Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

5 περίεργες αλλαγές που μας φέρνει το φθινόπωρο



Μπορεί ο καιρός ως τώρα να θύμιζε καλοκαίρι, όμως όπως όλα δείχνουν από τις επόμενες ημέρες μπαίνουμε και επίσημα πλέον στο φθινόπωρο, έστω και με μια μεγάλη καθυστέρηση. Δείτε, ποια είναι τα 5 περίεργα πράγματα που φέρνει στη ζωή μας η εποχή αυτή.

1. Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει…

Όπως οι νύχτες του φθινοπώρου διαρκούν σιγά σιγά όλο και περισσότερο, το ίδιο θα συμβεί και με τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του PLOS One. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Newcastle μελέτησαν 1.300.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Πορτογαλία και διαπίστωσαν ότι σε άβολες καιρικές συνθήκες όπως το κρύο και η βροχή, οι κλήσεις διήρκησαν περισσότερο και οι λίστες επαφών συρρικνώθηκαν. Κατά τη διάρκεια κακού καιρού, πραγματοποιείτε τις περισσότερες κλήσεις σε κοντινούς σας φίλους και συγγενείς αντί να ασχολείστε με τη διεύρυνση των επαφών σας στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές.

2. Ο καιρός χαλάει, η libido μας ανεβαίνει!

Μιλήστε για έρωτα. Από ότι φαίνεται, το φθινόπωρο είναι η εποχή του σεξ, ακόμη κι αν ο λόγος είναι λίγο παράξενος. Η έρευνα δείχνει, πως από τη στιγμή που αρχίζουν τα φύλλα να πέφτουν, το σώμα μας γνωρίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να πέσουμε σε κατάθλιψη, οπότε το μυαλό μας βοηθά στην έκκριση περισσότερης ντοπαμίνης (την ορμόνη της ευτυχίας δηλαδή) που προκαλεί ρομαντικές σκέψεις, πεταλούδες στο στομάχι και πολύ χουζούρι κάτω από τα σεντόνια σας.

3. Η καρδιά σας μπορεί να « εκραγεί».

Οι χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων σε μια προσπάθεια διατήρησης της θερμότητας στο σώμα, γεγονός που κάνει την πίεση του αίματος να αυξάνεται ελαφρώς σύμφωνα με τον Jerome Cohen, ομότιμο καθηγητή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis. Αυτό, θα μπορούσε να είναι μεγάλο πρόβλημα, αν έχετε υπέρταση. Ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής αυξάνεται μέχρι και 53% από το φθινόπωρο μέχρι τον χειμώνα (γι’ αυτό αν έχετε υψηλή πίεση θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί)


4. Φθινοπωρινή δίψα


Όταν ο καιρός κρυώνει, το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας θα είναι να αρπάξετε και να πιείτε ένα μπουκάλι νερό. Κι όμως αυτό θα έπρεπε να κάνετε. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αφυδατωθείτε τους κρύους μήνες από τη στιγμή που καταναλώνετε διουρητικά υγρά, όπως ο καφές ή το τσάι. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά σκασμένα χείλη ή ακόμη και σε λήθαργο, γι’ αυτό φροντίστε να διατηρήσετε τη συνήθεια του να πίνετε αρκετό νερό τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα.

5. Κακός καιρός για καλή μνήμη

Η εγκεφαλική σας δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα πιο έντονη κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, διεξήγαγαν ένα πείραμα σε ένα παντοπωλείο, όπου οι αγοραστές είχαν εκτεθεί σε δέκα ασυνήθιστα-αλλά που θα αγόραζε κανείς από παρόρμηση-αντικείμενα. Η ομάδα με την ισχυρότερη ανάμνηση αυτών των στοιχείων ήταν αυτή που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων βροχερών ημερών και όχι εκείνοι που πειραματίστηκαν κατά τη διάρκεια ηλιόλουστων ημερών.

clickatlife.gr

Το (επιστημονικό) μυστικό που... ικανοποιεί όλες σας τις επιθυμίες Ποιο είναι το "κλειδί" που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και όσους δεν ικανοποιούνται με τίποτα από όσα έχουν στη ζωή τους; Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άσκηση αποτελεί το κλειδί για να περιορίσουμε τις επιθυμίες μας για χρήμα, και άλλα αγαθά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μην βιάζεστε να πείτε ότι τη βαριέστε προτού διαβάσετε την είδηση. Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί; Ότι αυτοί που δεν ικανοποιούνται με τίποτα από όσα έχουν στη ζωή τους, ίσως βρουν ικανοποίηση πηγαίνοντας στο… γυμναστήριο. Πως όμως η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιθυμίες σας για τους πειρασμούς τις ζωής ακόμη και το πάθος για περισσότερα χρήματα; Η ευεξία που προκύπτει από την αεροβική άσκηση μπορεί να περιορίσει την ανάγκη σας για οικονομική ανταμοιβή ή να κερδίσετε κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ επίσης η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα γυμναστικής σας μπορεί να μειώσει παροδικά τις λιγούρες σας και την επιθυμία σας για junk food. Η αναμονή της ανταμοιβής συνδέεται με μια απότομη άνοδο της ορμόνης ντοπαμίνης, ενώ η γυμναστική αποτελεί μια από τις αιτίες αύξησης της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, πραγματοποίησε πείραμα σε δύο ομάδες εθελοντών. Η πρώτη ομάδα έκανε καθιστική ζωή, ενώ οι άλλοι εθελοντές είχαν εκπαιδευτεί ως αθλητές αντοχής. Ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν 30 λεπτά έντονη άσκηση σε διάδρομο, ή το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν «placebo» δηλ. εικονική άσκηση, όπως π.χ. απλά να τεντώνονται. Μια ώρα αργότερα, έπαιξαν ένα παιχνίδι «χρηματικών κινήτρων» όπου έπρεπε να πατήσουν κάποια κουμπιά γρήγορα για να κερδίσουν ή να αποφύγουν να χάσουν ευρώ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο ομάδες δεν ανταποκρίθηκαν διαφορετικά, όταν έχαναν κάποιο ευρώ. Από την άλλη όμως σε όλους τους συμμετέχοντες μειώθηκε η επιθυμία να κερδίσουν χρήματα όταν έπαιζαν μετά από την άσκηση σε διά



Ποιο είναι το "κλειδί" που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και όσους δεν ικανοποιούνται με τίποτα από όσα έχουν στη ζωή τους;

Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι
η άσκηση αποτελεί το κλειδί για να περιορίσουμε τις επιθυμίες μας για χρήμα, και άλλα αγαθά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μην βιάζεστε να πείτε ότι τη βαριέστε προτού διαβάσετε την είδηση.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί; Ότι αυτοί που δεν ικανοποιούνται με τίποτα από όσα έχουν στη ζωή τους, ίσως βρουν ικανοποίηση πηγαίνοντας στο… γυμναστήριο.

Πως όμως η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιθυμίες σας για τους πειρασμούς τις ζωής ακόμη και το πάθος για περισσότερα χρήματα;
Η ευεξία που προκύπτει από την αεροβική άσκηση μπορεί να περιορίσει την ανάγκη σας για οικονομική ανταμοιβή ή να κερδίσετε κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ επίσης η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα γυμναστικής σας μπορεί να μειώσει παροδικά τις λιγούρες σας και την επιθυμία σας για junk food.

Η αναμονή της ανταμοιβής συνδέεται με μια απότομη άνοδο της
ορμόνης ντοπαμίνης, ενώ η γυμναστική αποτελεί μια από τις αιτίες αύξησης της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, πραγματοποίησε πείραμα σε δύο ομάδες εθελοντών. Η πρώτη ομάδα έκανε καθιστική ζωή, ενώ οι άλλοι εθελοντές είχαν εκπαιδευτεί ως αθλητές αντοχής. Ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν 30 λεπτά έντονη άσκηση σε διάδρομο, ή το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν
«placebo» δηλ. εικονική άσκηση, όπως π.χ. απλά να τεντώνονται.

Μια ώρα αργότερα, έπαιξαν ένα παιχνίδι «χρηματικών κινήτρων» όπου έπρεπε να πατήσουν κάποια κουμπιά γρήγορα για να κερδίσουν ή να αποφύγουν να χάσουν ευρώ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο ομάδες δεν ανταποκρίθηκαν διαφορετικά, όταν έχαναν κάποιο ευρώ. Από την άλλη όμως σε όλους τους συμμετέχοντες μειώθηκε η επιθυμία να κερδίσουν χρήματα όταν έπαιζαν μετά από την άσκηση σε διάδρομο γυμναστικής, ακόμη και για όσους ήταν αρχάριοι στην άσκηση.

Άγχος, στρες, αϋπνία, νεύρα: Τι να φας για να σου περάσουν



Οι σκέψεις σου τριβελίζουν τον εγκέφαλο και δεν μπορείς να κοιμηθείς; Ή μήπως τα νεύρα σου έχουν χτυπήσει κόκκινο; 
Ό,τι και να σου συμβαίνει η φύση έχει τη λύση, αρκεί να ξέρεις πότε πρέπει να φας τι.

Άγχος: Βραζιλιάνικα φιστίκια

Πλούσια σε σελήνιο, η πρόσληψη του οποίου, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη



Στρες: Πορτοκάλια

Μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνη του στρες»

Αϋπνία: Κεράσια

Πλούσια σε μελατονίνη, την ορμόνη που ξεκινά τον κύκλο του ύπνου και συνδέεται άμεσα με το βιολογικό σου ρολόι

Νεύρα: Μπανάνες

Βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει την ικανότητα ρύθμισης του θυμού από τον εγκέφαλο

iefimerida.gr