Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ LETS (Local Exchange Trading Systems) ή ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;

Είναι μια μορφή συναλλαγής, που όμως δεν τοκίζεται, δεν παράγει κέρδος, αλλά βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα.

Μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν, όμως, ούτε πουλούν. Ανταλλάσσουν. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται LETS (Local Exchange Trading Systems) ή Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών.

«Η ιδέα της ανταλλαγής υπηρεσιών δεν είναι κάτι νέο ή ξενόφερτο στην Ελλάδα. Στις αγροτικές κοινωνίες είθισται οι συγκομιδές να γίνονται από όλους. Καθένας βοηθούσε στις συγκομιδές και του υπόλοιπου χωριού. Πήγαινε όλο το χωριό και μάζευε ελιές ή βοηθούσαν όλοι στη συγκομιδή δημητριακών. Μέχρι και τώρα γίνεται αυτό».

Lets υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι το Εκουαδόρ και από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει LETS την τελευταία 20ετία. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σύστημα, την Τράπεζα Χρόνου Αττικής.

Το πάρε-δώσε "LETS" είναι για όλους.
«Η ανταλλαγή των υπηρεσιών είναι ισότιμη. Το νόμισμα μπορεί π.χ. να είναι ο χρόνος. Η μία ώρα νομικών συμβουλών ισούται με μία ώρα κηπουρικής. Όλες οι υπηρεσίες "ξεπληρώνονται". Η ανταλλαγή δεν γίνεται πάντα μέσα στην εβδομάδα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο. Κάποια άτομα αποθηκεύουν χρόνο για το μέλλον. Υπάρχει μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει το λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους, όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων»

Η λογική ενός Τοπικού Συστήματος Ανταλλακτικού Εμπορίου είναι απλή:

1. Για να συμμετέχει κανείς πρέπει να είναι μέλος, δηλαδή χρειάζεται να εγγραφεί στον κατάλογο των συναλλασσομένων, να δηλώσει τί προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρει και τι χρειάζεται και να ανοίξει λογαριασμό στο Σύστημα. Τα μέλη έχουν πρόσβαση στον κατάλογο με τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και επιλέγουν από εκεί με ποια μέλη θα συναλλαγούν.

2. Οι συναλλαγές γίνονται με τον τρόπο που κάθε Σύστημα αποφασίζει με συλλογικές διαδικασίες. Συνήθως, οι διαμόρφωση των τιμών είναι ελεύθερη μεταξύ των μελών και χρησιμοποιείται μια συμβολική μονάδα (τις περισσότερες φορές την ονομάζουν με κάποιο όνομα που να θυμίζει τον τόπο όπου λειτουργεί το Σύστημα, ή το βασικό προϊόν της περιοχής) για τη μέτρηση της αξίας της συναλλαγής, άλλοτε η συμβολική μονάδα είναι αντίστοιχη με το τοπικό νόμισμα, υπάρχουν όμως και Συστήματα (Τράπεζες Χρόνου) όπου οι τιμές καθορίζονται συλλογικά ή ακόμη χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης την εργατοώρα, με το σκεπτικό ότι κάθε προϊόν και υπηρεσία να αξίζει όσο χρόνο χρειάστηκε για να παραχθεί. Δεν υπάρχει τόκος επί της μονάδας μέτρησης αξίας, δηλαδή εάν κάποιος οφείλει στο Σύστημα δεν πληρώνει τόκο, και εάν κάποιος έχει απόθεμα μονάδων, αυτό δεν αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου.

3. Μπορεί κανείς να αρχίσει να συναλλάσσεται χωρίς να έχει κάποιο απόθεμα στο λογαριασμό του, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις οι διαχειριστές του Συστήματος παρέχουν σε κάθε νέος μέλος και κάποιες μονάδες, ώστε να το ενθαρρύνουν στην διενέργεια των συναλλαγών. Οι συναλλαγές καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά, σε υπολογιστή του Συστήματος, όπου μπορούν τα μέλη με ένα τηλεφώνημα να αναφέρουν τη συναλλαγή. Κάποια μάλιστα Συστήματα στη Μ. Βρετανία έχουν λογισμικό που επιτρέπει στα μέλη να καταγράφουν απευθείας τη συναλλαγή τους μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας κωδικούς. Παλαιότερα οι συναλλαγές καταγράφονταν χειρόγραφα ή και με τη χρήση «επιταγών» που ανακοινώνονταν στους Διαχειριστές, αλλά εν τέλει αυτό το σύστημα αποδείχθηκε δύσχρηστο.

4. Τα προϊόντα που ανταλλάσσονται μέσω των Τοπικών Συστημάτων Ανταλλακτικού Εμπορίου ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή όπου λειτουργεί το σύστημα και τα μέλη που συμμετέχουν. Βιολογικά προϊόντα από τις αυλές των σπιτιών, μαθήματα ξένων γλωσσών ή μουσικής, συνεργεία αυτοκινήτων ή επιδιορθώσεις ηλεκτρικών συσκευών, μεταποιήσεις ρούχων, ιατρικές ή οδοντιατρικές υπηρεσίες, οικιακές εργασίες, φροντίδα παιδιών αλλά και ερμηνεία αστρολογικού χάρτη ή μαθήματα γιόγκα, είναι κάποιες από τις προσφορές που μπορεί να συναντήσει κανείς σε καταλόγους προσφοράς των Συστημάτων αυτών.

5. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα που απασχολούνται με τη διαχείριση του Συστήματος αμείβονται επίσης με μονάδες του Συστήματος. Τα έξοδα διαχείρισης του Συστήματος που πληρώνονται σε άτομα που δεν συμμετέχουν στο σύστημα, για παράδειγμα, σε προμηθευτές αναλωσίμων ή ηλεκτρονικού υπολογιστή (εφ’ όσον αυτός δεν μπορεί να ενοικιαστεί από άτομο του Συστήματος που δέχεται να πληρωθεί με «μονάδες») ή οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί, καλύπτονται από τις ετήσιες εισφορές των μελών

Παραδείγματα στο διαδίκτυο:
www.ovolos.gr
www.forfree.gr
www.jaba.gr
www.xariseto.gr
www.skoros.espiv.net
www.bookcrossing.com
www.enow.gr
www.antikatanalwtiko.espiv.net
www.logo-timis.gr
www.freecycle.org
www.tzaba.gr

Στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης η Χρονοτράπεζα του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (www.enow.gr). Συμμετέχει όποιος θέλει, συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση και έχει καθιερωθεί προθεσμία λήξης των πιστωμένων μονάδων, ώστε να έχει κίνητρο ο δικαιούχος να τις ξοδέψει αντί να τις αποταμιεύει.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές μόνο προσπάθειες από όσες λαμβάνουν χώρα αυτήν την εποχή στον κόσμο. Εάν κανείς θέλει να μάθει περισσότερα για τη δημιουργία τοπικού παράλληλου νομίσματος, μπορεί να ανατρέξει στη βάση δεδομένων παράλληλων νομισμάτων www.complementarycurrency.org αλλά θα πρέπει να έχει υπ’ όψη του ότι πολλά δίκτυα λειτουργούν χωρίς ιστοσελίδες, είτε λόγω έλλειψης τεχνολογίας, είτε λόγω του ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται το διαδίκτυο για να προβούν στις συναλλαγές που θέλουν.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα!
Στο Ηράκλειο Κρήτης έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για την προοπτική να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών στο πρότυπο των LETS με σκοπό να αντιμετωπίσουμε πολλές οικονομικές δυσκολίες και ταυτόχρονα να χτυπήσουμε τον καταναλωτισμό και την κερδοσκοπία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες ας επικοινωνήσουν με τη Μαρία Κουβίδη στο τηλ. 6974350466 ή στο mariakouvidi@gmail.com και να δώσουν στοιχεία επικοινωνίας για να ειδοποιηθούν για την πρώτη συνάντηση ή τις επόμενες.

Από την ομάδα πρωτοβουλίας
  
Να στηρίξουμε την προσπάθεια στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε για υποστήριξη και συμπράσταση του ενός προς τον άλλο. Μέσα από την δική μας απόφαση και αντίστοιχη δράση θα ''ανοίξουμε'' την πόρτα σε ένα καλύτερο αύριο!
- Είμαι πρόθυμη να επικοινωνήσουμε όλοι όσοι έχουμε ιδέες, διάθεση και όραμα, ώστε να προσφέρουμε ενωμένοι!


 

Γιατί με βάφτισαν Ευρωπαίο; Εγώ θέλω να παραμείνω Έλληνας!

 



Πήγαινα στο καφενείο με 100 δραχμές και ήμουν πλούσιος. Έπινα ότι ήθελα και κερνούσα και φίλους. Πάω τώρα με 20 ευρώ (700 δραχμές) και αισθάνομαι φτωχός. Αν κάνω κανένα “άνοιγμα” στις ορέξεις μου παρασυρόμενος και από άλλους κινδυνεύω φεύγοντας να αφήσω και βερεσέ.
Έχω κρατήσει δραχμούλες στο συρτάρι μου και τις βλέπω πότε-πότε!
Αναγκάστηκα να μάθω και ”ξένες γλώσσες” γιατί στην πλατεία μας τα βράδια οι περισσότεροι είναι ξένοι και αισθανόμουν εγώ ξένος και μουγκός και όχι αυτοί.
Τρώγω το καρπούζι και αισθάνομαι ότι τρώω κολοκύθι! Η ντομάτα κάθε άλλο από ντομάτα μυρίζει. Έπρεπε κι αυτή να γίνει “ευρωπαϊκή”.
Ένας φίλος μου που είναι υπεύθυνος σε εργοστάσιο συσκευασίας σταφυλιών μου είπε: Αν ξέρεις τι φάρμακα βάζουμε για να διατηρηθούν τα σταφύλια, δε θα φας ποτέ!
Στο χωριό μου δε φέρνουν πλέον τα ψάρια του λαού, μαριδάκι σαρδέλα κολιούς, παρά μόνο “καλλιεργήσιμες” τσιπούρες εμπλουτισμένες με ορμόνες και φάρματα. Είναι φτηνές δε λέγω, αλλά κάποτε ίσως τη διαφορά την πληρώσω στους γιατρούς!
Πάω στη παραλία για να απολαύσω κι εγώ τα μπάνια του λαού και πρέπει να περάσω από την είσοδο του ξενοδοχείου (Reception) και να απαντήσω στην ερώτησή τους “που πάω”. Έχουν καταλάβει τις παραλίες μέχρι το κύμα σαν να είναι ιδιοκτησίες τους.
Αν θελήσω να πάω σε “οργανωμένη” περιφραγμένη παραλία δε φθάνει το ημερομίσθιο μου.
Κοιμόμουν τα βράδια με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες και απολάμβανα το άρωμα του μπάτη και του μελτεμιού. Κοίταζα το φεγγάρι που έμπαινε από το παράθυρο και έκανα όνειρα. Τώρα; Τώρα είμαστε φυλακισμένοι και κλειδαμπαρωμένοι μέρα νύχτα.
Ακόμη αναγκάστηκα να γίνω και “κυνηγός” γιατί για να πάρω κυνηγητικό όπλο πρέπει να γίνω μέλος κυνηγητικού συλλόγου. Τι το θέλω το όπλο ; Κυνηγώ τους νυχτερινούς κάθε χρώματος επισκέπτες.
Για να εναρμονιστώ και εγώ με τους ευρωπαίους έπρεπε να αλλάξω το αυτοκίνητο μας από Fiat σε Opel. Να βάλω Air condition στο σπίτι. Να αλλάξω τη τηλεόραση για να μπορεί η γυναίκα μου να βλέπει καλύτερα τα “μεσημεριανά” και τις σειρές της. Σε αυτό βέβαια με παρέσυρε η γυναίκα μου και αυτήν η γειτόνισσα. Γιατί αυτοί και όχι εμείς!
Το παιδί μου για να έχει “καλύτερο μέλλον” αναγκάζομαι να το πηγαινοφέρνω κάθε μέρα από φροντιστήριο σε φροντιστήριο και από τα αγγλικά στα γερμανικά.
Και όλα αυτά γιατί; Για να αναγκαστώ να πάρω δάνεια και κάρτες. Να παίρνω από τη μία τράπεζα δάνειο για να πληρώσω τους τόκους της άλλης ! Και πάει λέγοντας…
Αξίζει να είμαι Ευρωπαίος και όχι Έλληνας;


