Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ





Μάθε να φτιάχνεις μόνη σου χαλάουα στο σπίτι


χαλάουα

 








Η χαλάουα είναι ότι πιο αγνό υπάρχει στο εμπόριο. Τα βασικά συστατικά της είναι το λεμόνι, το νερό και η ζάχαρη. Μπορείς πολύ εύκολα να τη φτιάξεις μόνη σου και χωρίς κόστος.

Πριν σου δώσω την συνταγή, πρέπει να σε ενημερώσω ότι δεν είναι εύκολη στον χειρισμό της και θέλει πολλή εξάσκηση μέχρι να μάθεις πως να τη δουλεύεις. Άμα έχεις χρόνο ή άμα βαριέσαι και δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις μπορείς να πειραματιστείς. Ξεκινάμε λοιπόν:

 3 κουταλιές της σούπας νερό
 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 3 κουταλιές της σούπας λεμόνι
 Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις και 1 κουταλάκι μέλι

Ρίχνεις όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπρίκι και τα αφήνεις να βράσουν μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Μόλις ροδίσει η χαλάουα την ρίχνεις σε μία κρύα επιφάνεια όπως μάρμαρο και την αφήνεις να κρυώσει. Θα δεις πως θα αρχίσει να παίρνει στέρεα μορφή – στην συνέχεια την ξεκολλάς από την επιφάνεια σιγά σιγά και αρχίζεις να την δουλεύεις στα χέρια σου (αν τα χέρια σου έχουν την τάση να ιδρώνουν, θα σε απογοητεύσω αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να την δουλέψεις, ακόμα και αν τα πουδράρεις πρώτα).

Καθώς την δουλεύεις θα δεις πως δημιουργούνται ίνες σαν κλωστές. Οι κινήσεις σου θα πρέπει να ακολουθούν την φορά του ρολογιού. Κρατάς στην μία σου παλάμη πχ. την αριστερή την χαλάουα και με το δεξί σου χέρι τραβάς λίγο από την  ποσότητα που βρίσκεται στο αριστερό σου χέρι και την κολλάς πάνω στην χαλάουα που βρίσκεται στο αριστερό σου χέρι. Κάνεις το ίδιο μέχρι η χαλάουα να πάρει χρώμα μπεζ-χρυσό και να μοιάζει με πλαστελίνη. Αυτό υποτίθεται είναι το εύκολο μέρος. Α! μην ξεχάσω είναι προτιμότερο η χαλάουα να είναι πιο σκληρή παρά να σου γίνει πολύ υδαρή γιατί μετά άντε να την ξεκολλήσεις! Επίσης, αν αρχίσει να σου κολλάει στα χέρια μπορείς να ρίξεις λίγες σταγόνες νερό και συνέχισε να την δουλεύεις όπως παραπάνω.

Τώρα πάμε στα δύσκολα. Στην τεχνική. Αφού υποτίθεται ότι έχεις καταφέρει να την φτιάξεις όπως πρέπει:-p, την απλώνεις πάντα σύμφωνα με την φορά της τρίχας, την πιέζεις δυνατά μέχρι να κολλήσει και την τραβάς απότομα και γρήγορα, εννοείται προς την αντίθετη φορά της τρίχας. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες και κοφτές!! Υπάρχει η περίπτωση να σου κολλήσει η χαλάουα στο δέρμα και να μην βγαίνει με τίποτα. Don’t panic! Πάρε λίγη από την ποσότητα της χαλάουας που κρατάς στο χέρι σου ,τοποθετήστε τη πάνω στο σημείο εκείνο που έχει κολλήσει η χαλάουα και τράβηξε πάλι γρήγορα και κοφτά. Όταν τελειώσεις ξέπλυνε τα πόδια σου με νερό.
χαλάουαΘα μου πεις γιατί να κάνω χαλάουα και όχι κερί; Η χαλάουα θα κάνει τα πόδια σου πολύ πολύ απαλά, άσε που γλυτώνεις ένα σωρό λεφτά. Επίσης, έχει το καλό ότι μπορείς να την αποθηκεύσεις και για μελλοντική χρήση, βάζοντάς την στο ψυγείο σε ένα σακουλάκι από νάυλον. Απλά χρειάζεται πολύ εξάσκηση αλλά όταν πια εξοικιωθείς, πίστεψέ τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν!

Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνεις αποτρίχωση  να καθαρίζεις το δέρμα σου με οινόπνευμα 70 βαθμών και στην συνέχεια να ρίχνεις λίγη ποσότητα ταλκ – ξέρεις αυτή που βάζουμε στα μωράκια όταν συγκαίονται:-p Με αυτό τον τρόπο λιγοστεύεις την πιθανότητα να τραβήξεις μαζί με το κερί, και το δέρμα σου… και κυρίως αν έχεις ευαίσθητο δέρμα…
Καλή επιτυχία!

πηγή:natural beauties


















































































Πάμε σαν...άλλοτε & ότι...προλάβουμε!



του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 σήμερα, Χρόνια Πολλά σε κάθε Προκόπη που σήμερα γιορτάζει και θα πω ότι, αφού ακούσαμε ήδη τις τοποθετήσεις των Πολιτικών μας Αρχηγών και αφού βιώσουμε ακόμη μία μεταμεσονύκτια ψηφοφορία…
Προκόψαμε!

Που να σταθώ;

Στις ομιλίες του «επίσημου» Πρωθυπουργού μας και Πρόεδρου της «νέας» Ν.Δ. και των δύο «ανεπισήμων» Συν-Πρωθυπουργών μας που μάλλον «ξέχασαν την ταμπακέρα» ή, εάν έτσι το προτιμάτε, την ιστορικά-ανιστόρητη αλλά προεκλογικά αναχθείσα σε πράξη ηρωισμού και γενναιότητας «…επ-ανά-διαπραγμάτευση!»…

Στους μύδρους και τους κεραυνούς που περιείχε η ομιλία του επίδοξου επόμενου Πρωθυπουργού μας και νυν Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;…

Στον εντυπωσιακό χαρακτηρισμό της παρούσας «συγκυβέρνησης» ως «4η Κυβέρνηση Σημίτη» που έκανε ο κ Καμμένος;

Στις γνωστές θέσεις που θα αναπτύξει σήμερα (περαστική να είναι η χτεσινή αδιαθεσία της) η κ Παπαρήγα…

Στη διαβεβαίωση του κ Μιχαλολιάκου ότι το Κόμμα του θα παραμείνει πιστό σε ΟΛΕΣ τις υποσχέσεις του;
Να σταθώ στις ομιλίες, δηλαδή στα ΛΟΓΙΑ ή όπως απαιτεί η ηθική της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να αναρωτηθώ, όπως πολλά εκατομμύρια Ελλήνων, «τι ακριβώς υπογραμμίζει η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από την Αίθουσα της Βουλής όταν ήρθε η σειρά να πάρει το Βήμα η Χρυσή Αυγή που εκπροσωπεί σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελλήνων;

Κυριακή 8 Ιουλίου (στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας Κυριακὴ Ε' Ματθαίου - Θεραπεία δύο δαιμονισμένων), και όσο διαβάζω και βλέπω να μπαίνουν στη σειρά Στελέχη της Συγκυβέρνησης για το μοίρασμα θέσεων στον Κρατικό Κορβανά που από αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσει πλέον ΕΠΙΣΗΜΑ με πιάνουν… «τα δαιμόνια» όχι αυτά που σήμερα η Εκκλησία μας μνημονεύει ότι θεραπεύτηκαν, αλλά τα άλλα της Ελληνικής Πολιτικής σκηνής!...

Σας παρακαλώ φίλοι «καλοθελητές» μη σπεύσετε να μου πείτε «καλά κ Πιπερόπουλε, στο πτώμα της Ελληνικής Οικονομίας, σε αυτή την Πατρίδα που χαροπαλεύει στα χέρια των δανειστών της ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι οι πολιτικοί της Δήμιοι, τι ακριβώς έμεινε για να…μοιραστεί σε ημετέρους;»

Θα σας απαντήσω, πικρά, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της γνωστής στη Φύση διατροφικής αλυσίδας όπου, αφού το λιοντάρι πάρει το καλύτερο κομμάτι από το σώμα του θύματός του, ακολουθούν οι ύαινες, τα τσακάλια, τα κοράκια, τα σκουλήκια και ότι περισσέψει θα γίνει…λίπασμα!.. 

Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει



Γράφει ο Στέλιος Παπαβέντσης, MRCPCH DCH IBCLC 2010
Δεν απαιτείται τέλεια διατροφή για το θηλασμό. Το μόνο που απαιτείται με το φαγητό της λεχώνας είναι κοινή λογική, όχι υπερβολική ενασχόληση και όχι συνεχής ανησυχία.
Αυστηροί κανόνες κάνουν το θηλασμό αχρείαστα πολύπλοκο.

Τρώτε όπως όλος ο κόσμος. Επιλέγετε συνήθως υγιεινές τροφές, προσέχετε τα λιπαρά, δεν καταναλώνετε πολλά γλυκά. Υπάρχουν όμως και μέρες που κάνετε υπερβολές, που πέφτετε πάνω σε όλα τα τηγανητά πιάτα μιας ταβέρνας, που πίνετε αλκοόλ και κάνετε και από κανένα τσιγάρο.

Κάποιος σας λέει ότι, για να κερδίσετε ένα ταξίδι για έξι μήνες σε άγνωστο προορισμό, θα πρέπει να συμφωνήσετε σε ένα αυστηρό διαιτολόγιο: να κόψετε τα καυτερά, τα μπαχαρικά, τα όσπρια, το λάχανο και το κουνουπίδι, τα γαλακτοκομικά, να τρώτε συνεχώς κρέας και σούπες, να πίνετε μόνο νερό σε μεγάλες ποσότητες και για έξι μήνες να μην πιείτε ποτέ καφέ ή αλκοόλ. Τι κάνετε; Το πιο πιθανό είναι ότι επιλέγετε να μείνετε σπίτι σας, να απολαύσετε το συνηθισμένο σας διαιτολόγιο, να κάνετε μικρά ταξιδάκια κάπου κοντά χωρίς επιβαλλόμενες απαιτήσεις και να αφήσετε τα ιδιαίτερα και περίεργα ταξίδια προς το άγνωστο για μια άλλη ζωή.

Κάθε φορά που ένας επαγγελματίας υγείας, ένας συγγενής ή ένας φίλος παραπληροφορεί την έγκυο ή θηλάζουσα μητέρα, παραθέτοντας εκτενή κατάλογο των περιορισμών που πρέπει αυτή να εφαρμόσει στη διατροφή της για όσο θηλάζει, ενθαρρύνει την απόφαση της ίδιας γυναίκας να μην ξεκινήσει το θηλασμό ή να τον σταματήσει πρόωρα. «Μην τρως πορτοκάλια, μπανάνες, φράουλες, γαλακτοκομικά, λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο, ξηρούς καρπούς , φράουλες..». Η αλήθεια είναι ότι το ταξίδι στο άγνωστο που λέγεται γαλουχία δεν απαιτεί από τη μητέρα κανέναν ειδικό περιορισμό, είναι ένα όμορφο ταξίδι με όλη τη χαρά που προσφέρει μια συνηθισμένη, φυσιολογική ζωή.

Κάθε φορά που κάποιος σας απαγορεύει να τρώτε σκόρδο όσο θηλάζετε, απαντήστε με μια ερώτηση: «Πόσο ασφαλές είναι να μη θηλάζω εάν συνεχίσω να τρώω σκόρδο και διακόψω το θηλασμό;» Η απάντηση είναι καθόλου. Το παιδί που θηλάζει μια μαμά που δεν έχει και το καλύτερο διαιτολόγιο είναι πολύ πιο ασφαλές και υγιές από το παιδί που δε θηλάζει καθόλου τη μαμά που κάνει την ιδανική διατροφή. Ο θηλασμός δε χρειάζεται να είναι ιδανική κατάσταση, ένα βουνό που έχουμε να σκαρφαλώσουμε, ένα σύνολο από αυστηρούς κανόνες που δυσκολεύει τη ζωή μας, μια ιδιαιτερότητα που αποθαρρύνει τις γυναίκες. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η επιλογή του «μη θηλασμού» είναι σχεδόν πάντα η χειρότερη για την σωματική και ψυχική υγεία παιδιού και γυναίκας.

