Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Eγκαίνια Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

      Λαμπερά επίσημα εγκαίνια απόψε στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της λεωφ. Συγγρού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια παρόντα, και δρομολογημένα μια σειρά από καλλιτεχνικά γεγονότα. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι ο νέος τόπος πολιτισμού για το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου ''η Στέγη δεν ανταγωνίζεται άλλους πολιτισμικούς φορείς, αλλά βρίσκεται σε συνεργασία μαζί τους'' και αναφέρει χαρακτηριστικά τις συνεργασίες , με το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Φεστιβάλ και άλλους φορείς και μουσεία.'' Στις 13 Δεκεμβρίου ξεκινά ο κύκλος Γραμμάτων ''Λέξεις και σκέψεις'' με την εναρκτήρια εκδήλωση ''Γιατί οι τέχνες και τα γράμματα δεν είναι πολυτέλεια σε εποχή κρίσης;'' και στις 17 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τα 2500 χρόνια απο τη Μάχη του Μαραθώνα, στην οποία θα μιλήσουν και Ιρανοί διανοούμενοι. Τα εγκαίνια θα έχουν διάρκεια τεσσάρων ημερών (7, 8, 11 και 12 Δεκεμβρίου). Σήμερα και αύριο, για την παρουσία στα εγκαίνια απαιτείται ατομική πρόσκληση, ενώ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου η Στέγη θα είναι ανοιχτή στο κοινό, με δελτία εισόδου δίωρης παραμονής.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 19 Δεκέμβριος



1315 στη μάχη του Μοργκάρτεν, η Ελβετική Συνομοσπονδία νικά το Λεοπόλδο της Αυστρίας.

1630 πεθαίνει ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ. 

1738 γεννιέται στη Γερμανία ο αστρονόμος William Herschel.

1862 γεννιέται ο Γερμανός λογοτέχνης, τιμημένος με το Νόμεπλ Λογοτεχνίας Γκέρχαρτ Χάουπτμαν. 

1867 ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α’ παντρέυεται την πριγκίπισσα Όλγα, ανιψιά του τσάρου Αλέξανδρου Β’.

1884 αρχίζει η Διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς ήταν οι προσωρινά χαμένοι.

1889 αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν το βασιλιά της Βραζιλίας, Πέντρο τον Β και αποκαθιστούν τη δημοκρατία. 

1891 γεννιέται ο Γερμανός στρατάρχης Έρβιν Ρόμελη, η «Αλεπού της Ερήμου». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ηγούνταν του «Άφρικα Κορπ», που είχε δημιούργήσει τεράστια προβλήμτα στους Συμμάχους στη Βόρεια Αφρική. Αυτοκτόνησε το 1944 με διαταγή του Χίτλερ, μετά την αποκάλυψη της συνομοσίας, που οδήγησε στην αποτυχημένη απόπειρας δολοφονίας του Φύρερ.

1900 ανεβαίνει στη Σουηδία το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ "Προς Δαμασκό".

1912 το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Γερμανό λογοτέχνη Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του. 

1913 η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος. 

1914 ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη Λευκάδα και τη νοτιοδυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να καταρρεύσουν πολλά σπίτια. 

1919 υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις σχέσεις και τα προβλήματα των Συμμάχων με τη Βουλγαρία. Η συνθήκη είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί μεταρρυθμίζει τα κοινά σύνορα υπέρ της χώρας μας και οριστικοποιεί την παραίτηση της Βουλγαρίας από τη Δυτική Θράκη.

1920 την πρώτη τακτική της σύνοδο εγκαινιάζει στη Γενεύη η Κοινωνία των Εθνών, υψώνοντας 41 σημαίες κρατών.

1921 το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους Αγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.

1922 εκτελούνται οι "Έξι" στο Γουδί. Πρόκειται για τους Γ.Χατζηανέστη, Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη, Γ.Μπαλτατζή και Ν.Θεοτόκη, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου και με συνοπτικές διαδικασίες, ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο στρατηγός Γούδας καταδικάζεται σε ισόβια.

1926 το ραδιοφωνικό δίκτυο NBC βγαίνει "στον αέρα". 

1931 στη Γερμανία, οι Ναζί κερδίζουν τις εκλογές στην περιφέρεια της Έσσης.

1942 γεννιέται στο Μπουένος Αϊρες ο μετέπειτα Ισραηλινός πιανίστας και μαέστρος Daniel Barenboim.

