Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια σας για την υγεία σας;



Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, στην πραγματικότητα είναι και της υγείας. Διαβάστε τι αποκαλύπτουν.
Αν βγάλατε κίτρινα εξογκώματα στα μάτια

Αν ξαφνικά εμφανίσατε κίτρινα εξογκώματα στα βλέφαρα, τότε ίσως πρόκειται για ξανθελάσματα και αποτελούν ένδειξηυψηλής χοληστερίνης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναποθέσεις λίπους στην περιοχή. Συχνά η υψηλή χοληστερίνη ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι τέτοιο συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο. Συνήθως το πρόβλημα αυτό δεν είναι σοβαρό και δεν προκαλεί πόνο ή προβλήματα στην όραση. Αν διαγνωστεί πάντως ότι πρόκειται για ξανθελάσματα και βρεθεί και αυξημένη η χοληστερίνη σας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα (θεραπεία, εξετάσεις και ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί).

Αν νιώθετε κάψιμο στα μάτια ή έχετε θολή όραση

Αν εκδηλώσετε κάψιμο στα μάτια, θολή όραση, μετά από τη χρήση του υπολογιστή τότε πρόκειται για το «σύνδρομο παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή», computer vision syndrome (CVS). Εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, ερυθρότητα, ξηρότητα ή αίσθηση καψίματος στα μάτια. Ακόμη μπορεί να έχετε δυσκολία στην εστίαση ή δυσχέρεια στο να ξεχωρίσετε τα χρώματα, συμπτώματα που οφείλονται στην οπτική κόπωση που προκαλείται εν μέρει από την έλλειψη της αντίθεσης όταν διαβάζουμε στην οθόνη του υπολογιστή (σε σχέση με το μελάνι στο χαρτί) και την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλουμε και που είναι απαραίτητη για να εστιάσουμε στα pixels της οθόνης. Επιπλέον, τα μάτια- όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή- χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν δάκρυα γεγονός που προκαλεί ερεθισμό και θολή όραση.Για να αποφύγετε όλα αυτά κάντε συχνά διαλείμματα (κάθε 20 με 30 λεπτά) απομακρύνοντας το βλέμμα σας από την οθόνη και εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται μακριά και φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή σας να απέχει τουλάχιστον 60 εκατοστά από τα μάτια σας.

Τι σημαίνει το πρήξιμο στα βλέφαρα

Ίσως να πρόκειται για βλεφαρίτιδα μια φλεγμονή των βλεφάρων, που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Δύο από αυτές, περιέργως, σχετίζονται με εκδηλώσεις σε άλλα μέρη του σώματος όπως πιτυρίδα του τριχωτού της κεφαλής και ροδόχρου ακμής (η οποία προκαλεί κόκκινο δέρμα, συνήθως στα ανοιχτόχρωμα δέρματα και είναι συχνότερη σε γυναίκες μέσης ηλικίας). Για να ανακουφιστείτε και να καθαρίσετε τα μάτια σας, με καθαρά χέρια, απλώστε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στα μάτια σας για περίπου πέντε λεπτά. Δείτε οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια αντιβιοτική αλοιφή ή από του στόματος αντιβιοτικά. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν τα τεχνητά δάκρυα.

Αν βλέπετε λάμψεις ή έχετε θολή όραση

Θολή όραση, ναυτία και λάμψεις μπορεί να οφείλονται σε αύρα, μια κατάσταση που προηγείται της ημικρανίας. Οι αλλαγές στην ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία αυτών των εκδηλώσεων. Αν οδηγείτε καλό είναι να σταματήσετε το αυτοκίνητο στην άκρη και να περιμένετε μέχρι να νιώσετε καλύτερα ή να συνεχίσετε με άλλο μέσο το οποίο δεν θα οδηγείτε εσείς. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα ήταν σκόπιμη για να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας πιο σοβαρής κατάστασης όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Μάτια που εξέχουν προς τα έξω

Ίσως να πρόκειται για διαταραχή του θυρεοειδή. Η πιο κοινή αιτία για τα μάτια που «πετάγονται» προς τα έξω είναι ουπερθυρεοειδισμός δηλ. η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα και ειδικότερα μια κατάσταση που είναι γνωστή ως νόσος του Graves. Ένας τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν ένα μάτι είναι διογκωμένο είναι να δούμε αν υπάρχει κάποιο ορατό λευκό τμήμα ανάμεσα στην κορυφή της ίριδας και του πάνω βλεφάρου (κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει). Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση τα μάτια να είναι διογκωμένα, χωρίς να έχουν υπερθυρεοειδισμό. Αναφέρετε το σύμπτωμα στο γιατρό σας, ειδικά αν έχετε και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του «Graves», όπως θολή όραση, ανησυχία, κόπωση, αύξηση της όρεξης, απώλεια βάρους, τρόμο (τρέμουλο) και αίσθημα παλμών. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δώσει την απάντηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ίσως χειρουργική επέμβαση.

