Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Παθητική Άμυνα



Στην ουσία το δεύτερο σκέλος (ενεργητική) έχει να κάνει με δραστηριότητες που αφορούν ενέργειες από μέρους σας που σχετίζονται με αυτοάμυνα, φωνές, μπουνιές, κλωτσιές κλπ κλπ για τα οποία δεν θα επεκταθώ καθώς στην πραγματικότητα οι δύο συνιστώσες άμυνας δεν είναι ποσοστιαία ίσες. Στην πραγματικότητα η Παθητική Άμυνα αποτελεί το 95-99%, ενώ η Ενεργητική το 1-5%.
Παθητική Άμυνα
Η πρώτη μέριμνα είναι η ανάλυση του χώρου. Μέσω της ανάλυσης αυτής βρίσκετε τυφλά σημεία, σημεία εισόδου, σημεία διαφυγής και σημεία επόπτευσης. Ο τακτικός κι ανορθόδοξος πόλεμος προϋποθέτει χρήση αναλυτικών χαρτών ή τακτικών αναγνώρισης αγνώστων περιοχών.
Ένα μικρό παράδειγμα κι αρκετά χρηστικό είναι η χρήση των δορυφορικών εικόνων της Google. Βρείτε το σπίτι σας, ζουμάρετε αρκετά σε επίπεδο σχεδόν ενός οικοδομικού τετραγώνου και εκτυπώστε την εικόνα. Πάνω στον χάρτη σημειώστε με τετραγωνάκια όλα τα παράθυρα του σπιτιού και με Χ τις εισόδους (πίσω πόρτα, κυρίως είσοδος κλπ).

Πηγαίνετε σε κάθε παράθυρο και σημειώστε τις περιοχές που βλέπετε προς τα έξω πάνω στο χάρτη. Δηλαδή αν από ένα παράθυρο αντικρίζετε μια πολυκατοικία, μια παιδική χαρά και μια δεύτερη πολυκατοικία, βρίσκετε την περιοχή στο χάρτη σας και ζωγραφίζετε ένα τόξο που η γωνία του αρχίζει από το παράθυρο “πιάνει” την πρώτη πολυκατοικία, περικλείει τον χώρο της παιδικής χαράς και τερματίζει στη δεύτερη πολυκατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τις πόρτες.
Όταν ολοκληρώσετε το σκαρίφημα, θα έχετε μπροστά σας τις “καυτές” ζώνες που όχι μόνο εσείς έχετε στο οπτικό σας πεδίο όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, αλλά κι όλοι οι άλλοι “εκεί έξω”. Με λίγα λόγια όποιος “περίεργος” κινείται στις περιοχές αυτές, πεζός ή σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί δυνητικά να παρακολουθεί τις κινήσεις των ενοίκων, τις συνήθειες που έχουν κλπ κλπ.
Μια καλή μέθοδος αποτροπής ανεπιθύμητων ενεργειών από τρίτους, είναι να τους προσεγγίσετε και να τους ρωτήσετε αν μπορείτε να τους βοηθήσετε σε κάτι (αν χάθηκαν, αν ψάχνουν κάποιον κλπ κλπ). Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν αλλότριους και σκοτεινούς σκοπούς γνωρίζουν οτι το σχέδιο τους έχει καταστραφεί, αφού εσείς πλέον έχετε τη δυνατότητα να τους αναγνωρίσετε.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανεύρεση “εναλλακτικής εξόδου”. Στην ουσία είναι μια διανοητική πρόκληση για εσάς, είτε βρίσκεστε σε φιλικό σπίτι, για ψώνια κλπ. Αναγνωρίστε μη συμβατικές εξόδους διαφυγής σε κάθε χώρο που βρίσκεστε. Εννοείται οτι ως “μη συμβατική έξοδος” ονομάζεται κάθε σημείο εξόδου από ένα χώρο που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρησιμοποιούσατε (παράθυρα, τζαμαρίες κλπ).