 πηγή:whitehour

Γύρω-γύρω όλοι από το ξύλο … απελέκητο !

πηγή: greki

Σοκ από το Wikileaks

 Οι gay Έλληνες πολιτικοί και οι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες γόνοι, στα Αρχεία της CIA!

Ντοκουμέντα-σοκ για την ερωτική ζωή κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών στα Αρχεία της CIA.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σε γερμανική ιστοσελίδα, το φοβερό Wikileaks, διαθέτει έγγραφες αναφορές σοκ, Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα στην ελληνική πρωτεύουσα, με μοναδική αποστολή την έρευνα στις προσωπικές ζωές κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που όταν δημοσιευθεί θα προκαλέσει σάλο.

Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται κορυφαία πολιτικά στελέχη του τόπου να ...
συνομιλούν με τους άνδρες ερωτικούς τους συντρόφους (!), ενώ έχει καταγραφεί η ζωή τους, από την παιδική τους ηλικία ως σήμερα.
Συγκλονιστικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με την Γερμανική ιστοσελίδα, υπάρχουν και για τις ζωές κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά.

Εκείνοι που συνέταξαν τις σχετικές εκθέσεις, σημείωναν με καυστικές λεπτομέρειες εκτός από τις προσωπικές στιγμές των "θυμάτων" τους ακόμη και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Έκθεση που κάνει λόγο για την "κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, στο χώρο της ψυχαγωγίας, δύο γόνων -ενός γιου κορυφαίου επιχειρηματία σε συνεργασία με τον γιο πολιτικού ο οποίος εμπλέκεται σε μίζες, πάσης φύσεως."

Για τους δύο γόνους υπάρχει ειδική σημείωση που κάνει λόγο για εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες!
πηγή :kourdistoportokali

Έθνος ηρώων, ήθος ζητιάνων


  • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Την ώρα που το πολιτικό κατεστημένο παραπατάει, κάτω από το βάρος της τεράστιας ενοχής του για την πτώχευση της χώρας και τη φτώχεια στην οποία αυτό έχει καταδικάσει την Ελληνική κοινωνία, φανερώνεται η αλλοτρίωση που έχει υποστεί ο Έλληνας, τα τελευταία 30 – 40 χρόνια.
Την ώρα που οι ένοχοι κρύβονται και δεν τολμούν να περπατήσουν στο δρόμο για να μη τους λυντσάρουν, οι παθόντες (οι Έλληνες) συνεχίζουν να τους νομιμοποιούν στη θέση του διαχειριστή της τύχης τους, παρακαλώντας αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματά τους, να φροντίσουν για τη λύση τους !!!
Την ώρα που το καθεστώς πολιτικό μόρφωμα της Ολιγαρχίας, φορώντας την κορώνα της Δημοκρατίας, παραδίδει τα απαράδοτα της εθνικής κυριαρχίας σε αλλοεθνείς, οι Έλληνες, ομαδοποιημένοι κατ’ επάγγελμα, μετρούν πόσα αργύρια έχασαν από αυτή την παράδοση. Και, η κάθε ομάδα, διαμαρτύρεται γιατί έχασαν περισσότερα από όσα περίμεναν ότι θα χάσουν.
Δεν τους νοιάζει που έχασαν το μείζον. Διαμαρτύρονται ολοφυρόμενοι γιατί χάνουν το ελάχιστο.
Δεν τους νοιάζει που χάθηκε το σπίτι. Διαμαρτύρονται γιατί έχασαν μία καλύτερη θέση στο τραπέζι.
Γι αυτό το ελάχιστο, οι φορτηγατζήδες έκλεισαν τις εθνικές οδούς και παρέλυσαν το εμπόριο που ήδη στέναζε. Οι γιατροί έκλεισαν τα νοσοκομεία και παράτησαν τους αρρώστους στην απελπισία τους, οι φαρμακοποιοί έκλεισαν τα φαρμακεία και άφησαν τους πόνους να παιδεύουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά. Οι ναυτεργάτες έκλεισαν τα λιμάνια, έδιωξαν τουρίστες, δυσφήμισαν τον Τουρισμό μας. Οι γεωργοί ετοιμάζονται να κλείσουν κι αυτοί με τη σειρά τους, τους δρόμους της χώρας και πάει λέγοντας.
Ο έρωτας της κοινωνίας, το μείζον, (ως το μόνο γονιμοποιόν), που δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, έπαψε να φτερουγίζει, δεν την απασχολεί, δεν υπάρχει πλέον, δεν αναφέρεται από κανέναν (πλην του Μίκη Θεοδωράκη).
Ο σύγχρονος Έλληνας, οργανωμένος σε επαγγελματικές ομάδες, το μόνο που είναι ικανός να δεί και να μετρήσει, είναι τα χαμένα αργύρια τής κάθε δικής του ομάδας.
Όλη η κοινωνία, συμπεριφέρεται σαν ευνούχος που του έχει ξηλωθεί η ικανότητα να ερωτευτεί και το μόνο που τον νοιάζει, πλέον, είναι το καλό «φαί» (με την ευρύτερη έννοια). Και μόνο γι αυτό ζητιανεύει και διαμαρτύρεται προς αυτούς τους ίδιους που τον ευνούχισαν.
Ζητιανεύει και διαμαρτύρεται, η Ελληνική κοινωνία, για το λιγότερο «φαί», αντί να ορθώσει το ανάστημά της και να τους πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας, που της στέρησαν τον έρωτά της, τις μεγάλες αγάπες της, τις δικές της κόρες, την Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Και, δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεγάλη Αλήθεια, ότι το φαί λιγόστεψε, γιατί λιγόστεψε η Δημοκρατία και η Ελευθερία μας, με την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας μας.
Δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεγάλη Αλήθεια, ότι αν δεν έχεις Δημοκρατία και Ελευθερία δεν μπορεί να έχεις δική σου βούληση, δηλαδή δεν μπορείς να θέλεις και άρα, να ζητάς. Θα παίρνεις ότι σου δίνουν, δηλαδή ότι θέλουν κάποιοι άλλοι, γιατί αν δεν είσαι ελεύθερος, τίποτε δεν σου ανήκει, γιατί ανήκει σε κάποιους άλλους.
Και μη βιαστεί να πεί κάποιος ότι έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία. Η Ελευθερία μας, όπως όλοι βλέπουμε και ζούμε, έχει εκχωρηθεί με το επαίσχυντο «Μνημόνιο» και η Δημοκρατία έχει καταντήσει στη γνωστή σε όλους μας οικογενειοκρατούμενη Ολιγαρχία (πολιτική και οικονομική) που κυβερνά τον τόπο, εδώ και χρόνια.
Αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία της Δημοκρατίας και δεν ξανακερδηθεί η Ελευθερία μας, δεν πρόκειται να δούνε στον ήλιο μοίρα, ούτε οι γιατροί, ούτε οι φορτηγατζήδες, ούτε οι υπάλληλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, ούτε οι αγρότες, ούτε κανένας μας..
Να σταματήσει η ηλίθια διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στο τραπέζι, όταν οι κλητήρες μας έχουν πάρει ολόκληρο το σπίτι. Το ότι ζούμε ακόμη μέσα σ’ αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι δικό μας. Στο υποθηκοφυλακείο, έχει μετεγγραφεί σε άλλους ιδιοκτήτες.
Η Αλήθεια, φωνάζει. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να την ακούσουμε και να τη δούμε;
Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι η μόνη δημόσια φωνή που έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είπε: ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ τη θέλησή μας για Ελευθερία και Δημοκρατία.
Θα τον ακολουθήσετε, γιατροί, αγρότες, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι, έμποροι, φοιτητές, άνδρες, γυναίκες;
Θα διεκδικήσετε την (κουτσουρεμένη, σήμερα) Ελευθερία σας ξαναγινόμενοι Έλληνες, ή θα συνεχίσετε την δουλόφρονη επαιτεία από τα νέα αφεντικά σας/μας;
Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε μεταξύ της ηρωικής εξόδου και της βολικής ζητιανιάς.
Ο καθ’ ένας διαλέγει τον ρόλο που του ταιριάζει.

