Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

O έφηβος νευριάζει με τους γονείς του


Πολλές φορές ένα έφηβος νευριάζει με τους γονείς του -γιατί αφού έχει μπει στην εφηβεία, έχει και τα δικά του προβλήματα- και έτσι ξεσπάει φωνάζοντας ότι τον...
ζάλισαν με τις συμβουλές τους ή τις κρίσεις τους.

Νιώθει πίεση από το σχολείο, από τους φίλους, από την οικογένεια και έτσι ξεσπάει στα πιο κοντινά του πρόσωπα που δεν είναι άλλοι από τους γονείς του. Εσύ όμως ως γονιός πληγώνεσαι γιατί δεν θεωρείς ότι φταις σε κάτι, αφού κάνεις τα πάντα για να το βλέπεις χαρούμενο.

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές...

H φράση αυτή ακούγεται πολλές φορές, χωρίς απαραίτητα να έχει καμιά βαθύτερη σημασία. Oι έφηβοι έτσι κι αλλιώς «ζαλίζονται» εύκολα από τους μεγάλους. Πολλές φορές, λοιπόν, λένε «Άι παράτα με πια» και «Mε ζάλισες» χωρίς να τους φταίει σε τίποτε ο γονιός.

Kαμιά φορά, όμως, φράσεις όπως «Δε σας αντέχω άλλο» και «Παρατήστε με στην ησυχία μου πια» αποκαλύπτουν πως το παιδί πιθανώς υφίσταται ενοχλητική πίεση.

Oι γονείς καλό είναι να ξέρουν πού απευθύνεται αυτή η φράση. Ίσως κατά βάθος απευθύνεται σε καθηγητές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις ή σε φίλους που επίσης ζητούν με τον τρόπο τους πολλά• ίσως απευθύνεται στο αγόρι ή στο κορίτσι με το οποίο σχετίζεται ερωτικά το παιδί τους ή σε έναν προπονητή αθλητικής δραστηριότητας κ.λπ.

Τι σας συμβουλεύω...

- Αναλογιστείτε μήπως άθελά σας πιέζετε το παιδί. Mήπως έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό;

- Σέβεστε τον προσωπικό χώρο του παιδιού σας; Mπορεί το παιδί να ακούσει τη μουσική που του αρέσει; Πόσο παρεμβαίνετε στις παρέες του ή στο χτένισμα και τα ρούχα του; Πόσο απαιτητικοί είστε στους βαθμούς του;

- Bεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν πιέζει αφόρητα τον εαυτό του, ώστε όχι μόνο να τα βγάζει πέρα με όλα, αλλά να έχει και καλές επιδόσεις.

- Aν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αυτοπιέζεται, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.

8 καλοκαιρινά γλυκά ιδανικά για τις… μεγάλες ζέστες!




Σίγουρα πολλοί, αν όχι όλοι, από εμάς λατρεύουμε τα σφολιάτοειδή γλυκά, τα σιρόπια και τα σοκολατένια κέικ. Το καλοκαίρι όμως, ούτε το σώμα μας θέλουμε να φορτώνουμε με υπερβολικές θερμίδες, ούτε...
και το σπίτι μας αντέχει τη ζέστη του αναμένου φούρνου.

Παρακάτω προτείνουμε μερικά γλυκά ιδανικά για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, που δεν χρειάζονται ψήσιμο, βασίζονται κυρίως στα εποχιακά υλικά και τα φρούτα και απέχουν αιώνες από τους σιροπιαστούς μπακλαβάδες και τα κανταΐφια, που με 42 βαθμούς καύσωνα, σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε ούτε στις φωτογραφίες από το ταξίδι μας… στην Κωνσταντινούπολη!


Cheesecake: ένα εύκολο και δροσιστικό θαύμα

Ένα ιδιαίτερο γλυκό παντός καιρού είναι το cheesecake. Με μερικές καλοκαιρινές πινελιές όμως, μπορεί να μεταμορφωθεί στον καλύτερο επίλογο ενός θερινού δείπνου. Σίγουρα δεν χρειάζεται φούρνο, αφού αρκεί να τρίψετε μπισκότα για την βάση του, να ανακατέψετε καλά το ζαχαρούχο γάλα με το τυρί-κρέμα και το λεμόνι και να βάλετε από πάνω ό,τι topping προτιμάτε. Για ένα καλοκαιρινό έδεσμα προτιμήστε τον ανανά, τις φρέσκες φράουλες με σιρόπι ή ακόμα κι ένα γλυκό του κουταλιού λεμόνι ή φρέσκα φρούτα του δάσους με σιρόπι θα ήταν εξαιρετική προσθήκη για ένα δροσιστικό γλυκό.

Σορμπέ
: η προσωποποίηση της δροσιάς

Μπορείτε να φανταστείτε κάτι καλύτερο από μερικές κουταλιές δροσιστικό σορμπέ λεμόνι, φράουλα ή καρπούζι; όταν ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, φροντίστε να έχετε στην κατάψυξη μερικά κιλά σορμπέ που θα σας δροσίσουν το στόμα και το στομάχι. Αν δεν αγαπάτε τις έτοιμες γρανίτες, μπορείτε εύκολα και μόνοι σας να ετοιμάσετε ένα νόστιμο δροσιστικό σορμπέ φρούτων. Φτιάξτε σιρόπι, βράζοντας ζάχαρη και νερό και αφού το αφήσετε να κρυώσει προσθέστε χυμό λεμόνι και ξύσμα -ή ό,τι άλλο φρούτο θέλετε- ανακατέψτε καλά και βάλτε το στη κατάψυξη. Πριν το σερβίρετε περάστε το από το μπλέντερ για να γίνει πιο μαλακό και να τρώγεται πιο εύκολα. Όπως τη γρανίτα που ρουφούσαμε παλιότερα, με το καλαμάκι στα θερινά θέατρα.

Φρουτοσαλάτα: η βασίλισσα του καλοκαιρινού τραπεζιού

Ένα ακόμα πιο απλό, γρήγορο και εύκολο επιδόρπιο είναι η φρουτοσαλάτα. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ φτιάχνεται με ό,τι φρούτο έχετε στο ψυγείο. Ψιλοκόψτε τα φρούτα σας, προσθέσετε λίγο χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο ή συσκευασμένο), ρίξτε μερικές κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή ό,τι άλλο λικέρ διαθέτετε και μερικές κουταλιές ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη ή μέλι αν προτιμάτε. Αν έχετε και μερικά κερασάκια μαρασκίνο ακόμα καλύτερα. Αφήστε τα -αν έχετε χρόνο- για να ποτίσουν καλά τα φρούτα με τον χυμό πορτοκάλι και απολαύστε τα σε μικρά μπολάκια.

Παγωτό
: ο «ένοχος» βασιλιάς του καλοκαιριού


Αν και το παγωτό θεωρείται –ίσως άδικα- το πιο ενοχοποιημένο καλοκαιρινό έδεσμα, αποτελεί αναμφισβήτητα τον μεγάλο πρωταγωνιστή των τραπεζιών μας. Είτε σε μορφή παγωτού χύμα, είτε σαν παγωτίνι, είτε ακόμα και σαν τούρτα παγωτό, ο παγωμένος αυτός πειρασμός μας δελεάζει σχεδόν καθημερινά. Γιατί λοιπόν, να τον αποφεύγουμε αφού μπορούμε να τον απολαύσουμε –με μέτρο πάντα- και να δροσίσουμε τις ζεστές μας ημέρες και νύχτες; Διαλέξτε κάποια φρουτένια γεύση, όπως παγωτό μπανάνα ή ανανά, μια πράσινη μπάλα παγωτό φιστίκι και φυσικά μια εξαιρετική στρατσιατέλα (για μια μικρή δόση σοκολάτας) και παραδοθείτε στον πειρασμό.

Ζελέ φρούτων: μια όαση δροσιάς στο ψυγείο μας

Κεράσι, ανανάς, φράουλα, λεμόνι και πολλές άλλες γεύσεις μπορείτε να δώσετε στο αγαπημένο ελαφρύ και δροσιστικό ζελέ που φτιάχνεται πανεύκολα. Μόνο του ή και με γιαούρτι, αποτελεί μια ιδανική ελαφριά λύση για τις καλοκαιρινές υπογλυκαιμίες μας.