Πίθηκοι επαγγελματίες... τραγουδιστές


Σαν επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν τη φωνή τους οι γίββωνες, αλλάζοντας τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματός τους έτσι...
ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες αρμονικές χορδών. Αρκεί μία ρουφηξιά... αερίου ήλιου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιότο, που καταρρίπτει τη θεωρία, ότι η ομιλία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου λάρυγγα, πίθηκοι του είδους Hylobates lar, που ζουν στην Ασία και είναι γνωστοί για τις ούτως ή άλλως διαπεραστικές κραυγές τους, τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο κουτί που περιείχε 50% αέριο ήλιο.

Το ήλιο αλλάζει την ταχύτητα του ήχου και μεταβάλλει τις ιδιοσυχνότητες της φωνητικής οδού, αφήνοντας όμως αναλλοίωτη τη συχνότητα στην οποία δονούνται οι φωνητικές χορδές.

Ηχογραφώντας τους υπό την επίδραση του ήλιου, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια πώς οι κραυγές των πιθήκων επηρεάζονται από τη φωνητική οδό.

Μετά την ανάλυση των ηχογραφήσεων, αποδείχθηκε ότι οι γίββωνες μπορούν να αλλάζουν τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματος, ακριβώς αυτό που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές και ειδικά οι σοπράνο.

American Journal of Anthropology

Τα μοσχάρια που ακούνε κλασσική μουσική και τρώνε γκουρμέ ζωοτροφές!



Μοσχάρια που χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ ακούγοντας κλασική μουσική και τρώγοντας...γκουρμέ ζωοτροφές εμπλουτισμές με ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στη φάρμα Κουτσιώφτη στο Μακροχώρι Ημαθίας. Μια ιδιαίτερη κτηνοτροφική μονάδα που παράγει με φυσικό τρόπο μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα.

Τα αδέλφια Δημήτρης και Γιούλης Κουτσιώφτης κληρονόμησαν μια φάρμα συμβατικής εκτροφής από τον παππού τους, αλλά, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, δε σταμάτησαν σ' αυτό. «Από την αρχή αναζητούσαμε τρόπους να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η συμβατική κτηνοτροφία. Ξεκινήσαμε το 2008, εποχή που το κόκκινο κρέας στιγματιζόταν ως μη υγιεινό από διάφορες έρευνες γιατρών και διατροφολόγων, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, ανέφερε ο Γιούλης Κουτσιώφτης και πρόσθεσε: «Είχαμε ακούσει για μια προσπάθεια να παραχθεί με φυσικό τρόπο που βασίζεται στη διατροφή, κρέας πουλερικών με αυξημένα Ω3 λιπαρά, τα οποία, όπως είναι γνωστό, κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με βοοειδή. Τότε απευθυνθήκαμε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας βοηθήσουν να παράξουμε μοσχαρίσιο κρέας με Ω3 λιπαρά».

Διετής έρευνα
Το ΑΠΘ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε στη φάρμα Κουτσιώφτη μια έρευνα η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Οπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Μακροχώρι, η έρευνα έδειξε ότι το μοσχάρι που τρεφόταν με συγκεκριμένες τροφές είχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό. «Αποδείχθηκε ότι στα 100 γραμμάρια από το μοσχαράκι-άρωμα, όπως το ονομάζουμε, έχει 240 mg Ω3 έναντι περίπου 40 mg που περιέχει το συμβατικό», εξήγησε ο κ. Κουτσιώφτης.

Η ερευνητική ομάδα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παραχώρησε στους κτηνοτρόφους την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.

«Κατά τη διάρκεια της διετίας της έρευνας παρατηρήσαμε ότι το μοσχαρίσιο κρέας που έχει αυξημένα Ω3 λιπαρά οξέα οξειδωνόταν πιο εύκολα, δηλαδή μαύριζε γρηγορότερα. Οπότε αποφασίσαμε με τους ερευνητές ότι έπρεπε να δώσουμε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν στη ρίγανη, στο δυόσμο, στο βασιλικό, στον κορίανδρο κ.λπ. Δίνοντας αυτά τα βότανα ως τροφή στα μοσχάρια πετύχαμε δύο πράγματα. Ισορροπήσαμε το χρώμα (τώρα δεν οξειδώνονταν γρήγορα), ενώ παράλληλα τα αρώματα των βοτάνων περνούσαν στο κρέας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κρέας που από τη μια κάνει πολύ καλό στην υγεία και από την άλλη είναι πολύ γευστικό», πρόσθεσε ο κ. Κουτσιώφτης.

