Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πως να ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες από το σπίτι!



Αρχικά για να ξεφορτωθούμε τις κατσαρίδες, θα πρέπει πρώτα να "ετοιμάσουμε" κατάλληλα το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για αυτές! 
Επίσης να αναφέρουμε πως δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες μόνιμα ακριβώς, απλά μπορείτε να τις "ξεπαστρέψετε" κι έπειτα να μην τις προσφέρετε φιλόξενο περιβάλλον ώστε να σας... επισκέπτονται!

Τέλος, πληροφοριακά, ας αναφέρουμε και κάτι που πιθανόν δεν ξέρατε: 

1) οι κατσαρίδες αφήνουν αυγά σε έπιπλα, ρούχα, χαλιά, κλπ, και
2) συμπαθούν το σκοτάδι, σε σχέση με το φως

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! 

Στερήστε τες το... φαγητό!
Ένα πρώτο καλό βήμα, είναι να βάλετε σε τάξη και το νοικοκυριό σας κι έτσι να τις στερήσετε φαγητό!

Πιο συγκεκριμένα: 
1) διατηρήστε τα τρόφιμά σας είτε στο ψυγείο, είτε σε τάπερς, είτε σε κάποια τέλος πάντων συσκευασία όπου το φαγητό θα είναι ερμητικά κλεισμένο

2) κρατήστε τα ράφια, τα συρτάρια, τα τραπέζια, κλπ καθαρά από ψίχουλα κι άλλα υπολλείματα τροφών

3) βάλτε τα σκουπίδια σας σε σακούλες που είναι ερμητικά κλεισμένες, "σφραγίστε τες" ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα και να πετάτε τα σκουπίδια τακτικά, μην το αμελείτε αυτό!

4) να πλένετε καθημερινά τα πιάτα και τα ποτήρια, να είναι πάντα καθαρά. Ειδικά το βράδυ, μην αφήνετε τίποτα άπλυτο!

5) διατηρήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα δημητριακά και άλλα τέτοια, σε βάζα ή τέλος πάντων σε συσκευασίες που είναι ερμητικά κλειστές.

Εξαφανίστε τις κρυψώνες των κατσαριδών!
Γενικά είναι καλό να μη χρησιμοποιείτε ταπετσαρίες στον τοίχο και στα συρτάρια, μιας και είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν καινούριες κρυψώνες κατσαριδών, σε αυτές.

Τι να κάνετε: 
1) να καθαρίζετε τακτικά, να αφαιρείτε όλα τα σκουπίδια και να συμμαζεύετε συχνά τα ράφια, τα συρτάρια, τις ντουλάπες, κλπ

2) απαλλαγείτε από άχρηστα έπιπλα, συσκευές, τρόφιμα και ρούχα

3) κάντε επισκευές στο σπίτι:
- σφραγίστε ρωγμές,
- σφραγίστε τυχόν ανοίγματα στον τοίχο που μπορεί να υπάρχουν γύρω από κάποιους σωλήνες
- αφαιρέστε ή επιδιορθώστε τυχόν "τρύπιες" ή φθαρμένες ταπετσαρίες ή τυχόν προβληματικά "τρύπια" - φθαρμένα σημεία στα σοβατεπιά
- διορθώστε τυχόν διαρροές νερού

4) να καθαρίζετε καλά και συχνά τις αποχετεύσεις, το μπάνιο, την κουζίνα, το πάτωμα, τους τοίχους, κλπ, με καθαριστικά, ώστε να έχετε αποτελεσματική καθαριότητα

5) διατηρείτε όλες τις περιοχές καθαρές και στεγνές

Διώξτε τις κατσαρίδες: το τελικό χτύπημα!
Για να δώσετε και το τελικό χτύπημα και να διώξετε τις κατσαρίδες, αφού καθαρίσετε και ακολουθήστε τα παραπάνω, κάντε και τα εξής: 


1) βάλτε παγίδες κοντά σε "υποπτα σημεία" όπως για παράδειγμα κάτω από έπιπλα, κάτω από νεροχύτες, σημεία "δύσβατα" που είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση, κοντά στις αποχετεύσεις, κλπ

2) ψεκάστε με κατσαριδοκτόνο αυτά τα "ύποπτα σημεία" και επαναλάβετε κάθε 2 ημέρες για καμιά βδομάδα.

