Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Διαβάστε σε ποιους καρκίνους η ασπιρίνη έχει αντικαρκινική δράση



Για τα οφέλη της ασπιρίνης, έχουν γραφτεί πολλά. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες έρευνες ομιλούν για την αποτελεσματικότητα της ενάντια σε πολλές ασθένειες, μεταξύ άλλων, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο. Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τονίζει για άλλη μια φορά την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης

 
Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 16% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν κάθε μέρα μία ασπιρίνη, όταν είναι ακόμα υγιείς, ενώ παράλληλα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Έρικ Τζέικομπς της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας άνω των 100.000 ανδρών και γυναικών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, που έπαιρναν καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 μιλιγκράμ) για χρονικό διάστημα έως 11 ετών.
Οι θάνατοι από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α.) ήσαν σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό έως 40%, ενώ σε άλλους καρκίνους οι θάνατοι εμφάνιζαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο. Συνολικά, η μέση μείωση των θανάτων ήταν περίπου 16% τόσο για όσους έπαιρναν την ασπιρίνη για πάνω από πέντε χρόνια, όσο και για εκείνους που το έκαναν για λιγότερα χρόνια.
Στον καρκίνο των πνευμόνων πάντως η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική δράση, πιθανότατα επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου ακυρώνει τα οφέλη της στους καπνιστές. Από την άλλη, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη στους άνδρες (υπερδιπλάσια μείωση των θανάτων από καρκίνο) σε σχέση με τις γυναίκες.
Τον Μάρτιο, μία άλλη έρευνα, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 37% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και περίπου 25% για όσους παίρνουν την ασπιρίνη για τρία χρόνια.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει μεν την επωφελή δράση της ασπιρίνης, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη σχετίζεται με μία σχετικά μικρότερη μείωση του κινδύνου, αν και επισημαίνει ότι ακόμα και μία μικρή προστατευτική δράση έχει νόημα.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιου μηχανισμού η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στον οργανισμό ή επιβραδύνει τις προκαρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα. Αν και συνεχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε χαμηλή δοσολογία η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, τόσο στους υγιείς, όσο και στους ασθενείς, οι γιατροί προς το παρόν διστάζουν να εισηγηθούν την ευρεία χρήση της ως προληπτικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Μία αιτία είναι οι πιθανές στομαχικές παρενέργειές της (εσωτερική αιμορραγία) λόγω της τακτικής λήψης, οι οποίες είναι πιθανό να αποβούν θανατηφόρες σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.
Όπως είπε ο Έρικ Τζέικομπς, «είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουμε στους ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη ειδικά κατά του καρκίνου. Ακόμα και μία χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία. Οι αποφάσεις για τη χρήση της ασπιρίνης πρέπει να γίνονται ζυγιάζοντας τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη, στο πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού κάθε ξεχωριστού ατόμου. Οποιαδήποτε απόφαση για την καθημερινή λήψη ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά τη συμβουλή ενός γιατρού».
πηγή:iatropedia

Ο ΄Ελληνας στοχαστής που είχε προβλέψει οικονομική κρίση πριν 14 χρόνια



Στον γερμανοτραφή στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη, που είχε «διαβλέψει» την ελληνική κρίση ήδη από το 1998, χρονιά του θανάτου του είναι αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος του διμηνιαίου Γερμανικού Περιοδικού Φιλοσοφίας. 


«Οι Γερμανοί θυμούνται πάντα και μελετούν ακόμα το έργο του στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη που έφυγε πρόωρα το 1998. Το ελληνικό πανεπιστήμιο τον είχε απορρίψει, στη συνέχεια απέρριψε ο ίδιος το ελληνικό πανεπιστήμιο και την πανεπιστημιακή καριέρα, συνολικά», επισημαίνει η Ντόιτσε Βέλε. «Ο Παναγιώτης Κονδύλης διέθετε σπάνιο συνδυαστικό ταλέντο, που του επέτρεψε να γράψει σημαντικές φιλοσοφικές συνθέσεις για το διαφωτισμό ή την παρακμή του αστικού πολιτισμού. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να αναφέρονται σ' αυτόν. Το 2007, για παράδειγμα, εκδόθηκε ένας συλλογικός τόμος με τίτλο «Διαφωτιστής χωρίς αποστολή», με μελέτες για τη σκέψη του.

