Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ιωάννης Καποδίστριας... παράδειγμα προς μίμηση



Από την Ελλάδα λείπει πανθομολογούμενα μία ηγετική φυσιογνωμία, η οποία θα οργανώσεις τις πραγματικές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου σε μια πραγματικά νέα πορεία ανάκαμψης του Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων.

Ανιδιοτέλεια, κύρος, ικανότητα ελιγμών και πυγμή είναι χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλει να διαθέτει ο ηγέτης ενός κράτος. Όλα αυτά τα συναντούσε κανείς στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Από τα φοιτητικά του χρόνια τον ενδιέφερε «η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου», μιας και εκτός από φιλοσοφία και νομική σπούδασε και ιατρική.

Οι πολιτικές του δυνατότητες φάνηκαν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστική είναι η ανάμειξή του, ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο της Βιέννης, στην διασφάλιση της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας της Ελβετίας. Μάλιστα πρόσφατα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Έλληνα πολιτικού στην Λοζάννη.

Ευγνωμοσύνη διατηρούν στο πρόσωπο του Καποδίστρια και οι Γάλλοι,
αφού με την εξαιρετική πολιτική του επάρκεια κατάφερε να αποτρέψει την διάλυση της Γαλλίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, μετά την οριστική ήττα του Ναπολέοντα, κρατώντας υπαρκτές τις ισορροπίες στην Ευρώπη.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας στόχευε στην αναγέννηση του έθνους, διαμέσου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πόνταρε πολλά στο ιστορικό βάθος της υποδουλωμένης τότε Ελλάδας και έβαλε μπρος την πολιτιστική διπλωματία. Έδινε τεράστιο βάρος στην προστασία των αρχαιοτήτων και στην εκπαίδευση των παιδιών, τομείς που δυστυχώς σήμερα ασθενούν.



Μαζί με τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο ίδρυσε την Εταιρεία των Φιλομούσων στην Βιέννη με την υποστήριξη του Τσάρου Αλέξανδρου και του Αυστριακού καγκελάριου Μέτερνιχ, την οποία είχε κερδίσει έξυπνα η διπλωματική ικανότητα του Καποδίστρια που δεν ξεχνούσε ποτέ τους Έλληνες, όπου κι αν βρισκόταν. Η εταιρεία θα διενεργούσε εράνους προς συγκέντρωση χρημάτων για τις σπουδές όλων των Ελλήνων σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Βαθύτερη αιτία ύπαρξης της Εταιρείας, όμως, ήταν η ενημέρωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας και της κοινής γνώμης για το Ελληνικό Ζήτημα. Κάτι παρόμοιο πρέπει να δρομολογηθεί και σήμερα.

Εργάστηκε για τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, διαβεβαιώνοντας τα συντηρητικά πολιτικά συμφέροντα της εποχής ότι αίτημά του δεν ήταν οι συνταγματικές ελευθερίες, αλλά η αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Βασικός κανόνας του αγώνα του υπέρ της ελευθερίας των Ελλήνων ήταν η άκρα μυστικότητα, κάτι που λείπει σήμερα.

Μετά την απελευθέρωση απέφυγε να αναμειχθεί στις εσωτερικές έριδες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την διπλωματική του παιδεία αποτελούσε σοβαρό εχέγγυο στις διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Έτσι το 1827 ορίστηκε κυβερνήτης της Ελλάδας.

Προχώρησε στην δραστήρια αναδιοργάνωση της Πολιτείας. Οργάνωσε μυστικά στρατό, ο οποίος έδιωξε και τους τελευταίους Οθωμανούς από την Στερεά Ελλάδα. Πάταξε την πειρατεία και την ληστεία και ανέπτυξε την ναυτιλία, την δύναμη του Ελληνισμού.

