Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη το σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδος εντός του ευρώ





Ας προετοιμαστούμε για συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ Τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για την οικονομία, τους μισθούς, το ΧΑ, τις τράπεζες τα CDS και κυρίως τις καταθέσεις;
Μέσα στις επόμενες 80-100 μέρες αναμένεται να συμβεί ένα ιστορικών διαστάσεων γεγονός στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πρακτικά και νομικά εντός του ευρώ.

Δυστυχώς το σχέδιο αυτό προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες ήδη από το Φθινόπωρο του 2010.

Η κοινωνία παραπλανήθηκε από την καταρρέουσα πολιτική εξουσία.

Η πολιτική εξουσία όλο αυτό το διάστημα απέκρυπτε την πραγματικότητα από την κοινωνία ωστόσο το μόνο που ζητούσε η καταρρέουσα πολιτική εξουσία ήταν απλά νέες θυσίες για ένα μάταιο αγώνα.

Αρχές του 2011 και ειδικά μετά τον Μάρτιο και με κορύφωση την προτελευταία σύνοδο κορυφής διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί και τότε εφαρμόστηκε το Γερμανικό σχέδιο προετοιμασίας της Ελλάδος για χρεοκοπία.

Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι Γερμανικό και σε κάποιο βαθμό Γαλλικό σχέδιο.

Δυστυχώς μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη παρασυρμένο από τα ψέματα της καταρρέουσας ελληνικής πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τις διαφαινόμενες εξελίξεις.

Δυστυχώς σύντομα η ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη θα κληθεί να αποδεχθεί μια νέα άκρως αρνητική πραγματικότητα.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του ευρώ και τότε θα τεθεί το μεγάλο δίλλημα ή νέα σκληρά μέτρα όπως 30% μείωση των αποδοχών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και 250 χιλ απολύσεις στον δημόσιο τομέα άμεσα και στο ευρώ ή επιστροφή στην δραχμή.

Το σχέδιο χρεοκοπίας…
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αυτό το ενδεχόμενο έχει πλέον πιθανότητες επιβεβαίωσης 99% και απομένει μόνο 1% αν στην ύστατη στιγμή η Γερμανία αποφασίσει να διασώσει με άλλο τρόπο την Ελλάδα.

Για τους Γερμανούς η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι η διάσωση της και ταυτόχρονα διάσωση του ευρώ. Όμως ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και τότε η Ευρώπη θα παρασυρθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση…

Τι σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ στην Ελλάδα;...

Η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει υπό την έννοια ότι θα επικρατήσει χάος ή στάση πληρωμών.

Συντεταγμένη χρεοκοπία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να χάσουν αρχικά το 62% αλλά θα καταλήξει 75% με 80% των ελληνικών ομολόγων.

Αν μάλιστα υπάρξει και ρήτρα συλλογικής δράσης τότε θα χάσουν πέραν των θεσμικών και οι ιδιώτες.

Για τους ιδιώτες θα τεθεί το όριο των 100 χιλ ευρώ στα ομόλογα που κατέχουν.

Λόγω αυτής της ιστορικής ανατροπής θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Τότε η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικά έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το εξής σχέδιο. Θα κατανέμουν κονδύλια, δάνεια και δόσεις με καθαρά δικά τους κριτήρια.

Η καταρρέουσα ελληνική πολιτική εξουσία θα έχει ηθικά εξοντωθεί καθώς θα ευθύνεται γι’ αυτή την ιστορική αποτυχία.

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που θα υπάρξουν σε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει μείωση έως 30% οριζόντια σε όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Δεν θα υπάρχουν όρια κατώτατης σύνταξης ή μισθού αλλά το νέο άτυπο πλαφόν θα είναι τα 500 ή 550 ευρώ.

Για τους επενδυτές των ομολόγων θα είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος μια καθαρή ζημία.

Οι ομολογιούχοι θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημία αδιαμφισβήτητα.

Οι επενδυτές του ΧΑ απλά θα δουν τα ιστορικά χαμηλά της αγοράς τις 500-550 μονάδες. Το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει.

Οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν η Εθνική στα 80 λεπτά και οι ιδιωτικές στα 10 λεπτά.

Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ΤΧΣ και θεωρούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά το ορθό με προνομιούχες ή κοινές άνευ ψήφου.

Ωστόσο οι τράπεζες υποχρεωτικά θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ δεν θα έχουν επιλογή να μην προσφύγουν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι καταθέσεις.

Οι καταθέσεις δεν διασφαλίζονται με το ΤΕΚΕ. Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 3-4 δις ευρώ καταθέσεων όταν το σύνολο των καταθέσεων είναι 176 δις ευρώ.

Η ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ δεν θα είναι επιλογή θα είναι υποχρεωτική διαδικασία που θα διασφαλίσει κατά τρόπο ξεκάθαρο τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών.

Υποσημείωση μείζονος σημασίας….
Η Γερμανία και βεβαίως η ΕΚΤ όταν σχεδιαζόταν το πλάνο που θα οδηγούσε στην χρεοκοπία της Ελλάδος είχαν διαχωρίσει τις ελληνικές τράπεζες.

Είχαν αποφασίσει να προστατέψουν τις τράπεζες και τους καταθέτες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι ένας ιδιωτικός υπάλληλος που λάμβανε 1200 ευρώ μεικτά θα λαμβάνει μετά από μήνες 860 ευρώ μεικτά αλλά τουλάχιστον θα έχει εξασφαλισμένες τις καταθέσεις του.

Λόγω αυτής της κομβικής παραμέτρου, μην επιδεινώσετε με την στάση σας το ήδη αρνητικό κλίμα.

Μην παίρνετε τις καταθέσεις σας από τις τράπεζες. Ακόμη και να υπάρξουν όρια υπερανάληψης μετρητών, πιθανότητα αρκετά αυξημένη τουλάχιστον δεν θα χαθούν οι καταθέσεις.

Οι τράπεζες τώρα χρειάζονται στήριξη.

Αν οι τράπεζες πέσουν και έχοντας πέσει και η χώρα τότε να θυμάστε η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν θα είναι συντεταγμένη αλλά βίαιη.

Η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες εξελίξεις με ψυχραιμία. Κρίνεται η ιστορία εντός έθνους.

Η καταρρέουσα πολιτική εξουσία θα λογοδοτήσει για την προδοσία κατά του έθνους κατά της κοινωνίας.

Υποσημείωση ελάσσονος σημασίας
Τα CDS θα πληρωθούν αλλά όταν συμβεί θα δείτε ότι όντως αυτό ήταν ελάσσονος σημασίας… εμείς το υποστηρίξαμε με πολύ καθαριότητα εδώ και 18 μήνες.

Ιστορική υποσημείωση
Να ελπίζουμε σε συντεταγμένη χρεοκοπία καθώς αν είναι ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα δούμε τα διαδραματιζόμενα στην Αργεντινή και στην Ελλάδα.

Υποσημείωση
Εμείς δίνουμε μια άλλη διάσταση. Προετοιμασίας. Ελπίζουμε να διαψευσθεί η προσέγγιση αυτή και όλα να εξελιχθούν καλώς.
Καλύτερα προετοιμασμένοι όλοι εσείς για το χειρότερο σενάριο και ας διαψευσθεί παρά απροετοίμαστοι και να επιβεβαιωθεί...

Αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια...

 



Image

Αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των πολιτών στην Πιερία οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα, Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012, έχουν κατατεθεί, μόνο στην Πρωτοβουλία Πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα», 645 λογαριασμοί οι οποίοι πληρώθηκαν στα ATM μηχανήματα των τραπεζών, χωρίς να...
κατατεθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Image

