Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Ψηφοδέλτια επικρατείας με... οσμή πετρελαίου!


 Αν κάτι σηματοδοτείται από τις επιλογές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των υποψήφιων να... συγκυβερνήσουν Σαμαρά και Βενιζέλου, αυτό «κρύβεται» στην τέταρτη θέση. Εκεί, από την πλευρά της Ν.Δ. βλέπουμε το όνομα Ηλίας Κονοφάγος και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το όνομα Θεόδωρος Καρυώτης. Κοινός παρονομαστής των δύο καθηγητών, το πετρέλαιο...
Ο Ηλίας Κονοφάγος είναι χημικός μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λωζάννης, διδάκτωρ της Ecole Centrale Paris και της Σχολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Διετέλεσε στέλεχος των εταιρειών Total, Mobil North Sea, ΔΕΠ Α.Ε., ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., ΕΛΠΕ Α.Ε., πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».
Μάλλον μπήκατε στο νόημα, το οποίο γίνεται ακόμη σαφέστερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο τοποθετημένος στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ, ο οποίος υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την οποία (1982) διαμορφώθηκε το ισχύον σήμερα Δίκαιο που ανάμεσα στα άλλα διέπει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).
Όπως έχει σημειώσει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ:
«Τριάντα χρόνια ασχολούμαι με το θέμα (της ΑΟΖ) και μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει κάποια συζήτηση. Έχω γράψει πολλά κείμενα, βιβλία και οι πάντες, και ειδικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αγνοούσαν, αλλά ξαφνικά τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω του διαδικτύου, άρχισε να δημιουργείται μια συζήτηση.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έφερα στην επιφάνεια τη σημασία του Καστελόριζου, διότι στο Καστελόριζο η Ελλάδα έχει σύνορα με την Κύπρο και φαίνεται ότι η ΑΟΖ είναι κρίσιμη, διότι η πλειοψηφία των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο τρίγωνο Καστελόριζου - Κρήτης - Κύπρου. Γι’ αυτό έχουν αρχίσει και πάλι οι Τούρκοι να προκαλούν προβλήματα γύρω από το Καστελόριζο».
Εμείς, απλώς - και προς το παρόν:
Θα θυμίσουμε το πρωτοσέλιδο του «Π» στις 4 Φεβρουαρίου 2010 με τον τίτλο «Πετρέλαιο στο Καστελόριζο», το οποίο πυροδότησε τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των ελληνικών πετρελαίων.
Θα σημειώσουμε ότι, με την εμφάνιση της Εποπτείας και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, «ξαφνικά» άρχισε η διαδικασία ερευνών σε ελληνικά οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και η προβολή άκρως ελπιδοφόρων εκτιμήσεων.
Θα υπογραμμίσουμε ότι από τη διαδικασία ερευνών έχει εξαιρεθεί το Αιγαίο και ειδικότερα η περιοχή του Καστελόριζου, καθώς εκεί εκδηλώνονται τουρκικές αμφισβητήσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας.
Θα υποσχεθούμε για την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές μια μεγάλη και «χορταστική» αποκάλυψη, η οποία θα φωτίσει το ελληνοτουρκικό παιχνίδι με το πετρέλαιο και θα εξηγήσει το ξαφνικό ενδιαφέρον των προέδρων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τους ειδικούς επί των πετρελαίων και των θαλασσίων συνόρων.
Επειδή, ως γνωστόν, καμιά μείζων πολιτική επιλογή δεν γίνεται τυχαία...

πηγή:kostasxan

Η πατρίδα είμαστε εμείς, ο λαός!