Ηχοσύστημα
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραγωγή των λιπαρών οξέων Ω3 στο σώμα των ζώων έχει άμεση σχέση με την ευζωία του: «Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και εμείς τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις υπάρχει ηχοσύστημα που παίζει κλασική μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή διαπιστώσαμε ότι έτσι τα ζώα μας είναι πιο χαλαρά».

Η φάρμα Κουτσιώφτη περιλαμβάνει σήμερα εγκαταστάσεις δυναμικότητας 960 μοσχαριών κρεατοπαραγωγής και έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών, ενώ κομμάτι της εταιρίας που έχει συσταθεί είναι και ένα κρεοπωλείο στη Βέροια το οποίο πουλάει αποκλειστικά μοσχαρίσιο κρέας με αυξημένα Ω3 λιπαρά.

Η υπεραξία
«Η ιδέα μας να δημιουργήσουμε μια τέτοια μονάδα αποδείχτηκε ότι είχε άμεσο οικονομικό όφελος, καθώς δώσαμε στο προϊόν μας υπεραξία. Το κρέας ''άρω3μα'' πωλείται στην αγορά από 15% έως 20% πιο ακριβό από το συμβατικό. Επίσης, το μεγάλο μας κέρδος ήταν στον πόλεμο που γίνεται σήμερα στην αγορά με τα εισαγόμενα φτηνά κρέατα. Εμείς έχουμε μία σημαντική άμυνα, επειδή πουλάμε κάτι διαφορετικό. Από το σύνολο των ζώων μας το 40% εκτρέφεται με το συγκεκριμένο τρόπο και τα υπόλοιπα συμβατικά. Ωστόσο, στόχος μας είναι να φτάσουμε να εκτρέφουμε το 100% των ζώων μας με το συγκεκριμένο τρόπο», επισήμανε ο κ. Κουτσιώφτης.

«Πιστεύω ότι αυτό που μπορεί να μας σώσει από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι η συνεχής αναζήτηση και η ανάγκη για διαφοροποίηση καθώς και οι κοινές προσπάθειες, ώστε να καθετοποιείται η παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δε σκύβει ποτέ πάνω από τέτοιες προσπάθειες», κατέληξε ο Κουτσιώφτης.

agelioforos.gr

«Θαυματουργό» υλικό από πολτό ξύλου



Ξεκινά η μαζική παραγωγή ενός νέου υλικού που αναπτύχθηκε από πολτό ξύλου και έχει...
εντυπωσιακές ιδιότητες και πολλές εφαρμογές. Πρόκειται για τη νανοκρυσταλλική κυτταρίνη (NCC) η οποία έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής.

Φθηνό και θαυματουργό

Το νέο υλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έχει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα και είναι αγώγιμο. Πάνω από όλα όμως έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής αφού είναι απλό και εύκολο να δημιουργηθεί πολτός ξύλου. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειάζεται να καταστρέφεται ένα ολόκληρο δέντρο αλλά κάποια κλαδιά του ενώ αρκεί και λίγο πριονίδι για να φτιαχτεί ο πολτός από τον οποίο θα προκύπτει. 

Οι εφαρμογές του νέου υλικού είναι πολλές (εξαρτήματα για υπολογιστές, εύκαμπτες οθόνες, πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.α.) και ήδη μεγάλες εταιρίες όπως η IBM και η Pioneer ανακοίνωσαν ότι θα το χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή των νέων προϊόντων τους. 

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της νανοκρυσταλλικής κυτταρίνης βρίσκεται στο Ουισκόνσιν και οι υπεύθυνοί του αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει άμεσα μαζική παραγωγή του υλικού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2020 γύρω από την νανοκρυσταλλική κυτταρίνη θα έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία αξίας 600 δισ. δολαρίων.

tovima

Πεπόνι...χρυσαφένια απόλαυση!!!



Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.
Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τηθεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.
Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.
Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθουςβιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σεβιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνηνιασίνηΒ6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνηςπεριέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του.
Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότιδιαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνουκαρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης(Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερηόραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από τοοξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιομπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.
Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε καικαλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.
Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
  

Βιταμίνη Κ έφαγες;


Είναι η σύμμαχός σου κατά της οστεοπόρωσης και υπέρ της ομορφιάς σου...

Βιταμίνη Α, B, C... και διαβάζεις λες και μαθαίνεις και πάλι την αγγλική αλφαβήτα. Προχώρησε το μάθημα και φτάσε στο γράμμα "K"! Γνωρίζεις τι κάνει η βιταμίνη K; Είναι εκεί για την καλή σου υγεία κάθε πρωί, βρίσκεται στον οργανισμό για να προλάβει την οστεροπόρωση και φυσικά για να κάνει το δέρμα σου να λάμψει. Που θα την βρεις και πώς μπορείς να αυξήσεις την απορρόφησή της από το σώμα;

Ο Διαιολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες... 