Ο θηλασμός είναι φυσιολογική κατάσταση για ανθρώπους κοινούς θνητούς που κάνουν και λάθη στη διατροφή τους. Δεν είναι ιδανική κατάσταση αλλά ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής των βρεφών μας. Αν μια μητέρα δέχεται οδηγίες που δυσκολεύουν τη ζωή της, είναι πιο πιθανό να δει το θηλασμό ως βουνό και να μην θηλάσει ή να σταματήσει το θηλασμό. Δεν απαιτείται τέλεια διατροφή για το θηλασμό. Το μόνο που απαιτείται με το φαγητό της λεχώνας είναι κοινή λογική, όχι υπερβολική ενασχόληση και όχι συνεχής ανησυχία. Αυστηροί κανόνες κάνουν το θηλασμό αχρείαστα πολύπλοκο.

Μια ισορροπημένη, ομαλή διατροφή με φυσιολογική ποικιλία, ίδια με την συνιστώμενη για τους ενήλικες γενικότερα, είναι ό,τι χρειάζεται. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει ανάλογα με την όρεξή της, όχι με το ζόρι.

Η λεχώνα πρέπει να καταναλώνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων: γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κρέας, αυγό, ξηροί καρποί. Δεν αποκλείουμε τίποτα προκαταβολικά από τη διατροφή της λεχώνας.

Εμείς οι ενήλικες τρώμε κανονικά τυρί και δεν απαγορεύεται προκαταβολικά να το καταναλώσουμε επειδή 2 από μας θα αναπτύξουν αλλεργία. Έτσι και με το θηλασμό, από τα 100 μωρά τα 98 θα ωφεληθούν από τα πολύτιμα συστατικά του τυριού το οποίο καταναλώνει η μητέρα τους. Δύο μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία, οπότε οι μητέρες τους, σε συνεργασία με το γιατρό τους, θα δοκιμάσουν να διακόψουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Δεν πρέπει να αποκλείουμε από τη διατροφή όλων ανεξαιρέτως των λεχώνων συγκεκριμένα τρόφιμα όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινα λαχανικά, όσπρια, λάχανο, καυτερά, όξινα φρούτα. Αυθαίρετοι περιορισμοί στη διατροφή, χωρίς επιστημονική βάση, δυσκολεύουν τη ζωή της μητέρας, δημιουργούν προβλήματα υγείας, μονοτονία, ταλαιπωρία και οδηγούν στην εγκατάλειψη του θηλασμού. Επίσης δημιουργούν μονοτονία στη γεύση και για το παιδί. Η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας μεταφράζεται σε ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος και αυτή σε μεγαλύτερη ευκολία το παιδί να δεχτεί διαφορετικές τροφές όσο μεγαλώνει. Αν η μητέρα τρώει σκόρδο, το παιδί θα αγαπήσει το σκόρδο στο φαγητό του όταν θα είναι 18 μηνών!

Οι περιοριστικές αυτές οδηγίες, πολλές φορές μάλιστα δοσμένες από ειδικούς και μη με τις καλύτερες προθέσεις, οδηγίες που οδηγούν τις μητέρες να πιστέψουν ότι πρέπει να έχουν την τέλεια διατροφή για να θηλάσουν, συνιστούν βλαβερά ταμπού, αχρείαστα εμπόδια στο θηλασμό και ακατάλληλες παρεμβολές σε αυτόν.

Όλες οι μητέρες, εκτός από τις σοβαρά απιχνασμένες, μπορούν και παράγουν γάλα σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα για να υποστηρίξουν πλήρως ...

την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού τους κατά τους πρώτους 6 μήνες μέσα από αποκλειστικό θηλασμό. Έρευνες και η εμπειρία δείχνουν ότι ακόμα και σκελετωμένες γυναίκες στην Αφρική σε καιρούς κρίσης και λοιμών είναι πιθανό να διατηρούν το μωρό τους εύρωστο μέσα από το θηλασμό.