 Της Λιάνας Κανέλλη

«Σας καλώ να ψηφίσετε ΚΚΕ για την πληθώρα "εγγυήσεων" που παρέχει», σημείωσε, χτες, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε εργαζόμενους των Γενικών Γραμματειών Ενέργειας (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) και Βιομηχανίας (υπουργείο Ανάπτυξης). Η συζήτηση με τους εργαζόμενους κράτησε πάνω από δύο ώρες και η Λ. Κανέλλη εξήγησε τις «εγγυήσεις» του ΚΚΕ, το οποίο «δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα των εργαζομένων», στοχεύει στην...
επανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και άλλων τόσων.
«Σας καλώ να ψηφίσετε ΚΚΕ», είπε, «για ένα βασικό λόγο: Η πατρίδα είμαστε εμείς, ο λαός. Ο λαός δεν είναι εταιρεία και οι χώρες δεν πτωχεύουν, όπως πτωχεύουν οι εταιρείες, εκτός αν θεωρείς τους ανθρώπους μετοχές, οπότε τις καις, τις σκίζεις ή τις παίζεις στο χρηματιστήριο».
Επισήμανε ότι η κρίση είναι καπιταλιστική, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο διαχωρισμό «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατηγοριοποίηση είναι μια «πολιτική απάτη». Το μνημόνιο, συμπλήρωσε, είναι ένα «συμβόλαιο», «αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και συγκεκριμένων αποφάσεων. Μια αλήθεια υπάρχει για το μνημόνιο. Είναι απόλυτα συνδεδεμένη έννοια με την ΕΕ», την ΕΕ «όπου παράγονται συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και εργασιακές πραγματικότητες».
Τόνισε ότι «η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ είναι για να ζήσουμε, να σχεδιάσουμε κεντρικά, να εισπράξουμε τον πλούτο, να τον διανείμουμε τον πλούτο, αυτόν που εμείς παράγουμε». Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτός ο τρόπος μπορεί να οργανωθεί «πέρα απ' την αντίληψη ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ένα κελί και ότι είμαστε αιχμάλωτοι». Πέρα απ' την αντίληψη ότι «η ΕΕ είναι αιχμάλωτη» και η μοναδική πολιτική είναι «απλώς να διαπραγματευτούμε πόσες ώρες προαυλισμό θα έχουμε κι αν θα βελτιωθεί το συσσίτιο στο κελί»!
 

Οι "Ατρόμητοι Ιππείς", από την Κατερίνη στο Ρέθυμνο

 Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον ιππικό σύλλογο Γεωργαλίδικων αλόγων «Άγιος Γεώργιος» υποδέχτηκαν 30... «ατρόμητους ιππείς» από την Κατερίνη Πιερίας το Σάββατο 21-4-2012.

Οι ιππείς έχουν ξεκινήσει την ιππική τους πορεία στο νησί της Κρήτης από τις 16 Απριλίου, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η οποία αφιερώνεται στους Κρήτες που με την αυτοθυσία τους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του μακεδονικού αγώνα.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας τους στο Ρέθυμνο ξεκίνησε με την επίσκεψη των ιππέων στο Δημαρχείο της πόλης ,όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης παρουσία της προέδρου της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπη Μπιρλιράκη, αποδίδοντάς τους αναμνηστικά δώρα της πόλης και αποδεχόμενος μία αναμνηστική πλακέτα από τον πρόεδρο του Συλλόγου των ιππέων κ. Τσίντζηρα Ηρακλή.

Συνοδεία της δημοτικής συμβούλου κ. Αποστολάκη Αναστασίας ακολούθησε ξενάγηση στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου από την κ. Αρβανίτη Ματίνα, αρχαιολόγο του Γραφείου Παλιάς Πόλης, η οποία προκάλεσε άριστες εντυπώσεις στους επισκέπτες.


Εν συνεχεία, έφιπποι και με τη συνδρομή της Τροχαίας την οποία ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, απένειμαν φόρο τιμής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και διένυσαν την παραλία, προκαλώντας τον θαυμασμό ντόπιων και επισκεπτών.

Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με ένα πλουσιότατο παραδοσιακό γεύμα που προσέφερε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωργαλίδικων αλόγων.

Οι συνάδελφοι ιππείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν δώρα και ευχές, αφού δέχτηκαν και το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» κ. Λαχνιδάκη Ιωάννη και τον κ. Σπανουδάκη Μιχάλη.

Με την ευγενική χορηγία του αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Δασκαλάκη Μανώλη η φιλοξενία των ιππέων ολοκληρώθηκε με την ανάπαυσή τους σε ξενοδοχείο της πόλης μας.
 
flashnews.gr

Τι ήταν το σχέδιο «Περικλής» της ΚΥΠ και τι σχέση μπορεί να έχει με την σημερινή Ελλάδα;

 του Λάζαρου Ελευθεριάδη
«Σήμερα, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως...Κέρβερος του νόμου και της τάξης»

" Εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας"
Ακούγοντας πολλά, και βλέποντας πολλά, αυτήν την μακρά περίοδο των δύο τελευταίων ετών, πολύ δε περισσότερο στην παρούσα προεκλογική περίοδο την οποίαν διανύουμε, μου έρχονται κατά νου, πάμπολλα ερωτήματα, όπως το “εάν η πρόσφατη πολιτική μας Ιστορία ως “οργανωμένο” κράτος, δίδαξε “κάτι” στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, και σε εμάς ως πολίτες, ή είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τα ίδια “λάθη” ;
Είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, έτοιμο να διαφυλάξει, αρχές, αξίες, ήθη και πολιτικά έθιμα αυτού του τόπου, στην δύσκολη, ομολογουμένως, περίοδο την οποίαν διανύουμε, ή θα φανεί για μια ακόμη φορά “μικρότερο των περιστάσεων” ;

Θα οδηγήσουν την χώρα, οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου σε εκλογές, ομαλά και συντεταγμένα, όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη κοινωνία ή θα μάς ρίξουν “βορά ορνίων”, στις πολιτικές επιδιώξεις κάποιων και στην εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, των εντός και εκτός της χώρας “ιδιοκτητών” αυτής ;

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία μας (1950-1967), με την μεσολάβηση της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών, και κατόπιν της, λεγόμενης εν συντομία, περιόδου “μεταπολιτεύσεως”, έως σήμερα, αποτελεί αντικείμενο απαραίτητης μελέτης κάθε φερέλπιδα Έλληνα πολιτικού.

Τα πολιτικά κόμματα τα οποία δραστηριοποιούντο στην Ελλάδα, την περίοδο 1950-1967, ήταν, το κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ), του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Δημοκρατικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (Δ.Κ.Ε.Λ.) 1953-1961, το Ελληνικός Συναγερμός 1950-1955, το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1963-1964, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) 1951-1974, η Ένωσις Κέντρου (Ε.Κ.) 1961-1974 του Γεωργίου Παπανδρέου, η Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου (Ε.Π.Ε.Κ.) 1950-1953, το Κόμμα Προοδευτικών 1954-1984, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) 1918-σήμερα, το Λαϊκό κόμμα 1945-1958, το Νέο Κόμμα 1947-1951, το Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν Κέντρον Φ.Δ.Κ. 1965–1966, η Χριστιανική Δημοκρατία 1953-1968.

Ο δικομματισμός ήταν και τότε έντονος μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Ενωση Κέντρου ως κόμμα, ήταν μια τεχνητή συγκόλληση πολιτικών τάσεων και μικρότερων κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί, επ’ ουδενί, θεωρούσαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως αδιαφιλονίκητο “αρχηγό”, αλλά περισσότερο ως “πρώτο μεταξύ ίσων”.

Η ΕΔΑ, ιδρύθηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, στις 3 Αυγούστου 1951, ως συνασπισμός κομμάτων της αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου, τότε Κ.Κ.Ε., με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη.

Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) ήταν το ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο έδρασε, κυρίως την περίοδο 1951-1985 (με διακοπή λειτουργίας κατά τη διάρκεια της επταετίας). Ήταν το μεγαλύτερο νόμιμο κόμμα της Αριστεράς την περίοδο εκείνη, με σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε χωρίς όμως τη δυναμική του παρελθόντος, για να διαλυθεί οριστικά μετά το 1985.

Το 1956 η Ε.Δ.Α. μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα. Το 1958 η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. αποφασίζει να διαλύσει όσες παράνομες οργανώσεις της είχαν απομείνει στην Ελλάδα και τα μέλη τους να ενταχθούν στην νόμιμη πολιτική παράταξη, την Ε.Δ.Α.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1956, κατορθώνει να πάρει το 24,4% των ψήφων καταλαμβάνοντας 78 βουλευτικές έδρες τοιουτοτρόπως αναδεικνύεται ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτήν την επιτυχία της, η οποία είναι η μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία ελληνικού αριστερού κόμματος μέχρι σήμερα, (γιατί άραγε ;;;), προκάλεσε ανησυχία στα επιτελεία του στρατού και του ισχυρού τότε «παρακράτους», τα οποία επανενεργοποίησαν, αναθεωρώντας το σχέδιο «Περικλής», με στόχο να περιορίσουν τις “δυνάμεις” της ΕΔΑ.