Το να έχει κάποιος εξαρχής διερευνήσει με μια ματιά το περιβάλλον γύρω του δεν αποτελεί παράνοια, αλλά βαθιά επίγνωση του χώρου στον οποίο κινείται έτσι ώστε σε μια δεδομένη άσχημη κατάσταση να μπορέσει να καταφέρει να διαφύγει επιτυχώς. Προσωπικά πιστεύω οτι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ είναι τα πιό επικίνδυνα μέρη καθώς ελάχιστα τηρούν τα οριζόμενα από το νόμο μέτρα ασφαλείας (ξεκλείδωτες έξοδοι διαφυγής, πολυάριθμες έξοδοι αναλογικά με τον κόσμο κλπ). Αν μπορέσετε να το εφαρμόσετε σαν παιχνίδι, τότε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, φωτιάς ή ο,τιδήποτε άλλης άσχημης κατάστασης, θα είστε σε θέση όχι μόνο να ορίσετε το σημείο σας στο χώρο αλλά και να ανακαλέσετε την πορεία προς την έξοδο διαφυγής που έχετε ανακαλύψει.
Στα πλαίσια της Προστασίας όταν εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα (μέλη οικογένειας, φίλοι, συγγενείς) είναι και μερικοί κανόνες οι οποίοι ούτως ή άλλως εφαρμόζονται και σε αμιγώς στρατιωτικό - επιχειρησιακό επίπεδο.
Έκτακτη Ανασύνταξη : Παραδείγματος χάρη- ” Σε περίπτωση που έχει συμβεί κάτι, όλοι θα πρέπει ανά μισή ώρα να βρισκόμαστε στην ευρύτερη “Χ” περιοχή και ανά μισή ώρα να επισκεπτόμαστε το “Υ” σημείο οπού και θα παραμένουμε εκεί για 5 λεπτά. Αν σε 2 ώρες δεν καταφέρουμε να βρεθούμε, η συνάντηση θα γίνει στο “Ζ” σημείο (σπίτι, κατάλυμα κλπ) οπού και θα παραμείνουμε στάσιμοι.
Επικοινωνία : Σταθερά, κινητά, e-mail, σφυρίχτρες (με συγκεκριμένο αριθμό συριγμών), σημειώματα , ακόμα και κομμάτια υφάσματος δεμένα σε συμφωνημένα σημεία ή μαρκαρίσματα με σύμβολα σε τοίχους. Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας, αν δεν έχει προσυμφωνηθεί εξαρχής ένα σχέδιο εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, τότε η διακοπή της προκαλεί σύγχυση.
Μπορείτε να βρείτε άπειρους τρόπους για να επικοινωνήσετε, ακόμα και να χρησιμοποιήσετε συγγενικό πρόσωπο από άλλη χώρα ως ενδιάμεσο για να αφήσετε στους υπόλοιπους μηνύματά σας.
Εναλλακτικές Διαδρομές : Ορίστε εξαρχής εναλλακτικές διαδρομές ανά περιοχή και δραστηριότητα. Ξεκινήστε από το χώρο εργασίας σας και βρείτε όλες τις πιθανές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε με όχημα, είτε πεζός. Λάβετε υπόψη τις κινήσεις που θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος, αποφύγετε μέρη που μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος πληθυσμού κλπ
Διαδρομές Σωτηρίας : Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, βρείτε στην ευρύτερη περιοχή που διαμένετε όλα τα κοντινά νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ακόμα και κτηνιατρεία και ορίστε εναλλακτικές διαδρομές προς αυτά.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα προσχεδιάζετε ακόμα και όταν ετοιμάζεστε να πάτε διακοπές. Σημειώστε χρήσιμα τηλέφωνα της περιοχής, μαρκάρετε κοντινά νοσοκομεία κοκ

Μέρος της Παθητικής Άμυνας είναι και η δημιουργία ή αποφυγή “καναλιών” και “χωνιών“. Αναφέρομαι στις περιοχές οι οποίες δυσκολεύουν την ελεύθερη κίνηση, την κάνουν ιδιαιτέρως ελεγχόμενη και αν μη τί άλλο προβλέψιμη. Είναι οι περιοχές που εύχεστε να βρεθεί ο εχθρός, αλλά κι ο μεγαλύτερος εφιάλτης σας όταν βρεθείτε εσείς.
