Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Σημεία των καιρών

Tου Χρήστου Γιανναρά

Η Ελλάδα είναι λογικά αδύνατο να συντονιστεί στο ντόμινο των εξεγέρσεων της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Υεμένης της Ιορδανίας. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν (ακόμα) πεινασμένοι, την όποια (ελάχιστη) κοινωνική αναταραχή την προκαλεί η απληστία, όχι η πείνα. Οσοι επώδυνα στερούνται, δεν έχουν «ακόμα» εκδηλωθεί – πώς να τολμήσουν απεργία, επομένως και διαδήλωση, οι εξαθλιωτικά χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα; Απεργούν και διαδηλώνουν οι προνομιούχοι κανακεμένοι του δημοσίου, οι ευνοημένοι των πελατειακών σχέσεων της κομματοκρατίας. «Εξεγείρονται» όσοι μπορούν γκανγκστερικά να εκβιάσουν. Οχι τους εξουσιαστές της χώρας, αλλά την άφωνη φωτοχολογιά. Απεργούν οι πρωταθλητές της κερδεμπορίας φαρμακοποιοί, οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ με 120.000 ευρώ ετησίως, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στο μετρό, στα ΗΛΠΑΠ με μισθούς διπλάσιους (τουλάχιστον) της σύνταξης καθηγητών πανεπιστημίου.
Στην Ελλάδα αποκλείεται κοινωνική εξέγερση, γιατί τίποτα πια δεν κοινωνείται. Ούτε καν η απόγνωση. Δεν υπάρχει ούτε ο .......ελάχιστος ιστός κοινωνικής συνοχής, το μόνο που συντονίζει απρόσωπες μονάδες πολτώδους μάζας είναι οι συγκλίνουσες απληστίες. Ο Ελλαδίτης μοιάζει να έχει εκπέσει στην έσχατη υποστάθμη βαρβαρικής εξατομίκευσης: Κάθε «εγώ» απαιτεί ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία και πανκυριότητα – ολοφάνερη στον τρόπο που οδηγούμε, που παρκάρουμε, που «διαλεγόμαστε», που εκλέγουμε συνδικαλιστικούς ηγέτες, που υπερψηφίζουμε τυράννους αδιάντροπης φαυλότητας ή εξόφθαλμης νοητικής ανεπάρκειας. Μοναδικό μέτρο αλήθειας των «αρχών» και «πεποιθήσεών» μας είναι το εγωτικό συμφέρον, η απληστία, η αυτοκολακεία με παραισθησιογόνες αυθυποβολές.
Το αναπότρεπτο και ακάθεκτα επερχόμενο ιστορικό τέλος της ελλαδικής κρατικής υπόστασης (μοιραία κατάληψη της οικονομικής καταστροφής που ήδη βιώνουμε και της απώλειας εθνικής κυριαρχίας που ο ολίγιστος πρωθυπουργός μας ομολόγησε) το εγγυώνται η έκλειψη αριστερού πολιτικού λόγου και η ανυπαρξία εκκλησιαστικού άξονα κοινωνικής συνοχής. Θα μπορούσαν να είναι δυο αναχώματα στη ζούγκλα της εγωκεντρικής αποθηρίωσης, δύο αντιστυλώματα των σχέσεων κοινωνίας. Γιατί μόνο η πολιτική Αριστερά κα η μη θρησκειοποιημένη Εκκλησία μπορούν να σαρκώσουν σε λαϊκή πράξη μια κοινωνιοκεντρική ανάκαμψη.
Υπάρχουν θεσμοί προορισμένοι να λειτουργούν σαν φορείς ηγετικής ευθύνης: Είναι η Ακαδημία Αθηνών, η Σύνοδος των Πανεπιστημιακών Πρυτάνεων, η ηγεσία του Δικαστικού Σώματος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως ούτε που διανοούνται να ψελλίσουν κριτική αντίρρηση στον ολοκληρωτισμό και στην αυθαιρεσία της Κομματοκρατίας. Εξ άλλου, το μέγιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από τους τιμημένους αυτούς με κορυφαία κοινωνική ευθύνη, θα ήταν να δώσουν μάχη για να πάψει η επίσημη δολιοφθορά της γλώσσας των Ελλήνων, να στιγματίσουν και απομονώσουν όσους διαστρέφουν μεθοδικά την ιστορική συνείδηση, του Ελληνισμού, να τολμήσουν καταγγελία επώνυμη των πολιτικών που παζαρεύουν παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας για να κερδίσουν την αλλοδαπή εύνοια. Τόσο μόνο.
Τα περισσότερα και θεμελιακά, την ευθύνη για την αλλαγή της κοινωνικής νοο-τροπίας, για το πέρασμα από την κτηνώδη, τυφλή απληστία στην ανθρώπινη χαρά των σχέσεων κοινωνίας, δεν μπορεί να τα περιμένει κανείς από διαχειριστές αξιωμάτων. Αυτά θα τα εμπνεύσει στους πολλούς ένας αριστερός πολιτικός λόγος, πολιτικό πρόγραμμα τίμια κοινωνιοκεντρικό. Οταν, παράλληλα, η «μικρά ζύμη» της ενοριακής κοινότητας θα μεταγγίζει οργανικά στο λαϊκό σώμα όχι ηθικολογίες, κηρύγματα και ακτιβισμό κοινής ωφέλειας, αλλά θα εγκεντρίζει σάρκα πολιτισμού (ποίηση, μέλος, ζωγραφιά, δραματουργία), δηλαδή «νόημα» ζωής μέσα από πράξη λατρείας.
Οσο το βλέμμα μας σταματάει στους ανάπηρους «από ιδιοτέλεια ή μικρόνοια» πολιτικούς και στα συμπτώματα εκθηρίωσης και ζούγκλας στον συλλογικό βίο, φυσικό είναι να γαντζωνόμαστε σε ψευδαισθήσεις: Πως, αν τάχα συσπειρωθούν κάποιες «υγιείς» κοινωνικές δυνάμεις, θα μπορούσαν να ξαναδώσουν αξιοπρέπεια στον Ελληνα και στην πατρίδα. Αλλά όσοι βλέπουν πέρα από τα συμπτώματα και εντοπίζουν τις αιτίες των συμπτωμάτων, συνειδητοποιούν (όχι χωρίς τρόμο) ότι είναι καθολικά το γένος των Ελλήνων που έχει εκπέσει σε δραματική παρακμή, μάλλον ανήκεστη. Παρακμή σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές διάχυτες καλές προθέσεις, σώζεται ακόμα (στη γενέτειρα και στη διασπορά) ανθρώπινο δυναμικό ποιότητας, με ανιδιοτέλεια και λαμπρές ικανότητες, αλλά το δυναμικό αυτό είναι φανερά παροπλισμένο.
«Εχουν χαθεί τα κοινά κριτήρια αξιολόγησης ποιοτήτων, γι’ αυτό και η κοινωνία είναι αδιέξοδα υποταγμένη στη δικτατορία της μετριότητας, στον φασισμό της ασημαντότητας. Αυτός ο λαός που κάποτε καθολικά εγκολπωνόταν την ποιότητα της μουσικής και ποιητικής ανθοφορίας του ’60, σήμερα, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, τραγουδάει αποκλειστικά και μόνο υποπροϊόντα μουσικού και ποιητικού πρωτογονισμού. Στις εκθέσεις ζωγραφικής δεν στριμώχνονται οι επώδυνα φιλότεχνοι, σουλατσάρουν νεόπλουτα κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές και «προμηθευτές» του δημοσίου που οι «καλλιτέχνες» τούς μπουκώνουν με «εφφέ». Στα σχολειά τα παραδομένα στον σκοταδισμό των «προοδευτικών» παρωπίδων, στα πανεπιστήμια τα συλημένα από την παράνοια του «ασύλου» μορφώνεται-μορφοποιείται ο ανθρωπολογικός τύπος της παρακμής. Φορέας μόνο δικαιωμάτων, ακτιβιστής ακοινώνητος, ηδονιστής ανέραστος, συντηρεί την εμπορευματοποιημένη light δημοσιογραφία, τον κρετινισμό της τηλεοπτικής ευτέλειας.
Ανάκαμψη από αυτή την εξευτελιστική παρακμή δεν είναι δυνατό να υπάρξει όσο απουσιάζει λόγος κοινωνιοκεντρικής πολιτικής και όσο απο τους επισκοπικούς «θρόνους» παρελαύνουν άνθρωποι ανυποψίαστοι για το εκκλησιαστικό γεγονός. Οι ετικέτες διαιωνίζουν ως «Αριστερά» την ψυχανωμαλία του Σταλινισμού ή τον καριερισμό του αριστεροκάπηλου μηδενισμού ή ακόμα και τον πασοκικό «σοσιαλισμό», τον πιο πειθήνιο παραγιό του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Και το κατεξοχήν πεδίο όπου η εκκλησιαστική ποιότητα βρίσκεται σε απηνή διωγμό, είναι τα γραφειοκρατικά κέντρα εξουσίας της «εν Ελλάδι επικρατούσης θρησκείας».
«Οταν ο κλάδος της συκής γένηται απαλός και τα φύλλα εκφυή, γινώσκετε ότι εγγύς ο θέρος». Και αν δούμε πολιτικό λόγο, πολιτικό πρόγραμμα, τίμια κοινωνιοκεντρικό, όπως και αν δούμε ενορία που να σαρκώνει «νόημα» σχέσεων κοινωνίας, δυναμικής συνοχής, να ξέρουμε, μόνο τότε, ότι εγγίζει ανάκαμψη.
 
πηγή:ελληνικό καφενείο

Τα βρώμικα χέρια ανεβάζουν το «ζάχαρο»!