Άλλες μελέτες που εστιάζουν σε θηλάζουσες μητέρες κατά την περίοδο νηστείας, όπως το ραμαζάνι για τις μουσουλμάνες, συμπεραίνουν ότι η γαλουχία έχει ένα θαυμαστό τρόπο να προφυλάσσει το παιδί, όταν χρειάζεται και σε βάρος της μητέρας. Εάν η διατροφή της είναι πολύ άσχημη, η γαλουχία διατηρείται σε βάρος των αποθηκών της μητέρας. Δηλαδή ο οργανισμός της μητέρας προστατεύει το μητρικό γάλα διατηρώντας τα πολύτιμα συστατικά του, κλέβοντας αυτά τα συστατικά από τις αποθήκες του σώματός της. Ο μεταβολισμός της μητέρας προσαρμόζεται ώστε να κατευθύνει τα θρεπτικά συστατικά προς το στήθος. Για αυτό ακόμα και αν τρέφεστε χάλια, δεν κάνετε κακό στο παιδί αλλά στον εαυτό σας.

Οι παρακάτω συμβουλές θα ήταν καλό να ακολουθούνται όσο γίνεται, αλλά δεν συνιστούν και προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ή όχι ο θηλασμός!

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 500 θερμίδες την ημέρα επιπλέον από ό,τι πριν την εγκυμοσύνη της: το καλύτερο είναι τις πάρει μέσα από ένα θρεπτικό ενδιάμεσο των γευμάτων σνακ, για παράδειγμα ένα τοστ ή ένα σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα ή ένα γιαουρτάκι.

Το τι τρώει μια μητέρα δεν επηρεάζει την ποσότητα στο μητρικό γάλα πρωτεϊνών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώει καταναγκαστικά κάθε μέρα κρέας: είναι αυθαίρετο, μονότονο, δημιουργεί προβλήματα υγείας και δεν ωφελεί σε τίποτα. Το τι τρώει μια μητέρα επηρεάζει κυρίως την ποσότητα στο μητρικό γάλα σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες (Β), όπως και σε ωφέλιμα λιπαρά ω3.

Συμπληρώματα ασβεστίου δεν χρειάζονται σε μια φυσιολογική μητέρα που θηλάζει. Η ποσότητα ασβεστίου στο μητρικό γάλα δεν επηρεάζεται από τη διατροφή της. Το ασβέστιο προέρχεται από κινητοποίηση του ασβεστίου από τα οστά της μητέρας. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η παροδική αφαλάτωση των οστών της μητέρας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ενώ μετά από δεκαετίες οι μητέρες που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες προστατεύονται από οστεοπόρωση. Τέτοια συμπληρώματα δεν πρέπει να δίνονται σε όλες τις γυναίκες ως ρουτίνα.

Η γυναίκα δεν πρέπει να πίνει γάλα με το ζόρι. Δεν χρειάζεται παραπάνω γάλα και δεν «κατεβάζει» περισσότερο γάλα καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά. Επιπλέον δεν πρέπει η μητέρα να πίνει νερό με το ζόρι. Μόνο να ακούει τη δίψα της, η οποία φυσιολογικά αυξάνεται κάθε φορά που θηλάζει. Οδηγίες να λαμβάνει η λεχώνα οπωσδήποτε 3 λίτρα υγρά την ημέρα ή 15 ποτήρια νερού είναι αυθαίρετες, δυσκολεύουν αναίτια το θηλασμό και δεν πρέπει να δίνονται! Υπερκατανάλωση υγρών δεν αυξάνει το γάλα που παράγεται. Αλλά από την άλλη μεριά, μην αγνοείτε, μην παραβλέπετε τη δίψα σας. Σε κάθε ευκαιρία και όταν κάθεστε να θηλάσετε, μην αμελείτε να έχετε ένα ποτήρι νερό δίπλα σας εάν διψάτε.

Η θηλάζουσα μητέρα δεν πρέπει να τρώει μόνο σούπες ή φαγητό νοσοκομείου! Κανείς δεν αντέχει μια τόσο περιοριστική διατροφή, χωρίς λόγο και αιτία, για παραπάνω από μερικές εβδομάδες.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα σιδήρου, οι ανάγκες της λεχώνας σε σίδηρο δεν αυξάνονται κατά το θηλασμό αλλά μειώνονται! Υπάρχει λιγότερη αιμορραγία μετά τον τοκετό και με τη γαλουχία καθυστερεί η έλευση των αιμορραγιών της περιόδου. Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει στο παιδί δυσκοιλιότητα. Δεν πρέπει να δίνεται σε όλες τις γυναίκες ως ρουτίνα αλλά μόνο σε όσες έχουν αναιμία, μεγάλη απώλεια αίματος ή άλλες ενδείξεις.