Προσοχή με τα κατσαριδοκτόνα! 
Είναι επικίνδυνα δηλητήρια και είναι επικίνδυνα και να τα αναπνέουμε! Οπότε πχ ψεκάστε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και αερίστε καλά! Απομακρύνετε τυχόν τρόφιμα και συσκευασίες εκεί που πρόκειται να ψεκάσετε, που μπορεί να ακουμπήσετε κάποια στιγμή.

Γενικά να ξέρετε ότι μπορεί να μη βλέπετε συχνά κατσαρίδες στο σπίτι, αλλά όσο εσείς κοιμάστε, αυτές βολτάρουν στον χώρο σας αναζητώντας τροφή και την βρίσκουν αν δεν έχετε τηρήσει τους παραπάνω στοιχειώδεις κανόνες. Αντίστοιχα, γεννάνε τα αυγά τους σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας που ούτε φαντάζεστε.

Επίσης, είναι ευκαιρία να γίνετε και άνθρωποι! Να ζείτε σε ένα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον και παράλληλα πετυχαίνετε να διώχνετε τις κατσαρίδες.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τριγώνια:

καί καλύτερη ποιότητα ζωής
καί χωρίς κατσαρίδες στο σπίτι!

coolweb.gr

Τα 22 επαγγέλματα όπου υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης σήμερα



Στον πίνακα που ακολουθεί, παραθέτουμε 22 τέτοιες περιπτώσεις επαγγελμάτων όπου υπάρχουν δυνατότητες εύρεσης εργασίας, στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και των αδιεξόδων στην απασχόληση.
Χαρακτηριστικό των περισσότερων επαγγελμάτων με θετικές προοπτικές σήμερα, είναι ότι, κατά κύριο λόγο, δε συνδέονται με δραστηριότητες γραφείου και θεωρητικές σπουδές. Ευνόητο είναι ότι, οι υποψήφιοι για ένταξη στα επαγγέλματα αυτά, πρέπει να θέλουν και να μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες τους, να αποκτήσουν τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες και να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που τα αφορούν. Όλα τα παραπάνω, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις ατομικές επιλογές σπουδών και σταδιοδρομίας.

Ο πίνακας με τα επιλεγμένα 22 επαγγέλματα, προέρχονται από την κυλιόμενη έρευνα της επιστημονικής μας ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πουστηρίζεται σε δοκιμασμένη μεθοδολογία και ειδικότερα στο επονομαζόμενο ισοζύγιο της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων (balance of demand and supply of professions-βλ. σχετικά το βιβλίο του υπογράφοντος: Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος, Πατάκης, ανανεωμένη έκδοση 2007 και www.careergatetest.com ).

Η έρευνα παρακολουθεί 700 περίπου επαγγέλματα που ταξινομούνται σε 17 μεγάλες ομάδες και υποομάδες επαγγελμάτων και αξιοποιούνται επίσης από το αυτοματοποιημένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Career Gate Test K.17, που διανέμεται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (www.careergatetest.com).

Η έρευνα που διενεργείται χωρίς καμία κρατική ή άλλη βοήθεια, καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη χώρα μας, όπως διαφαίνεται από τη μαζική της αξιοποίηση από το ευρύ κοινό. Η τελευταία επικαιροποίησή της έγινε τον Ιούλιο του 2012.

