκτίμηση.
 
ΠΡΑΣΙΝΟ (θύμος αδένας) το τσάκρα της καρδιάς είναι το κέντρο του συστήματος. Γνωστό επίσης ως μεγάλος μετασχηματιστής, παράγει τη δυνατότητα να αγαπούμε  ελεύθερα χωρίς φόβο ή αναστολές. Όταν λειτουργεί πλήρως, ο άνθρωπος είναι συμπονετικός, φιλικός και ικανός να εργαστεί αρμονικά μέσα σε όλες τις σχέσεις. 
ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΠΛΕ (θυρεοειδής) το τσάκρα του λαιμού, όπου οι σκέψεις, τα αισθήματα και οι συναισθήσεις μετασχηματίζονται σε εκφράσεις. Αυτό το κέντρο σας βοηθά να βρείτε την ισορροπία μεταξύ της σιωπής και της ομιλίας και σας βοηθά για να εκφράσετε αυτό που αληθινά νιώθετε. Όταν είναι ανοικτό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προφορική ή καλλιτεχνική έκφραση. 
ΛΟΥΛΑΚΙ (επίφυση) το «τρίτο μάτι», μεταξύ των φρυδιών επάνω από τη μύτη, σας συνδέει με την πνευματική σας οντότητα και φέρει διαίσθηση και επίγνωση στην καθημερινή ζωή σας. Αυτό το κέντρο μας επιτρέπει την εμπειρία της έκτης αίσθησης της διαισθητικής γνώσης και της ονειροπόλησης. 
ΒΙΟΛΕΤΙ (βλεννογόνος) το τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού που συνδέει την ολότητα σας  με τη συνειδητοποίηση ότι εσείς, το σύμπαν και ο Μεγάλος Δημιουργός είστε Ένα. Όταν λειτουργεί ελεύθερα γνωρίζουμε απροκατάληπτοι και συνειδητοί σε σχέση με τον κόσμο, τους εαυτούς μας και άλλες διαστάσεις.

   

Οι κλώνοι του DNA και οι ενδοκρινείς αδένες.Κάθε ένας από τους ακόλουθους 12 κλώνους του DNA αντιπροσωπεύει μια 
από τις δώδεκα πτυχές της πολυ-διαστατικής συνείδησης.
Κλώνος 1: Θάρρος να κινηθούμε μπροστά και να ενσωματώσουμε τους φόβους μας.
Κλώνος 2: Δυνατότητα να εστιάσουμε σε κάτι και να το ολοκληρώσουμε.

Κλώνος 3: Διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της αρσενικής /θηλυκής δύναμης.
Κλώνος 4: Ισορροπία μεταξύ του ενεργειακού πεδίου και του φυσικού σώματος.
Κλώνος 5: Ειρηνική ζωή σε μια κατάσταση αποδοχής.
Κλώνος 6: Δύναμη να υποστηρίξουμε την αλήθεια μας ανεξάρτητα από την έκβαση.
Κλώνος 7: Δυνατότητα να αποδεχθούμε τόσο την φωτεινή όσο και την σκοτεινή πλευρά μας.
Κλώνος 8: Δυνατότητα να κρατηθούν τα προσωπικά όρια ανεξάρτητα από τις εκβάσεις.
Κλώνος 9: Δυνατότητα να αποδεχθούμε και να ζούμε εντός μιας κοινότητας ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις και πιστεύω.
Κλώνος 10: Δυνατότητα να συντονιστούμε και να ακούμε την ψυχή ή τον ανώτερο εαυτό μας.
Κλώνος 11: Δυνατότητα να οραματιστούμε, να δημιουργήσουμε και να εκδηλώσουμε αυτά τα οράματα στην τρίτη διάσταση.
Κλώνος 12: Δυνατότητα να αποδεχόμαστε, να είμαστε ευγενικοί και να εκτιμούμε την αξία όλων των πραγμάτων.
 
Οι ενδοκρινείς αδένεςΥποθάλαμος - μεταφράζω αυτό που πιστεύω
Επίφυση - βλέπω ή οραματίζομαι αυτό που λαμβάνω
Βλεννογόνος - ακούω αυτό που λαμβάνω
Θυρεοειδής – λέω αυτό που λαμβάνω
Θύμος αδένας - κάνω σαφές και μετατρέπω αυτό που λαμβάνω
Καρδιά - αισθάνομαι αυτό που λαμβάνω
Γανάδες - δημιουργώ και φανερώνω αυτό που λαμβάνω
Επινεφρίδια – είμαι αληθινός σε αυτό που λαμβάνω
Και έτσι στη διαδικασία της εκ νέου κωδικοποίησης κάθε κλώνος πρέπει να επανασυνδεθεί χωριστά σε κάθε αδένα και να ενεργοποιηθεί στην συνέχεια.
Αυτό παρέχει τη βελτίωση του DNA που απαιτείται για να στηρίξει την πλήρη συνειδητότητα και την επικοινωνία με τις υψηλότερες σφαίρες.
Αυτές οι πτυχές αντιπροσωπεύονται στη φυσιολογία ως νέες νευρικές διαβάσεις στον εγκέφαλο και όταν ολοκληρώνεται η σύνδεση η πολυδιάστατη συνείδησή μας θα γίνει πλήρως αισθητή και θα προσεγγιστεί.
Το φως από τη ζώνη φωτονίων που εισάγεται μέσω των αδένων στο σώμα μας, καθοδηγεί πρώτιστα αυτήν την διαδικασία της εκ νέου κωδικοποίησης. Επίσης επανασυνδεόμαστε με αργό ρυθμό ειδάλλως τα φυσικά σώματα και τα νευρικά συστήματά μας θα μπορούσαν `να καούν’ και να μην επιζήσουν άθικτα. Μπορούμε ενεργά να συνεργαστούμε με αυτήν την διαδικασία καταβάλλοντας προσπάθεια να κατανοήσουμε το λόγο που μας συμβαίνει αυτό.
Η δυνατότητά μας να αλληλεπιδράσουμε και να απορροφήσουμε τις νέες συχνότητες του φωτός στα φυσικά σώματα μας, θα καθορίσει πώς προχωρούμε σε αυτό το επόμενο βήμα της φυσικής και πνευματικής εξέλιξής μας.
Και παρατηρώντας με προσοχή το σύστημα των πιστεύω και των ενεργειών μας, ενώ χρησιμοποιούμε τα αισθήματα και την θέληση μας σαν καύσιμα για να προωθήσουμε την πνευματικότητα, θα αλλάξουμε και θα καθαρίσουμε πολλές ανεπιθύμητες  σκεπτομορφές και πρωτότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον.

Να είστε προσεκτικοί με εκείνους που προσφέρουν τις τεχνικές για να επιταχύνουν ή να προωθήσουν αδικαιολόγητα τον επαν-προγραμματισμό του DNA σας - ιδιαίτερα εάν αυτοί ζητούν μεγάλες χρηματικές αμοιβές. Πολλά υψηλότερα όντα, αγγελικοί οδηγοί και δάσκαλοι ασχολούνται ενεργά . Βοηθούν κάθε ένα από μας σε αυτήν την διαδικασία της εκ νέου κωδικοποίησης ώστε ‘να σταθούμε στα ποδιά μας’ και να μην βιάσουμε τον χρόνο της διαδικασίας .

Η ίδια αυτή η διαδικασία, δεν επιταχύνεται από αυτά που μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα βιβλίο ή να τα αγοράσουμε μέσα ένα μπουκάλι.
Συμβαίνει ακριβώς στο πλαίσιο της σωστής στιγμής ανεξάρτητα από το πόσο θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε. Αυτό το σενάριο είναι απέραντο και περιλαμβάνει ολόκληρο τον γαλαξία μας. Συμβαίνει σε απάντηση προς το Θείο Σχέδιο για το Σύμπαν, εκπορεύεται από το Δημιουργό Όλων Αυτών Που Είναι. Έτσι χαλαρώστε και πηγαίνετε με τη ροή, επιτρέποντας να συμβεί στο κατάλληλο χρόνο του. Απολαύστε την εμπειρία. Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι τρομερά και θα μας οδηγήσουν με αλάνθαστη ακρίβεια σε μια πολυδιάστατη εμπειρία να ζούμε με αγάπη στον επίγειο παράδεισο.


Η οικονομική κρίση είναι δημιουργία ομάδων συνωμοτών

Ο Ηλίας Λογοθέτης επιστρέφει δυναμικά στον κινηματογράφο με τους Ιππείς της Πύλου με ένα κόντρα ρόλο που θα συζητηθεί. Εμείς τον συναντήσαμε για να μας μιλήσει για την νέα ταινία αλλα και να μας αναλύσει την σημερινή κατάσταση.