Τι είναι η βιταμίνη Κ;
Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς κοινόνη, ανήκει στις 4 λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ έχει ως κύρια δράση την περιοχή της καρδιάς και τη λειτουργία του αιμοποιητικού συστήματος. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες υπάρχει στα τρόφιμα και εκεί την αναζητά και ο οργανισμός σου...

Τι σου προσφέρει;
Στα θετικά σημεία της δράσης της βιταμίνης Κ, εντοπίζεται η πρόληψη της οστεοπόρωσης, η ενδυνάμωση των οστών και η καλύτερη ποιότητα δέρματος. Πιο αναλυτικά η πολύτιμη βιταμίνη βοηθά:

- Στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Δεν είναι τυχαίο που συχνά προτείνεται από τους γιατρούς ως συμπλήρωμα διατροφής για άτομα που πάσχουν από την ασθένεια. 

- Ενισχύει την απορρόφηση ασβετίου: Με τον τρόπο αυτό η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, πάθηση που προσβάλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις γυναίκες. 

- Γιατρικό για την ενοχλητική πρωινή αδιαθεσία! Κι όμως ένας χυμός πράσινος λαχανικών, πλούσιων σε βιταμίνη Κ, ίσως αποτελεί την λύση για να μην ξυπνάς με τέτοια δυσφορία. Αν μάλιστα προσθέσεις στο ρόφημά και λίγο χυμό πορτοκάλι (βιταμίνη C), τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο δραστικά. 

- Συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Του χαρίζει λάμψη, ελαστικότητα και αντοχή με αποτέλεσμα φυσικά να δείχνει πολύ πιο νέα. 

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει βιταμίνη Κ;

Δες παρακάτω τους πίνακες με τα τρόφιμα που προσφέρουν απλόχερα την βιταμίνη που προστατεύει με τόση... "θέρμη" την υγεία σου. 
/

Τα πράσινα λαχανικά έχουν την υψηλότερη περικεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία και κυμαίνεται από 900mcg έως 1147mcg ανα σκεύος. Σε ό, τι αφορά στα λαχανάκια βρυξελλών, τα σπαράγγια και το λάχανο, καλό είναι να γνωρίζεις πως αυξάνουν τη βιταμίνη Κ που παρέχουν, όταν είναι βρασμένα. 

Yummy Tip: Αν έχεις παραγματικά ανάγκη την βιταμίνη Κ (που την έχεις σε συγκεκριμένες ποσότητες), τότε πρέπει να... βουτυρώσεις τα λαχανικά σου. Έχεις δοκιμάσει σπανάκι με φρέσκο βούτυρο; Πεντανόστιμο... και ο συνδυασμός που αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης στον οργανισμό. 

/

Τα βότανα και τα μυρωδικά που διατηρούν το πράσινο χρώμα τους, ακόμη και αποξηραμένα είναι εκείνα που περιέχουν και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ. 

/

Φυσικά και δεν είναι όλα τα φρούτα, διότι λίγα φρούτα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, την βιταμίνη Κ. Στα παραπάνω φρούτα πρόσθεσε και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα..

Μην πάθεις... υπερβιταμίνωση!

Κι όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αν το παρακάνεις με την βιταμίνη Κ ενδέχεται να έχεις προβλήματα. Πάντα σε ειδικές περιτπώσεις και όταν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός! Γι' αυτό το λόγο η συνιστώμενη δοσολογία κατανάλωσης της βιταμίνης Κ είναι 120 mcg για τους  άνδρες και 90mcg για τις γυναίκες. 

"Μια σημαντική ασθένεια, η οποία είναι η κολπική μαρμαρυγή και προκαλεί αρρυθμίες στο καρδιακό παλμό, έχει συνδεθεί με τα υψηλά ποσά προθρομβίνης, τα οποία συσχετίζονται με την ενδεχομένως υψηλή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε βιταμίνη Κ" εξηγεί ο κ. Κριαράς. 
"Δεν χρειάζεται να σε πιάνει παροξυσμός, στην προσπάθειά σου να αποφύγεις κάποια τρόφιμα, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε μια βλαπτική δράση μιας ουσίας, εάν είσαι υγιής. Εξάλλου, ΟΛΑ τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), πέραν της ωφέλιμης δράσης, εμφανίζουν και αρνητική" επισημαίνει ο διαιτολόγος. 

Τρόφιμα με χαμηλή τιμή σε βιταμίνη Κ, που πρέπει να ακολουθούν ασθενείς με νόσημα του αιμοποιητικού συστήματος ή της κολπικής μαρμαρυγής είναι: Δημητριακά με βάση το καλαμπόκι, τα χαμηλών θερμιδών δημητριακά, οι ριζογκοφρέτες, τα προϊόντα βρώμης και διάφορες μείξεις φρούτων, εκτός από τα δαμάσκηνα.
πηγή:tlife