22 επαγγέλματα με ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα σήμερα:
Πληροφορικός Ψηφιακής Εικόνας,
Πληροφορικός-Οικονομολόγος,
Φοροτεχνικός-Λογιστής
Ορκωτός Ελεγκτής,
Εμποροπλοίαρχος,
Μηχανικός εμπορικού ναυτικού,
Μηχανολόγος-Μηχανικός,
Γεωπόνος σύγχρονων καλλιεργειών,
Ζωοτεχνικός,
Τεχνολόγος γεωργίας και τροφίμων,
Μηχανολόγος-Τεχνολόγος ενέργειας,
Τεχνολόγος-ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων,
Νοσηλευτής,
Φυσιοθεραπευτής,
Κτηνίατρος,
Ιχθυολόγος,
Μάγειρας-Ζαχαροπλάστης
Κομμωτής,
Επιπλοποιός,
Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος,
Τεχνικός κινητής τηλεφωνίας
Φύλακας ιδιωτικής ασφάλειας
kouinet.gr

Οι καλύτερες ασκήσεις για γλουτούς-μηρούς


Έχουμε επιλέξει τις 9 καλύτερες ασκήσεις για να τονώσετε και να σφίξετε τους μηρούς και τους γλουτούς σας. Έχουμε λάβει υπόψη την ευκολία αλλά και την αποδοτικότητα της κάθε άσκησης, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, είτε αυτό είναι η σύσφιγξη και η καλύτερη εμφάνιση είτε η μυϊκή τόνωση και η καλύτερη απόδοση στα σπορ και στις καθημερινές δραστηριότητες. Όπως θα διαπιστώσετε, δεν θα χρειαστείτε καθόλου εξοπλισμό και ο χρόνος που θα διαθέσετε θα είναι περίπου 12-15 λεπτά.

1. Mηροί

Σταθείτε στην όρθια θέση και κάνετε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, κατεβάζοντας το σώμα σας προς τα κάτω. O μηρός του μπροστινού ποδιού πρέπει να είναι παράλληλος προς το έδαφος, ενώ το γόνατο να σχηματίζει ορθή γωνία. Mείνετε εκεί για 1-2" και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση αργά. (8-12 επαναλήψεις για κάθε πόδι.)

2. Mηροί - γλουτοί

Aπό την όρθια θέση πάλι, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, φέρτε τα χέρια στην πρόταση και κατεβάστε αργά τη λεκάνη σας προς τα κάτω, λυγίζοντας τα γόνατα. Kατεβείτε, το πολύ, μέχρι να σχηματίσουν ορθή γωνία τα γόνατα. (Kάνετε 8-12 επαναλήψεις.)

3. Γλουτοί - δικέφαλοι

Στηριχτείτε σε μία καρέκλα ή σ’ ένα τραπέζι και σηκώνετε αργά το ένα πόδι τεντωμένο προς τα πίσω και πάνω. Nιώστε το σφίξιμο στο γλουτό και στην πίσω πλευρά του μηρού. Kατεβάζετε το πόδι αργά, χωρίς να το αφήνετε να ξεκουράζεται ακουμπώντας στο δάπεδο. (12-15 επαναλήψεις για το κάθε πόδι.)

4. Mηροί - δικέφαλοι

Στην ίδια ακριβώς θέση λυγίζετε το ένα πόδι στο γόνατο, πλησιάζοντας την πτέρνα σας στο γλουτό. O μηρός θα μένει ακίνητος, κατακόρυφος κατά την εκτέλεση της άσκησης. Mε αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε την πίσω πλευρά του μηρού να «δουλεύει». (12-15 επαναλήψεις για το κάθε πόδι.)

5. Mηροί - τετρακέφαλοι

Σταθείτε στην άκρη της καρέκλας ή του τραπεζιού και στηριχτείτε με το ένα χέρι. Aνεβάστε αργά το ένα πόδι τεντωμένο προς τα πάνω και νιώστε το σφίξιμο στον τετρακέφαλο, την πάνω πλευρά του μηρού. Kατεβάστε αργά, χωρίς να το ξεκουράζετε. (8-12 επαναλήψεις για το κάθε πόδι.)

6. Mηροί - απαγωγοί

Σταθείτε δίπλα στην καρέκλα και σηκώστε τεντωμένο το «εξωτερικό» πόδι προς τα πλάγια και πάνω. Mε αυτή την άσκηση θα γυμναστεί ο απα-γωγός μυς, δηλαδή η εξωτερική πλευρά του μηρού, μια περιοχή που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες. Kάνετε 12-15 επαναλήψεις, χωρίς να ξεκουράζεστε ακουμπώντας τα πόδι κάτω, στην επαναφορά, και συνεχίστε για το άλλο πόδι.