Τι πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα;

"Υπάρχει μια μελαγχολία στην Ευρώπη η οποία ψάχνει να βρεί το εαυτό και το πολίτευμα που την χαρακτηρίζει. Αυτό που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους δεν είναι η ούτε η γλωσσα, το αίμα ούτε τίποτα είναι η κοινή επιθυμία της συμβίωσης. Αν λοιπόν θέλουμε και εμείς οι Έλληνες να λεγόμαστε οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε κοινές επιθυμίες. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. διότι στην Ελλάδα ασελγούν εδώ και χρόνια από το 1821 μέχρι σήμερα συμμορίες ληστών . Η μελαγχολία είναι διάχυτη στην Ευρώπη αλλά πιο μεγάλη μελαγχολία έως κατάθλιψη βρίσκεται στην Ελλάδα σχεδόν χαπάκωμα."
Ποιο νοήματα κρύβει η ταινία;

"Όσους πιο πολλούς συνειδητούς πολίτες αποκτήσουμε αυτά τα χρόνια που έρχονται και υπερασπίζονται αυτήν την την χώρα το πρόβλημα θα λυθεί. Έχουμε θέμα δημοκρατίας και αυτό το θίγει η ταινία. Δεν είναι δυνατόν το μέλλον αυτής της χώρας να αναλώνεται σε δικαστικές διαμάχες και σε συμμορίες που την λιμαίνουν. .Χρειαζόμαστε συνειδητούς πολίτες όχι κομματόσκυλα .Πρεπει να γυρίσουμε πίσω στο παρελθον γιατί Δεν θα υπάρχει ιστορικό Μελλον. Όλοι θέλουν λεφτά. Ποτέ δεν υπήρξαν λεφτά και αν υπήρξαν τα φάγανε αυτές οι 10 οικογένειες που κυβερνούν εδώ και χρόνια αυτήν την Χώρα. Η ταινία είναι επίκαιρη μεσα από αυτην την αλληγορία μέσα από το ψάξιμο της Δημοκρατίας. Εχει πολλά στοιχεία και την αλληγορία της και τον ρεαλισμό της και όλες αυτές τις συγκρούσεις των πρόσωπων. Έχει και μια αρχαία πνοή η ιστορία. Μου αρέσει να μιλάω για την ταινία με ένα χαμένο ρομαντισμό."
Αυτό βγαίνει λόγω της καταγωγής σας

"Είναι ο αέρας που μας κάνει στα Επτάνησα λίγο παραξενους. Είχαμε παιχνίδι στο Ιόνιο και τα ποσοστά Ελευθερίας μας ήταν μεγάλα.Για αυτό αγαπάμε τις γυναίκες μας και δεν τις θεωρούμε σκεύος ηδονής"


H Γνώμη σας για τον Καλογερόπουλο και για το cast;

"Ο Καλογερόπουλος ποναει την χώρα και αυτό είναι σημαντικόΤο cast της ταινίας είναι εκπληκτικό. Ο Κιμούλης είναι απίστευτος και ολοι πίσω εμείς βοηθάμε με την καθοδήγηση του Νίκου."
To γνωρίζατε ότι ο Καλογερόπουλος σας είχε στήσει ολόκληρη πλεκτάνη για να παίξετε

Ναι το έμαθα. Το ξέρει ότι είμαι δύσπιστος. Το θέμα του συνεργάτη είναι για εμένα σημαντικό.
Είστε ένας ηθοποιός αυτό που λέμε με Ευρεία Γκάμα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι σας λατρεύουν σαν Κωμικό ηθοποιό;

Είναι λάθος αυτό. Όσο αφορά το ρόλο κωμικού ηθοποιού μόνο στην Ελλάδα έχουμε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι φάρμακο ένας ηθοποιός δεν είναι κατηγορία φαρμάκου."
Ποιο είναι το καθήκον ενός ηθοποιού

"Είναι να είναι ουδέτερος και να παίζει κόντρα ρόλους εκεί φαίνεται η αξία του."
Πιστεύετε ότι σας έχει επηρεάσει το έργο του Βιζυηνού η πιστεύεται ότι έχετε χρέος σε έναν τόσο μεγάλο συγγραφέα.

Ηταν σαν αποστολή .αυτό το πράγμα.Να πάρω την σύνταξη μου και να αφοσιωθω σε αυτόν τον μεγάλο συγγραφέα και στην γλώσσα. Ιερό χρέος.
Έχετε συνεργαστεί με τον Κάρολό Κούν με τον Χάρολντ Πίντερ ανθρώπους αφοσιωμένους στην τέχνη;

"Ο Κούν ήταν ο δάσκαλος μου, νιώθω ότι εχω υποχρέωση στον δάσκαλο μου γιατί αυτός με οδήγησε σε μονοπάτια των ρόλων. Αλλά η συνάντηση με τον Πιντερ ήταν οριακή που κάθε άνθρωπος ήθελε να συναντήσει αυτόν τον μεγάλο συγγραφέα και είχα την ευτυχία στο No man Land να με δει να παίζω."


Εχω μια μεγαλη απορία ποια είναι η ικανοποίηση ενός ηθοποιού. είναι το χειροκρότημα η είναι κάτι πιο εσωτερικό;

Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Το χειροκρότημα είναι κάτι που περνά γρήγορα. Η εσωτερική παραδοχή είναι σημαντική και αν δεν πιστέψει ένας ηθοποιός ότι αυτό που κάνει δεν είναι καλό τότε δεν θα ησυχάσει ποτέ. Είναι κάτι σαν την συνείδηση. Ένα θέατρο γεμάτο είναι ένα θέατρο γεμάτο αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί αυταπου γεμίζουν δεν είναι λόγω της αξίας της παράστασης."

Ο Καπιταλισμός έχει μπει στην Τέχνη;
"Εδώ δεν έχουμε καπιταλισμό εδώ είναι φεουδαρχία. Δεν έχουμε ακόμα τις δομές είμαστε ακόμα προμαρξιστικά στην Ελλάδα."
Υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες στην Ελλάδα οι μετά 1974 σαν να χαθήκαν;

"Αυτό πιστεύω και εγώ σαν να έγιναν όλα αυτά για τις καρέκλες .Σκέφτομαι μήπως το κάθε επαναστατικό κίνημα είναι για τις καρέκλες. Και αυτοί οι Επαναστάτες είναι χειρότεροι γιατί οι ίδιοι εξυπηρετούν πια αυτό που τάχατες πολεμήσανε πια σαν μεταλλαγμένοι."

Υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα;
"Όχι υπάρχει φασισμός. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ των ανθρώπων είναι αυτές που καθορίζουν την δημοκρατία. Δεν λειτουργεί αυτό το πράγμα .Αν λέμε δημοκρατία να λες και να κάνεις ότι θέλειςείναι άλλη συζητηση."
Αν και βλέπουμε παρα την κρίση υπάρχει ένας πλουραλισμός στο θέατρο

"Όχι δεν υπάρχει κρίση.Αυτη η οικονομική κρίση είναι δημιουργία ομάδων συνωμοτών πού καλύπτουν ο ένας των άλλων και το κάνουν για να καλύψουν τα κλεμμένα που έφαγαν.Και πρέπει να ξεχαστεί αυτό γρήγορα γιατί διαλύουμε την Ιστορική μας μνήμη."


                                                                                                      Από τον Γιώργο Καζιάνη
πηγή: newsit







 



Ερχεται το «τηλεδιόδιο»