Η προσέλευση των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι τόσο μεγάλη, που η οργανωτική επιτροπή αναγκάστηκε πρόσφατα να διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντριών και των εθελοντών που ενημερώνουν και παραλαμβάνουν καθημερινά τους λογαριασμούς. Υπολογίζεται, πως την τελευταία εβδομάδα, από τις 12:00 έως τις 13:00 στην είσοδο του Δημαρχείου Κατερίνης, συγκεντρώνονται 25 έως 30 λογαριασμοί. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης, διότι πολλοί πολίτες έλαβαν τη δεύτερη δόση του φόρου και αδυνατούν ή αρνούνται να την πληρώσουν, ενώ είχαν πληρώσει την πρώτη δόση κανονικά μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Οι νομικοί της Πρωτοβουλίας πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα» στέλνουν ανά 100δες τους λογαριασμούς με εξώδικο προς τη ΔΕΗ και ενημερώνουν την επιχείρηση, πως εάν τελικά προχωρήσει και κόψει το ρεύμα σε κάποιους από τους πελάτες της, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει το λογαριασμό τους, χωρίς να καταβάλλουν το χαράτσι, θα ασκηθεί αγωγή προς την επιχείρηση, με την οποία θα της ζητείται αποζημίωση για τις ζημιές που θα υποστούν οι πολίτες, αλλά και την ηθική βλάβη που θα προκαλέσει μία τέτοια απαράδεκτη ενέργεια.
Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται πλέον και στην επαρχία σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούν να πληρώσουν, όχι τους φόρους, αλλά ούτε καν τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η αθρόα προσέλευση των πολιτών στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της πόλης της Κατερίνης και η θεαματική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που όμως δεν φαίνεται να αγγίζει τους κυβερνώντες.

Image

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπία της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα» βρέθηκε στα χωριά Κάτω Αγ. Ιωάννης και Νέα Τραπεζούντα για να ενημερώσει τους πολίτες, σχετικά με την άρνηση πληρωμής του παράλογου φόρου.
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Λαϊκή Συνέλευση για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή.

Να μην πληρώνουν το άδικο χαράτσι στην ΔΕΗ!

 



Οι φορείς και σύλλογοι που συνυπογράφουμε, καλούμε τους συμπολίτες μας:
- να μην πληρώνουν το άδικο χαράτσι στην ΔΕΗ
- να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουμε την Παρασκευή 13/ 1 και ώρα 10.00 στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λιβαδειά. Θα...
επιδώσουμε εξώδικο με το οποίο θα καλούμε την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε διακοπές ρεύματος για μη πληρωμή του χαρατσιού.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
- Δημιουργούμε ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης και περιφρούρησης σε κάθε γειτονιά
- Χτυπάμε τη διπλανή πόρτα και δίνουμε το χέρι στο γείτονα (ανεξαρτήτως εθνικότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών απόψεων)
- Δημιουργούμε ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του καθένα μας.
Κάθε Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ., γνωριζόμαστε, συντονιζόμαστε, δικτυωνόμαστε στις γειτονιές μας
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΕΛΜΕ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΦ/ΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΑΚΟΛ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ, ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦ/ΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΠΑΜ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ

Show time Let the show begin Memorandum Days in Greece

Συμβουλές για ένα άνετο ταξίδι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ...



Εδώ είμαι για ακόμη μία φορά φίλοι και φίλες μου και όπως είχα υποσχεθεί τελευταία μέρα του χρόνου έγραψα ένα άρθρο για τα ταξίδια και το πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο άνετα και να έχουμε όμορφες στιγμές μέσα σε αυτά...Και το μυστικό είναι ένα.. Μάλλον δύο! Θετική σκέψη και αισιοδοξία αγαπητέ αναγνώστη.. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει κάποιος αυτό, τόσο πιο ευχάριστα θα περάσει το νέο έτος! Κι ας βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με δηλώσεις του τύπου «θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά που έχει
περάσει» ή «το 2012 θα φέρει μόνο δυστυχία» ή «το καινούριο έτος θα έχει μόνο αλλαγές» κλπ. Οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν είναι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί και φυσικά αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να είναι παρά μόνο προς το καλύτερο..

