Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η προφορά του απεσταλμένου του Καντάφι!

 

Ο ΓΑΠ με τον απεσταλμένο του Καντάφι στην "παραλία" του γραφείου του!
 
πηγή:greki

Ούγκο Τσάβες...Δεν καταντάμε Ελλάδα!

 
 
πηγή "Σίβυλλα"

Andre Rieu in London playing Sirtaki greek greece dance

Ο Andre Rieu είναι ένας 62χρονος Ολλανδός βιολιστής, από τα μεγαλύτερα εν ζωή ονόματα μαέστρων κλασικής μουσικής σήμερα στον κόσμο.Θεωρείται ο κορυφαίος ερμηνευτής στον κόσμο, των βάλς των Γιόχαν Στράους (πατέρα & υιού).

 Από το 1987 δημιουργεί την διάσημη ορχήστρα του: Johann Strauss Orchestra, με 50 περίπου εξαιρετικούς μουσικούς. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και έχει παίξει στα μεγαλύτερα θέατρα & αίθουσες του κόσμου.

 Του έχει απονεμηθεί 2 φορές το World Music Award (κάτι σαν Όσκαρ για την παγκόσμια μουσική σκηνή κάθε είδους..) και έχει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους σε ευρωπαικές χώρες, Αυστραλία και Βρετανία...
Το 2001 δίνει στην ιστορικότερη αίθουσα συναυλιών της Βρετανίας (και μιά από τις πιό γνωστές ανά το κόσμο, μαζί με τη Σκάλα του Μιλάνου, το Madison Square Garden της Ν. Υόρκης κ.τ.λ), στο Royal Albert Hall του Λονδίνου,(έχουν παίξει και ερμηνεύσει εκεί κατά καιρούς όλοι οι μεγάλοι του 20αι.-από Κάλλας και Έντιθ Πιάφ μέχρι U2 και Beatles) μια  από τις σπουδαιότερες συναυλίες του, το Millenium Concert, (η οποία μάλιστα ηχογραφείται ζωντανά και βγαίνει αργότερα σε δίσκο).
Επιλέγει για το κλείσιμο μιάς συναυλίας, με έργα Strauss, Sostakovich, George Gersuin Glen Miller, και άλλων μεγάλων κλασικών των προηγούμενων, αλλά κυρίως  του 20 αι.,  το κομμάτι που περιλαμβάνει το βίντεο που ακολουθεί απ'το you tube. Το τι επακολουθεί στην αίθουσα το "περιγράφει" το ίδιο το βίντεο..
Η συναυλία δεν είχε καμμιά απολύτως σχέση με το επίσημο Ελληνικό Κράτος , δεν διοργανώθηκε από κάποιο κρατικό ή ιδιωτικό ελληνικό φορέα, ούτε συμμετέχει σ'αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο κάποιος Έλληνας, σαν μουσικός , μάνατζερ, οργανωτής ή απλός θεατής..(Το θέατρο είναι κατάμεστο από ..Βρετανούς -και όχι μόνο- όλων των ηλικιών).
Αυτός που "τιμάται" όμως από τον Andre Rieu, με την επιλογή του, είναι ένας κλασικός του 20αι. που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια της νεοελληνικής μιζέριας και έχει γίνει μέρος της παγκόσμιας μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς εις το διηνεκές...
Το βίντεο στο you tube έχει πάνω από 2.000.000 προβολές..
Απολαύστε υπεύθυνα..



 Δημήτρης Μουδανιά

Λύσεις για την κρίση υπάρχουν! Κυβέρνηση να τις δει δεν υπάρχει!


Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης
CMIIA, CIA, CICA, CCSA


Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης σε μια χώρα όπως η δική μας που διαρκώς κατηγορείται ακόμη και από τους ίδιους τους κυβερνώντες ως διεφθαρμένη θεωρείται απαραίτητη εκ των ων ουκ άνευ. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο οφείλουν και πρέπει να λογοδοτούν και να προστατεύουν όλους όσους έχουν έννομα συμφέροντα σε αυτές (stakeholders). Εδώ και αρκετά χρόνια ο συγγραφέας του συγκεκριμένου άρθρου έχει ξεκινήσει την κριτική με σχετική αρθρογραφία στα κακώς δρώμενα στο πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης και του εσωτερικού ελέγχου στο οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Έχοντας την τύχη να εργαστεί είτε ως ελεγκτής, είτε ως σύμβουλος σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που διατείνονται ότι ακολουθούν και εφαρμόζουν σύγχρονες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης (και μάλιστα το δηλώνουν σε σχετικές έρευνες ελεγκτικών εταιρειών όπως η Grant Thornton) διατηρεί βάσιμες αμφιβολίες εάν οι σχετικές δηλώσεις τους έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το βασικό πρόβλημα απορρέει από τον ίδιο τον Νόμο 3016 / 2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης (αλλά και τις προσθήκες σε αυτόν όπως ο Νόμος 3091), κείμενα τα οποία είναι στα περισσότερα σημεία τους πολύ γενικά και ασαφή, ενώ έχουν υιοθετήσει ελάχιστες από τις διαθέσιμες βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες στο εξωτερικό όπως οι Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία ή η Νότια Αφρική. Οι ανωτέρω παραλείψεις οδήγησαν στην επιλογή από την συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών της υιοθέτησης πρακτικών που οδηγούν σε τυπική και όχι σε ουσιαστική συμμόρφωση, καθώς τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης δυστυχώς συσχετίζονται κυρίως με το κόστος παρά με τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών.

Το πρόβλημα για τις εισηγμένες εταιρείες είναι ότι οι διεθνείς επενδυτές και οι υπόλοιποι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και επιπλέον το ίδιο συμβαίνει και με οικονομικούς αναλυτές από όλον τον κόσμο οι οποίοι γνωρίζουν ακόμη καλύτερα και από εμάς τους ίδιους τι συμβαίνει μέσα στις επιχειρήσεις με λογικό επακόλουθο την κατάταξη της χώρας μας στον ‘πάτο’ όσον αφορά τις επιδόσεις των εταιρειών μας στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών (κυρίως μικροεπενδυτών) και στην χώρα μας όπως και στο εξωτερικό έχει οργανωθεί σε Σύνδεσμο Επενδυτών υπέρμαχων του μετοχικού ακτιβισμού (στην χώρα μας ονομάζεται Σύνδεσμος Επενδυτών - Διαδικτύου (ΣΕΔ)) ο οποίος θέτει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων ο σύγχρονος επενδυτής θα πρέπει να αξιολογεί μια εταιρεία σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (Χάρτης Εταιρικής Διακυβέρνησης) βάσει όσο το δυνατό περισσότερων αντικειμενικών κριτηρίων.
Παρόλα αυτά, ο λόγος που λήφθηκε η απόφαση να γραφτεί αυτό το άρθρο είναι η πρόσφατη παρουσίαση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τις εισηγμένες εταιρείες, ένα πραγματικά καλογραμμένο και αξιόλογο κείμενο που όμως κατά τη γνώμη μας δεν εξασφαλίζει την αλλαγή νοοτροπίας των οικογενειακών κυρίως διοικήσεων των σύγχρονων εισηγμένων Ελληνικών επιχειρήσεων (στο οικογενειακών περιλαμβάνουμε και τους φίλους και γνωστούς που συγχρόνως συνδιοικούν (στην καλύτερη περίπτωση) ως ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη). Το θετικό στην όλη αυτή προσπάθεια είναι η μη άμεση επιβολή υποχρεωτικής εφαρμογής του, αλλά η εθελοντική συμμόρφωση των εταιρειών προς αυτόν, εφόσον τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ότι όσοι νόμοι και να ψηφιστούν σχετικά, οι εταιρείες πάντα θα βρίσκουν παραθυράκια ώστε να φαίνονται συμμορφωμένες με το τυπικό σκέλος. Άλλωστε ορισμένες εισηγμένες χρησιμοποιούν Νομικούς για το σκοπό αυτό ακόμη και για την θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή. Καλώς ή κακώς η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους όπως ο τελευταίος (Ν. 3873 / 2010) που επιβάλλει τη σύνταξη Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες εταιρείες (παρόλα αυτά θεωρείται πολύ χρήσιμη διάταξη στο πλαίσιο της διαφάνειας). Κατά τη γνώμη μας η εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης έχει να κάνει κυρίως με ανθρώπινες συμπεριφορές και δεν μπορεί να προσεγγιστεί αποκλειστικά με ερωτήματα τύπου ερωτηματολογίου ΝΑΙ / ΟΧΙ ή Συμμορφώνομαι / Δεν Συμμορφώνομαι.

Άλλωστε, ακόμη και αυτή την Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης σε αρκετές περιπτώσεις που τυχαίνει να γνωρίζουμε την έγραψαν αυτοί που υποτίθεται ότι θα πρέπει να ελέγχουν την ορθή και ακριβοδίκαιη εικόνα της επιχείρησης (δηλαδή οι Εξωτερικοί Ελεγκτές) ή σε ορισμένες περιπτώσεις άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων, παρά η ίδια η Διοίκηση, με κοινό στόχο την τυπική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου. Ένα από τα θετικά σημεία που εντοπίζουμε είναι η ανάπτυξη από ορισμένες διοικήσεις εταιρειών συγκεκριμένων μεθοδολογιών οργάνωσης πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Οι συγκεκριμένες διοικήσεις αντιμετώπισαν την εισαγωγή του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ με θετικό πρίσμα και δεν επιθυμούσαν απλά να δηλώνουν τυπική συμμόρφωση με τον Νόμο 3873 / 2010. Ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου έχει προτείνει σε σχετική του δημοσιευμένη αρθρογραφία από το 2006 την εισαγωγή ετήσιας Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως και την απαίτηση για ετήσια Δήλωση επάρκειας του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου από τις διοικήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών που όμως κανένας νόμος ή κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχει αγγίξει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ότι μια τέτοια απαίτηση θα ενίσχυε ουσιαστικά το ελεγκτικό επάγγελμα (τόσο τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό έλεγχο) που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα από τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες και αυτό γιατί τόσο ο εσωτερικός, όσο και ο εξωτερικός έλεγχος θα υποχρεώνονταν να αξιολογούν και να πιστοποιούν την επάρκεια και όπου είναι δυνατό την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (και Διαχείρισης Κινδύνων της εταιρείας).

Η εταιρική διακυβέρνηση περιλαμβάνει εταιρικές πρακτικές σε θέματα που αφορούν την διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, τον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο και την προστασία των επενδυτών. Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει τις σημαντικότερες παραλείψεις της σχετικής νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης και του πρόσφατου Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ (που παρόλα αυτά θεωρείται μια πρώτη καλή προσπάθεια αντιμετώπισης των σχετικών αδυναμιών που χαρακτηρίζουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις). Στη συνέχεια παραθέτουμε τις σημαντικότερες επισημάνσεις μας έτσι όπως αυτές μπορούν να συνοψισθούν έπειτα από την επισκόπηση των σχετικών κειμένων:

Εταιρική Διακυβέρνηση

Παρά τα κριτήρια που έχουν προσδιορισθεί για τον χαρακτηρισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) ως ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά, τα υφιστάμενα κείμενα δεν διασφαλίζουν την στελέχωση – λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων πέραν των ποσοτικών με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια παρά μόνο με απαγορεύσεις (π.χ. δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανεξάρτητο συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτησίας). Δεν υπάρχει διασφάλιση ότι ένα ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος θα επιλέγεται με διαφανείς διαδικασίες από την εταιρεία και θα λειτουργεί ως πραγματικά ανεξάρτητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορούσε η εκλογή τουλάχιστον ενός εκ των ανεξάρτητων μελών να διενεργείται από τους μετόχους μειοψηφίας, μέσω συστήματος αθροιστικής ψήφου και να μην είναι της απολύτου επιλογής του μεγαλομετόχου.
Ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στον Κώδικα του ΣΕΒ για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Δ.Σ. δεν προτείνεται (κακώς) ο διαχωρισμός των ρόλων του Προέδρου του Δ.Σ. με αυτόν του Διευθύνοντος Συμβούλου. Κατά προτίμηση, ο διαχωρισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται μέσω της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όπου ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται άμεσα από τους μετόχους εφόσον έχει προηγηθεί σχετική διαδικασία συλλογής και παρουσίασης των υποψηφιοτήτων και των σχετικών προτάσεων διορισμού από σχετική ανεξάρτητη επιτροπή της εταιρείας (Nomination Committee).

Όσον αφορά στην διαδοχή των εξουσιών, τόσο οι σχετικοί Νόμοι, όσο και ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ δεν προβλέπουν περιορισμένη θητεία για τα ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. με ορατό τον κίνδυνο αφομοίωσης τους από την εταιρεία. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν διορισμένα στο Δ.Σ. ως ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη ανώτατα διευθυντικά στελέχη προηγούμενων περιόδων.
Ο Κώδικας του ΣΕΒ προτείνει την ατομική αξιολόγηση μόνο του Προέδρου του Δ.Σ. και όχι των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι κώδικες προτείνουν αξιολόγηση του Δ.Σ. σαν σύνολο, όπως και των μελών των ειδικών επιτροπών (π.χ. επιτροπής ελέγχου, επιτροπής υποψηφιοτήτων, επιτροπής αμοιβών και παροχών, κ.λ.π.).

Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει συντελεσθεί σχετική βελτίωση στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις, δυστυχώς η μεθοδολογία διαχείρισης των επιχειρηματικών κινδύνων αποτελεί ακόμη άγνωστη λέξη για την συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών.Χαρακτηριστικό γνώρισμα τους αποτελεί η έλλειψη υϊοθέτησης συγκεκριμένης μεθοδολογίας αναγνώρισης και διαχείρισης των επιχειρηματικών κινδύνων. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι οι όποιοι κίνδυνοι (στρατηγικοί, λειτουργικοί, πληροφόρησης, συμμόρφωσης κ.λ.π.) εντοπίζονται από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και συζητούνται συνήθως άτυπα στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, δηλαδή χωρίς ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και διαχείριση τους να έχει προέλθει από σχετική συστηματική διαδικασία.
Σημαντική παράλειψη του Νόμου 3016 / 17-5-2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης και του Κώδικα του ΣΕΒ κρίνουμε την απουσία της υποχρέωσης αναφοράς (Δήλωσης) των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως προς την στρατηγική διαχείρισης των αναγνωρισμένων κινδύνων προς τους μετόχους, το λοιπό επενδυτικό κοινό και τον κάθε ενδιαφερόμενο για την επιχείρηση (stakeholders). Επί του παρόντος οι εταιρείες περιορίζονται σε απλή γνωστοποίηση των σημαντικότερων κινδύνων που τις χαρακτηρίζουν, συνήθως επιλεκτικές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν τους μετόχους ως προς την επάρκεια των σχετικών αποφάσεων διαχείρισης τους.

Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου

Παρά την σχετική βελτίωση που συντελέσθηκε στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών δεν φαίνεται να λειτουργεί το κατάλληλα θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας που θα τα ενίσχυε περαιτέρω. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον οικογενειακό χαρακτήρα πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων οι οποίες διοικούνται κυρίως βάσει πρακτικών που έχουν επιβληθεί από τις διοικήσεις άτυπα με χαρακτήρα εθιμικού δικαίου. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οργάνωση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις (κυρίως εκείνες που δεν λειτουργούν ως θυγατρικές εταιρείες ή υποκαταστήματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών) θα απέχει παρασάγγας από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Σημαντικό βήμα για την βελτίωση των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου αποτελεί ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ ο οποίος ακολουθώντας το Διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο COSO υιοθετεί καλές πρακτικές και ξεκαθαρίζει την έννοια του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.
Παρόλα αυτά, δεν έχει προβλέψει στα πλαίσια της αυξημένης διαφάνειας προς το επενδυτικό κοινό και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους για την εταιρεία (stakeholders) την υποχρεωτική αναφορά (Δήλωση) των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών ως προς την επάρκεια του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και της Διαχείρισης των Κινδύνων στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Εσωτερικός και Εξωτερικός Έλεγχος

Από μια απλή επισκόπηση των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών και την σχετική ετήσια οικονομική έκθεση, όπως και από την γνώση για την μη επαρκή εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εσωτερικού ελέγχου φαίνεται ότι απαιτείται η βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται τόσο από τον εξωτερικό, όσο και από τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων, ειδικά ως προς το σκέλος της πληροφόρησης των μετόχων και των λοιπών stakeholders.
 Συγκεκριμένα:
Οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν ως προς την αποστολή, την οργάνωση, την στελέχωση - ανθρώπινο δυναμικό, την μεθοδολογία, τις εκθέσεις ελέγχου και τους τρόπους κοινοποίησης των αποτελεσμάτων των εργασιών τους ώστε να μπορούν να προσθέσουν αξία και να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν ελεγκτικά τους κινδύνους που χαρακτηρίζουν την επιχείρηση. Σημαντικότερες διατάξεις αποτελούν για τον Ν. 3016 / 2002 η υποχρέωση της στελέχωσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου από στελέχη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ η αποδοχή (επιτέλους) των Διεθνών Επαγγελματικών Προτύπων για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου. Έχοντας όμως κατά νου τις υφιστάμενες πρακτικές των εισηγμένων θεωρούμε σημαντική έλλειψη την υποχρεωτική ανασκόπηση στην ετήσια οικονομική έκθεση των πραγματοποιηθέντων ελέγχων και τον εντοπισμό των σημαντικότερων αδυναμιών του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου για το οποίο οι σχετικές αδυναμίες διαχειρίζονται εντός της εταιρείας χωρίς να λαμβάνουν γνώση οι μέτοχοι και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία. Σε εκείνο που θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η διενέργεια ουσιαστικών εσωτερικών ελέγχων από πιστοποιημένους ή / και έμπειρους επαγγελματίες στο πεδίο του Εσωτερικού Ελέγχου και όχι απαραίτητα από στελέχη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης της εταιρείας όπως προβλέπει ο Ν. 3091, αλλά πιθανά και από εξωτερικούς συνεργάτες που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα (στα πρότυπα του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Κύπρου).
Επίσης, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εξωτερικών ελεγκτών που θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην επισκόπηση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου. Αποτελεί καλή πρακτική η υποχρεωτική πιστοποίηση της επάρκειας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου στα πλαίσια των εξωτερικών ελέγχων που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές, καθώς επίσης και η εξέταση του ενδεχομένου περιοδικής επισκόπησης (π.χ. ανά τριετία) της επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών από ορκωτό ελεγκτή ή ελεγκτική εταιρεία διαφορετική από αυτόν ή αυτή που διενεργεί τον εξωτερικό έλεγχο στα πρότυπα του τραπεζικού κλάδου (ΠΔΤΕ 2577 /2006).


Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον σπουδαίο ρόλο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να αναβαθμίσει τον ελεγκτικό της ρόλο δίνοντας έμφαση στην πρόληψη παρά στην καταστολή προκειμένου να διαφυλάξει το επενδυτικό κοινό από τυχόν ενέργειες που δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τον Νόμο 3016 περί εταιρικής διακυβέρνησης, τον Νόμο 3873 / 2010 (ειδικότερα ως προς το σκέλος της πιστοποίησης της ακρίβειας των αναγραφόμενων στην Δήλωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης) και των λοιπών κανονιστικών διατάξεων, κυρίως ως προς την επάρκεια των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, την συμμόρφωση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και την λειτουργία των μονάδων εσωτερικού ελέγχου που δραστηριοποιούνται σε αυτές, καθώς σημαντικά μεγάλος αριθμός εταιρειών φαίνεται ότι εξακολουθεί να ενεργεί τυπικά και όχι ουσιαστικά συμμορφωμένος με τις σχετικές διατάξεις.

*Λέκτορας Λογιστικής και Ελεγκτικής,
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, Διαχείρισης Επιχειρηματικών Κινδύνων και Εσωτερικού Ελέγχου
Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της ΣτΑ στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
E-Mail:
a.koutoupis@euc.ac.cy, akoutoupis@ba.aegean.gr

Debtocracy Χρεοκρατία - Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την Ελληνική κρίση (video)


Το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης.
Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση.

δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του '70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take - Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Αρης Τριανταφύλλου, ενώ την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου.

Η δημιουργία του Debtocracy οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» μας που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.

Παρακολουθείστε το εδώ από απόψε, ή κατεβάστε το για να το δείτε με την ησυχία σας όποτε θελήσετε και κρατήστε το σαν σημείο αναφοράς σε αυτά που μας συμβαίνουν είτε πρόκειται να μας συμβούν...





Η πικραγαπημένη πατρίδα

Σαράκι η έγνοια για σένα,
πικραγαπημένη πατρίδα,
με σπρώχνει στα ξένα,
απονευρώνει κάθ’ ελπίδα.


Εγώ, με την απόγνωση μου σε πληγώνω.
Και με το χάος σου μ’ αντιρραπίζεις σύ.
Στη θύμιση τ' αρχαίου κλέους δυναμώνω.
Μα με συνθλίβ' η τωρινή σου εποχή.


Πόση γαλήνη κι αισθητική τελείωση,
καθώς περιδιαβάζω στων μνημείων τα ερείπια!
Μα των σπασμένων μάρμαρων η αναβίωση
είναι πια χίμαιρα ενύπνια...


Το βουητό στους δρόμους δε μαρτυρεί δυναμισμό.
Άναρχη κίνηση παντού μας περιζώνει.
Τ' άγρια πάθη επιτείνουν τον εκφυλισμό.
Ο ρύπος την αρχαία λάμψη αμαυρώνει.


Προσπέφτω στων παθών σου το θρήνο, πατρίδα.
Ντρέπομαι της απόγνωσης μου τον καημό.
Στων συνθημάτων πια δέν μεθώ την κάλπικη ελπίδα.
Το μόχθο και τη φλόγα της δημιουργίας έχω πιά για οδηγό.



                                                   Κώστας Ε.Μπέης

                                         ομότιμος καθηγητής τής Nομικής

«Βρέθηκε το αντιγόνο που καταπολεμά την οστεοπόρωση»


Μια ελπιδοφόρα είδηση στο χώρο της ιατρικής αναμένεται να βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή του Κέντρου Οστεοπόρωσης του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας των ΗΠΑ, Σταύρο Μανώλαγα, η σκληροστίνη καταστρέφει το οστό ενώ το αντιγόνο στο οποίο βασίζεται η νέα θεραπεία ανταγωνίζεται τη δράση της. Όλα, λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από την ανακάλυψη αυτού του αντιγόνου για το οποίο ήδη γίνονται δοκιμές. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι σε έξι μήνες από την χορήγηση του αντιγόνου δημιουργείται οστό σε ποσοστό 8-10%. Οι κλινικές δοκιμές έχουν γίνει σε χιλιάδες ασθενείς με βαριά οστεοπόρωση και οι επιστήμονες διερευνούν κάθε πότε θα πρέπει να χορηγείται αυτό το φάρμακο και τις παρενέργειες που ενδέχεται να έχει.Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Λανθασμένα οι περισσότεροι νομίζουν ότι η πάθηση αυτή αφορά μόνο τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάτι που δεν ισχύει. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πάθηση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.«Είναι λάθος η οστεοπόρωση να αποδίδεται μόνο στην έλλειψη οιστρογόνων. Η απώλεια του οστικής μάζας ξεκινά από τη στιγμή που η ανάπτυξη έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και όχι κατά την εμμηνόπαυση. Απλώς, η έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνει τη διαδικασία της οστεοπόρωσης. Εξάλλου, η οστεοπόρωση παρατηρείται και σε άντρες που έχουν απώλεια ανδρογόνων, λόγω καρκίνου του προστάτη. Επομένως, η πάθηση δεν εξαρτάται από τις ορμόνες αλλά επισπεύδεται από την απώλειά τους», εξήγησε ο κ. Μανώλαγας.Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Αυτό είναι θέμα ηλικίας. Ένα άτομο που στα 70 του έχει την ίδια οστική μάζα που είχε στα 30 του, έχει πιθανότητα να υποστεί κάταγμα, ενώ το 50% των καταγμάτων το παθαίνουν άτομα που δεν έχουν πρόβλημα οστικής μάζας. Μετά τα 60-65 τα κόκαλα γίνονται σα σφουγγάρι και αλλάζει η δομή τους. Μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη είναι ότι ο μηχανισμός που δημιουργεί την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο είναι ο ίδιος ο οποίος δημιουργεί και την οστεοπόρωση. Η χοληστερόλη και τα οξειδωμένα λίπη καταστρέφουν τα οστά, διότι δημιουργείται λίπος στον μυελό των οστών, ο οποίος από κόκκινος γίνεται κίτρινος».

πηγή:zougla.gr

Τρεις μπανάνες την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα

Ασπίδα για την υπέρταση το κάλιο που περιέχουν
Τρεις μπανάνες την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα
Ασπίδα για εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες είναι οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες
 
Μία μπανάνα το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ μειώνουν σημαντικά, κατά 21%, τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα βρετανών και ιταλών γιατρών που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology.
Αν θέλετε λοιπόν να προφυλαχθείτε αποτελεσματικά από την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, φροντίστε να τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Αναλύοντας εκ νέου 10 διατροφικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2009, και στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 280.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 8% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τις παγκόσμιες συστάσεις για να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, ώστε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες των αγγείων, είπαν ο Δρ Πασκουάλε Στρατζούλο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης και οι συνεργάτες του στο συνέδριο Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Μεταβολισμού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις μελέτες που ανέλυσαν συνδυαστικά, οι εθελοντές είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα από 5 έως 19 χρόνια, ενώ συνολικά 5.500 εθελοντές έπαθαν στην πορεία εγκεφαλικό και 3.100 έμφραγμα.
Αλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.
Τα τελευταία χρόνια το κάλιο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επειδή έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως «αντίβαρο» στην υπέρταση – και η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.

 
tovima.gr

Τι μαρτυρούν οι ασθένειες για την ψυχή μας...

Όταν η ψυχή μας βασανίζεται από κάτι, τότε το ο οργανισμός δημιουργεί μια σειρά ασθενειών για να μας δώσει το μήνυμα ότι κάτι τρέχει. Με λίγα λόγια μια ενόχληση ή μια σοβαρή ασθένεια κάτι θέλουν να μας πουν.

Αλλεργίες: Oι αλλεργίες: είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς σύγκρουσης που δεν έχει λυθεί. Aποτελούν αντιδράσεις άρνησης μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορεί κανείς να υποφέρει, ενώ ταυτόχρονα δεν τις συνειδητοποιεί. Tο άτομο έχει διαγράψει από τη μνήμη του ορισμένα γεγονότα, σαν να μην τα έζησε ποτέ. O οργανισμός, παρ' όλα αυτά, γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά και αντιδρά. Aυτός είναι και ο σκοπός των αλλεργιών. Nα μας προστατεύει από μια κατάσταση που μας ενοχλεί, αλλά δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε. Σπασμοί: Οι άνθρωποι που υποφέρουν συνήθως από έλλειψη αγάπης, την οποία όμως αγνοούν σε συνειδητό επίπεδο εκδηλώνουν σπασμούς.
Εξαρτήσεις: Τσιγάρο, αλκοόλ, σοκολάτα, ναρκωτικά, ποδόσφαιρο, πολιτική... Όλα είναι εξαρτήσεις που αφορούν ανθρώπους ανίκανους να πάρουν μια σοβαρή απόφαση που είτε αφορά έναν γάμο, είτε τα παιδιά του είτε την καριέρα του.
Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της όταν ο οργανισμός μας έχει κρασάρει. Με λίγα λόγια όταν «δεν πάει άλλο». Η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε ανθρώπους που επιθυμούν διακαώς να παραιτηθούν από έναν στόχο, στον οποίον πλέον δεν πιστεύουν. Η κατάθλιψη στην ουσία είναι ένα προειδοποιητικό σήμα του οργανισμού που λέει πως αν δεν σταματήσεις τώρα να κάνεις αυτό που δεν θες, μπορεί να αρρωστήσεις.
Ημικρανίες: Όταν η πίεση που ασκούν πάνω μας άλλοι ή ο ίδιος μας ο εαυτός γίνεται ανυπόφορη ο οργανισμός «απαντά» με ημικρανίες για να μας αφυπνίσει.
Υπέρταση: Από υπέρταση πάσχουν συνήθως άνθρωποι που η οικογένειά τους δεν τους επέτρεπε να εκφράσουν τα συναιθήματά τους. Λανθασμένα πίστεψαν πως η επιβολή στους άλλους γίνεται μόνο μέσω δύναμης. Αυτή την άποψη προσπαθεί να αντιστρέψει ο οργανισμός φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με την υπέρταση.


Ψωρίαση: Η Ψωρίαση συνήθως είναι εκδήλωση του φόβου για έναν χωρισμό ή για να μην μείνουμε μόνοι, ή μιας επιθυμίας για αυτονομία.

Τι πρόκειται να συμβεί μέχρι το 2012 ;




ας ευχηθούμε ολόψυχα όσα δεν έγιναν ακόμη να μην γίνουν ποτέ και αντίθετα να δημιουργηθούν
ευνοϊκές συνθήκες όπου όλοι αυτοί που σήμερα πεινάνε θα ευχαριστούν τον Θεό που ο καθένας πιστεύει,
γιατί έχουν όλα τα απαραίτητα και ζούν με αισιοδοξία ,πίστη στο καλύτερο και ευνοϊκότερο για την πνευματική τους ανύψωση ,χωρίς αυτό να σημαίνει στερήσεις των απαραίτητων για την επιβίωση.
                                                                                                       Αναγνώστης

Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence

Δεν θα το πιστέψετε αλλα αυτό που βλέπετε δεν είναι εικόνες αλλα πίνακες ζωγραφικής, φωτορεαλιστικές ελαιογραφίες από την Raphaella Spence, κι’ όμως μοιάζουν τόσο πολύ με φωτογραφίες που και εμείς όταν τις πρωτοείδαμε δεν το πιστέυαμε.Η Raphaella Spence γεννήθηκε το 1978 στο Λονδίνο. Την παιδική της ηλικία εκτός από το Λονδίνο, την πέρασε στη Γαλλία και την Ιταλία. Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε το 2000 στην Ιταλία.
Σας προσφέρουμε λοιπόν τους πίνακες και ευχόμαστε να ενθουσιαστείτε όσο και εμείς.
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
Η απίστευτη ζωγραφική της Raphaella Spence
πηγή: e-protasi