Το ότι ολόκληρη η αριστερά δεν κατόρθωσε έως σήμερα, να ανασυνταχθεί πολιτικά, να συνενωθεί και να δημιουργήσει μιά νέα ΕΔΑ, δίνοντας πολιτική προοπτική ριζοσπαστισμού και διαχείρισης της εξουσίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του εργαζόμενου, είναι ένα πολύτιμο ερώτημα και συγχρόνως “κοινωνική αποδοκιμασία” στις ηγεσίες της αριστεράς, την οποίαν αυτές οι “ηγεσίες”, οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’όψιν.

Η διαχείριση των κατακερματισμένων μικρών εκλογικών ποσοστών τους και η επανάπαυσή τους, στην πιθανολογούμενη επερχόμενη επικράτηση της “ιδεολογικής καθαρότητος” στην Ελληνική κοινωνία, αποτελούν “ουτοπίες” και “αγκυλώσεις”, τις οποίες η αριστερά οφείλει να υπερβεί και να προασπίσει “εν τοις πράγμασι” το συμφέρον των εργαζομένων, σήμερα, διαφορετικά τα υπόλοιπα αποτελούν “σοσιαλιστικές ασκήσεις” για την διατήρηση της αριστερής “φόρμας” τους.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ισχυρή παρουσία της “αριστεράς” ως πολιτικού παρεμβατικού σχηματισμού, ώς πολιτικού πόλου, ικανού να παράξει και να προασπίσει εφαρμοσμένες πολιτικές προτάσεις, δια την έξοδο της χώρας απο την πρωτοφανή “κρίση” όχι μόνον του χρέους, αλλά των αξιών και αρχών του Ελληνικού λαού.

Διαφορετικά “ρίχνει” νερό στον μύλο της “εκμετάλλευσης” των εργαζομένων από την νεοφιλελεύθερη αστική τάξη και των εκπροσώπων της, σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πολιτικό “νιρβάνα” δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον από κανέναν ο οποίος φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται “αριστερός”, και δεν αποτελεί “άλλοθι” για κανέναν διαχειριστή της αντίστοιχης ιδεολογίας.

Το σχέδιο “Περικλής” τέθηκε σε εφαρμογή στις εκλογές του 1961 που έμειναν γνωστές ως οι «εκλογές της βίας και της νοθείας».

Στις εκλογές αυτές η ΕΔΑ έλαβε μέρος ως “Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας-ΠΑΜΕ”.
Κατά την προεκλογική περίοδο τα μέλη και οι οπαδοί της έγιναν αντικείμενο διώξεων από στρατιωτικούς, χωροφύλακες και “υποκινούμενους” πολίτες. Σημειώθηκαν κατ`επανάληψιν βίαια επεισόδια με νεκρούς, ενώ αντικείμενα επιθέσεων και διώξεων έγιναν και οι υποψήφιοι βουλευτές της.

Έκτοτε η ΕΔΑ περιόρισε “αυτοβούλως” τη συμμετοχή της στις εκλογές, με σκοπό να ενισχυθεί η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, και να ανέλθει στην εξουσία.

Λίγο πριν από τις εκλογές του 1963, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, λόγω της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη από μέλη του ακροδεξιού παρακρατικού μηχανισμού.

Η ηγεσία της
ΕΔΑ κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό της ΕΡΕ, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, ως “ηθικό αυτουργό” της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι πολιτικές δυνάμεις της εποχής (κυρίως η Ε.Ρ.Ε. και η Ένωση Κέντρου) θεωρούσαν την ΕΔΑ “κομμουνιστική” παράταξη και επεδίωκαν την πολιτική και κοινωνική απομόνωσή της. Τα μέλη της αντιμετωπιζόταν με πλήρη καχυποψία, και ήταν συχνά, αντικείμενο πολιτικών και όχι μόνον, διώξεων, όπως και το δημοσιογραφικό της έντυπο, η εφημερίδα «Αυγή». 
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ονόμαζε την πολιτική του «διμέτωπο αγώνα» κατά της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Συνεργάστηκε μαζί με την ΕΔΑ, μόνο στις εκλογές του 1956, με μοναδικό σκοπό την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε περίπτωση νίκης.

Στη συνέχεια όμως, αν και “κεντρώος” πολιτικός, μετά την νίκη του στις εκλογές του 1963, επειδή δεν πέτυχε αυτοδυναμία στη Βουλή, προτίμησε να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές τον Φεβρουάριο του 1964, παρά να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με την ΕΔΑ.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964 η Ένωση Κέντρου κέρδισε με το 52,8% των ψήφων και 171 έδρες.

Το σχέδιο “ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Αφορμή για την αποπομπή του Πέτρου Γαρουφαλιά, του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης, πρόσωπο το οποίο, απολάμβανε της απόλυτης και πλήρους εμπιστοσύνης του Στέμματος, ήταν και η άρνηση του, στην διαταγή του Γεωργίου Παπανδρέου να αρχίσουν οι ανακρίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου “Περικλής” στις εκλογές του 1961. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, προσπάθησε να διατηρήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά στην θέση του υπό οποιοδήποτε κόστος.

Στην πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία, με τον επίσημο τίτλο σχέδιο “ΠΕΡΙΚΛΗΣ" φερόταν, ένα ειδικό επιτελικό σχέδιο ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων, με συνεπικουρία και άλλων αρχών, κυρίως αστυνομικών, αλλά και κάποιων παρακρατικών οργανώσεων, με απώτερο στόχο την ποδηγέτηση και χειραγώγηση των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του 1961, υπέρ της τότε “δεξιάς” παράταξης.

Το σχέδιο αρχικά, είχε εκπονηθεί από την Κ.Υ.Π. το 1955 για να αναθεωρηθεί το 1959 από τον αρχηγό της, στρατηγό Νάτσινα. Το σχέδιο «Περικλής» ήταν ενέργεια στο πλαίσιο εκστρατείας που είχαν αρχίσει οι ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες και η οποία περιλάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα τότε πολιτικά πράγματα της χώρας με τη χρήση «διαφωτιστικού υλικού» και την ίδρυση οργανώσεων από «εθνικόφρονες πολίτες» με σκοπό τον περιορισμό του ποσοστού της Ε.Δ.Α. η οποία είχε καταφέρει να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.

Σε μια σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι στρατηγοί Α. Νάτσινας, Β. Καρδαμάκης, Ν. Γωγούσης, Αθ. Φροντιστής και ο αρχηγός της αστυνομίας, Θ. Ρακιντζής, αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του σχεδίου.

Πίσω απ` αυτούς βρίσκονταν κι άλλοι αξιωματικοί που είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ανάμεσά τους και ο αργότερα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Το σχέδιο καταγγέλθηκε δημοσίως στη Βουλή από τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1965, και τα πρακτικά της συνεδρίασης της «Συντονιστικής Επιτροπής» στις 11 και 12 Αυγούστου 1961 δημοσιεύτηκαν στις περισσότερες εφημερίδες της εποχής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας την επίμαχη περίοδο ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκε όμως ότι προοριζόταν να εφαρμοστεί στις εκλογές, παρά μόνο σε περίπτωση εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου.

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε τον Γρηγόρη Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος.

Όπως αποδείχτηκε αργότερα, το θύμα (ο Γρηγόρης Λαμπράκης) είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.

Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε στο κεφάλι, από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε 29 ημέρες.

Ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Πέθανε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, μετά τη σύλληψή του, στις 9 Μαΐου του 1968.

Στις 10 Μαΐου του 1968 δημοσιεύτηκε στον τύπο η είδηση ότι ο κομμουνιστής Γιώργος Τσαρουχάς συνελήφθη ενώ πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Όμως κατά την ανάκριση που διεξήχθη μετά την πτώση της δικτατορίας, ο ανακριτής Ηλιάδης βρήκε στη θυρίδα της Σήμανσης ένα φιλμ από το οποίο προέκυψε ότι ο Τσαρουχάς είχε υποστεί βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του. Επρόκειτο για φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος του νεκρού πια βουλευτή, στις οποίες, φαίνονταν τα μαστιγώματα στην πλάτη, τα πρησμένα κάτω άκρα και κυρίως τα χτυπήματα στο εσωτερικό των μηρών, και τα οποία, σύμφωνα με γιατρούς που είδαν τις φωτογραφίες, πρέπει να ήταν τα μοιραία.

Ο Ξενοφών Γιοσμάς (1906-14 Ιανουαρίου 1975) γνωστός και ως “φον Γιοσμάς”, ήταν δημοσιογράφος, ακροδεξιός πολιτικός και στρατιωτικός, γνωστός για την συνεργασία του με τον Γερμανικό στρατό κατοχής στην Ελλάδα (1941-1944) και την εμπλοκή του στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963).