Σήμερα όμως είπαμε θα μιλήσουμε για ταξίδια, γι αυτό μπαίνω κατευθείαν στον θέμα. Ταξίδι λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη! Ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων ταξίδευε.. Η πρόκληση για να ανακαλύψει καινούρια μέρη δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε πρόκειται.. Από τον Μ. Αλέξανδρο και τα βάθη της Ινδίας, στον Χριστόφορο Κολόμβο και την Αμερική και αργότερα στον Yuri Gagarin και Neil Armstrong οι οποίοι έγιναν αντίστοιχα ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο Φεγγάρι με εκείνη την αλησμόνητη φράση «Ένα μικρό βήμα για μένα, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Αν και φυσικά για τον δεύτερο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί 100% ότι πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φίλοι μου, ο άνθρωπος ταξίδευε από την αρχή της ύπαρξης του έχοντας για οδηγό το ένστικτο και για συνοδοιπόρο τα όνειρα του..

Θα δώσω λοιπόν κάποιες συμβουλές για να έχει κάποιος ένα άνετο ταξίδι και να ζήσει μόνο όμορφες στιγμές κατά την διάρκεια του. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Ο προορισμός ήταν το «διαστημικό» Μόντε Κάρλο στο κρατίδιο του Μονακό με μία στάση πρώτα στο πανέμορφο Μιλάνο. Βλέπετε έχω μια μεγάλη συμπάθεια στην γειτονική χώρα που ονομάζεται Ιταλία και ψάχνω ευκαιρίες για να την επισκέπτομαι ξανά και ξανά (Alla prima volta in Italia sei turista, alla secondasei Italiano..)! Ομολογώ ότι είχα αρχίσει να σκέφτομαι τι να πάρω μαζί μου και να οργανώνω το ταξίδι 2 μήνες πριν! Ήταν το μόνο που σκεφτόμουν.. Βλέπετε ο ενθουσιασμός είχε φτάσει στα ύψη! Έμπαινα σε διάφορα sites με λίστες για ταξιδιώτες, είχα αγοράσει διάφορους οδηγούς για τις πόλεις που επρόκειτο να επισκεφτώ και γενικά είχα μπει σε μία κατάσταση frequentflyer! Δεν κατακρίνω τον εαυτό μου γιατί ήταν η 1η φορά.. Τελικά κατέληξα να είμαι στο αεροδρόμιο με δύο βαλίτσες και μία μικρή για χειραποσκευή που μπορούσα να πάρω μαζί μου στην καμπίνα του αεροπλάνου (είναι πλέον απαραίτητη σήμερα)! Φυσικά στο ταξίδι δεν χρησιμοποίησα ούτε τα μισά από όσα πήρα! Αλλά ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου! Όπως είναι και το κάθε ταξίδι που πάω.. Μόνο που τώρα δεν μου βγαίνει η μέση από το κουβάλημα..!

Συμβουλή 1η: Πριν αποφασίσετε το που θα πάτε, αναλογιστείτε την εποχή που θα ταξιδέψετε. Δεν είναι όλα τα μέρη για όλες τις εποχές! Χαρακτηριστικά, δεν μπορείς να ταξιδέψεις στην Αγγλία και Σκωτία τον χειμώνα όπως δεν μπορείς να ταξιδέψεις στα νότια της Ιταλίας τον Αύγουστο! Η θερμοκρασία εκεί αγγίζει τους 40 βαθμούς και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί ψυχή από την κουφόβραση! Σας μιλάω από προσωπική μου εμπειρία στην Σικελία! Έκανα το λάθος και πήγα αρχές Αυγούστου! Όλοι ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια σου με τα παράθυρα κλειστά και τα κλιματιστικά να δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως! Έτσι λοιπόν κανονίστε να πάρετε άδεια από την δουλειά σας, δείτε ποια εποχή σας βολεύει και μετά αποφασίστε για προορισμό!