πηγήblognews

Τα πολλά ψέματα εκπαιδεύουν τον ψεύτη



ΛΟΝΔΙΝΟ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλός μας είναι από τη φύση του κατασκευασμένος ώστε να εκφράζουμε την αλήθεια με μεγαλύτερη ευκολία και πειθώ από ό,τι τα ψέματα. Ομως βέλγοι ερευνητές αναφέρουν ότι όσο περισσότερα ψέματα λέει κάποιος τόσο περισσότερο «εκπαιδεύεται», μέχρις ότου κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να μπορεί να ψεύδεται με απόλυτη φυσικότητα και πειστικότητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκεντ στο Βέλγιο χώρισαν μια ομάδα εθελοντών φοιτητών σε τρεις ομάδες και τους έβαλαν να παίξουν ένα παιχνίδι αλήθειας και ψέματος που είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι. Οσο οι εθελοντές έπαιρναν μέρος στο πείραμα, οι ερευνητές μελετούσαν την εγκεφαλική λειτουργία τους.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν και τι είδους μεταβολές μπορούν να επέλθουν στην κυρίαρχη φυσική τάση του ανθρώπου που είναι η έκφραση της αλήθειας. Οπως διαπίστωσαν, ο εγκέφαλος έχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα όταν επιχειρείται να εκφραστεί κάποιο ψέμα απ΄ ό,τι όταν αναφέρεται η αλήθεια αφού θα πρέπει να ξεπεραστούν γνωστικά αλλά και άλλα ανασταλτικά εμπόδια που συνοδεύουν τη διατύπωση ενός ψέματος. Ετσι, αυτός που λέει ψέματα εγκεφαλικά «κοπιάζει» πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι όταν λέει την αλήθεια. Αυτή η λειτουργία του εγκεφάλου κάνει τον άνθρωπο να δυσκολεύεται όταν πρέπει να πει ψέματα αλλά και το ίδιο το ψέμα να γίνεται ανιχνεύσιμο από τους άλλους.
Οι ερευνητές είδαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που συνηθίζουν να ψεύδονται αρχίζει σταδιακά να «προσαρμόζεται» και η αρχική καθυστέρηση και δυσκολία που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός τους για να οργανωθεί στη διατύπωση του ψέματος τελικά παύει να υφίσταται. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο χρόνος αντίδρασης του εγκεφάλου σε εκείνους που έλεγαν την αλήθεια και σε άτομα που λένε πολλά ψέματα είναι ακριβώς ο ίδιος. Με απλά λόγια ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» και αυτός στο ψέμα και έτσι είναι πιθανό να ξεγελαστεί ακόμη και ένας ανιχνευτής ψεύδους αν το άτομο που εξετάζεται είναι παθολογικός ψεύτης.

πηγή:tovima online

Η καρδιά δεν αντέχει τα πολλά ξενύχτια


Η συστηματική α(γρ)ϋπνία και οι λιγοστές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν εμφράγματα


ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα συνεχόμενα ξενύχτια σε συνδυασμό με τις μειωμένες ώρες ξεκούρασης είναι ένας «εκρηκτικός» συνδυασμός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως αυξάνονται κατά 50% οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, ενώ το ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ανέρχεται σε 15%. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, ο καθηγητής καρδιολογίας και επιδημιολογίας Φραντζέσκο Καπούτσο και η λέκτορας Μισέλ Μίλερ, εξέτασαν 470.000 άτομα από οκτώ χώρες για χρονικό διάστημα από 7 ως 25 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα lifestyle που συνδυάζει πολλά άσκοπα ξενύχτια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συνάρτηση με λιγότερες από έξι ώρες ξεκούρασης, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Οι ρυθμοί της ζωής μας πλέον είναι πιο απαιτητικοί παρά ποτέ» τονίζει ο κ. Καπούτσο, συμπληρώνοντας ότι «όλη αυτή η καθημερινή ισορροπία μεταξύ εργασίας, προσωπικής ζωής και διασκέδασης αναγκάζει πολλούς από εμάς να θυσιάσουμε πολύτιμο χρόνο ύπνου εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων.Ομως κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες στην υγεία μας,αφού μειώνοντας τις ώρες της ξεκούρασής μας,αυξάνουμε ταυτόχρονα τις πιθανότητες να πάθουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον μια καρδιακή ανακοπή». Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Ηeart Journal», έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα παρόμοιας αμερικανικής έρευνας που ισχυριζόταν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα (μαζί με τον μεσημεριανό ύπνο) εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αντίστοιχα και ο καθημερινός ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες επίσης αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής. Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από έξι ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Εκτιμούν πάντως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.

πηγή:tovima online

Εκκλησία μετατράπηκε σε σπίτι και πωλείται 2,5 εκ. ευρώ!

Η εκκλησία του αγίου Ιακώβου, μια χριστιανική εκκλησία κατασκευασμένη το 1870, βρίσκεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και… πωλείται!
Ο αρχιτέκτονας Gerard Gerritsen, ανέλαβε το δύσκολο έργο της μετατροπής της εκκλησίας σε μια σύγχρονη κατοικία. Και αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα κατάφερε πολύ καλά!
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε λεπτομέρειες όπως ο φυσικός φωτισμός και η λειτουργικότητα του χώρου, πέτυχε να δημιουργήσει ένα σπίτι που πολλοί θα ήθελαν να αποκτήσουν. Παράλληλα, η εξωτερική πλευρά του κτηρίου έχει παραμείνει αναλλοίωτη όπως και τα βιτρώ στα παράθυρα, τα οποία χρονολογούνται από το 1911.
Το «The Residential Church XL» όπως ονομάζεται το μοναδικό αυτό σπίτι, βρίσκεται σήμερα σε δημοπρασία και έχει κοστολογηθεί περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Κάποια από τα χαρακτηριστικά του είναι:
επιφάνεια 475 τετραγωνικά μέτρα, δύο κήποι συνολικής έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων, μπαρ, εσωτερικό ασανσέρ και φυσικά μοναδικός σχεδιασμός.
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ
Perierga.gr - Εκκλησία - σπίτι αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ


πηγή:perierga

«Εθελοντής Γείτονας»


Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Εθελοντή Γείτονα» μπορεί κάποιος να βοηθήσει μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά του.

Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου η Γραμμή Ζωής θα επικοινωνήσει με τον «Εθελοντή Γείτονα» για να σταθεί δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια. Επιπλέον, εάν το επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει διαθέτοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου του κρατώντας του παρέα ή διευκολύνοντάς τον σε θέματα της καθημερινότητας του (ψώνια, φάρμακα κτλ).

Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών υποφέρει από μοναξιά. Σήμερα μπορεί κάποιος να νιώθει μοναξιά ακόμα και εάν στη γειτονιά του ξέρουν όλοι το όνομά του. Η συνεισφορά μέσα από το πρόγραμμα «Εθελοντή Γείτονα» είναι ανεκτίμητη για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τους οποίους ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες τους έχουν εξαναγκάσει να ζουν στην απομόνωση.

Εάν θέλεις να γίνεις Εθελοντής Γείτονας επικοινώνησε με τη Γραμμή Ζωής στα τηλέφωνα 2106990885, 6917125 ή στο info@lifelinehellas.

Αλλάζω τις σκέψεις μου


 

Οι επίμονες αρνητικές σκέψεις πηγάζουν από βαθύτερες εσωτερικές πεποιθήσεις και ανασφάλειες. Πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που διαμορφώθηκαν στο παρελθόν και είναι ακατάλληλα και δυσλειτουργικά στο παρόν εφόσον εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της προσωπικότητας και την προσαρμογή στο περιβάλλον.
Χρησιμοποιώντας θετικές διαβεβαιώσεις επιχειρούμε να αμφισβητήσουμε τις βαθύτερες, αρνητικές πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουμε με θετικές.
Το υποσυνείδητο-εσωτερικευμένο αρνητικό σύστημα πεποιθήσεων αντιστέκεται και θεωρεί ψευδείς και ενοχλητικές τις νέες πεποιθήσεις που θέλουμε να εσωτερικεύσουμε.
Όταν μια θετική διαβεβαίωση φαίνεται ψεύτικη και ενοχλητική αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντιστάσεις οι οποίες χρειάζεται να υπερνικηθούν με ήρεμες αλλά επίμονες προσπάθειες. Ο στόχος είναι ο επαναπρογραμματισμός του εσωτερικού συστήματος πεποιθήσεων ώστε να παράγονται αυτόματα δημιουργικές σκέψεις και επιθυμητές συμπεριφορές.

Οι αρνητικές πεποιθήσεις και τα αρνητικά-τραυματικά βιώματα που έχουν εγγραφεί μέσα μας από την πρώτη, παιδική ηλικία (είναι κυρίως υποσυνείδητες) γεννούν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Με συνεχείς προσπάθειες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές με άλλες θετικές που έχουμε συνειδητά επιλέξει.


Θετικές Διαβεβαιώσεις
Διάλεξε μερικές από τις παρακάτω διαβεβαιώσεις που θα ήθελες να εσωτερικεύσεις και φρόντισε να τις επαναλαμβάνεις συχνά …χωρίς όμως να κουράζεσαι ή να βιάζεις τον εαυτό σου.
Γράψε τις διαβεβαιώσεις σε καρτέλες και τοποθέτησέ τες σε εμφανή σημεία στο σπίτι ή στο χώρο της δουλειάς σου.

Αισθάνομαι ηρεμία, γαλήνη, ησυχία και χαλάρωση σε όλο μου το σώμα.
Εστιάζω την προσοχή μου στις θετικές πλευρές της κάθε περίστασης.
Εστιάζω την προσοχή μου στις καλές πλευρές των ανθρώπων που με περιστοιχίζουν.
Είμαι δυνατός.
Μπορώ να αντέξω ότι και αν συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου.
Nιώθω άνετα αντιμετωπίζοντας δυσκολίες.
Έχω τον έλεγχο των σκέψεων και των αισθημάτων μου.
Όπως τα κύματα δεν ταράζουν το βάθος της θάλασσας έτσι και οι δυσκολίες δεν ταράζουν το βάθος του είναι μου.
Σέβομαι και δέχομαι όλες μου τις αδυναμίες.
Συμφιλιώνομαι με όλες μου τις αδυναμίες.
Ελέγχω τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις μου.
Είναι φυσικό να κάνω λάθη. Επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνει λάθη.
Συγχωρώ τον εαυτό μου για όλα του τα λάθη.
Όσο περισσότερο με αποδέχομαι και με συγχωρώ τόσο περισσότερο με βοηθώ να γίνω καλύτερος.
Οι δυσκολίες με γυμνάζουν. Γίνομαι όλο και πιο δυνατός.
Οι αντιξοότητες με βοηθούν να φανερώσω τις δυνατότητές μου.
Χειρίζομαι με άνεση αυτό που με δυσκολεύει.
Βρίσκω ισορροπία στην προσωπική μου ζωή.
Παίρνω αγάπη και στήριξη από τους άλλους.
Κάθε στιγμή επιλέγω να είμαι χαρούμενος.
Αξιοποιώ τις δυνατότητές μου και γίνομαι όλο και καλύτερος.
Σε κάθε περίσταση κάνω αβίαστα το καλύτερο που μπορώ.
Έχω πάντοτε άπειρες επιλογές και άπειρες δυνατότητες.