7. Mηροί - τετρακέφαλοι

Άλλη μία άσκηση για τους τετρακέφαλους, που είναι μία μεγάλη και σημαντική μυϊκή ομάδα. Kαθίστε στην καρέκλα, στηρίξτε τα χέρια σας και τεντώστε αργά το ένα πόδι. Mείνετε εκεί για 2-3" και κατεβάστε αργά, χωρίς να ακουμπάτε το πόδι κάτω. Kάνετε 12-15 επαναλήψεις για το κάθε πόδι, νιώθοντας τη σύσφιγξη τής πάνω πλευράς του μηρού. Προσπαθήστε να κατεβάζετε το πόδι στο διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι το ανεβάζετε.

8. Mηροί - προσαγωγοί

Ξαπλώστε στο δάπεδο, στο ένα πλευρό. Στηριχτείτε με το ένα χέρι μπροστά σας στο δάπεδο, ενώ το άλλο να στηρίζει το κεφάλι. Λυγίστε τα πόδια στα γόνατα και στηρίξτε το πέλμα τού πάνω ποδιού στο δάπεδο. Έχοντας το κάτω πόδι τώρα τεντωμένο, σηκώνετέ το από το έδαφος όσο μπο-ρείτε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να «δουλέψει» ο προσαγωγός μυς, δηλαδή η εσωτερική πλευρά του μηρού του κάτω ποδιού. Kατεβάστε αργά, χωρίς να το αφήνετε να ξεκουραστεί στο δάπεδο. (Κάνετε 12-15 επαναλήψεις.)

9. Γλουτοί - μηροί (δικέφαλοι)

Tελειώστε με μία κλασική και λίγο πιο δύσκολη άσκηση για τους δικέφαλους μηριαίους και τους γλουτούς. Στηριχτείτε στα τέσσερα, στους αγκώνες-πήχεις και στα γόνατα και σηκώστε το ένα πόδι λυγισμένο (ο μηρός να είναι παράλληλος προς το έδαφος). Eπαναφέρετε αργά και επαναλάβετε. (12-15 επαναλήψεις για το κάθε πόδι.)



πηγή:vita.gr

Βότανο γαρύφαλλο για κυκλοφορία αίματος




αποξηραμένα άνθη και μπουμπούκια.
Κύρια Χημικά Συστατικά : φαινόλες (eugenol 75-87%) τερπένια (caryophyllene 2-12%) εστέρες (eugenyl acetate 8-15%)

Ιδιότητες: αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό, στομαχικό, άφυσο, αφροδισιακό, διεγερτικό παρασιτοκτόνο


Γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο (Eugenia caryophyllata)
Θερπευτικές ιδιότητες του γαρύφαλου: αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό, στομαχικό, άφυσο, αφροδισιακό, διεγερτικό, παρασιτοκτόνο. Ενδείξεις: πονόδοντος, πρόληψη λοιμωδών νόσων, σωματική και διανοητική εξασθένηση (τόνωση μνήμης), δυσπεψία, γαστρικές ζυμώσεις, τυμπανισμός, ανικανότητα, μολυσμένες πληγές, έλκη

Το φυτό γαρύφαλλο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κυκλοφορία αίματος
Θεραπευτικές χρήσεις

Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.

Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.
Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.  Αντιμετωπίζει  τα κοψίματα  Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.
Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό.
πηγή:phyto.gr

Βότανo Αψιθιά για κυκλοφορία αίματος



Εναλλακτικές θεραπείες με αυτά τα φυτά και βότανα που έχουν δράση για κυκλοφορία αίματος


 

Βότανο Αψιθιά για κυκλοφορία αίματος

Επιστημονική ονομασία: ARTEMISIA ABSINTHIUM-Αρτεμισία το αψίνθιο
Οικογένεια: Σύνθετα(Compositae)
Άλλα ονόματα: Αψιθιά, αγριαψιθιά, πέλινο, απιστιά, πισιδία, λεβιθόχορτο, τραχούρι, δρακόντιο, μελιτίνη, μυρμηγκοβότανο
Είναι μικρό φυτό με όμορφα κίκτρινα λουλούδια διατεταγμένα σε στάχυες τα οποία ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές του, τα φύλλα και οι ρίζες.
Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Αρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. Αλλοι λαοί όπως οι Αραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν ως ορεξιογόνο
Το φυτό Αψιθιά στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κυκλοφορία αίματος


Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Αρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. Αλλοι λαοί όπως οι Αραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν το αψέντι ως ορεξιογόνο
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές ''μαγικές'' ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα.