Συμβουλή 2η: Διαλέξτε προσεκτικά τους συνοδούς σας! Προσέξτε ποιοι θα είναι και πόσοι! Όπως και η εποχή έτσι και οι συνοδοί δεν είναι όλοι για όλους τους προορισμούς! Έχουν καταστραφεί πολλά ταξίδια λόγω ασυμφωνίας της παρέας. Έτσι σκεφτείτε λεπτομερώς ποιους θα πάρετε μαζί σας και το πώς είναι αυτοί σε χαρακτήρα ταξιδιώτη. Μπορούν να ακολουθήσουν παντού; Τους επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση; Τους επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση; Διασκεδάζουν έως αργά; Ταιριάζουν τα γούστα σας σε φαγητό και σε εξορμήσεις; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν διαλέξετε παρτενέρ στο ταξίδι σας. Πιστεύω ότι το ιδανικό ταξίδι είναι 2-3 άτομα συνολικά και πάνω από όλα να υπάρχει αρκετή δόση χιούμορ και καλής διάθεσης!

Συμβουλή 3η : Ο προορισμός. Δεν υπάρχει καλός και κακός προορισμός. Το κάθε μέρος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Γνώμη μου είναι ένα μέρος να εξερευνάται πλήρως. Σε κάθε ταξίδι μου, συνηθίζω να επισκέπτομαι ακόμα και το πιο μικρό σοκάκι! Πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να σε περιμένει εκεί.. Έτσι λοιπόν κάντε ένα καλό πλάνο από το σπίτι, φτιάξτε μία λίστα με τα μέρη που θα επισκεφθείτε στο ταξίδι σας και ξεχυθείτε στους δρόμους! Η οργάνωση είναι το παν για να κυλήσει ένα ταξίδι ομαλά και ωραία! «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει μια λαϊκή παροιμία..

Συμβουλή 4η : Το μέσο μεταφοράς. Το μέσο μεταφοράς το διαλέγει κάποιος έχοντας υπ’ όψιν του τους προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί. Φυσικά, το γρηγορότερο και το ασφαλέστερο μέσο είναι το αεροπλάνο και πλέον εφόσον κλείσεις τα εισιτήρια πιο νωρίς μπορείς να τα βρεις ακόμα και σε μισή τιμή! Από την άλλη όμως εφόσον θέλει να επισκεφτεί κάποιος γειτονικές τοποθεσίες η καλύτερη λύση είναι το αυτοκίνητο ή το τρένο (ανάλογα με το δίκτυο της χώρας). Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γυρίσει όλη την Ιταλία με τρένο χάρης το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο που έχουν! Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου, χρησιμοποίησα αυτοκίνητο και επισκέφτηκα Σάλτσμπουργκ - Μόναχο – Πράγα – Βουδαπέστη – Βιέννη. Αυτό το ταξίδι γινόταν μόνο με αμάξι! Εκτός από τα υπέροχα τοπία που συναντούσε κανείς καθοδόν το αεροπλάνο ήταν ασύμφορο λόγω χρόνου! Οπότε κάποιος μπορεί να διαλέξει το μέσο μεταφοράς του ανάλογα με τους προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί!

Συμβουλή 5η : Τι να πάρω μαζί μου; Τα πράγματα που πρέπει να πάρει κάποιος μαζί του είναι συγκεκριμένα. Στο τέλος του άρθρου μπορεί κάποιος να κατεβάσει μία λίστα με κάποια ενδεικτικά πράγματα που θα έχει μαζί του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχουμε μαζί μας μια φωτοτυπία από την ταυτότητα μας, το δίπλωμα μας και το διαβατήριο. Επιπλέον, μπορούμε να ανεβάσουμε και ένα αντίγραφο στον προσωπικό λογαριασμό του email μας (πάντα συμπιεσμένο με κωδικό πρόσβασης) έτσι ούτος ώστε αν γίνει οτιδήποτε να μην καταλήξει το ταξίδι μας σε επεισοδιακή επιστροφή. Σε μία ξένη χωρά να έχετε πάντα πάνω σας κάτι από τα παραπάνω για να μπορείτε να αποδείξετε ποιος/ α είστε! Επιπλέον, σημαντικό είναι όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους μίας ξένης χώρας να έχετε σε διαφορετική τοποθεσία τα χρήματα σας χωρισμένα, αλλού τα ατομικά σας έγγραφα και αλλού σημαντικά κλειδιά (ξενοδοχείου, αυτοκινήτου κλπ). Έτσι αν κάποιος επίδοξος κλέφτης θελήσει να σας «επισκεφτεί», να μην τα χάσετε όλα μονομιάς! Πάνω από όλα όμως χρειάζεται παραπάνω προσοχή και συνεχής έλεγχος των προσωπικών σας ειδών!