1949 εκτελείται δι απαγχονισμού στην Ινδία ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε. 

1951 σε θάνατο καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, με κατηγορία την παράβαση του ΑΝ 509 για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.

1952 13 παίκτες, ρεκόρ στο ΝΒΑ, 5 από τους Baltimore Bullets και 8 από τους Syracuse Nationals αποβάλλονται με 5 φάουλ σε έναν αγώνα, που λήγει 97-91 στην παράταση. Επειδή οι Syracuse δεν μπορούν να συμπληρώσουν πεντάδα οι διαιτητές επιτρέπουν σε κάποιους αποβληθέντες παίκτες να παίξουν αλλά όταν αυτοί κάνουν φάουλ οι αντίπαλοι κερδίζουν μία έξτρα βολή μετά από αυτές, που καλούνται να εκτελέσουν 

1954 ο Gallant Fox, το άλογο που είχε κερδίσει το Triple Crown το 1930, πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών.

1956 κυκλοφορεί η πρώτη ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ, με τίτλο "Love Me Tender". 

1960 στις ΗΠΑ, καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το "Τζορτζ Ουάσινγκτον".

1961 ο Μάνος Κατράκης τιμάται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην "Αντιγόνη".

1962 η Υεμένη κηρύττει τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία.

1969 ο αγώνας Λίβερπουλ- Γουέστ Χαμ (2-0) είναι το πρώτο ματς ποδοσφαίρου, που μεταδίδεται έγχρωμο στο πρόγραμμα του BBC "Match of the Day".

1973 στη Βρετανία, οκτώ μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1976 πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός και εθνικός ήρωας Ζαν Γκαμπέν, πρωταγωνιστής σε πολλά φιλμ νουάρ αλλά και στους «Άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό, όπου υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη. 

1977 ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στη Βεργίνα τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1980 ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα μετά από 198 χρόνια.

1983 τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντεκτάς "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". 

1987 ο Αυστριακός Gerhard Berger είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα του Grand Prix της Αυστραλίας.

1988 η "Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" ανακηρύσσει το κράτος της Παλαιστίνης και αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ. 

1989 το Ισραήλ απαγορεύει την κυκλοφορία σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, εμποδίζοντας έτσι τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

1990 ο παραγωγός των "Μίλι Βανίλι" αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική

1991 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, προτείνει στον Μάτζικ Τζόνσον να μετάσχει στην Επιτροπή κατά του AIDS.

1992 στο Νορθέιμ της Γερμανίας, 11 νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με βαγόνια, που είχαν αποσυνδεθεί από εμπορικό τρένο.

1993 ένοπλοι σκοτώνουν τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης "Φατάχ" στο Λίβανο, Μουίν Σαμπάιτα.

1994 η Μρτίνα Ναβρατίλοβα τελειώνει μια 19χρονη καριέρα με ήττα από την Γκαμπριέλα Σμπατίνι με 4-6, 2-6 στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος Βιρτζίνια Σλιμς στη Νέα Υόρκη. Στην καριέρα της έχει κατακτήσει 167 τίτλους, εκ των οποίων οι 18 σε Grand Slams.

1995 η τζόκεϊ Julie Krone σημειώνει την 3.000ή νίκη της στην τέταρτη κούρσα του Aqueduct ιππεύοντας τον Dustins Dreamer.

1996 πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Άλγκερ Χις, που το 1948 κατηγορήθηκε ότι, ήταν κατάσκοπος της ΕΣΣΔ, όταν στις ΗΠΑ επικρατούσε ο μακαρθισμός.

1997 πεθαίνει, σε ηλικία 60 ετών, ο Τσέχος Ludvik Danek, ένας από τους μεγαλύτερους δισκοβόλους όλων των εποχών, που κυριάρχησε σχεδόν για μια δεκαπενταετία (1963-76) κατακτώντας το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Μονάχου (1972), το αργυρό πίσω από τον Oerter (1964) και το χάλκινο στο Μεξικό (1968).

1998 η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της άρσης βαρών, στο 69ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Λάχτι της Νορβηγίας . Η Ελλάδα ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια (συμπρωταθλήτρια με τη Βουλγαρία) με 566 βαθμούς και 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).

1999 έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η Κίνα υπογράφει συμφωνία ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη της στην GATT.

2003 στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ ασκούνται διώξεις εναντίον εννέα ατόμων.

Πέθανε ο Τομάσο Σκιόπα