Η δημιουργία του «τηλεδιοδίου», δηλαδή μίας νέου τύπου κάρτας διοδίων, που θα είναι συμβατή με όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας και της Ε.Ε. και θα ενημερώνει ηλεκτρονικά κεντρικό σύστημα καταγραφής διελεύσεων και εσόδων, αποτελεί τον νέο στόχο του υπουργείου Υποδομών. Μάλιστα, η χρήση και η εφαρμογή της θα φέρει εκπτώσεις, προσφορές και ειδικά εμπορικά πακέτα, ενώ η μεγάλη αλλαγή θα έλθει από την χρέωση όχι με «εφάπαξ» ποσά, όπως είναι σήμερα, αλλά κατ’ αναλογία με τα διανυόμενα χιλιόμετρα.
Η ανάγκη για το ηλεκτρονικό διόδιο προέκυψε από τρεις βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι η δέσμευση της κυβέρνησης στο δίκαιο αίτημα για χρέωση διοδίων ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση και όχι με προκαθορισμένες τιμές ανά σταθμό, όπως είναι σήμερα.
Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση των διαφορετικών συστημάτων χρέωσης διοδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και η ανάγκη εναρμονισμού μεταξύ τους.
Ο τρίτος είναι η απόφαση της Κομισιόν του 2009, η οποία ζητά ενιαίο σύστημα τηλεδιοδίων για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2012 για τα φορτηγά και το 2014 για τα ΙΧ.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η δικαιότερη χρέωση του οδηγού μέσα από μία νέα ηλεκτρονική κάρτα διοδίων, η οποία θα είναι συμβατή με τους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων των συμβάσεων παραχώρησης, του ΤΕΟ, της Εγνατίας Οδού, της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Χθες, ο υπουργός Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππας υπέγραψε απόφαση με την οποία συστήνεται σχετική επιτροπή «για την επίτευξη και διασφάλιση της Εθνικής Διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών διοδίων και την εξέταση θεμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων ή μεγάλων τεχνικών έργων με διόδια».
Πρόεδρος της επιτροπής αναλαμβάνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Α. Σταθόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος σε δύο σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Στην ίδια ομάδα θα συμμετάσχει ο αρμόδιος για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, γενικός γραμματέας του υπ. Υποδομών, κ. Σ. Λαμπρόπουλος, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και αξιωματούχοι της Εγνατίας Οδού, του ΤΕΟ και όλων των παραχωρησιουχων των οδικών έργων που πραγματοποιήθηκαν μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Η απόφαση του κ. Ρέππα ορίζει ως αντικείμενο της επιτροπής την «προώθηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την επίτευξη και διασφάλιση της Εθνικής Διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών διοδίων και την εμπορική εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων ή μεγάλων τεχνικών έργων με διόδια». Ενδεικτικά σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρονικής πληρωμής των φόρων χρέωσης διοδίων για την εξασφάλιση της δυνατότητας διέλευσης από όλες τις περιοχές διοδίων στο εθνικό διευρωπαϊκό δίκτυο με ένα μόνο συμβόλαιο έγκυρου παρόχου υπηρεσίας τηλεδοδίων
- Ο καθορισμός των βημάτων για την εξέλιξη του συστήματος και την ένταξη των στοιχείων διαλειτουργικότητος του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλεδιοδίων
- Θέματα αναγνώρισης και βεβαίωσης παραβάσεων, καταλογισμού χρεώσεων και ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων των χρηστών υπηρεσιών τηλεδιοδίων
- Η δυνατότητα χρέωσης των χρηστών υπηρεσιών τηλεδιοδίων σύμφωνα με τη διανυόμενη απόσταση, η θέσπιση εκπτώσεων σε ειδικές κατηγορίες χρηστών ή η καθιέρωση εμπορικών πακέτων.
Το «τηλεδιόδιο» θεσπίστηκε στη χώρα μας το 2007 με προεδρικό διάταγμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία 52/2004. Ο τελικός στόχος του νομοθετήματος είναι να κινείται ο οδηγός σε στην Ελλάδα και την Ε.Ε. «με μία συσκευή και ένα συμβόλαιο».

 
πηγή: tovima online

Ψηφιακό Σχολείο -On line φροντιστήρια

 
 

On line φροντιστήρια σε τρία μαθήματα, θα έχουν εφέτος οι μαθητές της Γ΄Λυκείου για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων του καλοκαιριού.
Ήδη σε Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία οι... βιντεοπαραδόσεις από καθηγητές δημόσιων σχολείων αποτελεί πραγματικότητα με 52.000 «χτυπήματα» από την αρχή του προγράμματος.
Πρόκειται για μια ιδέα της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και του γενικού γραμματέα της κ. Βασ. Κουλαϊδή που «έτρεξαν» το σχετικό πρόγραμμα από την αρχή και θα το παρουσιάσουν εκ νέου αύριο το πρωί στις 12.30 στο κτίριο του υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου το υπουργείο Παιδείας, θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας στήριξης μέσω «ψηφιακών» φροντιστηρίων των μαθητών της Γ΄τάξης του Λυκείου που θα δώσουν το καλοκαίρι πανελλαδικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο «Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές - Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα» έχουν αναπτυχθεί ψηφιακά βοηθήματα για τα μαθήματα «Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης», «Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης» και «Αρχαία Ελληνικά - Φιλοσοφικός Λόγος».
Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2011-2012 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν επιπλέον και τα βοηθήματα για τα μαθήματα «Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας», «Βιολογία Γενικής Παιδείας» και «Λατινικά» τα οποία θα αποτελέσουν τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος.
Η ανάπτυξη του περιεχομένου των ψηφιακών βοηθημάτων θα γίνεται σταδιακά από εισηγητές - καθηγητές και υπό την εποπτεία αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών. Για τα μαθήματα του πρώτου κύκλου η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2011.
Ο ιστότοπος θα λειτουργήσει πιλοτικά έως το τέλος Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Εκτός από τη σελίδα των μαθημάτων στο http: //digitalschool. minedu. gov. gr/, τα βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα  
 

πηγή :tovima online

Το καρναβάλι της Τσικνοπέμπτης!

Ο Γιώργος πηγαινοέρχεται - Φοβάται στην Ελλάδα ή βαρέθηκε;

Τι τα θέλει τα ταξίδια ο Γιώργος και ταλαιπωρείται άδικα;

Με άδεια χέρια γύρισε ο κ. Παπανδρέου και από τη Γερμανία.
Η μόνη του διπλωματική… επιτυχία μέχρι σήμερα ήταν που υποθήκευσε τη χώρα με το μνημόνιο.
Θυμάμαι, ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους, που επαναλάμβανε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου, (εκτός από το κλασσικό πλέον «λεφτά υπάρχουν») ήταν ότι “ηξερε απο διαπραγματεύσεις”.
Ο, τι θα έδινε “σκληρές μάχες για την Ελλάδα”.
Για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Το μύθο μάλιστα του “δεινού διαπραγματευτή” τον ανέδειξαν δεόντως και τα γνωστά συγκροτήματα, όταν αποφάσισαν τον “γιωργάκη” να τον κάνουν “κ. Γιώργο Παπανδρέου”!
Δεκαπέντες μήνες τώρα ο πρωθυπουργός έκανε πολλά ταξίδια.
Ακόμα αναζητώ την πρώτη του διπλωματική επιτυχία!
Ο κ. Παπανδρέου, όπου πάει, σχεδόν πάντα δέχεται αυτά που του προτείνουν.
Απολογείται και ευχαριστεί!
Για διαπραγματεύσεις αυτού του… επιπέδου, τσάμπα κάνει τόσα ταξίδια.
Τι το θέλει και ταλαιπωρείται αδίκως;
Αυτά τα πράγματα γίνονται και με τηλεδιάσκεψη!
Δεν ασχολείται καλύτερα με την ποδηλασία (το κανό είναι επικίνδυνο μες το καταχείμωνο);

Αδέξιος Δεξιός
πηγή:blognews
 
 

George you have a message...


Η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική κατάσταση της χώρας κινούνται καθημερινά προς το χάος και ολόκληρη η χώρα οδηγείται σε μία μετάλλαξη που θα την μετατρέψει σε δουλοπαροικία.
Ο πρωθυπουργός μας, Γιώργος Παπανδρέου, επεδή έχει μια δυσκολία με τα Ελληνικά, θα προσπαθήσω να τον βάλω στο κλίμα με το παρακάτω, αν και δεν τον έχω να πιάνει τα υπονοούμενα…

Τώρα, αν έχει παράπονα από τα αγγλικά μου, τι να πω εγώ για τα ελληνικά του;

G - eorge, it's time to tell the truth for the very first time...
A - s soon as possible, we have to plan a way out.
M - onthly financial reports shows that the real difficulties are in the near future.
E - conomy in Greece, is for the "baza" I tell you.

Ο - nly an unexpected miracle will save us.
V - ery strong possibility to start the "Zaloggo" dance, soon .
E - vidence of coming back to life, sounds like saying that Pagkalos is in strong diet.
R – U ready for traveling?