Συμβουλή 6η : Που να μείνω; Συνηθίστε να κλείνετε ξενοδοχεία που είναι κοντά στο κέντρο ή να έχουν δίπλα τους μία στάση μετρό ή αστικού λεωφορείου για να μην χρειάζεται να παίρνετε ταξί ή να περπατάτε πολύ ώρα για να φτάσετε στο δωμάτιο σας. Θυμηθείτε ότι όλα τα ξενοδοχεία βγάζουν αρκετές προσφορές τον χρόνο. Έτσι ψάξτε το καλά στα sites που αφορούν αυτά και φερθείτε έξυπνα! Έτσι και αλλιώς το δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι για έναν βραδινό ύπνο! Είναι μεγάλο λάθος να είσαι κάπου ταξίδι και να κάθεσαι στο ξενοδοχείο. Προσωπικά αποχωρώ από το ξενοδοχείο στις 7.00 το πρωί αφού πάρω ένα καλό πρωινό και επιστρέφω αργά το βράδυ.. Έτσι απολαμβάνω όλη την πόλη και έχω περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψω καινούρια μέρη! Μην ξεχνάτε ότι δεν πήγατε ταξίδι για να ξεκουραστείτε, αλλά για να «κουραστείτε».

Συμβουλή 7η : Δοκιμάστε παραδοσιακές νοστιμιές και επισκεφθείτε παραδοσιακές τοποθεσίες! Κάθε φορά που επισκέπτομαι μια χώρα, δοκιμάζω πάντα το παραδοσιακό της πιάτο και θα επισκεφτώ πάντα ένα μέρος στα περίχωρα της! Σε αυτά βλέπετε έχει αποτυπωθεί η ιστορία της και η ουσία του bon viveur της! Έτσι μην αποφεύγετε να δοκιμάσετε καινούριες γεύσεις και μην μένετε στα ίδια και τα ίδια! Θυμάμαι χαρακτηριστικά τοcavallo (κρέας αλόγου) στην Βερόνα της Ιταλίας, το gulas στην Πράγα, τις τάρτες στο Παρίσι και πάρα μα πάρα πολλά άλλα..

Συμβουλή 8η: Κατά την διάρκεια της πτήσης. Πολλοί είναι αρνητικοί με το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Ακολουθείστε αυτά τα μικρά πράγματα και θα έχετε μία πανέμορφη και ομαλή πτήση.
· Αποφεύγετε να ταξιδεύετε κουρασμένοι ή υπό την επήρεια αλκοόλ.
· Να μασάτε μία τσίχλα πάντα κατά την διάρκεια του ταξιδίου και ιδιαίτερα κατά την στιγμή της απογείωσης και της προσγείωσης.
· Μην τρώτε πολύ κατά την διάρκεια της πτήσης και αποφύγετε τους πολλούς καφέδες ή τσάι γιατί είναι διουρητικά.

Όταν το σώμα κάθεται σε ένα κάθισμα για πολλές ώρες συμβαίνουν τα εξής:

- Πιέζονται οι αρτηρίες των ποδιών και το αίμα φτάνει δυσκολότερα στην καρδιά. Επίσης, τα σωματικά υγρά συσσωρεύονται στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να πρήζονται τα πόδια.
- Η παρατεταμένη ακινησία των μυώνων μπορεί να δημιουργήσει πόνους στη μέση ή αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την πτήση.
- Έτσι, για ν' αποφύγουμε τα παραπάνω, καλό θα είναι να περπατάμε, όταν βέβαια αυτό είναι εφικτό, στον διάδρομο για ένα-δύο λεπτά.
· Συνήθως στην καμπίνα του αεροσκάφους η υγρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει αίσθημα ξηρότητας στη μύτη, το λαιμό και τα μάτια. Γι' αυτό :
- Κατά τη διάρκεια της πτήσης πρέπει να πίνουμε νερό και άφθονους χυμούς.
- Να αποφεύγουμε να φοράμε φακούς επαφής.
· Για να αποφύγουμε την ζάλη που δημιουργείται από τους κραδασμούς του αεροπλάνου πρέπει να κάνουμε τα εξής :
- Εάν η θέση μας είναι στο παράθυρο και η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, να κοιτάζουμε έξω τον ορίζοντα, τη θάλασσα ή το έδαφος.
- Να μην βαραίνουμε το στομάχι μας με τροφές.
- Να χρησιμοποιούμε κάποιο φάρμακο για την περίπτωση, που θα μας συστήσει ο γιατρός μας, για παράδειγμα δραμαμίνη.
Αυτές λοιπόν ήταν φίλοι μου οι συμβουλές για να έχουμε ένα όμορφο και άνετο ταξίδι! Τα 2 πιο σημαντικά συστατικά όμως για να κάνουμε το ταξίδι μας αξέχαστο είναι το χιούμορ και η καλή διάθεση! Με αυτά στις βαλίτσες μας το ταξίδι πρέπει να θεωρείται από την αρχή ως πετυχημένο. Παρακάτω έχω επισυνάψει μία λίστα με ενδεικτικά πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μαζί του σε ένα ταξίδι ανάλογα με το φύλο του!

Ρύση Dr Lem : “ Για να θεωρηθεί ένα ταξίδι πετυχημένο χρειάζονται 2 απλά συστατικά.. Χιούμορ και καλή διάθεση!”
 
πηγή:symvoules.blogspot.com/

Το σπήλαιο του Πλάτωνος στον 21ο αιώνα

 



Ο μύθος του σπηλαίου επαναλαμβάνεται εντονότερα από κάθε άλλη φορά μετά από 25 αιώνες και αναπαριστά το δράμα του σύγχρονου ανθρώπου.
(Πλάτωνος πολιτεία 514ζ-517ζ)

Mέσα από αυτό το διαχρονικό μύθο θα δούμε σε ποιο βαθμό η φύση μας είναι φωτισμένη, αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι ετοιμάζουν πίσω από την πλάτη μας οι σύγχρονοι «θαυματοποιοί» του 21ου αιώνα.

Ο Σωκράτης μέσα από την αλληγορία του σπηλαίου, οδηγεί τον Γλαυκώνα να καταλάβει την επίδραση της παιδείας ή της απαιδευσίας πάνω στην ανθρώπινη φύση.

Ας τους ακολουθήσουμε κι εμείς στην περιπέτεια τους.

- Φαντάσου, ανθρώπους να ζουν σε μια υπόγεια κατοικία, που είναι σαν σπηλιά και η είσοδος της είναι ανοιχτή στο φως σε όλο το μάκρος της σπηλιάς. Σ’ αυτή την κατοικία έχουν ριχθεί οι άνθρωποι από την παιδική τους ηλικία, δεμένοι με αλυσίδες στα πόδια και στον αυχένα, με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να μετακινηθούν, ούτε να βλέπουν αλλού παρά μονάχα εμπρός, ακόμα λόγω των αλυσίδων να μην μπορούν να γυρίσουν γύρω-γύρω τα κεφάλια τους. Ένα φως προερχόμενο από την φωτιά που καίει από πίσω τους, φωτίζει ψηλά και μακριά. Μεταξύ των δεσμωτών και της φωτιάς, πάνω στην επιφάνεια της γης, υπάρχει ένας δρόμος και κατά μήκος αυτού ένας τοίχος, σαν τα παραπετάσματα που τοποθετούν οι θαυματοποιοί μεταξύ του εαυτού τους και του κοινού, και πάνω από τα οποία δείχνουν τα θαύματα τους.

- Τα φαντάζομαι όλα είπε.

- Φαντάσου τώρα ανθρώπους που βαδίζουν παράλληλα προς τον μικρόν τοίχο και μεταφέρουν κάθε είδους κατασκευάσματα, που είναι ψηλότερα από τον τοίχο, και ανδριάντες και ομοιώματα άλλων ζώων λίθινα και ξύλινα και κάθε άλλης κατασκευής, και όπως είναι φυσικό, άλλοι από τους ανθρώπους που παρελαύνουν μιλούν και άλλοι σιωπούν.
πηγή:tromaktiko

Το πρώτο Βυζαντινό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης

 



Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την αποκάλυψη του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης στο Γενί καπί, στα νότιας της ιστορικής χερσονήσου...
όπου ήταν κτισμένη στην αρχαιότητα η αποικία των Μεγαρέων, ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ.

Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει επίσης στο φως δεκάδες ναυαγισμένα πλοία, τμήμα των τειχών του Μεγάλου Κωνσταντίνου αλλά και άλλα τεκμήρια θαμμένα στη λάσπη 17 αιώνων. Η μεγαλύτερη αρχαιολογική εκσκαφή εξελίσσεται δίπλα από τον πιο πολυσύχναστο συγκοινωνιακό άξονα της Πόλης. Μια μοναδική ευκαιρία να ερευνηθούν πλευρές της Ιστορίας της Κωνσταντινούπολης που δεν μπόρεσαν να μελετηθούν μέχρι σήμερα, αφού ο λιμένας του Θεοδοσίου έκρυβε στο βυθό του πολλά και σημαντικά ναυάγια.

Η άμμος που κάλυψε τα πάντα διατήρησε ακέραια μέσα στους αιώνες αντικείμενα από δέρμα ή ξύλο, όπως λυχνάρια, σανδάλια, δοχεία αρωμάτων, αμφορείς, κάνιστρο γεμάτο κουκούτσια από κεράσια μέχρι και σκοινιά με τα οποία έδεναν τα πλοία τους στους πασσάλους στις αποβάθρες. Σε λίγα χρόνια, η περιοχή των ανασκαφών προβλέπεται να γίνει ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός κόμβος της Πόλης, με τη νέα υπόγεια γραμμή του μετρό που θα ενώνει τα ανατολικά με τα δυτικά προάστια της πόλης. Όμως, και πριν από 1700 χρόνια η ίδια περιοχή ήταν ένας συγκοινωνιακός κόμβος, το πρώτο βυζαντινό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.



πηγή:tromaktiko

Οι πέντε τροφές - ασπίδα για το κρύο

 



Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο. Γεμίζοντας το πιάτο μας έξυπνα, μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Ρόδι
ΠλεονεκτήματαΑποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.

ΜειονέκτημαΕίναι ο μόνος καρπός απ' όπου δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μπορούμε όμως να πιούμε το χυμό του.

Θερμίδες
Ένα μέτριο ρόδι περιέχει 105 θερμίδες.

Μανιτάρια
Πλεονεκτήματα
Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.

Μειονέκτημα
Λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα από τη γη, το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φορείς βαρέων μετάλλων. Έτσι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να αποφεύγετε να τα μαζεύετε μόνες, σε περίπτωση που οι γνώσεις σας δεν επαρκούν.
Θερμίδες
20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Μπρόκολο
ΠλεονεκτήματαΠλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΜειονέκτημαΗ γεύση του δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο. Αν δεν σας αρέσει βραστό, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μια λευκή σάλτσα για ζυμαρικά.

Θερμίδες
35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Ξηροί καρποί
Πλεονεκτήματα Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.

ΜειονέκτημαΕπειδή έχουν πολλές θερμίδες, χρειάζεται μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία χούφτα ημερησίως.

Θερμίδες
560 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (ένα καρύδι είναι περίπου 5 γραμμάρια)

Φακές
ΠλεονεκτήματαΧορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γραμμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.

ΜειονέκτημαΜπορεί σε κάποιους να προκαλούν φούσκωμα και δυσανεξία.
Θερμίδες
90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (μαγειρεμένες).