Ο αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες προστατεύει τη γυναίκα από την παχυσαρκία. Τα κιλά της εγκυμοσύνης χάνονται πιο εύκολα και γρήγορα. Γυναίκες που δε θηλάζουν ή που δίνουν συμπλήρωμα έχουν τάση να κρατούν κιλά μετά τον τοκετό.

Μπορεί μια μητέρα να κάνει δίαιτα κατά το θηλασμό; Μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις, όπως και γυμναστική. Οι μελέτες δείχνουν ότι πρόσληψη 500 θερμίδων λιγότερων από το συνιστώμενο (όχι κάτω από 1500 την ημέρα) και απώλεια έως 2 κιλών το μήνα (μισό κιλό την εβδομάδα) δεν επηρεάζουν αρνητικά το παιδί και την ανάπτυξή του. Υπερβολικές δίαιτες, περιοριστικές ή μονοφαγίες πρέπει πάντα να αποφεύγονται, είτε μια γυναίκα θηλάζει είτε όχι.

Αερόβια άσκηση, αλλά και ήπια αναερόβια δεν ασκούν καμία επίδραση στο μητρικό γάλα και το θηλασμό. Είναι μύθος ότι η θηλάζουσα μητέρα δεν πρέπει να γυμνάζεται. Πρέπει να ζει μια φυσιολογική ζωή και να προσέχει τον εαυτό της.

Δεν πρέπει να δίνεται οδηγία όλες οι μητέρες που θηλάζουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Κάνουν κακό στον εαυτό τους χωρίς λόγο. Έρευνες δείχνουν ότι με τον αυθαίρετο αυτό περιορισμό λαμβάνουν λιγότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D με επιπτώσεις στις αποθήκες του σώματός τους. Ακόμα και αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, δεν πρέπει να κόβονται προληπτικά τα γαλακτοκομικά, παρά μόνο εάν και εφόσον το μωρό εμφανίσει σημάδια αλλεργίας.

Εάν το μωρό έχει σημάδια αλλεργίας (έκζεμα, βρογχόσπασμο, αίμα στα κακάκια), γίνεται δοκιμή διακοπής γαλακτοκομικών σε συνεργασία με ειδικό. Γίνεται προσπάθεια να μπουν άλλες πηγές ασβεστίου στη διατροφή της μητέρας, συχνά σε συνεργασία με διατροφολόγο. Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμπλήρωμα ασβεστίου για τη μητέρα.

Όσο περισσότερα ω3 ωφέλιμα λιπαρά τρώει μια λεχώνα, τόσο καλύτερα: ελαιόλαδο, φυτικές μαργαρίνες, ψάρια, θαλασσινά, αυγό έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ωφέλιμων λιπαρών, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του παιδιού. Πρώιμες έρευνες με θηλάζουσες μητέρες που λαμβάνουν συμπλήρωμα ω3 δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για το παιδί, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι πρόωρο.

Οι μητέρες που δεν τρώνε κρέας πρέπει να αναπληρώνουν τις ποσότητες βιταμινών Β και πρωτεϊνών από άλλες πηγές. Οι αυστηρά χορτοφάγοι χρειάζεται να παίρνουν συμπλήρωμα με τη βιταμίνη Β12.

Μια γυναίκα που θηλάζει επιτρέπεται περιστασιακά να πιει αλκοόλ. Προσπαθήστε να πιείτε όταν είναι πιθανό να μη θηλάσετε κατά το επόμενο δίωρο.

Τέλος μπορείτε να πιείτε μέχρι δύο κούπες καφέ την ημέρα. Καλύτερα φιλτραρισμένο, αν γίνεται σε ώρα που γνωρίζουμε ότι το μωρό δε θα θηλάσει για το επόμενο δίωρο. Προσοχή με την πρόσληψη καφεΐνης από άλλες πηγές (τσάι, σοκολάτα κλπ), ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού, όταν είναι περισσότερο ευαίσθητο να αντιδράσει στην καφεΐνη με νευρικότητα, αϋπνία ή κολικούς.