Επιλέγω συμπεριφορές που με βοηθούν στην επιτυχία.
Γίνομαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού μου.
Επικοινωνώ άνετα με τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν.
Γνωρίζω καινούργια άτομα και κάνω νέους φίλους.
Κάνω ότι μπορώ για να βελτιώσω τις σχέσεις μου.
Βοηθώ τους ανθρώπους που αγαπώ να νιώσουν χαρούμενοι.
Εστιάζω την προσοχή μου στα θετικά χαρακτηριστικά των άλλων.
Λέω όχι, όταν χρειάζεται.
Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου.
Διατηρώ την ψυχραιμία μου στις δυσκολίες.
Ο Θεός είναι πάντοτε μαζί μου.
Ο Θεός συγχωρεί όλα μου τα λάθη.
Ο Θεός με στηρίζει με την Αγάπη του.
Ο Θεός με αγαπά πάντοτε, άνευ όρων.
Ο Θεός μου χαρίζει απεριόριστες δυνατότητες.
Με τη βοήθεια του Θεού μπορώ να τα καταφέρω.
Εκφράζοντας την καλοσύνη που βρίσκεται μέσα μου γίνομαι ελκυστικός και αξιαγάπητος.
Οι προθέσεις μου, δημιουργούν την πραγματικότητά μου.
Βρίσκω αγάπη και στήριξη.
Αξίζω να με αγαπούν.
Ξεκινώ νέες και υγιείς συνήθειες.
Ακούω με χαρά και ευγνωμοσύνη τα μηνύματα που μου δίνει το σώμα μου.
Το σώμα μου με διδάσκει αυτογνωσία.
Κάθε εμπειρία βοηθά την πορεία της προσωπικής μου ανάπτυξης.
Η Αγάπη με ολοκληρώνει και με θεραπεύει.
Συνδέομαι δημιουργικά με τους ανθρώπους.
Εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου ακολουθώντας ένα ευέλικτο πλάνο συμπεριφοράς.
Έχω τη δύναμη να αλλάξω τον εαυτό μου.
Συγχωρώ τους άλλους και καταλαβαίνω τα κίνητρά τους.
Εκφράζω τα συναισθήματα και τις ανάγκες μου.
Επιλέγω να γυμνάζομαι καθημερινά
Ζω την κάθε στιγμή γαλήνια, χαρούμενα και δημιουργικά.


Μπορείς να δημιουργήσεις τις δικές σου διαβεβαιώσεις.
Φτιάξε συγκεκριμένες θετικές προτάσεις που να σε εμπνέουν. Προσπάθησε να είναι καταφάσεις και όχι αρνήσεις, σε πρώτο πρόσωπο ενεστώτα χρόνου.
- Κατάφαση και όχι άρνηση«Αισθάνομαι ηρεμία» και όχι «Δεν αισθάνομαι άγχος»- Α' πρόσωπο«Αισθάνομαι ηρεμία» και όχι «Αισθάνεται κανείς ηρεμία»- Ενεστώτας χρόνος
«Αισθάνομαι ηρεμία» και όχι «Θα αισθάνομαι ηρεμία».
- Έμφαση-εξειδίκευση a
) Πρόσθεσε στη φράση το όνομά σου «Εγώ, ο Γιώργος, αισθάνομαι ηρεμία»
β) Δώσε έμφαση στο παρόν «Εγώ, ο Γιώργος, αισθάνομαι ηρεμία, τώρα»γ)Γίνε πιο συγκεκριμένος «Εγώ, ο Γιώργος, αισθάνομαι ηρεμία και χαλάρωση τώρα, στην περιοχή της κοιλιάς» 