Χρησιμοποιούμενα μέρη αψιθιάς

 Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές που συλλέγονται το καλοκαίρι και οι ρίζες το φθινόπωρο.

Συστατικά αψιθιάς

 Πτητικό έλαιο που περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (αρταβισίνη, αναψινθίνη), θυϊόνη, αζουλένια, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες

Εναλλακτικές θεραπείες με αψιθιά - absinthe

Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις
Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα. (λιώνει τα λίπη). Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό
.

Άλλες χρήσεις της αψιθιάς (absinthe)

Οι φρέσκοι ή αποξηραμένοι βλαστοί αποκρούουν τα έντομα και τα ποντίκια.
Τα ξεραμένα φύλλα τους όταν τοποθετηθούν στα ρούχα αποκρούουν τους σκώρους. Αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα έντομα και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1- 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.


Προφυλάξεις κατά τη λήψη αψιθιάς - absinthe αψέντι

Να λαμβάνετε σε μικρές δόσεις, και όχι για πάνω από 2 εβδομάδες κάθε φορά. Να μη λαμβάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.
Προσεκτική πρέπει να είναι και η χρήση του αφεψήματος της αψιθιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, σπασμούς, αποβολή εμβρύου, καρδιολογικές διαταραχές μέχρι και θάνατο.

Το απαγορευμένο ποτό αψέντι

Το αψέντι (absinthe) κατηγορήθηκε για πρόκληση εθισμού, παραισθήσεων και σχιζοφρένειας, αγαπήθηκε για το σμαραγδένιο χρώμα του, τη ζάλη και την έμπνευση που χάριζε, γέννησε μύθους, έγινε θρύλος, απαγορεύθηκε και… επέστρεψε δυναμικά. Ίσως το μοναδικό ποτό με τέτοια αύρα μυστηρίου γύρω από το όνομά του, το Αψέντι απέκτησε, στην διακοσαετή ιστορία του, φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς.

Για τον τρόπο παρασκευής του αψεντιού και τις παρενέργειες, μέχρι την επίσημη χώρα παραγωγής, τον τρόπο σερβιρίσματος και την απαγόρευση, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Το μόνο σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι η σημερινή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1988 και υπαγορεύει πως «το αψέντι μπορεί πλέον να παρασκευάζεται και να πωλείται νόμιμα, υπό την προϋπόθεση να μην περιέχει περισσότερα από 10 mg θυϊόνη (thujone)». Όπου θυϊόνη –ή αλλιώς θουγιόνη– βλέπε την τοξική ουσία του βασικού για την παρασκευή του αψεντιού βοτάνου, της αψιθιάς, η απαγόρευση της οποίας κρίθηκε απαραίτητη.
Πατέρας της σύγχρονης συνταγής του αψεντιού θεωρείται ο Dr. Pierre Ordinaire, ο οποίος παρασκευάζει για πρώτη φορά το ποτό με τη σημερινή του μορφή το 1792 στη Val de Travers της Ελβετίας, το αποκαλεί «πράσινη νεράιδα» και το πουλάει ισχυριζόμενος ότι θεραπεύει τα πάντα, από πονοκεφάλους μέχρι επιληψία και πέτρα στα νεφρά. Λίγο καιρό αργότερα, ο Major Dubied διαβλέπει τις δυνατότητες της «πράσινης νεράιδας» όχι ως φαρμάκου, αλλά ως απεριτίφ, αγοράζει την πατέντα και ξεκινάει την παραγωγή. Το 1805, ο γαμπρός του, Henri-Louis Pernod θα ιδρύσει τη θρυλική εταιρεία Pernod Fils στο Pontarlier της Γαλλίας, της οποίας τα κέρδη από την παραγωγή αψεντιού θα αγγίξουν τα όρια του μύθου.