Αναγνώστης

πηγή:blognews
Η φωτοσύνθεση είναι από το "Καρφί"

Η γραφή στην Αρχαιότητα




Προμηθέας

o Προμηθέας, δεσμώτης
Μία ηρωική μορφή που θυσιάστηκε για να προσφέρει τεχνολογία στους ανθρώπους είναι ο Προμηθέας. Όταν μετά την δημιουργία των ανθρώπων τους είδε γυμνούς, ξυπόλητους, άοπλους και άστεγους προσπαθώντας να διορθώσει αυτό που θεωρούσε σφάλμα προσφέρει «έντεχνο σοφία» τεχνογνωσία και ενέργεια, ή αν προτιμάτε όπως χαρακτηριστικότερα αναφέρει ο μύθος το «άνθος της πάντεχνης φωτιάς» κλεμμένη απ' τον Θεό Ήφαιστο. Οι Θεοί είχαν όμως διαφορετική άποψη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Έτσι αφού πρώτα έδωσαν στους ανθρώπους κι ένα σωρό δυσκολίες, με την Πανδώρα, για να αντισταθμίσουν την ωφέλεια της φωτιάς, τιμώρησαν και τον φιλάνθρωπο Τιτάνα Προμηθέα αλυσοδένοντάς τον αιώνια στον Καύκασο και στέλνοντας καθημερινά έναν αετό να του τρώει το συκώτι που ξαναγεννιόταν την νύχτα. Τελικά ο Ηρακλής τον απάλλαξε απ' το μαρτύριο ελευθερώνοντάς τον και
σκοτώνοντας τον αετό. (πώς όμως γνώριζαν οι αρχαίοι ότι το συκώτι είναι όργανο με δυνατότητες αναγέννησης;)
Απ' ότι φαίνεται όσοι προσπαθούν αποτελεσματικά για το καλό της ανθρωπότητας σπάνια έχουν καλά ξεμπερδέματα...
Ο Αισχύλος αναφέρει ότι ο Προμηθέας βλέποντας τους ανθρώπους σε πρωτόγονη κατάσταση δεν τους έδωσε απ' ευθείας την φωτιά για να μην καούνε, αλλά την έδωσε σε μορφή γραμμάτων. Οι άνθρωποι παίζοντας μ' αυτά δημιούργησαν γραπτό λόγο που τους εξέλιξε αντίστοιχα. Σύντομα η παιδεία (πιο δυνατή τελικά απ' την φωτιά) έγινε το δώρο στον άνθρωπο το οποίο όμως και πάλι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οι εκάστοτε εξουσιαστές για ναπαιδέψουν τον άνθρωπο φέρνοντάς τον στα μέτρα τους...


Γραφή Δισπηλιού

η πινακίδα απ' το Δισπηλιό
Έξω από την Καστοριά ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα απομεινάρια ενός αρχαίου οικισμού. Ήταν κι αυτός δίπλα στην λίμνη όπως και η σημερινή πόλη που ποιος ξέρει τι άλλο κρύβει στα πανάρχαια θεμέλιά της. Στο οικισμό Δισπηλιό λοιπόν της Καστοριάς ανακαλύφθηκε μεταξύ άλλων και μια μορφή γραφής που περιέχει τα γράμματα του Ιωνικού αλφαβήτου. Χρονολογούνται απ' το 6000 π.Χ. Αυτό ανατρέπει αρκετές θεωρίες για την έλευση των Ελλήνων στον Ελλαδικό χώρο αλλά και την προέλευση της γραφής.
Η πινακίδα αυτή δεν υπάρχει πια. Εξαερώθηκε (όπως είπαν) κατά την μεταφορά της στην Γερμανία για εξέταση από ειδικούς.


Ομηρική αναφορά

ο Όμηρος
Ο Όμηρος στην ραψωδία Ζ' αναφέρει ότι ο Σίσυφος χάραξε στις οπλές των βοδιών του την φράση «ο Αυτόλυκος με κλέβει», πράγμα που δείχνει ότι η γραφή και η ανάγνωση ήταν ήδη διαδεδομένη και σε απλούς βοσκούς!
Σε ποια όμως εποχή αναφέρεται η Ιλιάδα; Οι μελετητές δεν έχουν καταλήξει σε κοινή χρονολογία. Κάποιοι μιλάνε για 1300 π.Χ. ενώ άλλοι βρίσκουν ενδείξεις για πολύ παλιότερη χρονολόγηση.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι χωρίς την διαδεδομένη γνώση της γραφής, πολύ δύσκολα θα είχε μπορέσει να διασωθεί αυτούσιο ένα τόσο μεγάλο έργο. Όσο και να βοηθάει στην απομνημόνευση η γραφή σε στίχους, το έργο παραμένει τεράστιο!


Πανάρχαια πινακίδα του Γκλοζέλ

πινακίδα από το Glozel
Στο Γκλοζέλ, κοντά στο Βισύ (Vichy) της Γαλλίας, βρέθηκαν το 1924 μεταξύ άλλων αρχαίων ευρημάτων, πινακίδες της Μαγδαληναίας εποχής με καθαρά χαραγμένα γράμματα, πολλά από τα οποία αντιστοιχούσαν σε Ελληνικά και Φοινικικά. Η πινακίδες θεωρούνται τόσο παλιές 12.000 - 15.000 ετών που οι μελετητές διχάζονται για την αυθεντικότητά τους! Η κεραμική και η γλυπτική γνώση ήταν επίσης ήδη σε ψηλό επίπεδο την ίδια εποχή στο Γκλοζέλ, όπως φαίνεται απ' τα υπόλοιπα ευρήματα.
Ο ίδιος τύπος γραφής συναντάται και σε άλλα αρχαία ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή αλλά δείχνει να έχει συγγένειες και με άλλες αρχαίες γλώσσες. Η αποκρυπτογράφηση των πινακίδων συνεχίζεται.

Γαλάτες

Λέγεται ότι οι Γαλάτες (απόγονοι του Ηρακλή και της Γαλάτειας κατά την μυθολογία) χρησιμοποιούσαν τους Ελληνικούς χαρακτήρες στην γραφή των Γαλατικών, τα οποία φυσικά είχαν και πλήθος ελληνικών λέξεων. Όταν αργότερα ήρθαν σε επαφή με Ρωμαϊκές λεγεώνες συνεννοούνταν μαζί τους στα Ελληνικά που τα είχαν μάθει, όπως οι ίδιοι έλεγαν, από Έλληνες αποίκους και εμπόρους.
Σήμερα οι Έλληνες είναι οι μόνοι (απ' όσο ξέρω) που επιμένουν να αποκαλούν την ευρύτερη περιοχή των Γαλατών Γαλλία και όχι France όπως όλοι οι άλλοι. Η Επικράτηση των Φράγκων δεν έσβησε, ακόμα, την ανάμνηση των Γαλατών.


δίσκος της Φαιστού

ο δίσκος της Φαιστού
Σαν χρήστες computer σίγουρα θα σας ενδιέφερε να δείτε τον πρώτο σκληρό δίσκο!
Βρέθηκε στην Φαιστό της Κρήτης (περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου) στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι φτιαγμένος από κεραμικό υλικό, έχει 16 εκ. διάμετρο και είναι διπλής όψης. Το κείμενο πάνω του είναι τυπωμένο απόκινητά στοιχεία (γνώση αρχών τυπογραφίας) σε σπειροειδή μορφή από το κέντρο προς την περιφέρεια. Οι δύο όψεις έχουν ελαφρά διαφορετικό βάθος κειμένου σαν να χρησιμοποιήθηκε διαφορετική πίεση σε μία πλευρά ή να ήταν πιο στεγνός και σκληρός ο πηλός. Εικάζεται ότι φτιάχτηκε από δύο δίσκους πηλού που ενώθηκαν πριν στεγνώσουν σχηματίζοντας τελικά ένα ενιαίο δίσκο διπλής όψης. 45 διαφορετικά σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν σε ένα σύνολο 242 συμβόλων που χωρίζονται από κάθετες γραμμές. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε είναι η γραμμική A (η πρώτη γνωστή Ελληνική γραπτή γλώσσα). Πιστεύεται ότι είναι από το 1600 π.Χ.
Κάποιοι μελετητές του δίσκου παρατηρώντας τα σύμβολα κατέληξαν σε συμπεράσματα ότι περιγράφονται οι άθλοι του Ηρακλή αλλά παράλληλα συμβολίζεται και εξέλιξη της φύσεως του ανθρώπου. Μελετώντας τον δίσκο και συγκρίνοντας με μυθολογικά και άλλα γνωστά στοιχεία της ίδιας εποχής προκύπτουν και αναφορές στο άστρο του Κυνός γνωστό και ως Σείριο.
Ο μελετητής του Μινωικού πολιτισμού Λεόν Πομεράνς πιστεύει ότι ο δίσκος δεν είναι γραμμένος σε καμιά γλώσσα αλλά είναι ένα σύστημα αλληγορικών συμβόλων, προερχόμενα ίσως και από τα ζωδιακά, και έτσι χρειαζόμαστε ερμηνεία και όχι μετάφραση. Με αυτή την άποψη τείνουν να συμφωνήσουν και αρκετοί άλλοι.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με το θέμα είναι «Η Αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού» του Θεόδωρου Αξιώτη. Περιέχει πάρα πολλά στοιχεία που περιγράφουν τον πολιτισμό πίσω απ' τον δίσκο, βασιζόμενος και αυτός όχι στην μετάφραση αλλά στον αποσυμβολισμό του δίσκου. Παρατηρεί μεγάλη πιθανότητα να περιγράφονται οι άθλοι του Ηρακλή.
'Αλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τις γεωμαντικές πυξίδες του Φένγκ Σούι και ότι περιλαμβάνει 366 υποδιαιρέσεις δίνοντας μέτρηση του έτους σε ημέρες.
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του περιεχομένου του δίσκου της Φαιστού θα δείτε στην σχετική σελίδα του εκδοτικού οίκου Καίρατος.
O δίσκος βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου μαζί με πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα όπως τα ωοκέλυφα αγγεία.
Παρόμοια σύμβολα με αυτά του δίσκου της Φαιστού βρέθηκαν και πάνω σε ένα διπλό πέλεκυ της ίδιας εποχής που βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ίδια σύμβολα βρέθηκαν ζωγραφισμένα και σε κάποια αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμερική!
Τον Δεκέμβριο του 2001 στην δυτική Κούβα (κοντά στη χερσόνησο Guanahacabibes) σε υποθαλάσσιες έρευνες για βυθισμένα πλοία των προηγούμενων αιώνων, η Καναδή ερευνήτρια Paulina Zelitsky με το πλήρωμά της βρήκαν με την βοήθεια τηλεχειριζόμενου ρομπότ, σε βάθος περίπου 650 μέτρων, ερείπια από βυθισμένη πανάρχαια πόλη. Κάποιες επιγραφές έχουν αρκετά σύμβολα που είναι κοινά με τον δίσκο της Φαιστού. Η ηλικία τους προσδιορίζεται περίπου 6.000 ετών, ταυτίζοντάς τα με την πιθανότερη ηλικία της μυθικής Ατλαντίδος. Οι έρευνες συνεχίζονται.
για περισσότερα : αρχείο BBC news - 7 Δεκεμβρίου 2001