Κορμός σοκολάτας: ένα καλοκαιρινό «μωσαϊκό» παντός καιρού

Κορμός, μωσαϊκό, σαλάμι, δούκισσα. Όπως κι αν το αποκαλείτε εσείς, πρόκειται για το ίδιο και το αυτό αγαπημένο γλύκισμα, των παιδικών -και όχι μόνο- χρόνων μας, που λατρεύουμε να καταναλώνουμε στο σπίτι, το ζαχαροπλαστείο ή την καφετέρια. Φτιάχνεται απλά με σοκολάτα, μπισκότα και λίγο βούτυρο και τρώγεται με πιρούνι, κουτάλι, χαρτοπετσέτα ή και με τα χέρια, όλες τις ώρες και τις ημέρες…

Πάβλοβα: μια αέρινη μπαλαρίνα σε φτιαγμένη από ζάχαρη


Οι φράουλες σε όλο τους το μεγαλείο είναι ένα φρούτο που προτιμάται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς είναι ελαφρύ και δροσιστικό. Σε μια αέρινη πάβλοβα δε, κάνει τη διαφορά. Μην αντιστέκεστε άλλο σε μια αφράτη κουταλιά μαρέγκα με φράουλες, κρέμα και σαντιγί. Πρόκειται για ένα γλυκό που δε σε βαραίνει και για αυτό ενδείκνυται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπισκοτοζελέ: παιδικές αναμνήσεις εν μέσω θέρους 

Θυμόμαστε σίγουρα το νόστιμο μπισκοτογλυκό που έφτιαχναν οι μαμάδες μας για να μην γκρινιάζουμε ζητώντας ασταμάτητα παγωτό. Έχει μπισκότα, κρέμα βανίλια και ζελέ φράουλα, τοποθετημένα σε στρώσεις. Σου γεμίζει εκτός από το στομάχι και το μάτι, καθώς τα χρώματά του θυμίζουν καλοκαίρι.

e-diet.gr

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού




Η εγκυμοσύνη είναι όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Την πρώτη φορά οι μητέρες είναι γεμάτες από ανησυχία, αναρίθμητα ερωτήματα και φόβο για τις αλλαγές που... συμβαίνουν στο σώμα τους, για τον τοκετό αλλά και για το άγνωστο που βρίσκεται μπροστά τους.

Ωστόσο η αντίληψη του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους. Ειδικά, για πρώτη φορά μητέρες, χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία μέσω προγεννητικής παροχής συμβουλών όσον αφορά την καλή θρεπτική διατροφή, προγεννητικές ασκήσεις και τη φυσιολογία του σώματος πριν, κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά.

Διαβάστε τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού ώστε να κρίνετε αν τα χρειάζεστε…

-Αναλυτική ενημέρωση λειτουργίας γυναικείου οργανισμού.

-Αλλαγές στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της κύησης, ανάπτυξη εμβρύου.

-Συμβουλές για τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και τον τρόπο ζωής της εγκύου.

-Ανατομία και φυσιολογία τοκετού.

-Αναγνώριση συμπτωμάτων έναρξης τοκετού.

-Διδασκαλία διαχείρισης άγχους.

-Διδασκαλία μιας σειράς ασκήσεων προκειμένου η μέλλουσα μητέρα να γνωρίσει καλύτερα το σώμα της και με τη βοήθεια της αναπνοής της να εκπαιδευτεί ώστε να ελέγχει τους μύες του σώματος που συμμετέχουν στον τοκετό.

-Επεξήγηση σύγχρονων μεθόδων αναισθησίας.

-Ασκήσεις επαναφοράς της φυσικής κατάστασης του σώματος της μητέρας μετά τον τοκετό.

-Συμβουλές για το θηλασμό.

-Προσαρμογή νεογέννητου στην εξωμήτρια ζωή και τρόποι φροντίδας.

medicalnews.gr