Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

«Ελληνική κρητική διατροφή και μακροζωΐα»Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα μαγικό φίλτρο που θα του χάριζε μακροζωία; Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου.
Σχετικές πληροφορίες... δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜS – Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ -Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Προκειμένου να «νικήσουμε το χρόνο» συχνά καταφεύγουμε σε ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμα και σε πλαστικές επεμβάσεις. 

Ωστόσο, η λύση στην αντιγήρανση ξεκινά από μέσα μας, από το είδος της τροφής που επιλέγουμε. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες, οι οποίες για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή Κρητική διατροφή αποτελεί σύμμαχο στη μακροζωία.
Αυτό οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. 


Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από την επιδημιολογική «Μελέτη των 7 χωρών», που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα και τον Καθηγητή Ansel Keys στις δεκαετίες του 1950 και 1960 σε 7 χώρες η Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ολλανδία, Φιλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία. Συνολικά μελετήθηκαν 11.500 άτομα και σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση των διατροφικών συνηθειών των περιοχών αυτών με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Η διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας περίπου 700 ανδρών από αγροτική περιοχή της Κρήτης απέδειξε ότι παρουσίαζαν λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και από διάφορες μορφές καρκίνου, σε σύγκριση με κάτοικους από άλλες περιοχές της μελέτης. Ο λαός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ για δέκα χρόνια (από το 1995-2005) σε 214,284 άντρες και 27,799 γυναίκες, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, απέδειξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής μειώνει από 12-20% τις πιθανότητες για θνησιμότητα από κάποια από τις παραπάνω ασθένειες. 


Ποια είναι τα «μυστικά» της Μεσογειακής Κρητικής διατροφής στη μακροζωία;
Η Κρητική παραδοσιακή διατροφή για να είναι εύκολη η κατανόηση και η μετάδοση της αποδίδεται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας (κρητική διατροφική πυραμίδα) για να ορίσει έτσι την απαιτούμενη ποσότητα των ομάδων τροφίμων σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση. 

Έτσι:
1) Τρώμε καθημερινά 5-7 μερίδες εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
2) Τρώμε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
3) Εβδομαδιαία καταναλώνουμε 3 φορές όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
4) Εβδομαδιαία καταναλώνουμε 2-3 φορές ψάρι και κοτόπουλο.
5) Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) να καταναλώνεται σε μηνιαία βάση.
6) Πίνουμε άφθονο νερό και αφεψήματα (τσάι, φασκόμηλο, μέντα) καθημερινά: τουλάχιστον 8-10 ποτήρια.
7) Χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και στις σαλάτες ελαιόλαδο.
8) Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί.
9) Ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης.
10)Αποφεύγουμε την κατανάλωση έτοιμου/πρόχειρου φαγητού, γλυκών και αλμυρών σνακ. 

Τέλος, για να κερδίσουμε τη μακροζωία είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος. 
life2day.gr

Πως να αναζωογονηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέραςΑν είστε μια από της γυναίκες, που έχουν τόσες υποχρεώσεις μέσα στην καθημερινότητα και οι ώρες, που απομένουν για να μείνουν μόνες και να φροντίσουν το εαυτός τους είναι λίγες, τότε πιο κάτω σας έχουμε συμβουλές... για να μπορέσετε να αντιστρέψετε την κατάσταση και να νιώσετε πραγματικά ο εαυτός σας.
Ποια είναι εκείνα τα βήματα για να νιώσουμε πραγματικά όμορφα και να φροντίσουμε τον εαυτό μας;

1. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Ξεκινήστε την ημέρα σας απολαυστικά με ένα πρωινό, το οποίο θα σας γεμίσει ενέργεια. Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, 20 λεπτά πιο νωρίς από την υπόλοιπη οικογένεια και να απολαύσετε με ηρεμία αυτές τις όμορφες στιγμές.

2. Στο διάλλειμα από την εργασία σας, αντί να το δαπανήσετε χρόνο σε κουτσομπολιό με τους συναδέλφους σας, καλό είναι να πάτε έξω και να περπατήσετε κάπου ήσυχα. Αρκούν 10 λεπτά για να αδειάσει το μυαλό σας από όλα τα αρνητικά πράγματα, που σας πιέζουν.

3. Δημιουργήστε πρόγραμμα για όλη την διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται να είστε αυστηρή με αυτό, αλλά εκεί, θα δείτε ότι θα έχετε άπλετο χρόνο και μπορείτε να έχετε τις δικές σας προσωπικές στιγμές.

4. Πείτε όχι σε κάθε τι, που μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμα σας και έτσι να χάσετε εκείνες τις μικρές ανάσες ζωής.

5. Όταν τα παιδιά είναι στο σχολείο και εσείς έχετε κάποιο ρεπό από τη δουλειά σας τότε αφιερώστε τη για να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, και να μπορέσετε να κάνετε θεραπείες ομορφιάς και spa.

Η εποχή τρέχει και μαζί τρέχουμε και εμείς, θέλουμε να τα κάνουμε όλα και να τα κάνουμε καλά. Μπορούμε όμως; Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και θα έχετε αυτό τον πολύτιμο χρόνο, που σας χρειάζεται για να αισθανθείτε μοναδική.

beu.com.cy
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget