Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι ευεργετικές ιδιότητες του λωτού


 

       
O λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία χρόνια. Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».

Πατρίδα του λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν «μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία, όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά. Το έφεραν πρώτοι στη Δύση Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
 Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.

Ο καρπός αυτός, που ανήκει στο γένος των ψυχανθών, έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές ημέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που ωριμάζει αυτή την εποχή, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, ένεκα του ότι είναι ευπαθές φρούτο.

Θρεπτικές ιδιότητες

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτική γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός, είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.

Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα, απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

• Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται σταφλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
• Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
• Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
• Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
• Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ), οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
• Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
• Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
• Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και άρα είναι κατάλληλος για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές).

Τα 100 γρ. φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες, άρα είναι ιδανικός για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή, αλλά είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο και να εξαλείψει τη τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρά του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Πηγή: medlab 

Ήρθαν τα ρούχα που αυτοκαθαρίζονται στον ήλιο!

Ήρθε το ύφασμα που θα κάνει τα απορρυπαντικά.. Ιστορία. Το έφτιαξαν στην Κίνα και οι κατασκευαστές λένε ότι είναι φτηνό, μη τοξικό και φιλικό στο περιβάλλον.

Για την ακρίβεια πρόκειται για μια ουσία με την οποία καλύπτονται τα υφάσματα, τα οποία φτάνει να εκτεθούν στον ήλιο για να αυτοκαθαριστούν. Μέσω του ήλιου και μόνο αφαιρούνται από αυτά τόσο οι λεκέδες όσο και οι μυρωδιές.

Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Ζια Τονγκ της Σανγκάης και στο Πανεπιστήμιο Χουμπέι. Η ουσία που κάνει τη διαφορά είναι το διοξείδιο του τιτανίου, που θεωρείται “άριστος καταλύτης για την αποσύνθεση οργανικών ουσιών”.

Ήδη χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν κάλτσες που δεν έχουν δυσάρεστες οσμές και πανάκια για το μπάνιο και την κουζίνα που καθαρίζονται εύκολα.


πηγή:newsit

Το τρισδιάστατο Τρίτο Ράιχ!

 

Ήταν Φεβρουάριος του 2011, όταν ο αυστραλός σκηνοθέτης Philippe Mora, ανακοίνωσε πως ανακάλυψε δύο μικρά φιλμ προπαγάνδας από την προπολεμική ναζιστική Γερμανία, σε 3D!

Ο Mora, εντόπισε τις ταινίες ενώ έκανε έρευνες στα γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία του Βερολίνου, για το ντοκιμαντέρ του, με θέμα το πώς οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τις ταινίες, ώστε να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και να χειραγωγούν τον γερμανικό λαό.

Οι ταινίες είχαν γυρισεί σε 35mm, με τη βοήθεια ενός πρίσματος που είχε τοποθετηθεί μπροστά σε δύο φακούς, ώστε να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη ψευδαίσθηση στους θεατές. Η παραγωγή τους είχε γίνει από ανεξάρτητο στούντιο του Τρίτου Ράιχ, υπό την εποπτεία του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς το1936, δηλαδή 17 χρόνια πριν οι τεχνολογία 3D, κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στις ΗΠΑ, το 1953!

Ο σκηνοθέτης Mora, πιστεύει ότι η ύπαρξη των τρισδιάστατων φιλμ των Ναζί, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του πόσο "μπροστά" βρίσκονταν από τεχνολογικής πλευράς, ενώ υποστηρίζει πως υπάρχει και άλλο ναζιστικό υλικό με τεχνολογία 3D!












Τι περιέχουν οι 3D ταινίες των Ναζί.

Το ένα φιλμ, δείχνει κάτι σαν τοπικό καρναβάλι, με τίτλο "Τόσο αληθινό, που μπορείτε να το αγγίξετε", ο οποίος ταιριάζει απολύτως σε τρισδιάστατη ταινία, και εστιάζει κυρίως στο... ρεαλιστικότατο ψήσιμο κρεάτων σε μία ψησταριά! Στο δεύτερο φιλμ, που ονομάζεται "Έξι κορίτσια το Σαββατοκύριακο" παρουσιάζει τη "μεγάλη ζωή", έξι γερμανίδων στάρλετ.


" Η ποιότητα των ταινιών είναι φανταστική. Οι Ναζί είχαν εμμονή να καταγράφουν σε φιλμ τα πάντα, αλλά κάθε εικόνα ήταν ελεγχόμενη - αφού και αυτές αποτελούσαν μέρος του σχεδίου απόκτησης ελέγχου της χώρας και του λαού της", σχολιάζει ο Mora.

Ο Mora, θεωρείται πλέον ειδικός στην ανάλυση και έρευνα των κινηματογραφικών μεθόδων των Ναζί. Το 1973, σε δική του ταινία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα γνωστά πλέον πλάνα των ιδιωτικών οικιακών ταινιών που γύριζε ο Χίτλερ και η σύντροφός του, Εύα Μπράουν στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου ζούσαν μία ονειρεμένη ζωή, την ίδια στιγμή που οι Ναζί, σκορπούσαν την φρίκη και τον θάνατο, αλλάζοντας για πάντα τον παγκόσμιο χάρτη. Δείτε τους στο βίντεο:



                                                                          Ειρήνη Λαμπιώτη
πηγή:pyles.tv