αρχή τυπογραφίας

δαχτυλίδι - σφραγίδα από την Πομπηία
Εκτός απ' τον δίσκο της Φαιστού που τυπώθηκε με κινητά στοιχεία πάνω σε φρέσκο πηλό, έχουμε παρόμοια τακτική με σφραγίδες φτιαγμένες τόσο από μέταλλα όσο και από πολύτιμους λίθους. Σφραγίδες για χρήση σε έγγραφα αλλά και για πήλινα σφραγίσματα που δούλευαν σαν εγγύηση ποιότητας του περιεχομένου, έχουν βρεθεί πάρα πολλές. Η απόσταση απ' την τυπογραφία είναι μικρή. Πότε όμως οργανώθηκε συστηματικά δεν το ξέρουμε.
Η Κίνα έχει και αυτή την σημαντική συνεισφορά της και σε αυτό τον τομέα, λέγεται ότι από το 1040 μ.Χ. χρησιμοποιούσαν κινητά τυπογραφικά στοιχεία, αλλά μετά από τόσες καταστροφές εγγράφων παγκοσμίως από διάφορους φανατικούς στο πέρασμα των αιώνων, όλο και λιγότερα πράγματα μένουν να μεταφέρουν γνώσεις και τεχνικές.
Η τυπογραφία κειμένων με μεγάλες ξύλινες και σπανιότερα μεταλλικές σφραγίδες διασώζεται μέχρι σήμερα σε πλήθος βουδιστικών κυρίως μοναστηριών. Πολλά από αυτά αν και με παραδοσιακές και μάλλον ξεπερασμένες (κατά την μοντέρνα γνώμη μας) τεχνικές, καταφέρνουν να δίνουν εντυπωσιακής ποιότητας αποτελέσματα ακόμα και σήμερα παράγοντας χειροποίητα βιβλία..
Στην Κίνα μάλιστα λέγεται ότι βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους κάποιοι δίσκοι παρόμοιου μεγέθους και ηλικίας με τον δίσκο της Φαιστού αλλά στην συνέχεια εξαφανίστηκαν προφανώς για μελέτη από Κινέζους αρχαιολόγους.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1450 για να ξαναβρεί ο Γουτεμβέργιος στην Γερμανία την τυπογραφία με κινητά στοιχεία και τώρα πια, στον 21ο αιώνα, ο εκτυπωτής δίπλα στο computer μας θεωρείται απλά δεδομένος.


κρυπτογραφία

Μερικά μηνύματα έπρεπε πάντα να σταλούν με την μέγιστη ασφάλεια (και το PGP δεν ήταν πάντα διαθέσιμο!).
Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι ώστε τα μηνύματα να μπορούν να διαβαστούν μόνο απ' τον παραλήπτη και να είναι ακατανόητα σε βαθμό που να γίνονται άχρηστα για οποιονδήποτε άλλο. Μερικές μέθοδοι απ' αυτές δείχνουν πολύ απλοϊκές σήμερα, αλλά κάποιες άλλες δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί ακόμα!
Στην αρχαία Σπάρτη για την αποστολή απόρρητων στρατιωτικών μηνυμάτων, το μήνυμα γραφόταν σ' ένα κύλινδρο που γύρω του είχε τυλιχτεί μία στενή λωρίδα δέρματος σε διαδοχικές σειρές. Αυτή ήταν η περιβόητη σκυτάλη. Ο κύλινδρος αφαιρούνταν κι έμενε η λωρίδα που μπορούσε να ξαναδιαβαστεί μόνο αν τυλιγόταν με τον ίδιο τρόπο πάνω σε ολόιδιας διαμέτρου κύλινδρο. Κάθε άλλη διαφορετική διάμετρος κυλίνδρου έδινε ακατανόητα μηνύματα. Πολλές φορές γραφόταν σε συνδυασμό με καθρέπτη, ώστε να απαιτείται καθρέπτης και στην ανάγνωση.
'Αλλη απλούστερη μέθοδος ήταν η αντιστροφή συλλαβών όπως «δημοκρατία» που θα φαινόταν σαν «ηδομαρκίτα».
'Αλλη μέθοδος χρησιμοποιούσε την ουροδόχου κύστη κάποιου ζώου που φουσκωνόταν και πάνω της γραφόταν με οριακά μικρά γράμματα το μήνυμα. Όταν ξεφουσκωνόταν το μήνυμα έδειχνε πια σαν λεκές. Κατά την αποστολή της συνήθως κρυβόταν καλά, π.χ. σε δοχείο με λάδι και ο παραλήπτης έπρεπε να την φουσκώσει και πάλι για να μπορέσει να διαβάσει το μήνυμα.
Στην αρχαία Κίνα το μήνυμα γραφόταν σε λεπτή μεταξωτή κορδέλα η οποία τυλιγόταν σαν μικρό μπαλάκι και καλυπτόταν με κερί. Το μικρό κέρινο μπαλάκι το κατάπινε ο αγγελιοφόρος και έτσι το μετέφερε με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια!
Ακόμα σπανιότερη ήταν η μέθοδος που το μήνυμα γραφόταν στο ξυρισμένο κεφάλι κάποιου δούλου. Αφού μεσολαβούσε ο απαραίτητος χρόνος επαρκούς ανάπτυξης των μαλλιών του, ο δούλος στελνόταν να παραδώσει το μήνυμα και μετά το επόμενο ξύρισμα κεφαλιού το μήνυμα έβρισκε επιτέλους τον παραλήπτη του. Αυτό μάλλον δείχνει αρκετά καθαρά τις ταχύτητες επικοινωνίας που θεωρούσαν αποδεκτές στον αρχαίο κόσμο...
Οι αρχαίοι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το αλφάβητό τους αντεστραμμένο (το τελευταίο γράμμα σαν πρώτο κοκ.) για να πετύχουν παρόμοια κρυπτογράφηση.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν απλούστερες μεθόδους μετάθεσης γραμμάτων κατά μία ή δύο θέσεις. Ο Ιούλιος Καίσαρ χρησιμοποίησε μέθοδο στην οποία υπήρχε μετατόπιση δύο θέσεων, το Α γινόταν Γ κλπ. Ο Αύγουστος Καίσαρ σχεδόν το ίδιο αλλά με μετατόπιση μιας θέσης.
Το αόρατο μελάνι ήταν μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιούταν αρκετά. Πάνω συνήθως από κάποιο άλλο κείμενο αδιάφορου περιεχομένου γραφόταν με χυμό λεμονιού αντί για μελάνι το κρυφό μήνυμα. Μετά μπορούσε να διαβαστεί στο φως κεριού μόνο από τον υποψιασμένο παραλήπτη.
Ακόμα και βρασμένα αυγά χρησιμοποιήθηκαν για την ασφαλή μεταφορά μηνυμάτων. Τον 16ο αιώνα στην Ιταλία ο Τζιοβάνι Πόρτα έγραφε με μελάνι φτιαγμένο από σκόρδο και ξίδι πάνω στο τσόφλι του αβγού. Το μελάνι απορροφούνταν στο εσωτερικό και εξωτερικά δεν φαινόταν τίποτα. Το μήνυμα όμως παρέμενε αποτυπωμένο πάνω στο ασπράδι του βρασμένου αβγού.