Οι Γάλλοι στρατιώτες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αψεντιού το 1840, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Αλγερία, διότι θεωρούν ότι τους προστατεύει από την ελονοσία –κάνοντάς τους, παράλληλα, να ξεχνούν τις κακουχίες και την εν γένει κατάσταση. Μερικά χρόνια αργότερα, το αψέντι θα περάσει από τα πεδία της μάχης στα καφέ και τα καμπαρέ του Παρισιού, όπου θα βρει μεγάλη απήχηση στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Ένα βράδυ του 1889 ο Τουλούζ Λωτρέκ σερβίρει ένα κοκτέιλ με βάση το αψέντι στους θαμώνες του Moulin Rouge και η Πράσινη Νεράιδα αποκτά επισήμως το διαβατήριό της για τους κύκλους της διανόησης. Μποντλέρ, Βερλέν, Ρεμπό, Ζολά, Πικάσο, Χέμινγουει κι αμέτρητοι άλλοι ορκίζονται εφεξής στο όνομά του και ο όρος «αψεντισμός» γράφεται –με πράσινα γράμματα– στην ιστορία.

Η αρχή του τέλους ήρθε όταν, περί τα τέλη του 19ου αιώνα, στην Αρλ της Νότιας Γαλλίας ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του, μετά από έναν ιδιαίτερα έντονο καβγά με το συγκάτοικό του, Πολ Γκογκέν. Πράξη η οποία αποδόθηκε στην υπερβολική κατανάλωση αψεντιού και, μαζί με διάφορες άλλες παρενέργειες που οι συντηρητικοί κύκλοι ισχυρίζονταν πως προκαλεί το πράσινο δηλητήριο σε «σωστούς και ευυπόληπτους κατά τα άλλα ανθρώπους, τους οποίους μεταμορφώνει σε τέρατα», οδήγησαν τελικά στην απαγόρευσή του σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες –πλην της Τσεχίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Απαγόρευση η οποία αποδόθηκε, αργότερα, στην εκτίναξη των πωλήσεων της Πράσινης Νεράιδας στα ύψη, και στα παράπονα των παραγωγών άλλων οινοπνευματωδών, μεταξύ αυτών και των οινοποιών της Γαλλίας, που έβλεπαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η απαγόρευση άρθηκε με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σήμερα συνεχίζει να ισχύει σε κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ορισμένες επαρχίες του Καναδά.

Τι είναι το αψέντι

Το αψέντι είναι υψηλής περιεκτικότητας αλκοολούχο απόσταγμα με αψιθιά ( absinth). Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, τρία βότανα: αψιθιά, γλυκάνισος και μάραθο. Μετά την απόσταξη, το πράσινο χρώμα προστίθεται είτε με φυσικό τρόπο, εμποτίζοντας άλλα βότανα στο μείγμα, είτε με χρωστικές ουσίες, και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ –που σε αυτό το στάδιο αγγίζει το 82%– μετριάζεται με την πρόσθεση νερού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πράσινο οινοπνευματώδες, που κιτρινίζει με την παλαίωση, η περιεκτικότητα του οποίου σε αλκοόλ μπορεί να κυμαίνεται από 45% έως 74%  και το οποίο, όπως εξηγεί και η ετυμολογία, δεν πίνεται σκέτο –οποιαδήποτε προσπάθεια, όσο φιλότιμη κι αν είναι, προϋποθέτει την προσθήκη νερού και ζάχαρης.

Ξεκαθαρίζοντας τρεις (εξαιρετικά ενδιαφέροντες) μύθους για το αψέντι

* Στην ταινία Moulin Rouge, ο Τουλούζ Λωτρέκ και η παρέα του βρέχουν μια κουταλιά ζάχαρη με αψέντι, της βάζουν φωτιά, τη διαλύουν στο ποτό, τη σβήνουν με νερό και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους. Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος, γνωστός ως bohemian style, καθιερώθηκε στα μπαρ της Πράγας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή των αρχών του 19ου αιώνα, το αυθεντικό κουτάλι του αψεντιού –αυτό με τις τρύπες– τοποθετείται πάνω σε ένα ποτήρι γεμάτο κατά το 1/3 με αψέντι. Αφού βάλουμε στο κουτάλι ένα κυβάκι ζάχαρης, ρίχνουμε αργά παγωμένο νερό, έως ότου η ζάχαρη λιώσει και το ποτήρι γεμίσει. Η διαλυμένη ζάχαρη και το νερό θολώνουν το αψέντι, το οποίο αποκτά με τον τρόπο αυτό τη σωστή γεύση.