Ανάμεσα στα διάφορα κείμενα για την κοινωνική φιλοσοφία του Κονδύλη, το γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει μεταφρασμένη στα γερμανικά μια εκτενή συνέντευξη που είχε δώσει ο Έλληνας φιλόσοφος στο Σπύρο Κουτρούλη εκείνη τη, μοιραία, χρονιά του 1998 και είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Νέα Κοινωνιολογία». Υπάρχει εκεί ένα σημείο, που μοιάζει προφητικό από τη σημερινή σκοπιά, για το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο εντόπισε ο κριτικός της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου και το μεταφέρει ασχολίαστο στους αναγνώστες:

«Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να παράγει όσα τρώει. Δεν εννοώ διόλου κάποιαν οικονομική αυτάρκεια με την παλιά έννοια, αλλά την απαλλαγή από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. Ένα βιώσιμο συλλογικό υποκείμενο οφείλει να εξάγει τουλάχιστον τόσα, όσα εισάγει, σ' έναν ανοικτότερο κόσμο. Ειδάλλως, είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, η καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνισμός προχώρησε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου».

Ελληνοκεντρισμός και πιθηκισμός

Στις λίγες αυτές γραμμές από μια συνέντευξη ο Κονδύλης με λακωνικότητα συμπύκνωσε τις αιτίες που στο μεταξύ οδήγησαν στο ελληνικό αδιέξοδο. Πώς περιγράφει, όμως, τα επιφαινόμενα αυτών των αιτιών;

«Εδώ θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η συνήθης αντιπαράθεση των εκσυγχρονιστικών τάσεων προς την καλλιέργεια της εθνικής παράδοσης είναι απλουστευτική και παραπλανητική. Μονάχα η ευόδωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας επιτρέπει την επιτυχή άμιλλα με άλλα έθνη και έτσι χαρίζει την αυτοπεποίθηση εκείνη, η οποία επιτρέπει την απροβλημάτιστη αναστροφή με την εθνική παράδοση και καθιστά ψυχολογικά περιττό τον πιθηκισμό. Αντίθετα, η ανικανότητα ενός έθνους να συναγωνισθεί με άλλα σε ό, τι - καλώς ή κακώς - θεωρείται κεντρικό πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας θέτει σε κίνηση ένα διπλό υπεραναπληρωματικό μηχανισμό: τον πιθηκισμό ως προσπάθεια να υποκαταστήσεις με επιφάσεις ό,τι δεν κατέχεις στην ουσία και την παραδοσιολατρία ως αντιστάθμισμα του πιθηκισμού. Απ' αυτή την άποψη, ο πτωχοπροδρομικός ελληνοκεντρισμός και ο κοσμοπολιτικός πιθηκισμός αποτελούν μεγέθη συμμετρικά και συναφή, όσο κι αν φαινομενικά εκπροσωπούν δύο κόσμους εχθρικούς μεταξύ τους».

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Κονδύλη

Γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943. Σπούδασε κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία, Νεώτερη Ιστορία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.

Για τις εργασίες του, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου και μέχρι το θάνατό του διεύθυνε τη Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων «Γνώση», και τη σειρά ο Νεότερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός των εκδόσεων «Νεφέλη».

Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1998.

Αλγόριθμος εντοπίζει... επιδημίες

Πως μπορεί μια μαθηματική πράξη, ένας αλγόριθμος να έχει εφαρμογή στον εντοπισμό μιας επιδημίας; Ένας Πορτογάλος ερευνητής... της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) εφάρμοσε ένα μαθηματικό σύστημα που επιτρέπει τον εντοπισμό της προέλευσης μιας πληροφορίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μιας επιδημίας, ίσως και μιας απόπειρας επίθεσης.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Αν ας πούμε υποθετικά, ξεκινήσει μια επιδημία από ένα θανατηφόρο ιό, που σαρώνει την Ευρώπη, με τον αλγόριθμο αυτό που θα επεξεργαστεί τα στοιχεία, οι γιατροί θα μπορέσουν να εντοπίσουν από που ξεκίνησε, πότε, ποιος τον έφερε, ποιος είναι ο ξενιστής και θα έχουν σημαντικές πληροφορίες στο οπλοστάσιο τους για να καταπολεμήσουν μια επιδημία.

Ο ερευνητής Πέτρο Πίντο που εργάζεται για το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών της EPFL, εφάρμοσε ένα σύστημα "που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος" για όσους πρέπει να διενεργήσουν ποινικές έρευνες ή αναζητούν την προέλευση μιας πληροφορίας στο Ιντερνετ, ή την προέλευση μιας επιδημίας

"Με τη μέθοδό μας, μπορούμε να ανατρέχουμε στην πηγή όλων των ειδών των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο "βλέποντας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό μελών", εξήγησε ο Πέντρο Πίντο.