Όμως στην Ελλάδα, το δηλητήριο εκείνο, που κρατάει από αρχαιοτάτων χρόνων και πιστοποιεί την σχέση των σημερινών Ελλήνων με τους Αρχαίους και στα καλά και στα κακά, χύθηκε και στην περίπτωση του μεγάλου ηγέτη. Η φαναριώτικη λογική, η οποία επικρατεί μέχρις και τις ημέρες μας, παρενέβαλλε εμπόδια σε κάθε αναμορφωτική προσπάθεια του Καποδίστρια.

Έτσι φτάσαμε στην δολοφονία μίας από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες του Ελληνισμού (9. Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο). Διέθεσε όλη του την περιουσία στους αγώνες για την ελευθερία και ανάπτυξη της Ελλάδας, κρατώντας για τον εαυτό του τα άκρως απαραίτητα.

Η στάση ζωής του απέδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι μόνο ο καλός διπλωμάτης. Χωρίς συμπόνια για το σύνολο, πίστη, πρακτικό πατριωτισμό και παραδειγματική ζωή ο πολιτικός ηγέτης καταλήγει -ακόμα κι αν έχει καλές προθέσεις- «όργανο» συμφερόντων που «γλυκοκοιτάζουν» την πατρίδα μας.

10... κόλπα για να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή



Αισθάνεστε ότι έχετε βρει την αδελφή ψυχή και θέλετε να κρατήσετε αυτό το συναίσθημα ζωντανό για πάντα. Η καθημερινή ρουτίνα ωστόσο δε βοηθάει και πολύ. Αλλά ποιος σας είπε ότι οι σχέσεις είναι εύκολη υπόθεση;

Μπορεί ο έρωτας να είναι...χημεία αλλά η αγάπη είναι περισσότερο...μαθηματικά. Για να γίνει μία σχέση ζωής χρειάζεται καθημερινή δουλειά και κόπος, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι είναι κάτι αρνητικό και κουραστικό. Καθημερινές κινήσεις μπορούν, εάν γίνουν συνειδητά, να κρατήσουν τη φλόγα μεταξύ εσάς και του/της συντρόφου σας για πάντα. Πως «δουλεύει» όμως αυτό;

Δείξτε αγάπη

Δεν αρκεί να αγαπάτε κάποιον, πρέπει και να του το δείχνετε κιόλας. Δυστυχώς ο άνθρωπος γρήγορα ξεχνά, παραμελεί ή αφαιρείται και κάπου εκεί μέσα στη δίνη της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων, χάνει τον έλεγχο και μαζί με αυτόν και το έτερον ήμισυ. Τι κι αν η δουλειά σας πιέζει; Η ζωή σας δεν πρέπει να είναι η δουλειά σας. Ξεχωρίστε τα και δείξτε στον σύντροφό σας την αγάπη, όχι απαραίτητα με λόγια αλλά με πράξεις. Εξάλλου σε κανέναν δεν αρέσει να τον θεωρούν δεδομένο.

Έλεος με τη μουρμούρα

Πρέπει να καταλάβετε και να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι, μα όλοι ανεξάρτητα πόσο ανεκτικοί και βολικοί είναι σαν χαρακτήρες έχουν τα όρια τους. Η μουρμούρα, η γκρίνια και η δυσαρέσκεια σε καθημερινή μάλιστα βάση είναι ανυπόφορες και πιεστικές. Συζητήστε με τον σύντροφό σας και περιμένετε να ακούσετε και τη δική του /της άποψη. Τα αποτελέσματα ίσως να σας εκπλήξουν.

Αλληλοσεβασμός

Αν και τα ευκόλως ενοούμενα πρέπει να παραλείπονται, η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα είναι εκείνα που ξεχνά συνήθως ο άνθρωπος. Ο αλληλοσεβασμός είναι πυρήνας σε μία σχέση. Η αμοιβαία εκτίμηση και η κατανόηση των αναγκών του άλλου πρέπει να θεωρούνται και δικές σας ανάγκες. Η κοινή πορεία εξάλλου είναι αυτή που οδηγεί ένα ζευγάρι στην ευτυχία.