στενογραφία

Η στενογραφία χρησιμοποιούνταν για γρήγορη γραφή και μόνο όσοι ήξεραν τον τρόπο να την διαβάσουν μπορούσαν να καταλάβουν το νόημα του κειμένου. Αυτό μάλλον δεν κατατάσσεται στην κρυπτογραφία, μιας και θα χρησιμοποιούσε κοινούς για την εποχή κώδικες και κανόνες αλλά μένει αρκετά κρυπτογραφικό και ακατανόητο για μας που ακόμη δεν τους ξέρουμε! ;-)
Ο Ξενοφών έγραψε το έργο του σε κώδικα στενογραφίας. Αρκετά αργότερα ο Μάρκος Τούλιος Τύρος, φίλος του Κικέρωνα χρησιμοποίησε μία παρόμοια μέθοδο για να μπορεί να καταγράφει απ' ευθείας τους λόγους του Κικέρωνα, του Σενέκα και άλλων ρητόρων της εποχής. Αργότερα το σύστημα στενογραφίας του διαδόθηκε και διδασκόταν στα ρωμαϊκά σχολεία.
Η στενογραφία χρησιμοποιούνταν επίσης πολλές φορές και στις αρχαίες τηλεπικοινωνίες για σημαντική συντόμευση των μηνυμάτων.
Μάλλον η στενογραφία είναι ο πρώτος τύπος συμπίεσης των δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες πολύ πριν τον ξανασυναντήσουμε στα modem μας με τα διάφορα MNP πρωτόκολλα!
Κάποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι και στην αρχαία Κίνα είχαν επίσης αποτελεσματικότατο και εντυπωσιακά γρήγορο στενογραφικό κώδικα ώστε να μπορούν να καταγράφουν απ' ευθείας μία συζήτηση κανονικού ρυθμού ακόμα και επιστημονικού περιεχομένου!
Αρκετά αργότερα ο Θεοδόσιος ο δεύτερος ιδρύει στην Κωνσταντινούπολη ανώτερη πανεπιστημιακού τύπου σχολή που έχει 31 διαφορετικούς τομείς εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και στενογραφία που γινόταν όλο και πιο απαραίτητη στην δημόσια διοίκηση.


μεταλλική πένα

μεταλλική πένα
Μιας και αναφερθήκαμε στην γραφή, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε πένα από μέταλλο με σχισμή στην μέση για να γράφει τα πάρα πολλά έργα του ευκολότερα.
Προφανώς παρόμοια με του Αριστοτέλη είναι και η μπρούντζινη πένα βρέθηκε στις ανασκαφές της κατεστραμμένης Πομπηίας.
Χρειάζεται να φτάσουμε στα 1565 για να ανακαλυφθεί το μολύβι από γραφίτη στην Ελβετία από τον Π.Σκαλίς, και στα 1748 για να μας ξανά-φτιάξει ο Γ.Γιάνσεν στην Γερμανία την χαλύβδινη πένα.
Όσο για το στυλό με μπίλια που σήμερα βρίσκεται παντού, εφευρέθηκε λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.




μελάνι

Για γραφή και ζωγραφική χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς διάφορα μελάνια. Στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε αρκετά, μελάνι φτιαγμένο από το κάρβουνο καμένου λαδιού, αναμειγμένο με κάποια κόλα.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά για την εποχή του μεσαίωνα παραμένουν βυζαντινά γραπτά που σαν μελάνι είχαν χρησιμοποιήσει χρυσό ή ασήμι που είχαν μετατρέψει σε σκόνη και τελικά σε μείγμα κόλας για γραφική ύλη. Αργότερα τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται από ζωγράφους.


γραφική ύλη

Πού έγραφε όμως όλος αυτός ο αρχαίος κόσμος; Οι προ-Ίνκας γράφανε πάνω σε φύλα μπανανιάς. Από όλους σχεδόν τους λαούς έχουν βρεθεί επιγραφές χαραγμένες σε κεραμικά. Ο εύκολος στην χάραξη φρέσκος πηλός επίσης διέσωσε πολλά δείγματα γραφής. Πιο επίσημα κείμενα βρέθηκαν σκαλισμένα σε μάρμαρο ή σε βράχο ακόμα και σε μεταλλικές πλάκες.

περγαμηνές

Για πιο φορητές μορφές αρχείων χρησιμοποιούσαν κατάλληλα επεξεργασμένα δέρματα, αυτά ήταν οι περιβόητες περγαμηνές. Η περγαμηνή είναι σχεδόν ημιδιαφανής, εξαιρετικής αντοχής και η δημιουργία της αρκετά δύσκολη καθώς πρέπει να λειανθεί με το χέρι και να τεντωθεί κατάλληλα.  Μερικές περγαμηνές είναι τόσο καλά κατασκευασμένες που αντέξανε πολλά σβησίματα και ξανά-γραψίματα στο πέρασμα των αιώνων από μοναχούς και λόγιους που καθώς δεν είχανε ...γόμες ή Undo στο Word, ουσιαστικά ξύνανε με λεπίδα την κατά την γνώμη τους άχρηστου περιεχομένου περγαμηνή για να αποκτήσουν γραφική ύλη... Λόγω του υψηλού κόστους της περγαμηνής ολόκληρα κείμενα σβηνόταν για να χρησιμοποιηθεί και πάλι σαν γραφική ύλη η περγαμηνή, αυτά τα έγραφα έγιναν γνωστά σαν παλίμψηστα.
μεσαιωνική μικρογραφία

καλλιτεχνικές μικρογραφίες

Επίσης οι μικρογραφίες της Μεσαιωνικής και πρότερης εποχής παρουσιάζουν εκπληκτικά χρώματα απροσδόκητα ανθεκτικά στις δυσμενείς συνθήκες αποθήκευσης (μύκητες, υγρασία) και ιδιαίτερη λεπτομέρεια. (Σήμερα, 10 αιώνες μετά, οι φωτογραφικής ποιότητας εκτυπώσεις από τους ink-jet εκτυπωτές μας αντέχουν δεν αντέχουν 1 μήνα στον ήλιο και ούτε 2 μέρες σε συνθήκες υγρασίας, πόσο μάλλον αν βραχούν. Ποιο ήταν το μυστικό των μοναχών; Οι βαφές με μικροσωματίδια όπως σκόνη πετρωμάτων και εκχυλίσματα φυτών, που σε αντίθεση με τα σύγχρονα μελάνια είναι πολύ ανθεκτικές. Και φυσικά απ' ότι αποδυκνείεται τελικά, χρησιμοποιούσαν πολύ καλύτερα υλικά απ' το σημερινό χαρτί.

φορητές πινακίδες γραφής

Μεγάλη διάδοση είχαν επίσης από τον καιρό της αρχαίας Αθήνας και ξύλινες πτυσσόμενες πινακίδες επικαλυμμένες με κερί. Σε αυτές μπορούσαν να γράφουν και να σβήνουν με σχετική ευκολία χρησιμοποιώντας συνήθως κάποιο μικρό στύλο στενό και πλακέ στο ένα άκρο και επίπεδο στο άλλο ώστε να μπορεί να διορθώνει σχετικά εύκολα στο εύπλαστο κερί. Συνήθως το σημειωματάριο αυτού του τύπου αποτελούνταν από δύο κερωμένες ξύλινες επιφάνειες που έκλειναν αντικριστά, σαν σημερινό βιβλίο, προφυλάσσοντας με αποστάτες τις σημειώσεις στις κερωμένες επιφάνειες. Κάτι σαν πρόγονος του laptop δηλαδή! ;-)
Χρειάζεται να φτάσουμε σχεδόν στον 8ο αιώνα για να αρχίσει η Ευρώπη να έχει σαν γραφική ύλη το χαρτί. Οι Κινέζοι το είχαν από το 100 μ.Χ.

πάπυρος

Καταπληκτική για την εποχή της επινόηση ήταν το χαρτί από πάπυρο. Ο πάπυρος χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο από τα πανάρχαια χρόνια καθώς το φυτό είναι αυτοφυές εκεί. Αν αναλογιστούμε την ευπάθεια ενός κατεργασμένου στο χέρι υλικού, είναι εκπληκτικό ότι βρέθηκαν πάπυροι αρχαιότεροι του 1500 π.Χ. Το ιδιαίτερα ξηρό περιβάλλον εμπόδισε καταστροφή τους από υγρασία. Οι Αιγύπτιοι μάζευαν την ψίχα του φυτού πάπυρος, χώριζαν και άπλωναν τις ίνες και με μία διαδικασία άγνωστη σε μας κατάφερναν και έφτιαχναν χαρτί σχεδόν στο ίδιο πάχος με τα σημερινά αλλά με πολύ καλύτερη αντοχή. Η ποιότητά του θυμίζει λευκή μουσελίνα και η αντοχή του περγαμηνή από μοσχάρι.
Η κατάκτηση της Αιγύπτου από τους 'Αραβες έκανε μετά τον 7ο αιώνα πολύ δύσκολη για τους ευρωπαίους την προμήθεια παπύρων κι έτσι άρχισαν να φτιάχνουν τις δικές τους περγαμηνές, μέχρι την έλευση της εφεύρεσης του χαρτιού από την Κίνα στην Ευρώπη.
Μια παρόμοια τεχνική με την κατασκευή του παπύρου έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα στον τρόπο που φτιάχνεται στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα το χειροποίητο χαρτί με τον παραδοσιακό τους τρόπο.