Στα αρχοντικά της Μάνης, τα σπίτια έχουν μικρές, στενές και πολύ χαμηλές κύριες εισόδους. Αυτό το πολύ έξυπνο κόλπο, ανάγκαζε τους επιτιθέμενους να μπαίνουν ένας – ένας (χωνί) και σκυμμένοι. Πίσω από την πόρτα υπήρχε ένα χέρι με σπαθί που έκοβε κεφάλια.
Καστρόσπιτα στην Μάνη
Στις φυλακές οι διάδρομοι είναι πάντα στενοί (κανάλι) έτσι ώστε σε περίπτωση ταραχών να μπορεί ένας φύλακας να αντιμετωπίσει έναν – έναν τους κρατούμενους κι όχι όλους μαζί.
Κανάλια και χωνιά υπάρχουν παντού, μέσα στο σπίτι σας, στο δρόμο (σήραγγες, δρόμοι που από πολλές λωρίδες γίνονται μία ή δύο κλπ), σοκάκια. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα σινεμά. Γνωρίζετε όλοι πως όταν τελειώνει ένα έργο, όλοι σηκώνονται, περπατάνε βήμα-βήμα από τη σειρά των καθισμάτων τους (κανάλι), μπαίνουν στην ουρά των κάθετων διαδρόμων και κατευθύνονται προς τις εξόδους (χωνί).
Η αναγνώριση τέτοιων σημείων, ειδικά σε πολυπληθή μέρη, και η παράκαμψή τους μέσω εναλλακτικών σημείων θα σας βοηθήσει είτε να αποφύγετε μια πιθανή ενέδρα, είτε να διαφύγετε γρηγορότερα σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς.
Η έξυπνη χρήση τους , θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα πολλαπλές απειλές.
Όταν συνοδεύετε άλλα άτομα (σύζυγο, παιδί, κοπέλα), πάντα να βρίσκονται στην “αδύναμη” πλευρά σας. Κατά συνθήκη αν κάποιος πάει να εφορμήσει για ληστεία ή οτιδήποτε άλλο, πάντα πηγαίνει προς εκείνον που θεωρεί τον δυνατότερο κρίκο. Έτσι στην ουσία τον κατευθύνετε στην μεριά που θέλετε εσείς. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε κάνει εξαρχής είναι να έχετε προσυμφωνήσει τους ρόλους. Εσείς παραμένετε ως αντιπερισπασμός και για να ανασχέσετε την επίθεση, ενώ το άλλο μέλος φεύγει προς την άλλη κατεύθυνση τρέχοντας να ζητήσει βοήθεια.
Σε περιόδους κρίσης, η εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού πρέπει να είναι γεμάτη με “κανάλια” και “χωνιά”. Π.Χ. μεγάλα κι ογκώδη αντικείμενα μπροστά από τις πόρτες έτσι ώστε ο εισερχόμενος να κατευθύνεται προς μία μεριά στριμωγμένος, “κλείσιμο” παραθύρων δεξιά-αριστερά με βιβλιοθήκες ή άλλα έπιπλα έτσι ώστε να χωράει να μπει μόνο ένα άτομο κλπ Μην ξεχνάτε δε πως εντός του σπιτιού έχετε τακτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον , αφού εσείς μόνο γνωρίζετε τον χώρο αυτό.
Ρίξτε τις ασφάλειες για απόλυτο σκοτάδι και κινηθείτε άνετα.
Επίλογος
Η Προστασία του ατόμου σας, των οικείων και της ιδιοκτησίας σας, αποτελεί χρέος. Μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές εύκολες πρακτικές ενώ παράλληλα εξακολουθείτε να είστε διακριτικός και με χαμηλό προφίλ. Κυρίως όμως δεν προκαλείτε πανικό στους δικούς σας.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.