Διακόσμησε τα παλιά σου σεμεδάκια!



Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια υπάρχουν κάποια πανέμορφα κεντήματα, τα οποία έχοντας περάσει από χέρι σε χέρι, μένουν κρυμμένα στα συρτάρια.

Είναι αλήθεια, πως όσο χαριτωμένα και περίτεχνα κι αν είναι τα παλιά σεμέν και καρέ που είχαν οι γιαγιάδες μας στα σπίτια τους, θα ήμασταν διστακτικές να τα στολίσουμε στα πιο σύγχρονα σπίτια σε ένα τραπέζι όπως έκαναν οι παλιότερες γενιές.

Για αυτό και η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει όλα αυτά τα κομμάτια παραδοσιακής τέχνης, που ξυπνούν τόσες αναμνήσεις από το παρελθόν, για να δημιουργήσει όμορφους και πρωτότυπους πίνακες για τη διακόσμηση των τοίχων, μας έχει πραγματικά ενθουσιάσει!
Ξέθαψε από το τελευταίο συρτάρι την “προίκα” σου και δώσε στα παρεξηγημένα σεμέν, ζωή! Και δεν εννοούμε να στολίσεις την τηλεόραση, προς Θεού! Δώσε στα σεμεδάκια σου πρωταγωνιστικό ρόλο, απεριόριστη χαρά στους δημιουργούς και vintage chic πνοή, στη διακόσμηση του χώρου σου. Ιδέες; Άπειρες… Για δες τι έχανες τόσο καιρό που δυσανασχετούσες με την “περιουσία” σου.

Με πολύ απλό τρόπο, μπορείς να δημιουργήσεις μια τραβέρσα για την τραπεζαρία ή για όποιο άλλο έπιπλο στο καθιστικό σου. Διάλεξε διάφορα σχήματα και μεγέθη και έπειτα ένωσε τα μεταξύ τους από την πίσω πλευρά με κλωστή για να γίνει η σύνθεση. Και πρωτότυπο και χωρίς κόστος!

Αν πιάνουν τα χεράκια σου ή σου βρίσκεται πρόχειρη κάποια αγαπημένη μοδίστρα, αξιοποίησε στο έπακρον τμήματα ή ολόκληρα κομμάτια, για φινιρίσματα, τελειώματα και στολισμό σε λευκά είδη του χώρου σου και απάλλαξε τα από τη μονοτονία τους!

Τώρα εσύ μπορεί να θες να πρωτοτυπήσεις και να θες να τα δεις στον τοίχο σου! Η λεγόμενη “Doilies Wall Art”, ελληνιστί ”σεμέν επί τοίχου”, είναι εδώ για να εντυπωσιάσει εσένα και με τη σειρά σου εσύ, τους φίλους σου. Καδραρισμένα, ελεύθερα, βαμμένα, όλα τους εξαιρετικά!

Πρόκειται για μοναδική χειροποίητη δημιουργία, πλούσια διακοσμητικά και αισθητικά μέχρι την τελευταία κλωστή… Πριν λοιπόν κάνεις το μέγα λάθος να “ξεφορτωθείς” κάποια κομμάτια σκέψου … τι θα βάλεις στο λαιμό σου, ή πως θα δώσεις μία country πνοή στο συνηθισμένο σου βάζο…

Tip: Για να κολλάρεις ένα σεμέν, βράσε σε κατσαρόλα νερό με ζάχαρη και όταν κρυώσει το σιρόπι, τοποθέτησε το μέσα. Αφαίρεσε το και άστο μερικές ώρες απλωμένο καλά σε μία οριζόντια λεία επιφάνεια να στεγνώσει. Έτοιμο!!
Για τη δημιουργία των διακοσμητικών τοίχου με δαντέλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση μονόχρωμους καμβάδες ή κορνίζες με έντονα χρώματα στο background, έτσι ώστε τοποθετώντας πάνω σε αυτά τα σεμέν ή τα καρέ σας, να αναδεικνύονται οι πανέμορφες λεπτομέρειες που τα καθιστούν τόσο μοναδικά.