χαρτί

Στην Κίνα η γνώση κατασκευής χαρτιού ξεκινάει από πολύ παλιά και είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Όταν οι 'Aραβες έφτασαν και κατέκτησαν κάποια τμήματα το 751 μ.Χ. κοντά στο Samarkand, ανάμεσα στα λάφυρα ήταν και Κινέζοι σκλάβοι που γνώριζαν την τέχνη κατασκευής του χαρτιού. Έτσι το μυστικό μεταφέρθηκε στην Δύση.
Μια άλλη Κινέζικη επινόηση είναι η επικάλυψη του χαρτιού με τέτοια υλικά που η γραφή ή η εκτύπωση πάνω του να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικότερη.
Σήμερα με τους εκτυπωτές μας τεχνολογίας ψεκασμού μελάνης (inkjet) είδαμε ότι το απλό χαρτί που χρησιμοποιούσαμε δεν ήταν τόσο καλό για ποιοτικές εκτυπώσεις, και πάλι καταλήξαμε να χρησιμοποιούμε για φωτογραφική ποιότητα χαρτί με διάφορες επικαλύψεις.
Αρκετά άγνωστο όμως παραμένει το γεγονός ότι και οι Μάγια έφτιαχναν κανονικό χαρτί σχεδόν από το 1000 π.Χ. Οι Αζτέκοι διατήρησαν την γνώση παραγωγής χαρτιού και η γνώση έφτασε μέχρι τους Μεξικανούς Otomi μέχρι και σήμερα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί το εσωτερικό της φλούδας του κορμού της συκιάς, το οποίο παραμένει στο νερό μέχρι καθαρίσει απ' τους χυμούς του. Μετά οι ίνες βράζονται σε ασβέστη και ξεπλένονται και πάλι. Στην συνέχεια οι ίνες ζυμώνονται σε πολτό, πλάθονται σε φύλα και αφήνονται να στεγνώσουν απλωμένες σε επίπεδες επιφάνειες. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν ζεστές πέτρες με τις οποίες όχι μόνο έκαναν το χαρτί όσο πιο ίσιο γινόταν, αλλά λέγεται ότι έτσι το προετοίμαζαν με τον καλύτερο τρόπο για το επόμενο στάδιο πού πολλές φορές δεν ήταν απλά η γραφή, αλλά και η εκτύπωση!


ζωγραφική με ανεξίτηλα χρώματα

θρησκευτική τελετή
αρχαία ζωγραφική απεικόνιση θρησκευτικής τελετής
Τα χρώματα που βρίσκονται σε αρκετά αρχαία μνημεία έχουν παραμείνει εντυπωσιακά ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα μάλλον δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά μιας και μάλλον εύκολα βρίσκουμε ξεθωριασμένα χρώματα από τα ρούχα μας και τα αυτοκίνητά μας μέχρι και σε κτήρια και έργα τέχνης. Οι τοιχογραφίες του Φαγιούμ στην Αίγυπτο αλλά και οι αντίστοιχες στην Σαντορίνη και στην Κνωσό είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση αντοχής, που κρατάνε όμως αρκετά καλά κρυμμένο το μυστικό της αντοχής τους.
Έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως χρώματα από πυριτικά υλικά. Το άσπρο και το μαύρο θεωρούνταν κοινά, άλλα από αυτά όπως το κίτρινο και το κόκκινο βρισκόταν σχεδόν έτοιμα στην φύση, άλλα όπως το μπλε ήταν σπάνια σε μορφή πετρώματος ή απαιτούσαν ειδική τεχνική για την κατασκευή τους, σχεδόν σαν την κατασκευή του γυαλιού. Η χρήση τους δείχνει να ξεκίνησε ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο κοντά στο 2100 π.Χ.
Ανάλογα με τον προορισμό χρήσης του το χρώμα διαλυόταν σε νερό, σε λάδι, σε ρητίνες, σε κερί, σε λάσπη κλπ. ώστε να πετύχει την βέλτιστη πρόσφυση στο υλικό που ήθελε ο καλλιτέχνης να χρωματίσει.
Αντίστοιχης αντοχής με της ανατολικής Μεσογείου ήταν και το μπλε που χρησιμοποιούσαν οι Μάγιας. Η ανάλυσή του δείχνει ότι για τη κατασκευή του χρησιμοποιούνταν μείγμα οργανικών και ανόργανων υλικών χωρίς όμως να έχει ακόμα βρεθεί η πλήρης σύσταση. Για το έντονο κίτρινο χρώμα οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν οργανικό υλικό που πιθανώς προερχόταν από κάποια ποικιλία σκουληκιών.
για περισσότερα: περιοδικό Discovering Archaeology σε άρθρο Maya Blue
Δεν έχει ακόμα βρεθεί σε ποια ακριβώς σύνθεση οφείλει το χρώμα της η μαύρη στιλπνή επιφάνεια των Μινωικών μελανόμορφων αγγείων. Κάποια από αυτά τα κεραμικά αγγεία ονομάζονται ωοκέλυφα γιατί το πάχος του τοιχώματός τους ήταν ενός μόλις χιλιοστού! Ήταν άραγε οι αγγειοπλάστες της εποχής τόσο επιδέξιοι ή κάποια διαφορετική μέθοδος παραγωγής (όπως με το φυσητό γυαλί) τους επέτρεπε αυτό το υπερβολικά λεπτό πάχος;
από το Lascaux
ζωγραφική από το σπήλαιο Lascaux
Αν πάμε στο Λασκό της Γαλλίας συναντάμε μορφές ζωγραφισμένες μέσα σε σπηλιές σε βράχους ύψους 3 - 4 μέτρων, προφανώς με χρήση σκαλωσιάς. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από ώχρα, από ράβδους μαγνησίου και από ράβδους πυροξειδίου του σιδήρου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες ύλες έπρεπε να εξορυχτούν, να γίνουν σκόνη να ανακατευτούν με λίπος και να μορφοποιηθούν σε ράβδους (οι πρώτες κηρομπογιές;). Αυτά το 17.000 π.Χ. στην αρχή της Μαγδαληναίας εποχής, που νομίζουμε ότι ο άνθρωπος ζούσε κρυμμένος σε σπηλιές σε ημιάγρια κατάσταση και ενώ μπορούσε να φτιάχνει σκαλωσιές να ανεβαίνει να ζωγραφίζει δεν μπορούσε να φτιάξει σπίτια και χρησιμοποιούσε τις σπηλιές για καταφύγιο.(!!!) Τα έργα είναι ζωγραφισμένα με προοπτική ώστε να επιτυγχάνεται η αίσθηση του βάθους.
Προοπτική στην ζωγραφική ξανασυναντάμε κοντά στην Αναγέννηση τον 15ο αιώνα και κοντεύουμε να την ξαναχάσουμε στον 20ο αιώνα με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα...! ;-)
για περισσότερα: The cave of Lascaux
Παρόμοια προϊστορικά έργα τέχνης με του σπηλαίου Lascaux συναντάμε και στην Ισπανική Αλταμίρα σε παρόμοιο σπήλαιο.


δερματογραφία

Πανάρχαια συνήθεια πολλών λαών παραμένει η δερματογραφία (πιο γνωστή πια σαν «τατουάζ») με την οποία κατάφερναν να κάνουν στο σώμα ανεξίτηλα σχέδια τόσο για θρησκευτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους ακόμα και για ιατρικούς (βελονισμός). Με ιδιαίτερα προσεκτική χρήση βελόνας και χρώματος κατάφερναν να τοποθετούν μόνιμα το χρώμα μέσα στην επιδερμίδα. Σήμερα η τεχνολογία μας το κάνει ευκολότερο αλλά η αρχή παραμένει η ίδια.
'Aλλοι λαοί χρησιμοποίησαν την δερματογραφία σε προσωρινότερη μορφή, με την βοήθεια χένας ή άλλων χρωστικών τόσο για διακόσμηση όσο και για τελετουργικούς λόγους.
Μαροκινό οστέινο δοχείο Κολ με πυρογραφία
Μαροκινό οστέινο δοχείο Κολ με πυρογραφία

μακιγιάζ

Διάσημη παραμένει και η χρήση χρωστικών ουσιών για διακόσμηση του προσώπου κυρίως στην Αίγυπτο αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα χρώματα ήταν σχεδόν τα ίδια αλλά σε λεπτότερη σκόνη και αναμεμιγμένα με λάδι ή λίπος ώστε να εφαρμόζονται ευκολότερα στο πρόσωπο. Στην ευρύτερη περιοχή της Ινδονησίας χρησιμοποιείται από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, σανταλόξυλο τριμμένο σε πέτρα. Η λεπτή σκόνη που δίνει εφαρμόζεται στο πρόσωπο το κάνει πιο φωτεινό.