Αυτό το «Κάποτε», το έλεγαν ζωή…

 Perierga.grΗ διαφορά σε απλά καθημερινά πράγματα στο πέρασμα του χρόνου. Η αντίληψη των πραγμάτων από μια γενιά που έζησε διαφορετικά.
Κ Α Π Ο Τ Ε…ΣΗΜΕΡΑ…
ο χρόνος είχε τέσσερις εποχέςέχει δύο
δουλεύαμε οκτώ ώρεςέχουμε χάσει το μέτρημα
είχαμε χρόνο να πάμε για καφέ με τους φίλους μαςτα λέμε μέσω MSN και Skype
είχαμε τις πόρτες των σπιτιών ανοικτές, όπως και τις καρδιές μαςκλειδαμπαρωνόμαστε, βάζουμε συναγερμούς και έχουμε και 5-6 λυκόσκυλα για να μην αφήσουμε κανέναν να μας πλησιάσει. Είτε είναι καλός, είτε κακός.
πίναμε νερό της βρύσης και ήμασταν μια χαράπίνουμε εμφιαλωμένο και…αρρωσταίνουμε
παίζαμε με τους φίλους μας ποδόσφαιρο στις αλάνεςπαίζουμε ποδόσφαιρο στο Playstation
είχαμε 2 τηλεοπτικά κανάλια και πάντα βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον να δούμεέχουμε 100 κανάλια και δεν μας αρέσει κανένα πρόγραμμα
κυκλοφορούσαμε με ταπεινά αυτοκίνητα 1000 κυβικών και ήμασταν χαρούμενοικυκλοφορούμε με τζιπ 2000 κυβικών και στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε τζιπ… 3000 κυβικών
είχαμε χρόνο για τον εαυτό μαςδεν έχουμε χρόνο για κανένα….
η σκληρή δουλειά ήταν ιδανικόείναι ..κουταμάρα
λέγαμε καλημέρα σε ένα περαστικό και τον ρωτούσαμε για την τάδε οδόμας τa λέει ο navigator
ζούσαμε σε σπίτι 65 τετραγωνικών και…ήμασταν ευτυχισμένοιζούμε σε σπίτια 120 τετραγωνικών και δεν χωράμε μέσα…
είχαμε χρόνο να κοιτάξουμε τον ουρανό, να δούμε το χρώμα του, να ακούσουμε το κελάϊδισμα των πουλιών, να νιώσουμε την ευωδιά του βρεγμένου χώματοςτα βλέπουμε στην τηλεόραση
ζητάγαμε συγγνώμη από κοντάτο λέμε και με SMS
αγοράζαμε ένα παντελόνι και το είχαμε για δύο χρόνιατώρα το έχουμε δύο μήνες και μετά παίρνουμε άλλο
τα περιοδικά έπαιρναν συνέντευξη από ανθρώπους σα το Σεφέρηπαίρνουν από τον Καρβέλα
ξυπνάγαμε πρωί πρωί την Κυριακή για να πάμε στην εκκλησίαδεν πάμε γιατί είναι…μπανάλ και γιατί οι παπάδες γίνανε μεσίτες και επιχειρηματίες
μαζευόμασταν όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι και αισθανόμασταν ενωμένοι και ευτυχισμένοι.έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο και δεν βρισκόμαστε μαζί στο τραπέζι ποτέ…
οι τραγουδίστριες τραγουδούσαν με τη φωνήτραγουδούν με κάτι άλλο.
ντοκουμέντο ήταν μια επιστημονική ανακάλυψηντοκουμέντο είναι ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει δύο οπαδούς ομάδων να ανοίγουν ο ένας το κεφάλι του άλλου
είχαμε το θάρρος και τη λεβεντιά να λέμε «Έκανα λάθος».Λέμε «Αυτός φταίει»…
Τα παιδιά έβλέπαν στην τηλεόραση κινούμενα σχέδια με τον Μίκυ Μάους, τον Σεραφίνο, τον Τιραμόλαβλέπουν τους Power Rangers και τους Monsters με όπλα και χειροβομβίδες να σκοτώνουν και να ξεκοιλιάζουν…τους κακούς.
νοιαζόμασταν για το γείτονατσατιζόμαστε αν αγοράσει καλύτερη τηλεόραση από εμάς.
Ζούσαμε με ένα μισθόζούμε με τους μισθούς που ΘΑ πάρουμε
Κάποτε περνάγαμε υπέροχα στο ταβερνάκι της γειτονιάς, με κρασάκι, τραγούδι και κουτσομπολιόμιζεριάζουμε σε ακριβά εστιατόρια..
τα δανεικά τα έδινε ο αδελφόςμας δανείζουν οι τράπεζες
δουλεύαμε για να ζήσουμεζούμε για να δουλεύουμε
δεν είχαμε φράγκο στην τσέπη, μα ήμασταν τόσο, μα τόσο αισιόδοξοι, ακόμη κι ευτυχισμένοι!έχουμε τα πάντα και τρωγόμαστε με τα ρούχα

πηγή newsbeast

Βασικές Αρχές για τα Παιδιά.



Τα παιδιά μαθαίνουν από τον τρόπο που ζουν:

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική:
Μαθαίνει να κατακρίνει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα:
Μαθαίνει να καυγαδίζει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία:
Μαθαίνει να είναι ντροπαλό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή:
Μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση:
Μαθαίνει να είναι υπομονετικό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ενθάρρυνση:
Μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο:
Μαθαίνει να εκτιμά.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε ασφάλεια:
Μαθαίνει να πιστεύει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε επιδοκιμασία:
Μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία:
Μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

R. Russel

Ό,τι αγαπώ...


Ο Άνεμος μας κάλεσε να του πούμε, μέσα από ένα παιγνίδι, αυτά που αγαπάμε:
  • Αγαπώ την ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, όταν αυτό με τα χέρια κόβεται και μοιράζεται.
  • Αγαπώ το γλυκοχάραμα της κάθε μου μέρας.
  • Αγαπώ το καθάριο νερό που κυλάει μέσα από τα δάχτυλά μου.
  • Αγαπώ να παρατηρώ το μεγάλωμα των μικρών φυτών.
  • Αγαπώ τη στιγμή που ο ύπνος γαλήνια με παίρνει, έπειτα από μια δύσκολη αλλά παραγωγική μέρα.
  • Αγαπώ το γλυκόγελο των ανθρώπων, όταν οι κόποι τους ανταμείβονται.
  • Αγαπώ τα πρώτα λογάκια των παιδιών για την αλήθεια που κρύβουν.
  • Αγαπώ τα ατόφια συναισθήματα των ανθρώπων, όταν απλά εκφράζονται.
  • Αγαπώ όσα με κόπο κερδίζονται.
  • Αγαπώ το Θεό και ολόκληρη την Πλάση του.
  • Αγαπώ όλους αυτούς που για Επάνω έφυγαν και ζουν δίπλα και μέσα μου.
Καλώ, όσους αγαπάνε,
να το δείξουν με όποιο τρόπο μπορούν και
να το πούνε από όποιο βήμα θέλουν.



Με αγάπη
πηγή:Το χαμομηλάκι