Κατά την διάρκεια της κατοχής είχε συμμετάσχει σε ένοπλο αγώνα και προπαγάνδα κατά του “ΕΛΑΣ”, ως μέλος των ταγμάτων ασφαλείας. Διέφυγε στην Γερμανία πριν την απελευθέρωση, ενώ για την συνεργασία του με τον εχθρό δικάστηκε ερήμην εις θάνατο.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα φυλακίστηκε και μετά από απονομή χάριτος απελευθερώθηκε μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Αργότερα ως ιδρυτής και ηγέτης αντικομουνιστικής παρακρατικής οργάνωσης υπήρξε συνεργάτης των αρχών ασφαλείας. Μετά την δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη και τον τραυματισμό του Τσαρουχά από μέλη της οργάνωσής του, συνελήφθη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για αυτές τις πράξεις αλλά αθωώθηκε, ενώ καταδικάστηκε για διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Πέθανε από εγκεφαλικό στις 14 Ιανουαρίου 1975. Ο γιος του, Αλέξανδρος Γιοσμάς, ήταν υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ το 2007.

16-02-1964 Εκλογές: Νίκη της «Ένωσης Κέντρου» (53% των ψήφων)

06-03-1964 Ο βασιλιάς Παύλος πεθαίνει από καρκίνο. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος.

21-09-1964 Τελειώνουν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Λαμπράκη.

29-11-1964 Τρομοκρατική δράση των μυστικών υπηρεσιών στο Γοργοπόταμο
(πολύνεκρη έκρηξη κατά τον εορτασμό της επετείου).

28-12-1964 Δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας Στέλιος Μπούτης ασκεί έφεση.

18-05-1965 Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας υποβάλλει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας τα περισσότερα σημεία της έφεσης του εισαγγελέα Στέλιου Μπούτη.

9-06-1965 Ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος οργανώνει σαμποτάζ μαϊμού στον Εβρο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού προειδοποιεί τη βουλή ότι «επέρχεται δικτατορία».

18-06-1965 Ο προφυλακισμένος υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης με υπόμνημά του επιβεβαιώνει το σχέδιο οργάνωσης «αντισυγκεντρώσεων» από εκπαιδευμένες ομάδες αστυνομικών και στρατιωτικών. Μήπως μας θυμίζει κάτι αντίστοιχο σήμερα ;;;

17-07-1965 Τα Ανάκτορα ανατρέπουν την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, με πολιτικό πραξικόπημα. Πρωτοστατεί ο Κων/νος Μητσοτάκης, που έμελε να περάσει στην ιστορία ως «αποστάτης».

Η πολιτική ιστορία διδάσκει, στέλνει “μηνύματα”, οι μνήμες ανασκαλεύονται και οι προκλήσεις επανέρχονται, η βίβλος του “ναζισμού”, το βιβλίο «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), του ανθρώπου που αιματοκύλισε τον πλανήτη, του Αδόλφου Χίτλερ, θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γερμανία σε μια “σχολιασμένη” έκδοση η οποία προβλεπόταν αρχικά για το 2015, ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο κατέχει τα “δικαιώματα”, στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Τότε υπήρχε το σχέδιο “Περικλής”, σήμερα άραγε, πως ονομάζεται το αντίστοιχο σχέδιο που εφαρμόζεται;;;

Λίγη υπομονή και στο εγγύς μέλλον θα μάθουμε πολλά!
 
aegeantimes.gr

Στελέχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.υποκλίνονται στην TEVA

Με αυτόν τον τίτλο το newsbomb.gr αποκαλύπτει ότι:

 

Την ώρα που ο μέσος Έλληνας οδηγείται κάθε μέρα και πιο κοντά στο γκρεμό, κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από τα χαστούκια που τους ρίχνει ο ελληνικός λαός.

Στελέχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.υποκλίνονται στην TEVA

Είναι χαρακτηριστική η «μύηση» που έλαβε χώρα, πριν από λίγες μέρες, σε μασονική στοά των Αθηνών. Εκεί όπου οργιάζει το πολιτικο-οικονομικό παρασκήνιο, συναντήθηκαν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ένας του ΠΑΣΟΚ και ένας της Ν.Δ. Αντικείμενο της συζήτησής τους; Πώς θα προωθήσουν, με κάθε τρόπο (πάνω και κάτω από το τραπέζι…) τα συμφέροντα της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας Teva, που θέλει να αλώσει την ελληνική αγορά με τα σκευάσματά της –τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα και έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ- εις βάρος του Έλληνα πολίτη.