eye liner

Στην ανατολική μεσόγειο, για τον καλλωπισμό του ματιού (σαν eye liner) χρησιμοποιούνταν συνήθως αντιμόνιο σε σκόνη (μολυβδούχος και θειούχος γαληνίτης) το οποίο αναμειγμένο με κατάλληλα λάδια έδινε τον γνωστό «κολ». Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μικρά μπουκαλάκια με καπάκι - βελόνα χρησιμοποιούνταν για τον καλλωπισμό του ματιού. Το Κοράνι μάλιστα αναφέρει ότι το κολ «βελτιώνει την όραση και βοηθάει να βγουν οι βλεφαρίδες». Η συνήθεια των Αιγυπτίων να τονίζουν το περίγραμμα του ματιού παραμένει και σήμερα μιας και πλήθος ματιών ακολουθούν την ίδια ουσιαστικά μόδα!
'Αλλη αρχαία καλλωπιστική συνήθεια της αρχαίας Ελλάδας ήταν διαστολή της κόρης του γυναικείου ματιού. Χρησιμοποιούνταν εκχύλισμα μπελαντόνας (Atropa Belladonna) που μέχρι σήμερα βρίσκεται αυτοφυής στην Βάλια Κίρνα στην Πίνδο ΝοτοΔυτικά της Σαμαρίνας.


βιβλιοθήκες

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έγιναν προσπάθειες η δύναμη της γνώσης να συγκεντρωθεί σε βιβλιοθήκες ώστε η μελέτη της να είναι αποτελεσματικότερη. Πολλές από αυτές τις βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν από σχολές και διευρύνθηκαν απ' αυτές. Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προσέλκυε μελετητές απ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Επίσης πολλοί ισχυροί της κάθε εποχής προσπάθησαν να οργανώσουν ακόμα καλύτερα αυτή την γνώση.

9 σοφοί του Ashoka

Ο Ινδός αυτοκράτωρ Ashoka γύρω στο 250 π.Χ. λέγεται ότι θεμελίωσε την Μυστική Ομάδα των Εννέα Αγνώστων Ανδρών. Αυτοί ήταν μεγάλοι Ινδοί επιστήμονες που ανέλαβαν να καταγράψουν και να ταξινομήσουν τις γνωστές επιστήμες της εποχής. Ο Ashoka κράτησε τις μελέτες τους κρυφές γιατί φοβόταν ότι η αρχαία γνώση που θα ξέθαβαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς, χρήση την οποία ο Ashoka πια απεχθανόταν, όταν έγινε πιστός Βουδιστής προς το τέλος της ζωής του. Οι φημολογούμενοι Εννέα 'Αγνωστοι 'Ανδρες έγραψαν εννέα βιβλία, προφανώς από ένα ο καθένας. Ένα από αυτά τιτλοφορείτο «Μυστικά της Αιώρησης». Μπορεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα, χωμένο κάπου στις βιβλιοθήκες Θιβέτ, ή στην Ινδία, ή κάπου αλλού στις φημολογούμενες μυστικές υπόγειες βιβλιοθήκες με Ακασικά αρχεία.

Θιβέτ

Φήμες αναφέρουν τεράστιες μυστικές βιβλιοθήκες στο Θιβέτ. Προ ετών οι Κινέζοι όταν κατέλαβαν στρατιωτικά το Θιβέτ εξορίζοντας πλήθη Θιβετιανών, ανακάλυψαν κάποια αρχαία σανσκριτικά κείμενα στην Lhasa και τα έστειλαν στο Πανεπιστήμιο του Chandrigarh για μετάφραση. Παίρνοντας στοιχεία από εκεί λέγεται ότι προωθούν την σημερινή τους επιστημονική έρευνα.

μοναστηριακές βιβλιοθήκες

Κάποιες βιβλιοθήκες σαν του Αγίου Όρους, του Βατικανού, της Αγ. Αικατερίνης στο Σινά κ.α. κατάφεραν να διατηρήσουν πολλά από τα αρχαία κείμενα μέχρι τις μέρες μας. Αν και πολλές απ' αυτές όπως του Αγίου Όρους λεηλατήθηκαν συχνά εξαναγκαζόμενες να δίνουν τα πολύτιμα χειρόγραφά τους στους όποιους ισχυρούς συλλέκτες... Πολλοί μελετητές αυτών των κειμένων έγιναν διάσημοι με τις ανακαλύψεις τους κατά την Αναγέννηση.


πολιτιστικές καταστροφές

Απ' ότι φαίνεται όμως τα γραπτά δημιούργησαν εκτός από φίλους και αρκετούς εχθρούς. Έτσι εκτός απ' την δημιουργία βιβλιοθηκών έχουμε και τις καταστροφές τους.
Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (που ιδρύθηκε το 332 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο) φτιάχτηκε γύρω στο 300 π.Χ. από τον Πτολεμαίο τον Α' η μεγαλύτερη γνωστή βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου. Γύρω στο 230 π.Χ. ο αριθμός των τόμων της είχε ξεπεράσει τις 700.000 σε παπύρους τοποθετημένους σε κόγχες σε τοίχων. Πλήθος διάσημων επιστημόνων της εποχής πέρασαν από εκεί.
Ενδιαφέρον είναι ότι στην Αλεξάνδρεια φτιάχτηκαν και πολλές άλλες μικρότερες βιβλιοθήκες, σχεδόν σε κάθε γειτονιά, κάνοντάς την την πόλη των βιβλιοθηκών.
Το 47 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας δίνει εντολή πυρπόλησης της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Το 391 μ.Χ. όταν επίσκοπος Αλεξανδρείας ήταν ο Θεόφιλος, φανατικοί χριστιανοί πυρπολούν τον ναό και την βιβλιοθήκη του Σεραπείου (παράρτημα της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης) που άνηκε στο «αντίπαλο» και αδύναμο πια ιερατείο της Αιγύπτου. Το 526 μ.Χ. ο Ιουστινιανός κλείνει την Ακαδημία του Πλάτωνος και καίει την βιβλιοθήκη της. 'Αλλη μία καταστροφή της πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αναφέρεται ότι έγινε κατά την κατάληψή της από φανατικούς 'Αραβες. Παρ' όλα αυτά από εκείνη σχεδόν την εποχή ξεκινάει κάτι αντίστοιχο με την ευρωπαϊκή αναγέννηση στον χώρο των γραμμάτων και των επιστημών του Αραβικού κόσμου, οπότε μάλλον κάποιοι βρήκαν χρήσιμες γνώσεις σαν βάση...
Σήμερα με την βοήθεια της Unesco μια νέα βιβλιοθήκη φτιάχτηκε στην Αλεξάνδρεια στην θέση της παλιάς.

Παρόμοια τύχη είχαν δυστυχώς και άλλες βιβλιοθήκες στην Αθήνα στη Ρώμη αλλά και αλλού. Οι Ισπανοί κονκισταδόρες του Κορτέζ το 1519, φανατικοί χριστιανοί του χειρότερου είδους, δεν δίστασαν να κάψουν τα «αιρετικά» για αυτούς ημερολόγια των Μάγια και των Αζτέκων στερώντας μας από πολυτιμότατες αστρονομικές πληροφορίες ενώ τα ελάχιστα υπολείμματα αποκρυπτογραφούνται και σήμερα και μας θαμπώνουν με τις γνώσεις τους.
Τον 5ο αιώνα μ.Χ. στην Σαμοθράκη φανατικοί χριστιανοί συγκέντρωσαν τα αγάλματα και άλλα γλυπτά του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου και τα κατέστρεψαν σε καμίνι παραγωγής ασβέστη. Παρόμοια τύχη είχαν και πάρα πολλά άλλα αρχαία έργα τέχνης που οι χριστιανοί δεν ήθελαν πια να βλέπουν. Φυσικά οι εκάστοτε ισχυροί φανατικοί κατευθυνόμενοι από θρησκευτικούς ή άλλους αρχηγούς κατάφεραν εξοντώνοντας τους αντίπαλους να διαιωνίσουν την μιζέρια τους... Δεν έλειπαν φυσικά ποτέ και οι άνθρωποι που από άγνοια χρησιμοποιούσαν παλιότερα έργα τέχνης σαν απλά υλικά οικοδομών... Πλήθος τέτοιων σώζεται για παράδειγμα σε χριστιανικές εκκλησίες που επέλεγαν (όχι από άγνοια) να χτιστούν πάνω σε αρχαίους ναούς.
Όλα αυτά φυσικά μας στέρησαν δυσαναπλήρωτα ποσά γνώσης και καθυστέρησαν αρκετά την μετέπειτα επιστημονική πορεία μας. Κατάφεραν να κάνουν ζημιά σε υλικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

πηγή: pnevma.gr