Αν έχετε «ζάχαρο», το νου σας: μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν από κάθε μέτρηση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να δείτε τιμή υψηλότερη από την αληθινή - και αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει ούτε καν το οινόπνευμα...
Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι τα σάκχαρα των φρούτων παραμένουν στα χέρια μας έως ότου τα πλύνουμε με τρεχούμενο νερό.
Η μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι (και μερικές φορές στο νοσοκομείο, όπως λ.χ. συμβαίνει πριν από μια αιμοδοσία), απαιτεί λήψη μιας σταγόνας αίματος από το δάκτυλο.
Οι πάσχοντες από διαβήτη κατά κανόνα έχουν στο σπίτι φορητούς μετρητές σακχάρου, τους οποίους καθημερινά χρησιμοποιούν για να ρυθμίζουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών περίπου 900.000 στην Ελλάδα) έχουν διαβήτη.
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», η δρ Τακαχίσα Χιρόσι από το Πανεπιστήμιο Juntendo στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, κανένας εκ των οποίων δεν είχε επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Οι ερευνητές μέτρησαν το σάκχαρό τους πριν και μετά τα καθάρισμα διαφόρων φρούτων, καθώς και πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή τον καθαρισμό με καθαρό οινόπνευμα.
Όταν τα χέρια των εθελοντών ήταν πλυμένα με σαπούνι και νερό, το σάκχαρό τους ήταν το ίδιο με αυτό που έδειχνε η μέτρηση πριν πιάσουν διάφορα φρούτα – 90 mg/dl κατά μέσον όρο, δηλαδή μια τιμή φυσιολογική.
Όταν, όμως, καθάριζαν πρώτα φρούτα και αμέσως μετά έκαναν την μέτρηση, το σάκχαρό τους εκτοξευόταν στα ύψη: έφτανε τα 170 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει πορτοκάλι, τα 180 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει ακτινίδιο και τα... 360 mg/dl όταν είχαν ξεφλουδίσει ένα σταφύλι!
Ακόμα δε και όταν οι εθελοντές είχαν τρίψει τα δάκτυλά τους με οινόπνευμα μετά το καθάρισμα των φρούτων και πριν κάνουν την μέτρηση, η τιμή του σακχάρου τους ήταν εκτός φυσιολογικών ορίων (πάνω από 110 mg/dl).
Απολύμανση
Οι ερευνητές δεν επέλεξαν τυχαία το οινόπνευμα: πολλοί κατασκευαστές μετρητών σακχάρου γράφουν στις οδηγίες χρήσεως να καθαρίζεται το δάκτυλο με λίγο οινόπνευμα πριν από την μέτρηση.
Η τακτική αυτή είναι σωστή για απολύμανση από μικρόβια, αλλά ως φαίνεται δεν είναι πάντοτε αρκετή για να καθαριστεί το δάκτυλο, λένε οι ερευνητές.
«Ο κόσμος νομίζει πως όταν μετράει το σάκχαρο, βλέπει μια τιμή που αντανακλά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα του», σχολίασε τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Ρόμπερτ Κοέν, ερευνητής του διαβήτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αποδεικνύεται, όμως, πως η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες – και αυτό είναι σημαντικό διότι μπορεί λ.χ. να πάρει κανείς περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Το προφανές: πριν κάνετε τη μέτρηση, να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό – και μετά στο δάκτυλο λίγο οινόπνευμα, για απολύμανση...

πηγή:τα νεα

Tο “δεν πληρώνω” έριξε τη… Θάτσερ

Ιστορικό παράδειγμα κινήματος ανυπακοής στη Μεγ. Βρετανία

Αναδημοσίευση σχολίου του bobfisher

Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η κυβέρνηση θάτσερ στη βρετανία αποφάσισε να επιβάλλει ένα νέο φόρο στα νοικοκυριά, ο οποίος έμεινε με το όνομα poll tax. Πρακτικά το ποσό που αναλογούσε σε κάθε οικογένεια προέκυπτε από το πόσα άτομα έμεναν σε ένα σπίτι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημά τους.

Σχεδόν αμέσως προέκυψε ένα κίνημα πολιτών που αρνήθηκαν συντεταγμένα να πληρώσουν. Ξεκίνησε από τη Σκωτία και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νόμου να μην πληρώσει περίπου το 30% των φορολογούμενων (διευκρινίζεται πως η άρνηση αφορούσε ΜΟΝΟ τον poll tax – ή community charge επίσημα).
Η αντίδραση της θάτσερ ήταν τυπική. Απειλές, διαστρέβλωση, επιλεκτικές δίκες και καταδίκες και απόπειρα καταστολής του κινήματος όπου έβγαινε στο δρόμο. Αποκορύφωμα του κινήματος η τεράστια πορεία του της 31ης Μαρτίου του 1990, όταν πάνω από 300.000 άνθρωποι συγκρούστηκαν στο Λονδίνο με την αστυνομία, η οποία και έχασε τον έλεγχο της πόλης. Μετά τα επεισόδια οι εργατικοί και η πιο επίσημη αριστερά (δηλαδή το militant) καταδίκασαν τα επεισόδια (ο “εργατικός” κίνοκ είπε πως τα έκαναν αναρχικοί χούλιγκαν). Το κίνημα όμως απλώς διογκωνόταν μέρα με τη μέρα,
οπότε κάποια στιγμή οι κατά τόπους αστυνομίες και δικαστικές αρχές να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να καλούν σε δίκη άλλους πολίτες, μιας και τα δικαστήρια και η αστυνομία είχαν κατακλυστεί.

Η αποτυχία του poll tax έριξε τελικά τη θάτσερ. Με τη λαϊκή αγανάκτηση (ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της) να βαράει κόκκινα και το νόμο ουσιαστικά να έχει γίνει κωλόπανο, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι της έχωσαν μια καλή τρικλοποδιά και την ανάγκασαν σε παραίτηση. Και παρόλο που οι τόρυδες ξαναπήραν την εξουσία στις επόμενες εκλογές, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μαίητζορ (ο νέος αρχηγός των τόρυδων) ήταν να αποσύρει τον poll tax.
Aναλυτικότερα για τις κινητοποιήσεις εναντίον του Poll Tax
 sxoliastesxwrissynora

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει την προσθετική ιατρική

Δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιού από την αρχαία Αίγυπτο μπορεί να είναι τα πρώτα πραγματικά προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, γράφει το περιοδικό The Lancet.

Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτές οι δύο αιγυπτιακές προθέσεις για το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, που χρονολογούνται πριν από το 600 π.Χ. φέρουν ίχνη χρήσης, ενδείξεις ότι είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες.

Η Ζακλίν Φιντς (Βιοϊατρικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Βρετανία) δείχνει ότι μια πρόθεση κατασκευασμένη από ξύλο και δέρμα που διατηρείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, και ένα άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, είχαν βοηθήσει πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα.

Τα πρώτα βήματα αυτού του κλάδου της ιατρικής θα πρέπει επομένως να πιστωθούν στους αρχαίους Αιγυπτίους. Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την κα. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος.
 
πηγή :ΣΚΑΙ

Αφού πρώτα «έστησε» έναν επικοινωνιακό καβγά με την τρόικα, η κυβέρνηση χθες ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει μαζί της το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας


ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΑΒΓΑ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Παραδέχτηκαν το πωλητήριο

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών κι αφού πρώτα «έστησε» έναν επικοινωνιακό καβγά με την τρόικα, η κυβέρνηση χθες ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει μαζί της το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας μέχρι το ύψος των 50 δισ. και ότι έστησε τον καβγά επειδή έσπευσε η τρόικα να ανακοινώσει τη συμφωνία πριν από αυτήν...
Ο Ολι Ρεν σε διάλογο με τα δύο «προβλήματα», τον Ελληνα (Παπακωνσταντίνου) και τον Ιρλανδό (Λένιχαν) Την ίδια στιγμή η επιβεβαίωση της συμφωνίας ερχόταν κι από τις Βρυξέλλες. Παράγοντες της Κομισιόν, αδειάζοντας την κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της, δήλωναν ότι τις θεωρούν ακατανόητες γιατί «όλα ήταν συμφωνημένα» και μάλιστα «στην επίτευξη της συμφωνίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».
«Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της κυβερνητικής αντίδρασης! Εκτός από τον Γ. Πεταλωτή και πηγές του υπουργείου Οικονομικών χθες διατύπωναν τον ίδιο ισχυρισμό .
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε μέσω του εκπροσώπου της ότι στόχος της δεν είναι η πώληση αλλά η αξιοποίηση με σχεδιασμό, δεδομένου ότι σήμερα η μεγάλη περιουσία του Δημοσίου είναι ακατάγραπτη και αναξιοποίητη. Υποστήριξε ακόμα ότι ο πήχυς των 50 δισ. είναι υψηλός αλλά μπορεί να επιτευχθεί και παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. μέχρι το 2013 που αποφασίστηκε σε διυπουργική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αποκαλυπτική, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία και τη σχέση της με το δημόσιο χρέος ήταν η ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε πει τότε:
«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για τον λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απ' ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».
Νέα εκλογικά σενάρια
Ο υποτιθέμενος καβγάς με την τρόικα κρατάει στην επικαιρότητα και τα σενάρια πρόωρων εκλογών την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι και χθες ο Γ. Παπανδρέου τα διέψευσε.
Αυτά τα σενάρια ενισχύθηκαν χθες από τα εξής γεγονότα:
***Τη συντήρηση από την κυβέρνηση της έντασης με την τρόικα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτή έχει τον πρώτο λόγο και δεν εκτελεί εντολές.
**Την εκτός προγράμματος επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου προήδρευσε σε κομματική σύσκεψη η οποία αποφάσισε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως είναι: περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια (στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Θράκη) και συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, ένα μήνα πριν από την ημερομηνία την οποία τα σενάρια φέρουν ως την πιο πιθανή για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, σε αυτή τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, σύμφωνα με κομματικές διαρροές, ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και έχει μπροστά της 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει τη δουλειά της.
Στο Βερολίνο αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός στις 22 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. Την επομένη για το ίδιο θέμα θα επισκεφθεί τη Φινλανδία για να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της χώρας. *
! «Ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε και να υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις... Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη να κάνει προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένων του χρόνου και του μεγέθους», δήλωσε ο Ολι Ρεν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους


Γιατί τα κόμματα δεν σαλπίζουν λαϊκό προσκλητήριο ανατροπής της κυβέρνησης;
Αυτή η αβανταδόρικη και «πονηρή» στάση της Αντιπολίτευσης που απλώς αναλώνεται στην στείρα κατανάλωση καταγγελιών, είναι εξίσου δωσίλογη: Παρέχει το «δημοκρατικό», αντικυβερνητικό δήθεν ντεκόρ της δικτατορικής επιβολής των αποφάσεων της τρόικας και των ανδρεικέλων της.
Και ακόμα: Ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη των αρπακτικών της διεθνούς κερδοσκοπίας και αναλγησίας.Έτσι οι αδίστακτοι μαφιόζοι του ΔΝΤ, μετά από μακρές συνομιλίες και συμφωνίες με τα κυβερνητικά ανδρείκελα, αποφάνθηκαν και εξήγγειλαν με θηριώδες θράσος:

Ως Ελληνες χρωστάτε 350 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να ξεπουλήσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε για να εισπράξετε 50 δισ. ευρώ και να τα δώσετε στους τοκογλύφους. Και τότε, το 2015, αφού θα έχετε ξεπουλήσει όχι νησιά, δάση, βουνά και παραλίες, αλλά μέχρι και την τελευταία πέτρα που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, εφόσον δεν έχει αυξηθεί κι άλλο το χρέος σας (που θα αυξηθεί), θα χρωστάτε «μόνο» 300 δισ. ευρώ!

Παράλληλα, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, μιλούν για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέες μειώσεις συντάξεων και νέες μειώσεις μισθών!
Να υπενθυμίσουμε ακόμα: Αυτά που επέβαλαν με το πρώτο μνημόνιο, το 2010, και τα οποία οδήγησαν την εργαζόμενη κοινωνία στα Τάρταρα, αποτιμήθηκαν σε εισπρακτικά μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή σήμερα έρχονται και ζητούν από τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί μια πολιτική που είναι… δέκα φορές επαχθέστερη από αυτή που ήδη βιώνει!
Εδώ πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε παράκρουση κατοχικού ολοκληρωτισμού, σε θηριώδη και ολοκληρωτική λεηλασία του ελληνικού λαού, σε εφιαλτικό και ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ελλάδας, σε πωρωμένη αυθάδεια δωσιλογισμού και εθνικής μειοδοσίας.
Γιατί τα κόμματα δεν σαλπίζουν λαϊκό προσκλητήριο ανατροπής της κυβέρνησης;
Και όμως! Μπροστά σε αυτή τη νέα ΦΡΙΚΗ, η αντιπολίτευση απλώς καταναλώνει κούφιες φραστικές καταγγελίες και εκλογικές δημαγωγίες.
Τι περιμένουν δηλαδή τα κόμματα, τα αποκόμματα και τα «είδωλα» των «ανεξάρτητων κινήσεων»; Να καταστραφεί και να πουληθεί και το τελευταίο λιθαράκι της χώρας μας, και να μπει ο ελληνικός λαός στο φέρετρο για να έρθουν μετά αυτοί να διαχειριστούν την τελική ταφή μας;Γιατί δεν καλούν τον ελληνικό λαό στο δρόμο με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω η κατοχική κυβέρνηση των ανδρεικέλων»!Οι αφηρημένοι πατριωτισμοί και τα δήθεν «πατριωτικά μέτωπα» είναι απλώς για πολιτική κατανάλωση και εκλογική εμπορία.
Η πράξη κρίνει τους πάντες και τα πάντα. Ιδιαίτερα τους πολιτικούς...
Αναγνώστης
ας μιλήσουμε επιτέλους

Διπλασιάστηκαν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Γιατί; Που διατίθενται;


Η οικονομική μέγγενη μπορεί να έχει «στραγγαλίσει» τους Έλληνες πολίτες και οι περικοπές στα εισοδήματα τους να έχουν καταστήσει αδύνατη ακόμα και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και του τηλεφώνου, μπορεί η μαζική περικοπή κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων να έχει καταστήσει το απορρυπαντικό… είδος πολυτελείας, υπάρχει όμως ένα κονδύλι που αντί να μειωθεί (όπως όλα τα υπόλοιπα), αυτό… διπλασιάστηκε!

Πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για τις «απόρρητες δαπάνες» αναγράφονταν 18 εκατομμύρια ευρώ.
Φέτος, ωστόσο, εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπής του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών κατά περίπου 20%, το ποσό διπλασιάστηκε και… ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια (τα οποία εγκρίθηκαν εκτός Βουλής με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών)!
Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αύξηση;
Που διατέθηκαν; Μήπως έγιναν όχημα διαφθοράς εγχώριων συνειδήσεων;



πηγή ας μιλήσουμε επιτέλους

Πόσο πιό γελοίοι μπορούν να γίνουν;


  • Αντ' αυτών
Του Στάθη

Συνεχίζουν οι νεοναζί (αλλά μόνον οι νεοναζί πλέον) τις διαδηλώσεις στη Δρέσδη επιχειρώντας να εμφανίσουν τον βομβαρδισμό της από τους Συμμάχους τον Φλεβάρη του 1945 ως «έγκλημα πολέμου».

Η υπόθεση «έγκλημα πολέμου» ξεφούσκωσε (χρειάστηκαν έντονες συζητήσεις, δημοσιεύσεις, έρευνες κι επανεξακρίβωση στοιχείων) αλλά η γενικότερη τάση αναθεώρησης της ιστορίας, έτσι ώστε να διευκολύνονται σημερινές πολιτικές επιδιώξεις, συνεχίζεται. Σε πολλές χώρες.

Ετσι συνέβαινε κι έτσι συμβαίνει με τη διαχείριση της ιστορίας σε πολιτικό επίπεδο, όσο κι αν, σε επιστημονικό επίπεδο, αυτό πάντα θα ανατρέπεται...
Επιτέλους, ποιος (απ' αυτούς τους τρεις τροϊκανούς) κυβερνάει αυτήν τη χώρα;
Το ωραίον είναι που ενοχλήθηκε ο Γιωργάκης κι «εξέφρασε τη δυσφορία του» (κι ο Πάγκαλος τη δυσπεψία του) με το ξεμπρόστιασμα της κυβέρνησης απ' τους τρεις (μπουνταλάδες, είναι η αλήθεια) υπαλλήλους των τοκογλύφων.

Διότι αυτά που λένε οι τροϊκανοί αυτά θα γίνουν!
Και είναι το άκρον άωτον της ξεφτίλας (ξεφτίλα δε εστί η νιοστή της υποκρισίας) να βγαίνουν στο μεϊντάνι και να οδύρονται για την καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας (της ποιας;) -ποιοι; Ο κυρ Καρχιμάκης, ο κυρ Ρέππας κι όλοι οι άλλοι θιχθέντες απ' την ουρά των γαϊδάρων;...

Αυτοί που έθεσαν τη χώρα υπό την Κατοχήν της Τρόικας, διαμαρτύρονται διότι οι τροϊκανοί... κάνουν χρήση της Κατοχής. Διότι τους ξεβρακώνουν, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τι διαταγές θα δώσουν, αλλά και ποιος θα τις εκτελέσει;

Διαμαρτύρεται ο Γιωργάκης κι είναι σαν να διαμαρτύρεται ο τοπικός Κουίσλινγκ στην τοπική κομαντατούρ.
Λεονταρισμοί από ποντίκια που βρυχώνται. Από ανθρώπους που στα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια ενώ στις πράξεις σκάβουν τάφους και μνημούρια...

Αυτήν τη στιγμή οι άνεργοι στη χώρα κινούνται γύρω και πάντως πάνε για ένα εκατομμύριο.
Από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ένα με ενάμισι εκατομμύριο είναι οι ανασφάλιστοι. Αν σε αυτά τα μεγέθη προστεθεί και το ειδικό βάρος του μεταναστευτικού, η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Είναι λοιπόν δυνατόν να πιστεύει η κυβέρνηση ότι η λύση σε τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η διά νόμου κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ή οι συμβάσεις μιας ημέρας;

Αν το πιστεύει καλό είναι να μη βιαστεί να πουλήσει τα λιμάνια μας, να 'χουμε από κάπου να πάμε να πέσουμε να πνιγούμε...

ΥΓ.: Για τους ραγιάδες το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει το αν θα μας υπαγορεύουν τους όρους των κατοχικών δυνάμεων οι κυβερνώντες εντολοδόχοι τους ή απ' ευθείας οι ίδιοι οι κατακτητές...

H ψυχολογική ‘αίσθηση’ της ηλικίας μας: Πότε πραγματικά γερνάμε;

Συχνά παρατηρούμε τη διαφορετική στάση των ανθρώπων απέναντι σε εορτές που συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου (γενέθλια, πρωτοχρονιά, επέτειοι). Άλλοι νιώθουν ικανοποίηση, ενώ σε άλλους ανθρώπους φέρνουν μελαγχολική διάθεση. Ο φόβος του χρόνου που περνά, δεν είναι κάτι παράλογο, καθώς ο άνθρωπος είναι ένα ον που έχει συνείδηση του τέλους της ύπαρξής του. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σε αυτό το τέλος, χάνοντας την ουσία της ύπαρξής τους. Αντίθετα, βλέπουμε παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι σε μεγάλη ηλικία παραμένουν υπερδραστήριοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε αυτούς τους τελευταίους υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που καθορίζει τη στάση τους απέναντι στη ζωή.
Σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο καρκίνος, συχνά παρατηρείται μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να εστιάζουν περισσότερο στο να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον προσωπικό τους χρόνο, την επαφή με άλλους ανθρώπους, και λιγότερο σε ότι θεωρούσαν μέχρι το σημείο εκείνο ως υποχρέωσή τους απέναντι στους ‘άλλους’. Η ατελείωτη διεκδίκηση των υλικών αγαθών, τους φαντάζει πλέον μάταιη και σπατάλη χρόνου, η οποία δεν προσφέρει ψυχική ικανοποίηση. Οι ατελείωτες ώρες εργασίας, οι οποίες μπορεί να τους στερούσαν τον χρόνο με την οικογένειά τους, μάταιες. Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και μεγάλης ηλικίας, συχνά παρουσιάζουν μία δεύτερη νεότητα και δραστηριοποίηση σε πολλούς τομείς ενδιαφερόντων.
Επιστημονικά θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την αλλαγή αυτή της συμπεριφοράς λέγοντας ότι μία τόσο συγκλονιστική εμπειρία, μειώνει το άγχος που προκαλούν οι διάφοροι ρόλοι που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του (πχ μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύντροφος). Παρ ότι το άτομο επιθυμεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρόλους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το φθείρουν ψυχικά, καθώς παραμελεί ασυναίσθητα, δραστηριότητες που θα του προσέφεραν συναισθηματική ικανοποίηση. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ο φόβος του γήρατος προκύπτει από μία ασυνείδητη ή και συνειδητή μερικές φορές, έλλειψη ικανοποίησης, από την καθημερινή ζωή. Η ικανοποίηση αυτή δεν ‘πηγάζει’ τόσο από την επαγγελματική επιτυχία.
Αντιθέτως, η υπερβολική προσήλωση του άντρα, για παράδειγμα στην επαγγελματική του καθιέρωση, σημαίνει συχνά ταυτόχρονα μία παραμέληση της επαφής με την οικογένειά του και την ουσιαστική ‘απουσία’ του ρόλου του ως πατέρα, η οποία δεν αντικαθίσταται στα παιδιά με την παροχή υλικών αγαθών.
Στη γυναίκα, μεγαλώνοντας, αλλάζει ο ρόλος από κόρη σε σύντροφο και μητέρα. Η έμφαση στην ενασχόληση με τη φυσική της εμφάνιση είναι ένα χαρακτηριστικό με βιολογική σκοπιμότητα, την ‘προσέλκυση’ του συντρόφου με σκοπό την αναπαραγωγή. Δεν είναι σπάνιο όμως το φαινόμενο, καθώς δημιουργεί τη δική της οικογένεια, να ‘παραμελείται’ από τον σύντροφό της, ειδικά μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Πρόκειται για ένα ασυνείδητο λάθος που γίνεται από τους άνδρες, δίνοντας έμφαση στο κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας. Έτσι, η γυναίκα βρίσκεται σε μία πολλαπλότητα ρόλων, φροντίδας του παιδιού, του συντρόφου, εργαζόμενη, χωρίς χρόνο για τον εαυτό της, προκειμένου να μη νιώσει ασφυξία από ένα πλήθος υποχρεώσεων. Η ικανοποίηση από τη ζωή της δεν αρκεί εφόσον ‘αντλείται’ μόνο από τη φροντίδα των άλλων και την παραμέληση δραστηριοτήτων που δίνουν στον εαυτό ψυχική ικανοποίηση. Συχνά η γυναίκα δυσκολεύεται να το κάνει αυτό, διότι μπορεί να νιώσει ‘τύψεις’ ως μητέρα, και σύντροφος. Δεν είμαστε όμως μόνο γονείς, είμαστε και άνθρωποι και ή ύπαρξη μόνο υποχρεώσεων είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε μία ψυχική ‘κούραση’ και αίσθηση πρόωρου γήρατος. Συχνά, μια και πρόκειται για ‘μαθημένη’ συμπεριφορά του ατόμου από μικρή ηλικία, απαιτείται η ‘πίεση’ του ειδικού, προκειμένου η γυναίκα να μάθει να συνδυάζει καλύτερα τους ρόλους και να δώσει χρόνο για τον εαυτό της, χωρίς να νιώθει ενοχές. Ο απολογισμός μιας ζωής η οποία αφιερώθηκε αποκλειστικά στη φροντίδα των άλλων φέρνει συνήθως θλίψη στο άτομο αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε μία εκτίμηση της ποιότητας της ζωής μας και της συναισθηματικής μας διάθεσης, το αντίθετο μάλιστα.
Γιορτές και επέτειοι μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι είναι μία συμβολική αφετηρία για αλλαγές στη ζωή μας. Αν νιώθουμε αδύναμοι, λέγοντας ‘σιγά μην αλλάξει κάτι’, αυτό είναι ένα σημάδι μελαγχολίας, την οποία πρέπει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας έγκαιρα. Στην καθημερινή του πρακτική, ο ειδικός βλέπει καταστάσεις στη ζωή των ανθρώπων, τις οποίες υποκειμενικά, καθώς τις ζουν οι ίδιοι, θεωρούν ότι είναι αδύνατον να τις αλλάξουν και τις εκλαμβάνουν ως δεδομένες. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το απαντήσουμε παρακάτω. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες προσπαθούν να ‘σταματήσουν τον χρόνο’, δεν μπορούν όμως να ‘ανανεώσουν’ τον εσωτερικό μας εαυτό, ούτε να αλλάξουν τις καταστάσεις που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι και ‘γερασμένοι’ στη ζωή μας.
Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι η συναισθηματική μας διάθεση επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο που περνά. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν κάποια χρονική περίοδο, όπου ήταν ερωτευμένοι, και όταν βρίσκονταν με τον σύντροφό τους, είχαν την αίσθηση, ότι ο χρόνος μαζί του περνούσε πολύ γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Η αίσθηση είναι ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Πόσο συχνά έχουμε πει τη φράση ‘αλήθεια, πώς πέρασε έτσι η ώρα’; Αντίθετα, σε δυσάρεστες καταστάσεις, ή όταν απλά βαριόμαστε, η αίσθηση είναι ότι ο χρόνος δεν κυλάει με τίποτα. Όταν χωρίς να το αντιληφθούμε, απλά ακολουθούμε τις συνθήκες που φέρνει η καθημερινότητα, θεωρώντας ότι είναι αδύνατον να τις αλλάξουμε, και απλά ανταποκρινόμαστε σε αυτές σαν ρομπότ, είναι επόμενο να βιώνουμε άγχος, μελαγχολία ή και κατάθλιψη, συνέπεια της ανικανότητας που νιώθουμε να αντιδράσουμε.
Νιώθουμε μάλιστα σαν να έχουμε μια απώλεια της αίσθησης του χρόνου, π.χ δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι ημερομηνία έχουμε, απλά ζούμε, από τη μία μέρα στην άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες  . Το οξύ και παρατεταμένο άγχος της επιβίωσης, σταδιακά οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε μελαγχολία ή κατάθλιψη. Οι εορτές εντείνουν σε πολλούς αυτή την διάθεση καθώς φέρνουν ένα ‘υποχρεωτικό’ κλίμα χαράς. Προκαλούν επίσης σκέψεις γύρω από το παρελθόν σε ανάλογη εποχή, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τη συναισθηματική διάθεση. Χαρακτηριστικά αυτής της μελαγχολίας είναι η καταθλιπτική διάθεση, η μείωση της ενεργητικότητας, ψυχοσωματικά συμπτώματα, αδυναμία συγκέντρωσης, όλο και μεγαλύτερο ‘κλείσιμο’ στον εαυτό, υπνηλία, έλλειψη διάθεσης επαφής με ανθρώπους κλπ. Η αίσθηση της κούρασης, σωματικής και ψυχικής, του ‘γερασμένου’ ανθρώπου είναι εμφανής σε πολλούς συνανθρώπους μας, καθώς το μυαλό μας δεν ‘βλέπει’ διαφυγή από την κατάσταση αυτή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συναισθηματική μας διάθεση προκύπτει από τις σκέψεις που κάνουμε. Άλλοι άνθρωποι απελπίζονται καθώς αντιμετωπίζουν οφειλές και χρέη, νιώθοντας ενοχές, και άλλοι άνθρωποι αδιαφορούν απέναντι σε αυτές, καθώς προτεραιότητα έχει η επιβίωση της οικογένειάς τους, και όχι οι οφειλές τους.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε έγκαιρα ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε την προσωπική μας ψυχαγωγία σε τέτοιες στιγμές και να εντείνουμε την επαφή με φίλους. Η απόσυρση και το κλείσιμο στο σπίτι, λόγω ‘περικοπών’ αυξάνουν την καταθλιπτική διάθεση και το άγχος και απειλούν την υγεία μας. Αν αυτό συμβαίνει, η επαφή με ειδικό είναι απαραίτητη, προκειμένου να σταματήσει το αυξανόμενο ‘βύθισμα’ της συναισθηματικής διάθεσης. Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε να ‘μετατρέπουμε’ τα μελαγχολικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις, σε συναισθήματα θυμού, τα οποία συζητούμε με φίλους. Η κατάθλιψη φέρνει απόσυρση και σταδιακή παραίτηση από τη ζωή, εκφράζει τον θυμό για την κατάστασή μας ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό.
Τι είναι αυτό όμως που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο άλλοι άνθρωποι ‘βλέπουν’, ακόμα και μεγαλώνοντας, τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, αισιόδοξα και με δυναμισμό, και άλλοι είτε με φόβο, είτε απαισιόδοξα ή και παθητικά; Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε προσωπικότητα. Η έννοια της προσωπικότητας όμως στην ψυχολογία, είναι κάπως διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα σύνολο τρόπων με τον οποίο, έχουμε μάθει, από πολύ μικρή ηλικία, να αντιδρούμε απέναντι σε καταστάσεις που μοιάζουν με καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Ο εγκέφαλός μας ‘μαθαίνει’ και ‘αποθηκεύει’ όχι μόνο γνώσεις, αλλά και συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις, πχ των γονιών μας, από την παιδική μας ηλικία. Έτσι για παράδειγμα, η υπερπροστατευτικότητα μιας μητέρας, η οποία δεν μαθαίνει το παιδί της να διαβάζει μόνο του, άθελά της του μεταδίδει παράλληλα το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό να τα καταφέρει μόνο του. Το μήνυμα αυτό, μπορεί να θεωρηθεί από το παιδί, ότι ισχύει και σε άλλες καταστάσεις της ζωής του. Μέσα από αυτό το ιδιαίτερα απλουστευμένο παράδειγμα, θέλουμε να πούμε ότι ως ενήλικες, έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τον εαυτό μας από πολύ παλιά, σχετικά με τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, τα χαρίσματά μας, τις ηθικές αξίες κλπ.
Με βάση αυτή την εικόνα προσεγγίζουμε τα διάφορα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Μία κόρη θα παρατηρήσει τη συμπεριφορά της μητέρας της ως συντρόφου του πατέρα της, και είναι αρκετά πιθανό να την αναπαράγει μέσα στον δικό της γάμο. Εάν η μητέρα της ήταν αποκλειστικά αφοσιωμένη στη φροντίδα της οικογένειας, σε σημείο που να παραμελεί τον ίδιο της τον εαυτό, το άτομο ως ενήλικας μπορεί να βιώνει και άγχος αν δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που ‘έμαθε’ παρατηρώντας και μεγαλώνοντας. Για τον λόγο αυτό πολύ συχνά, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αναλύσει από μόνος του τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει τη βασική αιτία του άγχους και να τη θεραπεύσει. Διότι το άτομο έμαθε μία συμπεριφορά ή μια ηθική αξία σε μία ηλικία όπου οι γονείς είναι ο αδιαμφισβήτητος ‘δάσκαλος’ του τι είναι σωστό και τι όχι, τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Αυτά αποθηκεύονται από τον εγκέφαλό μας ως συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης, συγκεκριμένα νοητικά σχήματα, τα οποία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σε παρόμοιες καταστάσεις. Στην καθημερινή του πρακτική, ο ψυχολόγος θα δει γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών, να βιώνουν έντονο άγχος, αν αφήσουν μία φορά τον σύζυγό τους χωρίς να έχει φαγητό, σε σημείο που οι ίδιες να μη γνωρίζουν τι θα πει προσωπική διασκέδαση. Οι γυναίκες αυτές, αναπαράγοντας τον μαθημένο ‘ρόλο’ τους, συχνά βιώνουν έντονες ‘ενοχές’, αν αμελήσουν αυτό που έμαθαν ως ηθική αξία. Δεν μπορούν να σκεφτούν ή να πράξουν διαφορετικά, δεν αντιλαμβάνονται καν ότι μπορούν. Οι άνθρωποι που έχουν μάθει να παραμελούν την φροντίδα του εαυτού τους, και όχι να τη συνδυάζουν με τη φροντίδα των άλλων, βιώνουν αναπόφευκτα μία ψυχική κούραση, η οποία οδηγεί στην αίσθηση ότι έχουν ‘γεράσει’ πρόωρα.
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, ‘ωραία η θεωρία, τη γνωρίζω, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν μπορώ να εφαρμόσω τη θεωρία, δεν εφαρμόζεται’. Αυτό πραγματικά μπορεί να συμβεί, όχι γιατί η θεωρία δεν εφαρμόζεται, αλλά γιατί δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και να δούμε αποστασιοποιημένα, τα προβλήματα της ζωής. Πολλές φορές απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, τις οποίες δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε, χωρίς την παρέμβαση ειδικού. Το μυαλό μας έχει μάθει να λειτουργεί από μικρή ηλικία με συγκεκριμένους τρόπους. Πρόκειται για κάτι που συχνά ακούει ο ειδικός στην αρχή μιας συνεδρίας. Και όμως τελικά το άτομο επιτυγχάνει πάντοτε να κάνει τις αλλαγές που θεωρούσε ότι ήταν αδύνατον να συμβούν.
Οι άνθρωποι λοιπόν που νιώθουν ότι ‘γερνούν’, μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Δεν οφείλεται στα χρόνια που περνούν, και τα κεριά που θα σβήσουν σε μία τούρτα. Υπάρχουν άνθρωποι που στην ηλικία των εβδομήντα ετών πηγαίνουν στο γυμναστήριο και δείχνουν δέκα χρόνια νεότεροι. Αν τους ρωτήσει κάποιος την ηλικία τους, τη λένε με χαμόγελο. Οι άνθρωποι αυτοί φέρνουν στο μυαλό τη φράση ενός διάσημου συγγραφέα, ‘Την τελευταία μου στιγμή, που θα είναι να φύγω από τον κόσμο αυτόν, τότε θα νιώσω ότι γέρασα’.
πηγή iatrosnet

Υπερθέαμα φωτός!

Καταπληκτικά παιχνίδια με φως και laser με φόντο ένα κτίριο. Μια άλλη πλευρά της σύγχρονης τεχνολογίας.
Το κτίριο είναι η έδρα της πειφερειακής διοίκησης της πόλης Χάρκοβο της Ουκρανίας. Το υπερθέαμα φωτός που λέπεται έγινε με αφορμή τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στις 24 Αυγούστου.

Ένα πραγματικά πράσινο σχολείο στο Μπαλί

  Ο John και η Cynthia Hardy ίδρυσαν ένα φιλικό στο περιβάλλον σχολείο που προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη, το Μπαλί. Το σχολείο, κατασκευασμένο από μπαμπού περιλαμβάνει εκτός από αίθουσες, γυμναστήριο, εστίες, γραφεία και καφετέρια. Όλη η απαραίτητη για τη λειτουργία του ενέργεια παρέχεται από «καθαρές» πηγές όπως μια υδροηλεκτρική γεννήτρια και ηλιακοί συλλέκτες.
Επιπλέον είναι ένα φανταστικό περιβάλλον που δημιουργεί διάθεση για εργασία και μάθηση.
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!
Perierga.gr - Πράσινο σχολείο στο Μπαλί!


πηγή:perierga

Τα βυθισμένα έλατα της λίμνης Kaindy

Η λίμνη Kaindy βρίσκεται στο νότιο μέρος του Καζακστάν, σε υψόμετρο δύο χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνειά της έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, ενώ το βάθος της σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μέτρα.
Σχηματίστηκε πριν από έναν αιώνα, όταν ένας σεισμός στην περιοχή προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις βράχων που δημιούργησαν ένα φυσικό φράγμα στο δρόμο ενός ποταμού. Τα νερά του ποταμού γέμισαν τη λεκάνη που σχηματίστηκε, δημιουργώντας τη λίμνη Kaindy. Δείτε το αποτέλεσμα στις μαγευτικές εικόνες που ακολουθούν.
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
Τα έλατα που βρισκόταν στην περιοχή πριν τη δημιουργία της λίμνης, είναι τώρα κάτω από την επιφάνειά της. Επειδή η λίμνη είναι σχετικά πρόσφατη, τα δέντρα δεν έχουν σαπίσει ακόμα και οι κορμοί των πιο ψηλών από αυτά υψώνονται πάνω από το νερό, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο έλκει πολλούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αλλά ακόμα και κατά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, η περίεργη αυτή λίμνη αποτελεί πόλο έλξης για κάποιους τολμηρούς τουρίστες. Οι «δύτες των πάγων» όπως αποκαλούνται, βουτάνε στη Kaindy για να θαυμάσουν τους βυθισμένους κορμούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της.
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
Perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindy
perierga.gr - Λίμνη Kaindyperierga.gr - Λίμνη Kaindy


πηγή:perierga

Η θεραπευτική χρήση της Φωνής


Από την Ελίνα-Νάχνα Νικολίτσα, ηχοθεραπεύτρια
Σε πολλές θρησκείες του κόσμου, η αναπνοή που συνδέεται με τη φωνή, συμβολίζει το πνεύμα, την ψυχή. “Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της, η μελωδία και ο ρυθμός την βοηθούν να επανέλθει στην τάξη και την αρμονία” (Πλάτων). Η φωνή λοιπόν, ως πανάρχαιο μέσω μουσικοθεραπείας συνδέεται άμεσα με το ασυνείδητο και έχει τη δυνατότητα να μας εναρμονίζει μέσω του συντονισμού.
Η θεραπευτική χρήση της φωνής ίσως έχει ηλικία μεγαλύτερη των τριάντα χιλιάδων ετών. Την εποχή εκείνη οι αρρώστιες αποτελούσαν μεγάλο μυστήριο και οι άνθρωποι πίστευαν πως οφειλόταν σε κάποιο κακό πνεύμα. Η αποκατάσταση λοιπόν της υγείας γινόταν με ψαλμωδία, μονότονη και ρυθμική, όπου ο ρυθμός βασιζόταν στο ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς. Η ομάδα συγκεντρωνόταν γύρω από τον ασθενή και έψελνε επί ώρες.
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε μια σωρεία αναφορών για ίαση μέσω της φωνής, με σπουδαιότερους θεραπευτές τον Ορφέα και τον Πυθαγόρα. Ο Ορφέας με το τραγούδι του μπορούσε να ανακουφίζει τις ψυχές των ανθρώπων, ενώ επίσης μπόρεσε να κατέλθει στον Άδη, για να φέρει πίσω στον κόσμο την Ευρυδίκη. Οι πυθαγόρειοι «χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μελωδίες που αποκαθιστούν τα ψυχικά πάθη, την απελπισία και τους δυνατούς πόνους, και άλλες πάλι για την οργή, τους θυμούς και για κάθε παρέκκλιση της ψυχής (που νοσεί)». Ο Πυθαγόρας το ονόμαζε «μουσική ιατρική». Σύγχρονες προσεγγίσεις, το ονομάζουν ΄΄ιατρική των συχνοτήτων΄΄. Οι πρακτικές αυτές βασίζονταν στην αντίληψη ότι ο κόσμος των ήχων και ο εσωτερικός κόσμος της ψυχής συνδέονται και ότι η αρμονία της μουσικής προκαλεί μια συνήχηση της ψυχής. Πανάρχαιοι τρόποι θεραπείας με φωνή που διατηρούνται ακόμη και σήμερα είναι τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια, η ψαλμωδία, τα θρησκευτικά άσματα και η προσευχή.
H φωνή μας δεν είναι απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας, ή ένα μουσικό όργανο αλλά ένα θαυμάσιο διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τη φωνή, ως ένα μουσικό όργανο που κουρδίζεται διανοητικά, σωματικά και ψυχικά μέσω της φωνής. Η καλλιέργεια της φωνής οδηγεί αναμφίβολα στην καλλιέργεια της ψυχής, και για τους περισσότερους αποτελεί έναν ισχυρό δρόμο προς την αυτογνωσία. Όσο πάλλεται το σώμα μέσω της φωνής, τόσο διαμορφώνεται η ψυχή, και αναγνωρίζουμε βαθύτερα την ύπαρξη μας. Για όσους ξέρουν να αφουγκραστούν τη φωνή, μπορεί να αποτελέσει οδηγό εσωτερικής κατεύθυνσης αλλά και εργαλείο για απελευθέρωση, εκτόνωση και έκφραση. Η φωνή που βγαίνει από καρδιάς μπορεί να αγγίξει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά να μας συνδέσει με τη θεανθρώπινη φύση μας και να μας δώσει πρόσβαση στην πνευματική επαφή με το Θείο. Μελετώντας και νιώθοντας τις φωνές των ανθρώπων, μπορούμε πιο εύκολα να μάθουμε πράγματα για αυτούς και να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του.
Έτσι λοιπόν, η φωνή μας δεν είναι απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας, ή ένα μουσικό όργανο αλλά ένα θαυμάσιο διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, είναι μοναδική όπως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα και αντανακλά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και το διανοητικό και συναισθηματικό μας πεδίο. Δεν γίνεται να διαχωρίσουμε την ομορφιά της φωνής από την ομορφιά της ψυχής.
Συνδυάζοντας τις γνώσεις μου στο τραγούδι, την επιστήμη και τη θεραπευτική, προέκυψε η γνώση για τη θεραπευτική χρήση του ήχου, η οποία εφαρμόζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις παθήσεων, ως συμπληρωματική θεραπεία.

Οφέλη:

• Κύριος τρόπος λειτουργίας της φωνής και του τραγουδιού είναι η απελευθέρωση και η έκφραση, που φέρνουν με τη σειρά τους χαρά, εσωτερική ειρήνη, γαλήνη και ηρεμία.
• Εκτός από αυτά, μαθαίνοντας να κουρδίζουμε το όργανο της φωνής, κουρδίζουμε το σύστημα μας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Τα οφέλη μπορεί να είναι πραγματικά απρόσμενα.• Μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωτικότητα κάθε οργάνου του σώματος. Με τη φωνητική άσκηση, τα εσωτερικά όργανα δέχονται τα ευεργετήματα ενός παλμικού μασάζ, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον ήχο της φωνής.• Βοηθά στην απόκτηση της αίσθησης του εαυτού μας, στην ανάπτυξη της προσωπικής μας δύναμης και αυτοεκτίμησης.
• Μπορεί να χαλαρώσει τις μυϊκές εντάσεις και τους πόνους αλλά και να τονώσει την ενέργεια μας.
Απελευθερώνει τους φόβους, το θυμό και το άγχος και καθαρίζει όποιον πόνο έχουμε κρατήσει στην ψυχή μας και θέλουμε να απομακρύνουμε.

Σύμφωνα με έρευνες, διάφορα χαρακτηριστικά της φωνής συνδέονται με σωματικά ή διανοητικά προβλήματα. Αναφέρω πχ.
- Η θολή φωνή με μονότονο τόνο, μπορεί να συνδέεται με σωματική και συναισθηματική εξάντληση.
- Η θυμωμένη φωνή, μπορεί να συνδέεται με ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου και ουροδόχου κύστης.
- Η προσωρινή απώλεια της φωνής μπορεί να συνδέεται με σοκ, σεξουαλικό τραύμα ή αίσθηση συναισθηματικής ανελευθερίας
- Η ενισχυμένη φωνή με κοφτό λόγο και εκρηκτικά σύμφωνα, μπορεί να συνδέεται με διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος και υψηλή πίεση.

Ποια η πρακτική εφαρμογή της φωνής στη θεραπεία; 
Το τραγούδι, όπως και κάθε τέχνη, είναι θεραπευτικό. 

Δύο τεχνικές είναι κυρίαρχες παγκοσμίως:
α) Χρήση μεμονωμένων συχνοτήτων πάνω στα σημεία που θέλουμε να δουλέψουμεβ) Χρήση μελωδιών.Γενικότερα θα έλεγα, πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας στο τραγούδι, τόσο περισσότερο προβάλλουμε την προσωπικότητα μας και εκφράζουμε τα πιστεύω μας με αυθεντικότητα.


πηγή: η ώρα της αγάπης

Θεραπεία με Χρώματα


 

Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να μας ξυπνήσουν συγκινήσεις και συναισθήματα», υποστήριζε ο Γκαίτε, ενώ ο δρ S.J. Quesley είχε πει προφητικά ότι κάποια μέρα η χρήση των χρωμάτων θα αντικαταστήσει εκείνη των φαρμάκων.


H χρωματοθεραπεία, όπως ονομάστηκε η μέθοδος, σήμερα περιλαμβάνεται στον κλάδο της λεγόμενης «χρωματικής ιατρικής» ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή, που τόσο προληπτικά όσο και στην πρακτική εφαρμογή της βοηθά κάθε άνθρωπο να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες που υφίσταται καθημερινά λόγω στρες, κούρασης, εκνευρισμού και άλλων καταστάσεων.


Προλαμβάνει τις παθήσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μεθόδου, κάθε αρνητική βιολογική κατάσταση, πριν εκδηλωθεί ως σωματικό σύμπτωμα, εκδηλώνεται πρώτα στην αύρα του ατόμου. Mε τη χρωματοθεραπεία λοιπόν (η οποία στην πράξη εφαρμόζεται με την έκθεση του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός, από ειδικούς προβολείς), η αύρα παίρνει τη δόνηση του χρώματος και μεταφέρει τη θεραπευτική της ενέργεια στο σώμα. Eτσι προλαμβάνονται και οι διάφορες παθήσεις. Hδη, εδώ και αρκετά χρόνια, η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τη χρωματοθεραπεία, για την αποκατάσταση του νεογνικού ίκτερου. Tα νεογέννητα με ίκτερο τοποθετούνται σε έναν θάλαμο, ο οποίος φωτίζεται από ένα ειδικό μπλε χρώμα και η ανάρρωσή τους γίνεται σε πολύ πιο σύντομο διάστημα. Tο μπλε χρώμα διώχνει επίσης την υπερένταση, τον εκνευρισμό, ενώ επιδρά στο αίμα ρυθμίζοντας την πίεση. Tο πράσινο πάλι είναι το χρώμα που χρησιμοποιεί στην πρακτική εφαρμογή της η χρωματοθεραπεία, για να διώξει τον πονοκέφαλο, τις αϋπνίες, την κούραση και την ευερεθιστικότητα. Tο κίτρινο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης.


Πρακτική εφαρμογή

H χρωματοθεραπεία σαν θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται σε κάθε ακάλυπτο μέρος του σώματος του πάσχοντα. Kατά την εφαρμογή συνήθως χρησιμοποιείται ειδικός προβολέας με φίλτρα laser και γεωμετρικά φίλτρα, για να δημιουργείται έτσι η αναγκαία φωτεινή δέσμη. H μέση εφαρμογή του κάθε χρώματος είναι 7 λεπτά, με ελάχιστο χρόνο τα 3 και μέγιστο τα 10-12 λεπτά. Για κάθε περίπτωση, επιλέγεται το χρώμα ή τα χρώματα που έχουν ενεργειακή σχέση με τον οργανισμό του ατόμου που υποβάλλεται στη χρωματοθεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας χρειάζονται χρόνο για να φανούν, γιατί οι αλλαγές στον οργανισμό γίνονται με φυσιολογικό ρυθμό.


Πού και από ποιους εφαρμόζεται

Στην Eλλάδα, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, η χρωματοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένους σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπευτές, μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και συνήθως σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (σιάτσου, ρεφλεξολογία βελονισμό). Ως βοηθητική αγωγή σε διάφορες παθήσεις εφαρμόζεται πολύ συχνά και από γιατρούς.


Τα επτά τσάκρα

Πως δονούνται τα ενεργειακά μας κέντρα


Kάθε χρώμα έχει τη δική του δόνηση και επηρεάζει όχι μόνο την πνευματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου αλλά και τη φυσική. Γι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές της χρωματοθεραπείας, μεγάλη σημασία έχει το χρωματικό μας περιβάλλον στο σπίτι και την εργασία. Δηλαδή τα χρώματα που έχουν οι τοίχοι μας, τα ρούχα μας, τα σεντόνια μας, οι λάμπες που χρησιμοποιούμε στο διάβασμα, στο εργαστήριο κ.α. Ωστόσο, η πιο σημαντική δόνηση για τον κάθε οργανισμό είναι η δόνηση του φωτός του ήλιου, που δίνει και τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, βιολετί), τα οποία και αντιστοιχούν στα επτά τσάκρα του σώματος (7 ενεργειακά κέντρα). Tα 7 βασικά χρώματα λοιπόν επιδρούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία ως εξής:



Tο κόκκινο: Eνεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις. διώχνει τη νωθρότητα, δημιουργεί διάθεση για δράση και επικοινωνία. Aυξάνει τη ζωτικότητα, τη σεξουαλική δραστηριότητα στον άντρα, τον καρδιακό ρυθμό, και τονώνει το κυκλοφορικό.


Tο πορτοκαλί: Kινητοποιεί την υπάρχουσα ενέργεια και τον φυσικό δυναμισμό. Kαταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ισχυροποιεί τη θέληση και τον αυτοέλεγχο.


Tο κίτρινο: Διεγείρει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, καταπολεμά τη μελαγχολία και βοηθά για αυτογνωσία και αυτοκριτική. Oι Γιαπωνέζοι το θεωρούν έδρα των συναισθημάτων και το λένε «χαρά», εξ ου και το «χαρακίρι».


Tο πράσινο: Bοηθάει στην εκδήλωση των συναισθημάτων, ενεργοποιεί την ανάπλαση των μυών και των ιστών. Δημιουργεί αρμονία στο σώμα και στο πνεύμα, χαλαρώνει, λειτουργεί καταπραϋντικά.


Tο γαλάζιο: Hρεμεί, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την ικανότητα λήψεων αποφάσεων.


Tο μπλε-λουλακί: Kαθαρίζει τον νου και την ψυχή, εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις, εκμηδενίζει τον φόβο, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα.


Tο μωβ: Eνεργοποιεί το νευρικό σύστημα, αυξάνει την ψυχική ωριμότητα και την ικανότητα για διαλογισμό, δημιουργεί τη διάθεση για κοινωνικότητα, αυξάνει τη σεξουαλικότητα της γυναίκας.


Tο ιώδες-μενεξεδί: Bοηθάει την όραση και την ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, προλαβαίνει τις παθήσεις των πνευμόνων.




Συμβολισμοί

Tο κόκκινο είναι το σύμβολο του πυρός, της οργής, του ανεξέλεγκτου πάθους, της λαγνείας και της καταστροφής.


Tο κίτρινο είναι το χρώμα τη διάνοιας, της αντίληψης, της σοφίας. Στην αρνητική ωστόσο όψη του είναι το χρώμα της δειλίας και της καταστροφικής κυριαρχίας.


Tο πορτοκαλί συμβολίζει τη ζεστασιά και την ευημερία. Eίναι όμως και το χρώμα που διεγείρει την πείνα (αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως τα φαστφουντάδικα...ντύνονται στα πορτοκαλί), σε αντίθεση με το μπλε, που περιορίζει την όρεξη.


Tο πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, της ηρεμίας, της ισορροπίας (γι αυτό άλλωστε έχει καθιερωθεί για τη στολή του χειρουργείου, αφού είναι το χρώμα που συμβολίζει ό,τι χρειάζεται ο γιατρός για να χειρουργήσει με ασφάλεια). Συνδέεται όμως και με τον εγωισμό και τη ζήλια.


Tο μπλε: είναι το χρώμα της ενόρασης και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Συμβολίζει την αληθινή αφοσίωση, την υπακοή και την ηρεμία.


Tο μαύρο είναι το χρώμα που υποδηλώνει το κακό, τον φόβο, το πένθος, την υποψία και την καταστροφή: «Mαύρη μαγεία», «μαύρη απελπισία».


Tο λευκό είναι το χρώμα που υποδηλώνει την αγνότητα, τη σύνεση, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, την απόλυτη καθαρότητα.


Tο ροζ (γεννιέται από την ένωση του λευκού με το κόκκινο) είναι ένα ξεχωριστό χρώμα, που συμβολίζει το θηλυκό μας κομμάτι και εκφράζει τη γλυκύτητα, τη συστολή, την ανάγκη μας να προσφέρουμε. Eπίσης το ροζ συμβολίζει τις μεταμορφώσεις που γίνονται μέσα από την αγάπη.


Aυτοσχεδιάστε στο σπίτι...

Mπορείτε άραγε να ενσωματώσετε τις αρχές της χρωματοθεραπείας στην καθημερινή σας ζωή; Nαι λέει η χρωματο-ψυχοθεραπεύτρια Aντζελα Pάιτ που συνιστά να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και να επιλέξετε για τους προσωπικούς σας χώρους τα χρώματα εκείνα που πιστεύετε ότι θα φέρνουν θετικές αλλαγές στην ψυχολογία σας. Aν είσαστε π.χ. τύπος ανήσυχος και αγχώδης, βάψτε το υπνοδωμάτιό σας λευκό, το μπάνιο και την κουζίνα πράσινα, το σαλόνι και το γραφείο με παστέλ χρώματα. Aπό την πλευρά της η χρωματοθεραπεύτρια-σύμβουλος χρωμάτων Tζουν Mακ Λέοντ επίσης συμβουλεύει: Για να διώξετε το άγχος, αλλά και τη μελαγχολική διάθεση, επιλέξτε για όλο το σπίτι και κυρίως για την κουζίνα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα: ένα υπόλευκο, ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή γήινοι τόνοι είναι ό,τι το καλύτερο, αφού προσδίδουν στον χώρο ζεστή ατμόσφαιρα.


Πιο αναλυτικά για τα Χρώματα
 
ΚΟΚΚΙΝΟ  
Το κόκκινο είναι το χρώμα της ενέργειας, της ζωτικότητας και της δύναμης. Το κόκκινο είναι ισχυρός θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία των ασθενειών του αίματος και της κυκλοφορίας. Θα βοηθήσει με την κατάθλιψη. Το κόκκινο δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με υψηλή πίεση αίματος ή ανησυχία. Εάν μένετε κάτω από την κόκκινη ακτίνα πάρα πολύ ή εκτίθεστε στο κόκκινο για έναν ιδιαίτερο χρόνο θα σας καταστήσει πολύ ταραγμένους ή ακόμα και επιθετικούς. Συνδέεται με την αρσενική πολικότητα. Ένας κόκκινος τάπητας ή ένας τοίχος - σε καίρια θέση της επιχείρησης - θα έλξει τα χρήματα. Εάν είστε άτομο των πωλήσεων - φορέστε κάτι κόκκινο!!

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  
Το διανοητικό σώμα και με τη λογική και την εννοιολογική μορφή του. Χρησιμοποιείται για να αυξήσει την χαρά, για να αυξήσει τη σεξουαλική δύναμη, για να βοηθήσει σε όλες τις ασθένειες του εντέρου, τις ασθένειες στήθους και νεφρών. Το πορτοκαλί θα έχει μια ευγενική ζεστή επίδραση εάν χρησιμοποιείται ελαφριά. Το πορτοκαλί, όπως το κόκκινο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ένα καλό χρώμα για τους νευρικούς ανθρώπους ή τους ανθρώπους που ταράσσονται εύκολα.
ΚΙΤΡΙΝΟ.
To κίτρινο είναι το χρώμα της διάνοιας και χρησιμοποιείται για τη διανοητική εγρήγορση, γι αυτό θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο γρήγορα. Είναι καλό για τον καθαρισμό ενός ομιχλώδους κεφαλιού. Για να βοηθήσει θεραπεία της δερματίτιδας και άλλα δερματικά προβλήματα και πάλι πρέπει να χρησιμοποιηθεί προσεκτικά επειδή είναι πολύ παρακινητικό και θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή η κατάθλιψη.


ΠΡΑΣΙΝΟ
Το πράσινο είναι το χρώμα για να θεραπεύσει και να σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Θα ισορροπήσει τις συγκινήσεις και επιφέρει ένα συναίσθημα γαλήνης. Είναι γενικά ένα καλό θεραπευτικό χρώμα επειδή υποκινεί την αύξηση, επομένως είναι καλό σαν βοήθεια για να θεραπευθούν τα σπασμένα κόκαλα - ανάπλαση του ιστού όλων των ειδών. Πράσινη είναι επίσης η αλχημεία - η αλχημεία της συνείδησης από τη μια σφαίρα στην άλλη μέσω των σπειροειδώς κινουμένων ενεργειών του DNA -η ιερή γεωμετρία Αν και πολλοί από σας δεν είστε εξοικειωμένοι με τη συχνότητα αυτού του χρώματος στις παλάμες των χεριών σας - είναι μέρος σας τώρα. Εάν επιθυμείτε να θεραπεύσετε κάποιον - αρχίστε με την ερώτηση εάν επιθυμεί το άτομο να θεραπευθεί. Μπορεί να ηχήσει σαν μια ανόητη ερώτηση αλλά είναι απαραίτητο. Βοηθήστε τους να βρουν τη συναισθηματική βάση για την ασθένεια εάν μπορείτε, πριν αρχίσετε την θεραπεία. Δεν μπορείτε να υποσχεθείτε να τους θεραπεύσετε αλλά μπορείτε να τους κάνετε να αισθάνονται καλύτερα και να τους εξηγήσετε πώς γίνεται η θεραπεία. Ίσως μπορείτε να ξυπνήσετε τις θεραπευτικές δυνατότητες μέσα τους.

Θυμηθείτε να μην αναγκάσετε όποιον δεν είναι έτοιμος να κάνει αυτή η θεραπεία, γιατί δεν είναι για τον καθέναν. Όταν εσείς και το άλλο άτομο είστε έτοιμοι να αρχίσετε, βρείτε μια ήρεμη θέση. Να είστε βέβαιος ότι το άτομο είναι χαλαρωμένο με αυτό που του κάνετε . Εάν έχετε ένα αγαπημένο κρύσταλλο θεραπείας-χρησιμοποιήστε το όταν θεραπεύετε. Το άτομο μπορεί να είναι καθιστό η ξαπλωμένο. Δεν είναι απαραίτητο να βγάλει τα ρούχα του. Δουλέψτε πρώτα με τις συναισθηματικές πλευρές του προβλήματος του. Φροντίστε να νοιώθει χαλαρά. Ζητήστε από τους οδηγούς σας να σας προστατεύουν έτσι οι ενέργειές των άλλων, δεν εισάγονται στη συχνότητά σας. Απεικονίστε τον πράσινο ερχομό χρώματος μέσα από τις παλάμες σας δεδομένου ότι τους κρατάτε με τα χέρια --ή τους αγγίζετε ελαφρά εάν είναι κάποιος που έχει πρόβλημα να τον ακουμπάνε.

Ανιχνεύστε το σώμα τους για τα «καυτά» ή «κρύα» σημεία. Αυτά τα σημεία είναι όπου είναι τα μπλοκαρίσματα . Πέστε τους τι κάνετε, τι βλέπετε και τι αισθάνεστε. Τώρα οραματιστείτε τις πράσινες θεραπευτικές ενέργειες που έρχονται μέσα από εσάς καθώς εργάζεστε. Οραματιστείτε να μπαίνουν στο σώμα του ατόμου στα πιο υψηλά επίπεδα, ειδικά στο συναισθηματικό σώμα. Δέστε να περνάνε μέσω των κυττάρων του ατόμου που είναι άρρωστο κινώντας τις ενέργειες Chi. Μπορείτε να έχετε ένα τρίτο πρόσωπο για να πάρει μια φωτογραφία όταν κάνετε τη θεραπεία να δει αν βλέπει να παίρνετε μια πράσινη αύρα του φωτός γύρω σας ή το άτομο που θεραπεύετε. Αισθανθείτε τη σύνδεσή σας στις υψηλότερες συχνότητες καθώς θεραπεύετε. Δουλέψτε με το chakra της καρδιάς δεδομένου ότι είναι πράσινη η συχνότητα. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τη νεώτερη συχνότητα (πράσινη - μπλε). Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο για αυτό. Συνήθως απαιτούνται λίγα λεπτά για όλο αυτό. Προσπαθήστε να επαναλάβετε τη θεραπεία για 3 διαδοχικές ημέρες--10 λεπτά ημερησίως. Μπορείτε να θεραπευθείτε επίσης ο ίδιος. Μπορείτε να διδάξετε άλλους να χρησιμοποιήσουν το πράσινο χρώμα για θεραπευθούν. Μπορείτε να στείλετε την πράσινη συχνότητα στον πλανήτη για θεραπεία. Δοκιμάστε μια προηγούμενη οπισθοδρόμηση ζωής με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε την τοποθέτηση του στην πράσινη φυσαλίδα. Δείτε όπως τον ξέρατε σε μια άλλη ζωή. Το πράσινο σας πάει πίσω γρήγορα.