Αν έχετε στη διάθεσή σας πολλά, διαφορετικά σεμέν ή καρέ, μπορείτε και πάλι να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήστε μία σύνθεση τοίχου με πολλά κάδρα.


Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα κομμάτια που έχετε στη διάθεσή σας ως έχουν, ή να χρησιμοποιήσετε στοιχεία αυτών που ταιριάζουν στις δικές σας κορνίζες.

Ακόμα και παλιά, μεγάλα πλεκτά τραπεζομάντηλα μπορούν να μεταμορφωθούν σε μεγάλα, επιβλητικά έργα τέχνης.
Οι πίνακες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους χώρους: από το σαλόνι, την τραπεζαρία, την κουζίνα και το χολ, ως και την κρεβατοκάμαρα, φέρνοντας μία διάθεση νοσταλγίας, αναδεικνύοντας το ρομαντικό, vintage ύφος του χώρου.

Έχουμε ωστόσο συναντήσει και πιο τολμηρές εφαρμογές της ιδέας, ακόμα και σε πιο μοντέρνους χώρους όπως αυτός της παρακάτω κρεβατοκάμαρας, που επιτυγχάνει ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούριο.

Ελπίζουμε να σας πείσαμε να βγάλετε τα σεμεδάκια και τα καρεδάκια της γιαγιάς από τα συρτάρια και να τα επαναφέρετε στο προσκήνιο!





Κύστη κόκκυγος, τι να κάνετε για να κάθεστε ανώδυνα



Γράφει ο Διαμαντης Ε. Θωμας md, γενικος χειρουργος
Είναι από τις μεγαλύτερες φοβίες που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η κύστη κόκκυγος, τρομάζει. Οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή είναι πολλοί.
Άλλοι αφορούν τον πόνο που βιώνει ο πάσχων και άλλοι τις συνήθειες του που θα πρέπει να αλλάξει, όπως ο τρόπος που κάθεται ή που κοιμάται. Σήμερα θα διαβάσετε απλά αλλά επιστημονικά, τι ακριβώς είναι η κύστη κόκκυγος και πως θεραπεύεται.

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο μπορεί να ξεκινήσει σαν μία οξεία κατάσταση όπως είναι το απόστημα ή σαν χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (εξού και το όνομα), ανάμεσα στους γλουτούς.

Έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση τις νόσου, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή ,τα καθιστικά επαγγέλματα και η έντονη τριχοφυΐα .

Συνήθως προκαλείται από διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα σαν αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των γλουτών, εξού και η έταιρη ονομασία τριχοφωλεακό συρίγγιο (φωλιά από τρίχες).

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να εμφανιστεί ως οξύ απόστημα με έντονο πόνο, οίδημα , ερυθρότητα και θερμότητα. Μπορεί να παροχετευθεί αυτόματα και να έχουμε εκροή δύσοσμου πύου ή και οροαιματηρού υγρού . Η εξέλιξη του αποστήματος αυτού σε μεγάλο ποσοστό οδηγεί σε συρίγγιο . Το συρίγγιο αναπτύσσεται συνήθως αθόρυβα και δημιουργεί επικοινωνία με το δέρμα (έξω στόμιο), από όπου έχουμε πολλές φορές εκροή υγρού.

Η θεραπεία αυτής της πάθησης εξαρτάτε από την φάση της εξέλιξης που βρίσκεται

Π.χ. το απόστημα χρειάζεται άμεση παροχέτευση ,(διάνοιξη )της αποστηματικής κοιλότητας για την κένωση του πύου την ελλάτωση της φλεγμονής και του άλγους.

Ενώ το συρίγγιο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του συριγγώδους πόρου ή πόρων και της κύστης ταυτόχρονα.

Συνήθως το χειρουργείο απαιτεί τοπική αναισθησία και η επιστροφή στο σπίτι είναι άμεση ,αλλά αυτά μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το μέγεθος και την βαρύτητα του προβλήματος.

Σήμερα το χειρουργείο μπορεί να γίνει με νυστέρι ή ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις με το LASER ή με R/F (ραδιοσυχνότητες) αναίμακτα και ανώδυνα.
Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενούς από τους οικείους του. Πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό.

iatropedia.com