Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γεώργιος Καραϊσκάκης... σαν σήμερα

 



Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν Έλληνας επαναστάτης, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στη συνέχεια κατέστη κορυφαίος... στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Το επίθετό του είναι μάλλον υποκοριστικό του Καραΐσκος όπου απαντάται ως οικογενειακό επώνυμο στις επαρχίες Βάλτου, Καρπενησίου, Φαρσάλων, Καρδίτσας, Βόνιτσας κ.α. Το δε επώνυμο Καραΐσκος είναι σύνθετο από τη τουρκική λέξη "καρά" και Ίσκος. Πιο συγκεκριμένα το κανονικό του επίθετο όπως και του αρματολού πατέρα του ήταν Ίσκος αλλά λόγω της περήφανης και σκληρής προσωπικότητας που διαμόρφωσε στα δύσκολα και δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, προσδόθηκε - από όλους - σαν αντάξιο προσωνύμιο μπροστά από το επίθετο του, το λήμα "Καρα" που σημαίνει μεγάλος και φοβερός. Το τελικό του επίθετο Καραϊσκάκης διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι λόγω της Τουρκικής σκλαβιάς αναγκάστηκε από παιδί να γίνει κλέφτης στα βουνά.Την 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε σε θανατηφόρο τραύμα μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.
 
syllektiko-pazari.blogspot.com

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ΠΑΣΟΚ!

23 Aπρίλη 1968...

 



Για τους αφελείς ή στρατόκαυλους χουντικούς που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η στρατιωτική δικτατορία δεν έχει τα ίδια αφεντικά με την οικονομική δικτατορία.
 
 
πηγή:sibilla

Να ποιοί κλείνουν τις επιχειρήσεις

 



Μπορούμε!

 



πηγή:sibilla

Επιστημονική εφαρμογή ελέγχου των ονείρων στο… κινητό μας!

 

Μια εφαρμογή για το iPhone χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο πείραμα… ελέγχου του ύπνου και υπόσχεται αφενός να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με νέες γνώσεις για τον κόσμο των ονείρων, και αφετέρου να βοηθήσει όλους εμάς να ονειρευόμαστε ακριβώς αυτό που θέλουμε και να δώσουμε ένα τέρμα στους εφιάλτες που μας ταλαιπωρούν!

Πρόκειται για το «Dream:On», δημιούργημα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Hertfordshire της Σκωτίας, Richard Wiseman, ο οποίος αισιοδοξεί με το «πείραμα» αυτό να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν ευχάριστα όνειρα, τα οποία -όπως δηλώνει- «αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ψυχολογική και φυσική μας υγεία».


Πώς λειτουργεί; Ενεργοποιούμε την εφαρμογή, τοποθετώντας τη συσκευή του κινητού πάνω στο κρεβάτι. Από τις δονήσεις του σώματός μας όταν κοιμόμαστε, η εφαρμογή ανιχνεύει την κίνηση και αναγνωρίζει πότε βρισκόμαστε στη φάση του ύπνου στην οποία συνήθως ονειρευόμαστε (πρόκειται για τη φάση R.E.M. – Rapid Eye Movement, όταν δηλαδή βρισκόμαστε στο πιο «βαθύ» στάδιο του ύπνου») και τότε ακούγεται ένας χαμηλός ήχος, ο οποίος δεν μας ξυπνάει, επηρεάζει όμως το υποσυνείδητό μας! Υπάρχουν διάφορες θεματικές ήχων, όπως ο ανάλαφρος ήχος των κυμάτων ή οι ήχοι πουλιών του δάσους αλλά και πολλά άλλα, αναλόγως του τι θέλει να ονειρευτεί ο καθένας!


Οι ήχοι αυτοί είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα όνειρά μας, τα οποία στη συνέχεια, αν θέλουμε, τα καταγράφουμε και αποστέλλουμε τα αποτελέσματα, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα αξιοποιηθεί από τους επιστήμονες. Μεταξύ των ζητημάτων που θα ερευνηθούν είναι οι διαφορές στα όνειρα που εντοπίζονται σε σχέση με την ηλικία και το φύλο, όπως επίσης και το αν γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας επηρεάζουν τον ύπνο μας… Σημειώνεται ότι ίσως χρειαστούν αρκετές νύχτες… δοκιμών, μέχρι να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα, ενώ ο μηχανισμός της εφαρμογής «εξατομικεύεται» στον τρόπο του ύπνου μας, καθώς διατηρεί αρχείο αλλά και επηρεάζεται από όσα δηλώνουμε σχετικά με… τη νύχτα που πέρασε.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δρ Σπύρο Κιτσινέλη, συγγραφέα του βιβλίου «Η επιστήμη των ονείρων», ο οποίος τόνισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει κάποια ανάλογα πειράματα, με συσκευές ήχου και φωτός. «Πρόκειται για τη λεγόμενη ενσωμάτωση εξωτερικών ερεθισμάτων στον ύπνο μας, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα όνειρά μας»…

Μάλιστα, υπάρχει ένας σχετικός σουρεαλιστικός πίνακας του 1944 του Σαλβαντόρ Νταλί, που λέγεται «όνειρο που προκαλείται από το πέταγμα της μέλισσας γύρω από ένα ρόδι ένα δευτερόλεπτο πριν το ξύπνημα»…



Η εφαρμογή είναι δωρεάν, αλλά για να αποκτήσετε τα… όνειρα των ονείρων σας, θα πρέπει να τα αγοράσετε…

πηγή:zougla.gr


Πρόγνωση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

 

 


Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε τρόπος να προβλεφθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ, παρά μόνο με αυτοψία, η οποία δείχνει αν υπάρχουν ήδη ίχνη της ασθένειας στον εγκέφαλο.

Πλέον, η ιατρική πρόσθεσε στα εφόδιά της μία απλή εξέταση αίματος, η οποία αναλύει περισσότερες από 25 πρωτεΐνες, με 80% πιθανότητες για έγκαιρη πρόγνωση της νόσου. Έτσι, οι διανοητικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε πρώιμα στάδια, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να εκμεταλλευθούν διάφορες επιστημονικές πρακτικές, ώστε να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση και να μειώσουν τη ραγδαία επιδείνωση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

πηγή:zougla.gr