Για παράδειγμα, ο ερευνητής δοκίμασε το σύστημά του, για να βρει την προέλευση μιας μεταδοτικής νόσου στη Νότια Αφρική. "Σχεδιάζοντας τα δίκτυα κυκλοφορίας του νερού, των ποταμών και των ανθρώπινων μεταφορών, μπορέσαμε να βρούμε το σημείο απ΄όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα", εξήγησε.

Επίσης ο ερευνητής αναφέρει ότι είναι σε θέση να βρει αυτόν που πρωτοκυκλοφορεί μια φήμη μεταξύ 500 μελών ενός δικτύου, παρατηρώντας τα μηνύματα 15 έως 20 επαφών μόνο".

"Ο αλγόριθμός μας μπορεί να ξαναδιασχίσει από την ανάποδη τη διαδρομή που διένυσε η πληροφορία και να ανατρέξει στην πηγή του", τόνισε.

Ο ερευνητής δοκίμασε επίσης το σύστημά του όσον αφορά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν σχέση με τις προετοιμασίες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. "Αναδομώντας εκ νέου το δίκτυο των τρομοκρατών αυτών μόνο στη βάση των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, το σύστημά, μας έδωσε τρεις εν δυνάμει ύποπτους, εκ των οποίων ένας ήταν ο αρχηγός των επιθέσεων αυτών, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα".

Οι λεπτομέρειες του αλγόριθμου αυτού δημοσιεύονται στην επιθεώρηση .

Physical Review Letters.

Δωρεάν μαθήματα αρχαίων σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο

Ενα αυστραλιανό πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μέσω του διαδικτύου και πάρα πολλοί φοιτητές επιλέγουν το μάθημα της ελληνικής ιστορίας.«Πάνω από 46.000 φοιτητές επέλεξαν να ...σπουδάσουν την αρχαία ελληνική ιστορία και η ανταπόκρισή τους μας ξάφνιασε» δήλωσε ο επικεφαλής της έδρας Ιστορικών και Ευρωπαϊκών Μελετών καθηγητής Κρίστοφερ Μακί σημειώνοντας ότι ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Κι εμείς εδώ τα έχουμε βγάλει από το πρόγραμμα των σχολείων...

Η μαγευτική μας Ελλάδα...

Ένα καταπληκτικό βίντεο με πραγματικά μαγευτικές εικόνες από τη χώρα μας...

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Αττίλα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολή στην Κύπρο στις 14 Αυγούστου 1974, γνωστής και ως «Αττίλας 2»...ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, δύο επετειακά αφιερώματα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, παρουσιάζεται απόσπασμα από την ταινία «Επικαίρων» της εποχής με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στις 14 και 15 Αυγούστου 1974. Στην ταινία παρουσιάζεται η άφιξη του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Μαύρου και του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και προσωρινά προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά το ναυάγιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Καταγράφεται επίσης η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκδήλωση του «Αττίλα ΙΙ», με τη συμμετοχή του υπουργού Δημοσίων Έργων Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, του υπουργού Απασχόλησης Κωνσταντίνου Λάσκαρη, του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Σόλωνα Γκίκα, του υπουργού Γεωργίας Δημητρίου Παπασπύρου και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Γεωργίου Μυλωνά. Στα πλάνα διακρίνεται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής να εξέρχεται από το κτήριο της Βουλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Στην ταινία περιλαμβάνεται και το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο μιλά για την κατάσταση στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή.

Επίσης το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών με τον Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας», με τίτλο «Φάκελος Κύπρου, η εισβολή», παραγωγής 2011.

Στην εκπομπή καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για το τι έγινε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Οι πρώην αξιωματικοί Αριστοτέλης Παλαΐνης, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Αρίστος Νικολάου, Χάρης Πατίχης, Σταύρος Σταύρου και Χρηστός Τουφεξής αποκαλύπτουν στο φακό της εκπομπής στοιχεία για τις προετοιμασίες των Τούρκων για την επικείμενη εισβολή, για την ημέρα της απόβασης των Τούρκων (20/7/1974), καθώς και για τα μοιραία λάθη των ελληνικών δυνάμεων. Αναφέρονται στον «ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ» (14/8/1974) και δίνουν τη δική τους εξήγηση για το πώς χάθηκε η Αμμόχωστος. Τέλος, κάνουν λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών, διεκδίκησαν αργότερα διακρίσεις και τιμές.

Στην εκπομπή περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό, αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αττίλας ΙΙ», αλλά και το ηχητικό μήνυμα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Παρουσιάζονται επίσης, για πρώτη φορά, απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την κρυφή ατζέντα του Χένρι Κίσινγκερ και τα σχέδια των Αμερικανών για το μέλλον της Κύπρου.

πηγή:tromaktiko