Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Μην πετάτε τις φλούδες, τα φύλλα και τα κοτσάνια: Έχουν κρυφά θρεπτικά οφέλη!

 



 

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, κρύβονται στα μέρη που συνηθίζουμε να πετάμε στα σκουπίδια- Μάθετε τι πρέπει να κρατάτε στο πιάτο σας!

Φλούδα πορτοκαλιού
Περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το φρούτο που κρύβεται μέσα ενώ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μία έρευνα του 2004 δείχνει ότι τα θρεπτικά συστατικά της φλούδας πορτοκαλιού μπορούν να να μειώσουν την LDL χοληστερόλη καλύτερα από πολλά
συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πως να τη φάτε: Προσθέστε ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού σε πράσινα φασόλια ή σπαράγγια. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, προσθέστε λίγο ξύσμα σε λιωμένη κουβερτούρα.

Φλούδα καρπουζιού
Άλλος ένας θρεπτικός θησαυρός κρύβεται στο άσπρο μέρος του καρπουζιού. Σύμφωνα με έρευνες, το άσπρο μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και στην κόκκινη σάρκα του καρπουζιού είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που δρα ευεργετικά στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Πως να το φάτε: Πολτοποιήστε το λευκό μέρος του καρπουζιού μαζί με την κόκκινη σάρκα του φρούτου. Προσθέστε λίγο lime και θα έχετε ένα δροσιστικό ποτό! Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη και ποτό της αρεσκείας σας.

Φύλλα σέλερι
Το ξέρατε ότι τα φύλλα του σέλερι έχουν πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από τα κοτσάνια του; Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες

Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα φύλλα του σέλερι μαζί με λίγο μαΐντανό και σερβίρετε τα σαν γαρνιτούρα σε ψάρι ή κοτόπουλο

Φύλλα από μπόκολο
Μία πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Ένα ματσάκι φύλλα προσφέρει στον οργανισμό το 90% της συνιστώμενης βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.

Πως να τα φάτε: Μαγειρέψτε τα όπως ακριβώς το σπανάκι. Βράστε τα και σοτάρετε τα με ελαιόλαδο και σκόρδο. Για τέλος, προσθέστε αλάτι.

Το δέρμα του κρεμμυδιού

Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το ίδιο το κρεμμύδι. Είναι πλούσιο σε κερσετίνη -είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών- που βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της αρτηριακής πλάκας.

Πως να το φάτε: Δώστε extra γεύση στις σούπες σας, προσθέτωντας λίγο από το δέρμα του κρεμμυδιού.
http://www.protothema.gr/ugeia/article/318968/min-petate-tis-floudes-ta-fulla-kai-ta-kotsania-ehoun-krufa-threptika-ofeli/