Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013


Αρχαίο Ελληνικό φύλο ίδρυσε τα Ιεροσόλυμα!

Το γεγονός πως τα Ιεροσόλυμα, πριν από την κατάληψή τους από τον βασιλιά των Εβραίων Δαυίδ, ήταν ελληνική πόλη, μας το μαρτυρούν πλείστοι αρχαίοι συγγραφείς...
Ακόμα και ο Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος αποκαλεί την πόλη με το πραγματικό της όνομα, “Σόλυμα”. Όμως ο Ηρόδοτος μας λέει ότι οι Σόλυμοι ήσαν απόγονοι των Κρητών.

“Απ’αυτούς οι Κάρες ήλθαν στην Ήπειρο από τα νησιά, γιατί παλαιότερα ήσαν υπήκοοι του Μίνωα, με το όνομα Λέλεγες και κατοικούσαν στα νησιά. Όσο για τους Λυκίους, η παλιά τους καταγωγή είναι κρητική. Φιλονείκησαν όμως για την βασιλεία της Κρήτης με τα παιδιά της Ευρώπης, ο Σαρπηδών και ο Μίνως. Στην διαμάχη επεκράτησε ο Μίνως και έδιωξε τον Σαρπηδόνα μαζί με τους οπαδούς του. Εκείνοι, όταν τους έδιωξε, πήγαν στην Ασία, στην περιοχή της Μιλυάδος. Γιατί η χώρα που σήμερα κατοικούν οι Λύκιοι, παλιά λεγόταν Μιλυάς και οι Μιλύες ονομάζονταν τότε Σόλυμοι”.

Αργότερα οι Σόλυμοι εποίκησαν την χώρα της Παλαιστίνης, όπου ίδρυσαν την πόλη στους πρόποδες του όρους Σιών. Το όνομα Σιών προέρχεται κι αυτό από την δωρική λέξη “σιός”, που σημαίνει Θεός. Στην κορυφή του όρους εκείνου, έκτισαν και τον ναό του πολιούχου θεού της πόλεος, του μεγίστου θεού των ελλήνων. Ο ναός ονομάσθηκε “Διός Σολυμέως”.

Αργότερα μετά την κατάληψη της πόλεως το 1026π.χ. από τον Δαυίδ, γκρέμισαν το ναό του Διός, στα ερείπια του οποίου έκτισε ο Σολομών τον περιώνυμο ναό του, όπου και μετέφερε την “κιβωτό της διαθήκης”. Τα Σόλυμα οι εβραίοι στην Π.Δ. τα αποκαλούν Σαλήμ ή Γιερούσαλαημ, εξ ου και Ιεροσόλυμα. Γράφει ο Ιώσηπος στην “Ιουδαϊκή αρχαιολογία” του:

“Επειδή επί της εποχής του Αβραάμ του προγόνου μας, η πόλη λεγόταν Σόλυμα. Πολλοί λένε ότι και ο Όμηρος τα αποκαλεί Σόλυμα. Την δε προσωνυμία “Ιερό” οι Εβραίοι έβαλαν αργότερα. Ήταν κατά την εποχή που με την στρατιά του Ιησού κατά των Χαναναίων και του πολέμου, κατά τον οποίο οι Χαναναίοι κράτησαν (την πόλη), που (ο Ιησούς) κατένειμε στους Εβραίους, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να διώξουν (τους Χαναναίους), από τα Ιεροσόλυμα, μέχρι που την πολιόρκησε ο Δαυίδ..”.

Πολύ αργότερα, κατά την ελληνιστική εποχή, η πόλη ήταν αμιγώς εβραιοκατοικούμενη, όμως “πόλις” με βάση τα ελληνικά κριτήρια δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, επειδή δεν είχε ούτε δήμο, ούτε βουλή, ούτε τις κύριες προϋποθέσεις για να έχει τα δικαιώματα της πόλεως. Δεν είχε ούτε γυμναστήριο, ούτε εφηβείο, ούτε σχολείο, ούτε αγορά. Μόνο όταν ο ελληνοτραφής αρχιερέας της πόλεως Ιάσων δημιούργησε αργότερα εκείνες τις προϋποθέσεις, της απένειμε ο Αντίοχος Γ’ το δικαίωμα να αποκαλείται “πόλις”.

Αυτή όμως η επαναστροφή της παλαιάς πρωτεύουσαν των εβραίων σε ελληνική πόλη, εξαγρίωσε τους Μακκαβαίους, που ξεσηκώθηκαν κατά των ελληνικών πόλεων, με τις γνωστές από την ιστορία βιαιοπραγίες, που κράτησαν πάνω από έναν αιώνα.

schizas.com

Συμβουλές & δίαιτα για να μην σας μείνουν τα κιλά των εορτών


 

Από μακροχρόνιες έρευνες αποδείχτηκε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε χρόνο. Η ιδανική λύση είναι η εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ποικιλία τροφίμων.