Λύστε τις διαφορές σας

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε άλυτα ζητήματα, ειδικά όταν αυτά προκαλούνται κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Τα νεύρα κάνουν τους ανθρώπους να λένε πράγματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ίσως να μην σκέφτονταν καν, αλλά δυστυχώς η ένταση της στιγμής αλλάζει το ειρηνικό σκηνικό. Επειδή όμως όλα διορθώνονται, φροντίστε σε τέτοια περίπτωση να συζητήστε με τον/την σύντροφό σας όλα όσα προκύπτουν σε έναν καβγά. Με μαθηματική ακρίβεια αν δεν το κάνετε, σύντομα θα τα βρείτε μία ακόμα φορά μπροστά σας.

Επικοινωνία...μήτηρ πάσης μαθήσεως

Αν και φαντάζει κουραστικό, γιατί καθημερινά όλοι βομβαρδίζονται από την «επιτακτική ανάγκη για επικοινωνία», η αλήθεια είναι ότι ο τομέας αυτός είναι τόσο σημαντικός όσο ακούγεται. Σκεφτείτε εξάλλου ότι η επικοινωνία φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνεστε καλύτερα ποιον έχετε απέναντί σας και πόσο σημαντικός είναι για σας.

Πίστη…για διάρκεια

Ας μην κοροϊδευόμαστε, προκειμένου να κρατήσετε μία σχέση ζωντανή οφείλετε να είστε έντιμος απέναντι στον/στην σύντροφό σας. Η εντιμότητα και η πίστη είναι οι αρετές που θα εγγυώνται διάρκεια. Εξάλλου σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ψέματα και να κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη του. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η πίστη είναι θεμελιώδεις λίθοι, υπερεκτιμιμένοι αλλά στην ουσία τόσο απλοί. Εξάλλου, το παραμύθι είναι ωραίο μόνο όταν είναι αμοιβαίο.

Συμβιβασμοί…


Όταν δύο άνθρωποι επιλέγουν να μοιραστούν τις ζωές τους, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις. Όλοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και η ειδοποιός διαφορά του ενός από τον άλλο, ο χαρακτήρας του καθενός δηλαδή, είναι αυτό που προσδίδει τη γοητεία σε μία σχέση. Οι αμοιβαίες «προσαρμογές» προϊδεάζουν για την ευτυχία και των δύο μελών μιας σχέσης και κατ' επέκταση και της κοινής πορείας τους.

Κάντε ένα διάλειμμα

Δώστε χρόνο στη σχέση σας. Κάντε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και αφιερώστε το σε πράγματα που σας ευχαριστούν με τον /την σύντροφό σας. Η διασκέδαση έστω και για μερικές ώρες, αποκλειστικά και μόνο με το έτερον σας ήμισυ, δίνει άλλη πνοή και ενέργεια στη μέρα και τη σχέση σας.

Ειδικές μέρες
Οτιδήποτε και αν κάνετε ποτέ μην ξεχνάτε τις ειδικές μέρες, που έχετε σαν ζευγάρι. Τα γενέθλια και οι επέτειοι είναι ξεχωριστές, μοναδικές στιγμές και πρέπει να τις διαφύλατετε με …νύχια και με δόντια. Είναι μοναδικές ευκαιρίες να δείξτε πόσο ενδιαφέρεστε για τη σχέση σας.

Ποτέ μην υποτιμάτε τον «αντίπαλο»

Η κάθε προσπάθεια του συντρόφου σας πρέπει να χαίρει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την υποστήριξή σας έστω και αν εσάς δεν σας καλύπτει απόλυτα. Μην υποτιμάτε την προσπάθεια, την ιδέα ή την πράξη του συντρόφου σας, ο οποίος ζητά και επιθυμεί όπως και εσείς την αναγνώριση. Το να είναι κανείς περήφανος για τον σύντροφό του/της είναι σπουδαία υπόθεση…όπως ακριβώς θα θέλατε και σεις να είναι περήφανος για τα δικά σας όνειρα.

clickatlife.gr