* Το 1864, ο Dr. Valentin Magnan συνέβαλλε στον πόλεμο κατά του αψεντιού με τα πειράματά που διενήργησε σε ινδικά χοιρίδια, και τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θυϊόνη που περιέχεται στο αψέντι προκαλεί σπασμούς και άλλες παρενέργειες, καθιστώντας το συγκεκριμένο ποτό περισσότερο επικίνδυνο από άλλα οινοπνευματώδη. Παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για πρόκληση παραισθήσεων, εθισμού, σχιζοφρένειας και άλλων παρενεργειών που οδήγησαν στην απαγόρευσή του, η σύνδεση των συμπτωμάτων αυτών με τη θυϊόνη ποτέ δεν αποδείχθηκε επιστημονικά. Η πράσινη νεράιδα που έβλεπαν ο Λωτρέκ και οι φίλοι του, και οι τουλίπες στα πόδια του Όσκαρ Ουάιλντ αποδόθηκαν, τελικά, στην υψηλή περιεκτικότητα του αψεντιού σε αλκοόλ –πράγμα που οδήγησε στην άρση της απαγόρευσης, με τον προαναφερθέντα όρο της περιορισμένης περιεκτικότητας σε θυϊόνη, η οποία μπορεί να μην είναι, τελικά, παραισθησιογόνος, είναι, όμως, σε μεγάλες ποσότητες, τοξική.

* Στη δαιμονοποίηση του αψεντιού ήρθε, το 1986, να προστεθεί ένας ακόμη αστικός θρύλος. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, «κατά το τρίτο σάλπισμα, έπεσε από τον ουρανό άστρο μεγάλο σα λαμπάδα στο 1/3 των ποταμών και στις πηγές των νερών. Το όνομα του άστρου είναι αψιθιά. Το ένα τρίτο των νερών έγινε αψιθιά και πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το νερό διότι έγινε πικρό». Στα ουκρανικά, Τσέρνομπιλ ονομάζεται ένα φυτό παρεμφερές με την αψιθιά, η λατινική ονομασία του οποίου είναι Artemisia vulgaris –ενώ της αψιθιάς Artemisia absinthium. Λεπτομέρεια που παραλείφθηκε όταν οι New York Times δημοσίευσαν ένα σχετικό άρθρο μετά το πυρηνικό ατύχημα, στο οποίο ένας Ρώσος συγγραφέας, το όνομα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, φερόταν να λέει πως Τσέρνομπιλ στα ουκρανικά σημαίνει αψιθιά, προσφέροντας έδαφος για τη δημιουργία του μύθου.

Αγορά προμήθεια και εμπόριο αψεντιού

Ένα ευρύτατα διαδεδομένο –μέχρι πρόσφατα– marketing trick ήθελε το αψέντι να είναι είτε παράνομο είτε δυσεύρετο εντός ελληνικών συνόρων. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Αψέντι λίγο υπερτιμημένο, αλλά καθ’ όλα νόμιμο– θα βρείτε σε πολλές ενημερωμένες κάβες, ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και πολλά μπαρ στην Αθήνα και την επαρχία –τα περισσότερα εκ των οποίων το χρησιμοποιούν κυρίως για κοκτέιλ, αφού οι παραγγελίες είναι μάλλον περιορισμένες. Ένα από αυτά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το σφηνάκι B55 –B52 αλλά με αψέντι. Για καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, απευθυνθείτε στα duty free των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Όχι, δε θα σας σταματήσουν στα σύνορα –φτάνει η ποσότητα να δικαιολογεί τον κατά τι αόριστο όρο «προσωπική χρήση».




πηγή:phyto.gr