Συμβουλές

• Κατανάλωσε 2 φορές εβδομαδαία όσπρια & λαδερά τα οποία θα συνδυάζεις με τυρί και 5-6 ελιές 
• Κατανάλωνε συστηματικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά), ψωμί πολύσπορο, τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που τονώνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους.
• Αύξησε σημαντικά την πρόσληψη υγρών (2 λίτρα καθημερινά) και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
• Κάνε μικρά και συχνά γεύματα.
• Το βραδινό σου να είναι σχετικά ελαφρύ
• Άμα κάνεις καιρό την ίδια γυμναστική , πρόσθεσε λίγο χρόνο και 1-2 μέρες ακόμα.
• Πρόσθεσε στο φαγητό σου καρυκεύματα και μπαχαρικά.
• Δώστε έμφαση στη μάσηση, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διάσπαση και πέψη των τροφών.
Δίαιτα

ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΥΜΑΤΑ

ΠΡΩΙΝΟ
∆ΕΚΑΤΙΑΝΟ
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
ΒΡΑ∆ΙΝΟ

∆ΕΥΤΕΡΑ

1 φέτα ψωμί πολύσπορο 1κ.γ. μαλακή μαργαρίνη 1κ.γ.μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
1 ποτήρι Χυμός Καφές 1 γιαούρτι και 1 μήλο και κανέλα
1 μερίδα φασολάδα 1 μερίδα τυρί 4 ελιές 1φλ. Πράσινο τσάι
1 αχλάδι και 5 καρύδια

Τόνος σε λάδι ή νερό Σαλάτα σπανάκι, μαρούλι, καρότο, ρόκα

ΤΡΙΤΗ
1 Κουλούρι Θες/νικης 1 μερίδα τυρί Καφές
1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης και 2 cream cracker σικάλεως
1 μερίδα σολομός ψητός 1 μερίδα μπρόκολο 4 ελιές
1φλ. Πράσινο τσάι
1 μήλο και 1 πορτοκάλι
2 μέτριες πατάτες βραστές 1 μερίδα κουνουπίδι και καρότα βραστά 1 μερίδα τυρί 4 ελιές

ΤΕΤΑΡΤΗ
1 ποτήρι γάλα 2% 4κ.σ.∆ημητριακά ολικής αλέσεως Καφές
10 ανάλατα αμύγδαλα και 3 αποξ.δαμάσκηνα
1 μερίδα φακές 1 μερίδα τυρί 4 ελιές 1φλ. Πράσινο τσάι
1 γιαούρτι 2% Με κανέλα και 1 αχλάδι
1 αυγό βραστό Σαλάτα μαρούλι, καρότο, άνιθος 1 μερίδα τυρί

ΠΕΜΠΤΗ
1 Τοστ (2 φέτες ψωμί πολύσπορο, τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο)
1 ποτήρι Χυμό Καφές
1 Γιαούρτι 2% 1κ.σ. ηλιόσπορο 1 μήλο και κανέλα
Συκώτι ψητό Σαλάτα μαρούλι λάχανο, καρότο 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
4 ελιές 1φλ. Πράσινο τσάι
1 μήλο και 5 καρύδια
1 μερίδα καστανό ρύζι, μανιτάρια και βραστά λαχανικά 1 μερίδα τυρί

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1 ποτήρι γάλα 2% 1 μπάρα ∆ημητριακών ολικής αλέσεως
Καφές
1 γιαούρτι 1 μπανάνα
1 μερίδα Αρακά 1 μερίδα Τυρί 4 ελιές 1φλ. Πράσινο τσάι
50γ.σοκολάτα με αμύγδαλα
Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, καρύδια, Καπνιστός σολομός

ΣΑΒΒΑΤΟ

1 ποτήρι γάλα 2% 2 ρυζογκοφρέτες και 1κ.γ. μέλι Καφές
2 Μπισκότα Χωρίς ζάχαρη 1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης
1 μερίδα ψάρι πλακί 2 μέτριες πατάτες φούρνου 4 ελιές
1φλ. Πράσινο τσάι
1 μήλο και 1 αχλάδι
1 γιαούρτι 2κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως με αμύγδαλα

ΚΥΡΙΑΚΗ
1 φέτα ψωμί 1κ.γ. μαλακή μαργαρίνη 1κ.γ.μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη 1 ποτήρι Χυμός Καφές ή Τσάι
1 μπανάνα
1 μερίδα μοσχάρι λεμονάτο 1 μερίδα βραστά καρότα
1 φέτα ψωμί πολύσπορο 4 ελιές 1φλ. Πράσινο τσάι 1 αχλάδι και 5 καρύδια
1 Τοστ (2 φέτες ψωμί σίκαλης, τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο)
1 ποτήρι γάλα

Πως να μειώσετε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό με τις τροφές!


 

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Σουηδοί ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, βοηθάει τους ανθρώπους να μην πάθουν εγκεφαλικό – ιδίως ισχαιμικού τύπου -. Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο σε μεγάλες ποσότητες, είναι τα πράσινα λαχανικά, τα πλήρη δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.
Το δείγμα που κάλυψε η έρευνα άγγιζε τους 250.000 ανθρώπους. Επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Σουζάννα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, και δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό κλινικής διαιτητικής “American journal of clinical nutrition”. Οι Σουηδοί επιστήμονες επίσης δεν συστήνουν στους ανθρώπους να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε μαγνήσιο, αλλά τους προτρέπουν να τρώνε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις προηγούμενες μελέτες των τελευταίων 45 χρόνων αλλά εστιάστηκαν ιδιαίτερα σε 7, που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια. Από τα 250.000 άτομα που εξετάστηκαν περίπου 6500 (ποσοστό 3%), έπαθαν εγκεφαλικό. Από τις μελέτες συμπέραναν ότι κάθε 100 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου που κάθε άνθρωπος λάμβανε παραπάνω την ημέρα, με την διατροφή του, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 9% μέσο όρο.
Η ιατρική σύσταση για την μέσο όρο κατανάλωση μαγνησίου είναι 420 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες που είναι πάνω από τα 30 και 320 για τις γυναίκες τις ίδιας ηλικίας. Οι Σουηδοί ερευνητές πάντως αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
 
πηγή:iatropedia