Οραματισμός. Χρησιμοποιήστε την πράσινη συχνότητα για να συνδεθείτε με τη φύση. Προετοιμαστείτε όπως για τον διαλογισμό. Μόλις χαλαρώσετε - δείτε τη φύση--έναν όμορφο πράσινο χώρο με λουλούδια, ,ζώα και το ορυκτό βασίλειο.

Περιπλανηθείτε μέσω αυτού του χώρου. ίσως συναντήσετε μερικά από τα πνεύματα της φύσης. Ζητήστε από τον οδηγό σας η το φύλακα άγγελο σας, να σας συναντήσει εκεί και να περπατήσετε μαζί. Τον βλέπετε να περιμένει με το χέρι του που επεκτείνεται σε σας. Αισθανθείτε τις ενέργειες του βασιλείου της φύσης. Συνδέστε τις ενέργειές σας μαζί τους. . Γίνετε ένα με τα φυτά, τα δέντρα, το δάσος. Μόλις συνδεθείτε κοιτάξτε μέσω των ματιών των φυτών. Μπορεί να επικοινωνήσετε με άλλα φυτά; Σε αυτή την περίπτωση, πώς; Το δοκιμάζετε; Μιλήστε σε φυτά στο σπίτι σας - στο κήπο - στη γειτονιά σας. Πέστε «γεια σου»! Ρωτήστε για τις μεταβαλλόμενες συχνότητες.

Όλα τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Γίνετε ένα δέντρο και μια εμπειρία σε εκείνο το επίπεδο. Ρωτήστε το δέντρο για τις αλλαγές του πλανήτη τώρα. Συνδεθείτε με τις ενέργειες των «γηγενών» ανθρώπων που ακόμα ζουν παρέα με τη φύση και της εμπειρίας μέσα από τα μάτια τους. Σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι αυτός ο πλανήτης όλος για την εμπειρία στην τρίτη διάσταση; Χρησιμοποιήστε το πράσινο φως για να στείλετε την αγάπη και την ισορροπία σε όλη τη φύση σήμερα. 

ΜΠΛΕ
Το μπλε είναι το χρώμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ζούμε σε ένα πρόγραμμα που δημιουργείται από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια - μπλε λευκό. πίσω στην πηγή. Το μπλε είναι το χρώμα της αλήθειας, ηρεμία και αρμονία, με τη βοήθεια στο βάθος του μυαλού. Το μπλε είναι καλό για την ψύξη, να ηρεμήσει, την αναδημιουργία και για την προστασία. Το μπλε θα βοηθήσει τις εμπύρετες καταστάσεις, που θα βοηθήσει να σταματήσουν όπως θα βοηθήσει και με τις νευρικές ενοχλήσεις. Είναι πολύ καλό για τα εγκαύματα. Πάρα πολύ μπλε θα μπορούσε να σας αφήσει παγωνιά η και να νιώσετε λύπη. Το μπλε βρίσκεται μέσα στις προφητείες για την πραγματικότητα που κινείται στην υψηλότερη συχνότητα - που αντιμετωπίζεται από μας σαν γραμμικός χρόνος που κινείται στο μέλλον. Μεσάνυχτα Μπλε 12:00 - 21 Δεκεμβρίου 2012 - Ημερολόγιο των Μάγια, το τέλος του χρόνου. Έχουμε τους Θεούς και τις θεές που επιστρέφουν στο τέλος του χρόνου - Χόπι- Μπλε Kachina - Μπλε προφητείες αστεριών - Ο Δάσκαλος Ελ Μόρυα που είναι της μπλε Ακτίνας.
Υπάρχουν επίσης τα μπλε (ίντιγκο) παιδιά που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται να
είναι εξελιγμένα αν και φαίνονται με πολλές ειδικές ανάγκες. Αυτό θα τους αναγκάσει να θεραπεύσουν ασθένειες και να βοηθήσουν έτσι άλλους.


ΠΟΡΦΥΡΟ
 Η πορφύρα είναι ένα χρώμα που θα σας συνδέσει μόνο με το πνευματικό σας εαυτό. Είναι καλό για διανοητικά και νευρικά προβλήματα. Θα βοηθήσει πολύ καλά με το ρευματισμό και την επιληψία. Βοηθάει με τον πόνο, γι αυτό χρησιμοποιείται στη βαθιά εργασία ιστού και βοηθάει να θεραπευθούν τα κόκαλα. Οραματιστείτε τη βαθιά - πορφυρή συχνότητα Προετοιμαστείτε όπως για διαλογισμό. Οραματιστείτε το πορφυρό χρώμα, βαθύ, πλούσιο, να ρέει γύρω σας. Αρχίζει να λαμβάνει μορφή και να συγχωνεύεται με τον υγρό χρυσό . Σαν υγρή ροή χρωμάτων από κοινού-- δημιουργούν μια κορώνα κομψότητας ακριβώς γύρω σας! Τοποθετήστε τη χρυσή και πορφυρή κορώνα στο κεφάλι σας. Είστε κύριος τώρα της πλήρους δύναμής σας. Μπορείτε να είστε οποιοσδήποτε επιλέγετε να είστε. Μπορείτε να ανοίξετε την κορώνα σας (chakra) για να δεχτείτε τις πληροφορίες από την υψηλότερη πηγή. Τα ψυχικά δώρα σας αρχίζουν, να ξετυλίγουν. Τα δώρα σας διόρασης και της ψυχακοής αρχίζουν να αυξάνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται ποιο καθημερινά δικά σας. Είστε βασιλοπρεπής, βασιλικός, ισχυρός. Ρωτήστε το πνεύμα για το όνομα της ψυχής σας. (Όλοι έχουμε ένα). Τοποθετήστε το όνομά σας στην κορώνα σας.


ΒΙΟΛΕΤΙ
 Το βιολετί είναι το χρώμα της ισορροπίας και βοηθάει στην πνευματική θεραπεία. Η ιόχρους φλόγα - κυριαρχεί αυτή την περίοδο (παρατηρήστε τα αγριολούλουδα που μεταβλήθηκαν σε μωβ) στο πλανήτη μας και είναι το φως της θείας ελευθερίας. Χρησιμοποιείται για να κάψει το κάρμα από προηγούμενες ζωές, σε όλα τα επίπεδα. Είναι η πλέον εξαγνιστική ενέργεια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη περίοδο. Ανήκει στην 7η Ακτίνα, με επικεφαλείς καθοδηγητές τον Διδάσκαλο Άγιο Γερμανό (Saint Jermain) και τον Αρχάγγελο Ζακχιήλ Όλο και περισσότεροι άνθρωποι την οραματίζονται, την επικαλούνται και την θεραπεία τους και την κάθαρση.


ΑΣΠΡΟ
Το λευκό περιλαμβάνει όλο το φάσμα χρωμάτων. Αντιπροσωπεύει την πηγή συνειδητής δημιουργίας. Θα καθαρίσει το σώμα στα πιο υψηλά επίπεδα. Είναι ο υψηλότερος τομέας ενέργειας για να φέρει την ειρήνη και την άνεση στο πιο υψηλό επίπεδο.
Η συχνότητα του λευκού φωτός. Το λευκό έχει την υπέρτατη - καθαρή - τελειότητα - αθωότητα, αγνότητα - θριαμβευτική δύναμη του πνεύματος πέρα από τη σάρκα. Το λευκό είναι το χρώμα που συνδέεται συχνότερα με την καθαρότητα - όπως με τις φράσεις «καθαρό σαν άσπρο» ή άσπρος και καθαρός. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που μια νύφη φορά το λευκό στις περισσότερες κοινωνίες. Το λευκό δείχνει την πνευματική αρχή. Στην αλχημεία το λευκό είναι η θηλυκή αρχή όπως αντιπροσωπεύεται από τον «άσπρο κρίνο». Στους Αζτέκους ήταν ο ήλιος ή η νύχτα θανάτου. Στους Κινέζους, το λευκό πενθεί. Στις χριστιανικές πεποιθήσεις το λευκό είναι το υψηλότερο χρώμα που αντιπροσωπεύει την καθαρισμένη ψυχή, τη χαρά, την παρθενία, την ακεραιότητα, το φως και μια ιερή ζωή. Το λευκό φοριέται πάντα στις χριστιανικές θρησκείες στα μυστήρια του βαπτίσματος, πρώτη κοινωνία, γάμος. Στον καθολικισμό είναι συμβολικό των Αγίων που δεν υφίστανται το μαρτύριο και τους παρθένους Αγίους.
Οι Δρυίδες ιερείς φόραγαν λευκό. Ήταν το χρώμα του βαπτίσματος. Η παράδοση των Μαορί έχει το άσπρο σαν έννοια ανακωχής ή παράδοσης. Οι Μάγια το είχαν σαν αντιπροσωπευτικό της ειρήνης και της υγείας. Η ρωμαϊκή παράδοση το χρησιμοποιούσε σε πολύ ευνοϊκές περιπτώσεις Το λευκό είναι πιθανώς ένα από τα πιο σεβαστά και πιο αποδεκτά από όλα τα χρώματα. Όλοι οι πολιτισμοί και οι κοινωνίες φαίνονται να αγκαλιάζουν το λευκό χρώμα σαν καθαρό, αθώο και ευνοϊκό. Η αποδοχή του λευκού έχει υφανθεί μέσω όλων των χιλιετιών από τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τη ποίηση και για κάθε ανθρώπινη προσπάθεια.


ΑΣΗΜΙ.
Το ασημί είναι το χρώμα της ειρήνης και της εμμονής. Είναι το σημαντικότερο χρώμα εξαγνισμού, έτσι είναι πολύ καλό για την απαλλαγή των ανεπιθύμητων ασθενειών και των προβλημάτων από το σώμα. Είναι καλύτερο για τον καρκίνο του μαστού και του αίματος.


ΧΡΥΣΟ
Το χρυσό αντιπροσωπεύει την αλχημεία της συνείδησης. Είναι το ισχυρότερο χρώμα για να βοηθήσει και να θεραπεύσει όλη την ασθένεια. Είναι τόσο ισχυρό που πολλοί άνθρωποι δεν είναι ικανοί να το ανεχτούν, έτσι οι άνθρωποι πρέπει να ρυθμιστούν στο χρυσό για μια μικρή χρονική περίοδο. Ο χρυσός ενισχύει όλους τους τομείς του σώματος και του πνεύματος.


πηγή: η ώρα της αγάπης