Ποια είναι, όμως, η ισραηλινή εταιρεία για τα συμφέροντα της οποίας κόπτονται τα πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο κομμάτων;

- Η Teva ειδικεύεται στην παραγωγή πάμφθηνων φαρμάκων στα εργοστάσιά της σε Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Πουέρτο Ρίκο και Μεξικό.
- Η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένως συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές να παρασκευάζει νοθευμένα φάρμακα! Μάλιστα, οι συνθήκες παραγωγής σκευασμάτων σε εργοστάσιο του ομίλου Teva στο Μιζούρι των ΗΠΑ ήταν τέτοιες που οδήγησαν τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA) να του βάλει λουκέτο!

- Τα φάρμακα της Teva έχουν επανειλημμένως απαγορευθεί στις ΗΠΑ, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου (FDA), οι εκθέσεις του οποίου είναι κόλαφος για την ισραηλινή εταιρεία, καθώς εντόπισαν στα εργοστάσιά της νοθευμένα φάρμακα, ανεπαρκείς ελέγχους, ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια αγνώστου προέλευσης, ακύρωση ελέγχων με αρνητικά αποτελέσματα και αντικατάστασή τους από άλλα πιο «βολικά», μελέτες επιστημονικά ανεπαρκείς, μολύνσεις και μπερδέματα κατά την παραγωγή φαρμάκων, ανεπαρκείς καθαρισμούς του εξοπλισμού κ.λπ.!

- Αυτά τα φάρμακα κόπτονται να προωθήσουν στην ελληνική αγορά οι συγκεκριμένοι πολιτικοί! Και, ήδη, τα καταφέρνουν, αφού το νέο σύστημα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πάμφθηνων σκευασμάτων της Teva! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ισραηλινοί σαρώνουν κιόλας στους διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία: στο δεύτερο διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, η Teva μειοδότησε σε 9 από τις 23 δραστικές ουσίες!

- Που οδηγεί, όμως, η εθνικά επικίνδυνη αυτή πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που τη στηρίζουν; Αφού, πλέον, μόνο κριτήριο επιλογής φαρμάκου θα είναι η πάμφθηνη τιμή, θα ταΐζουν τον Έλληνα ασθενή υποχρεωτικά με σκευάσματα όπως είναι κατ’ εξοχήν αυτά της Teva που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, υπό αμφίβολές συνθήκες (όπως αυτές που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα ο αμερικανικός ΕΟΦ για τα εργοστάσια της ισραηλινής εταιρείας). Τα τριτοκοσμικά φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία, όμως, θέτουν σε κίνδυνο την Υγεία του Ελληνα ασθενή, αφού άλλα δε θα παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία και άλλα θα προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Καθώς η Teva θα μονοπωλήσει την ελληνική αγορά, θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε λουκέτο η υγιής ελληνική φαρμακοβιομηχανία (που παράγει ποιοτικά φάρμακα υπό αυστηρότατα standards, και –άρα- δε μπορεί να τα πουλάει στις πάμφθηνες τιμές της Teva). Περίπου 20.000 οικογένειες στις οποίες δίνει ψωμί ο κλάδος θα μείνουν στο δρόμο. Η ελληνική οικονομικά θα χάσει τόσο τα φορολογικά έσοδα από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όσο και τους φόρους από τις αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ θα επιβαρυνθεί και με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Teva δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα… Όμως, ούτε και η περίφημη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί:
Μόλις η Teva μονοπωλήσει την ελληνική αγορά, αφού ο ανταγωνισμός θα έχει οδηγηθεί σε λουκέτο, δε θα έχει λόγο να μην εκτοξεύσει τις τιμές της στα ύψη και να αγοράζουμε τα ίδια made in India φάρμακα σε τιμές πολύ ακριβότερες από αυτές που σήμερα κοστίζουν τα ποιοτικά ελληνικά σκευάσματα…

Με άλλα λόγια; Η Teva παράγει πάμφθηνα φάρμακα σε χώρες του Τρίτου κόσμου, τα οποία οι αμερικανικές αρχές βρήκαν νοθευμένα και απαγόρευσαν, όμως τα μεγαλοστελέχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κάνουν ό,τι μπορούν για να μονοπωλήσει η ισραηλινή εταιρεία την ελληνική αγορά, παίζοντας με την Υγεία του Έλληνα ασθενή και την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας. Με το… αζημίωτο, μήπως;
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget