Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Πώς να καθαρίσεις σωστά ένα σίδερο ατμού!



Βάλε λύση σε έναν από τους πιο συνηθισμένους πονοκεφάλους του νοικοκυριού. Βασικό σημείο στη συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι η καθαριότητά τους.
Όταν τις φροντίζεις σωστά, τις κρατάς περισσότερα χρόνια, μειώνοντας έτσι τα έξοδά σου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Το ατμοσίδερο είναι μια από τις συσκευές που χρειάζονται ιδιαίτερη αλλά όχι δύσκολη φροντίδα. Ως βασική αρχή, κράτα στο μυαλό ότι πρέπει να προσέχεις πάντα η βάση να είναι καθαρή από υπολείμματα και λεκέδες ενώ οι αγωγοί ατμού να είναι πάντα ανοιχτοί.

Το σιδέρωμα γίνεται πιο ευχάριστα όταν το σίδερο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Βήμα πρώτο: Αφού τελειώσεις το σιδέρωμα, βγάλε τη συσκευή από την πρίζα και άφησέ την να κρυώσει.

Βήμα δεύτερο: Βγάλε το νερό που έχει περισσέψει από το δοχείο. Σε αυτό το σημείο, σου θυμίζουμε ότι καλό είναι να μην αφήνεις ποτέ νερό στο δοχείο μεταξύ χρήσεων. Τα άλατα που συσσωρεύονται, με τον καιρό προκαλούν αδιόρθωτη φθορά.

Βήμα τρίτο: Φτιάξε μια κρέμα αναμιγνύοντας δύο κουταλάκια σόδα μαγειρικής με λίγο νερό.

Βήμα τέταρτο: Βάλε λίγη από την κρέμα που έφτιαξες σε ένα κομμάτι ύφασμα και τρίψε με αυτό την πλάκα του σίδερου.

Βήμα πέμπτο: Καθάρισε την πλάκα περνώντας τη με ένα άλλο πανί, το οποίο θα έχεις πρώτα λίγο ελαφρώς μουσκέψει με νερό.

Βήμα έκτο: Πάρε μπατονέτες και καθάρισε προσεκτικά καθέναν από τους σωλήνες ατμού, χρησιμοποιώντας τις μύτες τους.

Βήμα έβδομο: Γέμισε το δοχείο με νερό μέχρι τη μέση.

Βήμα όγδοο: Πρόσθεσε ένα ποτήρι κρασιού λευκό ξύδι και γέμισέ το μέχρι επάνω.

Βήμα ένατο: Βάλε το σίδερο στην πρίζα, άναψέ το, βάλ'το στο πιο δυνατό πρόγραμμα και άφησέ το για 15 λεπτά. Μόλις φτάσει στο πιο δυνατό του πρόγραμμα πέρνα το σίδερο πάνω από τη σιδερώστρα ή από κάποιο μαλακό βαμβακερό ύφασμα πατώντας συνέχεια τον ατμό έτσι ώστε να περάσει και μέσα από τους σωλήνες το ξύδι.

Βήμα δέκατο: Βγάλε το σίδερο από την πρίζα και άσε το να κρυώσει πάλι.

Βήμα ενδέκατο: Στράγγιξε το νερό από το δοχείο.

Βήμα δωδέκατο: Επανέλαβε τα βήματα 7 και 8 χρησιμοποιώντας μόνο νερό.

Προσοχή: Αν η πλάκα του σίδερου έχει σημάδια που δεν μπορούν να φύγουν εύκολα, υπάρχει τρόπος να την καθαρίσεις. Πάρε ένα κομμάτι τσαλακωμένης εφημερίδας και σιδέρωσέ την μέχρι να φύγει τελείως το τσαλάκωμα. Φυσικά υπάρχουν και διάφορα εξειδικευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείς φυσικά να προμηθευτείς. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, διάβασε καλά τις οδηγίες και ακολούθησέ τες με ακρίβεια. Θυμήσου ότι βασικός σκοπός είναι η καλύτερη συντήρηση της συσκευής και η αποφυγή των οποιωνδήποτε "τραυματισμών" της.